El Centro College's History Telecourses

Welcome!

This page will keep you informed about exams, study sessions, and other issues related to history telecourses. You will also find links to internet resources that relate to the topics covered in the course. Please feel free to contact the instructor, Wanda Jones, by e-mail at El Centro or home, by telephone at (214) 860-2676, or come by the office A524. Office hours for the second summer semester will be 9:30-10:30 Mon & Wed. For further information, see History 1301 Telecourse or History 1302 Telecourse. I am also developing some Distance Learning Links for your information.

History 1301 Telecourse

The History 1301 Helper has links to internet sites that relate to your studies.

Click HERE for practice test questions.
History 1301 Telecourse Exam Schedule:
Exam I + Paper 1 -
Exam II + Paper 2 -

History 1302 Telecourse

The History 1302 Helper has links to internet sites that relate to your studies.

Click HERE for practice test questions.

History 1302 Telecourse Exam Schedule:
Exam I + Paper 1 -
Exam II + Paper 2 -


Distance Learning Links
Distance Learning Resources
Index of Resources for History - Distance Learning
Distance Education Resources
Educational and Distance Learning Resources


Sample Question Exam I History 1301
Click HERE for correct answers.

             
         1.Native Americans, or "Indians," most likely arrived 
         in the New World from
             A.    South America.
             B.    Iceland via an ice bridge.
             C.    Siberia (and other parts of Asia) via a land 
                     bridge.
             D.    none of the above.
         
        2.    In comparing female roles in Europe and America
             A.    males were more important than females in 
                   North America.
             B.    females were more important than males in Europe.
             C.    neither sex had clearly superior roles in 
                   North America.
             D.    the sexes were treated equally on both continents.
           
         
       3.    Martin Luther's theology centered on
             A.    justification by faith.
             B.    the importance of the sale of indulgences.
             C.    predestination.
             D.    the importance of only two sacraments - 
                   marriage and last rites.
         
        4.    The Spanish conquest of the Aztec society was made 
               easier by
             A.   the superior numbers of Spanish soldiers.
             B.    the lack of enthusiasm by the Aztec warriors.
             C.    Montezuma's inspiring leadership.
             D.    the hostility of many native tribes toward the Aztecs.
         
        5 . By the end of his third voyage, Columbus
             A.    was a man of renown.
             B.    retired comfortably in Seville.
             C.    saw the recognition of his achievements.
             D.    was returned to Spain in chains.

        6.    A major difference between English and Spanish
              colonization was
              A.   the former was supported privately and the 
                  latter had national support.
              B.   the former had national support and the latter 
                  was privately supported.
             C.    the former had support only from the king 
                  while the latter had mainly
                   merchant supporters.
             D.    England garnered much public support, 
                  and Spain did not.

       7.    The Virginia Company sent settlers to Virginia 
                primarily because it sought
             A.    to provide a haven from religious persecution.
             B.    financial gain.
             C.    to raise food for England's hungry masses.
             D.    to rid England of troublemakers and criminals.

        8.   Maryland was known as a proprietary settlement because
             A.    it was a refuge for Catholics.
             B.    its settlers were allowed to handle their own 
                    affairs.
             C.    it was the personal possession of Lord Baltimore.
             D.    colonists were granted the right to acquire land.

       9.  Professor Edmund Morgan stated that a major cause of
           instability in Jamestown to 1630 was
             A.    the low price of tobacco.
             B.    the social classes of the settlers.
             C.    the unbalanced sex ratio.
             D.    the lack of local political controls.
       10.   For most Puritans, the value of one's life would be 
             determined by
              A.   the discipline and purpose shown toward worldly 
              and spiritual matters.
             B.    the amount of tithe paid to the Church.
             C.    the status they achieved in society.
             D.    the spirit of individualism shown toward society.

        11.   For the Puritans, colonization represented
             A.    an attempt to duplicate English society abroad.
             B.    an opportunity to sever all ties with England.
             C.    an attempt to provide England with a model of 
                    the complete society.
             D.    an attempt to provide the Church with new converts.

       
        12.   Anne Hutchinson was banished for
             A.    preaching in the church.
             B.    indecent public conduct.
             C.    sedition and contempt.
             D.    giving aid to the Indians.

        13.   The Quakers (Society of Friends) were persecuted 
             for ALL of the following reasons, EXCEPT
             A.    they refused to take oaths on the Bible.
             B.    they refused to do military service.
             C.    they plotted to kill king Charles II.
             D.    they believed in the spiritual equality 
                 of the sexes.

       14.   Slave trading usually involved
             A.    considerable care to avoid unnecessary loss 
               of life among the captives.
             B.    capture by European hunters who roamed as 
               far as 200 miles inland.
             C.    a short voyage from Africa to the slaves' 
                new home.
             D.    capture by Africans who sold the slaves 
                for liquor, firearms, and trinkets.

        15.   The Christianity of the slave world which 
             emerged in the eighteenth century
             A.    copied the practices of the Anglican Church.
             B.    was prohibited by slave masters.
             C.    had little impact on the slave's life.
             D.    combined the traditions of the African 
               and white worlds.

        16.   As colonization took form in the seventeenth
             century, the English government
             A.    believed the colonies should be used to foster 
                  the economic interests of England.
             B.    followed a policy which allowed the colonies 
                   independence.
             C.    believed only the colonists would benefit from 
                   the new settlements.
             D.    contributed large sums of money to the colonies.


        17.   Professor Edmund Morgan explained that the long 
                term impacts of the Glorious Revolution included
             A.    a secession of English attempts to control 
                 American trade.
             B.    an end to England's naive view of the colonies.
             C.    an end to traditional American rights.
             D.    a stoppage of trade.

        18.   In the 1700s, American society was being shaped by
             A.    religious concerns of piety and duty.
             B.    economic growth and opportunity.
             C.    a philosophic concern for the goodness of man.
             D.    the English definition of status and place.

Click HERE for correct answers.







ANSWERS

  1. C
  2. C
  3. A
  4. D
  5. D
  6. A
  7. B
  8. C
  9. C
  10. A
  11. C
  12. C
  13. C
  14. D
  15. D
  16. A
  17. B
  18. B

Sample Questions: Exam I

Click HERE for answers.
          1.  From the 1870s to 1900, farming in the United States 
            was increasingly characterized by
            A.   smaller family farm units.
            B.     larger scale agriculture.
            C.     declining agricultural productivity.
            D.     underproduction.

          2.  All of the following were problems for cattle ranching 
            in the West in the late 19th century EXCEPT
            A.     fencing of land by farmers.
            B.     overstocking herds.
            C.     harsh weather conditions in 1885-1886.
            D.     falling consumer demand for beef

          3.  The Dawes Act was designed to
            A.     help American Indians preserve tribal traditions.
            B.     guarantee American Indians forty acres and a mule.
            C.     compensate American Indians for past abuses.
            D.     provide American Indians with individual land 
                    ownership.

          4.  An important factor in promoting non-Indian settlement 
               of the Great Plains in the late nineteenth century was the
            A.    decline of farm indebtedness.
            B.     generosity of government land policies.
            C.     inflationary condition of the economy.
            D.     elimination of Indian resistance by 1876.


          5.  An important factor promoting industrial development in
             the United States during the last half of the nineteenth
             century was
            A.     regulation of railroads.
            B.     increase in the size of the average American family.
            C.     technological innovation.
            D.     shift from steam to electricity as the major power 
                   source.
         
	  6. The trial and conviction of the anarchists held 
            responsible for the violence at Haymarket in 1886 clearly 
            showed that
            A.     anarchists had thrown the bomb which killed the 
                 policemen.
            B.     the presiding judge was sympathetic to the 
                  defendants.
            C.     pleas for mercy from anarchists did not affect 
                  the jury.
            D.     public hysteria and fear predisposed a guilty 
                  verdict.

          7. The American Federation of Labor was more successtul 
            than the other unions of the era because it was
            A.     more conservative in its organization and goals.
            B.     less concerned with wages and hours.
            C.     more likely to support the use of violence.
            D.     less involved with skilled workers.

        8. Novelists Theodore Dreiser and Stephen Crane
            A.     portrayed only the positive side of urban life.
            B.     captured both the fascination and dangers of 
                   urban life.
            C.     romanticized life in rural America.
            D.     described only the life of the urban rich.

        9. In the working-class neighborhoods of late nineteenth 
           century   American cities,
            A.     intermingling of ethnic groups seldom occurred.
            B.     ethnic groups often settled in a particular area.
            C.     living conditions gradually were in a sanitary and 
                     healthy state.
            D.     conditions prohibited a community life for working 
                   families.

        10. in the period after the Civil War, the Social Gospel 
                   movement
            A.     tied salvation to social betterment.
            B.     emphasized individual salvation.
            C.     attempted to establish a socialist government.
            D.     failed to affect American religious thought.


        11. Political bosses tended to be Irish for all of the 
            following reasons EXCEPT that they
            A.     had never faced discrimination in America.
            B.     had arrived earlier in the nineteenth century 
                   than most other immigrants.
            C.     possessed the ability to speak English.
            D.     experienced religious backgrounds that accustomed 
                   them to hierarchy and loyalty

  12. The legacy of the Populist party can be seen in their advocacy 
            of all of the following proposals EXCEPT
            A.     direct election of Senators.
            B.     graduated income tax.
            C.     national prohibition.
            D.     women's suffrage.


      13. An increase in American international commerce during the 
              late nineteenth century necessitated a
            A.    devaluation of the dollar.
            B.     strongnavy.
            C.     policy of isolation.
            D.     decrease in government spending.

Click HERE for answers.




Answers: 1. B 2. D 3. D 4. B 5. C 6. D 7. A 8. B 9. B 10. A 11. A 12. C 13. B

This page brought to you by:

and El Centro College


FastCounter by LinkExchange