Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Turkmenistan

 Karta
 Info Turkmenistan (eng)

Turkmenistan, sammanfattningar av artiklar om Turkmenistansom Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel

2000-42 s 6
"Fattigdomen sprider sig i det forna sovjetblocket"
Enligt en rapport från Europeiska barnfonden så lever 40 % av befolkningen i en fattigdom som gör att den närmar sig u-ländernas nivå, och eländet hotar att urarta i en allvarlig hälsokris under den kommande vintern. Värst drabbat är Kirgisien följt av Turkmenistan, Ukraina, Kazakstan och Moldavien.

2000-51 s 17-18
"Censuren skärps i forna Sovjetunionen"
Medierna i de centralasiatiska länderna censureras och trakasseras rutinmässigt. I Uzbekistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Kirgisien och Kazakstan ökar pressen på nyhetsmedier som avviker det minsta från regeringens linje. Myndigheterna hävdar att kontroll måste var strikt av säkerhetsskäl. Att vara ett språkrör för den politiska oppositionen kallas "att vara lierad med upproriska krafter som försöker störta regimen". (Men dessa länder är väl huvudsakligen muslimska och det finns väl ingen stat grundad på islam som är demokratisk och har en oberoende press?).

2001-05 s 17-20
"Turkmenistan är ett Absurdistan"
Centralasiens solkung kurtiseras av alla.
Statyer i guld, hyllningsparader, hjältesånger: personkulten i Turkmenistan har fått absurda dimensioner, men USA, Ryssland, och Kina krusar ändå för diktatorn Turkmenbasji, därför att hans land överflödas av naturgas och därför att det är en nyckel till Centralasien. Personkulten i Turkmenistan är oöverträffad.
Det finns ingen opposition i Turkmenistan. Turkmenbasji valdes 1990 med 98,3 % av rösterna. 80 % är sunnimuslimer, resten ortodoxt kristna. Turkmenbasji, som egentligen heter Saparmurad Nijazov är en äkta sovjetisk aparatjik som satt i kommunistpartiets centralkommittée 1986.

2003-05 s 20-22
"Motståndet mot Centralasiens autokrater hårdnar"
I elva år kunde ledarna i de forna sovjetrepublikerna mellan Kaspiska havet och Parnir regera ostört. Nu börjar dock oppositionen göra sig gällande i form av attentat och oroligheter som skakar hela regionen. Amerikanernas närvaro bidrar till spänningen.
I Kirgisiens huvudstad Bisjkek pågår ständigt demonstrationer för att president Askar Akajev ska avgå.
Oroligheter förekommer också i Alma Ata, Kazakstans största stad, några timmars bilresa från Bisjkek. F d ministrar och guvernörer som kritiserat Nursultan Nazarbaijev har dömts till långa fängelsestraff. Landet tjänar officiellt över 4 miljarder dollar per år för sin oljeexport. Mycket pengar kommer emellertid på avvägar och det påstås att över en miljard tar Nazarbaijev själv hand om för att sätta på konton i Schweiz.
I Turkmenistan var envåldshärskaren Saparmurad Nijazov nära att råka ut för ett dödligt attentat. Han har skapat en personkult som skulle fått Stalin att blekna av avund. Även han tros ha lagt undan minst 3 miljarder dollar för egen räkning.
Något bättre är det i Tadzjikistan och Uzbekistan men alla fem saknar helt demokratisk legitimitet, alla intäkter tillfaller de styrande klanerna, korruption och fattigdom härskar överallt.

2003-26 s 13-15
"Turkmenbasji tillhör samma liga som Pol Pot och Saddam"
Efter ett kuppförsök i huvudstaden Asjkhabad tycks ökenlandet Turkmenistan driva mot fullständig isolering. President Nijazov förtrycker oppositionen och västmakterna står hjälplösa. Sedan en kupp mot honom i november i fjol som iscensattes av vice premiärministern och chefen för Riksbanken Orasov tillsammans med f d utrikesministern Sjitjmuradov som återvänt från exilen i Moskva har hårda fängelsestraff utdömts både mot de inblandade och mot deras familjer. Rättegångarna påminner om de stalinistiska utrensningarna på 30-talet. Orasov har i dag asyl i Örnsköldsvik.

2003-32 s 15-16
"Centralasien står vid korsvägen"
Sedan Sovjetunionens fall har Centralasien, som är strategiskt placerat i korsvägen mellan Europa och Kina, Ryssland och Iran, försökt återfinna sig självt, så här långt med blandat resultat. Efter terrorattackerna i USA upptäckte först USA dessa länder som då visade sig angelägna att bidra till att ordna upp den afghanska oredan. De hade också sin egen muslimska terrorism att bekämpa. Det var bara Turkmenistan som behöll sin neutralitet medan Kirgizistan, Uzbekistan, Kazakstan och Tadzjikistan gjorde gemensam sak. I dag förefaller de vara tämligen stabila nationer trots oroande signaler om ett ökat auktoritärt styre och politiskt förtryck. Det som hotar är främst islamska radikalismen och droger från Afghanistan.

2006-12 s 12
"Självgod är namnet"
Turkmenistans autokratiske ledare Nijazov har uppmanat sitt lands ungdomar att läsa hans bok tre gånger om de vill komma till himlen. Boken, Rukhnama, som ger moralisk och andlig vägledning, har klassats som helig text av regeringen och den är obligatorisk läsning i alla landets skolor. Nijazov säger sig ha "bett Allah att öppna himlens portar för dem som läser boken tre gånger - i hemmet, vid solnedgången och i gryningen".

2007-07 s 13-14
"Vagt hopp om reformer i Turkmenistan"
För första gången någonsin har Turkmenistan haft ett presidentval med fler än en kandidat. Valet ägde rum i söndags och det var förvisso mycket noggrant planerat så att segraren blev en nära förtrogen till landets förre autokratiske ledare, Saparmurat Nijazov, som hade styrt landet ända sedan det blev självständigt från Sovjetunionen för 15 år sedan. Han avled strax före jul. Särskilt för Ryssland men också för andra energimarknader är det viktigt vad som sker i ett land som har några av världens största gasreserver. Nu vann den 49-årige Gurbanguly Berdymukhammedov, tidigare biträdande premiärminister och socialminister. Turkmenistan tillåter ingen opposition, nyhetsmedier och Internet är censurerade och i landets fängelser finns politiska fångar.

2007-26 s 18-19
"USA flirtar med en något skygg vän i Centralasien"
Turkmenistans nye ledare, president Berdymukhammedov, har ännu inte bekänt färg. Valet arrangerades tidigare i år efter den förre presidenten Nijazovs död. Denne hade styrt landet sedan det blev självständigt efter Sovjetunionens upplösning. Nijazov var en kommunistisk partifunktionär som lyckades bli president på livstid och upprättade en enorm personkult med gyllene statyer av sig själv. Politiska motståndare försvann in i hans fängelser.

2008-18 s 12
"Turkmenerna slipper tokig kalender"
President Gurbanguly Berdymukhammedov har slopat den bisarra kalender som infördes av hans företrädare, den numera avlidne Saparmurat Nijazov. Nijazov som kallade sig "alla turkmeners ledare" uppkallade januari efter sig själv i den officiella turkmeniska kalendern. Andra månader fick namn efter hans föräldrar, historiska personer och hans bok med levnadsregler, "Ruhnama".

2008-19 s 17
"Turkmenernas ledare städar upp efter företrädaren"
Ett 75 meter högt raketliknande monument som kröns av en gyllene, roterande staty av Turkmenistans förre härskare Saparmurat Nijazov, kommer att flyttas från huvudstaden Asjkhabads centrum. Den nye presidenten Gurbanguly Berdymukhammedov vill avskaffa personkulten. Han har redan avskaffat Nijazovs almanacka, upphävt förbudet mot opera, balett och cirkus och hävt Internet restriktionerna.
Regimens officiella sida på engelska.

2008-27 s 14
"Turkmenistan är fortfarande ett fängelse"
Många hoppades att maktskiftet i Turkmenistan skulle resultera i snabba reformer och en öppning mot omvärlden. Förhoppningarna kom på skam. Optimismen efter Turkmembashis död grundades delvis på den deprimerande insikten om att saker och ting knappast kunde bli värre. Turkmenistan var ingenting annat än ett centralasiatiskt Nordkorea om än utan kärnvapen.

2011-45 s 21
"Gurbanguly Berdymukhamedov i Turkmenistan"
När Berdymukhamedov tog makten 2006 vidtog han i början åtgärder för att utrota personkulten som omgav hans företrädare, Saparmurat Nijazov eller Turkmenbasji som denne gärna kallade sig. Men den turkmenistanska regeringen hemfaller åt "den tidigare erans förtryckarmetoder" enligt Human Rights Watch, genom att kväva alla ickestatliga organisationer och undertrycka aktivister, inskränka folkets rörelsefrihet och pressfrihet och slå till mot anhängare av mer konservativa former av Islam.