Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 36

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 34 35            

Storbritannien, EU
2015-36 4
"Utan Storbritannien finns inget EU"
Finland och Norden har gett sitt besked.
George Osborne vinner de nordiska ländernas stöd för Storbritanniens önskan att reformera sina förbindelser med EU. George Osborne fick ett varmt mottagande under sin besöksturné i Finland, Sverige och Danmark. Den brittiska ekonomin är en av de största inom EU.
Osborne är David Camerons ställföreträdare och han har intagit en allt mer framträdande roll i den brittiska omförhandlingen. Det tycks finnas ett utrymme för avtal och utrymme för att hitta en väg framåt, menar Osborne.

Vatikanen, Italien
2015-36 5
"Snart är tiden inne för det Heliga året"
Rom befarar en rent kaos, 30 miljoner pilgrimer väntas.
Om enbart några få månader, den 8 december, inleds "barmhärtighets-jubileet" som påven Franciskus förkunnat genom att öppna den heliga porteni Peterskyrkan. Det heliga året avslutas sedan den 20 november 2016 med att man stänger porten. Under detta jubileumsår väntas 30 miljoner pilgrimer vallfärda till Rom.
Mycket behöver göras och många pengar investeras. För detta krävs stöd från regeringen och statsminister Matteo Renzi. Denne har dock förlorat i viljekraft och anseende efter att en skandal om maffiakontakter inom stadsförvaltningen avslöjats.

Bosnien, Vatikanen, Religion
2015-36 6-8
"Kommersiellt jippo eller en sann vision?"
Påven misstror att jungfru Maria uppenbarar sig.
Jungfru Marias uppenbarelse år 1981 har förvandlat den lilla staden Medjugorje i Bosnien till ett enormt populärt religiöst resmål och omvandlat den en gång så fattiga byns rustika stenhus till hotell, nya restauranger och souvenirbutiker som har mer än en miljon besökare per år. Tre av ungdomarna påstår sig ha sett jungfru Maria vid upprepabde tillfällen, någon varje dag och vid samma klockslag.
Men uppenbarare hon sig verkligen där på samma plats.
De schemalagda uppenbarelserna har lockats miljoner troende till denna lilla stad men också framkallat en god dos av misstänksamhet från skeptiker, där ibland påve Franciskus.
Påven är skeptisk och snart offentliggörs resultaten av Vatikanens egen utredning om de rapporterade uppenbarelserna.

"Church Inquiry May Pit Pope Against a Popular Bosnian Shrine"
http://www.nytimes.com/2015/08/27/world/europe/catholic-church-virgin-mary-apparations-medjugorje.html?_r=0

"Pope Francis revealed blunt thoughts on Medjugorje in interview in Brazilian book"
http://te-deum.blogspot.se/2015/06/pope-francis-revealed-blunt-thoughts-on.html

USA
2015-36 9
"New Orleans rustar för nästa katastrof"
I samband med 10-årsdagen av orkanen Katrina har man i New Orleans lanserat en omfattande "motståndsstrategi" som ska säkra stadens framtid. Bland annat måste sociala problem som fattigdom, etnisk ojämlikhet och brottslighet lösas.
Motståndskraftiga "New Orleans" är en gemensam satsning mellan staden och Rockefeller Foundation initiativ. I färdplanen föreslås 41 åtgärder som ska göra staden mer rättvis, anpassningsbar och välmående.

USA
2015-36 10-12
"Årtionden av spänning och obehag"
Dramat mellan Trump och Jeff Bush.
Donald Trump missar inte ett tillfälle att öppet förolämpa Jeb Bush som är hans rival i valet om vem som blir republikanernas presidentkandidat.
Meningsskiljaktigheterna mellan Trump och familjen går dock decennier tillbaka i tiden. Donald Trump har aldrig gillat "Busharna", men alldeles speciellt illa tycker han om Jeb Bushintervju.
Det centrala är skillnaderna i stil och klass mellan familjen Bush - en patricieklan av presidenter, guvernörer och finansiärer, som suttit vid apakarna i i flera generationer - och Trump, en bufflig affärsman i New York City som har förvandlat sin fars fastighetsbestånd i förorten till ett gyllene miljardimperium.
Under en 35 minuters intervju med Washington Post förolämpar Trump någon i familjen Bush 33 gånger, det blir ungefär en förolämpning per minut. Och nu börjar Jeb Bush slå tillbaka.

Pakistan, Afghanistan
2015-36 13
"Pakistan bedriver krig mot det afghanska folket"
Den tidigare chefen för den afghanska underrättelsetjänsten, Amrullah Saleh, talar om talibanernas senaste våldsvåg som ska befästa makten för talibanernas nya ledare mulla Akhtar Mansoor. Han säger att attackerna stöds av Pakistan.
Talibanerna måste försvara sitt rykte om att vara brutala och hänsynslösa. Alla de stora attackerna kräver enorma militära ekonomiska resurser. De planeras och genomförs med hjälp av Pakistans underrättelsetjänst, ISI.

Grekland, Kultur
2015-36 14-15
"Den grekiska vänstern kan vinna på en delning"
Torsten Rönnerstrand marknadsför sin nya bok "Krisernas Grekland i politik och litteratur" som kommer i höst på Carlssons förlag.
När Greklands premiärminister Alexis Tsipras nyligen utlyste nyval, klarnade bilden av den grekiska vänstern. 24 parlamentsledamöter från regeringspartiet Syriza bröt sig ut och bildade partiet Laiki Enotitat (Folklig Enhet) som vill säga nej till åtstramningspolitiken.
Partiet vill att Grekland lämnar valutaunionen.
En inflytelserik fraktion har sitt ursprung i KOE som i sin tur härstammar från maoistiska grupper som brutit sig ur det leninistiska kommunististpartiet KKE. Därtill kommer fd anhängare av trotskistiska DEA, ekosocialistiska AKOAA, socialliberala EDIK och ett dussintal andra smågrupper. Mångfalden av viljor har inte oväntat lett till interna konflikter.
I Laiki Enotita två skarpsinniga forskare och debattörer. De är filosofen Stathis Kouvelakis och ekonomen Lapavitsas.

Israel och Palestina
2015-36 16-17
"Strandvillor, sushi, lyxbilar och gym"
Vid sidan av Hamas militära träningsläger och de utbombade stadsdelarna existerar en parallell verklighet som sällan dokumenteras i medierna: En relativt välbesutten medelklass som badar på privata stränder, tränar med personliga tränare och kör runt i senaste modellen av Mercedez Benz-Sedan.
Det här är en liten del av Gaza, kustenklaven med den högsta arbetslösheten i världen.
De 18000 bostäder som blev förstörda under förra sommarens krig är fortfarande obeboliga.
Gazas ekonomi står på¨randen till kollaps. Nästan 80 % av Gazaremsans 1,8 miljoner människor får socialbidrag.

Indien, Samhälle, Flyktingpolitik
2015-36 18-19
"Indiska invandrare lyckas genom att hjälpa varandra"
Den indiska diasporans makalösa framgångar i USA har krävt mer än hög utbildning och teknisk begåvning i bagaget. Indierna visar hur stor betydelse det har för invandrare att bilda egna sociala nätverk som kan öppna de dörrar som ofta är stängda för invandrare.
Indierna har haft ett gott rykte som dataprogramutvecklare ända sedan den första den första vågen anlände på 1980-talet beväpnade med ingenjörsutbildningar på elitnivå. De grundade omkring fyra av tio Silicon Valley företag mellan 2006 och 2012.
De indiska invandrarna i USA är många, de är högutbildade och talar bra engelska. Det är en kraftfull trio av egenskaper som andra invandrare kämpar för att matcha. De har gjort hinduismen till den religion som har de mest förmögna trosanhängare per capita.

El Salvador
2015-36 20-23
"El Salvador är på väg att bli världens farligaste land"
De kriminella ligorna i El Salvador härjar värre än någonsin med mord och utpressning. Enbart under tre dagar i augusti mördades 125 människor. Även mord på poliser har under året nått rekord, ofta inträffar de under deras fritid. Som svar stärker den vänsterinriktade presidenten med att stärka polisen och sätta in armén. Den höga räkningen betalas av folket och näringslivet. Det är de som drabbas av det accelerande våldet och det är de som får betala för militariseringen.
El Salvador har efter inbördeskrigets slut fortsatt vara ett våldsatt land. Huvudsaken är Maras, maffialiknande kriminella ligor med övervägande förankring i städerna fattigkvarter, som framför allt lever av utpressning som betalning för beskydd, vapensmuggling och narkotikahandel.
Ledande liga är "Barrio 18" som bär ansvaret för en avgörande bussbojkott i slutet av juli som förlamade trafiken i Sansalvador och "Salvatrucha". Båda ligorna bildades bland emigranter i Los Angeles. Sedan 1990-talet har åtskilliga illegalt invandrade unga salvadoraner deporterays av de amerikanska myndigheterna, man räknar med fler än 40 000 kriminella.
Officiellt uppskattas Maras styrka till mer än 70000 medlemmar. 20 % sitter i fängelse.
Dagens president Salvador Sánchez Cerén är en tidigare gerillaledare inom FMLN. Våldet har ökat från år till år.

Kina, Handel
2015-36 24
Kinas mest förmögne man, Wang Jianlin: "Han tycker inte börsraset är något att tala om".
Det kinesiska företaget Dalian Wanda, som har nära band till den kinesiska regimen, köper det amerikanska sportföretaget Ironman triathlon group för 650 miljoner dollar. En stor satsning på den framväxande kinesiska medelklassen.

Etiopien, Sydsudan
2015-36 25
"Kanske kan fredsavtalet hålla den här gången"
Efter månader av förhandlingar mellan Etiopien och Sydsudan harett fredsavtal undertecknats. Det innebär bland annat att biståndsorganisationerna kan rädda livet på tusentals människor.
Rebelledaren Riek Machar är sedan länge president Kiirs rival. Konflikten mellan de båda bröt ut i december 2013, efter en maktkamp mellan Machar som är etnisk Nuer och Kiir från den dominerande gruppenDinka. Striderna har alltmer blivit en strid mellan olika folkgrupper.

Kenya, Samhälle
2015-36 26-29
"I byn Umoja i Kenya är alla män bannlysta"
Julie Bindel besöker en kenyansk by, som uppstod som en fristad för kvinnor som har överlevt sexuellt våld, och hon upptäcker att invånarna har det väldigt bra i sin enkönade gemenskap.
Byn grundades 1990 av 15 kvinnor som hade blivit våldtagna av lokalt placerade brittiska soldater. Numera består invånarna dessutom av kvinnor som flytt undan barnäktenskap, könsstympning, misshandel och våldtäkt - företeelser som är kulturella normer hos Samburufolket. Deras kultur är utpräglat patriarkalisk.
Samburufolket är besläktat med massajerna och talar ett språk som är snarlikt deras. De är ett seminomadiskt herdefolk som vanligtvis lever i grupper om ett tiotal familjer. För närvarande bor 47 kvinnor och 200 barn i Umoja.

Kina
2015-36 30
"Kaniner ska bevisa att allt är Okej men döda fiskar slvallrar om motsatsen"
De kinesiska myndigheterna har nyligen placerat ut kaniner, göns och duvor, där de massiva, kemiska explosionerna skakat Tianjin den 12 augusti. Agerandet möttes av ilska och hån på nätet och fördjupade snarast misstroende mot regeringens regeringens förmåga att hantera följderna av de dödliga explosionerna.