Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Teknik   

Dessa sidor innehåller sammanfattningar av artiklar om Teknik, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.  aktuell artikel

96-39 s 26-27
"Olivolja av solros och hallonsylt av plommon"
Att manipulera livsmedel är mer lönsamt än att piratkopiera CD-skivor, men nu är teknologin på väg att spåra upp förfalskarna.
Det är nukleärmagnetisk resonans (NMR) spektroskopi. Man kan ta reda på från vilken molekyl en speciell kolatom kommer. 13C NMR.

97-04 s 24
"Grattis på födelsedagen HAL!"
År 2001, då utspelar sig Arthur C Clarkes berömda roman från 1968. Hans berömda dator med mänskliga drag "föddes" den 12 januari 1997. Nu är det så dags!

97-18/19 s 25
"Dags att pensionera rymdstationen Mir"
Det läcker kylvätska i den 11 år gamla rymdstationen. Koncentrationen av etylenglykol blir nu för hög. MIRs beräknade livslängd var dock bara 5 år. Ryssarna som arbetar på MIR börjar bli stressade. De kan inte hämtas hem till jorden förrän i början av augusti.

98-50 s 25-26
"Datorn tar kommandot i trafiken"
Kombinationen av bil- och datorteknik lovar mycket - om man lyckas bemästra barnsjukdomarna. Bilar med "aktiva navigationssystem".
Man kan dock inte göra tekniken mer avancerad än att människan hinner med.

98-51/52 s 27-28
"Europa online"
Plocka fram kreditkortet, den elektroniska handeln exploderar"
Europa ligger dock ännu långt efter Amerika. Männen blir de nya köparna. Köper hellre på Internet än köar i affärer. I Europa är Skandinavien ett föredöme.
(Detta är en artikel i Newsweek där Sverige nämns i positiva ordalag flera gånger).

99-01 s 36-38
"Det intelligenta huset fattar egentligen ingenting"
Säger man i denna långa (och intressanta) artikel i der Spiegel som innehåller många skojiga exempel på hur chips i skosulan kan kommunicera med chips i kylskåpet och ta reda på hur mycket mjölk man behöver köpa hem när man står villrådig i snabbköpet. Bill Gates palats utanför Seattle är själva förebilden. Men inställningen är mycket kritisk och tvivlande - en attityd som man kan anta delas av Tempus medarbetare - denna tekniska konservatism kan i sig vara en bra motpol till annat jag läser men jag tror att i framtiden kommer jag att lämna tidningen om den inte ändrar inriktning.
Vad man är tvivlande till är att vi vill lämna ifrån oss alla de otaliga små dagliga beslut vi fattar framför allt i hemmet till en förprogrammerad dator och vad man är kritiskt mot är att inte många (däribland tidningens medarbetare, kan man förmoda) som vill och kan klara av att göra de inställningar på en dator i hemmet som krävs. "Tekniken komplicerar livet…och saknar användning".

99-21 s 20-22
"Finland äger framtiden"
Finländarna har känsla för mobilkommunikation och informationsteknologi och en stark önskan att förena dessa båda företeelser. Ungdomarna uppmanas att använda mobiltelefonen. De har fått gratis, kvalificerad utbildning ända upp på universitetsnivå. Hela befolkningen är tekniskt välutbildad. Engelska talas av alla och regeringen har utfärdat IT-körkort. Finland har också producerat "Linux", dvs Linus Torvalds.
Men den stora stjärnan på IT-himlen är naturligtvis Nokia.

2000-7 s 22-24
"Trängseln i lufthavet har blivit olidlig"
Flygtrafikkontrollen lyckas inte hålla takt med flygtrafikens kraftiga uppgång vilket drabbar passagerarna i form av förseningar och inställda flygturer.
Det är det växande antalet av små jetflygplan, affärsflyg och matarflyg som starkt bidrar till trängseln i luften. De nationella flygledarna utmärks av "ett slags offentlig-sektor-mentalitet" dvs reagerar inte på efterfrågan på större effektivitet. De visar en "sovjetisk attityd". Ska flygledningen kanske privatiseras eller kommer människorna snart helt enkelt att ersättas av datorer (med mer marknadsmentalitet får man hoppas!).

2000-9 s 225
"Storebror är bäste vän"
Allt britterna gör utanför hemmet registreras av en kamera. Det märkliga är att de inte protesterar utan snarare tycks gilla det. I Newham (en del av London) finns 240 övervakningskameror. Många är kameror som "känner igen" speciella ansikten. Ett nätverk av kameror kan reducera kriminaliteten med 70 %. Tekniken är effektiva vapen i kampen mot brottsligheten.

2001-13 s 26-27
"Tyngdlöst samarbete är inte garanterat friktionsfritt"
Kommer den internationella rymdstationen, ISS, att främja samarbetet mellan USA och Ryssland eller ge upphov till missämja och dispyter?
Trots de "äktenskapliga problemen" har ingendera parten råd att säga upp arrangemanget. USA behöver ryssarnas expertis när det gäller rymdstationer och hoppas dessutom att arbetet på ISS ska hindra dessa experter från att sälja sina tjänster till "skurkstater".
Ryssarna har ekonomiska skäl att fortsätta samarbetet. De lovades av Clinton att få sälja ett antal raketer till USA varje år, en affär som ger grova pengar.

2001-15 s 24-25
"Konkurrensen om hjärnkraften ökar"
Världen är en global marknadsplats. Pengarna flyter som vatten över gränserna och bygger en evighetsmaskin som skapar investeringar, utveckling och välstånd. I teorin är det ett system som gör alla till vinnare. Den globala marknaden för kunskap och expertis har däremot utvecklats mycket långsammare, och därför har den hittills bara skapat en vinnare: USA.
I USA sysselsätter informationstekniken 5 miljoner människor. En av dessa är födda utomlands. Men nu satsar världens länder plötsligt allt större resurser på att behålla sina inhemska begåvningar. Taiwan t ex har lockat tillbaka 50000 av de forskare och tekniker som har emigrerat de senaste två decennierna.
Vetenskaplig expertis och tekniska färdigheter har blivit så viktiga för ländernas ekonomiska utveckling att de flesta länder nu gör allt för att förhindra den utbildade arbetskraftens utflyttning.

2001-19 s 22-23
"Airbus och Boeing väljer olika vapen"
Airbus satsar allt på en jättelik jumbomodell medan Boeing satsar på mindre, snabbare modeller. Frågan är om båda företagen har en vinnare eller om ett av dem oundvikligen förlorar på sin insats. Striden står mellan storlek och snabbhet. Bakom Airbus finns spanska, franska och brittiska intressen. De vill bygga en supermodern superjumbo kallad A 380. Ett försök att till en kostnad av 10 miljarder dollar stjäla Boings skattkista, jumbojetmarknaden, som Noing haft monopol på sedan 747:ans födelse på 1960-talet. Boing tar inte upp konkurensen utan satsar på Sonic Cruiser. "Snabbare är intressantare än större".

2001-39 s 26
"Kina bygger järnväg på världens tak"
Kineserna planerar ett ingenjörskonstens storverk, en järnväg ända till den tibetanska huvudstaden Lhasa. Ingenjörernas värsta fiende är den tunna luften och permafrosten. Aldrig förr har en järnvägslinje byggts på så hög höjd och så svår terräng. Hela linjen går på över 4000 meters höjd och högsta punkten är över 5000 m. Den ska gå från staden Xining, huvudstad i provinsen Quinghai ända till den tibetanska huvudstaden Lhasa. Varken arbetet eller tågresan år 2007 kommer att bli riskfritt. Höjdsjuka kan nämligen vara dödlig.
Omfattande åtgärder vidtas för att inte förstöra miljön. Men inte bara miljön hotas. Oppositionella i Tibet varnar för att Peking kommer att ta ett ännu fastare grepp om den region som Kina ockuperade 1950.

2001-43 s 24-26
"Längtan efter höjd"
Det som förr symboliserade makt och styrka symboliserar nu snarare sårbarhet. t kan dröja upp emot ett år innan man har röjt upp efter World Trade Centers rasade torn. Redan nu diskuteras emellertid hur dessa kvarter på södra Manhattan skall användas i framtiden: nya tvillingtorn, ett minnesmärke eller ett nytt Guggenheimmuseum? De flesta som bor i staden vill inte dagligen konfronteras med ett monument över tragedin, antingen det är två nya ännu högre torn man bygger för att visa att "Allt som ni river kommer vi att bygga upp igen", eller ett museum som påminner om tragedin. Bättre är då en vacker och neutral byggnad.
Twin Towers i Manhattan började byggas 1966 på rent pragmatiska grunder, markpriset var skyhögt, och tillmättes varken estetiskt eller symbolisk betydelse. Men de fick snabbt efterföljare som t ex i Frankfurt a.M., i Tokyo, Kuala Lumpor etc och nu bygger man "Twin Towers" i Wien. Många anser att idag symboliserar höga hus snarare sårbarhet än nationell styrka och framgång.

2003-27 s 26-27
"Hur mycket är klockan?"
I takt med att jorden roterar allt långsammare växer skillnaderna mellan olika tidmätningssystem. För att kompensera detta började man 1972 att införa "skottsekunder", dvs man stannar tiden 1 sekund. 32 sekunder har man sedan dessa stoppat tiden med. Kallas UTC - koordinerad universell tid. Problemet är att alla tidssystem inte har gjort detta. Den astronomiska tiden som astronomer använder har inga skottsekunder alls och ligger därför 32 sekunder före. Kallas Greenwichtid (GMT). GPS tiden ligger 13 sekunder före. Den planerade europeiska GPS tiden, Galileo får ännu en annan tid. Experterna varnar för en "tidsinställd" bomb. T ex kan flygplan som använder olika tidssystem krocka.

2003-40 s 26-27
"Danskarnas stolta symbol snurrar i vinden"
Danmark är ett föregångsland för vindkraften. Offshoreanläggningar verkar vara framtidens melodi. När de står till havs stör de de omkring boende mindre. Danska företag kontrollerar cirka 50 % av den globala vindkraften. Branschen sysselsätter 25000 personer i Danmark. Det är Middelgrundsprojekten som är grund för vindkraftens succé i Danmark. Det ligger 3 km från Köpenhamns centrum och förser 40000 hushåll med el. I fjol blev anläggningen vid Horns Rev 22 km utanför Jylland klar. 80 jättelika vindturbiner ger energi till 133 000 hushåll.

2004-24 s 26-27
"Etern är full av hemligheter"
Alla koder kan knäckas, men det blir svårare och svårare. USA tog sin hand från Ah,ed Chalabi som hade tipsat Iran om att dess hemliga kod hade knäckts. Datortekniken har gjort det möjligt att förfina krypteringsmetoderna och idag finns det lättillgängliga system som är i orincip omöjliga att knäcka om man inte har obegränsat med pengar, datorkraft och tid.

2004-24 s 26-27
"Enigmakoden"
Den brittiska underrättelsetjänsten började 1926 plocka upp tyska meddelanden som var totalt obegripliga. Det var Enigmakoden, ett mycket sofistikerat mekaniserat kommunikationsmedel. När kriget bröt ut rekryterade den brittiska underrättelsetjänsten ett stort antal Cambridgeforskare och matematiker som fick uppdraget att knäcka Enigma. Med hjälp av ett slags primitiv dator, kalla "bombe" lyckades de.

2005-10 s 26-27
"Bara vanligt vatten!"
De sju haven plus ny teknik ska avhjälpa bristen på vatten. London lider brist på färskvatten liksom Mexiko City. Städerna växer snabbare än tillgången på dricksvatten. Nu kan man med ny teknik avsalta havsvatten till en betydligt lägre kostnad än tidigare. Kanske blir i framtiden rent vatten inte samma heta politiska fråga längre som det är idag.

2005-16 s 13-17
"Det svarta guldet tar vägen västerut"
I sommar tas världens viktigaste pipeline i bruk, eftersom den reducerar USAs beroende av arabisk olja. Fem miljarder fat olja ska pumpas upp ur Kaspiska havet och föra den vidare till konsumenter runt om i världen. Den börjar nära Baku och går via det azeriska slättlandet, de georgiska bergen och vidare genom Turkiet fram till dess Medelhavskust vid hamnstaden Ceyhan. För somliga symboliserar ledningen USAs allsmäktighet, för andra är den ett bevis för storföretagens skicklighet, och för några är den beviset för att pengar är viktigare än demokrati och rättvisa. Bönderna i Azerbajdzjan har fått rikligt betalt av British Petroleum, som är störst andelsägare i ett internationellt konsortium, för att hyra ut sina åkrar på tre år medan rören grävs ner i deras marker. De är nöjdare än någonsin. I Georgien får de anställda löner som gör dem till landets bäst betalda. Arbetsvillkoren och arbetarskyddet är av hög klass. Till byar som ledningen passerar utan att någon där är anställd betalar BP 5000 euro för något projekt som byborna ska enas om och själva hjälpa till med. BPs viktigaste samarbetspartner är regeringen i Azerbajdzjan via det statliga oljebolaget Socar. 90 % av Azerbajdzjans exportintäkter kommer från oljan, men bara en bråkdel av landets invånare, dvs president Alijevs vänner och gunstlingar, får del av dessa intäkter.

2005-29 s 15-17
"Kärnkraften går mot en ny vår"
Kärnkraftsindustrin har haft det svårt det sista kvartsseklet. Först kom olyckan i Three Miles Island i USA 1979 och sedan katastrofen i Tjernobyl i Ukraina 1986. Terrorattackerna den 11 september 2001 var också en skarp erinran om att atomenergi kan användas till olika saker. Men kärnindustrin har på senare til fått ett uppsving. Kina har 9 kärnreaktorer och planerar för ytterligare 30. Ny kapacitet byggs eller övervägs i Indien, Taiwan och Sydkorea. Ryssland bygger redan flera reaktorer liksom Finland. Greenpeace grundare James Lovelock säger att det bara är kärnkraften som kan sätta stopp för den globala uppvärmningen. Ledare för ansedda miljögrupper som Environmental Defense och World Resources Institute har också uttalat sig i samman anda. Sådana åsikter väcker bestörtning i motståndarlägret, bl a Europas Gröna rörelse. Klimatförändringen medverkar till att återuppliva kärnkraftsindustrin men dess lönsamhet är kanske inte så säker som många tror.

2005-34 s 24
"Månen nästa"
Space Adventures är världens mest högtflygande resebyrå. 2001 var den först med att skicka en turist till Internationella rymdstationen (ISS). Förra veckan presenterade företaget en paketresa till månens baksida. Priset ligger runt hundra miljoner dollar. Efter 6-8 veckors träning får äventyrsresenären ungefär 3 veckor ombord på en rysk Soyuzkapsel, där man erbjuds att delta i tekniska experiment, fotografera och utforska rymden.

2007-06 s 27-31
"Kapplöpningen i rymden fortsätter"
Konkurrensen om herraväldet i rymden hårdnar. Europa, Ryssland och Kina utmanar USA som ledande rymdnation. Även om Ryssland förlorade kapplöpningen till månen på 1960-talet så har de senare på många håll överträffat rivalen USA. Ryssland planerar att skicka upp den första av fem månrobotar 2010 och ha en permanent forskningsstation där 2012. Kina planerar att skjuta upp sin första månlandare 17 april i år. Planen är att på sikt skicka dit en människa. Både Kina och Ryssland ämnar söka efter begärliga råvaror på månen - framför allt helium-3, en sällsynt isotop som tros kunna fungera som bränsle i fusionsreaktorer och erbjuda en ren energikälla.

2007-42 s 31
"Är vi ensamma?"
Astronomerna kanske är nära upptäckten av en beboelig planet av "jordisk typ".
Tekniska framsteg har gjort det möjligt att hitta också små, steniga planeter som liknar jorden och som kretsar kring avlägset belägna stjärnor. Men vad ska vi i så fall göra åt avståndet som troligen handlar om tusentals ljusår. Det blir knappast aktuellt med charterresor.

2010-14 s 29
"Det bästa vapnet finns i naturen"
Världens starkaste chili, eller spanska peppar är Bhut jolokia, eller spökchili, som förr användes till tårgasliknande granater för att stoppa misstänkta brottslingar. Dess frön påstås vara hundra gånger starkare än den vanliga chilin. Den indiska armén tror att den kan användas i rökgranater mot upploppsmakare eller för att tvinga ut terrorister från deras gömställen. Armén uppger att vapnet även kan användas i form av spray, av kvinnor eller män som behöver freda sig.
"Detta kommer definitivt att bli ett effektivt, icke-giftigt vapen", menar en avdelningschef på Försvarsforsknings- och utvecklingsinstitutet i New Delhi, R B Srivastava.

Kärnkraft
2011-13 s 22-24
"När röken har skingrats"
Krisen i Fukushima bromsar kärnkraftens utbyggnad. Kanske är den till och med början på en avveckling. Rädsla och osäkerhet sprids fortare än radioaktiv strålning Den aktuella katastrofen går inte att jämföra med Tjernobyl men väl med Three Mile Island. Kärnkraften är en marginell energikälla globalt sett, den genererar bara 14 % av världens elektricitet. Atomindustrin har stagnerat sedan Tjernobyl men naturgas och förnybara energikällor har ökat med imponerande fart. Men utan kärnkraft skulle jorden bli varmare. Utan kärnkraft skulle utsläppen av koldioxid globalöt sett öka med ungefär de årliga utsläppen från Japan och Tyskland tillsammans, från 50 till 61 miljarder ton. FNs målsättning är 44 miljarder ton 2020.

2011-13 s 24
"I vulkanens skugga"
I Sydostasien finns inte ett enda kärnkraftverk, men det ska bli en ändring på det. Vietnam, Malaysia och Filippinerna har långtgående planer på att stilla energihungern med atomkraft. Indonesien planerar fyra reaktorer, och den första kommer att ligga vid foten av en vulkan. Länderna växer ekonomiskt och behovet av energi ökar. Indonesien vill eliminera beroendet av fossila bränslen och minska utsläppen av miljöfarliga gaser. En grupp lärda islamister utfärdade 2007 en fatwa mot anläggningen intill vulkanen Muria. Därefter drog de slutsatsen att kärnkraft är förbjudet.
Vietnam planerar att bygga sitt första kärnkraftverk 2014 och 2020 ska det finnas totalt sex reaktorer.

2011-13 s 25
"Vindkraften är billigare"
EUs miljökommissionär Connie Hedegaard säger att sjunkande kostnader för vindenergi offshore betyder att det är ett vettigt alternativ till den krisdrabbade kärnkraften. Vindmöllor till havs ger mycket billigare energi än kärnkraft påstår hon. Problemen i kärnkraftsindustrin har ställt förnybara energikällor som vind och sol i rampljuset igen.
Hedegaard har presenterat en "vägkarta till 2050".

2011-13 s 27
"Italien dröjer med beslut"
Den italienska regeringen har infört ett ettårigt moratorium för landets kärnkraftsprogram 2009, det vill säga 20 år efter att ha avbrutit utbyggnaden av kärnkraften beslöt italienarna att bygga ett nytt kärnkraftverk. Men nu har planerna lagts på is. Italien ligger, liksom Japan, i ett område där jordskalv inträffar. Den 12 juni uppmanas italienarna att rösta ja eller nej till kärnkraft.

Latinamerika, Colombia
2012-12 s 27-28
"Gammal trotjänare fungerar som obygdens livlina"
Utan flyget skulle isoleringen av Colombias vildmarker vara total. Regionen vid gränsen till Brasilien och Venezuela, som är lika stor som Frankrike, består av tio delstater och ligger där foten av Anderna övergår i slättland och sedan djungel. Bara 5 % av Columbias 46 miljoner invånare bor där och de allra mest isolerade samhällena är små bosättningar i små djungelgläntor. Det enda snabba sättet för att komma till en stad är ombord på de DC-3:or som flygs av små privata bolag. Det är robusta flygplan som under andra världskriget transporterade allierade soldater till Normandie. Här kallas flygplanen för djungelbussar eller djungeltraktorer då de flyger nästan bara över djungel. De är över 60 år gamla men i "perfekt skick". Flygplanen duger till att landa på vilken bana som helst, asfalterad eller inte.

2012-34 s 19-20
"Internet är för Islam vad boken var för kristendomen"
Smarta telefoner har satts in i kampen för att hjälpa muslimer att hålla rätt på Ramadans olika tider runt om i världen. Muslimer har omfamnat Internet och smarta telefoner precis som resten av världen har gjort - och i vissa fall i ännu högre grad.
Teknologin förändrar själva Islam genom att skapa en virtuell version av ummah, den muslimska nation som Islams anhängare anser sig vara en del av. Unga muslimer använder teknologin för att distansera sig från äldre, traditionelle beteenden samtidigt som de ifrågasätter västs seder och bruk.
En Facebook för muslimer, Salamworld, är på väg. Den ska ta bort naket och svordomar.
Det finns appar med texter och ljud av Koranen på andra språk än arabiska och en annan med en manual hur man ska bedja. Nu kan lekmän se de heliga texterna och läsa andra tolkningar av dem och behöver inte lita på sina lokala predikanter, vars inflytande kommer att begränsas. Lekmän får möjlighet att kritisera det religiösa etablissemanget. Internets påverkan är särskilt stor för muslimska kvinnor. Internet har en tendens att förstärka tolerans och öppenhet.

Teknik, Näringsliv
2012-36 s 29
"Är Cook en god kock för Apple"
Tim Cook kan nu fira sitt första år vid rodret ombord på Apple, sedan han den 24 augusti i fjol efterträdde Steve Jobs, den teknologiska världens rockstjärna. Apple har fortsatt att slå rekord och i augusti 2012 var företaget de mest värdefulla av alla tiders börsnoterade företag. Den titeln hölls tidigare av Microsoft. Tim Cook lyssnar på Wall Street och aktieägarna och för första gången sedan 1995 gav Apple förra månaden utdelning.
Frågan är nu om Tim Cook lärt tillräckligt av sin företrädare för att kunna hålla det kreativa flödet inom företaget i fritt flyt. Nya marknader måste erövras - till exempel digital TV.

2012-37 s 25-26
"Drönare dödar civila och motverkar sitt syfte"
Kriget i rymden med obemannade drönare och elektroniska vapen ingår i ett bredare "hemligt krig" för att krossa militanta islamister. Men får det förarlösa kriget motsatt effekt .
Om alltför många civila oavsiktligt drabbas kan det leda till att offrens släktingar och stammedlemmar ansluter sig till al-Qaida.
I den senaste attacken mot ett fordon i staden Radaa i Yemen dödades minst tio civilister däribland kvinnor och barn. Radaa-attacken utfördes av en amerikansk drönare men Yemens regering har trätt fram och tagit på sig skulden.

2012-37 s 27-29
"Energivapen kommer - men inte som i science fiction"
Den stora fördelen med att använda sig av energi strålning för att förstöra krigsutrustning är det faktum att den färdas med ljusets hastighet vilket i praktiken betyder att den träffar allt som den riktas mot. En annan fördel med lasras och andra energivapen är att man i de flesta fall inte kan göra slut på ammunitionen så länge som vapnet är anslutet till en energikälla. Initialkostnaden må vara hög men varje avlossat "skott" kostar bara cirka 20 kronor.
Vapnets begränsning är framför allt den relativt låga effekten men också att dimma och rök snabbt drar ner effekten.

2012-40 s 12-13
"Drönare spejar från Tysklands himmel"
Den minskade storleken och de fallande priserna på obemannade flygande anordningar har lett till en drönar-explosion i Tyskland där de används i både privata och offentliga sammanhang. Lagstiftningen om hur de får användas är otydlig.
Roboten AR 100-B kan ta uppemot 300 gram utrustning. Den kan bära kameror, inspelningsapparater och en rad andra instrument. Högteknologiska drönare säljs i Tyskland via postorder. Den kontrolleras digitalt och används också av den tyska militären i Afghanistan. Den obemannade farkosten seglar ständigt i det tyska luftrummet. Den möjliggör en ny form av privat och offentlig övervakning.
Militären i USA har utvecklat miniatyrdrönare som ser ut som insekter. Nano Hummerbird som är stor som en kolibri och kan sitta på en gren och avlyssna samtal utan att någon märker det.

Teknik, Storbritannien, Burma
2012-49 s 12-13
"Britter närmar sig sanningen om Burmas nedgrävda Spitfireplan"
En engelsk bonde och hans vänner har ägnat 15 år och stora summor pengar åt att spåra upp flygplan som de hoppas kunna flyga igen. Just nu går jakten efter försvunna plan i Burma. Det handlar om ett till tre dussin plan som antas ha grävts ner sedan de förpackats i vattentäta lådor när det andra världskriget led mot sitt slut i fjärran östern.

EU, Samhälle, Teknik
2013-03 s 8
"Bilismens verkliga kostnader för EU"
Bilavgaser, buller och trafikolyckor kostar varje EU-medborgare 600 pund om året visar en undersökning "Bilismensverkliga kostnader" från trafikforskare vid Dresdens tekniska universitet.

Teknik, terrorism, IT
2013-03 s 14
"Banker ber staten om hjälp"
Amerikanska banker har I allt större utsträckning blivit en måltavla för hackare. De söker hjälp privat och hos statsmakten, till och med hos NSA - National Security Agency - som övervakar den elektroniska datatrafiken. Gång på gång kollapsar hemsidorna för de stora bankerna.
En föga transparant grupp vid namn Izz ad-Din al-Kassam Cyber Fighters påstår sig ligga bakom attackerna för att få bort filmen "Innocence of Muslims" som smädar Mohammed från Nätet. Amerikanska källor lägger ansvaret för attackerna på statliga iranska myndigheter.

Turkiet
2013-03 s 10-11
"Turkiet och IT-boomen"
Turkiet översköljs av IT-företag. Men med en befolkning på 75 miljoner där hälften är under 30 år är marknaden fortfrande inte mättad. Ungefär 44 % använder idag Internet, mot bara 14 % 2006. Vanligtvis utgår de turkiska Internetföretagen från utländska affärsmodeller och anpassar dem till den turkiska marknaden.

USA, Teknik
2013-13 s 22-23
"Kalifornien har inte råd att utveckla ett varningssystem för jordbävningar"
Kalifornia är "sist i klassen" och långt efter andra jordbävningsdrabbade zoner som Mexiko och Japan. Mexiko utvecklade sitt varningssystem efter jordbävningen i Mexiko City 1985 och Japan efter jordbävningen i Kobe 1995. Men nu är det för dyrt i USA.

EU, Teknik
2013-31 s 11
"Hur säkra är Europas järnvägar"
Den uppmärksammade tågurspårningen i den spanska staden Santiago de Compostela som ledde till döden för 78 passagerare och mer än 130 skadade är den värsta i Spanien på 40 år. Så hur säkra är egentligen Europas järnvägar? Det första stället där man kan få svar är en tågsäkerhetsrapport från Europeiska järnvägsbyrån (ERA) som publicerades tidigare i år. Storbritannien räknas som säkras tillsammans med tre andra europeiska länder.
Självmord som rapporteras vid sidan om olycksoffer utgör hela 69 % av alla järnvägsolyckor. I snitt åtta självmord per dygn. Bara 11 % av alla dödsfall inom järnvägsnäten i Sverige utgörs personer på tågen, passagerare och personal. Säkerheten för passagerare i tåg är tre gånger högre än i buss eller bil. Den minsta risken är flygtransporter.

Afrika, Teknik
2013-33 s 27
"Afrika vill inte bli Europas digitala soptipp"
Afrikanska länder kräver åtgärder för att stoppa importen från Europa av elektroniskt avfall, inklusive gamla datorer och mobiltelefoner. De stränga europeiska miljölagarna gör att det blir billigare att exportera begagnade varor än att göra sig av med dem på hemmaplan.
De afrikanska stater som har antagit Bamako-konventionen - den internationella konventionen rörande export av farligt avfall till Afrika - möttes i Malis huvudstad under juni. Det var första gången sedan den internationella överenskommelsen skrevs 1991.
I veckan offentliggjorde dessa stater ett dokument som efterlyser enhetliga åtgärder för att få slut på importen av e-avfall, det vill säga kasserade elektronikvaror. Man efterfrågar också att avtalet faktiskt följs samt hårdare nationell lagstiftning.
Ofta innehåller avfallet farliga komponenter. I vissa fall fraktas varorna som donationer för återanvändning, trots att de inte längre går att använda.
I fjol vidtog även EU åtgärder för att skärpa exportlagarna och förhindra dumpning av elektroniska varor i Afrika.

EU, Teknik
2013-37 s 4-5
Inom luftfarten har det privatägda lågprisflyget skakat om marknaden och fått traditionella företag att backa. Men inom Europas järnvägssystem är det fortfarande föga konkurrens om passagerarna. Till och med inom godstransporter domineras marknaden av statliga företag.
Europakommissionens "Transport 2050" plan, som antogs för två år sedan, utlovar att hälften av kontinentens medellånga godstransporter år 2050 ska vara borta från vägarna och fraktas på tåg. Men trots att en del framsteg har skett vid utformningen av gränsöverskridande "järnvägskorridorer", kommer planen inte att kunna förverkligas om det inte skapas större valmöjligheter och mer konkurrens. Nya, privata tågfraktsföretag klagar över att deras ansträngningar att ta sig in på marknaden omintetgörs av de statliga företagen. Laszlo Horvath, ordförande vid CER Hungary, säger att de stats­ägda jätteföretagen, som vanligtvis äger spåren och sköter tågtrafiken, uppträder otrevligt när små unga uppstickarföretag som hans för­söker att utvidga verksamheten.

2013-39 s 24-26
"NSA håller uppsikt över den finansiella världen"
NSA håller kort på bank- och kreditkortstransaktioner - ibland i direkt strid med nationella lagar och globala regler. Europas finansiella transaktionsnätverk SWIFT har mjölkats på olika nivåer visar dokument inifrån den amerikanska spionagenturen.
Det är de politiskt mest explosiva avslöjandena vad avser NSAs hemliga till gång till Swifts nätverk. Efter långa diskussioner 2010 undertecknade EU det så kallade Swiftavtalet med USA. Men NSA-dokument från visselblåsaren Edward Snowdens arkiv visar att USA kringgått överenskommelsen och spionerar Swifts datornätverk.

Snowden
2013-45 s 16-17
"Snowden har kanske fått ett jobb i Ryssland"
Vid sällsynt tillfällen, nästan alltid nattetid, lämnar Edward J. Snowden sin hemliga bostad någonstans i Ryssland. Han använder dagarna till att lära sig ryska och läser. Han har just avslutat Dostojevskijs Brott och straff!
Med honom är Sarah Harrison, en brittisk aktivist som arbetar för WikiLeaks.
Utan att vara lika uppmärksammad tycks hon ha funnit sig fångad i samma hemlighetsfulla limbo, som utgörs av den tillfälliga fristad som den ryska regeringen gav Snowden för tre månader sedan. Han kanske slipper att ställas inför rätta, men han kan långt ifrån känna sig fri och kan inte heller leva i full frihet.
Andrei Soldatov, en journalist som skrivit mycket om säkerhetsorgan, säger att F.B.S. - den inrikes organisation som efterträtt sovjetårens underrättelsetjänst - tydligt och klart kontrollerar de omständigheter i vilka Snowden nu lever. Man skyddar honom och begränsar hans rörelsefrihet även om man inte direkt kontrollerar honom själv.
- Han är helt enkelt omgiven av dessa människor, säger Soldatov, som tillsammans med Irina Borogan skrivit historien om den nya ryska säkerhetstjänsten.

2013-45 s 18-19
"De tio vittnena"
Ledande personer i den tyska underrättelsetjänsten har rest till Washington, ett möjligt NSA-utskott kan snart börja sitt arbete. National Security Agency (förkortat NSA), Nationella säkerhetsmyndigheten, är en federal myndighet i USA som svarar för USA:s signalspaning. Detta inkluderar avlyssning av/spaning via radio, telefon och internet och motsvarar därmed Försvarets radioanstalt, FRA, i Sverige.
Edward Snowden skulle bli det viktigaste vittnet men även ledande tyska politiker bör räkna med att ställas till svars.
Edward Snowden är det centrala vittnet i ett undersökningsutskott. Han känner till dokumenten, koderna, operationerna - ingen annan torde förfoga över sådana specialkunskaper om NSA-spionaffären.
Men många fler kan vänta sig att bli kallade till utskottet för att vittna. T ex Angela Merkel, har hon sedan hon tillträdde 2005 inte haft någon vetskap om amerikanernas spionaktiviteter. Gerhard Schröder som var rikskansler före Merkel, Frank-Walter Steinmeier, som var Schröders kanslichef och koordinator för underrättelsetjänsterna, och som 2002 fattade ett beslut om närmare samarbete mellan Tyskland och USA.

2013-45 s 20-21
"Snowdens läckor har satt fart på företagens paranoia"
Många tyska företag fruktar att USA använder utländska underrättelsemöjligheter för att stjäla handelshemligheter från främmande länders företag till förmån för amerikanska företag i avsikt att höja sin internationella konkurrensförmåga eller ökat sina vinster. Tyska företag tror nu att USA utgör en nästan lika stor risk för industrispionage som Kina.
Rapporterna att USAs nationella säkerhetsorgan spionerat på den brasilianska oljeföretaget Petrobas och tillskansat sig data som bland annat lagras hos Google och Yahoo har ökat oron. Snowden sägs ha "röntgat det intensiva arbetet mellan USAs säkerhetstjänst och företag.

Snowden, Storbritannien
2013-45 s 22-23
"Storbritanniens regering ett hot mot tryckfriheten"
Sjuttio av världens organisationer för mänskliga rättigheter har skrivit ett öppet brev till Storbritanniens premiärminister Cameron och varnat för hans regerings reaktion till de avslöjanden som Edward Snowden gjort om massövervakningen. I förra veckan uttalade Cameron ett inlindat hot om att vidta hårdare tag mot The Guardian och andra tidningar som har bevakat Edward Snowdens avslöjanden som kan leda till en nedbrytning av fundamentalas rättigheter och till friheten i Storbritannien.
Men reaktionen från Sverige har uteblivit!

Italien
2013-46 s 18-19
"Jordbruksavfall ersätter bensin"
Tekniken att använda spill från jordbruksproduktionen samt växter och grödor som går att odla på mark där traditionella jordbruksprodukter inte passar är en miljömässig revolution. I konventionell tillverkning av etanol har man tidigare använt sig av grödor som kunnat ätas och därför minskat matproduktionen.
Men det finns ett starkt motstånd mot biobränslen från oljebolagen som inte vill att bensinförsäljningen ska minska.

IT, Teknik
2014-32 s 29
"Så uppfann vi CD-skivan"
"När CD:n kom gjorde jag mig av med alla mina gamla Rolling Stones och Beatles vinylskivor - det smärtar mig fortfarande".
1980 hade samarbetet mellan Sony och Philips kommit till att man skrev ner de hemliga tekniska specifikationerna i "den röda boken" och teamet höll en stor fest. Man sålde tekniken som licenser till andra företag. 1982 kostade den första spelaren 7000 kr. Ett avtal gjordes med Dire Straits om att all deras musik skulle släppas på CD.

IT, Medicin, Teknik
2014-33 s 26-27
"Virtuell verklighet kan lugna oroliga patienter"
Virtuella hörlurar med mikrofon kan snart bli vanliga i operationssalarna efter ett banbrytande experiment i Spanien.
Oculus VR har sitt säte i USA, Kalifornien och deras affärsidé är att ta fram världens bäst teknik för virtuella upplevelser. Så här beskriver de sig själva: "Vi utvecklar en omslutande virtuell teknik som är bärbar och prisvärd".
Tekniken var främst tänkt att användas som dataspelare världen över, men produkterna blev så bra att de nu används för många andra ändamål, varav som avkopplande verklighet för oroliga patienter.
Tidigare har det varit dyrt att använda teknologi i sjukvården men i takt med konsumentinriktad teknologi har den blivit mer lättillgänglig och kommer att utnyttjas mer vilket gör medicinska rutinåtgärder mycket mindra skrämmande för patienterna.
http://www.theguardian.com/technology/2014/aug/07/how-virtual-reality-can-soothe-nervous-patients
"Comfortably numb: how virtual reality can soothe nervous patients"
bild Oculus_VR

IT, Teknik, Nordirland, USA, Terrorism
2014-35 s 9
"Vem döljer sig bakom masken?
Ny teknik kan avslöja vem som mördade James Foley i Irak.
Nordirland har länge kämpat mot IRAs maskerade paramilitärer och har därför utvecklat en teknik där man kan "skala bort masken" och urskilja ansiktet under den.
Denna teknik används idag i Irland även för att avslöja andra misstänkta gärningsmän och för att säkra att fällande domar är korrekta. Nu uppger säkerhetskällor i Belfast att tekniken skulle kunna användas för att identifiera mannen som halshögg den amerikanske reportern James Foley i Irak.

IT, Teknik, Handel
2014-38 s 28-29
"Google släpper Android för de som ännu saknar smartphone"
Tillväxtmarknaderna ligger fortfarande öppna för teknikföretagen som tillverkar smartphones. Goggle ligger därför i stargroparna för att lansera en Android som kostar under 100 dollar. Den första tillväxtmarknaden företaget satsar på är Indien vilket delvis beror på att en av Googles chefer, Sudar Pichai, är född i Indien. I takt med att Nokia förlorat sin dominans på mobilmarknaden har Android vuxit till att idag stå för 70 % av marknaden.
Att nå halva världens ögon och öron är sin egen belöning för Google. För många personer kommer den nya telefonen att deras första kontakt med Internet.

Indien, Teknik
2014-40 s 23-24
"Nu snurrar "Mom" runt Mars"
Indierna lyckades på första försöket med en mycket liten budget.
Det finns anledning för indierna att känna sig stolta. Av 51 försök att nå planeten Mars har bara 21 lyckats, och inget annat land i världen har lyckats på första försöket. "Vi hade alla odds mot oss" konstaterade Indiens nya premiärminister Narenda Modi, och det hade de verkligen. Den indiska rymdforskningsorganisationen har en liten budget och har i flera år varit internationellt isolerad på grund av Indiens kärnvapen prov. Med enkel teknik och på kort tid har Indien vunnit den asiatiska rymdkapplöpningen. Framför allt har indierna vunnit över kineserna - vilket nog var det viktigaste.
Indiens beslut att sända ut Mangalyaan tillkom när Kinas resa till Mars misslyckades 2012. På nästan alla områden hade kineserna överträffat Indierna under de senaste tre decennierna, men indiska forskare såg en möjlighet att slå dem på vägen till mars!

Teknik
2014-40 s 30
"Jorden runt i ett soldrivet flygplan"
Andre Borschberg och Bertrand Piccard lyckade flyga tvärs över USA i ett fjäderlätt flygplan med hjälp av enbart solkraft. Nu väntar nya äventyr - jordenruntflygning med envart solenergi. Me start och mål i oljerika Abu Dhabi.

Teknik, IT, Sverige
2014-45 s 20-22
"Flygledare med fjärrkontroll"
Örnsköldsvik blir världens första fjärrstyrda flygplats.
Flygledaren Per Granquist kan inte se allt, inte ens vid klart väder, men från sin position inne i kontrolltornet har han fri sikt in i framtiden. Det är ingen tillfällighet att utvecklingen av en fjärrstyrd flygplats kommer från Sverige. De norra regionerna är glest befolkade och dåligt försörjda med järnväg och andra alternativa transporter. Skandinavien har därför ett antal små flygplatser, men med gles trafik. Det är mycket dyrt att anställa flygledare, ett fjärrstyrt system som dirigerar flygtrafiken från en anda ort är betydligt billigare.

2014-47 s 20-22
"Vapnen som själva väljer vem som ska dödas"
Missilerna som styrs av artificiell intelligens (AI). Vad händer om människan helt tappar kontrollen över sina egna dödsmaskiner? Det är sofistikerade saker som kan kalla för artificiell intelligens utanför mänsklig kontroll. Andra menar att de autonoma vapnen för välkomnas eftersom de kan resultera i färre massmord och färre civila offer. Och de begår inte krigsförbrytelse.
Dessa vapen blir allt snabbare och det kan komma en dag då människan förlorat kontrollen över dem, och då kan de inte heller försvara sig mot dem. Storbritannien, Israel och Norge använder redan missiler och drönare som utför attacker mot fiendens radar, stridsvagnar eller fartyg utan direkt mänsklig kontroll.

Danmark, Miljö, Samhälle, teknik
2015-1-2 s 4-6
"Köpenhamn visar vägen"
Så skapar ljuset en grönare och renare stad. De flesta cykelvägarna i Köpenhamn har sina egna trafikljus.
Längs en vältrafikerad väg i centrum finns en sträcka där gröna lampor är inbyggda i cykelvägen - den gröna vågen" - blinkar och hjälper cyklisterna att undvika röda trafikljus. På en av stadens pulserande gator kan lastbildchaufförer se i sina smartphones när nästa trafikljus kommer att slå om. Och i en närliggande förort tänds bara de nya LED-gatlyktorna när fordon närmar sig, och släcks när de passerat.

Pakistan, Kärnkraft, teknik
2015-11 s 15-18
"Rädsla, oro och högljudda protester"
Världens ledare har i åratal oroat sig över att terrorister ska stjäla något av Pakistans kärnvapen och detonera det i ett främmande land, men nu säger invånarna i Karachi att den verkliga mardrömmen håller på att utvecklas här, i Pakistans största och mest instabila stad. I utkanten av Karachi bygger Kina två stora kärnreaktorer åt det energifattiga Pakistan. Den använder en avancerad konstruktion för första gången som kommer att leverera 1 100 megawatt vardera till Pakistans nationella energinät.
Om en större attack eller olycka skulle inträffa vid ett kärnkraftverk menar aktivister att det skulle resultera i ett ofattbart kaos.
I Karachi finns stora, överbefolkade slumområden samt områden som behärskas av kriminella gäng och militanta islamister. Och med mer än 2,7 miljarder registrerade fordon kan det ta timmar att ta sig igenom staden. Man kan inte ens drömma om att evakuera Karachi.

Japan, Samhälle, Teknik
2015-17 s 30
"Japans stolthet: Toaletterna"
De är ett under av skönhet och avancerad teknik.
Japanarna försöker att på ett okonventionellt sätt imponera på landets besökare, både med sin teknik och sin graciösa gästfrihet - med ett toalettgalleri.
Japan har mycket tekniskt avancerade toaletter. Turister som besöker en offentlig toalett torde bli lika imponerade som förbluffade.
Toto, Japans ledande toalett-tillverkare, planerar att inom kort öppna ett högteknologiskt "badrumsgalleri" i avgångshallen på Tokyos internationella flygplats Narita.
"Galleri Toto" kommer att innehålla fyra bås vardera för män och kvinnor, så att de utresande besökarna kan prova företagets berömda Washlet-modeller.

Teknik, IT
2015-18 s 21
"Hur lätt är det att hacka ett flygplan?"
En forskare har bevisat att han kunde hacka sig in i ett flygplats kommunikationssytem under en privat flygning. Det har gjort flygplanstillverkarena rädda. Nu är han avstängd från sin forskning. Problemet har uppstått sedan passagerarna alltmer fått tillgång till digitala system via Wifi, som tillhandahåller en "direkt koppling mellan ett flygplan och omvärlden vilket kan utnyttjas av en hackare. Flygplanen utformeras alltmer för att ge passagerarna mer tillgång till digitala system via Wifi.

2015-25 s 30
"Asteroidens dag kan bli räddningen för livet på jorden"
Det skulle vara slutet på livet på jorden sådant vi känner till det om en liten klump av sten på kanske några hundra meters diameter skulle störta ner på jorden. Detta kan ödelägga en hel kontinent eller utlösa tsunamier. Civilisationen skulle regrediera tillbaka flera århundraden.
En grupp forskare, astronauter, kosmonauter och astronomer vill belysa detta hot mot mänskligheten genom att utlysa den 30 juni som "Asteroidens dag".
Datumet markerar årsdagen av händelsen i Tunguska i Sibirien den 30 juni 1908 då en liten asteroid eller komet exploderade över området med en kraft av tusen atombomber.
Gruppen vill samla in pengar för att bygga satelliter som kan spåra eventuella asteroider som finns i vår närhet. Målet är att samla in 250 miljoner dollar för att få teleskopet Sentinell i omloppsbana runt jorden.
Frågan är om vi kan bli varnade innan nåt sker? Svaret är ja. En liten knuff på en hotande himlakropp några år innan den kommer för nära oss skulle ändra en asteroids riktning med några millimeterper sekund och avleda den från jorden.

Asteroid Day tries to save life as we know it
Crowdfunding to save the world: asteroid defence body seeks $200k

Natur och Vetenskap
2015-30/31 24-25
"Ett fönster har öppnats mot Pluto"
Rymdsonden New Horizonz har fått kontakt "med " dvärgplaneten" Pluto. Ett stort ögonblick för rymdforskningen och mänskligheten. Informationen kommer att ge oss på jorden under de kommande åren en bättre bild av Plutos "hjärta", och vi kommer troligen att lära oss mer om planeters och solsystems ursprung.
Om allt går bra kommer New Horizonz att fortsätta sin resa ut i rymden för att möta andra invånare i Kuiperbältet den enorma zonen med isiga spillror bortom de de kända planeterna.

IT, Teknik
2015-40 17
"Söta katter på Youtube bidrar till den globala uppvärmningen"
Vår växande aptit på digitala tjänsker bidrar till den globala uppvärmningen eftersom de datacenter som servar oss med nedladdningar av applikationer är så energikrävande att de står för 2 % av de globala växthusgaserna.
Serverhallarna är också stora energiförbrukare både för sin drift men också då de producerar mycket värme som kräver enorma mängder energi för att de ska kylas ned och hållas svala.

2015-41 7-9
"Mer och öppen teknik i bilar och annan utrustning kan stoppa fusk"
Våra bilar är i nuläget översållade med programvara som vi inte kan kontrollera vilket öppnat för skrämmande intrång och fusk och oförutsedda komplikationer.
Programvaran i våra bilar bör inte vara hemlig. Och kontroll ska inte utföras genom labbtester med vilken Volkswagen kunde luras och ersättas med samma verklighetsbaserade analys som avslöjade de fula tricksen.
De finns sofistikerade mätare som kan monteras inuti bagageutrymmet i flera sorters bilar. De kallas PEMS. Men mätarna är skrämmande och dyra.
Man kan också övervaka bilars utsläpp med fjärrsensorer på vägarna eller köra bakom vissa bilar och suga upp avgaserna.

Teknik, Indien, IT
2015-41 15-16
"Indiens mobiltelefoni drömmar förvandlas till en mardröm"
Alla vill ha telefon, men ingen vill ha master master.
Under det senaste årtiondet har nästan en miljard människor skaffat mobiltelefon till följd av Indiens mobila kommunikationsrevolution. Landet har blivit den näst största marknaden i världen för mobiltelefoni. Men en kombination av snabb utveckling och dålig infrastruktur har förvandlat Indiens mobildröm till något av en mardröm.
Företagen fortsätter att locka till sig miljoner kunder utan att investera i infrastruktur och uppgradering av tekniken.
Ett annat problem är mångas motstånd mot mobilmaster eftersom de säger sig oroas över att strålningen kan skada hälsan.

Teknik, Indien, IT
2015-41 15-16
"Indiens mobiltelefoni drömmar förvandlas till en mardröm"
Alla vill ha telefon, men ingen vill ha master master.
Under det senaste årtiondet har nästan en miljard människor skaffat mobiltelefon till följd av Indiens mobila kommunikationsrevolution. Landet har blivit den näst största marknaden i världen för mobiltelefoni. Men en kombination av snabb utveckling och dålig infrastruktur har förvandlat Indiens mobildröm till något av en mardröm.
Företagen fortsätter att locka till sig miljoner kunder utan att investera i infrastruktur och uppgradering av tekniken.
Ett annat problem är mångas motstånd mot mobilmaster eftersom de säger sig oroas över att strålningen kan skada hälsan.

Teknik
2015-50 24
"En teknologisk tsunami: Vad händer när bilarna styr sig själva?"
Det finns en mängd utmaningar att ta hänsyn till. Biltillverkarna släpper ingen uttömmande information om sina planer och framsteg, vilket skulle hjälpa samhällsplanerade att bättre kunna projicera en framtida trafiköversikt. Bara 6 % av USAs städer har börjat planera för förarlösa bilar i sina stads- och transportplaner. De har då upptäckt att det finns en mängd utmaningar att ta hänsyn till. Trots att många biltillverkare sprider djärva påståenden om introduktion av förarlösa bilar runt 2020 är de flesta tester i sin linda och begränsade till några få vägar just nu.

Teknik, Medicin
2016-08 28-29
"Hoppfulla kardiologer tror på reservdelar från 3D-skrivare"
I framtiden kan kirurger ha möjlighet att reparera ditt skadade hjärta med hjälp av reserevdelar som är anpassade för just din anatomi. Därmed slipper du donationslistor och immunosuppresiva läkemedel.

Teknik
2016-08 30
"En dyr superbil som ingen efterfrågat och ingen behöver"
Ur vägen Tesla. Nu har ett nytt alternativ dykt upp för förare som längtar efter en absurt snabb elbil - Concept One från den kroatiska biltillvekaren Rimac Automobili.
Den accelerar från noll till 100 km/h på 6,2 sekunder och har en toppfart på 355 km/t.
Concept One vänder sig till de rikaste av de rika. Den kommer att kosta 933 000 dollar och endast åtta stycken kommer att tillverkas.

IT, teknik
2016-12 22-23
"Varför röstar vi inte via Internet?"
Man kan göra nästan allt på nätet. Men fortfarande sker de flesta politiska val enligt gamla metoder, trots att ny teknik gör det busenkelt att rösta via internet. En expert på området hävdar att det är politikerna som bromsar utvecklingen, därför att med internetomröstning följer hårdare konkurrens om de politiska mandaten. Om vi inför internetval kommer sittande politikers chans att bli omvalda att reduceras till cirka 50 %. Därför att ett internetval kommer att öka valdeltagandet.

Teknik, Google
2016-15 31
"Google utbildar en miljon afrikaner"
Under nästa år tänker Google utöka företagets digitala utbildningsprogram till att omfatta en miljon afrikaner. Det ska leda till lägre arbetslöshetsiffor på den afrikanska kontinenten.
Målet är att utbilda 300 000 Sydafrikaner, ett land där 35 % av alla 15-34 åringar är arbetslösa. Ytterligare 400 000 nigerianer och 200 000 kenyaner och 100 000 från andra afrikanska länder. Internet erbjuder enorma möjligheter för att starta nya företag och få befintliga företag att växa och vi arbetar för att hjälpa afrikaner att få ut det mesta av den digitala revolutionen, säger Googles Sydafrikachef, Luke McKend. Google samarbetar med Livity Afrika för att utveckla ett utbildningsprogram. År 2020 förvänstas det finnas 500 miljoner internetanvändare i Afrika.

Mexiko, Teknik, IT
2016-25 32-37
"Är Mexiko nästa Silicon Valley?"
Platsen ligger långt ifrån norra Kalifornien i Guadalahare, Mexikos "Digitala kreativa stad", i delstaten Jalisco, där statliga subventioner och billig kompetens attraherar utländska teknikjättar. Jalisco exporterar teknikprodukter och tjänster för 21 miljarder dollar årligen. I delstaten finns 12 universitet, däribland det prestigefyllda Tecnológico de Monterrey, som bidrar med 85000 examinerade årligen.
I andra delar av Mexiko ser det annorlunda ut. Mellan 2007 och 2014 krävde drogkriget 164000 människors liv, mer än alla civila som dödades i Afghanistan och Irak under samma tid. Våld och skrämsel skapar ett straffrihetsklimat. Otroliga 99 % av alla brott passerar ostraffade. Särskilt drabbade är Michoacan, Guerrero och Sinaloa. Men inte Jalisco!

Teknik
2016-25 38-39
"Utmaningen och tjusningen med att gå över till elektriska racerbilar"
För elitförarna innebär formel E-loppen helt nya sätt att köra. Formel E serien är inspirerad av att begränsa världens naturresurser, och är nu inne på sin andra säsong, är det första mästerskapet att använda sig av helt eldrivna bilar. De är inte bara långsammare än formel 1-bilarna utan saknar även machoprägeln. Men elitförarna som tävlar i formel E säger att det krävs unika färdigheter för att kunna köra bilarna, som både känns och uppför sig helt annorlunda än traditionella racerbilar.
Formel E är en tävling som kräver mer erfarna racerförare, förare som inte kommer att vara överexalterade och krocka in i väggar på gatubanan. Det krävs förare som behärskat kan göra beräkningar av energisystemet, mer erfarna och lite vuxnare.

Teknik, IT, Israel
2016-25 40-43
"En hel IT-stad växer fram i öknen i Israel"
Här, mitt i Negev-öknen, reser sig en IT-Stad som ska cementera Israels roll som en kraftfull högteknologisk maktfaktor. På ett områd som bara är några kvadratkilometrar kommer de nya byggnaderna av glas och stål att husera ett koncentrat av landets främsta talanger från militären, den akademiska världen och näringslivet.
Nästa krig kommer att utkämpas i cyberrymden.
Ett katastrofteam som ska hantera cyberhot bildades 2014 ska bli en del av National Cyber Security Authority som har till uppgift att skydda alla system inom den privata sektorn. En annan byggnad ska bli högkvarter åt den israeliska militärens IT-försvar. Israels säkerhetstjänst, Shin Bet, kommer också att ansluta. Och Ben-Gurion universitetet i Negev, som är landets främsta IT-utbildning, kommer att fullborda gruppen.

Kanada, Teknik
2016-29 24-27
"Drömmen om att hitta diamanter under den kanadensiska tundran lever vidare mot alla odds"
På Faradaysjöns isiga yta i subarktiska Kanada snurrar två diamantborrar dygnet runt. Våren nalkas norr om 63:e breddgraden, vilket innebär att gruvteamet från Kennady Diamonds Inc. börjar få ont om tid. 25 år efter det att man först hittade diamanter i kanadensiska Northwest Territories är sökandet fortfarande ett ständigt skynda-och-vänta. För varje tusen försöksborrningar är det bara en som resulterar i en gruva. Priset på oslipade diamanter har stigit med 10 % i är. Kanada är dessutom politiskt stabilt och där finns lång erfarenhet av gruvdrift.

Teknik, Forskning
2016-34 30-31
"Nyfunnen jordlik planet kretsar runt Proxima Centauri"
Europeiska astronomer har funnit en jordlik planet som kretsar runt Proxima Centauri, vår närmaste stjärna, bara 4,24 ljusår bort. Det är möjligt att det finns vatten på planeten - och med det, liv. Aldrig tidigare har planetjägare hittat en möjlig jord som ligger så pass nära att forskarna faktiskt kan försöka att hitta spår av liv.

Teknik, IT
2016-35 28-29
"Shanti Korporaal älskade Star wars. Nu får hon jedikkrafter av Micochip"
Den 27-åriga Shanti Korporaal har injicerat två microchip under huden på sina två händer vilka fungerar som komprimerade nycklar och plånbok. Chippen ligger i glaskapslar som är lika stora som riskorn. Nu kan hon, likt en jedikrigare, öppnar dörrar genom att endast vifta med armen, utan att använda nycklar.
För gruppen biohackare är detta ytterligare ett stag i den långa historien om mänsklig självförbättring. Med sina företag, Future Sumo och Chip My Life, syftar Korporaal och hennes make, Skeeve Stevens, till att göra implantatet mer tillgängligt i länder som Australien.
Hennes största motståndare är den kristna grupp som trakasserar henne på Facebook och drar paralleller till vilddjurets tal. Enligt uppenbarelseboken framträder djävulens tal på högerhanden och i pannan.
This Australian woman grew up loving 'Star Wars.' Now implanted microchips give her Jedi powers.
https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2016/08/26/this-australian-woman-grew-up-loving-star-wars-now-implanted-microchips-give-her-jedi-powers/

Kenya, Teknik
2016-43 25
"Vindkraft i Kenya kan inspirera grannländerna"
Kenyas enorma investeringar i vindkraft kan få igång den egna tillväxten och motivera grannländerna. I länderna i sub-sahara, dvs det svarta Afrika, är nästan två tredjedelar av befolkningen utan tillgång till elektricitet.
Nyligen restes den 155:e av de planerade 365 turbinerna vid Turkanasjön i Kenya. Vindkraftsparken väntas generera 310 Megawatt nästa år, nästan en tredjedel av landets energiproduktion. Det handlar om den största privata investeringen någonsin i Kenya.
När byggande inleddes i fjol fanns det inga asfalterade vägar nära sjön, faktiskt ingen infrastruktur överhuvudtaget.

Kanada, IT, Teknik
2016-44 30-31
"Hemligt kanadensiskt företag lär robotar bli mänskliga"
Du har beställt en robot på Internet och startar upp den hemma. I början gör roboten inte så mycket. Den följer efter dig och observerar dig i din vardag: när du går ut med hunden, lagar lasagne och diskar. Inom kort har roboten lärt sig att vara din ersättare och kan utföra dina vardagssysslor medan du fokuserar på intressantare saker.
Att lära datorer att lära att lära sig själva är centralt för forskningen kring artificiell intelligens.
Suzanne Gildert och Geordie Rose har visioner om en sådan värld. Deras robot är Thormang, en fullskalig humanoid som används i forskningssyfte.

De driver Kindred, ett extremt hemlighetsfyllt, Vancouver-baserat företag inriktat på artificiell intelligens som delvis finansieras av Googles riskkapitalgren. "Vi har en unik möjlighet att bygga mångsidiga maskiner med en rad mänskliga förmågor", säger Geordie Rose.

Secretive Canadian Company Teaches Robots to Be More Like People

IT, teknik
2016-45 18-19
"Sakernas Internet kan lätt urarta till krig i cyberrymden"
Den senaste storskaliga cyberattacken som blockerade hundratals viktiga webbsidor besannade teknologers och säkerhetsexperters värsta farhågor.
Attacken uppenbarade tydliga anledningar att hysa oro för den stundande tidsåldern, The Internet of things" när allt fler hushållsapparater kopplas ihop med nätet, övervakningskameror, termostater, TV-apparater och kylskåp som har egna IP-adresser och kan kommunicera med varandra. Detta Internet är redan enormt och förväntas mer än trefaldigas till 2020 med nästan 21 miljarder apparater. Detta kommer att skapa enorma utmaningar för säkerhetsexperterna.
Ett annat problem är sabotageprogrammet Mirai vars källkod delas via fora i Internets mörka, djupa hörn, där hackare lätt kan kopiera det.

Spanien, Teknik, samhälle
2016-51 11
"Spanien kan vrida tillbaka klockan efter 70 år i fel zon"
Det kommer kanske inte som någon överraskning att spanjorerna har en annorlunda syn på tid. En amerikansk turist i Spanien upptäcker snabbt att de lokala invånarna ofta äter middag klockan 21 eller senare en vardagskväll. Efter middagen tar de kanske några drinkar på någon bar eller tittar på TV hemma fram till klockan ett på natten.
Många skyller på landets tidszon, som är en kvarleva från Spaniens facsistiska förflutna. Borde inte Spanien tillhöra samma tidszon som Storbritannien, Irland och Portugal? Enligt en ny rapport hävdas att människors sömnmönster har hamnat i osynk med deras arbetsrutiner som resulterar i lägre produktivitet, ökad frånvaro, stress, arbetslolyckor och skolavhopp.

Teknik
2017-01 20-22
"Mördande konkurrens om att bygga världens snabbaste hiss"
Att åka hiss är mestadels en föga upphetsande upplevelse, men den som åker hiss i Shanghai Tower plockar gärna fram en kamera. När hissdörrarna stängs kan man på en bildskärm i hissen följa dess färd upp mot byggnades nya utkiksdäck. En prydligt klädd vaktmästare upplyser passgerarna när hissen har uppnått sin topphastighet på 18 meter per sekund, vilket motsvarar nästan 65 km/tim.
Kina har de senaste åren haft ett kraftigt uppsving för hissar. Det gångna decenniet har en stor majoritet av alla nyinstallerade hisar installerats just i Kina. 2020 kommer 40 % av världens alla hissar finnas i Kina. Även när det gäller hisshastighet har resten av världen svårt att mäta sig med Kina.

Norge, Teknik
2017-01 28-29
"Norge först ut i världen att släcka sitt FM-nät"
FM-radiosändningar introducerades i USA 1933. Efter en seg start blev det till slut enormt populärt över hela världen. Främst på grund av att frekvensmoduleringstekniken som användes gav bättre ljudkvalitet än den existerande amplitudmoduleringen (AM).
Mot slutet av året ska alla FM-sändningar i Norge vara borta och ha ersatts av digitalradio, ell Digital Audio Broadcasting (DAB), som ger bättre ljuskvalitet. Det nya systemet blir betydligt billigare men kan skapa övergångsproblem för till exempel för bilradion.

Japan, teknik
2017-01 30-31
"Japan har världens bästa tåg ovh världens mesta tågnördar"
Japanska tåg spelar otvivelaktigt i en alldels särskild liga, och det gör även japanska tågspanare, så kallade tori-tetsu. I detta land, där bara 20 sekunders försening resulterar i ödmjuka ursäkter på perrongerna och där konduktörer bugar hövligt för passagerarna som kliver ombord, har nördhet upphöjts till en ny nivå.
I Japan finns också nori-tetsu, personer som gillar att åka tåg; yomi-tetsu, personer som gillar att läsa om tåg, framför allt tidtabeller; eki-tetsu, personer som intresserar sig för tågstationer; och till och med ekiben-tetsu, personer som älskar den sorts exklusiva matlådor som säljs på japanska stationer. "Det är nästan omöjligt att hitta folk som hatar tåg i Japan".

Kanada, teknik, handel
2017-03 30-31
"Hittar guld i projekt som ingen vill ha"
När Paul Andre Hue blev Klondex Mines VD 2012 hade det kanadensiska gruvbolaget endast 400 000 dollar i kontanter, en gruvtillgång och sju miljoner dollar i fakturor. Klondex enda tillgång: guldprojektet Fire Creek i Nevada. På bara ett år förvandlade han Fire Creek till en producerande gruva. Fem år senare presterar Klondex aktier bättre än andra gruvbolags.
Huet är tredje generationen i sin familj att arbeta inom gruvindustrin. "Jag vet hur det är att borra och spränga, och använda en tryckluftsborr", säger han. "Jag gjorde allt det i tio år innan jag gick vidare till chefsjobb".

Handel, ekonomi, Namibia, teknik
2017-27 28-30
"Tjuvjakt på Atlantens botten"
Utanför Namibias kust, under Atlantens botten, finns några av världens mest värdefulla diamanter. Upptäckten av dessa ädelstenar har givit upphov till en revolution inom en av världens mest mytomspunna industrier. Gruvbolagen tävlar om att utvinna de dyrbara stenarena som ligger begravda under havsbotten.
De "flytande gruvorna" kan bli en livlina för länder som Namibia, vars ekonomi är beroende av diamanter. I fjol utvanns diamanter till ett värde av 600 miljoner dollar. Eftersom Namibias landbaserade gruvor börjar sina är det mycket viktigt med andra havsbaserade fyndigheter.

2017-28 21
"Musk tror inte att vi är redo att möta mänsklighetens största hot"
Elon Musk, som hoppas att alla en vacker dag kommer att åka i en självkörande eldriven Tesla, varnar nu för artificiell intelligens som han kallar en "grundläggande risk för den mänskliga civilisationens intelligens".
Han tror att AI "kan utlösa ett krig genom att skapa falska nyheter, hacka e-postkonton och sprida falska pressmeddelanden.
Han uppmanar guvernörer att börja lagstifta om artificiell intelligens som han kallar en "grundläggande risk för den mänskliga civilisationens existens".
Kanske Musk vet något som resten av oss inte gör? Han är ju multimiljardär och har möjlighet att satsa obscena summor på att utveckla AI.
Kanske det i något Musk-finansierat labb, eller på någon hemlig SpaceX-satellit, redan finns en kraftfull artificiell intelligens på väg att ta sig ut.
"Elon Musk doesn't think we're prepared to face humanity's biggest threat: Artificial intelligence"
https://www.washingtonpost.com/news/innovations/wp/2017/07/16/elon-musk-doesnt-think-were-prepared-to-face-humanitys-biggest-threat-artificial-intelligence/?utm_term=.1276fc9ea648

Teknik, Handel
2017-31 10-11
"Tyska politiker går en svår balansgång"
Volkswagen, Daimler och BMW kom relativt lindrigt undan i en ny uppgörelse om dieselbilar
Volkswagen, Daimler och BMW har i ett försök att rädda dieseltekniken gått med på att uppgradera drygt fem miljoner nya dieselbilar i Tyskland och erbjuda förmånliga bytesvillkor för äldre modeller för att undvika ännu dyrare åtgärder och körförbud för dieselbilar i städer.
På senare tid har många nyheter kommit om dieselns skadliga effekter på miljön och luftkvaliteten i städerna.
Det är mycket som står på spel tyska biltillverkare som behöver dieseln som en tillfällig ersättningsteknik för att köpa sig tid och komma i fatt Teslas och Nissans elbilsutbud.
I Tyskland är vart femte arbetstillfälle beroende av bilindustrin. En sektor svarar för drygt hälften av landets handelsöverskott.

Indien, Teknik
2017-31 26-27
"Gratis 4G-telefoner i Indien, men det finns en hake"
I ett försök att lägga beslag på Indiens enorma, outnyttjade smartphone-marknad och hinna före utländska konkurrenter har landets rikaste man, Mukesh Ambani, multimilardär och ägare till Reliance Industries, nyligen meddelat att han kommer att börja dela ut mobiltelefoner praktiskt taget gratis. Haken är att telefonerna levereras ihop med ett abonnemang på Reliances mobilnät, Jio, som lanserades över hela Indien 2016 som ett superbilligt alternativ till de övriga leverantörernas. För att få en JioPhone måste användarna betala en deposition på 23 dollar i förskott som återbetalas efter tre år.

Norge, Teknik
2017-32 12-13
"Norge kan behöva överge sin dröm om att borra vid Lofoten"
Norges oljeindustri har i många år haft ögonen på Lofoten, där det kan finnas miljarder fat olja. Men de kommer troligtvis behöva ge upp sin dröm.
Norges två största partier, Arbeiderpartiet och Höyre, har med stöd av fackföreiningar och företag främjat åtgärder som kan öppna upp området för exploatering. Men de är tvungna att göra kompromisser med mindra partier som vill hålla Lofoten oljefritt. Det beror på att Lofoten är ett naturens underverk.

IT, teknik
2017-35 28-30
"Spelet styrs av tankekraft"
Dra på dig ett VR-headset med glasögon. När spelet börjar förflyttas du till ett litet rum med vita väggar. Uppgiften är att ta dig ut ur rummet utan att använda händerna. Det finns ingen joystick eller spelplatta. Du måste använda dig av din tankekraft.

Japan, Teknik
2017-37 20-21
"Indien satsar på japanska höghastighetståg"
Japans regering och dess järnvägsbolag har i många år försökt att få USA att köpa teknik för höghastighetståg men utan framgång. Nu har de äntligen hittat en internationell köpare, nämligen Indien. Indien är redo att bli den första nationen att importera de ikoniska "Shinkansentågen" som blir en del av landets infrastruktursatsning. Japan erbjuder sig att finansiera merparten av de 17 miljarder dollar somkrävs för projektet. En 500 kilometer lång höghatisghetslinjeska byggas.

Japan, teknik
2017-41 28
"Kobe Steel-skandalen fördjupas"
Skandalen som har drabbat Kobe Steel har fördjupats. Ståltillverkaren meddelade att man kan ha fuskat med data gällande två ytterligare produkter, något som har resulterat i ett aktieras på 18 % och väckt oro för att materialen i fråga kan ha hamnat i bilar, tåg och flygplan. Efter att ha erkänt att man tillhandahållit förfalskade uppgifter om aluminium - och kopparprodukters hållfatshet och hållbarhet har nu den japanska stålproducenten meddelatatt kvalitetsdatan gällande järnpulver och en annan produkt också kan ha manipulerats.
Kobe Steel-kunder från Toyota till Subaru, försöker nu avgöra huruvida de har använt de misstänkta materialen och om säkerheten har äventyrats.

Japan, teknik
2017-41 29
"Toyota och Mitsubishu kontrollerar sina produkter efter stålskandalen"
Efter Kobe Steele avslöjande om att man fuskat med data över vissa aluminium- och kopparprodukters hållfasthet och hållbarhet, säger kunder, däribland Toyota och Mitsubishu Heavy Industries, att de utreder huruvida det påverkar produkternas säkerhet. Subaru säger att "bilar och plan, inklusive de delar som tillverkats av av Subaru, har använt Kobe Steel- aluminium, vars data har förfalskats.

Nordkorea, Teknik
2017-42 26-27
"Kan ett berg kollapsa?"
Frågan är om Nordkoreas kärnvapentester har blivit så stora att de påverkar landets geologiska struktur. En del bedömare anar tecken på att det drygt 2000 m höga Mantapberget där Nordkorea detoneras sina atombomber, hardrabbats av "trötta bergssyndromet".
Kinesiska experter har redan varnat för att nya kärnsprängningar skulle kunna leda till att berget kollapsar och att farlig strålning slipper ut. Vi kallar det för att lyta taket.

Japan, teknik
2017-43 30
"I Japan ska drönare förbättra jordbruket"
Företagen konkurrerar allt hårdare om att utveckla högteknologiska drönare till jordbruket. De ska användas vid besprutning av grödor och på andra sätt. Småskaliga bönder står inför en allvarlig brist på efterträdare och företagen siktar på att sälja sina drönare till dem. För att användningen av jordbruksdrönare ska kunna öka, ligger nyckeln i om den japanska regeringen att tillåta en fullständig automatisering avbesprutning med bekämpningsmedel.
Ett manuellt dagsverke kan med tekniken sänkas till 10 minuter. En sådan drönare kostar drygt 30000 dollar. Tekniken kan göra jordbruket till en spännande industri som kan locka till sig unga människor.

Kanada, Teknik, Handel
2017-44 24-26
"Spökstaden Cobalt upplever en renässans tack vare Teslas bilar"
Koboltfyndigheter väntar på att upptäckas och brytas.
Staden Cobalt, dom delar namn med det engelska ordet för Cobolt, har ironiskt nog levt på silver. Resterna av ett uppsving, som transformerade stade för över hundra år sedan, syns överallt. En gruvlave skjuter fortfarande upp från taket på en bokhandel som tidigare var en livsmedelsaffär. De sista silvergruvorna stängdes för nästan 30 år sedan men en global efterfrågan på kobolt kan komma att ge nytt liv åt den sovande staden som ligger 50 mil norr om Toronto.
Det råder koboltfeber i Cobalt. Den globala efterfrågan på kobolt, en komponent i batterier som används i elbilar av biltillverkare som Tesla och Volkswagen.

Belgien, EU, Teknik
2017-50 26-27
"Belgiens överdrivna elanvändning kastar ljus på mer än landets vägar"
När en astronaut i år tog nattliga fotografier på Europ från Internationella rymdstationen vardet en nation som utmärkte sig på jordens glittrande yta: Belgien.
Det är det enda landet i Europa som har nästan all sina 2,2 miljoner gatljus påslagna hela natten. Belgien är världsledare på ljusföroreningar. Men fenomenet kastar ljus inte enbart över Belgiens gator utan också på det ömsesidigt lönsamma förhållandet mellan landets politiker, eldistributörer och den största elleverantören Electrabel.
Konsumtionen av gatubelysning omvandlas till vinst för elproducenter, distributörer och staten. Det gör att politik är ett ganska lönsamt yrke i Belgien.

Kina, Teknik
2018-01 28-29
"Drönarna blev kinesisk flygutställnings stjärnor"
Behöver du fler bevis på att Kina ärm en global kraft på teknikområdet? Lyssna efter surranden av små propellrar. Och titta upp!
På flygutställningen World Fly-In Expo, som arrangerades i den centrala kinesiskka staden Wuhan för en månad sedan, stal de kinesiska drönarna uppmärksamheten från jetflygplan, luftballonger, autogiron och ultralätta plan.
Kina är världsledande när det gäller drönare, till stor del tack vare ett enda företag, DJI (Da Jiang Innovations Science and Technology) och har kommit att stå för mer än 70 % av den globala marknaden.
Drönare undersöker kraftledningar, inspekterar bränder, besprutar grödor och bevakar luftförereningar runt om fabriker. I vissa avlägsna områden har de levererat paket.
Fler och fler barn och ungdomar vill lära sig bli drönarkonstruktörer och operatörer.

sidans topp