Chris Lowe!
*The Trouser Enthusiasts Congo Dongo Dubstramental*

980311

För den oinvigde kan ovanstående rad antagligen bete sig helt obegriplig. Den invigde vet dock att vi snackar sentida Pet Shop Boys mixar här och eftersom jag själv är rätt galen i märkliga remixar av annars väldigt bra låtar tänkte jag här redogöra lite för Pet Shop Boys enastående förmåga att låta andra Dj´s och kollektiv möblera om deras poppärlor till en ibland total dimridå men ibland också "bara" till grymt pulserande dansgolvstompare. Vissa popskribenter med fula nunor hävdade någongång att PSB kanske borde låtit tuffa Drum´n´Bass killar som Dj Hype och Grooverider mixa om slagdängor som "A Red Letter Day" och "Before". Ok, det vore kanske "rätt i tiden" men samtidigt så "inte pet shop boys" någonting kan bli. PSB har alltid varit discopop och för det mesta rätt lättsmält sådan. Inte domedagskällarjungle för folk som tycker Satan är en trevlig kille. Därför, antar jag, stannade Neil och Chris kvar i Discoland. Och det gjorde dom faktiskt ganska rätt i.
10 högst subjektiva och oerhört bra remixar.
För oss som fortfarande hävdar att PSB är underskattade.
För det är dom.

 • A Red Letter Day ( Trouser Autoerotic Decapitation mix )

  Jag vet inte vilka Trouser Enthusiasts är men dom har ett tufft namn och dom mixar som inga. "A Red Letter Day" är i orginal rätt lik "Go West" men likväl en förbannat bra låt men Trousers dånar till med en grym progghouse version som försvinner ut i natten i dryga 10 minuter.
  Helt jäkla enorm om man får säga så.


 • I Want A Dog (Frankie Knuckles Remix)

  Från skivan med den fantastiska omslaget "Intropective" där PSB tänjde begreppet med hur lång en poplåt ska vara. "I Want A Dog" är kortast, knappt 7 minuter och i orginal en lite lufsande St Bernards sak men här förvandlat till sprudlande N.Y house och de som inte tycker om det där totalgrymma pianosolot tycker inte om musik.
  Var länge ohotad etta på min remix-topp med PSB.


 • Paninaro´95 (PetShopBoysMixes)

  Världens genom tiderna bästa B-sida med en av världens bästa låtöppningar; "Passion,Sex,Love & Money". Naturligtvis 80-talet i ett nötskal. Ytlig snobbism men ack så underbar ändå. Tillsammans med Bob Kraushaar gjorde PSB själva de bästa mixarna då den släpptes som A-sida 1995 inför lanseringen av B-sids samlingen "Alternative".
  Klassisk på alla vis och, till skillnad från New Orders "Blue Monday", en ny remix som faktiskt fyllde sin funktion.

 • So Hard (KLF vs PSB remix)

  Omöjlig att få tag på idag men en av få KLF remixar som excisterar. Helt olik orginalet då KLF ställer in ambientnivån och bara flyter loss. En oerhört angenäm upplevelse och varför ger aldrig PSB ut denna eskapad på någon samlingscd. Någon som har den på BootlegCd ? Skriv...

 • I Wouldn´t Normally Do This Kind Of Thing (Beatmasters Remix)

  Beatmasters var lite smågudar i acid-house branschen kring 88 men försvann sedan sakta men rätt säkert men intog istället en framstående postion som helsjyssta remixare, bla då åt PSB och detta var en rejäl upplyftning jämfört med det tråkiga orginalet från "Very". Riktig stompa-stompa house.
  Bara "Oakie" kunde gjort det bättre. På ett helt annat vis.

 • West End Girls (Sasha Remix)

  Helt överraskande mixades "West End Girls" om och det var ingen mindre än housemusikens egen Phil Spector (©AndresLokko) som vaskade runt i den gamla klassikern och la fram en total dansdiamant med en sånt där pianosolo som bara Frankie Knuckles och Sasha kan åstadkomma. Finns på CdEtt av "I Wouldn´t Normally...".

 • Yesterday, When I Was Mad (Jam & Spoon Remix)

  De flesta mixar på denna låt är ganska magnifika.
  Dock ståtar nog tyska ambientpopidolerna Jam & Spoon allra högst med en version som flummar ut i ett grymt TB303 crescendo.
  Men Coconut 1;s version är å andra sidan bara stenhårdast.

 • Discoteca (Trouser Enthusiasts Adventures Beyond The Stellar Empire Mix)

  Krystad Remixnamn? Stentufft tycker jag och så gjorde dom det igen. Eller egentligen före "A Red Letter Day". Denna version är mer ambient, mer lovligt flytande än den vi har på plats ett.


 • Miserabilism (Mobys Electro Mix)

  Helt underbar knastrande pärla och där orginalet är fluffig 80-tals pop är detta så flytande någonting kan bli. Bara Neils röst är kvar och Moby skapar en undervattenshymn som alltid kommer att bestå.

 • Being Boring (Marshall Jefferson Remix)

  Pet Shop Boys bästa låt från deras bästa skiva "Behaviour" om en saknad till en ungdom då allt bara var ett party med vackra människor överallt. Videon därtill är helt ljuvlig den också. Remixen då ? Jodå...Marshall speedar upp det hela, lägger till ett dansbeat men ärligt talat; inte dansar man till "Being Boring". Det må vara en av de 12 bästa låtar som någonsin gjorts men inte dansar man till detta. Men Ok...en bra remix och tillika en rätt klassisk remix är det ju.


  Ok; Vi skippar den där fåniga tävlingen som jämt förföljer den stackars läsare som flummar sig igenom "Rubbersoulinspace" sidorna. Ni som är helt noviser på PSB bör inte vara det mycket längre till.

  Några tips för att ge Er skivsamling ett bättre rykte;

 • Behaviour
  Bästa skivan som numera också finns på Midprice. Stundom rätt ödesmättad men hela tiden vacker på något vis. Och så är ju "Being Boring", "So Hard", "Jeolousy" och "This Must Be The Place I Waited Years To Leave" med.

 • Discography
  Singlarna. Rakt av från "West End Girls" till "Was It Worth It".

 • Videography
  Som ovan fast i Videoform. Bättre videos än så här görs inte.

 • Please
  Första skivan. Klassisk pop rakt igenom. Måste ägas.

 • Very
  Glittrande neonpop och deras sista riktigt fantastiska skiva.  Till Pet Shop Boys förträffliga Hemsida


  "Now i sit with different faces, in rented rooms and foreign places"

  ["Being Boring", 1990]