Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tjeckien

 Karta
 Info The Prague Post
Pravo

Tjeckien, sammanfattningar av artiklar om Tjeckien, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel

96-23 s 3
"Vaclav Klaus vill behålla regeringsmakten"
Hans parti det demokratiska partiet gick tillbaka, fick bara 30% av rösterna. är fortfarande störst men har inte längre majoritet i parlamentet. Socialdemokraterna fick drygt 26 %, en klar framgång.

96-23 s 4-6
"Välfärden undergräver moralen"
Intervju med Tjeckiens premiärminister Vaclav Kraus om landets sociala problem, reformarbetet och förhållandet till Tyskland.
Privatisera, avreglera och liberalisera kräver "smärtsamma, impopulära åtgärder".
"Välfärdsstaten med sin generösa utbetalningar utan motkrav, undergräver arbetsmoralen och den enskildes ansvarsmedvetande"

97-05 s 10-11
"Tyskland och Tjeckien begraver gamla oförätter"
Ett fördrag är skrivet där båda stater ber om ursäkt. Tjeckerna för att på 30-talet fördrivit 3 miljoner sudettyskar. Förhållandet mellan Tjeckien och Tyskland är nu det bästa på många årtionen! (låter trevligt för en Europavän!)

97-30 s 5
"Nu går vi med i västklubben"
Intervju med Ungerns utrikesminister.
Bara Ungern, Polen och Tjeckien får bli Natomedlemmar för närvarande. Det vill säga 1999.
Varför? Jo, för att länderna är stabila och inte kommer att orsaka Nato något problem.

97-30 s 6-7
"Fatala brister i säkerheten"
Polen och Tjeckien har drabbats av de värsta naturkatastrofen på flera hundra år. Passiva myndigheter, skrupelfria plundringar, offer som har förlorat allt: Polen och Tjeckien kämpar mot översvämningarna, väldiga landområden är ödelagda.
40 % av Tjeckien är översvämmat och dränkt i en brun sörja.

97-34 s 8-9
"Slovakien mot Tjeckien.... och vinnaren är:"
Båda är ett fredligt och vackert land med låg kriminalitet.
Slovakien har ännu lång väg att gå inan landet lämnar diktaturen och blir en rättsstat med marknadsekonomi.
Men även det tjeckiska ekonomiska undret har gått i stå.

97-34 s 8-9
"Slovakien mot Tjeckien.... och vinnaren är:"
Båda är ett fredligt och vackert land med låg kriminalitet.
Slovakien har ännu lång väg att gå inan landet lämnar diktaturen och blir en rättsstat med marknadsekonomi.
Men även det tjeckiska ekonomiska undret har gått i stå.

97-49 s 10
"Klaus avgår efter finansskandal"
Hemliga partidonationer blev den tjeckiska regimens fall.

97-43 s 6-7
"Reformatorn har hamnat i blåsväder"
Intervju med den tjeckiske premiärministern Vaclav Kraus.
Ett Tjeckien som nu har stort handelsunderskott, svag valuta och avtagande tillväxttakt.

98-17 s 11
"Romerna far illa i Centraleuropa"
300 000 zigenare i Tjeckien. De söker nu flyktingstatus "en masse" till USA. De har svårt att få arbete, de har stora familjer och blir därför "starkt beroende av bidrag". Många är också ficktjuvar och snattare.

98-23 s 8-9
"Pragvåren 1968 banade väg för Berlinmurens fall 1989"
Misslyckandena var bittra 1968 men de ledde till revolutionen i Östeuropa.
Efter 1968 fanns det inga illusioner kvar om att det skulle vara möjligt att ha en socialism "med ett mänskligt ansikte" (Dubceks naivitet). Vad är skillnaden mellan demokrati och demokratisk socialism? Samma som mellan en stola och en elektrisk stol, skanderade polackerna.

98-23 s 10
"När ryssarna kom"
En tjeckisk dissident minns hoppet, förtvivlan och mordet under Pragvåren"

98-25 s 7-8
"Tjeckiens opolitiska regering har blivit mäkta populär"
Ett politiskt dödläge krävde en nödlösning och en opolitisk regering tillsattes. Regeringschefen, icke-politikern Tosovsky, har på kort tid blivit landets populäraste politiker, men tycker själv att det ska bli skönt att lämna politiken. Centralbankschef har lett en regering med akademiker och diplomater - och några få minoritetspolitiker - sedan årsskiftet. Nu ska det bli nyval och de riktiga politikerna - de vill ha makten och vill bestämma kommer tillbaka (tänk om detta är ett exempel på framtiden? Snart är kanske politikerna tid förbi. De med kunskap kommer kanske att leda en nation i stället för som idag de makthungriga? Men inte släpper väl dessa frivilligt makten?)

98-26 s 4
"Vänsterns tur att bilda regering i Tjeckien"
Klaus fick oväntat starkt stöd i valet. Zemans socialdemokrater ökade men fick inte egen majoritet. De har lovat att inte samregera med kommunisterna.
Socialdemokrater 74
Demokratiska samhällspartiet (Klaus) 63
Kommunisterna 24
Kristdemokraterna 20
Frihetsunionen 19
Antingen får det bli en vänster-mitten regering eller en höger-mitten regering. (Liknar mycket situationen i Sverige).

98-29 s 7-9
"Tjeckiens zigenare blev revolutionens förlorare"
En industristad nära gränsen mot Tyskland ville uppföra en skyddsmur mellan sig och stadens zigenare. USAs kongress protesterade mot "gettot". Tyskland vill använda detta argument för att hålla tjeckerna borta från EU. Den verkliga anledningen är snarare att tyskarna är rädda för att romerna ska sig in i Tyskland är gränserna öppnas. De 200 000 romerna i Tjeckien känner sig som förlorare efter den s k sammetsrevolutionen. Det var kommunisterna som tvingade romerna att bli arbetare. Men med "den totalitära statens fall" började problemen. Nu började t ex husägarna att kräva hyra. Och romerna blev arbetslösa.

99-01 s 11
"Platt fall för de tjeckiska storföretagen"
Två av landets största potentiella multinationella företag är särskilt illa ute. Skoda och Chemapol. De
har köpt upp många andra företag på kredit för att öka omsättningen. Marknaderna har bl. a varit Ukraina och Ryssland vars efterfrågan starkt har minskat.

99-35 s 4-5
"Vart tog den tjeckiska intelligentsian vägen?"
Tjeckerna har i många år betraktats som ett musikälskande, bokläsande folk med intellektuell inriktning. Var det bara en myt? (Ja, naturligtvis, tjeckerna är öldrickande, arbetarklasskatoliker och inte kommunisttidens mytiska Proustläsare! Alla vet väl ändå idag att kommunismen är identisk med lögner och mytbildning!)

99-44 s 7
"Festen är slut!"
Nya lagar har gjort att Prags ställning som en fristad för hippiekulturens anhängare vacklar. Den 1 januari införde den tjeckiska regeringen de första antiknarklagarna. "Slutet nära för Öst-Amsterdam!"

2000-10 s 11
"Havel vill se Albright som sin efterträdare"
USAs utrikesminister Madeleine Albright har tidigare sagt sig inte kunna tänka sig att kandidera som president till Tjeckien efter Vaclav Havel. Men under sitt besök i Tjeckien framträdde hon som en tjeckisk patriot i varje tum. Havel menar att hon skulle tillföra internationell anda, en president med stora kunskaper om världen.

2001-06 s 18
"Oppositionen har stärkt sin ställning"
Tjeckiens ledande oppositionskoalition har valt ny ledare, Cyril Svoboda. Han var tidigare Tjeckiens inrikesminister för kristdemokraterna.

2001-11 s 8
"Tjeckien försöker få bukt med den ekonomiska brottsligheten"
Kombinationen av vagt formulerade lagar och bristande erfarenhet hos polis och åklagare gör att ekonomiska brottslingar har kunnat härja fritt i Tjeckien. Nu ska det bli ändring på det. Men skurkarna vet mer än polisen, de är erfarna och utrustade med internationella kontakter och modern teknik. Domarna och åklagarna å andra sidan har ingen erfarenhet av denna sorts kriminalitet.

2001-16 s 6-7
"Det kommunistiska arvet gör sig påmint i Tjeckien"
Kommunisterna i Böhmen och Mähren är på frammarsch igen. I det nordtjeckiska kolområdets regionala parlament är de nu den starkaste fraktionen. Många röstar på kommunistpartiets efterföljare, KSCM. "Tjeckien är ett postkommunistiskt land med demokratiska element". Finns det självförhärligande stalinister alldeles intill Sachsens sydgräns och EUs yttre gräns?

2021-1/2 s 6
"Exkommunister åtalas för förräderi"
Tjeckoslovakiens siste kommunistledare, Jakes och hans närmaste medarbetare Lenart, som var i opposition mot Tjeckoslovakiens dåvarande president Alexander Dubcek, åtalas för att ha träffat de sovjetiska ledarna våren 1968 för att bilda en lydregering. Tjeckerna har i likhet med de flesta f d kommunistländerna dröjt med att ställa sina forna ledare till svars. Men nu finns en ny generation åklagare som kommit över den tidigare allmänt kända rädslan. De betraktar kommunisterna som kriminella som förtjänar att bestraffas.

2002-09 s 8-9
"Det pyr i askan efter kriget"
Den tyska minoriteten i Tjeckien diskrimineras än idag av lagar son införde efter andra världskriget. Nu kräver tyskarna och deras ättlingar rättvisa och jämlikhet. Efter krigsslutet 1945 fördrevs 3 miljoner sudettyskar men 200 000 fick stanna kvar då de hade motarbetet Hitler eller var oundgänglig arbetskraft. Dessa diskrimineras fortfarande. 1989 då kommunistväldet föll fick alla tillbakaegendomar som förstatligats av kommunisterna utom sudettyskarna.
2002-09 s 9-10
"Zeman förklarar"
Den tyska utrikesministern Joschka Fischer förklarade efter sitt besök i Prag i förra veckan att kontroversen runt den tjeckiska regeringschefens uttalande om sudettyskarna i Tjeckien och om Palestina har klarats upp. Zemans påstående att han hade blivit missförstådd var dock torftigt och föga trovärdigt. Zeman hade i en tidning dragit paralleller mellan Arafat och Hitler och att israel borde fördriva palestinierna som Tjeckoslovakien gjort med sudettyskarna.

2002-25 s 11
"Tjeckerna röstade för status quo"
Väljarna lät socialdemokraterna sitta kvar vid makten. Partiets nye ledare, Vladimir Spidla, byggde sin valkampanj på löften om större social trygghet och snabbt inträde i Europeiska unionen. Partiet fick 30 %, den förre premiärministern Vaclav Klaus som tillsammans med presidenten Havel lett Tjeckiens övergång från kommunism till marknadsekonomi och demokrati, 24 %, kommunisterna 19 % och Koalitionen (två utbrytarpartier ur Klaus parti) 14 %.

2002-35 s 6-8
"Gamla spöken hemsöker Europa"
En dispyt om en av andra världskrigets olyckliga bieffekter kan fortfarande äventyra EUs utvidgning. Det handlar om "Benesdekreten", som erbjöd en laglig grund för utvisning av etniska tyskar "sudettyskarna" från Tjeckoslovakien efter andra världskrigets slut. Tjeckerna tyckte att sudettyskarna hade samarbetat med den tyska ockupationsmakten och tog efter krigets slut en neslig hämnd. Många vill idag ha upprättelse eller t o m få tillbaka den egendom från vilken de fördrevs. Österrike vill ha en förändring annars hotar landet med att bromsa eller hindra Tjeckiens anslutning till EU.

2002-35 s 6-7
"Historisk bakgrund"
När republiken Tjeckoslovakien bildades 1918 omfattande den ett hästskoformat område runt Böhmen och Mähren med många tysktalande invånare. Området kallades Sudetenland. Hitler krävde i september 1938 att Sudetenland borde tillhöra Tyskland som annars skulle invadera Tjeckoslovakien. På ett möte i München enades Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Italien om att Hitler hade rätt. På väg från mötet yttrade Storbritanniens premiärminister Chamberlain de berömda orden "Peace in our time".

2002-12 s 24-25
"Vaclav Havel kommer inte att sakna politiken"
Tjeckiens president förbereder sin avgång och tvingas samtidigt brottas med både sin egen och sina landsmäns besvikelse. Om ungefär ett år lämnar han presidentposten som han innehaft i 12 år. Han var 1989 års hjälte, filosofen bakom Tjeckiens, oblodiga, glada och inspirerande "sammetsrevolution". För både honom och hand landsmän kommer slutet som en lättnad.

2003-6 s 4
"Havel tog farväl"
Författaren och dissidenten Vaclav Havel blev Tjeckoslovakiens förste president efter kommunismens fall. I söndags tog han farväl av sina landsmän efter 13 år som president. Nu kommer han att resa till sitt semesterhem i Portugal.

2003-11 s 4-5
"EU-inträdet hotas av inre stridigheter"
De polska och tjeckiska regeringarna är på kollisionskurs till följd av inrikespolitiska problem. Detta kommer vid en olycklig tidpunkt då båda länderna förbereder sig för ett inträde i EU. Den polska premiärministern Leszek Miller har av koalitionspartnern Bondepartiet fått nej till skattehöjningar p g a regeringens inträdesplaner. Vladimir Spindla, den tjeckiske premiärministern, har beordrat en folkomröstning till följd av att oppositionspartiets Vaclav Klaus har valts till president. Klaus är en välkänd EU-skeptiker. Båda länderna har en svår ekonomisk anpassning framför sig. Budgetunderskotten är för höga och arbetslösheten är högre än i de nuvarande EU-länderna.

2003-25 s 10
"Tjeckien klar för EU"
De ovanligt EU-skeptiska tjeckerna röstade trots allt ja till medlemskap, men nu måste den tjeckiska regeringen ta upp kampen mot den motsträviga oppositionen. 77 % röstade ja. 55 % deltog i valet. Premiärminister Spindla menar att Tjeckien äntligen är återförenat med Västeuropa efter att ha varit instängt bakom järnridån i ett halvsekel. Det blir dock svårt att enas med oppositionen i arbetet med att förbereda ekonomin för EMU. Budgetunderskottet måste ner. Facket förbereder stora demonstrationer mot reformer som innebär nedskärningar i den statliga byråkratin, tak för löneökningarna minskningar av sociala förmåner och höjda indirekta skatter.

2004-27 s 7
"Tjeckien har bytt premiärminister"
Landets premiärminister, Vladimir Spidla, har avgått sedan han förlorat sitt stöd hos sitt socialdemokratiska parti och hos sina väljare. I EU-parlamentsvalet fick partiet bara 9 % av rösterna. Spidla beskylls för att alltför hårdhänt ha minskat de offentliga utgifterna och höjt skatterna, en nödvändighet för EU-medlemskap. Fortfarande har Tjeckien det procentuellt största budgetunderskottet i EU. De ekonomiska reformerna i Tjeckien kommer sannolikt att bromsa när landet får ny regering bl a beroende på att de troligen blir en svag minoritetsregering. 34-årige Stanislav Gross, f d lokförare och nuvarande inrikesminister förväntas bli ny premiärminister.

2004-49 s 4-6
"Drömmen som grusades"
För 15 år sedan tvingade dissidenter och ursinniga medborgare kommunisterna att avgå. Idag undviker sammetsrevolutionens hjältar politiken. 21 år efter det att pansarvagnar krossade Pragvåren kom händelserna slag i slag under vintern 1989. Vaclav Havel och andra dissidenter grundade Medborgarforum 19 november, den 24:e drog sig centralkommitténs hårdföra ledamöter tillbaka och sedan tvingade folkmassan fram långtgående eftergifter. Strax före nyår valdes Havel till president. Idag är många av revolutionens hjältar missnöjda. De saknar gatans demokrati. Idag är det partier som styr politiken. De tidigare oppositionsledarna ägnar sig åt privata intressen. De har fått avsmak för opportunism och politisk kohandel.

2005-15 s 5
"Tjeckiens regeringschef avgår"
Tjeckiens premiärminister, Stanislav Gross, har givit vika för påtryckningar från sina koalitionspartners och erbjudit sig avgå till förmån för Jan Kohout, Tjeckiens ambassadör i EU. Kohout som i likhet med Gross är socialdemokrat kommer att leda en interimsregering fram till nästa val 2006. Grossförlorade majoriteten i parlamentet för några veckor sedan när kristdemokraterna drog sig tillbaka i protest mot premiärministerns misstänkta fastighetsaffärer.

2005-17 s 13
"Tjeckien fick en ny premiärminister"
Jiri Paroubek utnämndes i måndags till premiärminister i Tjeckien efter det att Stanislav Gross avgått efter flera veckor av politisk kris. Socialdemokraterna och deras koalitionspartners, kristdemokraterna, har ingått en uppgörelse, enligt vilken Paraobeks regering ska inkludera fyra nya personer, medan cheferna för de viktigaste departementen behåller sina poster.

2006-23 s 7-8
"Bäddat för trassel i Tjeckien"
Tjeckiens konservativa och EU-skeptiska parti Medborgardemokraterna inledde i måndags arbetet med att bilda en ny regering efter att ha vunnit flest röster i valet i fredags och lördags. Det mycket jämna valresultatet kommer sannolikt att leda till politisk instabilitet och handlingsförlamning. Medborgardemokraterna fick flest mandat i valet (81) och besegrade socialdemokraterna (74) som haft makten i drygt åtta år. De konservativa under Mirek Topolaneks ledning och hans potentiella allierade, kristdemokraterna och de gröna, får tillsammans exakt hälften, 100, av de 200 platserna i parlamentet. Förloraren, före detta premiärministern Paroubek, bildar opposition med sina 74 mandat eftersom han inte vill samarbeta med kommunisterna i en koalition. Det tjeckiska kommunistpartiet är det enda före detta östeuropeiska kommunistparti som inte har reformerat sig eller tagit avstånd från centralplanering och enpartisystem. Topolaneks nya regering kommer att ställas inför uppgiften att förbereda EU-landet Tjeckien för inträde i eurozonen.

2006-27 s 15
"Tjeckiens regeringschef avgår"
Nästan en månad efter sitt nederlag i parlamentsvalet avgick Tjeckiens premiärminister i måndags. Det nyvalda parlamentet har varit blockerat, eftersom vänster - respektive högerblocket har vardera hundra ledamöter. Ny regeringschef blir nu ordföranden i det konservativa Borgarpartiet, Mirek Topolanek. Det blir nu ett maktskifte efter åtta år med socialdemokratisk regering.

2006-29 s 8-9
"Ett steg framåt, två steg bakåt"
Efter flera år med politisk stabilitet och god ekonomisk tillväxt står länderna i Centraleuropa inför den hittills tuffaste utmaningen sedan de gick med i EU 2004. Från Polen till Slovakien har allmänna val följts av tilltrasslad politik, vilket väcker tvivel på regionens förmåga att genomföra nödvändiga förändringar för utbytet av de nationella valutorna mot euron, som är den viktigaste symbolen för europeisk integration.
Polen genomförde i förra veckan ännu en ommöblering i regeringen. Tyskland och Ryssland är skeptiska till den konservativa regeringen i Warszawa. Dilemmat är att kontrollera budgetunderskottet som var 6,1 & 2005, långt mer än de 3 % som krävs för att få vara med i euro-zonen. Ännu värre är problemet för Ungern vars underskott i år kommer att stiga till 11 % om ingen radikal åtgärd vidtas. I Slovakien verkar utsikterna att övergå till euron ha försämrats dramatiskt i och med valet av en regering som leds av socialisten Robert Fico och som stöds av nationalistiska och populistiska grupperingar. I Tjeckien ledde valet nyligen till att höger- respektive vänsterblocket fick lika många mandat vilket inte bäddar för några radikala reformer.

2006-40 s 3-5
"Är Tjeckien korruptionens högborg i Centraleuropa?"
Tjeckien är ett av de mest framgångsrika länderna bland EUs tio nyaste medlemmar: ekonomisk dynamik, politisk stabilitet och en snabbt växande medelklass speglar succéen. Men bilden grumlas av utbredd korruption som till stor del beror på samhällets ovilja att göra upp med landets kommunistiska förflutna. I en ny undersökning av Världsbanken "Korruption som ett problem för företagandet" utpekas Tjeckien som ett av de länder där mutor grasserar som värst. Till skillnad från majoriteten av före detta kommunistiska länder har korruptionen i Tjeckien ökat sedan 2002. Grunden för detta sorgliga tillstånd är den moraliska dekadansen inom kommunismen och att rättsväsen och polis inte har reformerats sedan kommunismens fall. Mellan de otaliga och alltjämt kommunistiskt dominerade elitenheterna i polis och säkerhetstjänst och i den undre världen finns det ofta bara en mycket tunn vägg!

2006-50 s 6
"Svårlagt regeringspussel i Tjeckien"
Tjeckien har inte haft en fungerande regering på ett halvår. Landet styrs med autopilot, och det går, märkligt nog, ganska bra.
Det finns två läger i parlamentet som vardera kontrollerar 100 platser i parlamentet och som vägrar samarbeta med varandra. Topolaneks mitten-höger-parti, Demokratiska medborgarpartiet försöker förgäves locka en eller flera parlamentariker att byta sida. Det blir ett nytt försök att bilda regering innan den 15 december sedan kommer presidenten att utlysa nyval.

2007-18 s 4-5
"Raketförsvaret är mycket impopulärt"
Polen vill ha amerikanska Patriotraketer för att försvara sig. De vill ha detta i utbyte mot att Polen hyser en bas för det amerikanska robotsystemet. Detta gör grannlandet Ryssland rasande. Tjeckiens försvarsminister, Karel Schwarzenberg, säger att hans land är berett att fullfölja planerna på en radarbas för det amerikanska raketförsvarssystemet trots att den tjeckiska allmänheten ogillar projektet.

2007-24 s 7
"Tjeckien - smutsiga affärer"
Har en mycket bräcklig regering med tre partier som får majoritet bara med hjälp av två socialdemokratiska ledamöter som bytt sida. Ministern Jiri Cunek kritiseras för sina uttalanden om romerna. Premiärminister Topolánek vill ha USAs raketförsvarssystem med koalitionspartnern de Gröna är skeptiska.

2008-06 s 8-10
"Oheliga allianser för maktens skull"
President Vaclav Klaus i Tjeckien tror inte på klimatförändringen och ogillar EU i högsta grad. Hans landsmän delar inte hans åsikter men han har ändå stora chanser att bli omvald i veckans presidentval. I september 2007 höll han i FNs generalförsamling ett tal på felfri engelska där han klart förklarade sin åsikt att det inte finns någon växthuseffekt, att vädret förändras i cykler under seklers gång och att människan inte kan göra något åt detta. Han hade än en gång överbevisat alla ekologer, byråkrater och profeter som Al Gore. Han berättade gärna att efteråt klappade många statschefer honom i smyg på axeln och gratulerade honom. Hans senaste bok har titeln "Blå planet i gröna bojor" och är den brinnande kampskrift.
Alla "ismer" är av ondo, därför att de upphöjer social rättvisa, kvinnliga rättigheter och till och med den europeiska integrationen till dogmer, som står över individens frihet. De fungerar på samma sätt som kommunismens trossatser, hävdar Klaus.
Miljöaktivisternas inställning till naturen påminner om marxismens ekonomiska lagar".
Denne ekonomiprofessor är obestridligt intellektuell men också populistisk, en listig taktiker och ideologisk drivfjäder. Den 8 februari ska ledamöterna i underhuset och senaten gemensamt utnämna ett statsöverhuvud.

(Tjeckiens parlament misslyckades under fredagen att välja president, trots två försök. Röstandet fortsätter under lördagen för att skilja sittande presidenten Vaclac Klaus från motståndaren Jan Svejnar.
Vaclav Klaus fick visserligen fler röster än Jan Svejnar, men inte tillräckligt. För att bli vald krävs absolut majoritet i båda kamrarna.)

2008-07 s 8
"Ogiltigt resultat i det tjeckiska presidentvalet"
Tjeckiens president, Vaclav Klaus, saknade en enda röst för att bli omvald i förra lördagens omröstning i parlamentet. Han fick 139 röster mot utmanaren Jan Svejnars 114. Resultatet var en seger för kommunisterna vars 26 ledamöter avstod från att delta i omröstningen vilket gjorde att resultatet blev ogiltigt och gjorde det möjligt för dem att presentera en egen kandidat till nästa omröstning på fredag.

2008-46 s 4-5
"Före detta sovjetisk satellit tar över ordförandeklubban"  hela artikeln
EUs ordförandeklubba vandrar från frank välfärdspolitik och trygghetsnät till tjeckisk USA-lojalitet. Tjeckien blir det första landet från före detta sovjetblocket som leder 470 miljoner européer i en tid med mycket dåliga ekonomiska utsikter. Det handlar om första halvåret 2009 och har väckt slumrande nationella neuroser till liv i Tjeckien. Det handlar om en misstro mot Europa och lojalitet mot USA som växte sig stark under decennier av invasion och ockupation under 1900-talet. Tjeckien föredrar den amerikanska sociala marknadsekonomin gentemot den statskontrollerade ekonomi som framför allt Sarkozy och Frankrike hävdar.

2008-48 s 8-9
"En potentiell 'sabotör' tar över EUs ordförandeklubba"  hela artikeln
Vaklav Klaus är Tjeckiens temperamentsfulle ledare. Han är utbildad ekonom och övertygad frimarknadsanhängare. Han påstår att den internationella finanskrisen delvis beror på den missriktade kampen mot global uppvärmning, den globala uppvärmningen är bara en "farlig myt och han kallar Al Gore för "arrogansens apostel". Klaus anklagar EU för att uppträda som en kommuniststat. Han menar att EU hemfaller åt en ansvarslös protektionism. I januari tar Tjeckien över ordförandeskapet i EU och många fruktar att Klaus kommer att trassla till det för världens största handelsblock och komplicera unionens försök att komma till rätta med den ekonomiska krisen.

2008-50 s 7
"Tjeckisk ledare fick partiets förtroende"
Premiärminister Mirek Topolanek fick godkänt på partikongressen vilket gör det möjligt för honom att med sin minoritetsregering fortsätta att styra landet samtidigt som en EU-skeptisk falang i partiet såg sig besegrad. Tjeckien är ordförandeland i EU närmast kommande halvår.

2008-51 s 3-5
"EU är inget för ordförandelandet Tjeckiens president"  hela artikeln
Tjeckiens president, före detta ekonomiprofessorn Vaclav Klaus, företräder en EU-kritisk syn, som inte bygger på nationalistisk populism och därför finner gehör inte bara i Prag. Premiärministern Topolanek tillhör samma parti men delar inte Klaus syn på EU. Många frågar sig om ett land vars president i många år har profilerat sig som EU-kritiker kan axla ansvaret för unionen. Klaus har emellertid formulerat en speciell tjeckisk version av sin EU-kritik. Den verkar förnuftig och intellektuell precis som han själv gör. Han kritiserar byråkrati och demokratiska underskott. Han argumenterar alltid för frihet - framför allt för marknadernas frihet. Klaus är med god marginal Tjeckiens populäraste politiker.

2009-07 s 3-4
"Gammal tradition rimmar illa med ny verklighet"  hela artikeln
Det roterande ordförandeskapet i EU är en black om foten. Tjeckiens ledarskap - eller brist på sådant - bör stärka argumentet för ett permanent ordförandeskap som skulle ge unionen det slags auktoritet som den förtjänar och behöver. President Vaclav Klaus, en grymtande EU-skeptiker vägrar till och med att hissa EUs blågula flagga på Pragborgen. Tjeckien, en före detta sovjetisk satellitstat, höll nästan på att mista ordförandeskapet. Enligt förslagen i Lissabonfördraget ska det roterande ordförandeskapet slopas till förmån för en heltidspresident som ska väljas av de nationella ledarna för en period av högst två år.

2009-08 s 7
"Tjeckien vill ta emot Obama"
Den tjeckiska regeringen försöker få president Obama till Prag i början av april för ett möte med EU-ländernas 27 ledare. Landets utrikesminister, Karel Schwarzenberg, understryker att den amerikanske presidenten vore en fjäder i hatten för alla små EU-länder och också vara ett viktigt budskap till Moskva, som ännu inte har dragit tillbaka sina militära styrkor från de georgiska territorierna Sydossetien och Abchazien.

2009-09 s 8
"Klaus jämförde EU med diktatur"
President Vaclav Klaus i Tjeckien har länge varit en av EUs mest ihärdiga kritiker. Han går till anfall så fort ett tillfälle erbjuds, och just nu har han som ordförande i EU en idealisk plattform för att vädra sina idéer. I ett anförande inför EU-parlamentet förra veckan anklagade Klaus EU för att vara ett odemokratiskt och elitistiskt projekt jämförbart med sovjettidens diktaturer, som förbjöd fria tankar. Hans tal framkallade burop från många lagstiftare samtidigt som han fick applåder från en minoritet nationalister. Hans kritik uppskattas i en del länder vars medborgare fruktar att en starkare union inkräktar på den nationella suveräniteten. Tjeckiska regeringsrepresentanter skyndade att tona ner Klaus uttalanden.

2009-13 s 7
"Tjeckiens regering led ett svårt nederlag i parlamentet"
Den tjeckiska regeringen förlorade i tisdags kväll en omröstning i parlamentet. Nederlaget kom olämpligt eftersom Tjeckien innehar det roterande ordförandeskapet i EU fram till halvårsskiftet i sommar. Nu råder starka tvivel på tjeckernas förmåga att leda världens största handelsblock i en tid som kännetecknas av djup ekonomisk kris. Den förlorade majoriteten kräver dock inte ett omedelbart nyval utan regeringen kan sitta kvar till 1 juli då Sverige och Fredrik Reinfeldt tar över ordförandeskapet. Men det är mycket anmärkningsvärt att EU-ordförandeskapet nu innehas av ett land, vars parlament inte stöder regeringen. Det väcker också tvivel på Lissabonfördragets framtid. Fördraget stöds av den tjeckiska regeringen men har ännu inte ratificerats av parlamentets överhus.

2009-15 s 7
"Tjeckiens partier har enats om en övergångsregering"
En bred koalition i parlamentet har enats om att utnämna ordföranden för Tjeckiens statistiska centralbyrå, Jan Fischer, till chef för en övergångsregering. Nyval äger rum den 15 oktober. Han ska bilda en teknokratisk regering som ska ersätta Topolaneks som störtades i en misstroendeomröstning för ett par veckor sedan. Enligt egen utsago har Fischer inte några politiska ambitioner utöver det ämbete han nu uppbär. Regeringsskiftet äger rum den 9 maj.

2009-19 s 7
"Expertregeringen är klar"
Den tjeckiska övergångsregeringen under ledning av Jan Fischer är komplett. Efter rådslag med president Vaclav Klaus presenterade Fischer sin ministerlista på tisdagen. De 16 departementscheferna i regeringen är partioberoende och ska regera i egenskap av experter på sina områden fram till nyvalet i oktober.

2009-21 s 4-5
"Förargligt förspel i EU"
Den tjeckiska presidenten Vaclav Klaus ämnar vara ordförande på ordförandeperiodens sista toppmöte. Målet för toppmötet är en överenskommelse om eftergifter som ska locka Irland att hålla en ny folkomröstning om det så kallade Lissabonfördraget. Den tjeckiske presidenten måste godkänna fördraget för att Tjeckiens ratificering av det ska bli giltigt. Problemet blir att Klaus är starkt motståndare till fördraget. Han har ingen brådska att underteckna det trots att båda kamrarna i det tjeckiska parlamentet har godkänt det.

2009-42 s 15
"Klaus underblåser gammal 'tyskrädsla'"
Hans försök att rättfärdiga sin negativa hållning till Lissabonfördraget med den "tyska faran" möter faktisk förståelse hos hands landsmän. Han hänvisar till att arvingarna till miljontals etniska "sudettyskar" som förvisades efter andra världskriget misstänkta för samarbete med nazisterna med stöd i Lissabonfördragets rättighetsförklaring kan komma att kräva tillbaka egendomar i Tjeckien.

2009-44 s 9-10
"Det förflutna trasslar till framtiden"
Tjeckiens ledare kräver en klausul om Sudetenland i Lissabonfördraget, som har blivit en ovanligt segdragen historia. Tjeckien vill ha skydd mot att behöva betala skadestånd eller återge egendomar till de runt 2,5 miljoner etniska tyskar som fördrevs från Sudetenland enligt de så kallade Benesdekreten 1945. Det är en stark påminnelse om att nationerna som bildade EU bara är en generation från andra världskriget och det kalla krigets fasor.

2010-21 s 5-6
"Martas sång har inte tystnat"
Tjeckerna har fått nog av korrupt politik, men frågan är om det finns något alternativ. Många kulturpersoner stöder en partiobunden rörelse kallad Vymetne Politiky (Ersätt politikerna) som förespråkar total utrensning. Bland anhängarna finns Marta Kubisova, en mycket populär sångerska som tvingades utföra tarvligt arbete efter den sovjetledda invasionen 1968.
Fyra nya politiska partier försöker utnyttja det utbredda missnöjet. TOP 09 är en konservativ grupp ledd av aristokraten Karel Schwarzenberg som var utrikesminister i en tidigare regering. Den grävande journalisten Radek John, som skapat "Offentliga ärenden" har snabbt blivit landets mest populära politiker.

2010-21 s 9
"Tjeckerna valde sparsamhet"
De borgerliga partierna fick sammanlagt flest röster i det tjeckiska valet. De får 118 av totalt 200 mandat i parlamentet. Socialdemokraternas löften om ökad välfärd gick inte hem hos de krismedvetna väljarna. Tjeckiska Medborgardemokratiska partiet fick flest röster i valet. Partierna TOP09 och Veci Verejne kom in i parlamentet. Kommunistern kom för första gången inte på "pallplats" utan först på fjärde plats med 11,3 procent av rösterna.

2010-26 s 9
"Bättre sent än aldrig!
Drygt ett år av politisk instabilitet är över. Tjeckiens nya regering har ett starkt mandat, vilket kan behövas med tanke på de tuffa besparingar som måste göras. Mitten-högerledaren Petr Necas har av president Vaclav Klaus, utsetts till ny premiärminister. Detta bäddar för en ny regering som både är proamerikansk och benägen att dra ner på statens utgifter. Necas Allmänna demokratiska parti diskuterar en koalition med två nya partier på högerkanten. Tillsammans skulle de få en stabil majoritet med 118 platser av 200 i parlamentet. Väljarna hade skrämts av den grekiska skuldkrisen och lade därför sina röster på partier som förespråkat nedskärningar och sparsamhet.

2011-51/52 s 14-15
"Havel utmanade Absurdistan"
Vaclav Havel förenade i sin person många roller. Han var dramatiker, dissident, politisk fånge och president. Hela världen såg honom som en symbol mot kommunismen. Han kämpade i decennier mot den kommunistiska regimen som han kallade "Absurdistan". Han utvecklade den absurda teatern och blottlade absurditeterna i den sovjetiska propagandan. 1977 var han en av upphovsmännen till Charta 77, ett manifest för medborgerliga rättigheter. Han var den viktigaste personen i den så kallade sammetsrevolutionen. den 29 december 1989 blev dissidenten Havel Tjeckoslovakiens president. Två år senare förkunnade han att Warszawapakten hade upphört. 1993 valdes han till Tjeckiens president, efter landets delning, som han led av att inte ha lyckats hindra.
Efter hand upplevdes emellertid författaren som olämplig i rollen som pragmatisk politiker. 2003 avgick han som president och återvände till litteraturens värld.
Han dog i söndags 75 år gammal.

2012-06 s 11
"Tjeckiens Vaclav Klaus trilskas in i det sista"
Tjeckiens president är en hängiven motståndare till EU vilket han visar i ord och handling. Tjeckien var det sista av EUs 27 länder som skrev under Lissabonfördraget och tillsammans blev Storbritannien blev Tjeckien det enda land som vägrade underteckna finanspakten i januari 2012 om stramare budgetdisciplin. Tjeckiens premiärminister Peter Necas har inte den moraliska styrkan att gå emot Vaclav Klaus. Möjligen kan han ändra sig i mars månad då Vaclav Klaus avgår som president efter två mandatperioder.
Peter Necas "nej" kom som en stor överraskning, även i Tjeckien och i hans eget parti.

2012-17 s 14
"Tjeckiens regering blir minoritetsregering"
Regeringskoalitionen i Tjeckien har spruckit sedan ett av de mindre partierna har brutit sig ur. Premiärminister Petr Necas, som lett en regeringskoalition sedan 2010, meddelar att "Partiet för Offentliga ärenden", VV, den minsta koalitionspartnern har splittrats i två fraktioner, vilket betyder att regeringen mister sin majoritet i parlamentet med 118 av totalt 200 mandat. Enligt aktuella opinionsmätningar skulle Socialdemokraterna vinna om det vore val idag. Den sittande regeringens hårda sparprogram möter starkt motstånd från väljarna.

2013-03 s 31
"Överraskningar I tjeckiska parlamentsvalet"
I första omgången föll en av favoriterna, förre ministerpresidenten Jan Fischer bort medan den 75-årige utrikesministern Karel Schwarzenberg, konservativ, seglade upp som favorit inför den andra valuppgången. Där ställs han mot vänsterkandidaten Miklos Zeman som fick flest röster i första omgången. Karel Schwarzenberg beräknas vinna andra omgången.

2013-05 s 4-5
"En oborstad bitvarg till president"
Han polariserar, han gormar, han stöter sig med folk: vänsterpopulisten Milos Zeman är Tjeckiens nye president. Denne 68-åring kommer visserligen att föra sitt land ut ur dess europeiska isolering, men inrikespolitiskt måste han ändå bli otrevlig.
"Bitvarg" kallas han av många - och det har inte bara att göra med hans längd - två meter - och midje­mått. Milos Zeman, Tjeckiens nye president, uppträder gärna i skjortärmarna.
I valkampanjen satsade han hårt på nationalistiska tongångar. Zeman angrep häftigt sina rivaler. Schwarzenberg hade - och det var inte första gången - beskrivit fördrivandet av tre miljoner sudettyskar ur dåvarande Tjeckoslovakien efter andra världskriget som orättfärdigt.
Sig själv har Zeman en gång utnämnt till "förmodligen den europeiske politiker som provocerar mest."

2013-13 s 10-11
"Prag är droghandelns absoluta centrum"
Tjeckiska republikens beslut 2010 att avkriminalisera mindre innehav av narkotika för privat bruk har gjort nationen till ett mecka för droghandlare och narkomaner. Tjeckien som gränsar till Tyskland, Polen, Slovakien och Österrike, ligger nu som en oas av droger mitt bland länder varav de flesta har strängare lagar.
Alla kan skaffa sig ett litet tält som rymmer fyra fullvuxna cannabisplantor. Utbudet av marijuana flödar över och priserna faller.
Drogkulturen har sedan början av 1990-talet blivit något av en integrerad del i den tjeckiska kulturen. Hälften av alla tjecker i åldrarna 15 till 34 har rökt hasch åtminstone en gång i livet. Sedan 2010 betraktar myndigheterna inte längre narkotikainnehav i smärre kvantiteter som ett brott utan som en förseelse.

http://www.spiegel.de/international/europe/the-winners-and-losers-of-drug-liberalization-in-the-czech-republic-a-888618.html

2014-42 s 8-9
"Tjeckiens egen Berlusconi"
Oligarkerna köper upp medierna. Pressen koncentreras till ett fåtal händer. Andrej Babis, en av landets förmögnaste företagare och mäktigaste politiker är redan en tung mediemogul. Och han förväntas utöka sin makt över det offentliga samtalet.
Han grundade ett nytt populistiskt parti förra året, Apo, som snabbt fick stort väljarstöd. Efter årets val blev hans finansminister och ledare för det näst största partiet i riksdagen.
Med hjälp av Radio Impuls kontrollerar Babis de största drakarna inom radio och print, så hans uppmärksamhet kommer oundvikligen att rikta mot Televisionen. De största kommersiella programföretagen är TVNova, som ägs av centraleuropeiska Meda Enterprises (CME) och FTV Prima, som ägs av svenska Modern Times Group (MTG).

2016-15 24-25
"Tjeckiska republiken får ett nytt internationellt namn: Czechia"
Politiker i Tjeckiska republiken vill få slut på en flera årtionden lång debatt genom att offentliggöra ett nytt internationellt namn: Czechia (på svenska Tjeckien).
Facebookgruppen Civic Initiative Czechia, som grundades 1997 i syfte att marknadsföra namnen, har nu en Facebook-sida.

2016-49 15
"Ny tjeckisk lag ett hot mot yttrandefriheten"
I år har det tjeckiska parlamentet föreslagit två lagändringar: en som hotar tryckfriheten ich en som kan bidra till att skydda den under och efter 2017. Den första är ett tillägg till landets strafflag som skulle göra det olagligt att "smutskasta" presidenten. Det andra lagförslaget handlar om att begränsa politikernas affärsintressen - och hindra dem från att äga makt över medierna.

Tjeckien, USA
2017-02 4-5
"Möt Tjeckiens president som Donald Trump bjudit in"
Intervju med Tjeckiens president sedan 2013, Milos Zeman, 72 år, är en prorysk anti-muslin som hater politisk korrekthet. Han är emot de västerländska sanktionerna mot Ryssland och blrv nyligen uppringd av den då tillträdande presidenten Donald Trump med en inbjudan till Vita Huset i april. Zeman har sagt att det inte finns något sådant som en "moderat muslim", han hatar "politisk korrekthet" och utesluter inte möjligheten att den amerikanska ambassaden i Prag i hemlighet har organiserat en protest mot honom.
Zeman är idag hedersordförande i Partiet för medborgliga rättigheter, fd medlem i det styrande socialdemokratiska partiet. Han var den ende europeiska statschefen som stödde Trump innan valet. Han gillade Trump för sitt mod, att han var mot islamisk terrorism och illegal invandring.
Zeman tror inte att muslimerna kan anpassa sig till de europeiska kulturerna. Det främsta hindret är deras inställning till kvinnor.

Tjeckien, Media
2017-03 10-11
"Ny polisstyrka mot falska nyheter inrättas i Tjeckien"
Under det kalla kriget var Tjeckien måltavla för Kremls maktspel. Nu befinner man sig åter på frontlinjen - den här gången i ett informationskrig.
Benedikt Vangeli leder striden. I Prag basar chefar han övcer ett nytt Swat-team, i sanningens tjänst. Beväpnade med datorer och smartphones är den nybildade statliga enheten syddelsatt med att söka igenom internet och sociala medier, kontrollera fakta, för att sedan varna allmänheten om falska nyheter. Särskild uppmärksamhet ska ägnas ökningen av dunkla, proryska webbsajter på det tjeckiska språket.
Flera länder bland dem Finland och Tyskland håller på att starta likande verksamheter. Rädslan är stor för desinformationskampanjer i de viktiga europeiska valen i år.

Tjeckien
2017-42 30
Tjeckiens president Milos Zeman har länge beundrat president Trump. Båda har anklagats för att ha kopplingar till Ryssland och att försöka stänga ute invandrare - och båda har förklarat krig mot medierna.
Men på Tjeckiens valdag för två veckor sedan tog Zeman sin häftiga motvilja mot journalister tillen ny nivå. På en presskonferens höll Zeman upp ett låtsasvapen med en inskription som kan översättas till "mot journalister".

Tjeckien
2018-05 8-9
"Pro-europeiska tjecker hoppades på en tidig Pragvår"
I över tusen år har den respektgivande Pragborgen varit ett hem för böhmiska kungar, heliga romerska kejsare, nazistiska befälhavare, kommunistiska politruker och en dramatiker/dissident som hjälpte till att störta en supermakt. Nu råder den tjeckiske presidenten Milos Zeman, 73, där, där han uttrycker sitt förakt för muslimer, journalister och EU. Men för en vecka sedan var han nära att förlora i valet och lyckades bara hålla sig kvar med en hårsmån. Valet stod, i andra omgången mot, den politiske nykomlingen Jiri Drahos, som står för hövlighet och ärlighet.

sidans topp