Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

De veulentjes!

Zamayón-N    23-04-2004

Zusy Quattro-N    11-07-2004

23-04-2004. Eindelijk is het dan zover: Tatjana heeft een veulentje! Makkelijk was het niet, maar het resultaat mag er zijn!

Donderdag op vrijdagnacht 23 april 2004 besloot deze jongeman ter wereld te komen. Mart en Ivanka werden dus 's nachts wakker gemaakt door het geboortealarm. Dat is een soort van halsband waar een detector aan zit die zodra de bevallig begint een signaal af geeft naar een ontvanger die in het huis geplaatst is. Als de bevalling begint gaat de merrie heel erg zweten (het kost namelijk heel veel energie voor een merrie om een veulentje ter wereld te brengen), aan de halsband zit een plaatje en op het moment dat dit plaatje verzadigd raakt met het zweet, wordt de detector geactiveerd en gaat het alarm af.

Nu was dit Tatjana's eerste veulen dus is het wel zo fijn als er dan iemand in de buurt is die haar even kan helpen als dat nodig mocht zijn.

Na de bevalling moest Tatjana dan ook even een beetje bijkomen, maar daarna had ze alle tijd en aandacht voor haar pasgeboren zoon, want die moest ze natuurlijk eerst grondig bestuderen en schoonlikken.

Vrijdag mocht hij samen met zijn moeder al meteen even de wei in. Het was ook zulk lekker weer! 's Avonds was meneer helemaal uitgeteld van al die avonturen op zijn eerste dag op de wereld en kon hij alleen maar languit in de stal liggen snurken!

Hieronder op de foto's is hij 3 dagen oud en huppelt vrolijk samen met zijn moeder door de wei heen.

      

Nu moet onze nieuwe aanwinst nog een mooie passende naam krijgen, maar dat valt zomaar niet mee! Omdat meneer een heuse stamboom heeft en lid mag worden van het stamboek moet hij een naam krijgen die begint met een Z. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan!!!

    

Ondertussen heeft onze nieuwe aanwinst een bijpassende naam gekregen: Zamayón. (iedereen dus goed onthouden!)

Zoals jullie op de foto's hieronder kunnen zien (3 weken gemaakt na de bovenste foto's) is Zamayón intussen al flink gegroeid en Tatjana is dan ook apetrots op haar zoon.

               

Tatjana heeft het ook niet altijd even makkelijk, want iedere dag wordt ze nu opgezadeld en gelongeerd en dat betekend dat ze dan even gescheiden wordt van Zamayón. De eerste keren vonden ze het beiden wel heel erg raar, maar nu is dat al 'gewoon' geworden en Tatjana doet erg haar best aan de longeerlijn. Ze doet zelfs zo goed haar best dat Ivanka er al na een week longeren al op durfde te gaan zitten. En met Mart ernaast (los was nog even te) een paar rondjes te stappen.

                       

Hieronder het bewijs dat Ivanka echt op Tatjana zit! Hier zit ze nog maar voor de tweede keer hoog en droog op Tatjana's rug.

               

Week 20. Ondertussen kunnen ze samen al een paar rondjes netjes aan de longeerlijn draven en het is dan heel grappig om te zien dat Tatjana de eerste rondjes nog een beetje problemen heeft met haar balans te vinden en dat ze dan steeds beter gaat snappen hoe ze haar voeten weg moet zetten en steeds beter in balans gaat lopen. Jaja, het is namelijk niet niets voor een jong paard om ineens met een ruiter op je rug te moeten lopen.

Week 21. Nog even eerst een paar rondjes aan de longeerlijn voor de zekerheid, maar daarna gaat ook de longeerlijn eraf en rijden Tatjana en Ivanka echt helemaal alleen samen door de bak heen. En niet alleen in stap, maar ook in draf. En dat gaat goed!

 

Week 22. Tatjana gaat als een speer vooruit en loopt al vrij netjes de bak rond. Ivanka kan er nu alleen mee aan de slag, zonder dat er iemand helpt. Zoonlief blijft braaf op stal staan en roept af en toe met zijn piep-stemmetje waar mama blijft, maar hij weet ondertussen wel dat moeders eventjes aan het werk is en strakjes weer terug komt en dat hij dan weer melk mag drinken.

 

 

Week 24. Zamayón groeit als kool! Hij wordt al een echte persoonlijkheid (of kunnen we beter zeggen paardelijkheid?!?). Komend weekeinde mag hij met zijn moeder mee op stap. Tatjana moet namelijk naar de keuring voor 4-jarige paarden. En we zijn natuurlijk allemaal benieuwd wat de heren en dames van de jury van 'onze' knapperds vinden! Een soort Idols, maar dan voor paarden...

       

 

Week 25. Tatjana is naar de keuring geweest, maar de dames en heren van de jury vonden haar nog iets te jeugdig en willen haar volgend jaar graag terug zien als ze weer iets volwassener is geworden. Zamayón vond het allemaal wel spannend. Hij was helemaal netjes ingevlochten, kreeg een heel mooi leren halstertje aan en hij zag daar overal waar hij keek zoveel paarden, dat hij blij was dat zijn mama erbij was om hem een beetje in de gaten te houden. 

Week 26. Tatjana heeft een beetje vakantie. Door alle drukte rond het concours en de keuring heeft Ivanka helemaal geen tijd gehad om met Tatjana te gaan rijden.                         Wel wordt Okaya, de grote zus van Tatjana, steeds zwaarder en deze week had ze het niet zo makkelijk omdat het veulen ging draaien. Nog een paar weken en dan krijgt Okaya haar veulentje. Wat wordt het spannend.

11-07-2004. (week 28) Hier is ze dan: het veulen van Okaya. Na veel moeite was Okaya dan toch eíndelijk drachtig en dan maar 11 maanden wachten op het veulentje... Nou, op zondagavond 11 juli 2004 kwam deze jongedame ter wereld. 4 Lange stelten met daar bovenop een eigenwijs klein koppie. De naam zal luiden:

 

Maar op stal noemen we haar gewoon Zokaya.

Hier nog maar net een halve dag oud:   

Week 29. Maar zo klein als ze is, zo snel is ze al met haar achterbenen! Een dametje met pit dus. Op maandagochtend kwam de veearts even kijken en naar het hartje luisteren of alles in orde was (alles was in orde hoor!) en hij liep de stal in. Op zich niets mis mee zou je zo denken, maar daar dacht die kleine ukkepuk anders over besloot dat ze maar niets van die vreemde man moest hebben en schopte de veearts zo tegen zijn scheenbeen! Gelukkig deed het niet zeer en kon de veearts er eigenlijk ook wel om lachen.

En hier is ze alweer 3 dagen oud:

       

Als het weer nu nog een beetje mee wilt werken, dan mag deze kleine meid misschien van de week wel eventjes samen met mama buiten spelen.

Ondertussen blijft Zamayón ook niet dat kleine veulentje (alhoewel hij nooit echt klein is geweest) dat hij ruim twee maanden terug eens was, want het lijkt wel alsof Mart en Ivanka pokon door zijn drinkwater mengen! Hij wordt namelijk steeds groter!

 

Week 34. De zomervakantie loopt al weer bijna ten einde en dit is de laatste week van de vakantie van Mart en Ivanka. De handen moeten weer uit de mouwen en Zamayón is daar het 'slachtoffer' van. Deze grote jongen is nu namelijk oud genoeg om voor zichzelf te kunnen zorgen en hij krijgt een eigen stal. Hij vindt het eerst maar niets, maar hij zal er aan moeten wennen. Ondertussen is hij er al aan gewend dat zijn mama in een andere stal staat en staat hij nu tevreden in zijn eigen stalletje met zijn eigen voerbak! Tatjana is helemaal aan het bekomen, want Zamayón was soms wel een beetje ondeugend en plaagde regelmatig zijn moeder.

De kleine Zusy Quattro groeit ook uit tot een knappe meid en houdt regelmatig wedstrijdjes in de wei samen met haar moeder wie het hardste lopen kan.

   

Tot zover weer deze VEULEN pagina. We houden jullie op de hoogte!