Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
1996 v 21

Tidskriften

     

Tempus vecka 21 1996 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

Balkan
96-21 s 3
"Karadzic måste bort"
Karadzic har avsatt premiärminister Kasagic som var villig att följa Daytonavtalet, Milosevic vill däremot inte avsätta Karadzic. Alla västländer vill få bort honom i god tid innan valrörelsen börjar i juli.
Karadzic har överlämnat de internationella förhandlingarna till Biljana Plavsic (nu vicepresident). Bosnienserbernas nye premiärminister Gojko Klicovic Säger att serber och muslimer inte kan leva i samma land.

96-21 s 4
"Förvirring om vem som styr i Pale"
I Belgrad säger man att han avgått, men inte i Pale. Karadzic är sedan länge ordförande i det serbiska demokratiska partiet som ledde den bosniskserbiska revolten 1992 då Bosnien - Hercegovina förklarade sig självständiga från den jugoslaviska federationen.
 
96-21 s 5
"Viktigt att dra lärdom av tribunalen i Haag"
Rättegången mot Dusan Tadic, "frivillig torterare" i koncentrationslägret Omarska i Bosnien, har inletts.
Det viktiga är principen om personligt ansvar för att förhindra tankar om kollektiv skuld vilket kan omöjliggöra fredsprocessen.

96-21 s 5
"Europarådets dörr stängs för Kroatien"
EU länderna har stoppat Kroatiens medlemskap i Europeiska rådet sedan president Tudjman infört stränga restriktioner mot oberoende media och för att inte följa kommunvalen i Zagreb.
 
96-21 s 6
"De väntar på männen som aldrig återvänder"
Vilka är det som ligger begravda i massgravarna i Tuzla och Srebenica? 15000 - 27000 män anses ha försvunnit. Kvinnorna vet inte om de är änkor eller om deras män lever någonstans.

Europa
96-21 s 8
"Ingenting att göra"
En Santer-rapport om arbetslösheten har kommit. 2 % tillväxt behövs för att för att bibehålla sysselsättningen. troligen blir den mindre och därför kommer arbetslösheten i stället att öka. I Belgien försöker premiärministern skriva kontrakt om en halvering av arbetslösheten men facket vägrar skriva på.

Portugal
96-21 s 8
"Portugal korkar upp"
En tredjedel av världens korkträd växer i Portugal. Korkek kan bara planteras i Medelhavsområdet. Familjen Amorim står för en tredjedel.

Frankrike
96-21 s 9
"Jacques Chirac och världen"
Frankrike är tillbaka på den internationella politiska marknaden!
Men det är mer Monnet/Schumans mantel han axlat än de Gaulles.
Det är för Europa han talar lika mycket som för Frankrike. Han har blivit en djupare förespråkare för europeisk integrering än vad han var i början.

Turkiet
96-21 s 10
"Turkiets ledare undkom mordförsök"
Turkiets president Demirel var när att dödas av en person som ogillade avtalet mellan Turkiet och Israel. En känd islamisk fundamentalist.

96-21 s 11
"I Turkiet kommer våren med nya krigsoffensiver"
PKK har mellan 10000 och 15000 aktiva soldater. Kriget kostar Turkiet 7 miljarder US$ per år och aktiverar flera hundta tusen av Turkiets soldater. Kurderna utgör 15-20 % av befolkningen men identiteten är svag förutom i sydöstra Turkiet.
PKK:s främsta sponsor är Syrien. PKK har sin skyddade bas i Irak.

Irak
96-21 s 12-13
"Irak får sälja olja igen"
För högst en miljard U$ per kvartal. Många restriktioner. 30 % av intäkterna ska gå till Kuwaitkrigets offer och 10 % till kurderna i norr.
Övriga sanktioner finns kvar. Irak har mest olja i världen efter Saudiarabien.

Kuwait
96-21 s 13
Kuwaitkrigets offer kompenseras"
Det finns en särskild FN-Kommission för att kompensera de som lidit skada av Iraks invasion i Kuwait 1990. 2,6 miljoner ansökningar har hittills kommit in. Nu får Kommissionen ca 100 miljoner dollar per månad av oljepengarna.

Ryssland
96-21 s 14-15
"Ryssland har triumfkortet i spelet om Centralasiens olja"
Under Kaspiska Havet finns 40 miljarder fat olja och gas (40 % av Iraks reserver, 5 % av alla tillgångar i världen). Ryssland, Turkmenistan och Azerbajdzjan tävlar om att utvinna. De två senaste länderna kallar sig för "Kaspiska havets Kuwait" och hoppas att oljan ska "rädda dem från den postsovjetiska ekonomins trista verklighet".
Den nya oljan kan bli en nödvändig motvikt mot OPEC-ländernas monopolsituation som driver upp priserna. Den är dock helt beroende av att oljeledningar installeras och byggs ut. Ryssland, Turkiet, Iran och USA vill alla ha inflytande i regionen. Det är transportledningarna de vill åt inte själva oljan.

96-21 s 16-17
"Röde Gennadij är hemstadens hjälte"
Ute på den ryska landsbygden tycker de allra flesta att de hade det bättre innan det sovjetiska systemet kollapsade. Nu är väljarna redo att rösta bort Jeltsin och låta Zyuganov (som hyllar Lenin som "planetens största människa" och som kallar utrotningarna på 30-talet för "antistalinistisk hjärntvätt") leda dem in i en ny kommunistisk framtid. "Om han vinner får vi det bra igen".
I staden Oryol med 350 000 invånare, där Gennadij Zyuganov föddes, märks inte mycket av de ekonomiska reformerna. Bara en privat restaurang och några privata butiker.

Indien
96-21 s 18 - 19
"Indien som ledstjärna för tredje världen"
Intervju med Indiens nya premiärminister, ledaren för BJP, som segrade i det indiska valet, A B Vajpayee.
Vill ha kärnvapen i avskräckningssyfte. Det finns redan 5 stormakter med kärnvapen. det är "atomapartheid".
Kashmir tillhör bara Indien som en delstat och kan aldrig få en speciell status. 120 miljoner av Indiens 930 miljoner invånare är muslimer. Dessa måste anpassa sig till den hinduistiska majoritetens livsstil. "En nation, ett folk, en kultur" proklamerades i valet.

96-21 s 20
"Sista akten i det indiska valet"
Valet i delstaten Jammu och Kashmir är inte klart. Muslimerna kommer att sabotera valet.

Bangladesh
96-21 s 20-21
"Kuppen i Bangladesh avvärjdes"
Bangladesh president har avskedat landets arméchef som uppmuntrat uppror i landet.

Colombia
96-21 s 21-22
"Ingen kan vinna kriget i Colombia"
Rebellerna är inte direkt någon hjältemodig befrielserörelse. de dödar civila arbetare, tar emot narkotikapengar och begär lösensummor för kidnappade. Presidenten Ernesto Samper misstänks för att ha låtit sin valkampanj 1994 betalas med narkotikapengar. Justitieministern arresterades i maj misstänkt för kontakter med narkotikamaffian.

Australien
96-21 s 22
"Australien reformerar vapenlagarna"
Efter massakern i Tasmanien då 35 människor mördades av en ensam galning planerar Australien att förbjuda automatiska och halvautomatiska vapen. Och licensiering och registrering av skjutvapen.

Venezuela
96-21 s 23
"I Venezuela tar man lagen i egna händer"
I Caracas med fyra miljoner invånare är fattigdomen stor. När 5 män angreps av tre män med vapen ingrep grannarna, grep en och lynchade honom till döds. Och det var inte en engångsföreteelse.
Det är till stor del polisens fel. Tredje eller fjärde gången någon drabbas utan att polisen finner den skyldige tar man lagen i egna händer.

Handel
96-21 s 24-25
"Nu är det dags för äpplet att mogna"
Apple har alltid varit kreativ men haft dåliga affärsmän. Dessutom tycks omsorgen om personalen gått för långt. Kanske kan Internet bli en nytändare. Efter en stor förlust har nu styrelsen äntligen börjat vakna och bytt ut VDn.

Monarki
96-21 s 25-27
"De enda äkta belgarna är kungafamiljen"
Monarkin är lika viktig för belgarna som bröd. President kan landet inte ha eftersom en sådan med nödvändighet måste tillhöra en av de två stora språkliga grupperna flamländare som talar en variant av holländska och valloner som talar franska. När förre kungen Baudouin, gift med en spansk adelsdam, Fabiola, dog för tre år sedan vid enbart 62 års ålder ersattes han på tronen av sin bror Albert. Albert har två barn, den 36-årige Philippe och 34-årige Astrid.