Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 19

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18    

Frankrike
2012-19 s 4-5
"Frankrike får en ny president"
Frankrike och Europa och kanske hela den globala ekonomin står inför en ny och osäker era. Socialisten François Hollande besegrade presidenten Nicolas Sarkozy med 52 procent mot 48. Valresultatet var tydligt men det gav inte Hollande ett starkt mandat. Den nye ledaren och hans medarbetare blir kanske inte så farliga som Hollandes vänsterretorik lät antyda. Det fanns en påtaglig insikt om att svåra tider väntar.
Sarkozys valstrategi gick ut på att vinna extremhögern, men det visade sig att många där också avskyr honom. Sarkozys eget parti, UMP, kommer enligt många bedömare att splittras efter valförlusten.

Tyskland
2012-19 s 5-6
"Merkels största bekymmer finns i Tyskland"
Socialisten François Hollandes seger i det franska presidentvalet gladde nog inte förbundskansler Angela Merkel. Hon har på kort tid förlorat två kolleger och meningsfränder i Holland och Frankrike, och i de tyska delstatsvalen förlorar hennes parti mark till oppositionen. Farligast är dock det nya självförtroendet i regeringens samarbetsparti, FDP, vars livliga fantasi hotar Merkels maktposition. Islossningen mellan FDP och SPD och de Gröna pekar på en maktförskjutning. En annan fara för Merkel är konjunkturen. Så länge som lönerna stiger och arbetslösheten sjunker har Merkel väljarnas förtroende. Men om lågkonjunkturen slår till får oppositionen en chans.

2012-19 s 6-7
"Merkel kämpar i motvind"
Angela Merkels koalition av CDU och FDP förlorade i söndagens val i Schleswig-Holstein. Både CDU och FDP backade medan SPD, de Gröna och det nya Piratpartiet klarade sig bra. CDU är fortfarande det största partiet men FDP halverades nästan till åtta %.

Serbien
2012-19 s 7
"Val i Serbien"
I presidentvalet fick den sittande presidenten Boris Tadic något fler röster än utmanaren Tomislav Nikolic i första omgången. De möts om en vecka i en avgörande omgång.
Men i parlamentsvalet besegrade Nikolics Progressiva parti Tadics Demokrater. Resultatet kan leda till att Socialistpartiet som var den före detta presidenten Slobodan Milosevics parti får en vågmästarroll. Partiledaren Ivica Dacic tippas som ny premiärminister.

Polen, Ukraina, Sport
2012-19 s 7
"Värdlandet Polen gruffar om bojkotten mot EM i Ukraina"
Ropen på bojkott av Ukraina under EM i fotboll duggar allt tätare. Till och med Jaroslaw Kaczynski, den polske oppositionsledaren , rekommenderar bojkott. Premiärminister Donald Tusk har dock en annan mening. Han anser att det vore synd att sabotera flera års förberedelsearbete. Enligt Julia Timosjenkos dotter försämras moderns hälsa varje dag som hon fortsätter att hungerstrejka.

 

 

Italien, Maffia
2012-19 s 8-9
"Blå himmel, mozzarella och falska eurosedlar"
Falskmyntarnas huvudstad ligger i Giugliano i Kampanien. Där pågår en ständig katt-och-råtta-lek med poliser och sedeltryckare, vars olagliga produkter är så konstfärdiga att till och med polisen är imponerad. När polisen gjorde en räd mot några av verkstäderna i trakten av Giugliano och i Kalabrien längre söderut i januari 2009 genomsökte de 162 ställen och grep 109 personer samt beslagtog ett berg av olagliga sedlar och utrustning.
Trots denna räd, som var den största på många år, fortsätter tillverkningen, enligt överste Gentili. Sedeltryckning är en tradition - precis som vintillverkning, keramik, tyger och andra hantverk som Italien är känt för - som ofta går i arv från far till son.
500 euron är favoriten bland narkotikahandlare världen över och falska euro utgör en del av deras affärsverksamhet. Ibland köper invandrare från Afrika och Latinamerika medvetet falska euro för att löpa hus i sina hemländer.

Turkiet
2012-19 s 11-15
"Tio saker du inte visste om Turkiet"
Turkiet har inte haft någon färgglad revolution, men förändringarna där är lika omvälvande som de i Central- och Östeuropas länder för mer än 20 år sedan. Turkiet har de senaste åren varit Europas snabbast växande ekonomi. Halva befolkningen är under 29 år.
Turkiet är nästan lika urbant som Frankrike, 70 % mot 77 %. Politiken är sekulär men religionen spelar fortfarande en roll. Det är ekonomin som gäller, den är grunden för AKPs framgångar. Atatürk befriade Turkiets kvinnor från slöjan, polygama äktenskap och ersatte Koranlagen med europeisk civillag, men glömde informera männen. Turkiet ligger långt efter i den internationella jämlikhetsligan. Främst på grund av fysiskt och sexuellt våld. Istanbul är världens största kurdiska stad. Turkiska medier verkan med ena handen bakbunden. Många bildar en ohelig allians med regeringen. 15 % av landets militära officerare står inför rätta.
Det finns olika sorters islam. I skolan lärs sunnismens principer ut. Men 15 % av turkarna är aliviter, en variant av shiismen.

Ryssland
2012-19 s 16-17
"Tsaren är tillbaka"
Den ryska ordningsmakten grep massor av aktivister under demonstrationerna förra veckoslutet. Putins återinträde i Kreml betyder tillbakagång för Ryssland. Putin kommer att vrida tillbaka de få reformer som företrädaren Dmitrij Medvedev lyckades få igenom.
Som reformator vill Putin bli ihågkommen: en nationens fader som ledde Ryssland in i modernitet efter Sovjetunionens traumatiska upplösning.
I måndags ägde den praktfulla presidentinstallationen rum. Redan när Putin blev president första gången 2000 flyttade han ceremonin från en grå plenisal till det guldglänsande Kremlpalatset och den sal där Rysslands tsarer höll hov som envåldshärskare av Guds nåde.
Putin glömmer inte svek. Nu startar han sin kontrarevolution. De av Medvedev utlovade reformerna som en reaktion på protestaktionerna ska utvattnas. Landets 83 guvernörer ska återigen tillsättas av Putin, inte väljas av folket. Putinvännen Jurij Kovaltsjuk har tagit över ett nätverk av olika bolag och skaffat sig ett mäktigt medieimperium. Det överträffar till och med Silvio Berlusconis när det var som högst i Italien.

2012-19 s 18-19
"Vladimir Putins sidekick"
Putin vrider tillbaka de få reformer som företrädaren Medvedev lyckades få igenom, och Medvedev måste kämpa hårt för att förbli relevant i rysk politik, efter att i alla år som
president ha stått i Putins skugga. Detta sedan han utan motstånd lämnade ifrån sig en roll som han egentligen villa ha själv. Detta luktar svaghet i ett land där man hyllar kraft och styrka. Besvikelsen är stor bland Medvedevs före detta anhängare särskilt i det så kallade Människorättsrådet där flera medlemmar kommer att avgå. Men Putin är en person som belönar lojalitet och Medvedev är nu premiärminister men också samtidigt partiledare för Enade Ryssland.

Ryssland, Georgien
2012-19 s 20
"Mörka moln vid horisonten"
Om det blir krig igen kommer Ryssland inte att stanna på halva vägen. Detta menar före detta presidentrådgivaren Alexander Rondeli. Georgien utpekas som en aggressiv stat. Han tror att kriget kan komma redan i sommar. Ryssland arbetar hårt för att misskreditera presidenten och landet i det internationella samfundets ögon. Det finns flera skäl. Ännu en korridor för gas planeras i Georgie. Ryssland har en militärbas i Armenien som är avskuren från Ryssland. USAs planerade reträtt från Afghanistan kan leda till att talibanerna återtar makten. Detta kan öka trycket från islamisterna i de forna sovjetiska islamistiska republikerna i Centralasien vilket leder till att Ryssland vill ah ryggen fri och kontroll över det strategiska Georgin.

USA
2012-19 s 21
"Obama uppmanar sina anhängare att inte ge upp"
presidenten upprepar löftet om "hopp och förändring" från 2008, men varnar också för att valet i november kommer att bli en mycket jämn match. Det blir inte lätt. Krig i utlandet och recession hemma är en mycket annorlunda kuliss än den 2008. Romneys kampanj kritiserar hela tiden Obamas ekonomiska politik och kommer arbetslösheten börja öka igen då förändras allt.

2012-19 s 22-26
"Hör här: USA är fortfarande störst och vackrast"
Alla talar om Kinas växande ekonomi, Indiens enorma potential och nya marknader i Afrika, men USA är fortfarande störst, bäst och vackrast på många olika sätt.
Med tanke på hur stort det ekonomiska raset var för några år sedan, är det inte så konstigt att tron på tillbakagång blev tidens chica intellektuella attityd. Alla var eniga om att USA hade mycket svagt hopp om att återhämta sig från de självförvållade slagen.
Men den vedertagna uppfattningen är, som så ofta, felaktig. Den amerikanska ekonomin har gjort en bättre, snabbare och starkare comeback än vad de flesta bedömare förväntade. Faktum är att bottennoteringarna i mars 2009 markerade början på en oväntad återhämtning, inte början på en era av irreversibel stagnation.
USA har tre stora giganter, Apple, Google och Facebook, som inte finns någon annanstans. Högproduktiva amerikanska jordbrukare föder världen.

2012-19 s 25-26
"Europas väljare kan ha försämrat Obamas chanser"
Väljarnas tydliga budskap till sittande regeringar och statschefer i olika val runt om i Europa innebär indirekt ett hot mot den amerikanska ekonomins återhämtning och en politisk varning till Barack Obama, vars chanser att bli omvald förmodligen hänger på ekonomin.
Valet i Grekland ledde inte till att en ny regering kunde bildas och i Frankrike slängde väljarna u president Nicolas Sarkozy till förmån för en socialist. Problemet för Obama är att det kommer att ta månader för att komma tillrätta med den politiska osäkerhet som uppstått. Den bräckliga amerikanska ekonomiska återhämtningen bromsas av den svaga ekonomin i eurozonen.

Terrorism
2012-19 s 26-27
"Terrorattentat avvärjdes"
Självmordsbombaren som skulle utföra ett uppdrag för al-Qaida i Jemen och spränga ett flygplan med destination i USA var i verkligheten en saudisk agent som hade infiltrerat terrorgruppen och anmält sig som frivillig att utföra dådet. Han kunde överlämna information om terrorgruppens ledare, metoder och planer till flera underrättelsetjänster vilket gjorde det möjligt för USA att genomföra en drönarattack som dödade Fahd Mohammed Ahmed a-Quso, terrorgruppens chef för externa operationer och misstänkt för bombattentatet 2000 mot den amerikanska jagaren USS Cole i Jemen. Experterna menar att bomben var ett verk av terrorgruppens skickliga bombmakare Ibrahim Hassan a-Asiri och som är verksam från Jemen. Under det politiska kaoset som råder i Jemen har al-Qaida på Arabiska halvön tillsammans med andra militära tagit kontroll över stora delar av landet.

Argentina, Brasilien
2012-19 s 27
"Argentina prövar Brasiliens tålamod"
Den brasilianska regeringen är mån om goda relationer med grannlandet Argentina, men där bygger president Cristina Kirchner handelshinder och skrämmer bort potentiella investerare. Ett exempel är Argentinas nationalisering av det spanskägda oljebolaget YPF. Detta har blockerat försöken att sluta ett frihandelsavtal mellan EU och Mercosour som är en frihandelsregion sedan 1991 där Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay ingår.

Kina
2012-19 s 28-29
Berättelsen om den 40-årige Chen Guangchengs flykt till USAs ambassad i Beijing är en av de mest dramatiska episoderna i Amerikas samröre med Kina när det gäller frågan om mänskliga rättigheter.
Efter sex dagar på den amerikanska ambassaden i Beijing lämnade Chen ambassaden 2 maj, efter försäkringar från de kinesiska myndigheterna om att han kunde vara trygg, för att få läkarvård. Men bara några timmar senare vädjade Chen till Amerika att hjälpa honom och hans familj ut ur Kina.
Chens fall orsakade ett stort och oväntat trångmål för både Kina och USA, som just höll på att förbereda ett årligt möte kallat Strategisk och Ekonomisk dialog, ett två dagar långt evenemang i Beijing som började 3 maj.

Burma
2012-19 s 30
"Världen öppnar sig"
Burmas oppositionsledare, Aung San Suu Kyi, har fått sitt första pass på 24 år. Hon kommer inom kort att resa till Norge och Storbritannien. Passet är giltigt i tre år. Hon har inte haft något pass sedan hon vände hem från Storbritannien 1988 för att ta hand om sin sjuka mor. Då beordrades hon att lämna detta till myndigheterna.

Ukraina
2012-19 s 30
"Timosjenko avbröt hungerstrejken"
Den fängslade oppositionsledaren Julia Timosjenko har avbrutit sin hungerstrejk. I början av veckan undersöktes hon ånyo av en tysk läkare och i onsdags togs hon in på sjukhus för behandling av en tysk neurolog. Hon har denna gång gått med på att behandlas eftersom hon annars, enligt läkaren, kan ådra sig kroniska ryggskador.

Armenien
2012-19 s 30
"Presidentens vänner vann valet"
Ett parti lojalt med president Sarzh Sargsyan i Armenien vann parlamentsvalen under veckoslutet. Valet i Armenien var det första sedan upploppen för fyra år sedan i protest mot att Sargsyan valdes. Han är landets tredje presidenten sedan självständigheten.
Armenisk politik följs noggrant av en stor armenisk diaspora i USA, Frankrike och Ryssland. Armenien har 2,9 miljoner invånare, medan antalet armenier utanför landets gränser uppgår till cirka fem miljoner.

Venezuela
2012-19 s 30
"Sjuk Chávez ställer upp ändå"
Det regerande Socialistiska enhetspartiet förbereder valkampanj utan partiets toppkandidat, den cancersjuke presidenten Hugo Chávez. Numera är det inte tabu att diskutera vad som ska ske om presidenten avgår eller dör. Man talar om möjliga ersättare. Inför höstens presidentval har dock Chávez fortfarande ett försprång på 20 procentenheter före oppositionskandidaten Henrique Capriles Radonski.