Pressklipp från Expressen

2 artiklar om "Ring så spelar vi"-skandalen...


Från 2000-12-30


Artisten Eddie Meduzas låt "Epatraktorn" väckte starka reaktioner hos flera lyssnare
när den spelades i radioprogrammet Ring så spelar vi.

Grov porrlåt i Ring så spelar vi

Populära programmet Ring så spelar vi i Sveriges Radios P 4 fick en och annan lyssnare att sätta kaffet i vrångstrupen på lördagsmorgonen, då en lyssnare önskade en skiva med grova porrinslag.

Låten, "Epatraktorn" med pseudonymen Eddie Meduza, innehåller många runda ord och anspelningar på oralsex och gruppsex. Texten i övrigt kan med lätthet beskrivas som både kvinnoförnedrande och manschauvinistisk.
Programmets producent, Mia Gerdin, bekräftar för TT att åtskilliga upprörda lyssnare hörde av sig och klagade sedan låten spelats strax före klockan halv nio.
- Det är alltid tråkigt när folk blir upprörda och ledsna. Det är ju absolut inte det här programmets avsikt, säger hon.
- Samtidigt är det möjligt att det finns andra som tyckte att det var jättekul.

Enligt Mia Gerdin är det fritt fram för lyssnarna att önska vad som helst, så länge det inte handlar om hets mot folkgrupp eller förtal. Den gamla dödskallemärkningen av skivor på Sveriges Radio är borta, i stället står principer om konstnärlig frihet och yttrandefrihet i centrum.
- Ska man ha en liberal inställning till yttrandefriheten så får man ta en del sådana här händelser, menar Gerdin, som också säger att det inte är programredaktionens uppgift att agera smakdomare.
Men "Epatraktorn" bedömdes ändå som så grov att hon valde att tona den innan den var slutspelad.
- Jag visste ju att Eddie Meduza ofta har med fula ord. Men just den här låten finns i två varianter och vi trodde att vi spelade den "snällare", men så var det inte, säger hon.
Programledaren Lasse Swahn kommenterade inte låten på något sätt när den hade tonats. Enligt Mia Gerdin gjorde en nyhetssändning att det först inte fanns tid för det, och när styrkan i lyssnarreaktionerna började visa sig kändes det för sent att gå in med en kommentar.

Text från TT


Från 2000-12-31

Ring så spelar vi...porr

Det var många P4-lyssnare som satte morgonkaffet i vrångstrupen i går. Plötsligt spelade ”Ring så spelar vi” rena porren.
– Det uppenbarades efter hand att, herregud, det är inte riktigt rätt program för den här låten, säger producenten Mia Gerdin.

En ung kille ringde och önskade pseudonymen Eddie Meduzas (bilden) ”Epatraktorn” som sista inslag före nyheterna. Denna låt är inte ofta spelad i radio. Och troligen var det den minst passande önskelåten i programmets 33-åriga historia.

”Det var kul”
– Det är åldern 60-plus som ringer mest, och när det ringde en ung kille så tyckte jag att det var kul, säger Mia Gerdin, som efter att nyligen ha hoppat av en chefsstol på radio i Göteborg producerade sitt andra ”Ring så spelar vi”.
”Epatraktorn” innehåller åtskilliga runda ord med anspelningar på oral- och gruppsex. Den kan beskrivas som både kvinnoförnedrande och manschauvinistisk. Mia Gerdin visste att Laila Westersund och Stefan Ljungqvist hade spelat in en sång som heter ”Epatraktorn”, och visserligen var det konstigt att Eddie Meduza hade spelat in samma låt, men vem vet, sådant kan hända, tänkte hon.
Fel låt
– Nu var det ju inte det, utan han hade gjort en låt som heter samma sak. Och den är ju, tja, på ett helt annat sätt…
– Eddie Meduza har skrivit fruktansvärda texter som är reaktionära, kvinnoförnedrande och vad du vill – men han har gjort annat också, säger Mia Gerdin, som ironiskt nog tidigare arbetat med kvinnoprogram som ”Radio Ellen”.
Telefonerna började ringa i radions växel redan medan ”Epatraktorn” ekade i apparaterna, och de fortsatte att ringa.
– Olyckligt att folk blir arga på ett så genomhyggligt program. Men jag kan ju inte be om ursäkt för Eddie Meduzas plumphet, säger Mia Gerdin.

Text: David Qviström


Index-sidan om Meduza