Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 47

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46            

Terrorism, Storbrittannien, IS
2015-47 4
"Inga brittiska militära styrkor till Syrien"
Trots de sju planerade terrorattackerna på engelsk mark.
Den brittiska säkerhetstjänsten har bara under de senaste månaderna lyckats förhindra inte mindre än sju terrorattacker i Storbritannien.
Premiärminister David Cameron medger nu att han försökt övertyga parlamentet att sätta in militära styrkor i Syrien i kampen, men misslyckats. Framför allt labourledaren Jeremy Corbin motsätter sig en brittisk militär aktion. Han menar att bomber och raketer inte löser någonting på sikt.

Terrorism, IS, Frankrike
2015-47 5-6
"Det antisemistiska och antisionistiska spåret"
Var det en slump att bandet "Eagles of Death Metal" som varit öppet Israelvänliga, framträdde på Le Bataclan den kväll när terroristerna stormade in och började skjuta publiken? Klubben hade också länge varit bespottad av anti-israeliska grupper eftersom man haft insamlingar till Israels gränsskydd där. Och klubben ägs av en jude. Även caféet, La Belle Equipe som attackerades ägs av en jude, Gregory Reibenberg. Hans fru, Diamila, dog i hans armar när hon blivit skjuten av terroristerna.

Terrorism, IS, USA
2015-47 7-8
"Riskerna ökar för att civila dödas"
USA trappar upp flyganfallen. Amerikanerna vet inte riktigt var ISIS håller hus.
När USA, i september och oktober, verkade ta en paus i kampen mot ISIS, angav amerikanska ämbetsmän flera orsaker till varför man hade trappat ner flyganfallen. Vissa skyllde på vädret. Andra sa att det berodde på brist på information. - Vi hade helt enkelt inga mål.
USA har redan meddelat att man skickar 50 specialstyrkor till Syrien, det kan även Frankrike göra, ett land med betydande resurser på området.

Frankrike, Samhälle
2015-47 9
"Franska skolor bildar getton"
Lika möjligheter att få bra betyg är ett avlägset ideal. Faktum är att skolornas sociala segregation är en huvudorsak till att barnens prestationer i skolan enligt OECDs senaste rapport är mer beroende av socialt ursprung än i något annat land i väst.
Bättre beställda kommuner värjer sig mot kravet att erbjuda fler "sociala" lägenheter vilket hindrar många med invandrarbakgrund. För att komma bort från skolor med dåliga resultat flyttar förä'ldrar som har råd till bättre bostadsområden eller försöker skicka sina barn till någon av landets 8500 privatskolor.

Tyskland
2015-47 10-13
"Kan en tysk teaparty-rörelse växa fram här?"
Södra Sachsen är Tysklands bibelbälte: Homofobi, främlingsfientlighet och abortmotståndare.
Bibelbältet är ett känt begrepp i USA. I de södra delstaterna blommar den evangeliska protestantismen och kyrkorna har förgreningar djupt in i politiken; det är den konservativa Teaparty-rörelsens centrum. I bibelbältet i Sachsen växer sig traditionalismen allt starkare. Merkels kristdemokratiska parti, CDU; har en egen inriktning här.
I många år har det pågått en konflikt i Sac hsen huruvida homosexuella präster ska få bo med sin partner i prästgården."Bibeln säger att den homosexuella livsstilen inte är Guds vilja."
"Den muslimska religionen är inte en religion som hör hemma i Sachsen", deklarerade en lokal CDU-politiker nyligen.

Media, Turkiet, Samhälle
2015-47 14-15
"Därför misslyckades twitter-revolutionen"
Har västliga medier under senare år gjort en felaktig tolkning av den globala vågen av folkliga protester - spontana, ledarlösa och icke våldsamma .
Det verkar så. Ta bara den oväntade segern för regeringspartiet, AKP, i Turkiets parlamentsval härom veckan. För två år sedan fascinerades väst av de folkliga protesterna i Gezi-parken i Istanbul och i parlamentsvalet i juni lyckades HDP ta sig in i parlamentet.
Men nu har Recep Erdogan återtagit makten och suddat ut proteströrelsen.
Var man än ser sig om i världen verkar nycket litet av vad statsvetaren Francis Fukuyama kallat "den globala medelklassens revolution" ha hållit i sig. Och i de mest tragiska fallen har den "arabiska våren" resulterat i den värsta av världar; ett auktoritärt återuppvaknande i Egypten och inbördeskrig och kollaps i Syrien, Libyen och Jemen.
Det är "stabilitetspartiet" snarare än "hoppets nätverk" som kommit efter den arabiska våren.

USA, IT, Samhälle
2015-47 17-18
"Folket gör uppror mot IT-företagens makt"
"Ett tecken på att de radikala i USA vänder sig mot sina gamla hjältar i Silicon Valley kom nyligen från överraskande ort: I San Francisco där eliten inom IT-företagen gjort det mycket dyrare för vanligt folk att leva och bo i. Upproret har kommit i form av politiska förslag för att säkerställa tillgången av bostäder till rimliga priser i San Francisco. Det här upproret av fientlighet mot teknikföretagen är betydelsefull eftersom politiska rörelser som startas i Kalifornien har en tendens att sprida sig.

Kanada
2015-47 19
"Två av dem har anklagats för terrorism"
Kanadas nye premiärminister, Justin Trudeau, presenterar en regering med mer mångfald än någonsin i landets historia. Den liberala majoritetsregeringen är nu jämställd 15-15 mellan män och kvinnor och det finns en betydande representation av landets etniska minoriteter. Fyra ministrar har sikhiskt ursprung. Punjabi är nu det tredje största språket i parlamentet.
Totalt 19 indiska kanadensare röstades in på de 338 stolarna i parlamentet. En är Harjit Sajjan är med i World Sikh Organization med kopplingar till den militanta radikala Khalistanrörelsen - ett sikhiskt separatistuppror som blossade i Indien på 1980-talet.

Kultur, Religion, Polen
2015-47 20-22
"Den katolske prästen klev ut ur garderoben och vållade splittring bland de homosexuella"
Den polske prästen Charamsas vållade stort rabalder när han dagen innan den katolska kyrkans synod ställde sig på en teaterscen och deklarerade att han var homosexuell och att den katolska kyrkan måste erkänna de homosexuellas rättigheter fullt ut. Innan han träffade sin nuvarande pojkvän Eduardo levde han ett liv "i garderoben". Nu lever han i en form av självvald exil. Han är vräkt från sin bostad i ett kloster i Rom, hans bröders barn mobbas i skolan och hans mamma är utsatt för påtryckningar i kyrkan i Polen att ta avstånd från sin son. Vatikanen avskedade honom direkt och han blev arbetslös.
Många homosexuella anser att Charamsas "teatraliska" sätt att komma ut kan elda upp dem inom kyrkan som har en negativ attityd till homosexualitet.

Angola
2015-47 23-24
"Angolanerna kräver frihet NU!"
Angola firade nyligen, de 11 november, fyrtio års självständighet. Men nu begär folk inte längre enbart fred, demokrati och bröd, utan också frihet från MPLAs auktoritära regim. Ett nytt slagord har skapats; Liberdade Jà! (Frihet nu!).MPLAs auktoritära regim.
Det styrande MPLA, folkets rörelse för Angolas befrielse, firade nyligen 40 år vid makten. Folket har upplevt två slags styre: Den portugesiska kolonialismen och MPLAs auktoritära regim. Den senares mål har varit att fortsätta kolonialismens utsugning av folket för egen vinnings skull.Utsugningen handlar inte längre om råvaror. Det handlar om utplundring av Angolas statliga tillgångar som framför allt överförs till Portugal.

Venezuela
2015-47 25-27
"Maduros familj anklagas för nepotism och kontakter inom narkotikahandeln"
Cilia Flores, hustru till Venezuelas president Nicolás Maduro gav 40 släktingar arbete inom Venezuelas regeringsdepartement under den före detta presidenten Hugo Cháves tid. Nu är hon gift med presidenten själv, Nicolás Maduro och hennes image blir inte bättre av att två nära anhöriga är anklagade för kontakter inomnarkotikahandeln i Colombia.
Två av Flores syskonbarn greps i veckan på Haiti och fördes till USA för att ställas inför anklagelser för narkotikabrott. Amerikanska tjänstemän uppger att en stor del av kokainet som produceras i Colombia transporteras via Venezuela innan det skeppas till USA eller andra länder.
Och den sjätte december går venezuelanerna till valurnorna. Det finns en utbredd oro bland väljarna, inte bara beträffande korruption och nepotism i maktens toppskikt utan också för att ha förbindelser med narkotikasmugglare.

Burma, Kina
2015-47 28-29
"Om Burma kan, varför kan inte vi?"
Burmas historiska allmänna val och jordskredssegern för anhängarna till oppositionsledaren Aung San Suu Kyi väcker en del obekväma frågor hos den stora grannen i norr - Kina.
Den första är hur ledarna i Kinas kommunistparti ska lyckas komma överens med en civilt ledd regering i Burma, efter att i årtionden ha stött det militära styret.
Men en annan, kanske mer oväntad, fråga har bubblat upp bland kineserna under senare tid. Om Burma kan ha demokrati, varför skulle inte vi också kunna ha det?
I Kina är det inte aktuellt med något folkuppror för demokrati eller ens för demokratiska reformer. Kommunistpartiets propagandamaskin tycks ha övertygat de flesta människor om att det bara kommer att leda till instabilitet och att enpartistyret ligger i folkets intresse.

Indonesien, Narkotika
2015-47 30
"Droghandlarna ska vaktas av krokodiler"
Chefen för Indonesiens antidrogverksamhet, Budi Waseso, har kommit med ett drastiskt förslag: Man ska förvandla en ö till ett fängelse och i havet runt omkring ska placera den farligaste sorten av krokodiler.
Många trodde att Waseso skämtade, men han intygar att förslaget är allvar.
Resonemanget bakom förslagt om krokodilerna är att krokodiler är oemottagliga för krorruption - vilket är ett stort problem i Indonesien.
- Man kan inte muta en krokodil, man kan inte övertala dem att låta fångarna fly, säger Waseso. Han har inte någon sympati för dömda narkotikasmugglare.
- De är "massmördare" och de dödar Indonesiens framtid.
Indonesiens nye president, Joko Widodo, som tillträdde förra året har deklarerat att Indonesiens drogproblem är en "nationell nödsituation" och påstår att nästan 4,5 miljoner människor i landet behöver rehabilitering på grund av narkotikamissbruk.

"Indonesia's drug czar thinks his country needs a prison guarded by crocodiles"
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/11/10/indonesias-drug-czar-thinks-his-country-needs-a-prison-guarded-by-crocodiles/
Tempus nr 4715