Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Tibet 

Karta
Info Tibet info
 Tibet, sammanfattningar av artiklar om Tibet som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-49 s 16-17
"Film om Dalai lama äventyrar Disneys kampanjer"
Disney vill in på den stora kinesiska marknaden. Nu gör ett dotterbolag en storfilm om Dalai Lamas liv och detta gillar inte den kinesiska regeringen alls. Hur många miljoner dollar är yttrandefriheten värd? Disney lär inte ge vika.

97-42 s 20
"Kungariket på världens tak"
Flera nya filmer ställer Tibet och dess kamp för frihet i rampljuset. Hollywood börjar engagerar sig för Dalai Lama. Flera filmer har gjorts som Disneys och Scorseses "Kundum" som väckt Kinas ilska, "Sju år i Tibet" med Brad Pitt som bergsklättrare etc. När president Jiang kommer på besök i USA om några veckor planeras stora demonstrationer.

98-20 23-24
"Hollywood är Kinas värste fiende i Tibet"
När president Clinton reser till Kina på statsbesök i juni står frågan om de mänskliga rättigheterna åter på dagordningen. Ingenstans är förtrycket så hårt som i Tibet, där Peking försvarar sitt herravälde med vapen och hård kontroll. Senaste tidens Tibet-filmer är emellertid ett vapen som Peking inte slår tillbaka mot så lätt. De har skapat ett stort intresse och många demonstationer i USA för "Tibet-frågan".

99-06 s 17
"Ateism på schemat"
De kinesiska myndigheterna i Tibet vill tvinga folket att acceptera partiets principer om ateism och lydnad.

99-13 s 20-22
"Inre splittring komplicerar tibetanerna kamp"
Det finns 100000 exiltibetaner i Tibet. De leds av Dalai Lama, som predikar icke-våld och som mål har att Tibet ska bli en autonom nation inom Kina. De unga vill nu ha konfrontation och vill uppnå hel självständighet. Där finns också en religiös tvist om huruvida man ska dyrka Dorje Shugden, en av den tibetanska buddismens s k skyddsgudar.

99-13 s 22
"Den långa vägen"
Ett inlägg av Dalai Lama som för 40 år sedan gick i exil till Indien. 1989 fick han Nobels fredspris för sina insatser i kampen frö Tibets frihet och tibetanernas rättigheter. Hans mål är "världsfred och global demilitarisering" (helt utopiskt, varför ska man stödja en man med så naiva idéer?)

99-18/19 s 21-22
"Kina har sin egen Balkankris på världens tak"
Våldet i Kosovo påminner Peking om Kinas egen etniska oroshärd Tibet, och där är det mycket mer än de mänskliga rättigheterna som står på spel.
Tibet ligger precis som Balkan i ett område som utgör gräns mellan olika kulturer och stormakter. Kärnan i Pekings problem i Tibet är de kinesiska ledarnas förhållande till en enda man: Dalai Lama.

99-46 s 20-22
"Tibet riskerar att förlora sin identitet"
Kina använder migrationen som verktyg i sin säkerhetspolitik och i sina ansträngningar att undergräva den tibetanska kulturen. Många arbetslösa kineser söker sin lycka i Tibet. I ett speciellt av bl a USA finansierat projekt flytta 58000 arbetslösa kinesiska bönder till mark som tibetanerna av tradition gjort anspråk på

99-50 s 22-23
"Den tibetanska buddismen håller på att utplånas"
Kinas ansträngningar att göra Tibet mer kinesiskt har varit framgångsrika. Huvudstaden Lhasa liknar vilken kinesisk stad som helst och klostrens främsta uppgift är att ta emot turister. Få är de tibetaner som alltjämt följer de gamla religiösa riterna.
Kina ockuperade Tibet 1950, med förklaringen att området behövde befrias från feodalismen som rådde där. Efter ett våldsamt tibetanskt uppror 1959 flydde Dalai Lama till Indien där han lever i exil sedan dess.

2001-06 s 19-20
"Kina har bytt taktik i Tibet"
Den kinesiska regeringen förtryck mot tibetanernas kultur och religion har efter ett ledarbyte blivit mindre iögonfallande. Målet att krossa tibetanernas frihetslängtan finns dock kvar. Den förre regionale ledaren Chen intensifierade kampen mot buddismen och den tibetanska kulturen sedan den nye "Laman", den 15-årige Karmapa, flytt i exil i januari 2000. Nu har tibetaner i exil en ny ledare att samlas kring i framtiden även om den nuvarande Dalai lama, 65 år, är vid god hälsa. Efter ett besök av Dalai Lamas bror, affärsmannen och diplomaten från Hongkong, i Peking, har Chen nu fått nya uppgifter och ersatts av Guo Jinlong, som anses mindre negativ till tibetanernas kultur och religion.

2001-11 s 24-25
"Exiltibetaner kämpar för att behålla sin kultur"
Fler och fler tibetaner bosätter sig i Nordamerika, där nya seder och värderingar hotar att tränga undan deras traditionella normer. Antalet exiltibetaner har ökat starkt i USA, även om det fortfarande inte finns mer än 9000. De kommer på turistvisum och stannar illegalt tvingade att försörja sig på lågavlönade jobb. De är tänkta att vara ambassadörer för den tibetanska kulturen men många ger efter för den amerikanska "materialistiska" kulturen i stället. Kanada men inte USA beviljar flertalet asylansökningar från tibetaner.

2002-07 s 22-23
"Kulturkrock på världens tak"
Stödet för Dalai Lama är fortsatt starkt i Tibet trots kinesernas försök att utplåna honom ur tibetanernas medvetande. Varje dag kommer 800 pilgrimer till Potalapalatset, Dalai Lamas f d hem. Han lever i exil sedan 1959. Ingen annan stans i Folkrepubliken Kina finns en befolkning som är lika hängivet övertygad om en ickekommunistisk ideologi. Kina tolererar idag religionen och har finansierat uppbyggnaden av ett stort antal kloster som förstördes under "kulturrevolutionen".

2002-40 s 20
"Tibetanerna anar en ljusning"
Pekings senaste initiativ i Tibet-frågan väcker hopp om en uppgörelse på sikt. Kina beskriver officiellt sitt styre i Tibet som välmenande och tolerant men bland den skrämda lokalbefolkningen viskas det om förtryck och ligistfasoner. Tibet sägs ha total religionsfrihet men munkarna berättar om misshandel och politisk hjärntvätt. Men en ljusning är att representanter för Dalai Lamas exilregering besökt regeringen i Peking. Kanske vill president Jiang Zemin bara lätta på trycket inför sin resa till George Bushs ranch i Texas eller att försäkra sig om ett bättre politiskt eftermäle.

2003-32 s 18
"Använder Indien Tibet som öppning till Kina?"
Vid ett besök i Kina undertecknade den indiske premiärministern en deklaration som säger att Indien erkänner att "den autonoma regionen Tibet är en del av folkrepubliken Kinas territorium". Vanliga tibetaner blir både upprörda och skrämda.

2003-40 s 24-25
"Pekings politik i Tibet kan slå tillbaka - på Peking"
Sedan Dalai Lama lämnat Tibet 1959 efter den kinesiska ockupationen var det Ghoekyi Gyaltsen, den tionde inkarnationen av Panchen Lama, som är den tibetanske buddismens näst heligaste figur, som tog över. Han förvarade Kinas rätt att styra Tibet. Men han gjorde det bästa av situationen och idag minns tibetanerna honom som en hjälte efter hans död 1989. Kinas nuvarande politik bygger på antagandet att bästa sättet att krossa tibetansk nationalism är att begränsa dess kulturyttringar, framför allt religionen. Regeringen utövar hård kontroll på Tibets kloster och den reglerar antalet munkar och nunnor. Den har bannlyst religiös undervisning och har inrättat s k demokratiska ledningskommittéer som styr klostren. Regeringen motarbetar också det tibetanska språket. Risken finns att de kinesiska åtgärderna föder ännu större hat och djupare konflikt.

2004-38 s 26-27
"Peking beskylls för okänslighet"
Potalapalatset i Lhasa restaureras för stora pengar, men många tibetaner är skeptiska mot Pekings bristande respekt för historien. Palatset, som ingår i Unescos världsarv, är den största byggnaden utan jämförelse. 200 hantverkare arbetar med att restaurera palatset som ligger på 3700 meters höjd. Kostnaden, 33 miljoner euro, betalas av regeringen i Peking. Potalapalatset är den tibetanske kungaguden Dalai Lamas säte.

2006-24 s 23
"Dalai Lama manar till tålamod"
Tibetanernas andliga ledare, Dalai Lama, uppmanar sina anhängare att ha tålamod med hans försök att etablera relationer med ledningen i Peking. Han hävdar att samtalen med den kinesiska ledningen går framåt.
Sedan Dalai Lama tvingades lämna Tibet 1959 efter Kinas ockupation har han lett en exilregering i Dharamsala i norra Indien.

2008-12 s 24
"Tibetanerna protesterar"
Dalai Lama anklagade häromdagen Kina för "kulturellt folkmord" i Tibet och krävde en internationell utredning om tillslaget mot protesterande i Tibet. Det var Dalai Lamas hittills starkaste ord till försvar för de tibetanska buddister som gör uppror mot Kinas styre i Tibet. En uråldrig kultur står inför allvarliga hot menar han. Ett slags kulturellt folkmord pågår. Många exiltibetaner menar att de nu har bästa tillfället att kräva förändring eftersom Kina förbereder sig inför OS.

2008-14 s 24-25
"Dalai Lamas dilemma"  hela artikeln
Om Dalai Lama avgår som politisk ledare men fortsätter att vara tibetanernas andlige ledare strider det mot hans religions grundsats att stat och kyrka hör ihop, en tradition som har många hundra år på nacken. Han valdes därför att det fanns tecken på att han var inkarnationen av en lång rad Dalai Lama som anses förkroppsliga Barmhärtighetens Budd, innehavaren av den Vita Lotusen. Han förblir alltid Dalai Lama. Han kan därför inte heller lämna det politiska ledarskapet eftersom den tibetanska traditionen förutsätter att andligt och politiskt ledarskap utövas av en och samma person.
Inkarnation (latin "köttblivande") betecknar Guds människoblivande i Kristus. Att en Gud tar en mänsklig gestalt.

2008-14 s 26-28
"Välkomna till OS!
Kina avvisar kritiken mot sättet att bemöta oroligheterna i Tibet och lanserar en kuslig propaganda kampanj. Många tibetaner ser spelen som en chans att kasta ljus på deras lidande och sätta press på myndigheterna att mildra de politiska och religiösa kontrollerna. Den kinesiska pressen visar upp bilder på vad de kallar rasistiskt våld från buddister i Tibet mot etniska hankineser i Lhasa. De beskyller "Dalai Lama-klicken" för att ha organiserat våldet. Den kinesiske presidenten kräver att Dalai Lama överger kraven på oberoende för Tibet.

2008-27 s 7
"Nya samtal om Tibet"
Kina återupptog i tisdags förhandlingarna med Dalai Lamas representanter. Det är det andra mötet bakom stängda dörrar sedan oroligheterna i Tibet i mars. Samtalen är hemliga och både plats och dagordning är okända. Dalai Lama säger att han eftersträvar självstyre för Tibet, men Kina är misstänksam och kallar honom för terrorist.

2008-34 s 22-23
"Dalai Lama fruktar kinesisk frammarsch i Tibet efter OS"
Dalai Lama är på tvåveckors besök i Frankrike. Han berättade om gripanden, tortyr, summariska avrättningar och en förstärkning av den kinesiska militära närvaron. Han berättade också att det finns en risk för att Kina skulle skynda på sina planer om att en miljon Han-kineser ska bosätta sig i Tibet direkt efter olympiadens slut och att detta skulle "spä ut" den tibetanska befolkningen. Kinakritiker hävdar att Kina översvämmar Tibet med Han-kineser, vilket kan dränka den etniskt tibetanska kulturen särskilt efter att en järnvägslinje öppnats 2006.

2008-45 s 20
"Dalai Lama erkänner misslyckande"
Dalai Lama sa i en intervju i början av veckan att hans försök att få Kina att ge Tibet autonomi har misslyckats. Hans kampanj har inte lett till några positiva förändringar och han betvivlar att samtalen mellan hans representanter och regeringen i Beijing leder till något genombrott. Han erkände också att kritiken ökar bland tibetaner mot hans fredliga förhandlingslinje.

2008-47 s 25
"Exiltibetaner diskuterar ny strategi"
Hundratals exiltibetaner från hela världen samlades i början av veckan vid foten av Himalaya för att diskutera ett alternativ till Dalai Lamas "medelvägs"-strategi. Mötet ses som ett erkännande av att tre decenniers förhandlingar om autonomi i Tibet inte har givit resultat och är den första stora utmaningen mot den tibetanska gudakungen Dalai Lama som har signalerat att han på grund av sjukdom är redo att dra sig tillbaka. Han accepterar en ny väg för kamp men den får inte vara våldsam. Om denna vädjan hos en ung generation tibetaner som lever i exil vinner gehör återstår att se.

2009-06 s 22-23
"Kan Dalai Lama utse sin reinkarnation?"  hela artikeln
Dalai Lama åldras i exil, och frågan vad som händer när han går bort oroar och sysselsätter många. Den kinesiska regeringen insisterar på att den har laglig rätt att utse nästa reinkarnation. Dalai Lama själv funderar på att själv välja sin reinkarnation före sin död. Men de lärde är tveksamma. Underminerar man inte efterträdarens legitimitet om man frångår det gamla sättet, som inkluderar sökande efter omen och meteorologiska tecken?

2009-09 s 12
"Tibet stängs för utlänningar"
Den kinesiska regeringen Har i all tysthet hindrat utländska turister från att komma in i Tibet inför 50-års-minnet av det tibetanska upproret mot kinesiskt styre. Resebyråer har uppmanats att inte arrangera turistresor i Tibet förrän efter den 1 april.

2009-10 s 22-25
"Tronföljden är en knivig fråga för tibetanerna"
Karmapa Lama fick som barn utmärkelsen "levande gud" och vid sju års ålder kröntes han som den 17:e inkarnationen av en rad buddistiska ledare i Kagyusekten. Som 14-åring flydde han från Tibet och anslöt sig till den tibetanske exilledaren i Indien, Dalai Lama. Enligt traditionen kommer den 14:e Dalai Laman i praktiken att överlåta makten till sig själv när han reinkarneras efter sin död. Den person (det barn) som hans ande kommer att uppstå i kan finnas över ett stort område och en av de märkligaste ritualerna i den tibetanska buddismen är när en sökkommission bestående av munkar tolkar tecken, tyder drömmar och läser av mystiska symboler på avlägset belägna sjöar, för att kunna hitta och installera den näste Dalai Laman på tronen. Problemet är att det tar minst 20 år innan detta barn blivit vuxen och axla ansvaret för sitt folk. Under den tiden skulle Karmapa Lama kunna tjäna som en tillfällig ersättare. Eftersom han kommer från en annan sekt kan han aldrig bli Dalai Lama men han skulle kunna fungera som regent till dess reinkarnation av Dalai Lama når vuxen ålder.
Å andra sidan påstår Dalai Lama att han enligt en doktrin kallad madey tulku har rätt att utse sin egen reinkarnation medan han fortfarande lever. Detta förslag har de kinesiska myndigheterna förkastat.

Läs också här.

2009-10 s 26-27
"Tibetanerna bojkottade nyårsfirandet i protest"    hela artikeln
Munkar nomader och affärsmän förvandlade det traditionellt glada nyårsfirandet, Losar, till en sorgesång till minne av dem som dödades i fjolårets konflikt och till en bön att ledaren Dalai Lama måtte återkomma efter exilen. För 50 år sedan tvingades Dalai Lama fly till Indien efter ett uppror. Det dämpade nyårsfirandet speglade den motvilja som många av Kinas sex miljoner tibetaner känner mot de etniska hankinesernas dominans.

2009-11 s 20
"Ett helvete på jorden"
Dalai Lama beskyller Kina för att ha förvandlat Tibet till ett helvete på jorden. Han höll ett tal i Dharamsal i Indien, den stad som är säte för den tibetanska regeringen i exil, med anledning av att det har gått 50 år sedan det misslyckade tibetanska upproret mot kinesiskt styre. Dalai Lama kan ha skärpt tonen för att tillmötesgå yngre tibetaner som beskyller honom för att vara för eftergiven mot kineserna. Kina försvarar sin politik i Tibet med argumentet att landet har befriats från ett feodalt system med slavar. Kina har också investerat stora summor i vägar, järnvägar och annan infrastruktur.

2010-27 s 24
"Dalai Lama är tibetanernas oomstridde ledare"
Trots många decennier i exil verkar det som om den nu 75-årige Dalai Lama är lika populär som någonsin förr i sitt hemland Tibet. Den 14:e Dalai Lamans obrutna auktoritet i Tibet är en orsak till de kinesiska myndigheternas djupa misstro mot honom. Kina försöker under tiden och utan framgång lyfta fram den i Beijing utbildade Panchen Lama som tibetanernas ledare. Panchen Lama är nr två i den buddistiska hierarkin och han ska spela en stor roll i utnämningen av nästa Dalai Lama. Den nu levande är en inkarnation av den förre nu avlidna. Frågan är vem denne kines är. Kina påstår att den 11:e Panchen Lama är Gyaltsen Norbu. 1995 erkände Dalai Lama inte Norbu utan en annan gosse som den återfödde Panchen Lama. Men denne gossen försvann ganska fort. Nu har Beijing ett tufft jobb framför sig att övertyga folket om att det är den lojala Norbu som är Panchen Lama.

2010-37 s 21-23
"Tibetanerna ger inte upp hoppet om Dalai Lamas återkomst"
Överallt finns en ivrig önskan om att Dalai Lama kommer tillbaka snart för att rädda det tibetanska språket och kulturen. 2007 gav 13 munkar ut ett upprop som krävde att tibetanernas språk och kultur skulle bevaras och skyddas. Dess främsta beskyddare är klostren där upproret 2008 började. Frontlinjen i kulturkriget är för många tibetaner språket.

2011-09 s 24-25
"Reinkarnationspolitik"
En ny kinesisk lag förbjuder den 75-årige buddistiske guden - Dalai Lama - att återfödas någon annanstans än på kinesiskt kontrollerat territorium. Denne har emellertid själv avgivit ett löfte att aldrig återfödas i Tibet så länge som hans hemland kontrolleras av Kina.
En annan "helig" man är den 17:e Karmapa Lama. Han föddes i en nomadfamilj i Tibet 1985. Han hette Ogyen Trinley Dorje och identifierades som reinkarnation av den 16:e Karmapa och togs till ett kloster för att uppfostras under konstant övervakning. Han tilläts under inga omständigheter lämna kinesiskt territorium. Han flydde emellertid därifrån vintern 1999-2000 och kom till Dharmasala i taxi i början av januari 2000. Dharmasala är Dalai Lamas hem i exilen. Kina har aldrig erkänt att Karmapa har lämnat Kina för gott. De påstår att han är ute på ett uppdrag med mål att ta tillbaka en svart hatt med magiska egenskaper i ett kloster i den indiska delstaten Sikkim. Ogyen Trinley Dorje har minst två rivaler om titeln Karmapa. Dessa har tidigare använt våld.
sidans topp

2011-10 s 20
"Beijing stänger Tibet"
Beijing stänger Tibet för utländska besökare i samband med den tredje årsdagen av de blodiga oroligheterna. Kina har mer eller mindre regelbundet stängt Tibet sedan området införlivades med Kina 1951. Besökare till provinsen måste förutom ett reguljärt visum till Kina ha ett specialtillstånd. Dessutom tillåts bara organiserade grupper under uppsikt av reseledare.

Tibet
2011-32 s 12
"Sekulär ledare Dalai Lamas efterträdare"
När Dalai Lama dör kommer det att bli strid om vem som ska efterträda honom. Den kinesiska regimen har ett annat förslag på vem som är den blivande "inkarnationen" av Dalai Lama än vad Tibets buddhistmunkar.
1959 flydde den nuvarande Dalai Lama till norra Indien där den indiska regeringe lät honom upprätta den tibetanska exilregeringen i Dharmsala. Nu lämnar han ledarskapet för att undvika risken att den nye ledaren blir styrd av Kina.
Lobsang Sangay, en Harvardutbildad akademiker som aldrig besökt Tibet har svurits in som chef för den tibetanska exilregeringen och ersatt Dalai Lama som ledare för det tibetanska folket. Han valdes till posten Kalon Tripa motsvarande premiärminister.
Kina vägrar att erkänna Sangays legitimitet och framhåller att de enbart kommer att förhandla direkt med Dalai Lamas representanter.
"Dalai Lama's political successor sworn in at Indian ceremony"

Kina, Tibet
2012-24 s 25-26
"Alla hatar regimen"
Frivillig död i eldens lågor. Beijing har bara ett svar på tibetanernas förtvivlade protester och det är ännu fler soldater. Den kinesiska regeringen reagerar med hårdhet på allt som luktar oroligheter och självständighet, vilket även fritt kringströvande nomader har fått erfara nu.
Sedan mer än ett år tillbaka konfronteras Kinas regering av en ny protestform: människor i de tibetanskt dominerade områdena sätter eld på sig själva. Minst 36 har dött på detta sätt sedan mars förra året.
Jaknomaderna är också en oroshärd. Svårkontrollerade, kringflyttande folkgrupper gör regeringen nervös. Beijings svar på protestaktionerna lyder som vanligt: fler soldater. Regeringen lägger skulden för självbränningarna på Dalai Lama som förra året avgick som ledare för tibetanernas exilregering och som håller låg profil.

2012-45 s 28-29
"Kina maktlöst, kan inte förhindra självbränningar i Tibet.
Samtidigt som Kina bereder sig för att byta ledarskap har en våg av självbränningar spritt sig och accelererat i hela Tibet som en del av de mest ihållande protesterna mot Pekings styre på fem årtionden. De flesta är i övre tonåren och de ger ett ångestfyllt krav på självständighet för Tibet och för att regionens religiöse ledare ska få återvända.
Enbart i förra veckan var det sju personer som dränkte in sig i bensin och satte eld på sig i östra Tibet. Minst 62 personer i Tibet sedan februari 2009.
Kina säger att man räddat det tibetanska folket ur medeltida livegenskap under Dalai Lamas teokratiska styre när han tog över 1950 och öst in pengar till bättre kommunikationer. Sedan 2008 har Kina skärpt sitt grepp över tibetanska platån vilket tibetanerna ser som ett angrepp på deras språk, religion och kultur. Protesterna har spritt sig från östra Tibet och ända fram till Lhasa, regionens främsta stad.

Kina, Tibet
2013-08 s 26
"Nyår i Kina och Tibet, men vad finns det att fira?
Det Han-kinesiska nyåret och det tibetanska nyåret har i år inträffat samtidigt.
Tibetaner fortsätter att protestera mot den kinesiska överhögheten genom att bränna sig till döds. Sedan 2009 har 100 tibetaner tagit sitt liv.
Den nye kinesiske ledaren XI Jinping har fortsatt den hårda linjen. Den officiella ståndpunkten är att "Dalai Lama klicken" har uppmuntrat extremism och "är hjärnan bakom självbränningarna".

Spanien, Kina, Tibet
2013-48 s 8
"Folkmordet i Tibet stör relationerna till Kina"
En brottmålsdomstol i Madrid har anhållit fem tidigare kinesiska ledare för deras del i folkmordet i Tibet. Bland annat den förre kinesiske presidenten Jiang Zemin och den tidigare regeringschefen Li Peng. Alla fem riskerar att häktas om de skulle resa till Spanien eller till andra länder som erkänner beslutet. Beijing reagerade kraftigt och förkastade de tibetanska stödgrupper i Spanien som tog initiativ till rättegången.
Den spanska regeringen är allvarligt bekymrad över de följder domstolens beslut skulle kunna få på relationerna till en viktig handelspartner. Spanien behöver kinesiska investerare för att förbättra sin bräckliga ekonomi.

Kina, Tibet
2014-26 s 21-22
"Så tämjer man väst"
Kommunistpartiet fördjupar integrationen mellan Tibet och övriga Kina.
Målet för 2020 är att färdigställa stora järnvägslinjer och knyta Tibet närmare grannprovinserna Xinjiang, Sichuan och Yunnan. En av dem, den 1900 km långa järnvägen mellan Lhasa och Chengdu, beräknas kosta mer än 20 miljarder dollar.
De stora satsningarna på infrastruktur ska ge ekonomisk utveckling och pacificera regionerna i väst. Men de som driver denna taktik förbiser alltid "mindre" frågor som att bevara regional kultur och miljö.
Antalet etniska Hankineser som kommer till Tibet som turister eller arbetare ökar. Förra året var det 7,5 miljoner som tog järnvägen från Golmud till Lhasa - dubbelt så många som befolkningen i Tibet. De lockas av löftet om ett orört och andligt rikt land.
Tibets industriella utveckling ligger långt efter Kinas centrala och östliga delar. Men förändring är på gång.

Kina, Tibet
2014-41 s 23
"Tecken på islossning"
Dalai Lama berättar att de informella samtalen med kineserna fortsätter angående hans återresa till hemlandet Tibet - om så bara för ett besök - och han berömmer försiktigt Kinas president Xi Jinping för att vara realist och respektera buddhismen.
För 25 år sedan fick Dalai Lama Nobels fredspris. Han argumenterar fortfarande för autonomi för Himalaya medan kineserna anklagar honom för att vara separatist. Dalai Lama och Tibets exilregering lanserade i juni i år en omtalad kampanj till stöd för "medelvägen", som förespråkar större autonomi för Tibet, men inte fullt oberoende.

USA, Kina, Tibet
2015-7 s 22
"Barack Obama attackeras i kinesisk media för att vänslas med Dalai Lama"
USAs president kallade den andlige tibetanske ledaren för sin "vän" vid ett bönemöte i Washington.
Kinas statliga media har förmanat president Barack Obama för att han träffade dalai Lama och för att han efter ett bönemöte, kallat honom för "en god vän" och ett mycket gott och kraftfullet exempel på betydelsenav att utöva medkänsla och som inspirationskälla för oss alla att agera för frihet och människovärde.
Kinesisk media menar också att deras möte var rent politiskt och kommer att få konsekvenser. Kinas utrikesministers talesman kallar Dalai Lama för att vara "en politiker i exil som länge varit engagerad i antikinesiska separatisters aktiviteter under förespegling att handla om religion".

Kina, Tibet
2015-12 s 24-26
"Kina vill tvinga Dalai lama att reinkarnera"
Det finns en djup oro bland ledarna i det kinesiska kommunistpartiet för att Tibets Dalai lama inte ska inkarnera. De är inte bara oroade, de är direkt ilskna och hotar nu med att han är tvungen att inkarnera. Och helt på deras villkor.
Om Dalai laman inte inkarnerar skulle detta förstöra den kinesiska regeringens planer på att konstruera en 15:e Dalai lama som accepterar Kinas närvaro och politik i Tibet.
Partifunktionärerna i Kina är ilskna över den landsflyktige Dalai lamas senaste spekulationer om att han ska avsluta den andliga linjen och inte reinkarnera. Dvs återuppstå i kroppen av en annan (yngre) Dalai lama. Denna buddistiska tradition för successionen.

Kina, Tibet
2016-27 24-27
"Himalayas larvsvamp är Tibets guld ger såväl välstånd som elände"
Nu minskar tillgången drastiskt och oron stiger bland tibetanerna. Klimatförändringar och för hårt skördande har gjort larvsvampen svårare att hitta.
Högt upp på den ibetanska högplatån, längs branta gröna dalar där jakar betar nedanför hotfulla, snötäckta bergstoppar, kryper vuxna och barn runt i sluttningarna. Vad de jagar är ett litet brunt skott som sticker upp ur snön. Skottet avslöjar att det finns en svamp känd som larvsvampen. Den kallas "Himalyas viagra".
Men fungerar verkligen svampen? Inga västerländska studier har bekräftat dess effektivitet. Men inkomsterna av den "värdefulla" produkten har förändrat de tibetanska samhällena. Svampen har givit invånarna ekonomisk makt och jobb, men också lett till fylla och spelande, miljöförstöring och till och med våld.