Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Zimbabwe 

 Karta
 Info The Independent

Zimbabwe, sammanfattningar av artiklar om Zimbabwe som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-27 s 19
"Mugabe utmanar britterna"
Presidenten tänker ta tillbaka den mark som vita äger i Zimbabwe utan ersättning till dem om inte GB betalar ersättningen. Det finns tydligen socialistiska diktaturer kvar i Afrika!

96-31 s 15
"Han ringde fel nummer". I Zimbabwe vill Mugabe inte ha konkurrens. Det statliga monopolet på telekommunikationernas område skulle bevaras även om det krävdes en lagändring. En svart folkhjältes företag ska inte få konkurrera om mobiltelefonerna. Mugabe försöker fortsätta att vara diktator även efter USSRs fall.

98-07 s 21-22
"Mugabe verkar ha förlorat kontrollen"
Zimbabwe, där socialismen upphörde i början av 1990-talet, har en besvärlig övergång till en marknadsekonomi. Arbetslösheten är 50 %. Folket gör uppror när priserna på mat stiger. Regeringen försäkrar IMF om att statliga tillgångar ska privatiseras och de offentliga utgifterna minskas. Men Mugabe har givit falska löften tidigare. Problemen började när hans ministrar och andra högt uppsatta tjänstemän plundrat en pensionsfond till befrielsekrigets 50000 veteraner. När Mugabe skulle skaffa tillbaka de 260 miljoner dollar som behövdes kollapsade den offentliga ekonomin, aktiekurserna sjönk, priser och skatter ökade och folket revolterade.

98-25 s 15-16
"Bort med Mugabe"
Studentdemonstrationerna i Harare slås ned och en impopulär president inväntar nästa rond. "Zimbabwes Suharto måste avgå!". Våldsamma demonstrationer. Missnöjet härskar överallt.

98-34 s 16
"Zimbabwe protesterar"
Godtycke och korruption präglar regeringen i Zimbabwe och Mugabes position är starkt hotad.
På de 18 år som gått sedan landet blev "fritt" har arbetslösheten tredubblats och är nu 25-30 %. På 8 år har reallönerna sjunkit med 33 %. Efter flera års höga budgetunderskott har regeringen nu höjt skatterna i stället för att skära i utgifterna. Framför allt bevarar Mugabe själv sina stora privilegier (han är en riktig "solidarisk" socialist dvs alla ska vara solidariska med mig!! Honecker-stilen eller varför inte SAP?) Och han hotar med att konfiskera jordägarnas jord och dela ut till andra! (riktig stalinism! Denna regim som alltså "befriade" landet på det glada 70-talet! Det är ju just detta som är landets problem: att det blev "befriat" av en socialist! Dessutom går lantgårdarna till "höjdare" i det regerande partiet) Han slår ner hungerupplopp med pansarfordon - en riktig socialist! Korruptionen breder ut sig.

98-37 s 10-11
"Nytt avtal väcker hopp om fred"
I Victoria Falls i Zimbabwe har en principöverenskommelse om eldupphör undertecknats.

99-31 s 8-9
"Zimbabwe efter Nkomo"
Mugabes järngrepp sedan 1980 håller än, men inför nästa års parlamentsval finns tendenser att tingen kan ändras. En av president Mugabes två vicepresidenter Nkomo, 82 år, har avlidit. Hans stamfränder i Mabatbeleland (20 %) ställer påstridiga krav.

2000-14 s 18
"Mugabe bör avgå självmant"
Hans presidentmandat går ut om två år. Inte ens hans anhängare tycker att han ska sitta en period till. Om han avgår utan att ställa till besvär kanske hans rykte som landsfader kan bestå.

2000-14 s 19
"Krav på förändring besvaras med våld"
Tsvangiras oppositionsparti bildades för ett halvår sedan och har redan vunnit en stor seger då folket sa nej till Mugabes förslag som skulle ha givit honom ännu större makt och gjort det möjligt för regeringen att beslagta de vitas mark. Ändå har 800 gårdar ägda av vita invaderats av svart som regeringen kallar "krigsveteranerna" och inte stoppar trots domstolsbeslut.

2000-14 s 18-19
"Mugabes regim vacklar betänkligt"
Regeringen tar till våld för att skrämma oppositionen.
Under sommaren ska allmänna val hållas i Zimbabwe. President Mugabes regeringsparti ZANU-PF har svårt att acceptera att det riskerar att förlora makten. Oppositionen, Rörelsen för en demokratisk förändring skyller Mugabe för att förstöra ekonomin, främst beroende på hans inblandning i Kongo-kriget. Han låter banditer slå ner demonstranter och han trotsar domstolens order om att svarta markockupanter ska avvisas. I stället spelar han på rasismen mot de vita som i allmänhet äger gårdarna.
Mugabe blev det självständiga Zimbabwes (f d Rhodesia) första självständiga premiärminister 1980. President 1987. Nu vill en majoritet av folket att han ska avgå. (Afrikas Honecker. Det är andra tider nu för många ledare och länder i Afrika sedan den store stöttaren Sovjetunionen rasat ihop).

2000-16 s 15-16
"Mugabe underblåser den blodiga krisen"
Han tänker inte beordra något slut på jordockupationen. Han stöder de svarta ockupanterna av hundratals gårdar som ägs av de vita. Han går mot både Högsta Domstolen och sin egen vicepresident. Han är på kollisionskurs också med en stor del av sitt eget parti och hela den politiska oppositionen.
Han ställer sig över folkets valresultat. Han är på väg att bli en verklig despot.

2000-16 s 17-18
"Nu vrids klockan tillbaka"
Zimbabwe utmärkte sig en gång i tiden genom att ha en ovanligt rättrådig regering. Det är inte fallet idag. Trots att Mugabe var en gammaldags marxist höll han sig tidigare till de lagstadgade uppgörelserna och han tillät politisk pluralism. Men det är en svunnen tid. Nu hotar han öppet sina politiska motståndare med döden.
Det är en farlig väg Zimbabwe slår in på. Liknande den som Mobuto Seso Seko lät Zaire gå mot laglöshet. För att inte nämna Nigeria under Abacha eller Rwanda. Alla mycket farliga exempel.

2000-16 s 16-17
"Risk för kris finns även i Sydafrika"
Den sydafrikanske presidenten Thabo Mbekis mjuka hållning gentemot Robert Mugabe i Zimbabwe speglar farhågor om att Sydafrikas egna fattiga landsbygdsbefolkning kan komma att ställa till problem. De svarta s. k. krigsveteranerna möter stark sympati bland svarta sydafrikaner. Oppositionen i Zimbabwe vill däremot att Mbekis skärper tonen mot Mugabes pågående ödeläggning av landets ekonomi, deltagandet i det meningslösa kriget i Kongo och uppmuntrandet av mord på vita.
Sydafrikas egna landreformer snubblar på korruption och ineffektivitet (Många av de ny afrikanerna, i varje fall de som tagit sig till en maktställning är oärliga och inkompetenta. Där är stora brister både i moral och kunskap).

2000-17 s 14
"Våldet i Zimbabwe fortsätter"
Ockupationen av farmer i Zimbabwe fortsätter och landets president kämpar för sin politiska överlevnad. Det är detta som de s k krigsveteranernas ockupation av vit mark handlar om. Det är nu också klart att den mark regeringen hittills köpt ligger obrukad p g a att Mugabe gett den till sina vänner som inte behöver den. Oppositionen som Mugabe fruktar vill att marken ska ges till folket.

2000-19 s 12-14
"Mugabes väg från försoning till ursinne"
Mugabes regim går mot sitt slut, om inte annat så p g a hans ålder. Mannen som var västmakternas favorit känner sig sårad i sitt ego och nu far han ut mot allt och alla.
Motståndarna menar att alla uppståndelse har som avsikt att avleda uppmärksamheten från hans många misstag: Fattigdomen är i dag större än under kolonialstyret, 25 % har aids, inflationen är 70 %. Men hans soldater ska fortsätta att kriga i Kongo.
Zimbabwes problem startade med USSRs upplösning. Med Mandelas frigivning och med Mugabes affär med sin sekreterare under hustruns sjukdom.

2000-19 s 15
"Yttrandefriheten stryps i södra Afrika"
Farmockupationerna i Zimbabwe har än en gång väckt tvivel på yttrandefriheten i södra Afrika. Zimbabwes journalister hotas, förhörs och misshandlas. Ännu farligare lever mediefolket i Angola och Kongo/Kinshasa, där obekväma journalister fängslas rutinmässigt. Bara 7 av Afrikas 54 stater har pressfrihet. Det speglar det faktum att dessa stater saknar fungerande demokrati.

2000-21/22 s 18-19
"Världsbanken ströp Mugabes lån"
Därför att landets ränte- och amorteringsskulder är för stora. Zimbabwe har ännu inte förklarats i konkurs officiellt men är på gränsen. Trots det stora budgetunderskottet har statstjänstemän, krigsveteraner och stamledare fått löneökningar och mycket pengar har gått till landets krigföring i Kongo.

2000-24 s 19
"Valet i Zimbabwe står för dörren"
Den 24 -25 juni är det allmänna val.

2000-25 s 17
"Optimismen växer bland Mugabes motståndare"
Zanu-PF kan förlora helgens val. MDC spås vinna 70 av parlamentets platser. 20000 lyssnade på oppositionskandidaten Tsvangirai, medan Mugabe lyckades tvångsinkalla bara 5000. I dag har Mugabes parti 147 av 150 platser!

2000-25 s 18-19
"Vågar väljarna trotsa Mugabes regim?"
Den verkliga valkampen, den som kännetecknas av hot och våld, utspelas på landsbygden långt bortom TV-kamerornas och världspressens blickfång. (Inte låter sig enpartistaten avskaffas utan våld och hot! I alla fall inte en gammal sovjetstyrd kommuniststat.) Mugabes anhängare dödar och bränner ner. De vill skrämma väljarna att låta bli att rösta.

2000-25 s 19-20
"Mugabe gör sig redo att "afrikanisera" hela landet"
Han planerar att socialisera (konfiskera) alla utländska gruvbolag i Zimbabwe. Och sedan afrikanisera resten av ekonomin.

2000-25 s 20-21
"Här finns varken frihet eller rättvisa"
Mugabe använder alla knep för att klamra sig fast vid makten".
Amnesty kallar det som händer i landet för "statssponsrad terrorism" och en afrikansk organisation anser att fria val är omöjliga för tillfället. FN vägrar att vara valobservatör.

2000-27 s 14
"Markfrågan fortsätter att skapa oreda i Zimbabwe"
De vita farmarnas förhoppningar om att ockupationerna skulle upphöra i och med att valet var över kommer på skam. Ockupanterna säger att de stannar kvar tills regeringen ger dem det land som rätteligen är deras. De vita markägarna inser behovet av en landreform, men kräver att det ska gå rätt till och förenas med kompensation till dem som måste lämna ifrån sig mark.
Ockupanterna är veteraner från 1970-talets krig. De hävdar att vita stal marken från de infödda för över 100 år sedan. "Marken tillhör oss. Utlänningar ska inte äga mark i Zimbabwe". Problemet är att landets 4500 övervägande vita jordbrukare producerar allt det vete och kött som landets befolkning livnär sig på. Dessutom tobak som svarar för 30 % av landets exportinkomster.

2000-30 s 15-16
"Zimbabwe har ett demokratiskt valt parlament"
Mugabes parti har fortfarande majoriteten, men en kraftfull opposition är starkt representerad. 57 platser (mot 3 innan valet) av 150 innehas nu av oppositionen. Landet har blivit en "flerpartidemokrati".

2000-37 s 20-21
"Mugabes politik leder till katastrof"
Robert Mugabes landreform kommer att resultera i katastrof om den primära avsikten är att belöna regeringspartiets trogna anhängare.
Staten har köpt upp mark med avsikten att bygga upp en klass framgångsrika, oberoende svarta jordbrukare. Men människorna hade inte någon erfarenhet av jordbruk och de fick varken goda råd, stöd eller utrustning. Och detta berodde på att det var lojalitet mot regeringspartiet som premierades, inte förmåga att sköta ett jordbruk. Marken ligger i många fall helt övergiven.

2000-43 s 16-17
"Naturreservaten är nästa offer för Mugabes politik"
Mugabes markockupanter förstör inte bara stora, välskötta plantager, som försörjer hundratals zimbabvier, utan även landets naturreservat, som också är en viktig inkomstkälla. Sedan den impopuläre presidenten Robert Mugabe började underblåsa laglöshet och trakassera vita markägare för att befästa sin politiska makt har inte bara den odlade marken stulits och förstörts, utan nu ödeläggs även naturreservaten. Dessa gav innan inkomster från turister, arbetstillfällen åt många och ett skydd åt elefanter och noshörningar från rovdrift.

2000-44 17-18
"Alla avskyr Mugabe"
Motståndet mot president Mugabe i Zimbabwe växer för varje dag, och frågan är hur länge han kan hålla sig kvar vid makten. Om oppositionen hade lite bättre samordning och vågade sätta hårt mot hårt skulle Mugabes dagar vara räknade.
Mugabe är ungefär lika populär som en skorpion i ett badrum. 75 % av befolkningen vill att han sak avgå. Prisökningarna gör att folk inte har råd att köpa bröd utan tvingas leva på en trist majsgröt. Mugabe sätter in militärer som skjuter på demonstranterna. Oppositionspartiet anklagar Mugabe för hans ständiga brott mot domstolars order, uppseendeväckande korruption som gynnat hans släktingar, presidentamnesti åt våldsverkare och tjuvar som terroriserar oppositionen och mobiliseringen av 12000 soldater till det meningslösa kriget i Kongo.

2000-46 21
"Oppositionsledaren tror att Mugabes dagar är räknade"
Ledaren för Zimbabwes största oppositionsparti Morgan Tsvangirai tror att en rad planerade demonstrationer och strejker kommer att resultera i att president Robert Mugabe störtas inom några månader. Han har gjort en 2-veckors rundresa i Europa för att värva stöd för den zimbabwiska oppositionen. Han tror att folket snart kommer att resa sig p g a den allvarliga ekonomiska krisen och kriget i Kongo i vilket många ministrar och militärer har stora finansiella intressen.

2001-3 s 22
"Skulle bli lejonföda"
Polisen i Zimbabwe kastade i förra veckan 13 unga oppositionella till lejonen efter att först ha utsatt dem för tortyr i flera dagar. De dumpades inne i Gonarezhou nationalpark där det finns gott om vilda djur.

2001-09 s 22
"Pressen på Mugabe ökar"
De internationella kraven på åtgärder mot Zimbabwes president Robert Mugabe växer. Han kritiseras för sina trakasserier mot domare, journalister och oppositionsledare. Utrikesministern i Zimbabwes exilregeringe vill att Storbritannien hotar Mugabe med att ta bort det skydd som medlemskapet i det brittiska samväldet ger honom. Mbeki i Sydafrika uttrycker "stor oro" för vad som händer i Zimbabwe.

2001-18 s 19-21
"Zimbabwes jordlösa väntar fortfarande"
För ett år sedan ockuperade landlösa krigsveteraner i Zimbabwe de vita storböndernas farmer. Nu svälter lantarbetarna på många av de ockuperade gårdarna. De svart veteranerna körde bort de vita ägarna med misshandel eller hot om våld. De lovade högre löner till lantarbetarna och att de skulle få en del av marken de arbetade på. Men veteranerna blev bara själva de nya herrarna som utnyttjade gårdarnas bekvämligheter. Någon mark har inte delats ut, inga löner har heller betalats ut. De svarta ockupanterna är inte intresserade av marken. De låter ägorna förfalla och de f d lantarbetarna svälter. (Detta är en bra verklighetsbild av kommunismen. Falska löften, hot och misshandel mot "klassfienden", inget intresse för "arbetarna" såvida detta inte behövs för att skapa lyx och bekvämlighet och status åt ledarna).

2001-18 s 20
"Mugabe vill vinna (minst) en gång till"
Zimbabwes president Robert Mugabe kommer att kandidera i presidentvalen nästa år för sitt parti ZANU-PF trots sina 77 år. Han är orolig för att partiet ännu inte kan vinna med en annan ledare.

2001-31 s 17
"I Zimbabwe är det som vanligt"
Efter en tvådagars strejk orsakad av regeringens beslut att höja bensinpriset med 73 %. Det som är normalt i dagens Zimbabwe är lyckligtvis inte så vanligt i andra länder. Att president Mugabes anhängare, vad han kallar "krigsveteraner" hotar att ta till våld mot fabriker, att arméförband pryglar människor och också dödar aktiva oppositionspolitiker. Kyrkliga grupper och andra organisationer förbjuds att genomföra kampanjer för att utbilda och informera medborgarna inför nästa års val. Många tror t ex inte att det är hemligt vilket parti man röstar på. Många i landet jämför situationen med den som var i Serbien innan Milosevic störtades och dokumenterar tortyr, mord och försvinnanden i hopp om att Mugabe och hans bödlar ska kunna ställas inför rätta när de väl har lämnat ifrån sig makten efter ett valnederlag.

2001-34 s 21-23
"Mugabes vansinne: Zimbabwes ledare har förvandlats från befriare till diktator"
Robert Mugabes envisa kamp för att behålla makten kommer att orsaka ekonomisk kollaps och politiskt kaos i Zimbabwe. Men för Mugabe är makten viktigare än ekonomin. Landets grannar har sent omsider börjat ge uttryck för oro, och den växande instabiliteten i Zimbabwe utgör nu ett hot mot hela regionen. Zimbabwe var förr ett av Afrikas mest lovande länder med Mugabe i spetsen som hade tagit makten 1980 efter flera års blodigt gerillakrig mot den vita minoritetsregimen. Nu är landets ekonomi nära en total katastrof. I fjol sjönk BNP med 6 %. Mjölet ransoneras och en allvarlig livsmedelsbrist väntas. Valutan är i fritt fall. Inflationen stiger snabbt, priserna höjs fler gånger i veckan. Många vandrar över gränsen till Sydafrika. Redan har 2 miljoner flytt.

2001-34 s 24-25
"Striden om jorden leder till Zimbabwes undergång"
President Mugabe och regeringspartiet Zanu-PF håller fast vid den olagliga exproprieringen av de vitas jordbruksmark trots att detta resulterar i ökad arbetslöshet och allvarlig risk för livsmedelsbrist. Det handlar inte om att korrigera orättvisor utan om att straffa fienden och belöna vänner. Det handlar om att bevara makten även om det ruinerar landet och tar död på demokratin. Mugabe anses utnyttja landreformen som en rökridå för att dölja Zanu-PFs vanstyre och det korrumperade system som belönar lojalitet och straffar oliktänkande.

2001-35 s 22
"Dags att fördöma Mugabes rasism"
"Rasism är ett användbart politiskt och ekonomiskt redskap för de desperata och de glupska men också för biologiska och kulturella ideologer. Rasism kan vara ett lika ondskefullt och avledande vapen i Afrikas svarta händer som de en gång var för de vita i Mississippi."
Mugabe bevisar detta varje dag. Han använder rasism genom att dölja de verkliga orsakerna till landets fattigdom med att underblåsa människors rädsla för "de andra". Hans mål är livstids makt över andra. Han begår idag lika allvarliga brott mot mänskligheten som den regim han en gång själv förtrycktes av. Hela rasismkonferensen kommer att förlora sig trovärdighet om inte Mugabe och Zimbabwe uppmärksammas.

2001-37 s 25
"Oro trots avtal om markfrågan"
Zimbabwes jordbrukarorganisation(CFU) har accepterat överenskommelsen mellan Storbritannien och Zimbabwe rörande markfrågan. Många anser dock att det är alltför svepande formuleringar som Mugabe och hans anhang inte känner sig nödda att följa.

2001-43 s 15-16
"Medan världen tittade åt andra hållet"
Robert Mugabe har brutit nästan alla löften om att sätta stopp för våld och olagliga markockupationer. Hans parti klargör: "Vi är beredda att gör allt för att se till att Mugabe blir omvald. Om det kräver våld kommer vi att använda våld!". Han är 77 år och har haft makten i 21. Speciellt lärare som misstänks stödja oppositionen misshandlas till döds. Landet är för närvarande en ekonomisk katastrof

2001-43 s 16-17
"Mugabe tar socialismen till nåder igen"
Zimbabwes president har nu lovat att återinföra socialistisk kommandoekonomi i syfte att sätta fart på landets kollapsade ekonomi. Näringslivsföreträdare som ogillar idén uppmanas att packa sina pinaler och flytta. Inflationen är rekordhög. Mugabe bestämmer då att företagen inte får höja priserna. Om de slutar att producera tar staten över företagen. En annan faktor som förvärrar situationen är att Sydafrika hotar att förvisa 20000 zimbabwier som arbetar som lantarbetare i Sydafrika.

2001-43 s 17
"Hemma i Zimbabwe väntar bara svält"
Sydafrika vill utvisa billig arbetskraft. De sydafrikanska myndigheterna anser att gästarbetarna lägger beslag på jobb som sydafrikaner vill ha. Men i Zimbabwe är arbetslösheten 60 %.

2001-47 s 22
"Zimbabwes vita farmare packar ihop"
Mugabes politik kostar minst sex miljarder kronor i förlorade skördar. Nu ska mer än 4400 farmer äga av vita beslagtas. 240000 lantarbetare blir arbetslösa. Mugabe tror att han ska bli omvald som president om han beslagtar de vitas mark och egendom. Han bestämmer också att alla valövervakare ska han själv och hans folk utse och dessa ska också bestämma över hur allt hjälp från utlandet ska distribueras. För några veckor sedan bad presidenten den internationella samfundet om livsmedelshjälp för 3 miljarder kronor (detta är väl en terrorist som borde sättas åt av detta samfund snarare än få ännu mer pengar som ska användas för hans egen räkning. Han platsar mycket väl bredvid bin Ladin och dennes anhang).

2001-49 s 24
"Strejker och bojkott i Zimbabwe"
Unionister, präster och tusentals representanter för medborgargrupper har utlyst en kampanj som har som mål att genom civil olydnad tvinga Zimbabwes regering att genomföra politiska reformer och ordna fria presidentval tidigt nästa år. President Mugabes popularitet urholkas snabbt.

2001-50 s 22
"Mbeki skärper tonen mot Mugabe"
Sydafrikas tysta diplomati har spelat ut sin roll. Sydafrikas president Mbeki har anslagit en skarpare ton gentemot sin zimbabwiska kollega Robert Mugabe. Mbekis försök att med "tyst diplomati" påverka förhållandena i grannlandet har visat sig fruktlöst. I ett land där oppositionella trakasseras, oberoende journalister fängslas och invånarnas medborgerliga rättigheter kränks är det omöjligt att hålla val menar Mbeki. Ett skäl för Mbekis hårdare hållning är att 500 zimbabwier varje dag tar sig in i Sydafrika på jakt efter försörjning. Detta accepterar inte Sydafrikas folk och de blir allt hätskare mot nykomlingarna.

2002-03 s 14
"Mugabe lovar fria val"
De 14 länderna i Södra Afrikas utvecklingsförbund har förmått president Robert Mugabe att vidta åtgärder som garanterar ett fritt presidentval i mars. Han går med på att låta oberoende internationella valövervakare kontrollera valet. Även ska utländska journalister släppas in.

2002-04 s 18
"Zimbabwes ledare försäkrar sig mot framtida bekymmer"
Zimbabwes ekonomi är oåterkalleligt förstörd. Inkomsten per capita har minskat med 23 % sedan 1997. Inflationen är tresiffrig. Landet styrande diktatorelit placerar sina pengar utomlands inför presidentvalet. Oppositionens medlemmar fortsätter att kämpa mot regimen trots trakasserier från regimens sida.

2002-6 s 18
"Ingen hejd på Mugabe"
Zimbabwes ledare Robert Mugabe agerar alltmer desperat för att behålla makten. Nu växer kritiken mot honom även i det egna partiet. Eddison Zvobo, en av regeringspartiet Zanu-PFs grundare och ordförande i parlamentets justitieutskott, skyr inte orden när han fördömer Mugabes nya medialag. Minst 21 av den nya lagens klausuler strider mot författningen. Den nya medialagen ger informationsminister Moyo, en av Mugabes förtrogna, rätt att hindra journalister som han ogillar att arbeta. Ytterligare en odemokratisk åtgärd för att få Mugabe att bli omvald i valet den 9-10 mars.

2002-07 s 24
"Schori degraderas till turist"
Den zimbabwiska regeringen kommer inte att ackreditera Schori som leder den grupp från EU som ska övervaka de allmänna valen nästa månad.

2002-08 s 20
"EU straffar Mugabe"
EU röstade i måndags för att införa sanktioner mot Zimbabwe och att ta hem sina valobservatörer. EU bryter alla militära kontakter och förbjuder Mugabe och 19 personer till att resa till Europa. Man har frusit eventuella tillgångar i Europa. Den direkta anledningen till sanktionerna är utvisningen av ledaren för EU:s valobservatörer, Pierre Schori.

2002-09 s 18
"Tsvangirai anklagas för mordkomplott"
Zimbabwes oppositionsledare Morgan Tsvangirai åtalades i måndags för landsförräderi. Oppositionen avfärder det hela som ett försök från regeringspartiets sida att störa dess kampanj inför valet nästa vecka.

2002-10 s 18-21
"Det olyckliga Zimbabwe är nästan bortom räddning"
Det verkar som om Mugabe heller ödelägger sitt land än ger upp kontrollen. Fr o m 1997 har de offentliga finanserna helt urartat. Med korruption och bedrägerier som följd. Han säger att hans motståndare "aldrig, aldrig" kommer att styra Mugabe. Väljarna hoppas kunna bevisa att han har fel. Mugabe är impopulär eftersom den genomsnittliga inkomsten halverats sedan landet blev självständigt. Medan hans närmaste medarbetare och trogna anhängare ger varandra välbetalda jobb och andra förmåner. Världen övrigt håller på att "ge upp" Zimbabwe.

2002-10 s 22
"Mugabe vädjar till instinkter som försvann för länge sedan"
Det största hotet mot Mugabe i veckans presidentval kommer från Zimbabwes unga generation. De unga har inga minnen från livet i Rhodesia som landet hette under kolonialtiden. För de allra flesta handlar det inte om den vita imperialismen utan om bröd för dagen. Arbetslösheten i landet är 60 % och inflationen över 100 %. Nästan en tredjedel av den vuxna befolkningen är HIV-smittade!

2002-10 s 22
"Det politiska våldet tilltar"
Under de senaste veckorna har hundratals militanta ungdomar dykt upp i de avlägsna byarna och trakasserat befolkningen. Med våld "övertalar" de väljarna att rösta på Mugabe. Under året har det skett 25 politiska mord, de klart flesta offren tillhörde oppositionen.

2002-10 s 23
"Mugabe tar strid mot en gammal rival: kolonialismen"
Han vill att valet ska vara "befrielsekrigets sista rond" och sista chans att befria landet från kolonialismens spår. "Imperialismen får inte segra, vi måste krossa den". Oppositionen menar att Mugabe gör de vita till syndabockar för sitt eget totala misslyckande och en totalt kollapsad ekonomi.

2002-11 s 19
"Massor av väljare hindrades från att rösta"
Zimbabwes regering gav i måndags kväll order om att alla vallokaler skulle strängas trots att det fortfarande fanns långa köer av väljare som väntade på att få rösta i presidentvalet. Valgeneralen Tobaiwa Mudede meddelade via TV att vallokalerna skulle stängas.
Det finns mängde av tecken på att valet varken var fritt eller rättvist och nu återstår det att se hur omvärlden reagerar när Mugabe förklarar sig som segrare.

2002-11 s 19-20
"Zimbabwes vita farmare stålsätter sig"
Spändäntan på presidentvalets konsekvenser. Hur det än går så måste jordbruket vitaliseras. P g a torka, landets usla ekonomi och den oro som ockupationerna av gårdarna vållat råder det brist på majsmjöl som är av avgörande betydelse för hushållens överlevnad. En hotande svältkatastrof kan tvinga regeringen att söka en kortsiktig försoning med farmarna.

2002-12 s 20
"Mugabe manar till nationell enhet"
Robert Mugabe i Zimbabwe svor i söndags presidenteden för femte gången. Vid installationsceremonin fanns inga representanter för EU, USA, Kanada eller Nya Zeeland. Bojkotten berodde på att valet anses ha färgats av politiskt våld och trakasserier, ändringar av vallagen i sista minuten och framför allt att många väljare i städerna, där motståndet mot Mugabe är störst, inte fick rösta. Oppositionen, främst MDC, underkänner valet och ger inte Mugabe legitimitet.

2002-12 s 21-22
"Bitterhet blev Mugabes arvedel"
Mugabes personliga och politiska historia som förvandlade Zimbabwes befriare till en bitter, paranoid president. Det är inte samma Mugabe i dag som den populäre politiker som i valet 1980 strax efter landets självständighet vann en jordskredsseger. Frågan är varför den uppenbart begåvade Mugabe drabbades av bitterhet, paranoia och konspirationsrädsla.

2002-28 s 16-17
"Ingen ljusning i Zimbabwe"
Mugabes förtryck mot oppositionella och vita fortsätter som förut. Nästan 4 månader efter president Robert Mugabes omdiskuterade återval till en fjärde period som president finns det inte längre något hopp om att han tänker inta en mer tolerant hållning mot sina politiska motståndare. Han fortsätter att förtrycka landets vita farmare trots att Zimbabwes folk står inför ett allvarligt svälthot. Han kallar dem "obotliga rasister och fascister". Han fortsätter att förtrycka dissidenter och journalister.
FN räknar med att nästan hälften av Zimbabwes 11 miljoner invånare är i behov av hjälp för att inte snart svälta.

2002-33 s 16
"Inget uppskov för vita jordägare"
Mugabe tvingar dem att lämna sin mark. 2900 jordägare måste lämna sina marker innan augusti månads utgång. Han anklagar Tony Blair för att vara en "gangster" som vilseleder EU till att införa sanktioner mot Zimbabwe.

2002-37 s 21-22
" Zimbabwes förlust kan bli Mocambiques vinst"
Pengar som egentligen är avsedda för Zimbabwe skulle kunna göra nytta i Mocambique i stället. På miljötoppmötet i Johannesburg fick Mugabe applåder då han visade sitt förakt för västvärlden i allmänhet och Storbritanniens premiärminister Tony Blair i synnerhet. Detta trots att situationen i Zimbabwe blir alltmer kaotisk: turismen som var främsta källan till utländsk valuta har dalat till ingenting, jordbruket förfaller i snabb takt, inflationen är tresiffrig och valutan är kraftigt övervärderad. Allt knuffar landet allt närmare ruinens brant. Själv skyller Mugabe allt på den brittiska kolonialismen och på den svåra torkan.

2002-37 s 22-23
"Många hyllar Mugabe som hjälte"
Zimbabwes ledare kritiseras av väst och beskylls för att föra en mer eller mindre galen politik. I Afrika finns många som ser honom som frihetskämpe, revolutionär, reformator och t o m hjälte. Kampen för att omintetgöra kolonialismens arv vinner gehör bland Afrikas ledare, framför allt i södra Afrika.

2002-39 s 23-24
"Jordreformens verkliga offer"
Tusentals lantarbetare lider stor nöd efter att ha mist hem och jobb. Det är inte några tusen vita farmarfamiljer som fördrivits från sina egendomar som drabbats värst utan 150000 lantarbetare. Om man räknar in familjerna så handlar det nästan om en miljon svarta som mist sina bostäder och inkomster. Många misshandlades grovt då de drevs bort från gårdarna av Mugabes beväpnade hantlangare.

2003-03 s 23
"Mugabes avgång diskuteras"
Zimbabwes regeringsparti och företrädare för oppositionen uppges ha gjort en uppgörelse enligt vilken president Robert Mugabe skulle avgå och en ny koalitionsregering skulle tillsättas. Mugabe skulle få garantier för att inte åtalas för vanstyre, brott mot mänskligheten eller andra brott under sina 23 år vid makten.

2003-8 s 22-23
"Mugabe får kollegernas stöd"
Två av Afrikas tongivande ledare ger president Robert Mugabe gott betyg och föreslår att hans land ska upptas i det brittiska samväldet igen. Nigerias och Sydafrikas presidenter hävdar att Mugabe har gjort framsteg i sina försök att lösa landets politiska kris. Deras utspel har väckt stor upprördhet i Afrika och andra delar av världen där de båda beskylls för att blunda för det pågående våldet och förtrycket i landet. Deras syn på demokrati ifrågasätts allvarligt.

2003-8 s 222-23
"Zimbabwe ber Kina om hjälp"
Zimbabwe har vänt sig till Kina för att få hjälp med att sätta fart på jordbruket igen efter två år av markexpropiering som nu har resulterat i att drygt 7 miljoner människor hotas av svält. Ett statligt kinesiskt bolag har fått kontrakt på 100000 hektar mark vilket tolkas som ett tyst medgivande om att president Mugabes s k jordreform har misslyckats.
För inte länge sedan var Zimbabwe Afrikas kornbod och kunde både försörja befolkningen och exportera spannmål. Många beslagtagna jordar ligger obrukade därför att de svarta jordbrukare som har fått marken sedan den tagits från vita farmare, inte vet hur de ska bruka den.

2003-16 s 24-25
”Mugabe bär ansvaret för svält och våld”
Generalsekreteraren i det brittiska samväldet har just lämnat en rapport som i klartext fördömer president Robert Mugabes sätt att styra sitt land. Robert Mugabes regering har utsatt oppositionens representanter för allvarliga övergrepp, har aktivt förtryckts press och rättsväsen och bär huvudansvaret för den hunger som nu håller Zimbabwe i sitt grepp står det att läsa i en rapport från Samväldet. Det är presidentens markbeslag som är orsaken till den rådande hungern.

2003-27 s 18-19
"Mbeki undviker direkt konfrontation"
Det kontinuerliga förfallet i Zimbabwe sätter den sydafrikanska ledningen på prov. Mugabes våldsamma jordreformsprogram har förstört landets förmåga att försörja sig själv. 5,5 miljoner zimbabwier behöver hjälp med mat för att inte svälta. Oppositionella politiker som i fjol kandiderade i val, fängslas nu på löpande band. Men i Sydafrika är det många som betraktar Mugabe som en hjälte och Mbeki, själv övertygad frimarknadsanhängare, vill framför allt undvika att krisen i grannlandet splittrar hans eget land. Han är rädd att få det egna folket emot sig.

2003-39 s 22-24
"Mugabe kastar sin skugga över toppmöte"
Oenighet om Zimbabwe skapar missämja i det brittiska samväldet. Australien vill inte att Robert Mugabe ska få delta i ett toppmöte med det brittiska samväldet i Nigeria. Sydafrika vill att den 18 månader gamla suspenderingen av Zimbabwe ska hävas i tid innan toppmötet.

2003-45 s 26-27
"Naturreservaten invaderas av tjuvskyttar"
Förfallet i Zimbabwe sprider sig till nationalparker och vildmarksreservat. Det pågår en "ohelig slakt" på en av södra Afrikas mest variationsrika vildmarker. Detta är resultatet av tre års ekonomisk kollaps, korruption och förfallande samhällsordning i ett land där regeringen uppmuntrar kringstrykande banditer och politiska allierade att beslagta kommersierlla farmer och djurreservat. Tusentals familjer har tilldelats jord de inte förmår använda. De har tjuvskytte som främsta källa till mat och inkomst.

2003-46 s 24
"HD har bollen i maktkampen i Zimbabwe"
Zimbabwes högsta domstol höll i förra veckan ett preliminärt förhör med anledning av oppositionens påstående att president Robert Mugabes anhängare manipulerade 2002 års presidentval för att garantera Mugabes återval. Oppositionsledaren Morgan Tsvangirais juridiska ombud hävdar att denne berövades segern i presidentvalet 2002 p g a fusk och mot väljare. Många menar att landets rättssystem är så politiskt styrt att t o m Högsta Domstolen som ändå har ett visst mått av oberoende, har svårt att döma opartiskt.

2003-50 s 22-23
"Zimbabwe lämnar samväldet"
Robert Mugabe har beslutat att landet ska lämna det brittiska samväldet efter 23 år som medlemsstat, som består av 54 länder, som en reaktion på övriga medlemsländers beslut att tillsvidare utesluta Zimbabwe. Sydafrikas president, Thabo Mbeki, motsatte sig suspensionen av Zimbabwe och föreslog att man i stället skulle bedriva aktiv diplomati

2004-03 s 26-27
"Nu jagas även djuren på flykt"
Hundratals elefanter är de senaste flyktingarna från Mugabes laglösa land. De flyr för att undkomma att skjutas eller fångas av s k krigsveteraner och tjuvskyttar. Lag och ordning har kollapsat och djur av alla slag jagas i stor skala. Jägare kommer ända från Sydafrika för att utnyttja laglösheten där. Djuren flyr från Zimbabwe till Zambia där de orsakar problem genom att välta byggnader och träd och äta upp grödan.

2004-05 s 21
"Det ryktas att Mugabe är sjuk"
Zimbabwes president, Robert Mugabe, flögs i all hast till Sydafrika i lördags sedan han kollapsat i sitt resident i Harare. Myndigheterna i Zimbabwe vill inte bekräfta varken att presidenten är sjuk eller att han lämnat landet.

2004-09 s 19
"Mugabe är inte välkommen"
EU förlänger sanktionerna mot Robert Mugabe och hans inre krets och kritiserar samtidigt den zimbabwiska regeringe för att den trakasserar oppositionen och lägger munkavle på medierna. EUs reseförbud och frysning av tillgångar gäller 95 ledande zimbabwier.

2004-31/32 s 21-22
"Stora matreserver ligger orörda i Zimbabwe"
Löfte om rekordskörd handlingsförlamar hjälporganisationer. Under den svåraste perioden 2003 utfodrade FN mer än hälften av landets 12 miljoner människor. Nu har Mugabe bestämt att landet inte ska ta emot matbidrag. Han säger att man kommer att skörda så mycket så att detta inte behövs. Han bestämmer själv över vad som ska stå i tidningarna så många i landet tror nog på dessa "löften". År 2000 när de vita farmarna var kvar producerade landet 2,1 miljoner ton majs. Två år senare bara 500000 ton. 2003 lite bättre, 800000 ton. Mugabe vill inte att andra ska bestämma vem som ska få mat. Mugabe vill själv stå för utdelningen. Han vill att bara de som har sitt medlemskort i partiet ska få äta sig mätt. De andra kan svälta.

2004-44 s 22
"Tsvangirai besökte Mbeki"
Ledaren för Zimbabwes politiska opposition, Morgan Tsvangirai har träffat Sydafrikas president. Det var Tsvangirais första utlandsresa sedan de zimbabwiska myndigheterna beslagtog hans pass och åtalade honom för landsförräderi för 32 månader sedan. Tsvangirai frikändes den 15 oktober.

2005-1/2 26-27
"Zimbabwes olycka är Zambias lycka"
Många farmare lämnar Zimbabwe, Namibia och Sydafrika. De söker sig till områden norr om Zambezifloden, till Zambia, där de är välkomna och vågar starta om på nytt. I Zimbabwe beslagtogs deras farmer av staten och många misshandlades av rasisten Robert Mugabe som skryter med att han har akademisk examen i våld. Detta har lett till att många nu svälter. Zambia som förstått vilken nytta det landet kan ha av de vita farmarnas kunskap får nu en snabb tillväxt och ett rikare folk. Nu kan Zambia för första gången exportera majs. Även den zambiska turistnäringen profiterar på kaoset i grannlandet. Nya lyxhotell växer upp på andra sidan om Victoriafallen.

2005-4 s 24
"Det blir bara värre och värre i Zimbabwe"
Trakasserier, övergrepp och tortyr mot oppositionella i Zimbabwe, där val äger rum om några månader. Politiskt aktiva oppositionsanhängare uppger att de utsätts för systematiskt våld, trakasserier och sexuella övergrepp främst från ungdomsgäng som är lejda av Robert Mugabes styrande parti, Zanu-PF.

2005-11 s 22
"Sydafrika beskylls för partiskhet"
Den politiska oppositionen i Zimbabwe anklagar Sydafrikas regering för att med sina deklarationer om "fria och rättvisa val i Zimbabwe" stödja och bistår president Mugabe. Zimbabwierna går till val den 31 mars och oppositionen påstår att Mugabes parti, Zanu-PF, håller på att förbereda valfusk.

2005-13 s 13-15
"Despoten klamrar sig fast vid makten"
Zimbabwes diktator, Robert Mugabe, är sårbarare än någonsin. Jonathan Moyo var för en månad sedan fortfarande regeringens informationsminister. Då fick han sparken av Mugabe, lämnade Zanu-PF, regeringspartiet, och nu kandiderar han till parlamentet som oberoende kandidat. Det finns flera som han. Alla vet att det finns en majoritet som inte vill ha Mugabe som president men han kan alla tricks och därför tror de flesta att han ändå vinner. Bara döden kan hindra honom. Mugabe har styrt Zimbabwe i 25 år. Nu är han 80 år, paranoid och besatt av att behålla makten. Hunger plågar landet som förr var regionens kornbod. Jordbruksproduktionen har halverats på 5 år. Bristen på mat har undergrävt stödet för regeringens s k landreform då Mugabe körde i väg lantbrukarna från sina gårdar eftersom de hade fel hudfärg. Tre miljoner har lämnat landet.

2005-13 s 16-17
"Rösta på Mugabe eller svält!"
Våldet har inte varit lika omfattande som för fem år sedan, men det är helt uteslutet att valet den 31 mars blir fritt och rättvist. Oppositionen är speciellt populär i huvudstaden Harare och andra större städer som Bulawayo. Flera år av ekonomisk tillbakagång, hunger, korruption, aids-epidemi och kroniskt vanstyre gör att hatet mot Zanu-PF, som själv är splittrat, är mycket stort. Regeringspartiet hotar med att bara partiets anhängare kommer att få statliga matransoner. Hälften av de 12 miljonerna i landet är i desperat behov av mat. Om de inte får hjälp dör de. Att rösta "fel" är alltså detsamma som en dödsdom för många. Valurnorna är genomskinliga och de vaktas av partiets folk.

2005-13 s 18
"Många zimbabwier vill ha tillbaka förtryckarna"
Många vanliga zimbabwier önskar att de fick tillbaka den vita regimen, som förtryckte dem på 1970-talet. "Livet var lättare förr och vi hade både jobb och mat". Då hade man jobb och allting var billigare. Det är en allmän uppfattning i Zimbabwe idag. Nästan en tredjedel av alla i arbetsför ålder har aids eller HIV. Den förväntade livslängden har på 15 år minskat från 61 till 34 år. Idag styr en rasistisk, svart regering landet. Folkets lidande är idag större än någonsin men det internationella samfundet låter Mugabe hållas.

2005-14 s 15
"Mugabe vill styra tills han är hundra"
Oppositionen i Zimbabwe kräver nyval under en ny författning, men Mugabes regering ger inte efter för några krav. Mugabe är starkare än någonsin sedan han vunnit valet, enligt sin egen uppfattning, så stort att han får två tredjedels majoritet i Parlamentet. Sydafrika och andra afrikanska valobservatörer har godkänt valet. Den avskedade informationsministern Jonathan Moyo var den ende oberoende kandidaten som erövrade en plats. Man tror nu att Mugabe inom kort kommer att underteckna en lag, som ger hans regering befogenheter att förbjuda alla misshagliga privata organisationer, människorättsgrupper och andra NGOs.

2005-19 s 16
"Mugabe fortsätter att förtrycka"
Den zimbabwiska regeringens brott mot de mänskliga rättigheterna har inte upphört sedan valet i mars, när president Mugabes makt stärktes. En rapport från Amnesty International pekar på godtyckliga gripanden och våldsamma attacker och trakasserier som skrämmer regimmotståndare till tystnad.

2005-21 s 25
"Raka spåret mot ruinens brant"
Valet är över och allt är som vanligt i Zimbabwe. Veckorna före de allmänna valen i mars öppnade Zimbabwes ledare statens visthusbod och erbjöd väljarna bristvaror som bensin och majs plus nytryckta sedlar. Effekten blev god: det styrande partiet, Zanu-PF, får behålla makten i fem år till. Men nu är förnödenheterna slut, fattigdomen större än någonsin och signalerna är tydliga om att den ekonomiska kollapsen närmar sig. Arbetslösheten är 70 %, inflationen tresiffrig och valutan vill ingen utländsk kreditorer ens ta i. (Men vad gör väl det om mitt folk dör, bara jag och min släkt får behålla makten och rikedomarna, kan man väl tro att diktatorn Mugabe tänker).

2005-30 s 21
"En man som värnar om freden i världen"
Mugabe får lovord av Kina medan Zimbabwe förfaller och 700000 människor har blivit av med sina hem. Mugabe är i princip utstött ur Europa och från många internationella organisationer. Han vill därför närma sig Kina som i sin tur är intresserad av Zimbabwes fyndigheter av platina och andra mineraler och som därför gärna ger moraliskt och ekonomiskt stöd. Zimbabwe har fått flygplan, hydroelektiska generatorer och Mugabe har fått takpannor till sitt nya palats. Mugabe har blivit hedersprofessor vid ett kinesiskt universitet och sägs vara en "man som värnar om freden". (Det sa många också, även i Sverige, ända till slutet 1989, om t ex diktatorn Erick Honecker i den "Tyska demokratiska republiken).

2005-34 s 17
"Zimbabwes diktator sjunger kanske på sista versen"
Det finns en rimlig chans att tyranniet i Zimbabwe snart drar sin sista suck, eftersom Sydafrika och Afrikanska unionen äntligen har tröttnat på Mugabes överdrifter. Mugabes oerhört korrumperade regim har förstört ett välmående afrikanskt land och lämnar efter sig bara ett stinkande förfall. Inflationen är drygt 300 %, det är ont om majs som är nationens stapelvara nummer ett. Misären är ett resultat av Mugabes missriktade försök att ge de vitas land till de svarta. Nu har han förbrukat alla sina verktyg. Statskassan är tom. Nu agerar äntligen Mbeki och Nigerias president Obasjano och förhoppningsvis deklarerar Mugabes tyranni som dödsdömt.

2005-34 s 18
"IMFs tålamod tryter"
IMFs representanter har anlänt till Harare för att diskutera med Zimbabwes regering före IMFs styrelsemöte den 9 september, där en punkt på dagordningen gäller Zimbabwes eventuella uteslutning. Zimbabwes obetalda skulder sedan 1999 är 295 miljoner dollar. Underskottet i landets finanser i år beräknas som lägst bli 8,7 % av BNP. Centralbanken har devalverat valutan 75 % det senaste kvartalet.

2005-40 s 21
"Zimbabwe backar i utvecklingen"
Den ekonomiska krisen i Zimbabwe för landet tillbaka till ångmaskinen genom att återinsätta 10 koldrivna ånglok. Det är landets brist på utländsk valuta som hindrar det från att importera bränsle och reservdelar till dieselloken. Man har också börjat använda ambulanser som dras av oxar eller åsnor på landsbygden av samma skäl, brist på bensin och diesel. Andra tecken på att viktiga förnödenheter saknas är att domstolar måste avbryta rättegångar därför att vittnena är så svaga och utmattade av hunger att de inte kan vittna. Zimbabwe är ett av världens mest HIV-drabbade länder räknat per capita. Många patienter måste avvisas från sjukhusen av brist på läkemedel och utrustning.

2005-41 25-27
"Afrikas juvel har blivit Afrikas fattighus"
Med en åsnas envishet fortsätter Robert Mugabe att driva sitt land mot total ruin. Europa har förklarat diktatorn persona non grata, men afrikanska politiker hyllar den zimbabwiske potentaten som en nationalistisk Messias. När läsarna av Månadsmagasinet New African ombads välja "de hundra största afrikanerna" kom Mugabe på tredje plats! Många i det svarta Afrika (det vill säga Afrika söder om Sahara) lyssnar på demagogen Mugabe och på hans överordnade budskap om att hålla "de vita imperialisterna" utanför Afrika. Även i andra länder breder rasismen ut sig som i Kenya och Namibia men även i Sydafrika.
Zimbabwe är beroende av el från Sydafrika. Det räcker med att trycka på en knapp i Sydafrikas huvudstad Pretoria för att Mugabe och hans rasistiska klick ska tvingas sitta i mörker.
1999 började marxisten Mugabe driva bort de vita farmarna. Sedan dess har det forna Rhodesia, som var ett paradis för safariturister och storviltsjägare, förvandlats till ett ruinfält. Omkring 3 miljoner zimbabwier har i sin nöd sökt sig till Botswana eller Sydafrika. Det som förr var södra Afrikas kornbod har blivit dess fattighus. 4000 vita farmare har berövats sina egendomar. Därigenom har 200 000 svarta förlorat sina lantarbetarejobb. Enligt FN är drygt fyra miljoner Zimbabvier i skriande behov av omedelbar hjälp med mat. Många farmare har slagit sig ner i grannlandet Zambia där det nu noteras rekordskördar.
En artikel i der Spiegel.

2005-49 s 24
"Ingen ände på eländet"
I somras startade president Mugabe Operation Muranbtsvina, "bort med skräpet", i vilken polisen marscherade genom fattiga slumområden och beordrade de fattiga att riva sina bostäder. De gjorde också räder på illegala torgmarknader, som var några av de få platser där ekonomin fortfarande fungerade någorlunda. Mugabe lovade nya hus till de husvilla men av detta blev förstås inget. 700 000 människor lever nu ett eländigt liv. FNs hjälporganisationer har försökt hjälpa med mat och tält men har hindrats eftersom Mugabe vill dölja följderna av rivningsoperationen.

2005-49 s 25-26
"Döden i bushen"
När djuren dör förvärras människornas lidande. Nationalparken Hwange i Zimbabwe är ett världskänt reservat lika stort som hela Belgien. Idag håller djuren på att dö ut av svält. En del av skulden till djurens hopplösa belägenhet är den värsta torkan på flera år men den största skulden beror på mänsklig försummelse. Zimbabwes Nationalparksmyndighet har inte kunnat eller velat distribuera bränsle till pumparna som fyller på vattenhålen. Majoriteten av parkens anläggningar och safariläger har stängts och många har blivit arbetslösa.

2006-1/2 s 17
"Mugabe ställs i skamvrån"
Afrikas ledare reagerar nu, sent omsider, på den zimbabwiske ledarens bristande respekt för lag och mänskliga rättigheter. Det är Afrikanska Unionens (AU) folk- och människorättskommission, som sammanträdde i Banjul i Gambia som är allvarligt oroad över "de fortsatta övergreppen och urholkningen av de mänskliga rättigheterna i Zimbabwe". Zimbabwes regering har vägrat att kommentera kritiken. Oppositionen gläder sig däremot över att "den kriminella regeringen inte längre sopas under den afrikanska solidaritetsmattan".

2006-18 s 22-23
"Börshausse mitt i förfallet"
Samtidigt som Zimbabwes ekonomi kollapsar lyckas några få i eliten bygga upp jättelika förmögenheter. Börsen i Harare är en av världens mest framgångsrika. Zimbabwe har den snabbast krympande ekonomin i hela världen bortsett från några länder i krig. Arbetslösheten närmar sig 80 %, den officiella inflationen är 913 %. Mitt i denna härdsmälta finns det en liten minoritet - skurkar blandat med legitima investerare - som blir rikare och rikare. Detta är den zimbabwiska ekonomins surrealistiska värld. Kritikerna anser att skulden ligger hos den Zanu-PF-ledda regeringen, som har skänkt mark till plundringsbenägna jasägare och outbildade svarta lantarbetare. Den har också skrämt iväg investerare och sedan tryck nya pengar för att dölja stora budgetunderskott, vilket har skapat en hyperinflation. Följden för levnadsstandarden är katastrofal. Omkring 4,6 miljoner invånare är beroende av daglig mathjälp, barn går inte i skolan eftersom föräldrarna inte kan betala skolavgifterna och aidssjuka får inga mediciner.

2006-22 s 15-16
"Varför demokrati?"
Afrikas många olika folk har få anledningar att vara nöjda med tillvaron, vilket avspeglas i en stor opinionsmätning i 18 länder söder om Sahara. Afrobarometer har frågat minst 1200 personer i var och ett av länderna. Mätningarna visar en växande besvikelse bland afrikaner över ekonomiska förhållanden och staternas ekonomier. 56 % klagar på att de inte har tillräckligt med mat. I Nigeria som är Afrikas folkrikaste har andelen medborgare som anser att den demokratiska situationen är åtminstone "ganska bra" minskat från 68 % 2000 till 45 % 2005. Tilliten till presidenten har minskat från 77 till 26 %. Även i många andra afrikanska länder minskar förtroendet för ledarna. I Zimbabwe tycker bara 3 % att regeringen sköter sig "ganska bra". Att det inte blir uppror i Zimbabwe menar undersökningsledaren bero på att Mugabe har "järnhård kontroll" över landets väpnade styrkor. Bara 12 % av de intervjuade vågade uttrycka sig fritt om sin syn på politiken i landet.

2006-22 s 16
"Det kan inte bli värre i Zimbabwe"
Undergången närmar sig obönhörligt. För drygt ett år sedan lanserade den zimbabwiska regeringen Operationen "Kör bort slöddret": Omkring 700000 sluminvånare förlorade sina bostäder och affärsverksamhet när regeringen skickade in soldater och bulldozrar som förstörde allt. Nu har det blivit ännu värre. Inflationen överskrider 1000 procent, arbetslösheten är över 75 % och det råder brist på mat och bränsle. Den officiella politiska oppositionen, MDC, är trots detta maktlös. Den har splittrats i två fraktioner som strider inbördes. Civila organisationer, kyrkor och fackförbund har övertagit rollen från MDC som Mugabes verkliga motståndare.

2006-47 s 11
"Enade i USA-hat"
Irans president, Mahmoud Ahmadinejad och Zimbabwes president, Robert Mugabe, öppnade i början av veckan en gemensam front mot det som de betecknar som "USAs och Storbritanniens globala dominans". Mugabe besökte under några dagar Iran i syfte att stärka de ekonomiska banden mellan sitt land och värdlandet.
2007-08 s 22
"Sjukdomar i förfallets spår"
Många människor har dött av kolera under de senaste veckorna, men myndigheterna vägrar att kalla det en epidemi. Utomstående läkare säger att koleraepidemin är en följd av att myndigheterna försummar den grundläggande samhällsservicen. De statliga sjukhusen förlamas av att läkare och sjuksköterskor strejkar för högre löner. Hyperinflationen urholkar snabbt köpkraften. Zimbabwe hade förr ett av Afrikas bästa hälsovårdssystem men situationen har försämrats kontinuerligt sedan 2000. I dag har landet världens lägsta förväntade genomsnittliga livslängd, 34 år för kvinnor och 37 för män.

2007-08 s 22-23
"Fritt fall i Zimbabwe"
Experter och andra har i flera år förutspått Zimbabwes totala sammanbrott, men Mugabes regim har hållit sig kvar vid makten och zimbabwierna har mot alla odds hankat sig fram. Men nu verkar situationen ohållbar. Hela infrastrukturen vacklar. Eldistributionen är nära ett sammanbrott, en störning i reningsverken har lett till ett nytt kolerautbrott i Harare, all samhällservice i regionhuvudstaden Marondera har upphört sedan pengarna tagit slut. Hyperinflationen är så hög att priset för bussbiljetter till och från arbetet lägger beslag på hela lönen. Förra månaden låg inflationen i årstakt på 1593 %, alltså kostar allt idag 15 gånger mer än det gjorde för ett år sedan. Mugabe, 82 år men fysiskt robust och mentalt pigg, börjar få svårt med sitt eget parti som i december vägrade att godkänna en ny lag som skulle ha förlängt Mugabes mandat med två år till 2010.

2007-11 s 27-28
"Mugabe hotar med sex år till"
Zimbabwes oppositionsledare, Morgan Tsvangirai, sägs ha blivit allvarligt skadad av poliser och en av hans anhängare sköts till döds i en regimkritisk demonstration i Harare i söndags enligt hans pari Rörelsen för demokratisk förändring, MDC. Det var den andra demonstrationen på en månad mot president Robert Mugabe trots att alla politiska möten har förbjudits. Mugabe som styrt landet sedan självständigheten 1980 säger att han ställer upp för omval 2008. Motståndet mot Mugabe har ökat i takt med att den ekonomiska kollapsen kommer allt närmare och levnadsstandarden sjunker. Motståndet mot honom är även stort inom hans eget parti Zanu-PF.

2007-12 s 29
"Slutet närmar sig"
USAs ambassadör menar att det politiska motståndet mot president Mugabe har ökat markant och att människorna inte längre är rädda för regeringen eftersom de inte har mer att förlora. Mugabes regering har mött skarp kritik för sitt sätt att behandla oppositionen och ärkebiskope Pius Ncube anklagar den sydafrikanska regeringen för att inte tvinga fram en förändring i landet.

2007-14 s 22
"Afrikanska ledare väjer för uppgörelse med Mugabe"
Statscheferna från södra Afrika drar sig för att pressa Robert Mugabe att göra något åt Zimbabwes eskalerande kris. I stället uppmanar man till lättnader i västländernas sanktioner mot landet. Mugabe brukar ta kommandot över sina kolleger i södra Afrika som fortfarande betraktar honom som nestorn bland regionens "frigörelseledare". Kollegerna är emellertid oroliga över att landets enorma ekonomiska kris ska ge återverkningar i grannländerna.

2007-15 s 19-20
"Mugabe svarar med våld"
Mugabes har besvarat oppositionen med så hårda tag att många anar paranoia, för att inte säga desperation hos de styrande. I ett påskbrev från biskoparna i Zimbabwes romersk-katolska kyrka uppmanas Mugabe att lämna sin post eller förbereda sig på en "öppen revolt" från dem som lider under hans regering. Biskoparna menar att staten hittills bara erbjuder arresteringar, slag och tortyr.

2007-19 s 11
"Mugabes polis är på krigsstigen igen"
Väpnad polis upplöste i tisdags en protestdemonstration utanför landets högsta domstol i Harare. Det var advokater som demonstrerade för att två av deras kolleger gripits och åtalats. Flera av demonstranterna misshandlades.

2007-22 s 26
"Ny katastrof i Zimbabwe"
Mugabes regering förbereder ett övertagande av alla majoritetsposter i utlandsägda företag och gruvor i Zimbabwe. Åtgärden är, enligt experter, lika skadlig för landets ekonomi som det tidigare beslagtagandet av landets kommersiella jordbruk.

2007-24 s 28-29
"Zimbabwe går under"
Robert Mugabe håller sig kvar vid makten och driver oppositionen och sitt eget land mot graven. Kritiker hävdar att det snart är dags att ställa honom till svars för krigsförbrytelser. Förtrycket och förföljelsen från den hemliga polisens sida gör att alla zimbabwier börjar betrakta varandra med misstänksamhet. Ingen vågar lita på någon. Mugabes lakejer anar fiender överallt inte bara bland oppositionella. Mugabe och hans ledande män är alla paranoida. Landet börjar allt mer likna Burma eller till och med Nordkorea. Två olika FN-organ räknar med att fyra miljoner zimbabwier - en tredjedel av befolkningen kommer att hungra inom sex månader. 2000 personer lämnar landet varje vecka.

2007-25 s 22
"Mugabes män inleder samtal med oppositionen"
Medlemmar i Zimbabwes regering och företrädare för landets opposition träffades det gångna veckoslutet i Pretoria i Sydafrika för de första direkta överläggningarna sedan Sydafrika i mars ombads att medla mellan dem. Samtalen syftar till att etablera regler för det zimbabwiska presidentvalet i mars nästa år.

2007-29/30 s 26-27
"Nöden är uppfinningarnas moder"
Invånarna i Zimbabwe hittar på nya sätt att överleva. Det är nödvändigt eftersom ekonomin är på väg att definitivt kollapsa. Åtta av tio saknar arbete, inflationen är flera tusen procent, inget vet exakt. Mugabe har skickat ut polisen för att tvinga affärsidkare att sänka sina priser. De som stänger sina butiker hotas med våld om de inte öppnar igen. Utanför bensinstationerna köar hundratals bilar och bussarna har ställt i de flesta av sina turer så det kan ta flera timmar varje morgon att ta sig till arbetet. Lärarna går inte längre till sina arbeten utan stannar hemma och odlar grönsaker för att överleva. Eller gör som andra och handlar illegalt och svart med utländska valutor. Man kan få tag på det mesta på den svarta marknaden. Om man har råd vill säga.

2007-29/30 s 27-29
"Inget ont som inte har något gott med sig"
Aids-aktivister och en del forskare skyllde länge den utbredda HIV-epidemin i det svarta Afrika på fattigdomen. Sedan flera år tillbaka minskar emellertid antalet aids och HIV fall i Zimbabwe medan de ökar i rikare länder som Sydafrika och Botswana. Många experter menar nu att god ekonomisk utveckling som uttrycker sig i ökande lastbilstrafik, flera barer och ökad prostitution uppmuntrar till utomäktenskapliga sexuella förbindelser och därmed en ökad spridning av det dödliga HIV-viruset.
Experterna ser orsaken till det förbättrade sjukdomsläget i Zimbabwe i de förändrade sexvanorna bland män som nu tvingas avstå från dyra utomäktenskapliga förbindelser eller multipla förhållanden sedan ekonomin i landet kollapsat. Tidigare gick männen till de "små husen" (bordeller) som är rester från ett polygamt system som var vanligt förr. Där hade gifta män en eller flera älskarinnor vars underhåll de delade med andra män. När man blir fattig tar man bara hand om sin fru, inga älskarinnor har man längre råd med, säger Tsitsi, en av de unga kvinnor som ser sina inkomster alltmer minska.
Nu går de zimbabwiska männen i allt större utsträckning till kyrkan i stället vilket pastorerna hälsar med stor glädje. Artikel i Washington Post eller här.

2007-32 s 15
"Ny lag låter Mugabe tjuvlyssna" hela artikeln
En ny lag i Zimbabwe låter staten upprätta ett "informationscentrum" där Mugabes regering kan avlyssna privata telefonsamtal och övervaka fax och e-post. Mediaföretagen tror att regeringen kommer att använda sig av lagen för att förhindra en kritisk rapportering av landets allt svårare sociala och ekonomiska kris. Det råder en stor livsmedelsbrist i landet. FNs fackorgan för livsmedelshjälp WFP varnar för att så många som fyra miljoner människor kommer att behöva få sin mat från andra länder under första halvan av 2008 annars dör de av svält. Landet kan inte längre mätta sina medborgare.

2007-35 s 21
"Mbeki försvarar sitt tålamod med kollegan Mugabe"
Sydafrikas president har tagit på sig uppdraget att försöka medla mellan regeringen och oppositionen i Zimbabwe. Några påtagliga framsteg har inte märkts men den sydafrikanske ledaren hävdar att förhandlingarna är på rätt spår. Tidigare har den sydafrikanska regeringen ställt sig på Mugabes sida och lagt skulden för Zimbabwes ekonomiska problem på väste sanktioner, trots att sanktionerna från EU och USA varit mycket milda och knappast påverkat ekonomin. Fortfarande menar regionens ledare att krisen i Zimbabwe "överdrivs" trots att den officiella inflationen i juli steg till 7634 %, vilket är världens högsta.

2007-41 s 21
"Mugabe blir inte portad"
I december ska ett toppmöte hållas i Portugal mellan 53 afrikanska och 26 europeiska stats- och regeringschefer. Zimbabwes diktator Robert Mugabe och 130 av hans medarbetare i regimen är portförbjudna i Europa. Storbritanniens premiärminister Gordon Brown misslyckades emellertid inte hindra Zimbabwes president, Robert Mugabe, från att delta i toppmötet. Portugal och andra EU-länder är inte beredda att äventyra mötet genom att blockera Mugabe. Många EU-länder fruktar att mötet då kan komma att inställas vilket bara leder till att Kina stärker sin position ytterligare i konkurrensen om handel med Afrika och Afrikas naturtillgångar.

2007-41 s 22
"Önskan om en kupp växer i folkdjupet"
Zimbabwe närmar sig obönhörligt något slags sammanbrott. Det enda som kan avvärja katastrofen är att Mugabe avgår. Ryktena om en "palatskupp" inom det styrande Zanu-PF-partiet mot Robert Mugabes hörs allt oftare medan det zimbabwiska folket försöker hitta en väg ut ur krisen, som hotar att krossa deras land. Ryktena pekar ut Solomon Mujuru, före detta arméchef, som är landets vicepresident. Han träffade tidigare i år brittiska och amerikanska ambassadörer och har haft överläggningar med oppositionsledaren Tsvangirai. Andra pekar ut Emerson Mnangagwa som möjlig efterträdare.
Zimbabwes regering har inga pengar men stora skulder och landet står inför hotet om hunger som i vinter kan drabba upp emot fyra miljoner människor. Detta utgör ett allt större hot mot stabiliteten i hela regionen.

2007-46 s 25
"Ny korruptionsskandal i Zimbabwe"
Zimbabwes justitiekansler Gula-Hdebele anklagas för korruption sedan han påstår ha lovat hjälp till en jagad bankir, den tidigare direktören för storbanken NBB, James Mushore, som flytt till landet för att undvika arrestering. Han riskerar 15 års fängelse och höga böter om han fälls. Han är anklagad för att ha fört ut utländsk valuta ur Zimbabwe. Somliga hävdar att anklagelserna har politiska motiv.

2007-50 s 24-25
"Korruptionen förvärrar hungern i Zimbabwe"
En tredjedel av människorna i Zimbabwe är beroende av utlandets hjälp och värst drabbade är de fattiga på landsbygden.
Samtidigt som president Robert Mugabe berättar om planer på "Alla skördars moder" denna säsong vacklar många av hans undersåtar på randen till svält. Zimbabwe var för inte så länge sedan södra Afrikas kornbod som exporterade spannmål till grannländerna. Men 2000 började president Mugabes regering beslagta tusentals kommersiella farmer framför allt de som ägdes av vita. Mugabes behövde tillgångarna för att skänka dem till sina medarbetare och anhängare och till krigets veteraner för att försäkra sig om att de förblev lojala mot Mugabe. De nya ägarna drev snart farmerna i konkurs. Skördarna minskade katastrofalt, majsproduktionen sjönk med 74 % från 1999 till 2004 samtidigt som den ökade i grannlandet Zambia. En tredjedel av Zimbabwes invånare skulle i dag inte överleva utan hjälp utifrån. Men även den maten kommer inte alltid fram till de munnar den avser att mätta. Mycket används för att säkra röster på Mugabe vid nästa års presidentval och mycket behålls av distributörerna som säljer maten till hutlösa priser.
Originalartikel i Los Angeles Times eller här.

2008-06 s 28
"Utmanare i Zimbabwe"
Sima Makoni, som är en ledande medlem av Zimbabwes styrande parti meddelade i tisdags att han tänker kandidera i presidentvalet mot Robert Mugabe som har haft makten i nästan 30 år. Makoni, som är före detta finansminister, kommer att ställa upp som oberoende kandidat. Han är 57 år och framstår som ett trovärdigt alternativ för väljarna.

2008-10 s 20-21
"Motståndet mot Mugabe hårdnar"
Högt uppsatta personer i president Mugabes regeringsparti gör myteri och sluter upp bakom en av Mugabes före detta ministrar som sin kandidat i presidentvalet 29 mars. Det är före detta finansministern Simba Makoni som utmanar Mugabe och får med sig medlemmar av ZANU-PFs politbyrå. Makoni säger att han har ett starkt stöd eftersom "det råder stor enighet om att det är dags för Mugabe att dra sig tillbaka". Oppositionen med Tsvangirai i spetsen är som vanligt mycket splittrad. En av de två fraktionerna stöder Makoni.
Den knivigaste politiska frågan är landfrågan. Det är svårt att vinna mot Mugabe. Hans parti delar ut man gratis på landsbygden, han ger löneökningar till anställda inom offentlig tjänst och han har en välsmord valfuskmaskin.

2008-11 s 19
"Tro aldrig Mugabe om något gott"
Zimbabwes president, Robert Mugabe, har godkänt en lag som innebär att staten tar över kontrollen av utländska företag och företag med vit ägarmajoritet. Lagen antogs bara tre veckor före president- och parlamentsvalen trots att denna nationaliseringslag godkänts av parlamentet redan i september. Nu hoppas Zimbabwe mot alla odds vinna en ny valomgång och behålla makten med genom att spela på väljarnas rasistiska åsikter. Näringslivet varnar för att lagen kan få mycket obehagliga konsekvenser för landets ekonomi, men vad bryr sig denne övervintrade marxist-leninist om detta.

2008-13 s 25-26
"Mugabes sista strid"
En av Mugabes tidigare medarbetare erbjuder den kanske bästa chansen hittills att störta Zimbabwes diktator i allmänna val. Simba Makoni är före detta finansminister och tillhörde länge Mugabes inre krets. I förra månaden uteslöts han ur partiet därför att han utmanade Mugabe. Flera viktiga personer i partitoppen påstås stödja honom. Det gör också en fraktion av oppositionella Rörelsen för demokratisk förändring, MDC. På lördag är det val.

2008-14 s 16
"Mugabe vacklar"
En del medlemmar av den styrande eliten i Zimbabwe anser uppenbarligen att det är dags för Robert Mugabe att avgå eftersom han uppenbarligen förlorade förra lördagens val och faktiskt har börjat skicka ut trevare till oppositionen för att försöka lösa det politiska dödläget.
Sammanräkningen av rösterna i presidentvalet dröjer. Allt fler tecken tyder på en seger för oppositionsledaren Morgan Tsvangirai. Han ska ha fått strax över 50 %. Mugabe hävdar att ingen av kandidaterna har fått majoritet och att det därför behövs en andra omgång i presidentvalet. Denna vill Mugabe skjuta upp flera månader.

2008-15 s 16
"Gamla oförrätter är Mugabes bästa vapen"
Zimbabwes diktator underblåser väljarnas rädsla. Här fanns en gång en blomstrande farm som var stor, bördig och full av liv. Här odlades potatis och tomater, snittblommor för export, vete och majs. Här fanns mjölkkor och äggproduktion. De svarta zimbabwier, som utförde merparten av arbetet, slet i den brännande afrikanska solen för en spottstyver, medan farmens ägare behöll vinsten. Allt är nu borta. Några av farmens arbetare äger idag små risiga jordlotter om 15 tunnland. Kvar finns vreden mot den rika, ljushyade minoriteten. Det är denna våldsamma rasism som presidenten Robert Mugabe utnyttjar när han försöker bevara sin makt trots sin första valförlust någonsin. Mugabe påstår att om oppositionen vinner valet kommer de vita farmarna tillbaka. "Marken kan inte tillhöra en vit människa", manar Mugabes säkerhetsminister. Många av de svarta som fått mark tvekar att överge Mugabe även om de är fattigare och hungrigare nu än tidigare. Farmarna har så lite mat att inte ens råttorna kan äta sig mätta.

2008-15 s 18-20
"I guldgruvan släcks det sista hoppet"  hela artikeln
Desperata zimbabwier luras att leta guld i grannlandet. Guldgrävandet har en lång tradition i Mocambique. Grannlandet Sydafrika blev stenrikt på sitt guld medan Mocambique först blev socialistiskt och sedan drabbades av ett inbördeskrig som varade i 16 år. Under denna tid stod guldproduktionen nästan stilla. Men sedan bröt guldrushen ut. 20 000 lycksökare gräver för närvarande i den röda moçambikiska jorden. Tre fjärdedelar kommer från Zimbabwe. Den guldjakt som utfattiga, arbetslösa zimbabwier ägnar sig åt är olaglig. Men de får hjälp av sitt folk, på båda sidor av gränsen bor samma stam, Shonafolket.

2008-16 s 8-9
"Zimbabwes högsta domstol går Mugabes ärenden"  hela artikeln
Zimbabwes högsta domstol avfärdade i början av veckan oppositionens krav på att resultatet av presidentvalet för drygt två veckor sedan skulle offentliggöras omedelbart. Oberoende valövervakare säger att landets autokratiske president, Robert Mugabe, inte fick så många röster som han hade räknat med eller kanske till och med förlorade. Valmyndigheten har tidigare meddelat att oppositionen fick en majoritet av platserna i parlamentet, vilket kostade regeringspartiet Zanu-PF kontrollen över partiets underhus för första gången sedan självständigheten 1980. Oppositionspartiet MDC utlyste i tisdags en generalstrejk i protest mot regeringspartiet och dess ledare.
Många varnar för att miljontals zimbabwier kommer att följa de miljoner som redan har flytt landet om Mugabe behåller makten. Omkring 80 % av invånarna saknar arbete och hyperinflationen har gjort valutan värdelös.

2008-16 s 9-10
"Det bittra slutet"
Mugabe lyckas kanske trots allt behålla makten. I så fall får Zimbabwe betala ett förfärligt högt pris. Mugabe kallade en gång sig själv för en "svart Hitler" och han har skrutit med att ha "examen i våld". I 28 år har 84-åringen hållit sig kvar vid makten och tänker fortsätta med det genom att manipulera valresultat och mobilisera sina miliser, ungdomsgäng, polisen och armén genom att försäkra sig om att vinna andra omgången av presidentvalet. Han har förvandlat det förr välmående landet till ett vrak. Hela jordbruksindustrin, som var landets ekonomiska ryggrad, har kollapsat sedan Mugabe för fem år sedan lät invadera de vitas stora farmer. I dag finns det två alternativ för majoriteten: att svälta eller fly utomlands.

2008-18 s 23
"Ovissheten i Zimbabwe består"
Den politiska oppositionen i Zimbabwe får behålla ledningen i parlamentsvalet även efter omräkningen av rösterna i en del distrikt. De ursprungliga resultaten gav oppositionen 110 platser i parlamentet och Mugabes parti 97. Resultatet av presidentvalet har inte tillkännagivits ännu trots hård internationell press. Det antas allmänt att Mugabe förlorade valet.

2008-18 s 24-25
"Befria Afrika från befriarna!"
Södra Afrika paralyseras av en ruggig dramarepris: hur övertalar man en frihetshjälte att avgå? Mugabe var ledare i gerillakriget som störtade den vita regimen 1980 men nu har han svikit sitt land på samma sätt som många andra afrikanska befrielseledare genom att betrakta sig själv som oersättlig. För varje dag växer avskyn för regimen. Ekonomin har stannat och Mugabes skurkar fortsätter att härja. Det är precis som under Mobutos sista dagar säger en oppositionspolitiker.
Ett stort hinder är Sydafrikas handlingsförlamade president Thabo Mbeki. Han och Mugabe har ett långvarigt personligt förhållande som fader och son. Ett annat hinder är att även om Mugabe garanteras amnesti så får inte hans säkerhetschefer det. Några är krigsförbrytare eller ha åtminstone brutit mot de mänskliga rättigheterna och fruktar rättegång och straff.

2008-21 s 23-24
"Främlingarna jagas bort"
Gäng som är beväpnade med skjutvapen, påkar och hot har den senaste veckan jagat bort tusentals zimbabwier och andra utlänningar från deras bostäder i Sydafrikas fattiga kåkstäder. Minst tolv människor har dödats och massor har skadats i den våldsamma jakten. Sydafrikanerna skyller zimbabwierna för att försämra löneläget, vara kriminella och inleda förhållanden med sydafrikanska kvinnor. De våldsamma, främlingsfientliga attackerna känns pinsamma för många sydafrikaner, däribland ledande ANC-företrädare, vars ledarskap var beroende av grannländernas gästfrihet under många decennier i exil innan apartheidstyret föll 1994. Tre miljoner människor, varav de flesta zimbabwier har kommit till Sydafrika sedan dess. 14 år efter apartheid råder det stor fattigdom och arbetslöshet i många kåkstäder. Eländiga bostäder och hög frekvens av aids och HIV och andra sjukdomar försämrar läget.

2008-23 s 14
"Mugabe kom till Rom"
Som att bjuda in Pol Pot till en konferens om mänskliga rättigheter, menar Storbritanniens biträdande utrikesminister. Toppmötet i Rom handlade om livsmedelsförsörjningen i världen och Mugabe anses vara en person som själv åsamkat sitt eget folk svält. Human Rights Watch anklagar Mugabe för att hindra matleveranser till områden där väljarna stöder oppositionen.
2008-23 s 25
"Medlaren ifrågasätts"
Oppositionen i Zimbabwe har förlorat förtroendet för medlaren i Zimbabwe och medlaren själv, Sydafrikas ledare Thabo Mbeki, har uppmanat sig amerikanske kollega, president George Bush, att inte lägga sig i det som händer i Zimbabwe. Varningen från oppositionsledaren Morgan Tsvangirai kom i ett brev från Rörelsen för demokrati (MDC) till Mbeki strax efter avslöjandet att Sydafrikas president Mbeki skrivit ett fyra sidor långt brev till George Bush. I MDCs brev beskylls Mbeki för att ta Mugabes parti, blockera diskussionerna om Zimbabwe i FNs säkerhetsråd och försöka underlätta kontroversiella vapenleveranser från Kina till Zimbabwes militär. Den starkaste kritiken från MDC är emellertid Mbekis reaktion på den allt intensivare, statligt sponsrade våldskampanjen, inklusive mord och gripande mot oppositionen.

2008-23 s 26-27
"Allt förfaller under Mugabe"
Det är inte bara samhället, ekonomin och infrastrukturen som far illa under Robert Mugabe utan också både vildmarken och de vilda djuren. Krisen i Zimbabwe slår hårt mot landets nationalparker. Tidigare bedrevs en ytterst framgångsrik kampanj mot tjuvskyttar på 1908-talet men nu saknar personalen allt från bränsle, vapen och träning och förmår inte ta upp striden mot välbeväpnade tjuvskyttar som slaktar elefanter och noshörningar. Förr lockade Zimbabwe tiotusentals turister varje år. Nu avskräcks alla förutom en handfull av nyhetsrapporterna om Mugabes övergrepp. Turismens kollaps har berövat landet minst en miljard dollar i intäkter sedan 2002.

2008-25 s 19
"Zimbabwes ödesdag rycker närmare"
Den 27 juni ska presidentvalet avgöras. Det kommer inte att bli fredligt och inte rättvist. Mugabes säkerhetschefer har svurit en ed på att aldrig tjäna under en president från oppositionen. En brutal kampanj har enligt oppositionspartiet MDC krävt 65 personers liv sedan i mars. Tusentals har skadats allvarligt och uppemot 25000 har fördrivits. Misshandel, kidnappningar och mord på framträdande MDC-aktivister har försvagat oppositionsrörelsen lokala organisationer markant.

2008-25 s 20
"Mugabe tänker aldrig ge upp"
Han har svurit på att oppositionella Rörelsen för demokratisk förändring, MDC, "aldrig kommer att styra Zimbabwe". Han lovade vid samma tillfälle att ge vapen till krigsveteranerna och skicka ut dem i strid om MDC skulle vinna det stundande valet. Mugabe hemfaller åt allt våldsammare hot och häromdagen varnade han i praktiken för en återgång till ett bushkrig av det slag, som dödade tusentals zimbabwier på 1970-talet, om han inte får som han vill.

2008-26 s 26-27
"Afrikas ledare sätter press på Mugabe"
ANC-ledaren Jacob Zuma i Sydafrika och Senegals president Abdoulaye Wada uppmanar president Rubert Mugabe att ställa i fredagens presidentval, eftersom det inte kommer att spegla väljarnas fria vilja, då det bara finns en kandidat att rösta på. ANC beskyller den zimbabwiska regimen för att trampa på oppositionen.

2008-26 s 28
"Därför ställer jag inte upp i valet"
Zimbabwes oppositionsledare, Morgan Tsvangirai, förklarar varför han valde att dra tillbaka sin kandidatur. Valet hade inte behövt äga rum alls eftersom Rörelsen för demokratisk förändring som är Morgan Tsvangirais parti erövrade majoriteten det första valet i mars. Inte ens Mugabes lojala valkommissions förnekar detta.

2008-27 s 15-17
"Någonting har, trots allt, hänt i Afrika"
För inte så länge sedan blundade hela Afrika när någon av ledarna där stal ett val. Idag är det i stället många som protesterar. När våldet i Zimbabwe exploderade under veckorna före presidentvalets andra omgång var kören av fördömande röster öronbedövande. Södra Afrikas utvecklingsgemenskap (SADC) som har 14 medlemsländer, inklusive Zimbabwe, betonar att Zimbabwes uppförande är "förfärligt pinsamt" för organisationen. Andra anser att Mugabe är "dålig för affärerna", han skadar turismen i grannländerna, "drar ner" hela regionen och därtill kommer alla flyktingarna som destabiliserar grannländerna. Dessutom solkar han ner andra ledares rykte, inte minst den sydafrikanske ledaren Thabo Mbekis. "Nu associeras Mbeki med en brutal diktator och ett lands slutgiltiga kollaps". Sydafrika skulle kunna stänga gränsen mot Zimbabwe, som saknar kust, och stoppa energileveranserna.. Om Sydafrika inte gör detta kommer Mugabe förmodligen att behålla kontrollen och då är risken stor att han drar med sig många av sina landsmän i undergången.
Tidigare höll Afrikas ledare ihop mot i-världen. Det som har förändrats är inte Zimbabwe utan Afrika. De senaste fyra åren har det genomförts drygt 50 demokratiska val på olika nivåer i Afrika. Nästan tre fjärdedelar av länderna söder om Sahara betecknas av Freedom House som "fria" eller "delvis fria" vilket är en ökning från mindre än hälften 1990. I takt med demokratins landvinningar har "den revolutionära solidariteten" avtagit.

2008-27 s 16
"Afrikanska unionen kräver förhandlingslösning"
AU, med 53 medlemsländer, är Afrikas mäktigaste sammanslutning. Den förespråkar nu en samlingsregering i Zimbabwe. Resolutionen behandlade för en gångs skull inte Mugabe som en befrielsehjälte och uppmanade honom att släppa den absoluta kontrollen över landet men var ändå mindre kritisk än många afrikanska länder hade önskat.

2008-28 s 26-27
"Thabo Mbeki varnar för inbördeskrig"
G8-ledarna har förlorat tålamodet med Sydafrikas tysta diplomati. Sydafrikas president, Thabo Mbeki, fick sina fiskar varma på G8-mötet i måndags, när G8-ländernas ledare hävdade att hans försök att medla mellan regeringen och oppositionen hade misslyckats. Själv varnade han för att det kan bli inbördeskrig om det blir för hårda sanktioner mot Zimbabwe.

2008-28 s 27-28
"Brott mot mänskligheten"
Vad kan internationella organisationer göra och inte göra i exempelvis Zimbabwe?
Enligt det nya konceptet om internationell "plikt att skydda" som antogs enhälligt av världens ledare (inklusive Zimbabwe) på ett FN toppmöte i New York 2005, tillåts intervention i en stats interna angelägenheter i händelse av folkmord, brott mot mänskligheten, etnisk rensning och andra massövergrepp. R2P, som konceptet kallas på diplomatisk jargong, ålägger världens regeringar att ingripa. Det kan diskuteras om Zimbabwe kvalificerar sig för en intervention. Men även om så vore måste varje intervention godkännas av FNs säkerhetsråd vilket betyder att alla fem permanenta medlemsländerna måste vara med på noterna.
En eventuell anmälan till ICC i Haag som stöds av FN men är oberoende vore också krånglig. Eftersom Zimbabwe inte är medlem av domstolen måste FNs säkerhetsråd anmäla landet till ICC med samma möjligheter till veto som ovan.

2008-29 s 19
"Snart är pengarnas slut"
Papperet som man använder för att trycka nya pengar håller på att ta slut. I början av juli slutade ett tyskt företag att leverera sedelpapper. Följden blev en akut brist på kontanter. Det statsägda företaget Fidelity Printers & Refiners är Mugabes livlina. Företaget trycker pengar till polisens, soldaternas och underrättelseagenternas löner. Det är dessa medarbetare som hjälper regimen att sitta kvar vid makten. Den senaste tiden har pengarna använts för att etablera en grupp kommandobaser runt om i landet. Baserna bemannas av krigsveteraner och ungdomsmiliser som har rekryterats för att hålla befolkningen i schack. Inflationen i Zimbabwe räknat i procent är inte längre miljontals utan miljardtals. Och detta kräver ständig tryckning av nya sedlar - samtidigt som tryckningen av nya pengar ökar inflationen.
Läs mer i en artikel i Los Angeles Times.

2008-31 s 18-20
"Vem tar den verkliga makten i Zimbabwe?"  hela artikeln
Förhandlingar har inletts mellan representanter för president Mugabe och oppositionsledaren Tsvangirai. Men hur ska de kunna enas om vem som ska ha den verkliga exekutiva makten i en samlingsregering? Ledarna i Zambia och Botswana har nu brutit åratal av tystnad i regionen om de kränkningar av mänskliga rättigheter som Mugabes regeringsparti har begått. Tidigare har samarbetsorganet för 14 sydafrikanska länder, SADC, alltid hållit fast vid en bild av enighet, men denna har nu slagits sönder.

2008-32 s 23
"10 miljarder blir en dollar!
Harare har meddelat att man plockar bort 10 nollor från sin valuta som på senare tid drabbats av hyperinflation. Åtgärden kommer efter en veckas utgivning av 100 miljardsedlar vilket fortfarande inte räckte till att köpa en limpa bröd. Riksbankschefen Gideon Gono säger att för första gången på flera år så kommer det åter att finnas mynt. Frågan är om de som sparat säckavis av de gamla värdelösa mynten nu kommer att finna en ny användning för dem.

2008-33 s 18-19
"Kritisk punkt i Zimbabwesamtal"  
Robert Mugabe och Morgan Tsvangirai har enats om en bred överenskommelse i vilken Mugabe får behålla presidentposten och där Tsvangirai blir premiärminister för en stor regering som hu8vudsakligen uppdelas jämnt mellan de två partierna men med en balanserande roll för en liten utbrytargrupp ur Tsvangirais MDC-rörelse. Man är inte överens om hur stor makt Mugabe ska ha över regeringen. Mugabe vill också ha en mycket stor regering så att många av ledarna i hans parti inte ska kunna åtalas för sina brott. Mugabe är inte heller överens med MDC som kräver kontrollen över polisen och underrättelsetjänsten. MDC vill också ha en kort mandatperiod på två år under vilken en ny konstitution ska tas fram och leda till nyval.

2008-34 s 14-15
"Fruktlösa förhandlingar om Zimbabwe"
Mötet mellan representanter för regeringen och oppositionen under ledning av Sydafrikas president Thabo Mbeki avslutades i söndags utan att ett maktfördelningsavtal kommit till stånd. Mugabe kräver att kvarstå som regeringschef ett villkor som Tsvangirai förkastat som ohållbart. Tsvangirais förslag är att Mugabe kvarstår som president men det är han som skia leda regeringen och inför vilken alla ministrarna är ansvariga.

2008-35 s 28-29
"Oppositionen vann en delseger"
Robert Mugabe sammankallade i måndags parlamentet på egen hand men hans försök att lura oppositionen gick snett och oppositionspartiet MDC lade beslag på den viktiga talmansposten. Lovemore Moye fick 110 röster mot 98 för Mugabes kandidat vilket understryker oppositionens kontroll över parlamentet för första gången sedan landet blev självständigt 1980. Robert Mugabe har haft makten i 28 år men nu blir det svårt för honom och hans parti att styra det ekonomiskt ruinerade landet om de inte sluter avtal om en maktdelning.

2008-38 s 22
"En motvillig Mugabe gick med på att dela på makten"
En kompromiss mellan Mugabe och oppositionsledaren Tsvangirai sätter förhoppningsvis punkt för del politiska krisen i Zimbabwe. Tsvangirai som får rollen som premiärminister lovade omedelbart skaffa fram mat till miljontals medborgare som står på randen till svält och att stoppa förtryck och trakasserier. President Robert Mugabe hade inga visioner alls. I måndags lämnade han ifrån sig 28 års politisk dominans genom att gå med på att dela med sig av makten.

2008-39 s 23
"Mbekis avgång kom vid en olämplig tidpunkt"  hela artikeln
Den alltjämt skakiga uppgörelsen i Zimbabwe äventyras av maktskiftet i Sydafrika. För bara några veckor sedan medlade just Mbeki fram ett avtal om maktdelning. Det är inte säkert att Mbeki får möjlighet att avsluta sin medlarroll sedan han i praktiken avskedats av sitt parti.
Mugabes talesman Charamba skriver i den statliga tidningen The Herald att avtalet mellan Mugabe och Tsvangirai inte är juridiskt bindande och kan "kollapsa vilken dag som helst".

2008-41 s 23-24
"Katastrofen är snart ett faktum"  hela artikeln
Livet i Zimbabwe är en ständig jakt på värdelösa pengar.
Landet har världshistoriens högsta inflation. Människorna i Harare, en gång en stolt huvudstad, deltar i en darwinistisk kamp för överlevnad. Den som inte anpassar sig svälter ihjäl. Många har förvandlats till tiggare och månglare, gatuförsäljare och svartabörshajar. De flesta äter bara ett mål mat om dagen, två insjunkna kinder vittnar om deras hunger.
Den bankrutta staten trycker nya pengar och inflationen löper amok. I augusti tvingades regeringen kapa 10 nollor från valutan för att inte landets räknemaskiner skulle sprängas. Experter hävdar att det enda som kan stoppa inflationsspiralen är att president Mugabes makt över ekonomi tas bort fullständigt. Han lever själv i lyx i ett residens bakom höga murar. Folk har slutat arbeta eftersom arbetet går med förlust eftersom dagslönen inte täcker resekostnaden. Därför finns det inga lärare i skolorna och knappt någon personal på sjukhusen.

2008-42 s 18
"Mugabe trilskas"
Högt uppsatta militärer i Zimbabwe har övertalat president Robert Mugabe att skydda dem mot åtal för de våldsamma angreppen mot hans politiska fiender och Mugabes eftergift mot militärerna hotar nu att sabotera uppgörelsen om maktdelning mellan honom och Morgan Tsvangirai. Mugabe har ensidigt tagit beslut om att ta kontroll över ett antal ministerier som varit pelarna i hans 28 år långa styre och som nu kan skydda hans medarbetare mot rättsliga efterräkningar. EU kommer inte att häva sanktionerna mot Zimbabwe förrän avtalet om maktdelning respekteras av alla parter.

2008-44 s 9
"Dödläge i Zimbabwe"
15 statschefer från södra Afrika kommer inom kort att göra ett nytt försök att lösa den politiska krisen i Zimbabwe vilken har hållit på i åtta månader sedan de omstridda valen. Samtidigt breder hungern ut sig i landet, där miljontals människor lider nöd. Tvisten gäller bland annat vem som ska kontrollera det zimbabwiska inrikesministeriet, som i sin tur kontrollerar polisen.

2008-48 s 25
"Misär och dödläge"
Ingenting fungerar i Zimbabwe. FNs livsmedelsprogram varnar för att fem miljoner zimbabwier kommer att hotas av svält i början av nästa år. Hälsovårdssystemet ligger i spillror och en koleraepidemi breder ut sig. Tanken på att bilda en samlingsregering har inte lett till annat än att president Robert Mugabe och oppositionens MDCs Morgan Tsvangirai inte kommer överens om främst inrikesministeriet som kontrollerar polisen.

2008-48 s 26-27
"Stödet för Mugabe rämnar"
I ett hemligt samtal avslöjar en av Robert Mugabes spioner att lojaliteten mot den bisarre härskaren är väldigt ihålig. I Zimbabwe är till och med spionerna övervakade. Den zimbabwiska underrättelsetjänsten (CIO) kastar en lång skugga. Mugabe har i många år använt CIO för att undergräva och skrämma oppositionen. CIO var en av de bäst finansierade institutionerna. Nu håller flera i skrämselnätet på att överge honom. Alla vill ha en förändring till och med officerarna i CIO. Nu när Mugabes era går mot sitt slut, befarar officerarna att karriären i CIO kan vara till skada för dem.

2009-05 s 20-21
"Allt fler röster kräver åtgärder mot Robert Mugabe"
Den sydafrikanska regeringens tysta diplomati mot Robert Mugabes regering i Zimbabwe är fruktlös. Mugabes diktatur fortsätter att göra livet till en prövning för hans undersåtar. Till Sydafrika kommer både koleraepidemin och en växande ström zimbabwiska flyktingar. I Sydafrika är kritiken stark mot regeringen som hjälper Robert Mugabe att ha kvar makten i Zimbabwe. Regionens katolska biskopar uppmanar regeringen att ta sin hand från Mugabe. Detsamma gör de sydafrikanska fackförbunden. Tidningarna angriper Sydafrikas officiella hållning. Nobelpristagaren Desmond Tutu vill avsätta honom med våld. Nelson Mandelas fru, Graca Machel, anklagar södra Afrikas ledare för att "ha blod på sina händer" för att de inte satt stopp för krisen i Zimbabwe. Men när Södra Afrikas utvecklingsgemenskap (SADC) sammanträdde i början av veckan i Pretoria för att diskutera krisen i Zimbabwe hördes ingenting som antydde att Sydafrika som är organisationens ordförande och regionala stormakt, var beredd att vare sig uppmana Mugabe att avgå eller ens kritisera honom.

2009-09 s 26-28
"Hur kunde det bli såhär?"
För 10 år sedan var Zimbabwe självförsörjande i fråga om livsmedel. I dag är drygt två tredjedelar av landets befolkning beroende av mathjälp, många dör av hunger och årets skörd blir den sämsta på flera decennier. Miljontals av de starkaste invånarna har flytt till i första hand Sydafrika. Ransonerna till de nödlidande har minskat till 600 kalorier per dag vilket är mindre än minimum för att en vuxen människa ska överleva. Den gnolande hungern förvärras av förstörda immunsystem. Bristen på mat har också hjälpt koleran att få fäste i många zimbabwiska städer och byar. Aids rubbade de traditionella familjemodellerna för många år sedan. Barn berövades sina föräldrar. I delar av provinsen Masvingo är män och kvinnor i arbetsför ålder en raritet. Den allvarliga bristen på mat har medverkat till att döda den nationella valutan. Ingen använder längre dessa pengar. De senaste veckorna har hela ekonomin gått över till dollar eller sydafrikanska rand. I Masvingo råder nu byteshandel. Pengar är inte värda något alls bara varor och tjänster.

2009-09 s 27
"Många miljarder i reparationskostnader"
Den nye premiärministern Morgan Tsvangerai säger att det kan komma att kosta fem miljarder dollar att får ordning på den zimbabwiska ekonomin. Internationella och regionala finansiärer har erbjudit landet 500 miljoner dollar i kreditgarantier men förhåller sig avvaktande inför motstridiga signaler från regeringen i Harare. Dessa kommer från landet5s president Robert Mugabe och hans parti Zanu-PF.

2009-14 s 30-31
"Väldigt lite har förändrats i Zimbabwe"
Zimbabwes nya samlingsregering har väckt hopp om att president Robert Mugabes regim kan komma att ställas till svars för år av politiska mord, gripanden och tortyr. Men faktum är att många oppositionella aktivister fortfarande sitter i fängelse. Säkerhetsorganen kontrolleras alltjämt av Mugabe och hårdföra krafter inom hans parti, Zanu-PF och landets säkerhetschefer är fortfarande bittra motståndare till uppgörelsen om en enhetsregering. "De är bara intresserade av två saker: den ena är att stoppa rättvisans gång och den andra är att behålla alla privilegier".

2009-20 s 25
"Tsvangirai håller skenet uppe"
Zimbabwes premiärminister försöker tona ned risken för en kris inom övergångsregeringen genom att förneka att presidenten, Robert Mugabe, har fått en tidsfrist för att tillmötesgå kraven från premiärministerns politiska parti, Rörelsen för demokratisk förändring. Mycker har förbättrats. Inflationen har eliminerats, offentliganställda har fått sina löner och skolor och sjukhus har öppnat igen. Övergångsregeringen har haft bekymmer med dispyter sedan den bildades. Anhängare till ZanuPF och Mugabe utnyttjar sin kontroll över de statliga institutionerna för att skynda på övertagandet av mark som ägs av vita farmare, hålla kvar ett dussintal MDC-aktivister i fängelse och blockera utnämningen av jordbruksminister Roy Bennett som tillhör MDC.

2009-24 s 19
"Mugabe står i vägen för Zimbabwes bästa"
De rika givarländerna litar inte på att pengarna hamnar rätt så länge som Mugabe sitter kvar som president. Zimbabwes premiärminister, Morgan Tsvangirai, gjorde i veckan sitt första officiella besök i Washington med uppdrag att locka investeringar till sitt ruinerade land. Men med Mugabe kvar vid makten tvekar misstrogna givare även om Tsvangirai understryker att pengar är livsviktiga för att det kollapsade landet ska utvecklas demokratiskt. Mugabes parti har fortfarande den övergripande kontrollen över säkerhetsstyrkorna och rättsväsendet.

2009-32 s 13-14
"Rättegångar stärker Mugabe"
Mugabe försöker återta ett fastare grepp om makten i landet genom att låta åtala ministrar och parlamentsledamöter från det motsatta lägret för att minska deras antal och själv få större kontroll över parlamentet. Sedan februari har fem parlamentsledamöter från Tsvangirais oppositionsparti dömts för en rad brott vilket tvingat dem från sina poster och hotar partiets knappa majoritet. Mugabe har börjat trakassera och misshandla Tsvangirais anhängare inför de fyllnadsval som ska hållas för att välja efterträdare till de parlamentsledamöter som dömts och fängslats.

2009-38 s 26-27
"Ut med de vita farmarna"
President Mugabe ger inte upp tanken på att jaga bort de vita farmarna till sista man. Sedan den zimbabwiska regeringen började lägga beslag på vitas farmer för tio år sedan har ungefär 4000 av landets mest produktiva jordbruksföretag beslagtagits. Ägarna har drivits bort och svarta anställda, som tillsammans med sina familjer utgör 1-2 millioner människor, har förlorat sin försörjning. Jordbruksproduktionen har minskat drastiskt, omkring två tredjedelar av den beslagtagna arealen ligger i träda och Zimbabwe som tidigare var en av Afrikas största jordbruksexportörer är nu ett av Afrikas länder som behöver mest livsmedelhjälp via FN från västvärldens skattebetalare. Men rasisten Mugabe är inte helt nöjd, hans etniska utrensning måste bli fullständig. Nu har hans åklagare väckt åtal mot cirka 170 vita farmare som åtalas för att de vägrar överge sina marker.
Detta dessutom helt i trots mot att i november förra året dömde en tribunal, tillsatt av Sydafrikanska utvecklingsgemenskapen (SADC ) som är en regional grupp som inkluderar Zimbabwe, att alla markbeslag efter 2000 var diskri9minerande och bröt mot både inhemska lagar och SADCs bestämmelser. Men Mugabe och hans Zanu-PF-ministrar underkänner tribunalens laglighet.
"Out with those white farmers"

2009-42 s 26-27
"Det värsta jobbet i Afrika"
Morgan Tsvangirai måste samarbeta med en person, som i många år förföljt honom på alla upptänkliga sätt. Mugabe är diktatorn som Tsvangirai har försökt störta i mer än tio år och som han nu delar makten med. I rollen som premiärminister har Tsvangirai slutligen gått från att vara Zimbabwes statsfiende nr 1 till att vara ämbetsman med reell makt. Men utmaningarna han står inför är enorma. Anhängare till Mugabe kontrollerar fortfarande riksåklagarämbetet, alla säkerhetsdepartement och de statligt styrda medierna. Tsvangirai har lyckats med att stabilisera ekonomi kanske främst genom att införa den amerikanska dollarn som valuta. Tsvangirais parti, Rörelsen för demokratisk förändring, MDC, kontrollerar parlamentet med en knapp majoritet. Tsvangirai har svårt att hålla ihop sitt parti. Nyligen accepterade partiets representanter i regeringens tjänst nya Mercedesbilar. Sådana affärer minskar intresset från väst att hjälpa till.

2010-01 s 28-29
"Mugabe håller (tyvärr) ett bra tag till"
På partikongressen i december utnämndes denne 85-åring på nytt till partiets (Zanu-PF) ledare för ytterligare fem år och han verkar lika energisk och slug som förr. En aktuell opinionsmätning antydde att Zanu-PF bara skulle få 12 % av rösterna i ett presidentval jämfört med 55 % för oppositionspartiet MDC. Mugabe vet att hans parti skulle förintas redan i ett någorlunda fritt val. Tre fjärdedelar av Zimbabwierna tycker att det är bättre nu sedan enhetsregeringen införts. Det finns mat på butikshyllorna och det politiska våldet har minskat. De flesta vill ha nyval inom tolv månader, men det lär dröja längre. Zanu-PF gör allt för att förhala valet.

2010-09 s 25
"Enhetsregeringen är oenigare än någonsin"
Zimbabwes inbördes splittrade regering kan inte fortsätta regera. Den årsgamla "nationella enhetsregeringen" är så gott som död. Mugabes parti Zanu-PF blockerar MSCs alla reformförsök. Jacob Zuma, Sydafrikas president, vill ha nya val i Zimbabwe samtidigt som han är fast besluten att inte låta några potentiella oroligheter vid Sydafrikas norra gräns störa landets värdskap för fotbolls-VM i juni och juli. Om valen verkligen blir fria kan Morgan Tsvangirais MDC vara säkra på en storseger. Opinionsmätningar visar att stödet för Zanu-PF som har suttit vid makten de senaste 30 åren har sjunkit till den lägsta nivån någonsin på under 20 procent.

2010-15 s 20
"Dumma regler suspenderas"
Zimbabwes samlingsregering har suspenderat regler som tvingar utlandsägda företag att sälja en majoritet av aktierna till zimbabwiska medborgare. Reglerna har inte precis lockat utlänningar att investera i Zimbabwe som är i stort behov av alla sorters ekonomiska kontakter med omvärlden.

2010-18 s 18-19
"Utlänningar och vita göre sig inte besvär"
president Mugabes lag om "inhemsk ekonomisk kontroll" äventyrar den ekonomiska återhämtningen i Zimbabwe. Den kräver att alla företag värda mer än en halv miljon dollar ska ägas av "infödda" zimbabwier till minst 50 procent. Enligt Mugabes grova rasistiska syn på nationalitet räknas inte vita zimbabwier som infödda. Debatten om ekonomisk kontroll avskräcker utländska investerare och vita zimbabwier från att investera. Just det som Zimbabwe har ett desperat behov av för att återhämta sig efter Mugabes ekonomiska vanstyre.

2010-28 s 10
"Diamanter ska rädda ekonomin"
Zimbabwes president, Robert Mugabe, vill sälja sitt lands diamantreserver för att stimulera ekonomin. Zimbabwe kan, enligt Mugabe, tillgodose en fjärdedel av världens efterfrågan på diamanter. Problemet är att Zimbabwe inte får internationellt tillstånd att sälja diamanter på grund av anklagelser om mord, massaker och korruption och inblandning av enheter ur armén.

2010-39 s 24
"Försoning är Zimbabwes räddning"
Zimbabwes premiärminister tror att Robert Mugabe fortfarande skulle kunna rädda sitt eftermäle. Robert Mugabe är en hjälte, en befriare och Zimbabwes grundare sa häromdagen Mugabes ärkerival, Morgan Tsvanggirai, som talade på en konferens i Johannesburg. Tsvangirai som misshandlades av anhängare till Mugabe 2007, kommer inte att väcka åtal mot presidenten eller dennes allierade sedan de avgått från sina ämbeten. Många zimbabwier är emellertid mycket besvikna på samlingsregeringen som de anser ha krossat och förrått deras förhoppningar.

2010-42 s 22-26
"Kan någon övertala Mugabe att ge upp?"
Ett farligt dödläge i Zimbabwe verkar omöjligt att bryta just nu. Men på sikt finns en vettig lösning. Det finns en allt starkare rörelse för förändring som går emot Mugabe. Han är 86 år och kan falla död ner i morgon. Bakom scen hårdnar den interna striden inom Zanu-PF om vem som ska efterträda honom.
Sedan den nationella enhetsregeringen tillträdde för ett och ett halvt år sedan har hälsovård och utbildning blivit markant bättre från en miserabel utgångspunkt. Under FNs överseende har 13 miljoner läroböcker distribuerats till landets runt 5600 grundskolor. Främsta orsaken till förbättringarna är att landet lämnat sin botten devalverade valuta till förmån för USA-dollarn. Idag behöver "bara" 15 procent av befolkningen försörjas via FNs livsmedelsprogram. Tidigare var Zimbabwe regionens kornbod och en av världens största producenter av utmärkt tobak. Av de 4500 vita farmare som ägde 6800 farmer finns det bara ungefär 150 kvar, drygt 3 procent. En gång bodde det nära 300 000 vita i landet, idag drygt 10 000. Utflyttningen från Zimbabwe till framför allt Sydafrika fortsätter. Ekonomiskt kaos och politiskt förtryck har fått drygt tre miljoner zimbabwier att utvandra.

2010-46 s 9
"Tufft för journalister"
Polisen i Zimbabwe har gripit en journalist som arbetar för landets ledande söndagstidning, The Standard. Dumisani Sibanda tros ha misshagat polisen med en artikel som ställer polisen i dålig dager. Sibanda är ordförande i Zimbabwes journalistförbund som har starka band till motsvarande förbund i Storbritannien.

2010-51 s 10
"Kan man köpa loss Mugabe?"
Enligt läckor via Wikeleaks, ska FNs förre generalsekreterare, Kofi Annan, ha erbjudit Zimbabwes president Robert Mugabe, ett fördelaktigt" pensionspaket" på någon lämplig plats utanför Zimbabwe om Mugabe i gengäld avgick från sin post. Kritiska källor misstänker dock att erbjudandet bara var önsketänkande hos Rörelsen för Demokratisk förändring (MDC) som idag samregerar med Mugabes Zanu-PF.

2011-04 s 25
"Vadå sjuk?
Zimbabwes statschef, Robert Mugabe, tillbakavisar rykten om att han har opererats för en svår åkomma i utlandet. Påståenden om att han i Malaysia opererades på grund av en förstorad prostata tillbakavisades av 86-åringen som "lögner i västmanipulerade medier"

2011-13 s 9
"Gamlingen kostar"
President Robert Mugabes hälsa kostar hans undersåtar en hel del pengar. Varje resa till Singapore där den 87-årige ledaren låter undersöka sina ögon kostar tre miljoner dollar. På bara tre månader har han använt hälften av hela regeringens resebudget på 25 miljoner. Det är mer än vad regeringen betalar för alla offentliganställdas sjukvård.

2011-39 s 24-25
"Optimism och försiktighet går hand i hand"
Zimbabwes premiärminister, Morgan Tsvangirai, styr i ett föga harmoniskt partnerskap med den gamle före detta frihetskämpen och diktatorn Robert Mugabe. Enligt planerna ska val äga rum nästa år. Morgan Tsvangirai hoppas att detta ska sätta punkt för systemet med delad makt. Morgan Tsvangirai menar att livsviktiga ingredienser i livskvaliteten i hans land har förbättrats markant under tiden med delad makt. Dock är Zimbabwe fortfarande ett utfattigt land. Infrastrukturen är allvarligt eftersatt och jordbruksproduktionen är oroväckande försämrad. Vårt land är ett vårdfall, säger han.

2011-50 s 24
"Illa tajmat bröllop blir inte av"
Zimbabwes premiärminister, Morgan Tsvangirai, har meddelat att förlovningen med en lokal affärskvinna har brutits efter bara tolv dagar.
Han måste också böta för att han förlovade sig i månaden november, vilket är tabu enligt en stamtradition.
Det är en Shonahövding - en stam som Tsvangirai tillhör - som utdömt boten på två kor, två får och tio meter bomullstyg.
Men Tsvangirais parti MDC erkänner inte hövdingens auktoritet.

2011-51/52 s 36-37
"Bloddiamanter finansierar Robert Mugabes terrorkampanj inför valet"
En tandlös övervakningsorganisation har givit klartecken till försäljning av zimbabwiska bloddiamanter. Medan allmänna val närmar sig i Zimbabwe riktar kritikerna skarp kritik mot den så kallade Kimberleyprocessen, som har inrättats 2003 för att kontrollera handeln med ädelstenar från konfliktområden. Den syftar till att garantera att oslipade diamanter härstammar från länder där det inte pågår konflikter finansierade av handeln med diamanter. Nu har förbudet mot försäljning av diamanter hävts när det gäller diamanter från de nyligen upptäckta Marangefälten i Zimbabwe trots att det finns bevis för att Mugabes soldater dödar oskyldiga och bryter mot de mänskliga rättigheterna. Anjin Investments, ett kinesiskt projekt i Zimbabwe i partnerskap med Mugabes regim och som nu är världens största diamantproducent tackar däremot Kimberleyprocessen för dess stöd. Den fruktade Centrala Informationsorganisationen (CIO), Mugabes hemliga polis badar i pengar och har köpt hundratals fordon och vapen från Kina de senaste månaderna. Kan komma att användas för att skrämma väljarna inför nästa års val.

2012-1/2 s 20-21
"Kulturkrock eller övergrepp?"
Zimbabwiska byggnadsarbetare far illa under kinesiska förmän och chefer.
Zimbabwes Nationella försvarshögskola är under uppbyggnad på ett stort, hårt bevakat område. Somliga kallar bygget för "Robert Mugabes nationella underrättelseskola."
Byggnaden byggs av ett kinesiskt företag, vars förmän beskylls för fysiska bestraffningar, miserabla arbetsförhållanden och usla löner.
Rapporterna om övergrepp hos det kinesiska företaget Anhui Foreign Economic Construction Company (AFECC) är vanliga och utbredda liksom klagomålen på att den zimbabwiska regeringen blundar för missförhållandena, därför att den inte har råd att mista en värdefull partner. Zimbabwe fick ett kinesiskt lån på 98 miljoner dollar för att bygga försvarshögskolan. Lånet ska betalas tillbaka på 20 år med hjälp av förtjänsten från diamantfälten i Marange, där driften sköts av ett annat kinesiskt företag, som också anklagas för att bryta mot de mänskliga rättigheterna. Diamanter och andra mineraler är det som lockar Kina mest men kinesiska entreprenörer tar också tillfället i akt inom bygge, tillverkning och handel. Kinesiska restauranger växer upp som svampar ur marken.

2012-08 s 30
"Mugabe gör som han vill"
Zimbabwes president, Robert Mugabe, kommer att utlysa val i år även om premiärminister Morgan Tsvangirais parti, Rörelsen för demokratisk förändring (MDC) motsätter sig detta. SADC, en regional, internationell samarbetsgrupp, tvingade Mugabes parti, Zanu-PF, att dela makten med MDC efter valen 2008 som genomförts på ett icke demokratiskt sätt. Enligt avtalet kan landet inte gå till val förrän landets folk har godkänt en ny författning. i en folkomröstning. Mugabe skyller MDC för att få stöd av utländska krafter som ogillade det ofta våldsamma beslagtagandet av jordbruksföretag. som drevs och ägdes av vita zimbabwier.

2012-17 s 22-23
"Tyvärr ingen växel!"
För några år sedan hade Zimbabwe hyperinflation och det vimlade av pengar i alla valörer. Efter övergången till US dollar har inflationen stoppats, men ett nytt problem har dykt upp. Det är väldigt ont om mynt.
Man väntar på växel när han handlar i butiken, när man köper bussbiljett och i torgståndet där man säljer grönsaker. Växel saknas nästan överallt där man köper eller säljer något. Amerikanska dollarmynt är tunga, vilket gör att de är dyra att transportera till Zimbabwe. Men i ett land där miljontals människor lever på en eller ett par dollar per dag, har transaktioner för mindre än en dollar blivit ett stort bekymmer.
Landets politiska framtid är och förblir mycket otydlig sedan det omstridda valet 2008 resulterade i en skakig samlingsregering. Men Zimbabwes ekonomi växer om än från en mycket dålig utgångspunkt.

2012-31 s 25-26
"En ny syn på landreformen i Zimbabwe"
Före den våldsamma och kaotiska landreformen i Zimbabwe var det färre än 2000 farmare, de flesta vita, som odlade tobak, landets mest lukrativa gröda. Idag finns det 60 000 bönder som odlar tobak, de allra flesta är svarta. De flesta saknade erfarenheter av tobaksodling men har ändå lyckats producera en bastant skörd, i år värd 3,6 miljarder kronor. Övertagandet av de vitas kommersiella farmer var en katastrof för Zimbabwe på många nivåer men på sikt blev katastrofen inte alls den många fruktade även om den personliga kostnaden för vita kommersiella farmare var enorm.

2012-40 s 24
"Alla spolar samtidigt - varje lördag"
Invånarna i Bolawayo, som är Zimbabwes andra stad, kommer att minnas var de var och gjorde klockan 19.30 en lördag. De spolade sina toaletter! Då hade vattentillgångarna blivit återställda och man behövde rensa den stora ansamlingen av skräp och avfall som fastnat i stadens avloppssystem.
Strömbrott och avbrott i vattentillförseln är vanliga i Zimbabwe efter åratal av politisk oro och ekonomisk tillbakagång. Dålig hygien och usel sanitet har orsakat ett stort antal sjukdomsutbrott i Zimbabwe på senare år.

Jamaica, Zimbabwe
2012-41 s 29
"Mugabe förolämpar Jamaica"
Mugabe har betecknat Jamaica som "ett land av marijuanarökare där kvinnorna nu tar makten eftersom männen alltid är slask" samt "ett land där männen bara vill sjunga och inte gå i skolan och många är "dreadlocked". Särskilt förolämpade är de tovigt lockade rastafarianerna. Robert Mugabe har rätt i att öns kvinnor haft framgångar. Kanske en lektion för det patriarkaliska Zimbabwe.
Troligen ville Mugabe ge igen för att den förre premiärministern uttalat sig milt kritisk om Zimbabwes regering och pläderat för en återgång till "frihetens fundamentala villkor" och "respekt för den legala processen".

2012-50 s 30
"Ian Smiths farm är konfiskerad"
Zimbabwes regering har konfiskerat den farm som äges av den framlidne Ian Smith, ledare för den vita minoriteten när landet hette Rhodesia.
Landet hette från början Sydrhodesia och var en brittisk koloni. När Storbritannien började avkoloniseringen fruktade landets vita majoritetsstyre och förklarade sig ensidigt självständigt med vitt apartheidstyre under ledning av Ian Smith. Ett långt gerillakrig där Robert Mugabe var en av de svarta ledarna utropade den självständiga staten Zimbabwe med denne som regeringschef.
Mugabe har sedan år 2000 konfiskerat de flesta av de farmer som ägs av vita och delat ut marken till svarta bönder. Men Smiths farm lämnades i fred fram tills nu. Ian Smiths aska är strödd över egendomen.

2013-27 s 27
"Facebook-gestalt"
Baba Jukwas är en anonym varelse på Facebook. Han har lockat 185 000 likes till sina Mugabe kritiska sidor under de senaste tre månaderna. Varje dag skämmer denne bloggare ut namngivna politiker som beskylls för korruption och brutalitet.
Zimbabwe närmar sig ett val. Först fick president Mugabe detta fastställt till den 31 juli, nu vill han skjuta på det till den 14 augusti. Tidtabellen tillåter sex veckor mellan den första ronden och den andra.

2013-32 s 31
"De döda röstade på Mugabe"
Mugabe har varit diktator i Zimbabwe sedan landet blev självständigt från England 1980. Mugabe bekände sig till den marxist-leninismen och hans vänner var bland annat Mao, Kaddafi och Saddam.
Han är nu 89 år och blev återvald i presidentvalet. Han hade gjort många förändringar så att valet skulle se mer demokratiskt ut. Men i röstlängden fann över 100 000 personer. Valet har därför kallats Zombie-valet, avlidna som återuppstod på valdagen.

2013-35 s 25
"Zimbabwe planerar 'Disneyland' i Afrika"
En ny profil i form av en motsvarighet till Disneyland ska stöpa om Zimbabwes tilltufsade profil med ekonomisk kollaps och politiskt våld. Regeringen planerar en tema-park för 300 miljoner dollar i närheten av Victoriafallen som är landets toppattraktion bland turister. Besökare kommer från hela världen för att se Victoriafallen vars vatten störtar över 100 meter ner Zambezipasset.

Sydafrika, Zimbabwe
2014-04 s 27-28
"Traffickingligor utnyttjar barnen som söker en framtid i Sydafrika"
För många är gränsstaden Musina en port till ett bättre liv. Musina är den nordligaste staden i provinsen Limpop i Sydafrika och första stoppet för immigranter från Zimbabwe.
Många unga flickor tvingas till sexuella relationer med äldre män som utnyttjar deras okunskap och löften om medborgarskap.
Invandrare känner inte till sina rättigheter och är rädda för att gå till polisen av rädsla för att bli deporterade.
Myten i Zimbabwe att Sydafrikas är möjligheternas land är starkt rotad och svår att tona ned. Även efter traumatiska upplevelser vid första försöket så försöker många barn igen, oftast på grund av att förhållandena i hemlandet är oförändrade. För att kunna förebygga att de väljer denna utväg så måste förhållandena på hemmaplan förbättras.

2014-37 s 12-13
"Det är dags att visa vad jag går för"
Robert Mugabes färgstarka, karismatiska hustru Grace är redo för den politiska makten. Den 49-åriga presidenthustrun blev nyligen nominerad till ledare för det regerande ZanuPFs kvinnorörelse samt till en plats i partiets centralkommitté. Dessutom växer spekulationerna om att diktatorn förbereder henne på att efterträda honom som president. Oppositionen i landet Movement for Democratic Change (MDC) befinner sig i kaos medan Mugabes självförtroende trots sina 90 år är starkare än någonsin. Han ser ut att bli ordförande i Afrikanska Unionen (AU).

2015-9 s 27
"Vi får ingenting för pengarna...!"
De nya mynten skapar debatt. Ska zimbabwierna återinföra sin egen valuta?
När inflationen steg mot 80 miljarder procent under 2008 - 2009 övergav zimbabwierna sin Zim-dollar till förmån för den amerikanska dollarn. Sedan dess har affärsinnehavare som saknat amerikanska mynt varit tvungna att som växel använda pennor, godis och tuggummi.
Den rena härdsmältan i ekonomin undviks tillfälligt genom penningaförsändelser på upp till 500 miljoner dollar per år från zimbabwier utomlands, tillsammans med växande offentliga underskott och utländska bistånd. T ex betalar USAs skattebetalare 25 % av zimbabwiernas sjukvårdskostnader.

2015-9 s 19 -20
"Nu äter vi tårta"
Robert Mugabe förbereder sitt överdådiga födelsedagsfirande.
Zimbabwes president Robert Mugabe ska tillsammans med sina 20 000 gäster avnjuta sin 91:a födelsedagsfest på en lyxig resort nära Victoriafallen. Hela kalaset går på en miljon dollar. President Mugabe är inte den som drar sig för pompa och överdåd - trots landets skyhöga arbetslöshet, och trots att ett växande antal barn svälter. Mugabe är den äldste statschefen på planeten.
Zimbabwe är en nation med 14 miljoner invånare som rankas lågt i alla globala utvecklings - ich styrelseindex. Landets inkomst per capita 2013 var 600 dollar, vilket placerar landet på 227:e plats i världen.

2016-42 26-27
"Zimbabwes regering har gjort landets flagga olaglig"
Den zimbabbwiska parlamentsledamoten Trevor Saruwaka har nåtts av goda nyheter: En domstol har just friat honom från anklagelserna att ha "ordnat en sammankomst med avsikt att främja offentligt våld, störa freden eller annan sekterism". De allvarliga anklagelserna rörde han deltagande i en demonstration i september som hårdhänt skingrades av myndigheterna. Det styrande partiet ZANU-PF har förbjudit medborgarna att använda flaggan utan regeringens tillstånd. Att vira in sig i den nationella flaggan kommer att betraktas som en omstörtande verksamhet.

Zimbabwe
2017-47 12-13
"Zimbabwes nye ledare skapar oro hos folket"
När Robert Mugabe meddelade sin avgång som Zimbabwes president, efter 37 år av ett alltmer auktoritärt och oberäkneligt styre, gav sig euforiska medborgare ut på gatorna för att släppa ut sina sedan länge undertryckta framtidsförhoppningar. Folkets firande och enighet - som aldrig sågs under Mugabes tid som president - dolde en djup oro över den person som installerades som hans efterträdare: Emmerson Mnangagwa, 75 år, en före detta underrättelsetjänst och mannen bakom Mugabes mest brutala angrepp mot dissidenter.
Konflikten är mellan de etniska grupperna, shona, som både Robert Mugabe och Emmerson Mnangagwa och den etniska minoriteten ndebele.
Zimbabwierna väntar nu att få veta hur Mnangagwa kommer att ta itu med viktiga frågor rörande jordbrukspolitiken, yttrandefriheten, landets relation till globala utlånimgsinstitut och nästa åra presidentval. Venezuela är ett obehagligt mönster för hur det kommer att gå!


sidans topp