Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Tadzjikistan

 Karta
 Info Inside Tajikistan
Varorud

Tadzjikistan, sammanfattningar av artiklar om Tadzjikistan som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

97-09 s 16-17
"Kriget på världens tak"
Inbördeskriget i den centralasiatiska republiken Tadzjikistan, som ska fungera som Moskvas bålverk mot fundamentalisterna i Afghanistan.
Kampen står mellan de regerande kommunisterna och islamisterna som gärna drar sig över gränsen i söder till Afghanistan. Ryssland slåss på kommunisternas sida rädda för att få talibanerna, de fundamentalistiska muslimerna vid sin bakdörr. Presidenten Rachmonov i huvudstaden Duschanbe tar gärna emot rysk hjälp.

98-21 s 20-21
"Talibanskräcken sprider sig i Centralasien"
Allt sedan de fundamentalistiska talibanerna erövrade den afghanska huvudstaden Kabul sprider sig rädslan för islamisterna längs den forna Sovjetunionens sydliga gräns. De auktoritära regeringarna i Uzbekistan och Tadzjikistan skyddar sina gränser med ständigt nya militära förstärkningar och med ryssarnas hjälp. Talibanerna hotar med att ta makten också där.

2000-51 s 17-18
"Censuren skärps i forna Sovjetunionen"
Medierna i de centralasiatiska länderna censureras och trakasseras rutinmässigt. I Uzbekistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Kirgisien och Kazakstan ökar pressen på nyhetsmedier som avviker det minsta från regeringens linje. Myndigheterna hävdar att kontroll måste var strikt av säkerhetsskäl. Att vara ett språkrör för den politiska oppositionen kallas "att vara lierad med upproriska krafter som försöker störta regimen". (Men dessa länder är väl huvudsakligen muslimska och det finns väl ingen stat grundad på islam som är demokratisk och har en oberoende press?).

2001-07 s 19-20
"Postsovjetisk fattigdom har Tadszjikistan i sitt grepp"
50 års ofrihet under Sovjet och ett därpå följande 5-årigt inbördeskrig har plågat landet. Nu är torkan ett gissel och den farliga grannen Afghanistan ett ännu värre. Landet är säte för den afghanska exilregeringen. Men värst är narkotikasmugglingen. Afghanistan producerar 70 % av världens heroin. Många fattiga tadszikier faller för frestelsen att bli knarkkurirer även om dödsstraff väntar.

2002-16 s 22-23
"Demokratin haltar betänkligt i Centralasien"
USAs nyaste strategiska partners, det fattiga f d sovjetrepublikerna i Centralasien, upplever just nu en våg av förtryck och galopperande korruption trots att de har världens ögon på sig.
Bakgrunden till Världsekonomiskt forums euroasiatiska toppmöte i Kazakhstan i förra veckan var mörk.
Kazakhstans president Nazarbaijev satte nyligen sina två främste politiska konkurrenter i fängelse och lät föra ut en miljard dollar till utländska konton i sitt eget namn!
I grannlandet Kirgisien har regeringen bannlyst två oppositionella tidningar.
I Uzbekistan har regimen spärrat alla gränser för att kunna slå till mot personer som sympatiserar med radikala islamistiska grupper.
Tadzjikistan fortsätter att vara ett transitland för heroinsmuggling.

2003-26 s 10
"Presidenten har ordnat sin framtid"
Tadzjikistans president president Imomali Rachmonov har med hjälp av en folkomröstning givit sig själv rätt att behålla makten till 2020.

2003-32 s 15-16
"Centralasien står vid korsvägen"
Sedan Sovjetunionens fall har Centralasien, som är strategiskt placerat i korsvägen mellan Europa och Kina, Ryssland och Iran, försökt återfinna sig självt, så här långt med blandat resultat. Efter terrorattackerna i USA upptäckte först USA dessa länder som då visade sig angelägna att bidra till att ordna upp den afghanska oredan. De hade också sin egen muslimska terrorism att bekämpa. Det var bara Turkmenistan som behöll sin neutralitet medan Kirgizistan, Uzbekistan, Kazakstan och Tadzjikistan gjorde gemensam sak. I dag förefaller de vara tämligen stabila nationer trots oroande signaler om ett ökat auktoritärt styre och politiskt förtryck. Det som hotar är främst islamska radikalismen och droger från Afghanistan.

2006-45 s 20
"Rachmanov vann lätt"
Tadzjikistans ledare Rachmanov som haft makten sedan 1992 vann som väntat en jordskredsseger i måndagens presidentval som av oppositionen bedömdes som olagligt. Trots valfusk och bojkott verkar det som om president Rachmanov är genuint populär.
Tadzjikistan är ett strategiskt land som gränsar till Afghanistan och som är nära allierat med USA i kriget mot terrorismen.

2006-46 s 17
"Månggifte är på väg tillbaka i Centralasien"
Tadzjikistans inbördeskrig efter Sovjetunionens upplösning krävde 100 000 döda, de allra flesta män. Många män har också utvandrat till Ryssland. "Flickorna måste ha en man, annars blir de till en skam för familjen". Den muslimska religionen tillåter en man att ta flera fruar så länge som han kan försörja dem. Polygamins återkomst i Tadzjikistan stöds av flera imaner som understryker återgången till traditionella kulturella seder i alla de forna sovjetrepublikerna i Centralasien.

2008-43 s 16-17
Jordbrukare i det fattiga Tadzjikistan är fastlåsta i ett system som gynnar landet makthavare och monopolister. De tvingas att odla bomull trots att livsmedelsbristen är stor. Bomull är en pelare i Tadzjikistans ekonomi, liksom korruptionen. Företag med koppling till president Emomali Rahmons inre krets har monopol på näringslivet vars företag betalar 25 % av landets årliga budget. Detta leder till vad Internationella Krisgruppen (ICG) beskriver som "politiskt förtryck, ekonomisk stagnation, utbredd fattigdom och miljöförstörelse".
Regeringen har i hemlighet tömt sin hårdvalutareserv och är nu mycket sårbart för ekonomiska chocker som den aktuella kreditkrisen. Andra saker som kompletterar bilden är den utbredda korruptionen och den dysfunktionella regeringen.

2010-11 s 15
"Det går utför med Tadzjikistan"
Fuskval hjälper makthavarna att behålla kontrollen i en allt mer misslyckad stat. Det styrande folkdemokratiska partiet i Tadzjikistan (PDPT) vann en jordskredsseger med nästan 72 % av rösterna i parlamentsvalen den 28 februari. Omkring 70 % av landets 7,3 miljoner invånare lever i eländig fattigdom. Lander har ännu ej hämtat sig från ett blodigt inbördeskrig som upphörde 1997 efter fem år. Ekonomin vilar på bomulls- och aluminiumexport och inte minst på pengar som en miljon utvandrare skickar hem. De flesta arbetar i Ryssland och Kazakstan. Deras bidrag motsvarar nästan hälften av BNP. Det är de unga och företagsamma tadzjikerna som utvandrar och lämnar kvinnor och gamlingar kvar. Tadzjikistan har också dåliga relationer med det större grannlandet Uzbekistan angående ett planerat damm- och vattenkraftsbygge.

2010-48 s 12
"Högtflygande planer"
President Emomali Rakhmon i Tadzjikistan har tillkännagivit planer på att skapa världens högsta flaggstång. Den är nästan 165 meter och ska stå utanför Nationalpalatset i centrala huvudstaden. Den kommer att bli högre än den för närvarande högsta flaggstången som finns i Azerbajdzjan som är på knappt 162 meter. Det finns inga uppgifter om vad denna prydnad kommer att kosta, vad man vet är att landet hur som helst är ett av världens fattigaste.

2011-45 s 21
"Emomali Rakhmon"
2011-45 s 21
Ett Wikileaks-telegram 2010 från den amerikanska ambassaden i Dusjanbe nämnde "svågerpolitiken och korruptionen" som plågar Asiens fattigaste stat och noterade att Rakhmon och hans familj "spelar tufft för att skydda sina egna intressen oavsett vad det kostar landets ekonomi". För att förhindra uppkomsten av religiös fundamentalism har den före detta sovjetiska apparatjiken Rakhmon slagit hårt mot muslimer som bär slöja och skägg, beordrat hem tadzjiker som studerat religion utomlands och infört censur av fredagsbönerna.

Uzbekistan, Tadzjikistan, Kirgizistan
2012-41 s 16
"Krig om vatten i Centralasien"
Uppflammande tvister om kontroll över vatten skakar en redan instabil region. Tadzjikistans president Emomali Rakhmon gillar stora grejor. Han har byggt världens högsta flaggstång. I fjol invigde han regionens största bibliotek (men än så länge mycket få böcker). Men ett gigantiskt projekt skapar konflikt med grannarna. Han vill bygga världens största kraftverksdamm. Islam Karimov som bestämmer över Uzbekistan, landet nedströms, hävdar att jättedammen kommer att ge Tadzjikistan orättmätig kontroll över vattenresurserna. Uppströms från Tadzjikistan ligger Kirgizistan som söker investeringar för ett eget projekt som skulle göra slut på landets konstanta brist på el. Det som driver på båda projekten är Uzbekistan dåliga uppförande som är extremt även för denna känsliga region. Karimov ändrar gaspriserna och drar ner leveranserna under årets kallaste månader. Lägger ut minor längs en del av gränsen till Tadzjikistan och stoppar ofta kommersiell trafik.

Ryssland, Centralasien
2015-4 s 28-29
"När rubeln störtdyker drabbas också Centralasien"
Rubeln har fallit med hälften av sitt värde under det senaste året. Det innebär att varorna som tillverkas i Centralasien saknar konkurrenskraft i Ryssland, den största marknaden för de flesta av regionens fem ekonomier.
Den centralasiatiska republikerna - Kirgizistan, Tadzjikistan, Uzbekistan - kan ansluta sig till EEU, den euroasiatiska ekonomiska unionen, men få tror att detta kommer att hjälpa. Man föutspår en fördubblad arbetslöshet och många misstror Putins egentliga syfte med tullunionen: Han vill bara skapa ett nytt Sovjetunionen.

2015-15 s 20
"De prostituerade kvinnorna bär slöja för att driva upp priserna - och gömma sig"
Tadzjikistans sekulära president är orolig. Landets invånare blir i allt högre grad religiösa och nu bär även de prostituerade muslimskt traditionella slöja. Och detta av flera skäl: De får flera kunder, de slipper att bli bespottade av förbipasserande och de undgår polisens ögon.
Den tilltagande prostitutionen har blivit ett allt större problem i Tadzjikistan.

IS, Ryssland, Terrorism, Tadzjikistan
2015-20 s 23-25
"IS rekryterar migranter i Moskva"
I Ryssland är migranterna från Uzbekistan, Tadzjikistan och Afghanistan marginaliserade. De befinner sig oftast där illegalt, de tjänar lite pengar och finner mening och kamratskap i religionen - vilket ger en utmärkt bas för IS rekryterade.
"I Afghanistan har det funnits grupper av IS-rebeller med upp till hundra personer under en lång tid nu. Det finns tadzjiker och det finns uzbeker. De är utbildade för att attackera sina egna stater. De skulle kunna ta över Tadzjikistan på två dagar" säger Ahmad Ibrahim, redaktör för tidningen PAIK som ges ut i staden Kulyab vid , Tadzjikistans gräns mot Afghanistan. Och detta är också den officiella bedömningen.
I december kallade Tadzjikistans president Emomali Rahmon IS för "Århundradets plåga" som innebar "en allvarlig fara" för landet. "Vi ska ta med jihad till Tadzjikistan så att vi kan etablera Allahs lagar", säger rebelledaren Nusrat Nazarov, som bytt namn till Abu Kholidi Kulobi. Nästa mål är Kreml!
Många invånare i Centralasien ser det nya kalifatet som en förändring bort från "det postsovjetiska livet".

Ryssland, Centralasien, Terrorism
2017-19 14-16
"Centralasien har blivit en ny måltavla i Rysslands jakt på IS-terrorister"
På TV får tittarna möta en ny fiende i Rysslands kamp mot terrorismen: migrantarbetare från Centralasien. Alla misstänkta för förra månadens bombning i S:t Petersburgs tunnelbana kommer från företrädesvis muslimska, konfliktdrabbade forna sovjetrepubliker i Centralasien, varifrån tusentals personer har rest för att ansluta sig till IS.
Nu när "kalifatet" håller på att falla sönder och de militanta islamisterna återvänder från Mellanöstern, oroar sig Moskva för att de ska resa till Ryssland och infiltrera muslimska ekonomiska migranter. Invånare i Kirgizistan, hem åt misstänkta för förra månadens bombning, kan resa in till Ryssland utan visum liksom Tadzjikistans och Uzbekistans invånare. Dess länder möts i Ferganadalen, en instabil region där strikta former av islam har vuxit i popularitet och hundratals migranter har anslutit sig till IS.

sidans topp