Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Vatikanstaten

Karta
Info Vatican Post
Misna

Vatikanen, sammanfattningar av artiklar om Vatikanstaten som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel

2001-14 s 4
"TV-skandal och likstöld upprör italienarna"
Den italienska regeringen hotar att stänga Vatikanens radiosändare eftersom den anses producera cancerfall p g a elektromagnetisk strålning. Debatten är hätsk. Den italienska statliga TVn, RAI, påstod att Berlusconi har samröre med maffian vilket han avvisade och fick folkopinionen med sig. RAIs trovärdighet som opartisk fick sig en allvarlig knäck.

2002-32 s 15
"Sju kvinnor bannlysta"
Vatikanen har bannlyst sju kvinnor som hävdaratt de är präster och vägrar att visa ånger. Vatikanen hävdar att kvinnorna skadat den romersk-katolska kyrkan.

2002-32 s 16
"Är det dags för Johannes Paulus II att dra sig tillbaka?
Det skulle vara en stor påves sista gåva till sitt folk. Den första icke-italienska påven på 455 år, Johannes Paulus II, har aldrig tvekat att bryta mot sina föregångare. Nu är han 82 år gammal och synbart sjuk av ledgångsreumatism och Parkinson. Kyrkan behöver en stark ledare eftersom den tar stora och viktiga beslut. Är det möjligt för påven att avgå? Ingen påve har abdikerat sedan Gregorius XII 1415.

2002-43 s 21
"Vatikanen håller de sina om ryggen"
De amerikanska biskoparna beslöt i juni i Dallas att en "nolltolerans-politik" skull gälla mot de präster som begått sexuella övergrepp. Detta ledde till att många präster avskedades. Vatikanen hävdar emellertid att nolltolerans-politiken strider mot kyrkans kanoniska lag. De som utsatts för övergrepp befarar nu att de avskedade prästerna återinsätts i tjänst.

2003-17 s 5
”Vatikanen bevakar sina intressen”
Vatikanen har under påven Johannes Paulus II arbetat intensivt på att stärka kyrkans inflytande i östeuropa sedan kommunismens fall. Slovakien planerar att ingå en pakt med Vatikanen om en samvetsklausul som betyder att den romersk-katolska kyrkans inflytande i skolor, sjukhus, domstolar och säkerhetsstrukturer stärks. Vatikanen trycker också på att de östeuropeiska kandidatländerna ska kräva att författningen hänvisar till de kristnas Gud.

2003-41 s 8-9 Porträtt
"Påven i ett påvert tillstånd"
Under de senaste veckorna har den gamle påven Johannes Paulus visat tecken på att må allt sämre. Han föddes som Karol Wojtyla i en liten polsk stad 1920. Han var den förste påven på 400 år med ursprung i ett annat land än Italien. Han utnämndes till påve 1978. Spekulationerna kring hans efterträdare som andlig ledare för världens en miljard katoliker pågår för fullt. Mot bakgrund av kontroverserna kring kyrkans konservativa inställning i sexuella samlevnadsfrågor hoppas många på mer liberala fläktar i Vatikanen efter påvens bortgång. Påvens tidigarelagda utnämningar av 31 nya, och till största delen konservativa kardinaler tolkas som ett tecken på motsatsen. Det är den stora frågan om sexuellt beteende som är kyrkans verkliga stötesten. Preventivmedel, abort och prästernas celibat diskuteras ständigt liksom frågan om kvinnliga präster. Johannes Paulus har varit strikt socialkonservativ i dessa frågor. Därför hoppas många inom kyrkan, särskilt i USA, att påvens efterträdare ska bli mer liberal.

2004-33 s 13
"Vatikanens vision om män och kvinnor retar feminister"
I en ny skrivelse från Vatikanen kritiserar påven moderna feministiska idéer som förnekar att män och kvinnor är fundamentalt olika varandra och som målar upp en bild av en ständigt pågående kamp mellan könen. Bakom skrivelsen finns kardinal Joseph Ratzinger som är den konservative tyske teolog som lett Kongregationen för trosläran sedan 1981. Påven har tidigare ställt sig tydligt negativ till samkönade äktenskap, abort och preventivmedel.

2008-34 s 23
"Påvens hermelinskrud får kritikerna att resa ragg"
Påve Benedikt XVIs förkärlek för pälskantade hattar och mantlar har kritiserats av en italiensk djurrättsgrupp som har lanserat en petition på nätet för att övertyga honom att övergå till syntetmaterial. Italienska förbundet för skydd av djur och miljö hoppas på att påven som ju är en sann kattvän ska utsträcka sin kärlek till djuren också till hermeliner.

2009-07 s 8
"Biskopen miste jobbet"
En rehabiliterad biskop, har avskedats från posten som chef för ett argentinskt prästseminarium. Orsaken är att han förnekat förintelsen. Biskop Richard Williamson har sagt att han inte tror att nazisterna använde gaskammaren. Påven Benedictus XVI väckte stor bestörtning när han för några veckor sedan hävde bannbullan mot biskop Williamsson och tre av dennes kolleger som ett led i arbetet att läka en 20 år gammal schism inom kyrkan.

2009-11 s 13
"Påven gör pilgrimsresa"
Påven Benedictus XVI kommer att besöka det Heliga Landet 8 maj på den första påveresan till området sedan 2000. Påven kommer att besöka platser där5 Jesus verkade och han ska be för "enhet och fred i Mellanöstern och för hela mänskligheten.

2009-12 s 6
"Påven gillar inte kondomer"
Ledningen i Vatikanen förespråkar äktenskaplig trohet och avhållsamhet för ogifta som bästa sättet att bekämpa aids. Kondomer är inte rätt vapen i Afrikas krig mot HIV, sa påven, Benedictus XVI, i tisdags när han inledde sitt veckolånga besök i Afrika. En asvarsfull och moralisk syn på sex är ett bättre vapen mot sjukdomen.

2009-18 s 13
"Helgonskaran växer"
Påven Benedictus XVI har utsett fem nya helgon, inklusive en portugisisk frihetskämpe på 1300-talet och en präst som ömmade för fabriksarbetare under industrialismens första år.

2009-27 s 7
"Heliga benskärvor"
Påven Benedictus XVI har meddelat att benfragment från det första och andra århundradet har hittats i en grav i St. Pauluskatedralen i Rom vilket stärker antagandet att aposteln Paulus kvarlevor finns i denna kyrka. Enligt traditionen begravdes Paulus tillsammans med Petrus intill Via Appia innan deras kvarlevor flyttades till kyrkan.

2009-28 s 5
"Påvens syn på saken"
Påven Benedictus XVI gav i tisdags ut en encyklika i vilken han uppmanar till radikalt nytänkande om den globala ekonomin. Han kritiserar den allt vidare klyftan mellan fattiga och rika och vill se ett större ansvar från näringslivets sida. I en sektion av encyklikan "Caritas in Veritate" (ungefär: Sann medmänsklighet") hävdar han att den ekonomiska krisen är "tydligt bevis för syndens elakartade följder".

2010-11 s 9
"Det är något ruttet i Vatikanen"
Monseigneur Charles Scicluna, den person som har ansvar för hanteringen av de alltmer ökande anklagelserna om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan i Tyskland, om som är Vatikanens interna åklagare, erkänner att hans stab på tio personer inte räcker till för att granska alla misstänkta fall. Tidigare i vedkan suspenderade den romersk-katolska kyrkan i Tyskland en präst som har tillåtits arbeta med barn i flera decennier efter det att han dömdes för pedofili. Det finns de som misstänker att även påven Benedictus har medverkat i mörkläggning av fall.

Vatikanen, Kyrkan
2010-12 s 26-27
"Kyrkans smutsiga byk"
En ny skandal om präster som har begått sexuella eller andra fysiska övergrepp mot barn växer nu fram i Europa, två år efter den som svepte fram i USA och kostade kyrkan upp emot två miljarder dollar i skadestånd. De senaste veckorna har minst 350 offer trätt fram i Nederländerna och 300 totalt i Tyskland och Österrike. De flesta nu rapporterade fallen härrör sig från en tid när kyrkan var mindre medveten om att sexuella övergrepp orsakar enorma skador. Men många gamla skandaler berör präster som ännu är i livet och är aktiva. En del har mycket höga poster i kyrkan. En av dem är ärkebiskopen i Irland. Kardinal Sean Brady, som 1975 såg till att två barn tvingades svära att hålla tyst med vad de utsatts för. Ännu värre för kyrkan är de två fall som kanske berör påven Benedictus XVI direkt. Det ena är att han 2001, då som kardinal Joseph Ratzinger, skrev under ett dokument som kan tolkas som om övergrepp mot barn ska hanteras i hemlighet. Det andra fallet gäller när påven var ärkebiskop i München 1977-1982. Hans stift tog emot en pedofil som antogs gå i terapi. Han fortsatte att arbeta med barn. 1986 blev han dömd för pedofili men fick behålla prästrocken och arbeta på sommarläger. Först den 15 mars i år offentliggjorde ärkebiskopens kansli fallet.

2010-12 s 28-29
"Det gör ont att söka sanningen"
Den tyska justitieministern har Irland som förebild när det gäller hanteringen av skandalen med barn som har utsatts för övergrepp av företrädare för den katolska kyrkan. Men Irlands sätt att tackla skandalen går inte på räls. Dern katolske kyrkans ledare i Irland. Kardinal Sean Brady, bad om ursäkt i en predikan på den irländska nationaldagen för att han 1975 när han fortfarande var vanlig präst, lät bli att anmäla kollegan och den notoriske pedofilen Brendan Smyth till polisen. Smyth fortsatte att begå övergrepp mot barn i ytterligare 28 år.
1999 avslöjades i irländsk TV att brutala kroppsliga, sexuella och psykiska övergrepp var vanliga i barnhem och andra kyrkliga anstalter. 2009 publicerades en rapport om fasansfulla övergrepp som satts i system i kyrkans institutioner.

2010-12 s 29-30
"Rädda barnen"
Benedictus & Co. Måste göra avbön. Det görs häpnadsväckande avslöjanden om övergrepp inom den romersk-katolska kyrkan. Fler än 10 000 barn i Europa har agats, torterats och våldtagits av präster, vars uppgift var att skydda barnen. Var finns den genuina fasan över att personerna i ansvarsställning lät saker och ting gå så fruktansvärt fel?

2010-15 s 18
"Ingen står över lagen"
I måndags klargjorde Vatikanen i en nya handbok för lekmän i kyrkan för allra första gången att biskopar och andra som är verksamma i kyrkan bör rapportera sexuella övergrepp till polisen om detta föreskrivs i lag. Men regeln är inte tillräckligt sträng för att tillfredsställa alla offer som hävdar att kyrkan avsiktligt dolt övergrepp i flera decennier.

2010-21 s 10
"Hemliga älskarinnor ber påven häva celibatet"
Dussintals italienska kvinnor, som har haft intima relationer med romersk-katolska präster eller diakoner ber i ber i ett öppet brev till påven att kyrkan ska upphäva regeln om celibat.
Frågan om celibatet kom tillbaka på Vatikanens agenda i mars, när en av påven Benedictus nära rådgivare kardinal Christoph Schönborn, ärkebiskop av Wien, påstod att ett hävande av celibatregeln kanske skulle avhjälpa sexövergreppen bland katolska präster. Han drog dock snabbt tillbaka förslaget sedan påven hållit ett försvarstal för "det heliga celibatets princip".

2010-33 s 7
"Vatikanen och den världsliga lagen"
Vatikanen har svårt för att fullt ut acceptera att den står under den sekulära lagen. I Italien åtnjuter kyrkan fortfarande en sorts immunitet, av kulturella skäl, men till och med italienarna kommer en dag att kräva att deras religion ska underställas landets lagar. Men frestelsen att hålla fast vid gamla privilegier är stark i en allt svagare kyrka.

2011-08 s 15
Med en symbolisk fottvagning har den katolska kyrkan i Irland bett om ursäkt för en lång historia av övergrepp mot barn. Den av Vatikanen utsände ärkebiskopen i Boston, kardinal Sean O'Malley och ärkebiskop Diarmuid Martin i Dublin, lade sig på kyrkgolvet som ett tecken på ödmjukhet och därefter knäböjde de inför offrens representanter och tvättade deras fötter.
Övergrepp mot barn i Irland var mycket vanliga fram till 1970-talet. Hundratals präster, nunnor och munkar förgrep sig på tusentals barn som var placerade på barnbarn och i andra institutioner.

2012-07 s 30
"Vatikanen prisar brittiskt tal"
Vatikanen välkomnar den muslimska brittiska ministern, baronessan Sayeeda Warsis tal om att Europa bör följa påvens exempel och avvisa "intolerant sekularisering". Europa bör ställa sig mer positivt till kristendomen, hävdar hon. Lady Warsi är ordförande för det konservativa partiet. Hon gjorde sitt uttalande i Vatikanen i tisdags då hon i spetsen för en delegation om sex ministrar träffade påven. Hon ser Vatikanen som "en inflytelserik röst i dagens viktiga etiska, moraliska och intellektuella diskussioner". Och har ett stort nätverk av präster, diplomater och biskopar.

Vatikanstaten, Italien
2012-41 s 8-9
"Nåd före rätt?"
Påvens butler Paolo Gabriele fick 18 månader i straff för att ha läckt hemliga dokument från påve Benediktus XVIs privata kontor. Men kommer han att benådas av påven? Det är krångliga regler som gäller, men Tempus reder ut begreppen. Mycket tyder på att butlern får syndernas förlåtelse, trots sin brottsliga verksamhet. I Vatikanstaten konvergerar själavård och rättvisa.
Domarna i "Staten Vatikanstadens tribunal" är inte präster och har därför inte kyrkorättslig kompetens. Rättegången följer inte föreskrifterna i den senaste lagboken utan snarare en tidigare. I sista hand ligger all makt i påvens händer och för honom är själavården viktigare rättvisan. Det viktigaste är inte straffet utan bot, bättring och ånger så att Paolo Gabriele får del av den gudomliga nåden och får en plats i himlen.

2012-49 s 9
"Påven följer med sin tid"
I början av november lät påven Benedictus XVI kungöra att han kommer att sprida några av de påvliga budskapen, som till exempel julens och påskens välsignelser över Rom och världen via Twitter. Reginald Foster en av Vatikanens ledande experter på latin har försökt hitta en korrekt översättning av det nyspråkliga begreppet "twittra" till latin. Det bör vara "brevliloqui" som ordagrant betyder "tala kort".

2013-04 s 31
"Präst trotsar Vatikanen"
Den katolske präste, Tony Flannery, trotsar Vatikanen genom att bryta tystnaden om de repressalier och hot som Vatikanen utövat mot honom.
Han har öppet gått mot kyrkan genom att hävda ett den hierarkiska ordning av biskopar och präster inte var instiftad av Jesus och hans lärjungar, utan av män med maktambitioner. Vatikanen har avsatt honom men han vägrar att ta avstånd från sina åsikter.

Polen, Vatikanen, Religion
2013-05 s 6-7
"Legendarisk kardinal död"
Kardinal Jozef Glemp, som var andlig ledare för Polens romerska katoliker under 25 år och hjälpte till att lotsa landet genom en historisk övergång från kommunism till demokrati 1989, avled i förra veckan vid 83 års ålder. Dödsorsaken var lungkancer.
Jozef Glem utsågs till Polens primas av sin landsman påven Johannes Paulus II och blev representant för 34 miljoner katoliker som utgjorde ca 95 procent av befolkningen. Kardinal Jozef Glemp anklagades ofta för att vara antisemit.

2013-06 s 30
"Kritiker jämförs med nazister"
En tysk ärkebiskop, Gerhard Ludwig Müller, hävdar att diskriminerande kampanjer mot kyrkan opminner om judeförföljelserna under Hitler. Han avser kritiken mot att kyrkan motsätter sig att prästviga kvinnor, samkönade äktenskap och inte vill upphäva kravet på celibate för präster.
Biskop Müller leder Vatikanens avdelning för kyrkans doktriner I trosfrågor, ett ämbete som Benedictus CXVI hade under 24 år innan han utsågs till påve.

2013-07 s 14-17
"Vem blir näste påve?"
Med påven Benedictus XVIs plötsliga abdikation kommer konklaven som väljer påve att sammanträda I mars I Sixtinska kapellet i Rom. Sedan 1378 står valet alltid bland kardinalerna. Bland de närmast tänkbara är cardinal Peter Turkson, en TV-stjärna från Ghana. Han leder kyrkans råd för fred och rättvisa liksom den avgående påven tidigare gjorde. Kardinal Marc Quellet är från Quebec och prefekt för biskopskongregationen. Han har levt många år I Colombia vilket attraherar latinameriska katoliker. Andra namn som nämns är Francis Arinze från Nigeria cardinal Angelo Scola som är italienare.

2013-07 s 17
"Påvarna som hoppade av"
Under de gångna 1000 åren har bara fyra påvar avgått. Den förste var Benedictus som avgick som påve 1045 för att kunna gifta sig och håva in de kontanter som han gudfader var beredd att betala för att han själv ville bli påve. Gudfadern blev Gregorius VI. Men snart skar det sig. Benedictus fick inga pengar och Gregorius fick avgå. 1294 avgick Celestinus V från Sicilien efter bara några månader.

2013-28 s 12-13
"Påven Franciskus har problem och tar krafttag"
Den finns i Vatikanen, men är varken en institution inom kyrkostaten eller en del av den romerska kurian, som är katol­ska kyrkans central administration. Den är bara en halv bank. Den tar emot insättningar, men den lånar inte ut några pengar. Ändå har det som kallas Institute for the Works of Religion (IOR) orsakat ändlösa obekväma obehag för de senaste påvarna.
Problemen går tillbaka till minst 1982, då IOR var inblandad i Banco Ambrosianos bedrägliga bankrutt. I juni det året hittades den italienska bankens ordförande Roberto Calvi hängande under Blackfriars Bridge i London. Den senaste skandalen är inte lika hemsk, men inte mindre bisarr.
Den 1 juli avgick direktören för IOR Paolo Cipriani, liksom hans vice direktör tre dagar efter det att italienska myndigheter gripit och placerat i häkte en av Vatikanens präster, Monsignor Nunzio Scarano. Han anklagas för bestickning som en del av en komplott för att smuggla 20 miljoner euro (173 miljoner kronor) i kontanter till Italien från Schweiz i ett privat jetplan.
Nu har påven Franciskus utsett en pålitlig medarbetare, Battista Rica,som ska övervaka vilka som kommer till IORs styrelsemöten och ta del av dess pappersexercis.
IOR är ett typiskt exempel på en kultur av hemlighetsmakeri.

2013-41 s 14-15
"Varför italienarna älskar Franciskus"
Påven Franciskus är den romersk-katolska kyrkans innovatör, dess Steve Jobs. Han utlovar en ny attityd till homosexualitet, till par som skiljs och som gifter om sig, till relationerna till andra religioner och till betydelsen av ett samvete.
Och han nöjer sig inte med bara ord. För några dagar sedan stängde Vatikanbanken omkring 900 kontor för organisationer och ambassader, av vilka många misstänks för penningtvätt.
De allvarligaste "ondskorna" som plågar världen enligt Påven Franciskus är ungdomsarbetslösheten och den ensamhet som många äldre människor är hänvisade till.

Vatikanen, Religion
2013-44 s 8
"Påven ger lyxbiskopen tjänstledigt"
Påven Franciskus har temporärt befriat den tyske biskopen med spenderbyxor från hans post. Det är ett ovanligt steg som påven tagit mot en offentlig kyrkoman, vars böjelse för lyxliv uppenbarligen strider mot den nye påvens ansträngningar att fostra en mer ödmjuk kyrka.
Biskop Franz-PeterTebartz-van Elst har låtit renovera sin officiella bostad i staden Limburg för flera miljoner euro. Biskopar har så gott som obegränsad makt över finanserna i sina stift. Men påven Franciskus säger att han vill ha en fattig kyrka för de fattiga och accepterar inte Biskop Franz-PeterTebartz-van Elsts finansiella omdömeslöshet.

Vatikanen
2013-51/52 s 6
"Påven är en journalistisk utmaning"
Varje dag översätter Radio Vatikanen påvens ord till 44 språk. Stationens 400 anställda rillhör de smartaste och bästa journalisterna från ett 60-tal länder. Men påve Franciskus är en mycket oförutsägbar påve, och det gör ett redan svårt arbete ännu svårare.
Varje dag ger påven ett uttalande. Påven tycker om att tala fritt och spontant. Påvens jordnära stil anses ytlig av somliga. De saknar det överdådiga, det högtidliga som de tycker hör ihop med påveämbetets vikt.

2014-10 s 11
"Prislappen för helgon ökar"
Nu vill Vatikanen ha priskontroll.
När någon helgonförklaras handlar det inte bara om en persons heroiska godhet. Mammon är lika mycket med i bilden, liksom politiska syften.
Kostnaderna ökar kraftigt sedan slutet av 1900-talet för att föra en helgonkampanj. Idag kostar en framgångsrik helgonförklaringskampanj i Amerika vanligtvis runt 250 000 dollar. Det är klart att det behövs pengar för att övertyga (muta) vittnen att intyga att "under" kopplade till det önskade helgonet har ägt rum.
The whole business will come under scrutiny this year, with two recentish popes-John XXIII and John Paul II-due to be proclaimed saints in April.
För att få en fullständig helgonförklaring från Vatikanens sida måste personen i fråga bevisa att han eller hon utfört minst två "mirakulösa helanden".
Alla typer av experter kallas in, inklusive läkare som ombeds kommentera dessa beteenden av "helande". Från Vatikanen deltar en helgon-jurist en "postulator" som medlar mellan den sökandes fans och Vatikanen. Men det går lättare sedan Djävulens advokat avskaffades 1983, den som argumenterar mot ett blivande helgon.

The Lord's outsourced work
The Vatican introduces price controls on the saint-verifying business

Skottland, Vatikanstaten
2014-25 s 8
"All delning oroar mig"
En påvlig varning om konsekvenserna av nationell delning har tolkats som ett inlägg i debatten om skotsk självständighet. På tal om Spaniens konflikt med Katalonien sa påve Franciskus i en intervju med den Barcelona-baserade tidningen La Vanguardia: "All delning oroar mig. Att bryta upp en nation måste hanteras med försiktighet och analysera från fall till vall. Påvens inlägg kommer att ha stor betydelse frö katoliker i Skottland där de utgör 17 % av befolkningen jämfört med 11 % i England och Wales.

2014-29 s 6-7
"Från BBC till påvens högra hand"
Den före detta ordföranden i Tory har fått nytt jobb som rådgivare till den heliga stolen i hur man hanterar pressen, och detta bara några veckor efter att han slutat på BBC av hälsoskäl. Han har en bred erfarenhet från höga poster i det offentliga livet; från ministerposter i regeringen, EU kommissionär till sin roll på BBC och som den sista brittiska guvernören i Hongkong. Han ska leda ett 11-mannalg vars uppgift är att uppdatera Vatikanens digitala mediestrategi med mål att öka antalet troende som nås av Vatikanens medier, för närvarande 10 % av den globala katolska befolkningen.

2014-41 s 4-5
" Sex, omgifte och samkönade äktenskap"
I söndags öppnade påve Franciskus ett tvåveckors möte med biskopar och kardinaler från hela världen som syftar till att göra kyrkans lära om familjelivet - äktenskap, sex, preventivmedel, skilsmässa och homosexualitet - relevant för dagens katolska familjer, och lättare att förstå och uppskatta. Som vid alla stora Vatikanmöten har andra intressegrupper dimpt ner i Rom i hopp om att påverka debatten, eller åtminstone för att få lite publicitet medan det finns mycket uppmärksamhet kring Vatikanen.
Fem saker du bör veta om Vatikanens synod kring familjepolitiken:
Vad diskuteras? Kyrkans lära om familjelivet.
Vem kommer till Rom? 191 synodfäder - varav 61 är kardinaler.
Vad får allmänheten veta? Inte mycket information slinker ut.
Vad händer vid sidan om? Olika reformgrupper sammanträder.
Hur slutar det? Den 19 oktober med en saligförklaring av påven Paulus VI.

Turkiet, Vatikanen, Armenien, Historia
2015-17 s 27-28
"Påven i sammansvärjning mot Turkiet"
Den turkiska presidenten Erdogan är mycket missnöjd med att påven uttalat att armenierna utsattes för folkmord. Han varnar nu påven för att "upprepa detta misstag".
Man beräknar att så många som 1,5 miljoner armenier dödades systematiskt eller försvann under första världskriget. EU uppmanar också att Erdogan ska benämna detta krigsbrott för ett folkmord. Presidenten svarade med att "uppmaningen gick in genom ena örat och ut ur det andra".
Massakrerna ägde rum mitt under den bredare konflikten i första värlskriget som ledde till att det ottomanska riket upphävdes.
(Osmanska riket deltog i Första världskriget på de förlorande Centralmakternas sida. I skuggan av världskriget begickmyndigheterna 1915 med stöd av muslimsk lokalbefolkning ett folkmord på över 1 miljon armenier (som var kristna) och 100 000-tals övriga kristna, framför allt greker. Därmed försvann en mångtusenårig armenisk kultur i på den turkiska halvön, dvs Anatolien eller Mindre Asien utanför Kaukasus. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Osmanska_rikets_historia).

El Salvador, Vatikanen
2015-22 s 25-26
"Óscar Romero kan bli de fattigas helgon"
Tiotusentals människor fyllde gatorna i San Salvador för att fira saligförklaringen av Óscar Romero, ärkebiskopen som vandrade med sitt folk i fattigdom och blev mördad för att han kritiserat regimen för den stora fattigdom som råder i landet.
Under flera år har ärkebiskopens saligförklaring fördröjts, att han förespråkade social rättvisa var en källa till obehag i den konservativa Vatikanens hierarki och bland många latinamerikanska biskopar. Men påve Franciskus, väl förtrogen med den smärtsamma ekonomiska splittringen i regionen har under året påskyndat förfarande.

Vatikanen
2015-22 s 26
"Påvens fokus på fattiga återuppväcker föraktad teologi"
Fader Gutiérrez är en av grundarna av befrielseteologin, den latinamerikanska rörelsen som inbegriper de fattiga och efterlyser social förändring, något de konservativa i Vatikanen föraktat som uttalat marxistiskt och som man därför behandlat fientligt.
Som den förste påven från utvecklingsländerna har Franciskus placerat de fattiga i centrum för sitt påvedöme.

Ryssland, Vatikanen
2015-25 s 7
"Varför är Vladimir Putin alltid försenad?
Den ryske presidentens senfärdighet är välkänd och legendarisk.
Tålamod lär vara en dygd, men få människor skulle låta påven få vänta på dem. Vladimir Putin är ett undantag och dök upp en timme för sent till ett möte med påven i Vatikanen förra veckan.
Bland journalister som arbetar i Kreml är Putins taktik välkänd. Att komma försent går tillbaka till hans tidigare presidentskap.
Och hittills är det ingen politisk ledare som gett upp och lämnat avsett möte.

Vatikanen, Italien
2015-36 5
"Snart är tiden inne för det Heliga året"
Rom befarar en rent kaos, 30 miljoner pilgrimer väntas.
Om enbart några få månader, den 8 december, inleds "barmhärtighets-jubileet" som påven Franciskus förkunnat genom att öppna den heliga porteni Peterskyrkan. Det heliga året avslutas sedan den 20 november 2016 med att man stänger porten. Under detta jubileumsår väntas 30 miljoner pilgrimer vallfärda till Rom.
Mycket behöver göras och många pengar investeras. För detta krävs stöd från regeringen och statsminister Matteo Renzi. Denne har dock förlorat i viljekraft och anseende efter att en skandal om maffiakontakter inom stadsförvaltningen avslöjats.

Bosnien, Vatikanen, Religion
2015-36 6-8
"Kommersiellt jippo eller en sann vision?"
Påven misstror att jungfru Maria uppenbarar sig.
Jungfru Marias uppenbarelse år 1981 har förvandlat den lilla staden Medjugorje i Bosnien till ett enormt populärt religiöst resmål och omvandlat den en gång så fattiga byns rustika stenhus till hotell, nya restauranger och souvenirbutiker som har mer än en miljon besökare per år. Tre av ungdomarna påstår sig ha sett jungfru Maria vid upprepade tillfällen, någon varje dag och vid samma klockslag.
Men uppenbarade hon sig verkligen där på samma plats.
De schemalagda uppenbarelserna har lockats miljoner troende till denna lilla stad men också framkallat en god dos av misstänksamhet från skeptiker, däribland påve Franciskus.
Påven är skeptisk och snart offentliggörs resultaten av Vatikanens egen utredning om de rapporterade uppenbarelserna.

"Church Inquiry May Pit Pope Against a Popular Bosnian Shrine"
http://www.nytimes.com/2015/08/27/world/europe/catholic-church-virgin-mary-apparations-medjugorje.html?_r=0

"Pope Francis revealed blunt thoughts on Medjugorje in interview in Brazilian book"
http://te-deum.blogspot.se/2015/06/pope-francis-revealed-blunt-thoughts-on.html

Samhälle, Vatikanstaten
2015-40 21
"Påven kritiserar finansinstituten och världsledarnas omättliga makthunger"
Ett okristligt ekonomiskt system: "De fria marknaderna är djävulens gödsel!"
Allt sedan han valdes till katolska kyrkans överhuvud i mars 2013 har påve Franciscus framfört en allt högljuddare kritik av den globala kapitalismen än sins föregångare.

Kuba, Vatikanstaten
2015-42 20-21
"Ingen större religionsfrihet, och fler häktade än någonsin"
Två veckor har gått sedan påven Johannes Paulus IIs besök i Kuba med möten med Fidel och Raul Castro men än så länge finns inte några tecken på att några eftergifter gjorts. Löftet att 3522 fångar skulle friges har in genomförts. Det sociala skyddsnätet har försämrats, påvens närvaro har inte lett till någon välsignelse av de få katolska skolorna, i stället har 350 personer gripits och häktats under påvens besök och nära 900 under hela september, den högsta siffran på 15 år.

Vatikanstaten
2015-46 7-8
"250 poliser på 842 invånare i den lilla och trånga Vatikanstaden"
Brottsligheten är ovanligt hög i en så liten stat som Vatikanen, och man har en egen straffrätt - vilken blivit aktuell i och med det senaste rättsfallet med gripandet av två medlemmar i påvens egen reformkommission misstänkta för att ha läckt hemlig
information. De två personerna visar sig ha kopplingar till två kommande boksläpp som påstås avslöja bedrägerier och vanstyre inom den katolska kyrkan.
Vatikanen är den romersk-katolska kyrkans geografiska centrum, den största grenen inom kristendomen med sina mer än 1250 miljoner medlemmar.

Kultur, Religion, Polen
2015-47 20-22
"Den katolske prästen klev ut ur garderoben och vållade splittring bland de homosexuella"
Den polske prästen Charamsas vållade stort rabalder när han dagen innan den katolska kyrkans synod ställde sig på en teaterscen och deklarerade att han var homosexuell och att den katolska kyrkan måste erkänna de homosexuellas rättigheter fullt ut. Innan han träffade sin nuvarande pojkvän Eduardo levde han ett liv "i garderoben". Nu lever han i en form av självvald exil. Han är vräkt från sin bostad i ett kloster i Rom, hans bröders barn mobbas i skolan och hans mamma är utsatt för påtryckningar i kyrkan i Polen att ta avstånd från sin son. Vatikanen avskedade honom direkt och han blev arbetslös.
Många homosexuella anser att Charamsas "teatraliska" sätt att komma ut kan elda upp dem inom kyrkan som har en negativ attityd till homosexualitet.

2016-14 20-22
"Påven uppmanar kyrkan att vara mer inkluderande och förlåtande"
I en generell deklaration om familjen uppmanar påven den romersk-katolska kyrkan att vara mer välkomnande och mindre fördömande. Han tycks också staka ut en väg för frånskilda och omgifta katoliker att ta emot nattvarden.
Det 256 sidor långa dokumentet uppmuntrar kyrkans präster att nu också välkomna ensamstående föräldrar, homosexuella och par som lever tillsammans utan att vara gifta. Men påven stänger än en gång dörren för samkönade äktenskap. Och medger inte undantag från förbudet att använda preventivmedel , utvidga kvinnans roll i kyrkan eller bädda för möjligheter för frånskilda eller omgifta katoliker att ta nattvarden.

2016-20 22-23
"Kvinnan tiger fortfarande i församlingen"
Påven låter utreda om den katolska kyrkan kan ha kvinnliga diakoner, men motståndet är starkt bland kyrkans biskopar och präster som misstänker att detta bara är första steget mot kvinnliga präster, vilket strider mot kyrkans doktrin.
Påven Franciskus meddelade i förra veckan att han tillsätter en kommission som ska undersöka om kvinnor kan tjäna som diakoner i den katolska kyrkan. Detta välkomnas av många kvinnor, som i åratal har kämpat för en mer framträdande roll i kyrkan.

Vatikanstaten
2016-27 28
"Vatileaks 2"
En av Vatikanens domstolar har dömt två tidigare medlemmar av en påvlig kommission för att de samarbetat om att läcka konfidentiell information och dokument till pressen. PR-specialisten Francesca Chaoouqui, 34 och Vallejo Balda, 55, är båda medlemmar i en kommission som grundades av påve Franciskus i syfte att rekommendera reformer till den Heliga stolens finansiella verksamheter.
Rättegången är en sorts andra akt, efter den första Vatileaks-rättegången 2012 då Paolo Gabriele, som då var butler till påve Benedictus XVI, dömdes på liknande anklagelser. Han dömdes i kassationsdomstolen. Sedan benådades Paolo Gabriele av påve Benedictus.

Vatikanen
2017-04 28-30
"Den katolska orden "Riddarna av Malta" bildades på 1000-talet för att hjälpa kristna pilgrimer"
Tusen år senare drabbar påven och riddarna samman. Riddarna hävdar sin suveränitet gentemot Påven. Det började som ett personalbråk. Sedan följde en tvist om kondomer och påvlig oro över frimureelement inom organisationen. Frimurare är Vatikanen förkortning för anhängare av en sekulär moraluppfattning. Nu har det blivit ett fullskaligt krig genom ombud mellan påve Franciskus och de oppositionella traditionalisterna inom Vatikanen. Slagfältet är ett renässanspalats som flankeras av Jimmy Choos och Hermès skyltfönster på Roms mest exklusiva gata, Via dei Condotti. Nu har bråket eskalerat. Påve Franciskus kräver stormästaren Matthew Festing avgång.
Malteserorden är en bastion av katolsk tradition. Den grundades på 1000-talet av handelsmän från den italienska staden Amalfi för att hjälpa kristna pilgrimer i det heliga landet.