Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 45

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44                  

Grekland
2012-45 s 4-6
"Trojkans hot mot suveränitet sätter landets regering i gungning"
Hundratusentals greker har tvingats lämna sina hem. Många av dem har inte pengar till mat och mediciner. Och det blir hela tiden värre. Motståndet blir allt starkare hos delar av det grekiska folket, som minns alla oförrätter i efterspelet av andra världskriget, skriver Torsten Rönnerstrand.
Den grekiska regeringen är i gungning. Mycket talar för att den inte kommer att kunna sitta kvar särskilt länge, om premiärminister Samaras driver igenom de besparingar på 13,5 miljarder Euro som man lovat Trojkan (EU, ECB och IMF) i utbyte mot ett nytt stödpaket. Motståndet blir allt starkare inom de två vänsterpartier som med kniven på strupen sett sig tvingade att sluta upp bakom det regerande högerpartiet Ny Demokrati.
Nyligen avslöjades att premiärminister Samaras uppgörelse med Trojkan kan komma att leda till långtgående ingrepp i Greklands nationella suveränitet. Avsikten sägs vara att landet ska ställas under EU:s överhöghet i alla ekonomiskt viktiga angelägenheter. Dessutom skulle grekernas skatter betalas in till ett av EU kontrollerat konto.

Kosovo
2012-45 s 7
"EU gör ingen större nytta i Kosovo"
EUs arbete med att stärka rättsstaten i Kosovo får mycket dåligt betyg av europeiska revisionsrätten. Eules som EUs uppdrag i Kosovo heter, har till exempel knappt lyckats minska vare sig den organiserade brottsligheten eller korruption.
Inget land får så mycket pengar per capita av EU som Kosovo. Runt 680 miljoner euro satsades mellan 2007 och 2011. Det är Kosovos samhällsstruktur som är baserad på klaner som främst hindrar kampen mot svågerpolitik. Det är nästan omöjligt att skydda vittnen i Kosovo. I norra Kosovo där varken Belgrad eller Pristina utövar tydlig politisk kontrollråder rättsligt vacuum har kriminaliteten en mycket god jordmån.

Ryssland
2012-45 s 8-9
"Ryssarna ser kyrka och stat närma sig varandra"
Med sin nyutgivna bok "Unsaintly Saints and other Stories" som handlar om klosterliv och vägen till tro, framstår fader Tikhons förbindelser med Kreml allt tydligare. Frågan är om fader Tikhon verkligen är president Putins "andlige fader". Fader Tikhon förestår Sretenskyklostret. Han är en ogenerad supporter av Putin. Hans kritiker menar att han främjar en stelbent ortodox fundamentalism.

Italien, Sicilien
2012-45 s 10
"Satiriker på frammarsch på Sicilien"
I de sicilianska regionvalen förra söndagen triumferade antipolitiken. Bara 47 % röstade mot 67 % 2008. Den genuanske satirikern Beppo Grillos medborgarrörelse Fem stjärnor ökade med 18 procentenheter. Den verklige förloraren var Berlusconis parti PdL som bara fick 25 %. Vänsterpartiets (PD) kandidat Crocetta vann med 31 % av rösterna, en minskning. Crocetta tvingas nu som regionspresident bilda en koalition.

2012-45 s 10
"Beppe Grillo anklagas för sexism"
Beppe Grillos form av Internet-baserad demokrati och kampanjer mot korruption har tagit Italien med storm. Men komikern och bloggaren med det tillrufsade håret har nu dragits in i ett mycket bekant italienskt gräl sedan han beskyllts för att vara "sexist" av Federica Salsi, en lokal medarbetare i hans parti i Bologna.

Holland
2012-45 s 11
"Holland har blivit holländskt igen"
Nederländerna tycks ha vänt ryggen åt sitt gamla rykte om att vara ett land av pro-europeiska pragmatiker. Den nya koalitionens överenskommelse den 29 oktober mellan den liberale premiärministern Mark Rutte och arbetarpartiets Diederik Samson placerar Holland på en kurs i mittfältet med ett skifte till vänster. Arbetarpartiet får de viktiga psoterna som finansminister och utrikesminister. "Väljarna stödde i valet högern och vänstern men fick en mittenregering!"

USA
2012-45 s 12-13
Vilken väg ska Obama välja nu?
Nu får alltså president Obama en andra chans. En väljarkår som anser att nationen befinner sig på fel väg förnyade ändå hans kontrakt i förhoppningen att de kommande fyra åren ska bli bättre än de fyra åren som gått.
En trött men triumferande president steg fram på scenen i Chicago tidigt på onsdagsmorgonen inför en jublande folkmassa.
Han är en helt annan person jämfört med den man som skickades till Vita huset 2008.
Det han står inför på denna nya sträcka i sin färd handlar om förhandlingar som avser nedskärningar av utgifter och skattehöjningar plus en annalkande kraftmätning med Iran.
Få om ens någon förväntar sig längre på allvar att han ska kunna ändra på Washington.
Han återvänder för en andra presidentperiod med en kongress som fortfarande åtminstone delvis kontrolleras av ett oppositionsparti som har ett eget program. Han har att välja mellan kompromiss och konfrontation eller finna en väg att växla mellan de båda möjligheterna.
2010 förlorade Obama representanthuset. Republikanerna har klargjort att Obama måste ha hänsyn till dem. Kanske måste Obama utse ett "enighetskabinett" där de båda partierna möter varandra. Obama riskerar annars att bli en så kallade "lame duck", en eufemism för matlöshet.

2012-45 s 14-15
"Vad sade Romney till Obama"
Fet är det där ögonblicket som alla presidentkandidater fruktar - men historien respekterar en ödmjuk förlorare, vilket är en lärdom som Mitt Romney tycks ha lärt sig. Strax före klockan ett ringde Romney Obama för ett kort men hövligt samtal.

Tanzania, Zanzibar
2012-45 s 16-17
"Missnöjet smittar av sig"
Muslimsk extremism sprider sig ner mot Östafrikas kust. Missnöjet är stort: ojämlikhet, jordbeslag och korruption har förbittrat livet för åtskilliga kustsamhällen de senaste åren. Vissa finner utlopp för sin vrede i radikal islamism.
På ön Zanzibar, som ingår i Tanzania, har en populär predikant tillfälligt försvunnit, Farid Hadi Ahmed, ledare för Uamso, eller "uppvaknandet", en islamistisk politisk rörelse som kräver självständighet för Zanzibar, alkoholförbud och restriktiva regler för hur turisterna ska klä sig. Förbittringen mot wabara, fastlandstanzanierna är stor.
Även i Kenyas främsta hamnstad Mombasa har kravaller utbrutit efter mordet på en lokal predikant, Aboud Rogo Mohamed. En förbjuden separatistisk grupp som kallas Mombasas republikanska råd ger Kenyas centralregering skulden för fattigdomen i kusttrakterna. Regeringen kallar gruppen "ett kriminellt gäng", fullt av jihadister

Rwanda
2012-45 s 17
"Från presidentkandidat till förbrytare"
Oppositionens ledare förtalas i domstolarna. Victoire Ingabire återvände till Rwanda 2010 för att ställa upp i presidentvalet efter 16 år som flykting i Holland. Hon blev ledare för oppositionspartiet Förenande Demokrater, och utmanade därmed den sittande presidenten Paul Kagame. Det blev en valkampanj som resulterade i att hon nu dömts till ett åttaårigt fängelsestraff, skyldig till att förringa betydelsen av folkmordet i Rwanda 1994, samt att hon ingått i en sammansvärjning för att skada landet genom terroristattacker.
Ingabire anhölls under valet när hon besökte ett minnesmärke i huvudstaden Kigali, som restes för att hedra minnet av 800 000 rwandier som mördades under folkmordet varav de flesta tillhörde folkgruppen tutsier, medan förövarna huvudsakligen var hutuer.
Hennes brott bestod i att ifrågasätta varför inte de många "moderata hutuer" som dödats omnämndes bredvid tutsierna.
Hennes kommentar sågs som ett direkt ifrågasättande av regeringens diktat: att rwandier har upphört att se sig själva som ett delat folk mellan hutuer och tutsier. Ingabire som själv är hutu, anhölls med stöd av landets kontroversiella lag om folkmordsideologi.
Rwandas president Kagames regim är öppet fientlig mot all form av oppositionell kritik.

Brasilien
2012-45 s 18-19
"Brasilierna lever på hoppet: Kampen mot korruptionen är på allvar"
Högsta Domstolen har funnit framstående medlemmar av Brasiliens Arbetarparti, PT, skyldiga till korruption. Bland de åtalade i den så kallade Mensalâo-affären finns tidigare framstående medhjälpare till den förre presidenten Luiz Inâcio "Lula" da Silva, som till exempel förre stabschefen José Dirceu, vilka befanns skyldig till att ha utnyttjat offentliga medel till att betala hemliga månatliga arvoden till oppositionspolitiker i brasilianska kongressen i utbyte mot deras stöd. Redan fällda domar har varit hårda. "Brasilien tar det här på allvar eftersom man uppfattar det som en aspekt på sin roll som världsmakt under utveckling".

Kuwait
2012-45 s 19
Demokratin vissnar i öknen"
Kuwait är det mest demokratiska landet vid Persiska viken. Många kuwaiter hade hoppats på ännu mer frihet efter den arabiska våren, men därav blev inget. Roten till krisen är en kombination av en dispyt om vallagen, myndigheternas ovilja att acceptera valda islamisters nyvunna styrka och slutligen den större. långsiktiga kampen om maktens fördelning.
När parlamentariker hamnar i allvarliga bråk med regeringen brukar landets 83-årige emir söka den enklaste vägen ut genom att upplösa det bråkiga parlamentet och utlysa nyval. Under de senaste fem åren har detta skett fem gånger.
Kuwaiterna tvivlar på att regeringen vill skydda deras politiska rättigheter och på att oppositionen förmår skydda deras sociala fri och rättigheter.

Syrien, Jordanien
2012-45 s 20-21
"I syriska flyktinglägret finns även parfym att köpa"
Noor Ibrahim håller hoppet uppe. Han säljer parfymerna "Eu de frihet" och "Kärleksnatt" som han tappar upp i små sprayflaskor uppradade på en uppochnedvänd soptunna.
Det lilla parfymeriet är del av en tillfällig marknadsplats som växt upp från ingenstans på några dagar då tusentals som flytt hit, mest från Dara'a, staden i Syrien där upproret började, börjar komma till insikt om sin nya verklighet: att kriget hemmavid inte lär upphöra den närmaste tiden, och att de kommer att bo i lägret i månader snarare än dagar och veckor.
En bit ifrån marknaden har flyktingarna röstat fram flera lägerråd, vars uppgift är att medla i dispyter och förhandla med myndigheter och hjälporganisationer. Flera hundra män är anställda av lägret, och tjänar runt 10 dollar per dag för att gräva dräneringsdiken och distribuera proviant. Det finns minst tre caféer där folk kan röka de vanligt förekommande vattenpiporna som kallas för shisha. Det doftar även kryddig mat från en spritt ny falafelkiosk inne i ett av tälten.
214 000 syrianska flyktingar har strömmat in i Jordanien och sätter nu Jordaniens kapacitet på prov. Ett land där både vatten och arbete är sällsynt och det politiska läget laddat.
Över 800 000 iranier flydde till Jordanien runt 2005, varav många nu lämnat landet.

Indien, Samhälle
2012-45 s 22-23
"Våldtäkten krossar familjen - men bryter Indiens tystnad"
Om du är en fattig dalitkvinna som blir våldtagen kan du inte ens fantisera om en tillvaro där rättvisa råder. I likhet med många andra länder tystas våldtäkter i Indien ned. En våldtagen kvinna betraktas som en skam för sin familj och olämplig att ingå äktenskap med. Tonårsflickors sexlust skylls som orsak till våldtäkterna. De mest utsatta kvinnorna är fattiga daliter. Genuskvoten är låg eftersom många kvinnor aborterar flickfoster.
Byarna styrs av klaner, alla är män. Lagarna är uråldriga och patriarkaliska.

Hongkong, Kina
2012-45 s 24-25
"Hongkong litar inte riktigt på Beijing - och vice versa"
I Hongkong är stämningen inför det kommande ledarskiftet i Beijing märkbart misstroget. Bakgrunden är oron för Hongkong-regionens ekonomi och för hur man ska kunna bekämpa orsakerna till rådande sociala missförhållanden. Den nuvarande ämbetsinnehavaren, Leung Chunying, för den kinesiska specialförvaltningszonen Hongkong presenterade den 17 oktober en skiss med några huvudpunkter i det kommande regeringsprogrammet. Bostäder, miljöförstörelse, fattigdom och pensionärer är de mest brådskande frågorna för Hongkong enligt Leungs åsikt. Hans förvaltning kommer också att engagera sig mera i regionens ekonomi för att bekämpa orsakerna till rådande sociala missförhållanden.
Ma Ngok är inte förvånad över den nya förvaltningschefens prioriteter. Statsvetaren Ma har sitt kontor på Kinesiska universitetet i Hongkong. Leung har sedan han valdes i mars förlorat det lilla förtroendekapital som han hade genom att göra en slät figur i politiska frågor.

Kina, samhälle
2012-45 s 26-27
"Ettbarnspolitiken ifrågasätts i Kina"
En kinesisk utvecklings- och forskningsstiftelse med kopplingar till regeringen uppmanar ledarna att genast börja avveckla landets ettbarnspolitik och tillåta två barn per familj från 2015.Och att alla restriktioner hävs senaste 2020. Ett vågat förslag som man hoppas ska ersätta den impopulära policyn. Det är dock oklart om kinas familjeplaneringsnämnd är beredda att verkställa rekommendationerna. Och dessutom är ett omfattande maktskifte på gång. Ettbarnspolitiken infördes 1980 som en tillfällig lösning på den snabba befolkningsökningen. Trots en livlig debatt så har ledarna så här långt inte velat ändra något.

2012-45 s 28-29
"Kina maktlöst, kan inte förhindra självbränningar i Tibet.
Samtidigt som Kina bereder sig för att byta ledarskap har en våg av självbränningar spritt sig och accelererat i hela Tibet som en del av de mest ihållande protesterna mot Pekings styre på fem årtionden. De flesta är i övre tonåren och de ger ett ångestfyllt krav på självständighet för Tibet och för att regionens religiöse ledare ska få återvända.
Enbart i förra veckan var det sju personer som dränkte in sig i bensin och satte eld på sig i östra Tibet. Minst 62 personer i Tibet sedan februari 2009.
Kina säger att man räddat det tibetanska folket ur medeltida livegenskap under Dalai Lamas teokratiska styre när han tog över 1950 och öst in pengar till bättre kommunikationer. Sedan 2008 har Kina skärpt sitt grepp över tibetanska platån vilket tibetanerna ser som ett angrepp på deras språk, religion och kultur. Protesterna har spritt sig från östra Tibet och ända fram till Lhasa, regionens främsta stad.

Argentina
2012-45 s 30
"16-åringar röstar i Argentina"
Den argentinska kongressen har beslutat att sänka rösträttsåldern från 18 till 16 år från och med nästa år. President Cristina Fernandez har tryckt på för lagändringen och kritiker menar att den är skräddarsydd för att gynna hennes parti vid valen 2013.
Röstning är obligatorisk för argentinska medborgare mellan 18 och 70 år. För 16-18 åringarna blir det frivilligt att gå till valurnorna.

Afrika, Malawi
2012-45 s 30
"Respit för homosexuella"
President Joyce Banda har satt stopp för landets domstolar att tillämpa de antihomosexuella lagar som kriminaliserar samkönade äktenskap och andra "homosexuella aktiviteter". Tidigare annonserade hon att upphäva lagarna i sin helhet men säger nu att detta får bli en fråga för landets parlament att avgöra. Innan parlamentet tagit ställning får dock inte domstolarna döma homosexuella med hänvisning till lagarna.

Paraguay
2012-45 s 30
Exdiktatorn inte välkommen hem"
Släktingar till Paraguays förre ökände diktator Alfredo Stroessner vill ta hem hans kropp från Brasilien där han dog och begravdes i exil 2006. Före detta politiska fångar och andra politiska aktivister har kallat till demonstrationer. De vill hindra att hans terror legitimiseras i efterhand.
Stroessner var diktator i Paraguay i 35 år men störtades i en kupp av andra av andra militärer 1989 och flydde till Brasilien.

Afghanistan
2012-45 s 31
"Saudisk moské i Kabul"
Saudiarabien bygger en enorm moské i Kabul för närmare en miljard kronor, liknande den berömda moské som finns i Islamabad. Byggnationen beräknas vara färdig 2016. Moskén ska också tjäna som ett utbildningscentrum, men framför allt ska den stärka relationerna mellan Afghanistan och Saudiarabien, läs öka Saudiarabiens inflytande.