Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Syrien

Karta
Info Syria Times
Syria Today

 Syrien, sammanfattningar av artiklar om Syrien som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel

96-28 s 19-20
"Golan är vårt"
Bondebefolkningen som har fördrivits från Golanhöjderna längtar efter fred och önskar inget högre än att flytta tillbaka till sina gamla hem. 400 000 syrier fördrevs då Israel ockuperade hälften av Golanhöjderna 1967. 1176 km2, dvs ett område på en kvadrat med sidan 3,5 mil. Syrierna bor i nybyggda byar utanför Damaskus och har flera privilegier i fh t andra syrier. Men de är "bergssyrier". De vill bort från stadens "cementvärld". Den ockuperade delen blomstrar tack vare 13000 bosättare. Resten är torr och ofruktsam.

97-04 s 5
"Dags för Syrien och Israel att återuppta samtalen"
Förhandlingarna bröts våren 1996. Netanyahu vill inte diskutera ett tillbakadragande från Golanhöjderna.

97-11 s 15-16
"Hezbollah har övertaget"
Hezbollahgerillan i södra Libanon har blivit starkare och skickligare. mest p g a hjälp från Iran. Alla hjälp till gerillan går via Damaskus så i princip är det Syrien som kontrollerar aktiviteten.

97-11 s 17-18
"I Beirut är pengar det viktigaste"
I dag 5-6 sex år efter krigets slut finns det fler mobiltelefoner än gevär i Libanon. Premiärminister är sunnimuslimen Hariri. Militärt är det Syrien som styr. Det finns 350 000 syriska soldater i Libanon.

97-16 s 12-13
"Netanyahu vill inte ha fred"
Intervju med den syriske utrikesministern Faruk el-Sharaa om arabernas bojkott av Israel. "Netanyahu vill förödmjuka araberna".

97-16 s 11-13
"Golan är Syriens pris för fred"
Sedan kommunismens fall är Syrien försvagat. Landet känner sig nu som offer för Israel även om det är ledaren för den arabiska bojkotten av landet. Man vill gärna ha fred men då bara om Golanhöjderna åter blir syriska (eller är det så att Assad inte vill ha fred, ewn sådan skulle kunna leda till krav på demokrati i landet), de som är ockuperade av Israel sedan 30 år. Och som Israel tycker är nödvändiga för Israels säkerhet.
Nästan lika länge har Hafez al-Assad varit ledare för Syrien. Idag är han 67 år och sägs vara sjuk.

97-24 s 15
"Syrien misstror Netanyahu"
Assad kommer aldrig att sluta fred med Israel så länge Golanhöjderna ockuperas.
Assad oroar sig för en israelisk attack sedan de börjat militärt samarbete med Turkiet sedan detta land skyllt Syrien för att stödja PKK-gerillan i sitt land.

97-35 s 13
"Anfall mot civila tolereras ej"
I ett försök att hindra konflikten i södra Libanon har de fem länderna i "kontrollpanelen" Frankrike, USA, Syrien, Israel och Libanon uppmanat de båda sistnämnda länderna att göra allt för att stoppa kriget mellan den Sydlibanesiska armén och den av Iran stödda shia-muslimska gerillan.

98-08 s 14
"Syrien är på väg att bli Mellanösterns Hollywood"
Nya medier och ny teknik undergräver censuren i arabvärlden.

98-44 15
"Syrien är skeptisk till avtalet"
Presidenten al-Assad vill ha separata diskussioner om Golan-höjderna och om de israeliska trupperna i Libanon.

99-08 s 12-13
"Syriens ledare al-Assad smider planer för sin son"
Syriens 69-årige president inledde nyligen sin femte mandatperiod på 7 år (han har regerat Syrien i 29 år) och frågan om vem som ska efterträda honom blir alltmer aktuell. Hans äldste son Bassil dog 1994. Nu förbereder sig den 34-årige Bashar.

98-12 s 19-20
"Israel vill bort från Södra Libanon"
Om Israel ska dra sig ur södra Libanon måste det antingen ha fred med Syrien eller ta risken att göra ett tillbakadragande utan villkor. Och fred innebär ett återlämnande av de ockuperade Golanhöjderna.

99-26 s 17-18
"Syrien och Israel närmar sig varandra"
Syriens president Hafez Assad antyder att han vill avsluta sin karriär med ett slutgiltigt fredsavtal med Israel.
Barak är beredd att ge upp Golanhöjderna mot att i stället få säkerhetsgarantier för södra Libanon.

99-43 s 9-11
"Libanon längtar efter fred… och självständighet"
I skuggan av närmandet mellan Syrien och Israel längtar Libanon efter försoning med det judiska grannlandet. Men Syrien låter inte det lilla broderlandet sluta fred på egen land. Assad syns inte längre som tidigare men har inte släppt kontroll och inflytande i Libanon. Fortfarande 300000 syriska soldater. De lämnar inte landet förrän Israel återlämnat Golanhöjderna till Syrien. Barak lär kräva att den libanesiska regeringe erbjuder medborgarskap åt de ca 360 000 palestinska flyktingarna. Stora delar av Beirut är i dag upprustat och väntar bara på nya turistströmmar.

99-47 s 16-17
"Knappa vattenresurser bäddar för kontroverser"
Syrien, Turkiet och Irak har svårt att samsas om vatten resurserna. Turkiets planer på att bygga ut ett avancerat konstbevattningssystem med vatten från floderna Eufrat och Tigris oroar nu grannländerna nedströms, Syrien och Irak. Det är tydligt att Turkiet har en verklig grund för sin maktposition i området. Landet kan utöva påtryckningar som bl a lett till att stödet för kurderna har minskat i dessa länder. Landet har också den tekniska förmågan att öka denna makt. Vattnet är för Turkiet vad oljan är för arabstaterna. Snart har vi nog Turkiet inom EU! (Vad än Anna Lind, lierad med kurdterroristerna, tycker!!).

99-50 s 9
"Ett gemensamt mål i Mellanöstern: Fred"
Det handlar om tre ledare -Assad, Barak och Clinton - som var och en har sina prioriteringar och motiv, men det viktigaste målet delar de. Konflikten är 32 år gammal. Nu vill flera lösa den. Den alltmer sjuke Assad vill konsolidera sin egen ställning i Syrien för att försäkra sig om att makten övergår på ett smidigt sätt till hans son Bashar. Clinton vill skapa ett eget bra slut på presidentämbetet och hjälpa Gore i valkampanjen. Barak riskerade ett politiskt bakslag på hemmaplan när hans fredarbete inte kom i gång.

99-51 s 13
"Syrien för Libanons talan"
När israel och Syrien slog sig ned vid förhandlingsbordet i onsdags i förra veckan var Libanon frånvarande trots att Libanon är det sista aktiva slagfältet i den arabisk-israeliska konflikten.
Libanon har helt enkelt inte den politiska och militära kraften att stoppa Hizbollah gerillans krigföring i Libanon mot Israel och vilket är en förutsättning för fortsatta förhandlingar.

2000-14 s 10-11
"Golan är nyckeln till fredsprocessen"
Syriens president Hafez al-Assad håller fast vid att hela området måste återlämnas. Men hans envishet får allt mindre stöd från arabiska länder men också från det shia-muslimska Iran där moderata krafter får allt större inflytande.

2000-19 s 6-7
"Assad d y planerar för Syriens framtid"
Syrien är ett starkt traditionsbundet land där förändringarna sker långsamt och försiktigt. Den sjuklige och gamle presidentens tid går mot sitt slut och en ny generation gör sig redo att ta över. Sonen Bashar Assad är inte officiellt utsedd som sin fars efterträdare men han har redan en stark position och det är tydligt att landet har tagit ett steg mot den nya ekonomin och för att bli ett land som kan tilltala investerarna.

2000-19 s 6-7
"Press på Syrien att förhandla"
Israel lämnar södra Libanon oberoende av hur fredssamtalen med Syrien utvecklar sig. Detta sätter press på Hafez-Al-Assad.

2000-24 s 12
"Ledarens död väcker oro i Libanon"
Syrien lyckades befästa sin kontroll över Libanon genom att agera som skiljedomare mellan landets fyra rivaliserande folkgrupper - shiiter och sunnimuslimer, kristna och druser. Libanon å andra sidan spelar en stor roll för Syriens ekonomi genom att ha en relativt utvecklad tjänstesektor och ett fungerande bankväsende vilket Damaskus behöver som kanal ut i världen. Men motviljan mot Syriens militära närvaro ogillas av många särskilt de kristna som utgör 30 % av befolkningen. De hälsade Assads bortgång som en diktators död.

2000-24 s 12-13
"Assads son tar över makten"
Armén, säkerhetstjänsten och parlamentet står bakom Bashar Assad som landets nya ledare. Enda utmanaren är om den avlidnes bror Rifaat kommer tillbaka från sin landsflykt. Och på honom är en arresteringsorder utfärdad.
Hafez al-Assads högsta önskan var att återta allt syriskt territorium.
Själv tog Hafez makten 1970 då han som försvarsminister gjorde en statskupp.

2000-29 s 15-16
"Syriens nya president är kompromisslös"
Ekonomin dominerade i Bashar al-Addads installationstal, men han gav också tydligt uttryck för att han är lika fast besluten att får tillbaka hela Golanområdet som hans far var. Många västdiplomater hade hoppats att den nye presidenten skulle ha en mindre ideologisk inställning. Han har avstånd från personkulten men inte från enpartisystemet. "Sådan demokrati som i västländerna kan inte och bör inte införas i Syrien…Vi har vår egen demokrati….som uppstått ur vårt folks behov…" (!!).

2000-40 s 12
"Syriens intellektuella ställer krav på frihet"
Förra veckan publicerade 99 intellektuella i Syrien ett upprop med krav på demokrati och yttrandefrihet. Det var ett ovanligt direkt krav i ett land som fram till i somras styrdes med järnhand av president Hafez al-Assad och som nu leds av dennes son Bashar Assad.
Under de senaste 30 åren har all kritik mot regeringen uttryckts i viskningar och absolut inte tryckts. Men nu prats det alltmer öppet om arbetslösheten, de låga lönerna och den utbredda korruptionen. "Folk är inte lika rädda som förr".

2001-12 s 10-11
"I Syrien anas reformambitioner"
Syriens nye härskare har vidtagit åtgärder för att liberalisera systemet och öppna landet för omvärlden. Det är dock osäkert hur långt han är beredd att gå. Det är en avgörande, berusande tid i ett land som bryter med den repressiva, stillastående, socialiserade stat som byggdes upp av den förre presidenten Hafez al-Assad och går över till sonen Bashars regim. Det arabsocialistiska partiet, Ba'ath, har hållit Syrien i ett hårt, sovjetliknande grepp i nästan 40 år. Nu har pressen fått större frihet och en rad privata föreningar har bildats. Men Bashar Assad tänker inte förvandla Syrien till en demokrati av västerländsk typ. Vilken typ av demokrati han syftar till har han inte visat.

2001-12 s 12-13
"Syriens ledare blickar framåt"
President Bashar Assad håller ett vaksamt öga på det gamla gardet samtidigt som han med stor försiktighet försöker reformera landet.
Redan för 15 år sedan tvingade en valutakris landet att överväga reformer, men sedan började oljan åter generera pengar vilket skapade en slags liknöjdhet inför behovet av förändringar. Det styrande Ba'athpartiet fruktar alla slags förändringar och hatar konkurrens. Särskilt är det emot att arbetstillfällen inom offentliga sektorn försvinner. Statstjänstemännen är omotiverade, alltid underbetalda och saknar erforderlig kompetens. De företag som finns är små familjerörelser utan administrativ expertis. Sättet att lyckas i affärer har fram till nu varit att tjäna regimen.

2001-12 s 13
"Syrien vill ta plats i säkerhetsrådet"
Fem av de 10 icke-permanenta platserna i FNs säkerhetsråd ska välja i höst. Syrien vill ha den "asiatiska" platsen efter Bangladesh. Landets kandidatur stöds av många men Israel är starkt emot.

2001-17 s 14-15
"Syrien och Libanon. Ibland är det en nackdel att ha mäktiga vänner"
Syriens ständiga närvaro börjar gå libaneserna på nerverna. Efter 15 år av inbördeskrig och 25 år av syrisk dominans lyckades Libanon bygga en fungerande stat. Tyvärr hotar omständigheterna i Mellanöstern att splittra landet igen. Det är Hizbollahgerillans attacker mot israel och Israels vedergällningar mot Syrien som oroar. Många gillar Syriens närvaro, som de 300000 palestinierna och shiamuslimerna. Motståndare är Libanons ca 1 miljon kristna men även druserna har nu genom sin ledare Wallid Jumblatt officiellet krävt att de syriska militärerna ska lämna landet.

2001-24 s 19-20
"Kriget gick också i arv"
I Jordanien och Syrien finns två unga ledare som måste fortsätta sina fäders gamla krig, men de har mindre effektiva vapen. Det är svåra tider för unga arabiska potentater. medan intifadan rasar försöker den 39-årige Abdullah att hindra att elden sprider sig till Jordanien. Precis som sin unge kollega Bashar Assad i Syrien överraskades han av våldsutbrottet i de palestinska områdena i höstas. Palestinierna som utgör 60 % av Jordaniens befolkning är frustrerade och arga. I ett välkomsttal till påven Johannes Paulus II i maj klargjorde Assad att "israelerna är mer rasistiska än nazisterna" och jämförde dödandet av palestinier med Jesu död.

2001-49 s 21-22
"Bäst att vakta sin tunga i Syrien"
Det finns gränser för yttrandefriheten. S k politiska salonger tolererades till en början sedan den nye presidenten Assad ersatt sin tyranniske fader. Men snart stängdes de och ledarna sattes i fängelse. Dock skedde rättegången öppet med journalister och andra åhörare närvarande. Assad tog över en regering som är socialistisk i princip men som bygger på en uppsjö av informella arrangemang och korruption. Det är svårt att förändra den rådande maktstrukturen i Syrien. Men mycket måste ändras om Syrien ska få bli medlem i WTO och bli en del av det s k Euro-Medblocket. (Det är bara löften om friare handel med andra länder som kan få de gamla diktatorerna att ge upp en del av sin tyranniska behandling av medborgarena).

2001-49 s 23
"Historiska skatter ska locka turister och investerare"
Syrien är till stor del ett levande museum. Syrien är ett jungfruland med en enorm potential. Många skulle vilja investera stora pengar i turistbranschen men litar inte på den socialistiska styrningen av bankerna.

2002-34 s 10
"Dissidens undanbedes"
En säkerhetsdomstol har dömt en dissident till 5 års fängelse. Han greps i fjol i en räd mot personer som motsätter sig landets auktoritära enpartistyre. Bashar al-Assad som efterträdde sin far för två år sedan har inte gjort landet mer demokratiskt.

2003-16 s 11
”USA riktar blickarna mot Syrien”
Bush säger att det finns kemiska vapen i Syrien. Syrien anklagas också för att skydda medlemmar av Saddam Husseins regim och för att hjälpa ”legoknektar” att ta sig in i Irak för att hjälpa till i kriget mot de USA-ledda styrkorna. I fredags stoppade dessa en buss med 59 personer med brev på sig med löften om belöningar för att döda amerikanska soldater.

2003-44 s 20-21
"Islamisk fundamentalism breder ut sig också i Syrien"
Det har gått 20 år sedan Syrien slog till mot den militanta islamismen i en brutal kampanj, som krävde uppemot 10000 dödsoffer, men nu växer sig fundamentalismen på nytt allt starkare i den mest sekulära av alla arabstaterna. Baathregimens snabba fall i grannlandet Irak förfärade den styrande baathregimen i Syrien och den försöker nu underblåsa det slags religiösa fundamentalism som förr förtrycktes skoningslöst. Regeringen vill väcka aggressiva känslor mot amerikanerna.

2003-47 s 18
"Golanhöjderna är tillbaka i blickpunkten"
Israel bombade för en tid sedan ett mål på syriskt territorium. Regeringen i Damaskus kommer att reagera skarpt på eventuella nya israeliska attacker. 24000 syrier har sedan 1967 levt under israelisk ockupation. Damaskus främsta utrikespolitiska mål är sedan 36 år att ta tillbaka Golanhöjderna. Israels attack anses vara ett försök att få Damaskus att utvisa militanta palestinier som tills nu har känt sig ganska trygga i Syrien. Israels attack är ett tydligt brott mot den pakt som bilateralt undertecknades 1974.

2003-47 s 19
"USA inför sanktioner mot Syrien"
Sanktionerna ska träda i kraft om inte Syrien vidtar en del åtgärder, bl a stoppar gränstrafiken av människor och utrustning, vars mål är att attackera amerikaner i Irak. Syrien ska upphöra med sitt stöd till terrorismen och stänga terroristorganisationernas kontor.

2003-50 s 13
"Tala om att kasta sten i glashus"
Syriens president, Bashar al-Assad, har insett att han inte längre bor i sin fars Mellanöstern, där brutalt förtryck, vägran att förhandla med Israel och umgänge med terroristgrupper som den beryktade Abu Nidal, och skurkstater räckte för att sitta trygg på tronen. Huruvida al-Assad den yngre till fullo inser vilken enorm utmaning han står inför är mindre klart. Han måste snart inse att hans folk befinner sig i en desperat situation beroende på den styrande familjens misslyckade politik. Idag är det inte den bästa politiska strategin att hålla sig väl med terroristgrupper eller terroriststater.

2004-01/2 s 17
"Kritik mot Israels bosättningsplaner"
Israel planerar att bygga ut på Golanhöjderna. Planen inkluderar 90 miljoner dollar till befintliga bosättningar i territoriet och 900 nya bostäder till judiska familjer. Planen möttes med ett omedelbart upprört svar från Damaskus. Även USA har riktat skarp kritik mot Israels utbyggnadsplaner. Israels jordbruksminister hävdar att "Golan är en oskiljaktig del av Israel."

2004-05 s 14-16
"Syrien känner sig isolerat"
En fredstrevare från Damaskus har blivit ett dilemma för den israeliska regeringen. Är den judiska staten i färd med att missa chansen till historisk försoning med ärkefienden Syrien? När Syriens president Bashar al-Assad besökte Turkiet nyligen påstods han ha bett Erdogan vara medlare. Damaskus har meddelat att Syrien vill inleda "förbehållslösa" förhandlingar med Israel vars president Sharon dock menar att Syrien först måste stoppa sitt stöd till terrorismen. Sedan USA gick in i grannlandet Irak med 130000 soldater känner sig den syriska ledningen belägrad och utsatt. USAs ledning känner djup antipati mot al-Assad och hans "skurkstat". Västerländska diplomater tror dock inte att Assad har råd att utmana sin fars gamla garde.

2005-8 s 20
"Syrien går i otakt"
Washington har kallat hem sin ambassadör för att uttrycka USAs missnöje med Syrien efter mordet på Libanons förre premiärminister, Rafik Hariri, som var nära allierad med USA och Frankrike. USA kräver att Syrien upphör med sitt stöd till upproret i Irak och med att blanda sig i Libanons inre angelägenheter.

2005-9 s 10-11
"Libanon är Syriens livlina"
Syrien ger vika och drar sig tillbaka från Libanon - men när? Syrien har sagt att snart kommer landet att flytta sina 14000 soldater till nära den syriska gränsen. Många syrier ser reträtten från Libanon som en kapitulation som på sikt kan leda till att president Assad och hans regim kollapsar. Nära 600000 syrier arbetar i Libanon där de har enkla jobb som libaneserna inte själva vill ha. Pengarna som skickas hem betyder mycket ekonomiskt för Syrien.

2005-9 s 12-15
"Diktatur är en förutsättning för regimens överlevnad"
Ur den amerikanske presidentens synvinkel har klanen Assad i Syrien etablerat en avskyvärd regim. Landets unge härskare visar ingen vilja att reformera, vilket kanske beror på att de som verkligen har makten inte ger honom en chans. Mustafa Tlass, en 72 årig general, var till för nio månader sedan landets försvarsminister i 32 år. Han har hjälpt till att slå ner alla islamistiska och demokratiska uppror. "Motståndet måste utrotas med roten" menar han. Det är viktigt att makthavarna, som är ett fåtal stora familjer, får fortsätta att skapa sig enorma förmögenheter.

2005-11 s 12-13
"Politisk instabilitet komplicerar reträtt"
Libanon måste ha en ny regering innan Syrien kan dra tillbaka alla sina soldater. Det är svårt att få ihop en regering eftersom på grund av innehållet i en pakt som satte punkt för det libanesiska inbördeskriget 1990. Denna stadgar att Libanons president ska vara en kristen maronit, premiärministern en sunnimuslim och talmannen i parlamentet en shiamuslim.

2005-14 s 13
"Det tar tid att bryta ett beroende"
Syrien är infiltrerat i Libanons ekonomi, politik och samhälle, och det faktum att den syriska militären har dragit sig tillbaka betyder inte att Syriens kontroll har upphört. Syrien har stängt sitt ökända spionhögkvarter i centrala Beirut men håller på att inrätta ett hemligt fäste i Beiruts sydliga förorter. Syriernas handlande går stick i stäv med ett löfte från Syriens president Bashar om att all syrisk underrättelseverksamhet i Libanon skulle upphöra fr o m siste mars. Både USA och Europa har riktat formella varningar till Bashar. "Syriens enda närvaro i Libanon ska vara en ambassad".

2005-21 s 22-23
"Syriens reformplaner övertygar inte"
Det syriska Baathpartiet tar trevande steg mot större demokrati. För första gången spekulerar oppositionen öppet om vad som ska hända med ett parti, som på ett eller annat sätt har styrt Syrien sedan 1963 i den arabiska nationalismens namn. Syriens regimmotståndare misstror regeringens kapacitet att reformera. Vänsterdissidenten Saleh som satt i fängelse mellan 1980 och 1996 kallar regimens åtgärder för ett missriktat försök att "modernisera diktaturen". Presidenten Assad pekar på näta månads Baathpartikongress som startskottet för de utlovade reformerna. Den viktigaste är en ny partilag som tillåter att andra politiska partier bildas såvida inte dessa bygger på etnicitet, religion eller region. Assad vill ändra på partiledningens 21 ledamöter, bl a vill han få med en bror och en svåger.

2005-40 s 18-19
"Ensam ledare omgiven av en ryktesstorm"
Bashar Assad sitter i en riktig knipa, som han får svårt att ta sig ur. Assad, hans klan och Baathpartiet står inför den allvarligaste krisen hittills sedan hans far, Hafez Assad, konsoliderade den syriska diktaturen för 35 år sedan. Syrien har idag inte några vänner förutom det isolerade ickearabiska Iran. Amerika. Den enda supermakten, är öppet fientlig och har fotfäste i grannlandet Irak. FN har skickat en specialåklagare, Detlev Mehlis, för att utreda mordet på Libanons förre regeringschef, Rafik al-Hariri. Här kommer också syriska säkerhetschefer att bli inblandade, inklusive Assads bror Maher, som är chef för Republikanska gardet och hans svåger, Asef Shawkat, som 'r Syriens högsta underrättelsechef. Många i landet, särskilt kurder, ismailiter och druser är mycket missnöjda med de privilegier som Assads sekt, Alawiterna, åtnjuter. De utgör bara 15 % av Syriens övervägande sunnimuslimska befolkning.

2005-43 s 15
"Syrien misstänks för inblandning i mord"
Det är bäddat för en konfrontation mellan Syrien och det internationella samfundet. FNs specielle utredare i mordet på Libanons förre premiärminister, Detlev Mehlis, har konstaterat att mordet inte kunnat utföras utan godkännande från högt uppsatta syriska säkerhetschefer. Hittills har fyra libanesiska generaler gripits. Syriens president, Bashar al-QaidaAssad, står nu inför det svåra valet att antingen lämna ut medarbetare till annat land, där de kan förhöras, eller utsättas för FNs sanktioner. Säkerhetsrådet kräver fullt samarbete från presidentens sida.

2005-43 s 16
"Det finns ett alternativ till Assads regim"
Den syriska oppositionen försöker utnyttja regimens knepiga belägenhet. En "Damaskusdeklaration" har undertecknats av en ovanligt brokig samling politiker och aktivister, inklusive människorättsaktivister, kommunister, kurdiska nationalister, exilsyrier, fängslade parlamentariker och Syriens muslimska brödraskap som är bannlyst i Syrien och har sitt säte i London. Den manar till demokratiska förändringar i landet och är ett sätt att visa världen att ett alternativ till Assads regim håller på att växa fram i Syrien.

2005-50 s 18
"FN-rapport pekar ut Syrien"
Den tyske åklagare, som leder FNs utredning om mordet på den förre libanesiske premiärministern Rafik Hariri, meddelade i början av veckan att nya bevis styrker hans åsikt att den syriska underrättelsetjänsten låg bakom mordet och att representanter för den syriska regeringe har försvårat utredningen. Kommissionen har identifierat 19 personer som misstänks för direkt delaktighet i brottet eller för "avsiktliga försök att vilseleda utredarna". Två vittnen har uppgivit att alla syriska underrättelsedokument om Libanon har förstörts. Det finns också bevis för att en högt uppsatt syrisk regeringsföreträdare har försett personer i Libanon med vapen och ammunition för att hjälpa dem att "skapa allmän oordning som hämnd för anklagelserna mot Syrien i samband med mordet på Hariri". Rapporten ger FN enligt dess stadgar rätt att införa ekonomiska sanktioner mot Syrien.

2005-50 s 18
"Nytt mord i Beirut"
En framstående libanesisk journalist och parlamentariker som i många år kritiserat Syrien och de senaste månader levt i exil i Frankrike dödades med en bilbomb bara en dag efter sin ankomstdag till Beirut. Det handlar om Gebran Tuenis som var chef för Libanons största dagstidning, An Nahar. Antisyriska grupper i Libanon kräver att landets president ska avgå därför att han är allierad med syrierna.

2006-7 s 7 14-16
"Syriens ledare vet inte vart han ska vända sig"
President Bashar al-Assad vet inte vilken väg han ska välja, och västmakterna framför allt USA, vet inte åt vilket håll de ska knuffa honom. Hoppet om en mer demokratisk förändring av Syrien fanns under den korta "Damaskusvåren" 2001 då Bashar al-QaidaAssad efterträdde sin avlidna far men det försvann och Artikel nr 8 som slår fast att "Arabiska socialistiska Baathpartiet måste leda samhälle och stat" förändrades inte. Oppositionen är svag och splittrad även om den tagit mod till sig sedan fem ledande dissidenter som fängslades efter Damaskusvårens kyliga vinter nu har frisläppts. De två frontalfigurerna är Riad Seif, en populär, sekulär, sunnitisk affärsman och Sadreddin Bayanouni, chef för det muslimska brödraskapets syriska gren. Islamister och sekulära aktivister tycks vara villiga att bilda enad front.

2006-7 s 7 14-16
"Syriens ledare vet inte vart han ska vända sig"
President Bashar al-Assad vet inte vilken väg han ska välja, och västmakterna framför allt USA, vet inte åt vilket håll de ska knuffa honom. Hoppet om en mer demokratisk förändring av Syrien fanns under den korta "Damaskusvåren" 2001 då Bashar al-QaidaAssad efterträdde sin avlidna far men det försvann och Artikel nr 8 som slår fast att "Arabiska socialistiska Baathpartiet måste leda samhälle och stat" förändrades inte. Oppositionen är svag och splittrad även om den tagit mod till sig sedan fem ledande dissidenter som fängslades efter Damaskusvårens kyliga vinter nu har frisläppts. De två frontalfigurerna är Riad Seif, en populär, sekulär, sunnitisk affärsman och Sadreddin Bayanouni, chef för det muslimska brödraskapets syriska gren. Islamister och sekulära aktivister tycks vara villiga att bilda enad front.

2006-16 s 10-11
"Syriens ledare tar hårdare grepp om makt och folk"
I höstas trodde alla att den syriska regimen skulle gå mot ett mjukare styre, men det har blivit precis tvärtom. Syrien har lämnat Libanon men Baathpartiets maktmonopol i Syrien har snarare stärkts. Den syriska regeringen gör allt den kan för att tysta den inhemska oppositionen och för att underlätta för religiöst konservativa ledare att stärka sin ställning runt om i landet genom att böja sig för den religiösa väckelse som drar fram genom regionen. Människornas tilltro till politiskt religiösa rörelser som Hamas och Muslimska Brödraskapet växer. Ledningens aggressiva hållning och aktioner speglar ett växande självförtroende. "De tror att de kan komma undan med vad som helst nu".

2006-17 s 17
"FN avslöjar Syriens roll i Libanon"
FN sändebudet Roed-Larsen uppger att syrisk militär och underrättelsetjänst dragit sig tillbaka från Libanon men andra villkor har inte uppfyllts. Hizbollah milisen har till exempel inte vare sig avväpnats eller upplösts. FN rapporten uppger också att de syriska myndigheterna hotat att döda honom om inte en författningsförändring godkändes som gjorde det möjligt att förlänga den Syrienvänliga libanesiska presidentens mandat.

2006-20 s 22
"Syrien ogillar FNs inblandning"
USA och Frankrike har enats om gemensamma aktioner för att minska Syriens inflytande i Libanon. USA räknar med att FNs säkerhetsråd inom kort utfärdar en ny Libanon-resolution enligt vilken Syrien uppmanas att omgående inleda diplomatiska förbindelser med Libanon.

2006-23 s 17
"Storstädning pågår"
Syriens president Assad skärper kontrollen över oppositionella och medier men han kan inte vara riktigt säker på att det är till någon nytta. Hans styrkedemonstrationer på senare tid beror på rädsla för två stundande händelser.
Den ena är den FN-utredning om mordet på Libanons förre premiärminister, Rafiq Hariri. Flera av den syriske regimens företrädare har redan pekats ut som involverade. Den andra är att oppositionen har börjat organisera sig. Nationella räddningsfronten (NSF), som är en oppositionell paraplygrupp kommer att hålla sin första konferens i London denna månad. NSF leds av två mycket välkända personer: Syriens före detta vicepresident, Abdel Khaddam, som hoppade av i fjol och Ali Sadreddin al-Bayanouni, det muslimska brödraskapets ledare i exil. Samarbetet mellan sekulära och religiösa oppositionsledare är mycket ovanligt och det är första gången på fyrtio år som det förekommer en betydande, organiserad opposition mot regimen.

2006-23 s 18-19
"Min fiendes fiende är min vän"
Politiska fiender förenas i exil för att åstadkomma förändring i Syrien. Syriens före detta vicepresident, Abdel Khaddam och Ali Sadreddin al-Bayanouni, det muslimska brödraskapets ledare i exil är nu partners i en långsiktig plan på att förändra Syrien. Det dubbla målet är att ena Syriens splittrade opposition och väcka förtroende bland regimföreträdare som är rädda för en förändring. Syrien har bett Interpol att gripa Khaddam och utlämna honom till Syrien.

2006-29 s 14-15
"Internationella krafttag lyser med sin frånvaro"
Västvärldens ledare uppvisade på måndagen fortsatt förlamning, medan Libanon genomled en av de blodigaste dagarna sedan Israel inledde sina bombningar. Israels premiärminister Olmert svär på att Israel inte kommer att dra sig tillbaka förrän deras tillfångatagna soldater frigetts, den libanesiska armén grupperats för att skydda den israeliska gränsen och Hizbollah tvingats till avväpning. Olmert måste stoppa de palestinska raketanfallen mot Israel och insmugglingen av vapen och expertis från Egypten för att kunna fullfölja planen på utrymning av cirka 70000 bosättare på Västbanken. Under G8 mötet beskyllde Bush och Blair Iran och Syrien för att ha uppmuntrat Hizbollah. Syriens president, Bashir Assad, pekas ut som den som underblåser våldet i de palestinska territorierna, i Irak och i Libanon.

2006-29 s 14-15
"En tillbakablick på konspirationer och konflikter i Mellanöstern"
Suezkrisen för 50 år sedan då Frankrike och Storbritannien slog sig ihop med Israel blev en kort historia som lämnade lång bitterhet efter sig. Egyptens president Nasser gjordes till en martyr och hjälte som placerade honom på en piedestal av makt och prestige. I februari 1958 bildare Nasser Förenade Arabrepubliken tillsammans med Syrien. I juli iscensattes ett blodbad i Bagdad, när den irakiska monarkin, som var allierad med Storbritannien, störtades av arméofficerare, som hade lärt sig av Egyptens exempel. Dessa ersattes sedan av Baathpartiet och en skurk vid namn Saddam Hussein. 1962 släppte Charles de Gaulle taget om den 130 år gamla kolonin Algeriet och gav de algeriska FNL-rebellerna självständighet. USA blev den dominerande makten i mellanöstern. I januari 1957 deklarerade "Eisenhowerdoktrinen" att USA var berett att hjälpa varje land som utsattes för kommunistiskt hot. Under det kalla kriget knöt Sovjetunionen kontakter med de nationalistiska regimerna i Syrien, Irak och Algeriet.

2006-29 s 16-17
"Iran har ett finger med i spelet"
det finns tecken, som pekar på att den aktuella krisen är regional, inte bara ännu en konfrontation i konflikten mellan Israel och palestinierna. Det finns många aktörer i området: Hamas som en lokal, palestinsk gren av det regionala muslimska brödraskapet, Iran som är en stark regional makt med stort inflytande i Syrien och Hizbollah, Islamiska Jihad och Hamas militära gren. Israeliska experter tror att hela affären är ett budskap från Iran som agerar genom Hizbollah och Khaled Meshal, exilledare för Hamas politbyrå. Iran försöker bli en regional stormakt nu när Irak är helt försvagat.

2006-31 s 6-8
"Krigets kårar"
Konflikten mellan Israel och Hizbollah ekar långt bortom slagfältet. Krig i Mellanöstern tar slut. Det har hänt många gånger förr. Den här gången är utmaningen inte begränsad till att få ett slut på kriget. Man måste dessutom förhindra att det förvandlas till något ännu värre - i själva regionen och bortom den.

2006-31 s 12
"Hatets axelmakter"
En intervju med Israels utrikesminister Tzipi Livni om vart militäroperationen är på väg och vad som kommer att hända när den är över. Iran vill upprätthålla öppna strider med Israel och använder sig av Hizbollah, som är en del av hatets axelmakter i form av Hizbollah, Syrien och Hams, för att destabilisera regionen. Den libanesiska armén bör placeras ut i Libanons södra delar och Hizbollah avväpnas.

2006-31 s 10
"Nasrallah -arabernas nye ikon"
Hizbollahs generalsekreterare, Hassan Nasrallah, är arabvärldens mäktigaste man säger vicepresidenten i ett arabland. Nasrallah är den ende arabledare som faktiskt genomför det han säger att han ska göra. Han är en libanesisk hövding som sitter gömd i en bunker i Damaskus i Syrien. Han bär sin svarta turban som talar om att han är en sayyid, det vill säga en präst som kan spåra sin härkomst till profeten Muhammed. Hans genidrag har varit att utbilda hundratals gräsrotskrigare och sedan med hjälp av religionen inspirera dem att slåss intill döden.

2006-33 s 10-11
"Vapenvila efter våldsam söndag"
En vapenvila framförhandlad av FN trädde i kraft klockan åtta lokal tid i måndags morse. Det var den 34:e dagen av den senaste Mellanösterkonflikten. Några timmar innan vapenvilan trädde i kraft genomförde båda sidorna våldsamma attacker. Hizbollah uppgav att över 220 raketer föll över Israel, vilket gjorde söndagen till den mest intensiva. Israel sa att man skulle upprätthålla luft- och sjöblockaden av Libanon för att garantera att Hizbollah inte får fler vapen innan en internationell styrka anländer för att bevaka gränserna. Israel kommer att avvakta vad den libanesiska armén och ett nytt Unifil kan åstadkomma i södra Libanon främst vad gäller avväpningen av Hizbollah.

2006-34 s 14-15
"Hjälpsamhet ned förhinder"
FN eftersträvar att ha minst 3500 soldater på plats i södra Libanon den 2 september. Tidigare misslyckanden gör EUs medlemsländer försiktiga. De europeiska regeringarna som har smärtsamma minnen av misslyckade insatser i Bosnien på 1990-talet kräver att kommandokedja och mandat ska definieras i detalj innan de engagerar sig i de komplicerade förhållandena i Mellanöstern. Israel vill inte ha soldater från länder som inte erkänner israel, till exempel Malaysia, Indonesien och Bangladesh.

2006-36 s 14-15
"En islamisk väckelse drar fram genom Syrien"
Den strikt sekulära syriska staten utmanas i tysthet av en väckelserörelse som engagerar i första hand kvinnorna, som ser en chans att hävda sin roll i samhället. Islam skulle kunna underminera enheten i ett samhälle som styrs av en religiös minoritet, Alawiterna, och sominkluderar många trosinriktningar. Förbundet Qubaisiate bär namn efter grundaren Munira al-Qubaisi som var en karismatisk syrisk shaikha, det vill säga en religiöst skolad kvinna. Vad de unga flickorna får lära sig i de nya islamska skolorna är att först lära sig Koranen utantill och sedan lära sig att citera boken med rätt rytm och tonfall "en process som kräver flera år av intensiva studier".

2006-42 s 15
"Syrien är inte så starkt som det tror"
Syrien har lämnat förslag om förhandlingar med Israel om återlämnande av Golanhöjderna som Israel ockuperade 1967 och sedan annekterade. Syrien känner sig stärkt efter kriget i Libanon där Syriens allierade Hizbollah gjorde hårt motstånd mot de israeliska styrkorna. Israel krav för att inleda förhandlingar är att Syrien måste upphöra med stödet till radikala palestinska grupper.

2006-46 s 9
"Politisk dragkamp"
Den politiska krisen i Libanon fördjupades under veckoslutet när samtliga fem shiitiska ministrar avgick. De fem företrädde den shiamuslimska rörelsen Hizbollah. Den Syrienvänlige presidenten Emile Lahoud säger att avgången gör alla regeringsbeslut författningsvidriga. Den antisyriska majoriteten förnekar detta. Denna har godkänt ett förslag om en internationell tribunal som ska rannsaka de misstänkta i mordet på den förre premiärministern Rafik Hariri som dödades i februari i fjol.

2006-48 s 13-14
"Vem är mördaren?"
Om det var syriska intressen gjorde de sitt land en björntjänst. Mordet på industriminister Pierre Gemayel är det 16:e våldsamma attentatet mot libanesiska motståndare mot Syrien, det baathistiska grannlandet. Det mest dramatiska attentatet riktades mot Rafik Hariri, som varit regeringschef i fem omgångar och som dödades av en gigantisk lastbilsbomb i februari i fjol tillsammans med ytterligare 22 personer. Valen i juni gav segern till en västvänlig koalition, kallad 14 mars rörelsen, som består av sunniter, som stödde Hariri, samt drusiska och kristna grupper. Hizbollah, stärkta av sin oförmodade seger över Israel i sommarens krig, leder en offensiv för att störta regeringen. De protesterar också mot planerna på att låta en internationell tribunal undersöka morden på Hariri och Gemayel. 14-mars rörelse misstänker att mordet på Gemayel var ett försök att stoppa tribunalen.

2006-48 s 14-15
"Bara araber kan bota Mellanöstern"
En sjukdom förtär Mellanöstern. Den plågar syrierna, irakierna, libaneserna och till och med israelerna. Den uppstår med tanken att det avgörande politiska verktyget i arabvärlden är råstyrka - att politik är att krossa fysiskt och att mörda. "Så mycket går som på räls i vår tid, men så fort vi passerar gränsen till Mellanöstern ligger väpnade män på lur".
Mellanöstern behöver lag och ordning, en som föreskrivs av de araber som inte tolererar mördandet. I västvärlden är vi inte tillräckligt tuffa eller smarta för att göra det åt dom, och i slutändan är det inte ens vårt problem skriver David Ignatius redaktör och kommentator hos The Washington Post. Syrien har möjlighet att ta av sig "det kalla krigets trista trenchcoat" och bli en modern välmående Medelhavsnation.

2007-05 s 16
"Varför sluter de inte fred"
Ryktena om en inofficiell fredsplan mellan Israel och Syrien är kanske mer PR-trick än verklighet, men optimisterna säger att de skulle kunna förebåda framtida förhandlingar. Den knivigaste frågan har alltid varit Golanhöjderna som Israel erövrade från Syrien i sexdagarskriget 1967. Det enda alternativet till mera krig i Mellanöstern tycks vara förhandlingar mellan Israel och Syrien. Syrien säger sig vilja förhandla förutsättningslöst men Israel är djupt splittrat i frågan.

2007-19 s 21
"Flyktingarna från Irak tär på Syriens resurser"
Både ekonomi och infrastruktur belastas hårt av den stora flyktingströmmen från Irak. På sikt kan också säkerheten äventyras. Varje dag kommer det mellan ett- och tvåtusen irakier. På ett år har den syriska befolkningen ökat med sju procent. Den syriska infrastrukturen överbelastas. Det behövs minst en miljard dollar för att åtgärda de akuta följderna av flyktingströmmen. Väntetiderna på sjukhusen har ökat enormt. Bostadspriserna ökar snabbt. Irakiska "periferigrupper" har tagit med sig prostitution, narkotikahandel och kriminell gängkultur till det förr relativt brottsbefriade Syrien. Detta har underblåst främlingsfientliga stämningar. 75 % av flyktingarna är shiiter medan syrierna är sunniter.

2007-22 s 21-23
"Assad försäkrade sig om folkets stöd"
President Bashar al-Assad har vuxit in i rollen som Syriens starke man. Detta anser artikelförfattaren Hassan M Fattah. För ett år sedan hade hans militär tvingats ut ur Libanon, hans regering misstänktes för inblandning i mordet på den förre libanesiske premiärministern Rafik Hariri och Bushs administration hade infört sanktioner mot Syrien. Nu är Syriens självförtroende åter starkt menar redaktören för den statliga tidningen Al Thawra.
Problemen i dag är främst två. En FN-stödd tribunal kommer mycket troligt att upprättas i Libanon och i denna kommer högt uppsatta personer i Syrien att åtalas. En strid ström av irakiska flyktingar tär hårt på den syriska ekonomin.

2007-51 s 13-14
"Assad slår näven i bordet"  Hela artikeln
Regimen i Damaskus verkar inte ha några planer på att ge oppositionen lite större svängrum, snarare tvärtom. De syriska myndigheterna grep i förra veckan ett 30-tal personer, som är kända förespråkare för politisk förändring. Assad tillät ett visst mått av yttrandefrihet när han tog makten efter faderns död 2000. Men han har gradvis ökat kontrollen över landets få politiskt engagerade med hjälp av arresteringar och nya bestämmelser.

2008-18 s 23
"Syrien tycks vara redo att förhandla med Israel"
Syriens president, Bashar al-Assad, har gått med på att inleda fredsförhandlingar med Israel under turkisk medling. Israel har erbjudit sig att dra sig tillbaka från de omtvistade Golanhöjderna som ligger mellan länderna. Turkiet har goda relationer med Israel, Syrien och USA.

2008-27 s 11-12
"Syrien upptäcker liberaliseringens fördelar"
Den ena flotta trottoarserveringen efter den andra, som serverar alla sorters kaffe och trendiga västerländska maträtter, etablerar sig i Damaskus välmående stadsdelar. Bilden av denna lyx strider mot bilden av Syrien som en pariastat med centralplanerad ekonomi. Syrien har tvingats liberalisera det ekonomiska systemet lite grann för att kompensera för att oljeintäkterna har minskat med omkring 10 % per år. Vanliga syrier känner av de stigande priserna, speciellt sedan regeringen reducerade ett antal subventionerna nyligen. Inflationen är hög och den håller på att "eliminera" medelklassen, vars köpkraft krymper snabbt.

2008-34 s 11
"Syrien och Libanon upprättar diplomatiska förbindelser"
Syriens och Libanons presidenter har kommit överens om att etablera fullständiga diplomatiska relationer för första gången sedan de båda länderna blev självständiga från Frankrike 1943. Beslutet togs av president Assad och den nye Michel Suleiman. Den antisyriska majoriteten i det libanesiska parlamentet har arbetat för en sådan utveckling för att garantera att Syrien erkänner Libanon som en suverän stat.

2008-40 s 16-20
"Ingen fred utan Syrien"  hela artikeln
President Assad bryter sakta men säkert sitt lands internationella isolering. Syrien är på väg att åter bli en regional stormakt och president Bashar al-Assad en makthavare att räkna med. Detta sker tack vare storpolitiken och Syriens speciella kontakter med grannländerna Irak, Israel och Turkiet.
För mindre än ett år sedan betraktades Syrien som dåligt sällskap för att inte säga en paria. Den främsta orsaken är att Syrien anklagats för att ha varit delaktig i mordet på den libanesiske politikern Rafik Hariri i februari 2005. Nu säger sig Assad vara beredd att erkänna Libanon som självständig stat. Religionsfrihet och högre levnadsstandard är vad syrierna vill ha. Det ryktas om att Assad gör sig av med sina mest militanta i utbyte mot miljardkrediter och närmare relation med EU. Går det emellertid verkligen att demokratisera detta land internt och få det att lossa på Teherans hårda grepp?

2008-42 s 9
"Nya kontaktkanaler"
Syrien etablerade i tisdags formella diplomatiska relationer med Libanon för första gången sedan de båda länderna blev självständiga från Frankrike 1940. Syrien har dominerat Libanon i flera decennier och haft militär placerad där. Damaskus betraktade länge Libanon som en syrisk provins.

2008-44 s 21
"Räden var en varning"
Amerikanska soldater i helikopter befann sig drygt sex kilometer in på syriskt territorium i söndags i en operation som gick ut på att oskadliggöra ledaren för ett nätverk som hjälper utländska krigare att ta sig in i Irak via Syrien. Räden som dödade sju civila och som av Syriens utrikesminister betecknades som "en kriminell terroraggression", var menad som en farning till den syriska regeringen.

2008-49 s 9-10
"Vad händer nu?"
Räden mot Syrien i slutet av oktober var olycksbådande. Attacken var unilateral, den kränkte en annan stats suveränitet, och militär styrka var förstahandvalet, inte en sista utväg. So9m beskrivning av Bushs era är den svårt att överträffa. Den var ett prov på att USAs sittande president nu har ett par månader på sig att göra ungefär vad han vill. Vad kommer hans sista stora drag att bli. Allt kan hända i övergångsperioden.

2009-41 s 20-21
"Syrien stärker positionerna i Libanon igen"
Envist dödläge i Libanon speglar Syriens förmåga att utöva indirekt kontroll via allierade Hizbollah. Libanons västinriktade politiker har inte lyckats bilda regering under ledning av Saad Hariri sedan de vann valet i juni och många av dem skyller på Damaskus som med Hizbollah i spetsen blockerar regeringsförhandlingarna. Nu försöker president Obama förbättra relationerna med Syrien vilket på nytt ger Syrien friare händer att utöva inflytande i det mindre grannlandet. Washington har ända sedan 2005 försökt bryta Syriens kontroll över Libanon efter mordet på Libanons president Rafik Hariri. Libanons kristne ledare, Michel Aoum, besöktre i december 2008 Damaskus och president Assad. Den drusiske4 ledaren, Walid Jumblatt, bröt sig loss ur den västinriktade koalitionen den 2 augusti och gör gärna ett besök i Damaskus.

2009-47 s 15-16
"Syrien kan vara nästa heta marknad"
Landet har mycket på plussidan: olja, en ung, snabbt växande befolkning på 24 miljoner, en växande entreprenörinriktad (om än något primitiv) ekonomi, minimal utlandsskuld, stabil valuta och ett jämförelsevis litet budgetunderskott. BNP - bortsett från oljan, har ökat med 6-7 procent varje år. Världsbanken har berömt Syrien för att ha minimerat näringslivets kostnader för våld och kriminalitet. En mycket framgångsrik diaspora skickar hem massor av pengar till fosterlandet och potentialen för turism är enorm. Det oupptäckta Damaskus är den mest autentiska av alla gamla arabiska städer med en otrolig marknad och fantastiska moskéer.

2011-06 s 16-18
"Den förflugna drömmen om en arabisk nation"
Avsaknaden av arabisk enhet gör det nödvändigt att i stället skapa en nationell identitet. Många syrier befarar att deras land skulle bli ett nytt Irak om regimen faller. Precis som Saddam Husseins regering i Irak vilar också den syriska regeringen under Bashar al-Assad på en sekulär, arabisk nationalism, enligt vilken alla medborgare är i första hand araber och alla religiösa, sekteristiska och etniska olikheter ska tonas. Alla andra etniska folkgrupper betraktas som araber om de bara talar arabiska och assimilerar sig. Kurderna motsatte sig detta ideal. Den arabiska nationalismen är en hörnpelare i Baathpartiets ideologi. Syrierna är uppriktigt stolta över att sunniter, kristna, alaviter, shiiter och druser lever fredligt sida vid sida i deras land och kan utöva sina religioner. Den syriska regeringen kommer att fortsätta propagera för arabisk nationalism. Utan en sammanhållande identitet kan Syrien nämligen gå samma öde till mötes som Irak om den nuvarande regimen skulle falla.

2011-07 s 19-20
"Assad gör klokt i att vara vaksam"
Syriens president, Bashar al-Assad, är inte immun mot revolutionen som sveper fram genom regionen. Syriens snabbt växande befolkning och höga arbetslöshet samt inskränkningar i yttrandefriheten kan få landet att verka moget för revolt. Man Assad har visat sig vara en seglivad ledare. Genom att rekrytera personer till nyckelposter från den alavitiska sekten och sunnilojalister har Assad full kontroll över armén och underrättelsetjänsterna. En underförstådd pakt mellan alaviter och sunniter cementerar en skicklig fördelning av den ekonomiska liberaliseringens frukter. Därför har oron i de kurdiska områdena i öster aldrig fått någon kraft. Blodiga inbördeskrig i Libanon och Irak har lärt landets unga att säkerhet är mera värdefullt än demokrati. Men ekonomiska bekymmer kan skynda på en våldsam förändring. I mitten av januari ökade regeringen bränslesubventionerna.

2011-12 s 17
"Revolutionssmittan har nått Syrien"
Läget i Syrien blir allt mer tillspetsat. I den sydliga staden Deraa har våldsamma sammanstötningar med dödlig utgång ägt rum mellan regeringsmotståndare och säkerhetsstyrkor. Demonstranterna kräver politiska reformer och att undantagstillståndet som har varat i nästan 40 år ska upphävas.

2011-13 s 14-15
"Assad missade chansen att reformera"
President Bashar al-Assad trodde att hans land var immunt mot revolutionsviruset. Han misstog sig.
Syrien är ett viktigt land, som västmakterna gärna hade velat lösgöra från gruppen hårdföra regimer i Mellanöstern. Upproret i Syrien började spontant som i Tunisien. Det leds av sunnitiska stamhövdingar i en region som gränsar till Jordanien och som hittills inte har varit politiskt aktiv och ansetts vara lojal mot regimen. Assad, som tillhör minoritetsgruppen alawiterna, slår till med järnhand mot de upproriska. Demonstranterna kräver en radikal kursändring från regimens sida och frisläppande av alla politiska fångar samt rättegång mot dem som hade skjutit skarpt mot demonstranter.

2011-14 s 12-14
"Rädslans republik"
Demonstrationerna i Syrien har besvarats med brutala metoder som har förstärkt rädslan och förföljelsemanin bland landets dissidenter.
På ytan framstår Syrien som ett vänligt land med en tilltagande blandning av gammalt och nytt. Men paranoia är ett genomgående, ständigt inslag i vardagslivet. Turisterna märker inte den hemliga polisens, Mukhabarats, allestädes närvaro. Mukhabarat är det styrande Baathpartiets hemliga polis. Syrierna lever, precis som invånarna i Irak, DDR och Sovjetunionen på sin tid, i ett slags spegelhus där de alltid måste undra över vem av deras grannar som är regeringens spioner. Syrierna vet aldrig vilken information de vågar lita på. Regimens propaganda är så stark och allomfattande att många tror mer på den än på vad de ser med egna ögon. Regimen underblåser också sekteristiska farhågor och misstänksamheten mot grannländerna Irak, Libanon och Israel.

2011-15 s 17
"Hårda tag i Syrien"
Säkerhetsstyrkornas tillslag mot regimmotståndare i kustområdet skärptes i början av veckan. Förra söndagen dödades fyra demonstranter av säkerhetsstyrkor i Baniyas.

2011-16 s 12
"Fortsatt spänt läge i Syrien"
Protesterna i Syrien blir allt våldsammare. I söndags sköt säkerhetsstyrkorna skarpt mot demonstranter i två städer där minst 13 människor dödades. Många greps i samband med demonstrationerna. Tusentals människor demonstrerade i städer och byar i hela Syrien. Det gemensamma kravet överallt var att president Bashar al-Assads regim ska avgå. Aktionerna kom dagen efter det att presidenten hade lovat att häva undantagstillståndet som har varat i nästan 50 år. De syriska regimmotståndarna tycker att kungens löften och eftergifter kommer alldeles för sent.

2011-17 s 17-18
"Nu finns ingen återvändo till det gamla"
Den syriska regimens brutala tillslag mot demonstranter har fått folket att ta definitivt avstånd från president Assad och hans regering. Syrien satte i måndags in stridsvagnar och granateld emot obeväpnade demonstranter. Fler än 200 syrier har mist livet i demonstrationerna. Den syriska regimens våldsamma taktik ställer den amerikanska regeringen inför ett svårt val. Ännu har president Obama inte deklarerat att Assad som ärvde makten efter sin far, har förlorat sin legitimitet som landets ledare. Assads sekulära Baathparti ses av flera grannländer som en buffert mot islamisk extremism. En del bedömare tvivlar på att det är Assad som leder landets säkerhetsstyrkor. Det kan vara hans bror, Maher som beordrar de brutala tillslagen.

2011-17 s 18-19
"Krisen sätter Assad på prov"
President Bashar al-Assad i Syrien har i många år odlat sitt rykte som en ungdomlig, modern ledare i en region full av gamla autokrater. Han ville ses som en man som kunde tänka sig att reformera den repressiva polisstat, som han ärvde av sin far, när tiden var mogen och omständigheterna de rätta. Men nu får han alltmer ont om tid att visa detta. Det internationella trycket ökar liksom avskyn för det våldsamma tillslaget. Kraven på reformer har förvandlats till krav på regimskifte, något som inte har varit aktuellt tidigare.
Assads möjligheter begränsas av en krass sekteristisk logik. Hans familj som styrt Syrien i 40 år är alaviter vilket har väckt förbittring hos landets sunnitiska majoritet.
Till skillnad från Tunisien och Egypten är Syrien ett land med ett lapptäcke av defensiva religiösa och etniska minoriteter, och många befarar att slutet för Assadfamiljens 40-åriga styre kan leda till en våg av brutala vedergällningsmord och en intensiv, rå maktkamp. Kaoset skulle lätt kunna spridas över Syriens gränser till Libanon och där bortom.

"2011-19 s 10
"Olämplig kandidat"
Nu har Syrien överlåtit sin plats i FNs människorättsråd till Kuwait. Sedan de blodiga oroligheterna i Syrien började har landet ansetts olämpligt som medlem i människorättsrådet.

2011-19 s 19-20
"Assad bestämmer och ingen annan!"
Syriens president lyckades länge inbilla omvärlden att han var en reformvän som tyvärr hölls tillbak av ett gammalt garde. Detta var en falsk bild. Under sina elva år som president har den unge Assad inte tagit ett enda mått och steg för att minska det styrande Baathpartiets kontroll över makten, häva de drakoniska lagar som medger säkerhetspolisens brutala agerande eller lätta på yttrandefrihetens restriktioner. Assad har full kontroll över både landet och regimen. Han har också cementerat sin auktoritet genom att omge sig med medlemmar av en yngre Assadgeneration. En är hans lillebror Maher som är chef för det mäktiga Republikanska gardet. En kusin på morssidan, Rami Maklouf, har licensen för Syriatel och dennes yngre bror Hafez, är chef för underrättelsetjänstens avdelning i Damaskus. En annan kusin, Atif Najib, var säkerhetschef i Daraa där revolten först satte fart. Assad har också full kontroll över familjen. Allt fler börja också i Syrien lägga ansvaret för det brutala våldet på Bashar al-Assad personligen.

2011-27 s 13
"Kriminellt våld"
Syriska säkerhetsstyrkor har, enligt Amnesty International, gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten. Amnesty citerar ett antal vittnesmål om personer som dödats och torterats och om urskillningslösa tillslag och gripanden. Amnesty vill att FNs säkerhetsråd för anmäla Syrien till Internationella brottmålsdomstolen.

2011-28 s 14-18
"Pressen på Assad"
Bashar al-Assads regim vecklar. Hans fall skulle förmodligen leda till ökat våld på kort sikt, men efter ett tag skulle landet få en bättre regering. Fler än 100 000 människor demonstrerar nu varje fredag och regimen förmår inte hindra dem. Den syriska oppositionen blir alltmer sammanhållen och utbredd. Revolten har stöd av majoriteten inom det sunnitiska prästerskapet, akademiker och dissidenter. Politiska partier återuppstår. Assads regim har agerat planlöst. Dess auktoritet försvagas ständigt. Myndigheterna har slutat agera.
Om några veckor börjar Ramadan och då "är det fredag varje dag". Moskéerna har öppet.
Det omedelbara hotet är ekonomin. Näringsliv och handel har halverats. Livsmedelsbrist kan uppstå inom kort. Statens finanser är mycket dåliga. Presidenten har ökat lönerna för offentliganställda och höjt bidragen till allmänheten med pengar som inte finns.
Kapital strömmar ur landet och familjer flyttar sina barn till skolor utomlands.
Den bästa utgången vore kanske någon slags förhandlad övergång under internationella övervakning. Den turkiske utrikesministern har i dagarna besökt Syrien.

2011-28 s 19
"Nationell dialog bojkottas av oppositionen"
Den syriska regimen har med sina blodiga tillslag förverkat rätten till dialog.
Representanter för den syriska regeringen invigde i söndags formellt det som beskrevs som en nationell dialog om övergång till flerpartidemokrati, men landets oppositionsledare bojkottade evenemanget, som de kallade en skenmanöver för att maskera regimens brutala tillslag mot demokratiaktivisternas protestaktioner, som har skakat Syriens styrande Assadfamilj och hela landet i många veckor. Regeringens invit till överläggningar kom nästan fyra månader efter det att demonstrationerna satte fart runt om i landet. Oppositionen ville inte delta mot mindre än att polisvåld och arresteringar upphörde. Människorättsgrupper uppger att omkring 1 300 syrier har dödats och 12 000 gripits sedan upproret började. Det är många syrier som avfärdar Assad-regimens invits om upprepade gånger har lovat reformer utan att infria löftena.

2011-31 s 20-21
"Syriens armé fortsätter döda"
Medan FNs säkerhetsråd långsamt närmar sig en resolution som fördömer våldet i Syrien attackerar Assads styrkor demonstranterna med oförminskad kraft. Västdiplomater försöker få till stånd en FN-resolution i säkerhetsrådet som fördömer våldet. Kina och Ryssland, med vetorätt, motsätter sig detta. Rysslands FN-ambassadör Tjurkin förespråkar i stället Säkerhetsrådets ordförande gör ett formellt uttalande som uppmanar till ett slut på våldet och en fredlig lösning av konflikten.
Turkiet uttrycker allt större oro, "att påbörja den heliga månaden Ramadan i blodsutgjutelse är inte acceptabelt" sa president Abdullah Gül i måndags. "Vi kan inte stå likgiltiga inför detta övervåld".

2011-33/34 s 4
"Turkiet kräver slut på Syriens blodbad"
Turkiets utrikeminister har krävt att den syriska regeringen stoppar den blodiga hanteringen av den fem månader gamla proteströrelsen."Omedelbart och ovillkorligt!" var Ahmet Davutoglus uttalande då han nyligen besökte Damaskus. Hittills har Syrien blankt struntat i alla fördömanden. Bara några dagar senare sände Syrien in militär och säkerhetstrupper till hamnstaden Latakia, den tredje staden som anfallits.

2011-35 s 18-19
"Vapen på villovägar?"
En fara som uppstår i kaoset i samband med revolutioner är att vapenarsenaler kan hamna i olämpliga händer.
Om Bashar al-Assads regim skulle falla plötsligt kan det uppstå stor osäkerhet om vem som kontrollerar landets vapen, varnar amerikanska experter. Libyens kemiska arsenal består av otympliga behållare fyllda med huvudsakligen senapsgas, men Syrien innehar några av de giftigaste kemikalier som någonsin har använts i vapenframställning. Dessa är placerade i tusentals artillerigranater och stridsspetsar som är enkla att transportera. Syriens favoritgas är inte senapsgas utan sarin, den nervgas som dödade 13 människor och skadade ett tusental i en terrorattack i Tokyos tunnelbanesystem 1995. Sarin, som är dödligt att inandas även i mycket små kvantiteter, kan också användas för att förgifta vatten och livsmedel.
Det är inte otänkbart att vapen försvinner i ett kaotiskt uppror, som krossar Syriens storordiga säkerhetsstyrkor, som vaktar vapenarsenal och ammunition.

2011-35 s 19
"Arabförbundet ingriper i Syrienkrisen"
Trycket på den syriska regimen ökar. Nu har också Arabförbundet krävt reformer och ett slut på våldet. En medlingskommission ska försöka få president al-Assad att ge vika för pressen. Arabförbundets generalsekreterare Nabil al-Arabi kommer att ha med sig sex arabiska utrikesministrar. Assad stöds alltjämt av Iran, som inte är ett arabland och inte är med i Arabförbundet. Iran gör USA ansvarigt för upproret i Syrien.

2011-37 s 31
"FN granskar Syrien"
FN räknar med att cirka 2600 människor har dödats hittills i det syriska upproret. FN har nu utnämnt tre utredare som ska granska brotten mot de mänskliga rättigheterna i landet, där president Bashar al-Assad trotsar omvärldens fördömanden och fortsätter att använda våld mot civila.

2011-40 s 29
"Ryssland och Kina blockerade Syrienresolutionen"
Ryssland och Kina lade båda sitt veto i FNs säkerhetsråd mot förslaget till en resolution som fördömer den syriska regimens blodiga, våldsamma tillslag mot aktivister och demonstranter. Vetona innebar ett svidande nederlag för Europas diplomatiska försök att införa sanktioner mot Syriens ledare, president Bashar al-Assad. Den amerikanska FN-ambassadören Rice reagerade mycket häftigt och lämnade rådet. Hon påpekade att splittringen i rådet tydligt visar vilka länder som stöder de demokratiälskande demonstranterna i Syrien och resten av arabvärlden.

2011-40 s 27-29
"Den kristna minoriteten är rädd att gå ur askan i elden"
Rädslan för förändring får många kristna i Syrien att stödja president al-Assad. Syrien har en ganska stor kristen minoritet, cirka 10 %.
Syrien blir allt oroligare och våldsammare för varje dag. Det växande kaoset gör att många kristna fruktar att ett kommande maktskifte kan leda till att den sunnimuslimska majoriteten förföljer och förtrycker religiösa minoriteter och berövar bland annat landets kristna befolkning den relativa trygghet som de har haft under klanen Assad i fyra decennier. Framtiden för minoriteter är en av de angelägnaste frågorna i det arabiska tumultet. I Irak har antalet kristna invånare minskat drastiskt sedan Saddam störtades.

2011-43 s 31
"Ingen vård till regimens motståndare"
Sårade oppositionella i Syrien tas enligt Amnesty inte om hand av den syriska sjukvården. Läkare och säkerhetsagenter påstås tortera sårade och vägra dem behandling.

2011-43 s 31
"Spänt förhållande"
Obamas regering beslöt i början av veckan att formellt kalla hem USAs ambassadör i Syrien. Förklaringen är att ambassadören har utsatts för fysiska hot. Bara några timmar senare kallade Damaskus hem sin ambassadör för "konsultationer" som det heter.

2011-44 s 25-26
"Regimen ger inte efter en tum"
Syrien är ett djupt splittrat land, men regimen är säker på att den kommer att krossa upproret och resa sig starkare än förut.
På gatorna i huvudstaden Damaskus, där upproret inte har fått fotfäste och Assad fortfarande kan räkna med betydande stöd, ser allt normalt ut på ytan, och Assad och hans allierade inte bara verkar vara utom omedelbar fara, utan de känner inte heller någon press att gå med på eftergifter.
Men ekonomin är på väg att implodera, och protestaktionerna fortsätter runt om i landet, där en väpnad revolt kan vara under uppsegling.

2011-46 s 31
"Nya sanktioner mot Syrien"
Regimens våld mot det egna folket har fått världen att vända sig ifrån Syrien. EU inför inreseförbud mot regimens företrädare och beslagtar syriska förmögenheter. Arabförbundet hotar med sanktioner, vilket väcker vrede bland Assadregimens anhängare. Arabförbundet har uteslutet Syrien ur gemenskapen som straff för att regeringen i Damaskus har brutit mot Arabförbundets fredsplan, enligt vilken all militär skulle dras tillbaka från syriska städer och alla politiska fångar skulle släppas.

2011-47 s 20-21
"Från missnöje till väpnad konflikt"
President Assads regim i Syrien har inga vänner kvar. Den politiska oppositionen i Syrien vinner allt starkare stöd utanför landets gränser. Upproret i Syrien är nu en utdragen väpnad kamp för att störta president Bashar al-Assad. Assads regim anses ha förlorat att legitimitet i världens ögon. Turkiet har förlorat allt förtroende för Assad. Hittills har upproret krävt mer än 3500 liv sedan i början av mars. Våldet har också krävt turkiska offer.

2011-48 s 19
"Syrien har snart alla emot sig"
Omvärlden fördömer våld och urskillningslöst dödande i Syrien, men den syriska regimen påstår sig vara föremål för väpnade gäng, som finansieras av utlandet.
Arabförbundet förklarade med sina sanktioner "ekonomiskt krig" mot Syrien, deklarerade häromdagen Syriens utrikesminister, Walid al-Moallem, samtidigt som han varnade för att Syrien kan komma att utnyttja sitt strategiska läge för att hämnas.
Syrien visar dock inga tecken på att rätta sig efter Arabförbundets krav, inklusive ett stopp på våldet mot civila.
Sanktionerna kommer förmodligen att slå hårt mot några av president al-Assads anhängargrupper, inklusive det sunnitiska näringslivet, som kanske tar sin hand ifrån honom.
I Genève har en oberoende panel organiserad av FNs människorättsråd presenterad en rapport om de syriska säkerhetsstyrkornas brott mot de mänskliga rättigheterna.

2011-49 s 15
"Syrien ställer villkor"
Den syriska regimen har sagt att den ska släppa in observatörer från Arabförbundet som ett led i försöken att stoppa nio månaders blodigt våld. Som villkor ställs att förbundets sanktioner mot Syrien ska hävas. Arabförbundets sanktioner mot Syrien slår hårt mot en regim som i många år har sett sig som ett maktcentrum i Mellanöstern och en av den arabiska nationalismens stöttepelare.

2011-49 s 15
"Massavrättningar i Syrien"
Uppgifterna är chockerande: en människorättsaktivist hittar 34 lik utslängda på ett torg i staden Homs. De döda förmodas ha varit civila sunniter. Motsättningarna mellan de olika sekterna i landet fördjupas. Mellan regimkritiska sunniter och alaviterna, som är i minoritet men vars medlemmar för det mesta stödjer regimen. De döda hade släpats bort och dumpats av den regimtrogna Shabimilisen som är allmänt fruktad i Syrien. Anförare är president Assads kusiner Fawaz al-Assad och Munzhir al-Assad. Bara i måndags dödades fler än 50 personer i Syrien av medlemmar av regeringssoldater eller regimtrogna milissoldater.
Eftersom Syrien inte släpper in utländska journalister är det svårt att bekräfta rapporter om militärens, milisernas och rebellernas aktiviteter.

2011-50 s 20
"Assads motståndare gick ut i strejk"
Många butiksägare trotsade regimens hot när den syriska oppositionen manade till generalstrejk. Den internationella pressen på Bashar al-Assad ökar och inte minst Frankrike riktar hårda anklagelser mot den syriske diktatorn. Situationen i Syrien förvärras hela tiden. I söndags ägde ett regelrätt slag rum mellan armén och deserterade soldater som kallar sig Syriens fria armé. Frankrike påstår att Syrien låg bakom en attack av Hizbollah mot franska FN-soldater i Libanon förra veckan.

2011-50 s 20
"Krav på att göra något"
USAs FN-ambassadör. Susan Rice, uppmanar säkerhetsrådet att göra något åt det fortsatta dödandet i Syrien. Navi Pillay, FNs kommissionär för mänskliga rättigheter har informerat säkerhetsrådet om de dramatiska dödstalen i Syrien. Frankrikes, Storbritanniens och Portugals representanter i rådet höll med. Men Ryssland och Kina lade i förra månaden veto mot en resolution i Säkerhetsrådet.

2011-51/52 s 47
"Syrien släpper in observatörer"
Drygt nio månader efter upprorets utbrott är den syriska regimen beredd att släppa in internationella observatörer i landet. Damaskus har gjort upp detta med Arabförbundet.

2012-1/2 s 18
"De religiösa motsättningarna i Syrien förstärks"
Landets religiösa minoriteter blir av naturliga skäl allt nervösare. I staden Homs som är Syriens tredje största stad verkar det som om det sekteristiska hatet tilltar. Demonstranter uttrycker allt större fientlighet mot framför allt alaviterna som är en heterodox sidogren till shiismen och som har en oproportionerligt stark representation i byråkratin, armén, speciellt bland officerarna. Det har rapporterats om mord och vedergällningsmord mellan alaviter och sunniter. Många kristna stöder Basher al-Assads regim. De har i allmänhet avstått från att välja sida. De är oroliga inför vad som komma skall. Under Irakkriget jagades deras trosfränder bort efter 2003. Många kom då till Syrien. Många funderar nu på att fly från Damaskus till de kosmopolitiska Beirut.

2012-3 s 20-21
"Inbördeskrig står för dörren"
Syrien närmar sig en långdragen, blodig konflikt utan förhandlingslösning. Arabförbundets oförmåga att sätta stopp för väldet i Syrien i kombination med det internationella samfundets avsaknad av påtryckningsmedel och en regering som är lika trotsig som dess motståndare är splittrade har resulterat i ett Syrien som håller på att hamna i en långdragen och kaotisk konflikt utan förhandlingslösning. Arabförbundets 165 observatörer har bara givit Assad en täckmantel för att fortsätta de våldsamma tillslagen.
Båda sidor anser sig ha Gud på sin sida. Det finns en explosiv blandning av farliga rivaliteter i regionen.
Syrien räknar fortfarande med Kinas och Rysslands stöd i FNs säkerhetsråd. Ryska fartyg anländer med ammunition. I Arabvärlden stöder Irak och Algeriet.

2012-04 s 18-21
"Syrien är en stat som kollapsar i slow motion"
Lugnet på ytan i Damaskus är bedrägligt. Förändringen kommer, men frågan är till vilket pris?
Det är ett farligt arbete att som underjordiska aktivister hjälpa till att organisera upproret president Bashar al-Assad. De senaste tio månaderna har tusentals syrier dödats - kanske dubbelt så många som FNs officiella siffra 5 000 - i Assads skoningslösa räder, som inte visar några tecken på att upphöra. Alla fruktar undan mukhabarat, den hemliga polisen men är övertygade om att vi förr eller senare störtar regimen.
Sekterismen börjar visa sitt fula ansikte, regimen underblåser motsättningarna mellan alaviterna som stöder regimen och majoriteten sunnimuslimer. Oron för sekteristisk utrensning är påtaglig. De kristna som traditionellt stöder alaviterna är också oroade inte minst över det salafistiska inslaget i upproret.
Ekonomin är i gungning. Utländska investeringar och turismen och kollapsat. EU har slutat köpa olja, det går inte att använda kreditkort längre och det syriska pundet har minskat drastiskt.

2012-04 s 22
"Assad trotsar Arabförbundet"
De arabiska utrikesministrarna enades i söndags om en politisk kurs för Syrien. Assad bör överlåta makten åt en ställföreträdare och bilda en enhetsregering. Men regeringen i Damaskus avfärdar Arabförbundets förslag. Det betraktas som "ett angrepp på den nationella suveräniteten". Det oppositionella Syriska Nationalrådet är också emot förslaget. De uppmanar Arabförbundet att ta upp Syrienfrågan i FNs säkerhetsråd.

2012-05 s 30
"Hamas trivs inte i Damaskus längre"
Den palestinska Hamasrörelsen tycker att det börjar bli obehagligt i Damaskus och söker nu en annan plats för sitt högkvarter i exil. Hamasledaren Shalid Mashal har i flera veckor turnerat i regionen för att hitta en ny lämplig bas. Egypten och Qatar är ett par alternativ. Hamas tar nu avstånd från Bashar al-Assads regim.

2012-06 s 19-20
"Diplomatiskt misslyckande uppmuntrar den syriska regimen"
Rysslands och Kinas veto mot en resolution i FNs säkerhetsråd tolkades som ett fribrev för fortsatt våld av al-Assads regim.
I några av huvudstadens förorter har militären börjat uppträda som en ockupationsarmé och invånarna rapporterar om soldater som plundrar och skövlar.
Assads regim lovordade Rysslands och Kinas veto mot den föreslagna resolutionen somgöär regimen än mer fast besluten att krossa upproret.
I dag påminner situationen i Syrien mest om ett utmattningskrig. Fria syriska armén utökas kontinuerligt samtidigt som regimen kan räkna med Kinas, Irans och inte minst Rysslands stöd. Oppositionen är splittrad, liksom Arabförbundet och FN.

2012-06 s 21-22
"Staden där gnistan till upproret tändes"
Daraa kontrolleras idag av säkerhetsstyrkor, alla regimfientliga slagord är övermålade, och lugn råder. Men motståndet mot regimen finns kvar och kommer till uttryck i hemliga demonstrationer och spontana utbrott.
För snart elva månader sedan började invånarna i den lilla sydliga staden Daraa klaga på de lokala myndigheterna; deras protestdemonstrationer spred sig och växte till ett uppror mot Bashar al-Assads regim, ett uppror som nu rasar i hela Syrien.
Den 25 april rullade militärens tanks in i staden första gången i ett försök att krossa
oroligheterna. Det påstås att bara i Daraa har omkring 2000 personer mist livet. I dag är Daraa helt i händerna på regimens styrkor. De syriska myndigheterna skyller mycket av oroligheterna på väpnade gäng och muslimska extremister.

2012-06 s 22-23
"Assad, familjen och alla miljarder"
Familjen el-Assad har styrt Syrien i mer än 40 år. Familjen tros vid det här laget ha en förmögenhet på många miljarder dollar. Den som förvaltar klanens pengar är Rami Makhlouf, som är kusin till diktatorn Bashar al-Assad. Han anses, tack vare sina kontakter inom näringsliv och regering, kontrollera 60 % av Syriens ekonomi. Hans privata ekonomi uppskattas till sex miljarder dollar! När Bashar tog över makten placerade han massor av släktingar på höga poster. Flera tusen personer som bara sysslar med att beroika sig.
En total omvandling av den syriska ekonomin brådskar nu. Från och med 2015 måste Syrien börja importera olja och vad ska landet då leva av. Det har inget annat än olja att exportera.

2012-07 s 12-16
"Den långa vägen till fred"
Det finns tecken på att den syriska regimen kommer att bli ännu våldsammare i försöken att krossa upproret och återta kontrollen i hela landet. Det var i Daraa som upproret började i mars och i dag skulle rebellerna kunna ta över staden helt och hållet om regeringen drog tillbaka pansarvagnar, soldater och huliganer. Tusentals civila flyr från sina hem trots vintervädret och en begynnande intern flyktingkris är på väg. Assad stöds fortfarande av ganska många syrier, av minoriteterna som utgör en tredjedel av Syriens 23 miljoner invånare. Och oppositionen är splittrad och ineffektiv. Fria Syriska Armén beskyller oppositionsgrupperna i exil för att vara konspiratörer och förrädare. 19 av Arabförbundets 22 medlemsstater tar avstånd från president Assad, mer stöd har han från Iraks regering och den shiitiska Hizbollah i Libanon. Iran ser Assads regim som sin viktigaste strategiska buffert.
Det finns officerare i militären som tycker att det är dags att byta ut klanen Assad från makten. Ekonomiskt närmar sig Syrien en allt djupare kris. Centralbankens reserver har krymt med två tredjedelar. Turismen är så gott som död. Syriens blygsamma oljeexport har nästa upphört.

Tunisien, Syrien
2012-09 s 31
"Tunisien erbjuder Assad asyl"
Tunisien har meddelat att den erbjuder sig att ge Syriens statschef, Bashar al-Assad, en fristad. Om det kan medverka till att blodbadet i Syrien upphör är den tunisiska regimen beredd att erbjuda Assad och hans familj asyl, meddelade presidentens talesman i tisdags.

2012-09 s 18-19
"Uppror på gott och ont"
Syrien är en speciellt känslig fråga för Israel. Bashar-al-Assad uppfattas som en grundbult i ett Israelfientligt nätverk som inkluderar Hizbollah i Libanon och de palestinska grupperna Hamas och Islamiska Jihad. Iran, däremot satsar enormt på att försöka rädda Bashar-al-Assads regim. En omfattande internationell uppmärksamhet på Syrien skulle kunna undanröja behovet av en mycket farligare militär attack Irans atomanläggningar.
Israel tror att kriget i Syrien kommer att sluta i kaos. Av fyra skäl: lojaliteten hos Assads säkerhetsstyrkor, den allt svagare ekonomin, protestaktionerna och möjligheten av en internationell intervention. Israel ser gärna att både Syriens och Irans kontakter med Hizbollah i Libanon bryts.

2012-09 s 19-21
"Syrien har en geopolitiska särställning".
Den arabiska våren har gått från vår till sommar, höst och vinter. I det ena landet efter det andra har autokrater störtats med varierande grader av våld och blodspillan. En del regeringar har krossat revolterna, exempelvis Bahrain; andra har testat blygsamma reformer, exempelvis Marocko; och några har hållit sig försiktigt på sin kant, exempelvis Algeriet och Saudiarabien.
Syrien är på väg att bli ett ställföreträdande slagfält för utomstående stormakter. Kaos i Syrien rubbar balansen i hela Mellanöstern.
Konflikten i Syrien är unik på många sätt. Till skillnad från Libyen har Syrien stor strategisk betydelse, eftersom det ligger i centrum av olika etniska, religiösa och regionala rivaliteter,
"Syrien är nästan det enda landet där den s k arabiska våren skulle kunna ändra regionens geostrategiska koncept".
Många betraktar konflikten i Syrien som ännu en oundviklig revolution som förr eller senare leder till Bashar al-Assads fall. Men under de månader som har gått sedan syrierna reste sig - och Assad beordrade armén att slå tillbaka - har landet redan förvandlats till ställföreträdande slagfält för stormakter i regionen och bortanför. Det är en konflikt som har skärpt de sekteristiska motsättningarna markant mellan shiiter och sunniter och mellan Iran och Saudiarabien. Assads fall skulle innebära att Ryssland förlorar både inflytande och prestige skulle betydligt försvaga Iran. Det är nu för sent för en fredlig lösning.

2012-10 s 16
"Vad har hänt med Öknens ros"
Syriens första dam, Asma al-Assad. är vacker, charmerande och intelligent. Den brittiskfödda, välutbildade ekonomen avbildad i Vogue. Hon var de västerländska mediernas älskling tills hennes man gick över gränsen till det tillåtna. Asma ses nästan aldrig offentligt nu. Numera är det svårt att veta vad man ska tro om henne. Hur kan en så smart kvinna vara gift med ett sådant monster som Bashar?

2012-11 s 16
"Regimen slår allt hårdare"
Stärkta av Rysslands löfte om att fortsätta leverera vapen angreps Syriens väpnade styrkor på tisdagen upproriska enklaver i landets norra del där de invaderade staden Idlib i den allt intensivare kampanjen för att krossa upproret mot president Bashar al-Assad. Antalet flyktingar till Libanon och Turkiet växer mycket snabbt. Civila grips och torteras systematiskt.

2012-11 s 16
"Bakom kulisserna"
Ingen vet vad som pågår i Damaskus i maktens innersta krets, men rykten surrar om en schism mellan syskon och om en mor som håller alla i strama tyglar.
Modern är Anisa Makhlouf, änka efter Hafez-al-Assad, den tidigare presidenten, och mor till Bashar och hans yngre bror Mahir och syster Bushra. Bushra är gift med Assif Shaukat, vice försvarsminister. Mahir och Shaukat tros styra "utan att ta större hänsyn till Bashar". Shaufat anses vara lika brutal som han är intelligent och har gjort sig oumbärlig. Mahir är befälhavare för 4:e divisionens elitsoldater. Bashars mycket förmögna kusin, Rami Makhlouf är nödvändig för att finansiera regimen.

2012-12 s 17-18
"Regimen är som en maffiakartell"
Det internationella samfundet hoppas förgäves att diktatorn Bashar al-Assad ska de efter. Hans militära maskineri jämnar hela stadsdelar med marken, men upproret mot honom växer ändå. I Syrien kontrollerar klanen Assad och några generaler alla branscher och affärer, lagliga som olagliga. En maffiakartell som med alla medel försvarar sitt revir. Syrien är ett land vars ledande familj uppträder som om det ägde landet. Om huset Assad går under vore det ruinen för den alavitiska minoriteten vars medlemmar fyller alla förtroende- och nyckelpositioner. Fawas och Mundhir al-Assad söner till Hafez Assads jämförelsevis diskreta bror, och alltså kusiner till Bashar al-Assad, byggde på 1990-talet upp ett maffiarike i den nordliga hamnstaden Latakia. Deras smugglare och huliganer kallade sig redan på den tiden för "Shabiha". Nu har Fawas och Mundhir återupprättats av Bashar al-Assad och deras shabihamiliser blivit maktens redskap. Shabiha slåss, mördar, våldtar och plundrar.- Assabs regim har släppt loss ett monster som inte kontrolleras.

Libanon, Syrien
2012-12 s 19
"Maktbalansen vilar på rädsla"
Krisen i Syrien berör Libanon, men för ögonblicket råder lugn. Alaviterna, en mystisk utlöpare från shiitisk Islam, är mycket ovanligare i Libanon än i Syrien, där de utgör 12 %. Sunniterna i Libanon är mer högljudda men verkar inte vilja ha en konflikt. Saad Hariri, före detta premiärminister, har beskyllt Assad för att föra en modisk kampanj mot sitt eget folk. Men sunniterna är illa organiserade jämfört med Hizbollah, det mäktiga shiitiska partiet/milisen. Hizbollah spelar också ett försiktigt spel. Hizbollah vet att dess retoriska stöd till Assad är ett dilemma.

2012-13 s 16-17
"Fred inom räckhåll?"
Bashar al-Assad har accepterat FNs och Arabförbundets speciella sändebud, före detta generalsekreteraren Kofi Annans fredsplan, nu måste han omsätta den i handling. Planen omfattar vapenvila, fri lejd för hjälporganisationer, frigivning av fångar och förhandlingar om en politisk lösning. Oppositionen i Syrien, SNC, menar att förutsättningen för en fredlig övergång måste föregås av att hela regimen byts ut. Det blir svårt för Assad att fullfölja fredsplanen om målet är hans egen avgång.

2012-13 s 17
"Oppositionen förenas"
Den syriska oppositionen, som är splittrad i många grupper, utsåg tidigare i veckan Syriska Nationalrådet som representant för hela oppositionen. Syriska Nationalrådet (SNC) har utnämnts till "formellt språkrör och företrädare för det syriska folket". Talesmannen för SNC, George Sabra, meddelade att hans grupp från och med nu är den part som "Syriens" vänner ska vända sig till.

2012-13 s 30
"Ambassaden är stängd"
Turkiet stängde tidigare i veckan sin ambassad i Damaskus på grund av det allt oroligare läget och tilltagande våldshandlingar. All turkisk ambassadpersonal har lämnat den syriska huvudstaden. Enligt källor nära den turkiska regeringen är beslutet att stänga ambassaden "en stark politisk signal" till Bashar al-Assads regering.

2012-14 s 18-19
"Inbördeskriget fortsätter"
Spelar Bashar al-Assad ett cyniskt spel med FN eller är Syriens makthavare beredd att ge efter? Damaskus säger sig vara redo att utlysa vapenvila den 10 april, enligt löften till medlaren Kofi Annan. Men till dess fortsätter regimens brutala tillslag som förut. Det finns inga tecken på att Bashar al-Assad är beredd på att ge upp. Enligt nya beräkningar har fler än 10000 människor dödats sedan upproret började för drygt ett år sedan. De flesta döda är civila.

2012-14 s 18
"Oppositionen får 100 miljoner av golfstaterna"
De kommande månaderna får Fria Syriska armén sammanlagt 100 miljoner dollar. Pengarna ska i första hand användas till löner till soldaterna i Fria Syriska armén och som bete för att locka soldater att desertera från regeringsstyrkorna. Merparten av pengarna kommer från Saudiarabien, Qatar och Förenade Arabemiraten.
På söndagens möte i Istanbul med Syriens Vänner erkändes Syriska Nationalrådet som en paraplyorganisation för alla oppositionsgrupper.

2012-15 s 20-21
"En historia av brutna löften"
Fredsplanen för Syrien som togs fram av FNs före detta generalsekreterare Kofi Annan och stöds av FN och Arabförbundet hänger på en tråd. Syrien infriade uppenbarligen inte sitt första åtagande att dra tillbaka alla säkerhetsstyrkor till deras förläggningar. När detta skrivs var det också högst osäkert om det skulle bli totalt eldupphör från och med torsdagen enligt villkoren i fredsplanen. Om inte kan det bli en militär intervention i Syrien, ett land av stor strategisk betydelse med djupa sekteristiska motsättningar. Oppositionens två viktigaste paraplyorganisationer Syriska Nationalrådet och Fria Syriska armén har bestämt sig för att stödja fredsplanen och eldupphör.
Även Ryssland börjar bli otåliga och Vita Husets talesman talar om "en historia av tomma löften".

2012-17 s 19-20
"Islamister infiltrerar upproret"
Medan den syriska revolten går in på sitt andra år och det verkar som om vapenvila och fredsplan, framförhandlade med FNs hjälp, inte förmår sätta punkt för våldet, kommer det allt fler tecken på att islamistiska extremister försöker ta över det som började som ett icke-ideologiskt uppror mot politiskt förtryck.
Aktivister och rebellsoldater inne i Syrien uppger att ett litet men växande antal radikala islamister med koppling till globala jihadrörelser under de senaste veckorna har anlänt till oppositionens starkaste fästen, där de försöker värva stöd från misströstande invånare.
En tidigare okänd grupp som kallar sig al-Nusrafronten har i kommunikéer tagit på sig ansvaret för bombdåd i Damaskus och Aleppo, Gruppens retorik och bildspråk påminner starkt al-Qaidas.
Om FNs fredsplan inte förmår stoppa regimens blodiga tillslag kan det bli fritt fram för "heliga krigare".

2012-20 s 17
"Den syriska oppositionen förblir splittrad"
Arabförbundets Syrienkonferens i Kairo bojkottades av Syriska Nationalrådet, vilket var ett stort bakslag för de internationella försöken att ena den syriska oppositionen runt en gemensam plattform. Syriska Nationalrådet (SNC) betraktas av västmakterna som en paraplygruppför olika oppositionsgrupper som har det gemensamma målet att avsätta Bashar al-Assads regim.
Konferensen var också ett försök att bädda för en dialog med den syriska regimen, en punkt i Kofi Annans fredsplan. Våldet fortsätter emellertid att undergräva Annans plan.

2012-22 s 18-19
"USA hoppas få bort Assad med Rysslands hjälp"
Den så kallade Jemenmodellen borde, enligt den amerikanska regeringe, fungera i Syrien också, men det förutsätter att Moskva är med på noterna.
Kina och Ryssland är Syriens enda allierade. Men massakern i Houla i förra veckan, där fler 100 människor, däribland minst 32 barn, dödades, fick även dem att ta sin hand från den syriska regimen.
Den ryske presidenten befarar att Assad är hans siste allierade i Mellanöstern, men nu har det blodiga våldet i Syrien fått även Putin att tvivla på Assads möjligheter att sitta kvar som Syriens president.

2012-22 s 18
"Fredsplanen fungerar inte"
Ytterligare en massaker och fortsatt dödande runt om i Syrien bekräftar att FNs fredsplan har reducerats till ett värdelöst dokument.
FNs säkerhetsråd fördömde under veckoslutet massakern i byn Houla i Syrien och lade huvuddelen av skulden på regimen. Syriens allierade, Kina och Ryssland, stödde FNs fördömande. Den syriska regeringen förnekar inblandning i händelsen och hävdar att terrorister är skyldiga.
Byn Houla består av fyra mindre sunnistiska bosättningar i utkanten av staden Homs. Den omges av fem byar som bebos av alaviter, samma muslimsk minoritet som president Assad tillhör. Det påstås att det var en alavitisk milis som genomförde massakern, vilket kan leda till att konflikten i Syrien urartar till ett sekteristiskt krig.

2012-23 s 16-18
"En politisk lösning är inte längre möjlig"
Den hårt pressade klanen Assad ger sig inte, oppositionen ska besegras. Statschefen, president Bashar al-Assad, använder ett beprövat mördargäng, Shabiha, som inte värjer för något uppdrag, i försöken att krossa motståndet.
Fasen under vilken demonstrationerna var fredliga och det fortfarande fanns tid och utrymme för förhandlingar, övergångsregering och kompromisser är efter drygt 10 000 döda och tiotusentals fördrivna definitivt över. Världen förfärades. Till och med Kina och Ryssland, som är nära allierade med den syriska regimen, godkände en fördömande deklaration från FNs säkerhetsråd.
Medan regimen fortfarande kunde förhandla om sin avgång ville den inte göra det. Nu går det inte längre. Varje tecken på svaghet hos regimen skulle innebära dess omedelbara fall.

2012-23 s 18
"Kina avråder bestämt från intervention"
Kina varnade i början av veckan västmakterna för att ens överväga en militär intervention i Syrien. "Den syriska frågan måste lösas av Syriens folk! Utomstående har inte rätt att lägga sig i!" Samma uppfattning har Rysslands president Vladimir Putin: "man kan inte åstadkomma någonting med våld". Men flera västerländska och arabiska regeringar verkar överväga ett mera muskulöst svar på blodbadet i Syrien, speciellt efter massakerna i Houla den 25 maj då 108 människor varav 49 barn mördades.

2012-24 s 13
"Allt tyngre vapen i konflikten som liknar inbördeskrig"
Bevis för att tunga vapen kommer in i Syrien till både regimen och oppositionen gör att det blodiga upproret i Syrien alltmer övergår i ett inbördeskrig. Oppositionen har fått kraftfullare antitankrobotar från Turkiet tack vare ekonomiskt stöd från Saudiarabien och Quatar. Turkiet hävdar dock tt det enbart ger oppositionen humanitär hjälp som flyktingläger. Utrikesminister Hillary Clinton anklagar Ryssland för att exportera attackhelikoptrar till Syrien och för att blockera skarpa resolutioner i FN trots regimens brutalitet mot befolkningen.

2012-24 s 13
"Paralleller med Bosnien"
Natos generalsekreterare, Anders Fogh Rasmussen, påpekar att krigen i Balkan på 1990.talet ger en bild av vad som kan hända i Syrien om inte Ryssland och västmakterna kan enas om "en entydig, tydig uppmaning, till Syriens regering att stoppa våldet. För att Nato ska intervenera behövs det en resolution i FNs säkerhetsråd som auktoriserar en eventuell militär aktion. Och en sådan kommer en eller båda av Kina och/eller Ryssland att blockera.

2012-25 s 20-21
"Regimens huliganer bär inte uniform"
Sedan upproret började i Syrien har Bashar al-Assads maktbas krympt.
Han stödjer sig på Shabiha, som är ett slags civil milis, vars medlemmar mestadels tillhör den alavitiska minoriteten. Alaviterna innehar också de viktigaste posterna i armén. Den högst uppsatta generalen i varje enhet är alavit och nummer två en kristen. Hela säkerhetsapparaten kontrolleras av alaviter. Detta innebär att alaviterna har anledning att frukta för hämnden om al-Assad skulle falla.
Shabiha är lojal mot regeringen på grund av släktband och religiösa kopplingar. Det finns också ekonomiska motiv och ett slags personkult runt Assad. Begreppet Shabiha har utvidgats och omfattar nu alla som slåss mot oppositionen, inklusive Assads elektroniska armé, som bekämpar upproret på internet och regimtrogna journalister.

Syrien, FN, USA
2012-25 s 21
"Ingen enighet om Syrien"
Mötet mellan Barack Obama och Vladimir Putin ägde rum i marginalen av G20-ländernas toppmöte i Mexiko. Det beskrevs som ett givande möt. De diskuterade Iran, bilateral handel och missilförsvar. Men det var förstås Syrien som dominerade. Det kom inga tecken på att den ryske ledaren var beredd att ta sin hand från Syriens ledare, Bashar al-Assad.
G 20 mötet handlade till stor del om krisen i Europa. President Barack Obama kom till mötet i Mexiko i hopp om att mobilisera internationellt stöd för en kombination av tillväxtstimulanser och ekonomisk konsolidering i länder som kämpar med stora skuldbördor. Den europeiska skuldkrisen har påverkat den amerikanska ekonomin och äventyrar Obamas chanser att bli omvald i höst.

2012-25 s 22-23
"Den glittriga fasaden har rämnat"
Herr och fru al-Assad fick hjälp med imagen av PR-experter. Med hjälp av högt värderade PR-rådgivare, som tidigare har engagerats av Clintons, Bushs och Thatchers administrationer, har president Assad och hans familj under de senaste fem åren försökt att i de västerländska medierna framställa sig som tillgängliga, progressiva och till och med glamorösa.
Veckomagasin och onlinepublikationer har presenterat fördelaktiga artiklar om familjen varvid de har fokuserat på mode och celebritet. I mars 2011, samtidigt som Assad och hans säkerhetsstyrkor initierade en brutal kampanj mot politiska motståndare som har lett till att minst 10 000 syrier har mist livet, publicerade Vogue ett mycket smickrande porträtt av Syriens första dam.

2012-28 s 16-17
"Hur många har dödats i Syrien?"
Ingen vet exakt hur många Syrier som har dödats men en återhållsam beräkning sätter siffran så pass högt som 18 000.
I artikeln presenteras tre namngivna offer.
Dessa är bara några få av de tusen och åter tusen offer för inbördesstriderna i Syrien där både regeringssidan och rebellerna beskyllts för grymheter.

2012-31 s 17
"Syriens kemiska vapen ritar om krigssituationen"
Syrien har nu medgett att landet förfogar över kemiska vapen och hotar att använda dem om landet blir attackerat utifrån. Förråden består av hud- och nervgaser, inklusive sarin som man tillverkar. En enda droppe sarin dödar en vuxen människa. Dem kemiska stridsmedlen finns i luftburna bomber, i stridsspetsar på missiler och i artillerigranater. Det föreligger en far i att de kan hamna i terroristhänder om regimen skulle falla. Det som mest oroar Israel är att de kemiska vapnen kan hamna hos militanta islamister som tillhör Libanons Hizbollah om regimen skulle falla.

2012-31 s 30
"Ryssland tog Syrien i örat"
Ryssland har tagit sin gamla vän Syrien i örat. Man ogillar Syriens hot om att använda kemiska stridsmedel om utländska trupper går in i landet. Ryssland har påmint Syrien om att landet ratificerat det globala avtalet mot användning av kemiska vapen Men det innebär inte att Ryssland tänker ge upp sitt stöd för president Bashar Al-Assads diktaturregim. I Syrien finns den enda örlogsbas som Ryssland har utanför det forna Sovjetunionen.

2012-32 s 13
"Strömavhopp försvagar Assad!
En efter en hoppar de av, generaler, ministrar och ambassadörer. Rapporterna från inbördeskrigets Syrien talar sitt tydliga språk. De som känner till läget tar sitt pick och pack och flyr. De flesta officerarna har flytt till Turkiet. Senast har premiärministern Riyad al-Hijaba lyckats fly till Jordanien varifrån han fördömer Syriens attacker mot den egna civilbefolkningen. Detta visar att rebellerna förfogar över transportvägar och behärskar gränsövergångar på den syriska sidan av gränserna till bland annat Turkiet och Jordanien.
Många befattningshavare som arbetar för regimen känner att marken börjar brännas under fötter och inspireras att ta sin familjer och fly medan tid är.

2012-32 s 14-15
"Bröd håller liv i revolutionen"
Bröd är stapelföda i de syriska hushållens diet - det ingår i alla måltider - och i en stad som lamslagits av flera veckors stridigheter, demonstrerar bagerierna att de är en del av slagfältet.
Rebellerna har lärt sig hur man ska slå tillbaka mot regeringens ansträngningar att hålla bröd och andra resurser utanför de områden som kontrolleras av oppositionen.
Ansträngningarna för att hålla i gång bagerierna är en del av den mycket större strid som rasar om Syriens ekonomi, framför allt i Aleppo, som är landets kommersiella centrum och dess största stad.
Båda sidorna i konflikten är engagerade i ansträngningar för att ersätta fredstidsekonomin med krigstidsalternativ. Regeringen har ett klart övertag. Dess centralbank rapporterade innehavet av valutatillgångar om 17 miljarder dollar en månad efter det att konflikten bröt ut. Regeringen tycks vara i gång med att låna pengar av Ryssland och har funnit sätt att sälja sin olja trots sanktionerna från EU.

2012-38 s 22
"Syrien testar giftgas i öknen"
Den syriske diktatorn Bashar al-Assads armé sägs enligt uppgifter till der Spiegel ha testat vapen i öknen nära Aleppo. Bärsystem för giftgasgranater ska ha blivit utprovade. 5-6 granater avsedda för kemisk krigföring uppges oladdade ha avfyrats från pansarvapen och flyg i närheten av forskningscentrat för kemiska vapen vid Safira där iranska och nordkoreanska experter sägs vara verksamma och där giftgaserna sarin och tabun samt senapsgas framställs och utprovas. I mitten av augusti utfärdade USAs president en tydlig varning: Om den syriska regimen sätter in biologiska eller kemiska vapen i konflikten kommer USA att svara med en militär aktion.

2012-41 s 13
"Det är inte över än"
Att styra det befriade Kismayo blir brydsamt för Somalias nya regering.
Efter en årslång reträtt har Al-Shabab nu övergett nästan alla de städer man en gång höll. Förlusten av Kismayo har berövat Al-Shabab dess sista stora inkomstkälla och dess främsta tillförselhamn.
Men Al-Shabab har varit i den här situationen tidigare. För sex år sedan svepte den invaderande etiopiska armén bort dem från Somalias städer. Efter två års ockupation kände sig de plågade och sönderkörda etiopierna tvingade att ge sig av. Sista gången främmande styrkor landstigit på Somalias stränder var 1992, när amerikanska marinkåren stormade in. Det ingripandet slutade med ett blodigt fiasko och ett hastigt tillbakadragande lite mer än ett år senare. Al-Shabab, som har spritt ut sin kommunikationsutrustning, sina soldater och sina vapen, kan nu åter väntas bida sin tid.

2012-41 s 14-15
"Syriens kurder förbereder sig för livet efter Assad"
Alla unga kurder måste göra sig beredda att ställa upp och försvara sitt fosterland. Det är inställningen i det krigshärjade Syrien. Syriens omkring 1,7 miljoner kurder, nästan 10 procent av befolkningen, är den enda grupp som har tradition av organiserad opposition mot president al-Assads regim. Kurderna är koncentrerade till landets nordöstra del där viktiga oljefyndigheter finns. Kurderna har avstått från att gå med i den beväpnade oppositionen. Däremot har de tagit över ledningen av polisen, domstolar och lokala rådsförsamlingar. Bilder på den fängslade ledaren Abdullah Öcalan hänger överallt. Det styrande partiet, PYD, är känt för att ha nära kontakter med PKK. Ett annat kurdiskt parti, KDP, kurdiska demokratiska partiet, utmanar PYD.

2012-43 s 22-23
"Spioner i Aleppo"
Lömskhet och fula knep i det syriska krigets vardag. Rebeller klär ut sig till armésoldater med avsikt att avslöja spioner i stadsdelar som ännu inte kontrolleras fullständigt av antingen armén eller rebellerna själva.
Det faktum att rebellenheter gör godtyckliga gripanden skadar trovärdigheten hos Fria Syriska Armén (FSA) hos många personer som egentligen stöder revolutionen.

2012-43 s 24-25
"Lojaliteten mot Assad är inte självklar"
Interna motsättningar bland alaviterna är ännu en utmaning för president Assad.
Missnöjesyttringar inom Syriens alavitiska minoritet är en ny utmaning för president Bashar al-Assad. Det växande missnöjet väcker tvivel på lojaliteten mot presidenten inom hans egen sekt i konflikten som härjar i Syrien.
Assad har i ökande grad blivit beroende av den alavitiska minoriteten, som han själv tillhör och som räknar ca 2,5 miljoner. Alaviterna har å sin sida slutit upp bakom Assads ledarskap delvis beroende på farhågor om att de skulle ha en mycket sämre framtid i ett Syrien styrt av den sunnitiska majoriteten, vilket blir fallet om rebellerna segrar.
Men på senare tid har det kommit rykten om interna intriger och motsättningar i alaviternas huvudsakliga hemvist i norra Syriens kustregion och inom själva Assadklanen.
Alaviterna, en dunkel och svårfattlig shiamuslimsk gren förföljdes under många århundraden av sunnitiska regimer innan Bashar al-Assads far, Hafez al-Assad, tog makten 1970 och såg till att upphöja sina sekt- och klanmedlemmar till eliten. Många alaviter fruktar nu att de riskerar att dödas av hämndlystna sunniter.
I slutet av september blev det gräl mellan alaviter i den stad, Qardaha, där Hafez al-Assad ligger begravd. I skottväxlingen skadades flera personer. Enligt en alavitisk aktivist gällde kontroversen den lönsamma smugglingstrafiken med cigaretter, vapen och andra olagliga produkter. Smuggling har under Assads styre utvecklats till en blomstrande verksamhet för de alavitiska klanerna bosatta i kustområden. "Assad ger dem inget annat val än att stanna kvar hos honom".

Libanon, Syrien
2012-44 s 14-15
"Libanon och Syrien lever i ett olyckligt förhållande"
Libanon har förändrats mycket sedan 2005 då en bilbomb exploderade och dödade Libanons på den tiden ledande sunnistiska politiker, Rafik Hariri och 22 andra. Detta tvingade bort landets Syrienvänliga partier från makten. 14-mars koalitionen erövrade makten men har nu förlorat den. Rörelsens svaga galjonsfigur, den mördade Hariris son Saad, bor i Paris av säkerhetsskäl. De radikala islamisterna och kristna chauvinisterna i hans följe har alienerat många i Libanons liberala mittfåra. Libanon och Syrien är sammanflätade i ett obekvämt förhållande. Det ena landet, Syrien, är en rigid, socialistisk diktatur, och det andra, Libanon, är en stökig kapitalistisk halvdemokrati - och båda är explosiva sekteristiska cocktails.

Syrien, Jordanien
2012-45 s 20-21
"I syriska flyktinglägret finns även parfym att köpa"
Noor Ibrahim håller hoppet uppe. Han säljer parfymerna "Eu de frihet" och "Kärleksnatt" som han tappar upp i små sprayflaskor uppradade på en uppochnedvänd soptunna.
Det lilla parfymeriet är del av en tillfällig marknadsplats som växt upp från ingenstans på några dagar då tusentals som flytt hit, mest från Dara'a, staden i Syrien där upproret började, börjar komma till insikt om sin nya verklighet: att kriget hemmavid inte lär upphöra den närmaste tiden, och att de kommer att bo i lägret i månader snarare än dagar och veckor.
En bit ifrån marknaden har flyktingarna röstat fram flera lägerråd, vars uppgift är att medla i dispyter och förhandla med myndigheter och hjälporganisationer. Flera hundra män är anställda av lägret, och tjänar runt 10 dollar per dag för att gräva dräneringsdiken och distribuera proviant. Det finns minst tre caféer där folk kan röka de vanligt förekommande vattenpiporna som kallas för shisha. Det doftar även kryddig mat från en spritt ny falafelkiosk inne i ett av tälten.
214 000 syrianska flyktingar har strömmat in i Jordanien och sätter nu Jordaniens kapacitet på prov. Ett land där både vatten och arbete är sällsynt och det politiska läget laddat.

Turkiet, Syrien
2012-46 s 16-17
"Turkiet överväger missiler nära Syrien"
Turkiet vill skapa en flygfri zon till skydd för flyktingar och ge rebellsoldaterna ett stycke syriskt territorium där de inte behöver frukta förödande flyganfall från de syriska styrkorna genom att sätta upp Patriotmissiler längs gränsen i söder mot Syrien.
Säkra zoner skulle hindra syriska bombplan från att flyga över områden i norr medan i söder skulle missilbatteriet placeras i Jordanien och täcka området runt den syriska staden Dara'a.
I Doha, Quatar samlades företrädare för Syriens splittrade och ineffektiva politiska opposition. Initiativet kom efter utrikesminister Hillary Clinton kritik nyligen mot Syriska Nationalrådet.
Över 800 000 iranier flydde till Jordanien runt 2005, varav många nu lämnat landet.

2012-50 s 16-17
"Kurder strider med rebeller i Syrien"
Fullt synliga för stamgästerna på caféets utomhusservering dånar konvojen av pansarbilar rakt genom gränsbyn Ras al-Ain, med de syriska rebellernas flaggor viftande. De har inte kommit för att strida mot sin främsta fiende, Bashar al-Assads regeringsstyrkor. De har gett sig in i striden för att slåss mot de etniska kurderna. Rädslan för att Syriens etniska grupper ska ta till vapen mot varandra i en blodig maktkamp, är redan påtaglig kring Ras al-Ains kullar.
Den kurdiska milisen i landets norra delar hade hoppats att kunna hålla sig utanför inbördeskriget. Deras mål var istället att förbereda och trygga en självständig enklav inom Syrien, den dag rebellerna får regeringen på fall.
Sakta men säkert har de dock dragits in i striden och har nu bara en sak i sikte, självständigheten, vilket också betyder en splittring av staten, som på Balkan.
Rebellerna är främst sunniaraber, de ivrigaste är extremister med band till al-Qaida.
Liksom sektstriderna i Irak efter USA:s invasion, är den senaste tidens våld mellan araber och kurder i Syrien ett bevis på hur samhällen där sekter, identiteter och traditioner har hållits samman av en diktators förtryck, splittras.
Turkiet stöder araberna i den Fria syriska armén.

2013-03 s 17-19
"Ökande kvinnoinsatser I Syrien"
Det var när hon blev kallad till förhör för att ha anmodat sina studenterpå universitetet att delta i protesterna, som Hiba al Haji beslutade sig för att fly från Syrien. I Turkiet grundade hon Fria syriska kvinnoorganisationen. Nu får hon utlopp för sin revolutionära anda genom att dela ut mat och mediciner till flyktingar och ge råd och stöd åt kvinnor som våldtagits och sedan, liksom hon själv, flytt sitt hemland.
För snart två år sedan, när upproret startade med fredliga protester, gick kvinnor och flickor i främsta ledet. Efterhand som revolten har utvecklats till ett mycket farligare inbördeskrig, och männen uppmanar kvinnorna att hålla sig undan, har deras roll blivit mer traditionell.
Den mest framträdande kvinnan I den syriska oppositionspolitiken är Suhair al-Atassi. Hon är dotter till en av Baath-partiets grundare.

2013-08 s 16-18
"Kampen för överlevnad i Damaskus"
Vi är nästan färdiga med dem, säger generalen. Han har en kraftig käke och tjockt grått hår runt en flint. Han påstår att det knappt finns några "terrorister" kvar i Daraya, bortsett från några få "isolerade grupper" här och där. "Terroristerna" gömmer sig enligt honom i källare "som råttor", i tunnlar mellan byggnader eller i kanalerna.
Men rebellerna har ryckt fram farligt nära stadens hjärta; den gamla staden - och generalens dagar kan snart vara räknade.
President Bashar al-Assad har befäst sig i Damaskus där armén har koncentrerat sina styrkor för att försvara staden till varje pris. I förorterna regerar rebellerna.
Alawiterna fruktar för sina liv om al-Assad faller.

2013-12 s 30
"Asma -al-Assad samlar in pengar"
En av den syriska regimens främsta vapen är Syriens första dam, Asma al-Assad. På sin mans Facebook sida lade man ut en bild på henne när hon besökte Damaskus Opera i helgen. Det är första gången på länge som hon visar sig offentligt. Asma al-Assad står i centrum för en insamlingskampanj för mödrar till Syriens martyrer, de soldater som dött under de senaste årens kamp mot rebellerna.

2014-17 s 18-19
"Syriska rebeller är ett hot mot Israel"
Vägen till gränsen nära Buq'ata, som är en drusisk stad på de av Israel ockuperade Golanhöjderna löper mellan vingårdar. De flesta druser har syriskt medborgarskap. Den är full av skräp och anslag som varnar för minor. Vid vägens slut finns en avsatsliknande bergskam som störtar stuprakt ner mot den grönskande slätten i grannlandet Syrien. Ibland kommer folk hit för att titta på inbördeskriget.
Under fyra årtionden har det rått ett lugn utmed gränsen ända sedan Israel och Syrien lade ner vapen.
Men nu säger israeliska militärer och analytiker att spänningen vid denna nordgräns är större än någonsin sedan avtalet om eld upphör undertecknades. Israel har förstärkt sitt gränsstängsel och fört dit reguljära trupper.

2013-19 s 26-27
"Allt är till salu men ingen köper något"
Syriens huvudstad har undgått de hårda strider som drabbat Homs och Aleppo, men har samtidigt reducerats till en död ekonomisk zon. Damaskus var en gång berömt för sina klubbar, restauranger och turistattraktioner. Nu kämpar man för att överleva en kris som lamslagit ekonomin opch dödat eller tvingat bort många av stadens invånare.

Syrien, Jordanien
2013-20 s 20-21
"En stad som inte är en stad - livet i ett syriskt flyktingläger"
En stad som inte är någon stad. Jordaniens flyktingläger Zaatari har en befolkning om 100 000 syrier. Där det ligger i öknen är marken så vit och dam­mig att det nästan ser ut som om det har snöat. De flesta flyktingar lever i tält som FNs flyktingorgan UNHCR skänker dem.
Det föds cirka 5000 barn årligen i lägret.
Men majoriteten av flyktingarna bor i Jordaniens städer och byar där hyreskostnaderna tredubblats.

Syrien, Libanon, Mellanöstern
2013-25 s 13-14
"Libanons sunnimuslimer upprörs av Hizbollahs roll i Syrien"
På en fotbollsstadion i Liba­nons sydligt belägna stad Sidon samlades tusentals sunnimuslimer nyligen för att demonstrera mot shiitiska Hizbollahs allt större roll i det inbördeskrig som pågår i Syrien.
Hizbollah, som är en mäktig militär och politisk kraft i Libanon, har svurit att stödja den syriska presidenten Bashar al-Assad i dennes krig mot rebellstyrkor, som till största delen består av sunni muslimer. Det har skärpt de sekteristiska motsättningarna hos Syriens granne Libanon där sunnimuslimernas politiska makt har minskat sedan sonen Saad till den mördade före detta premiärministern lämnat landet av säkerhetsskäl.

Syrien
2013-25 s 16-17
"Syriens rebeller gör sina egna vapen"
Över norra Syrien utgör rebellernas verkstäder en del av ett hemligt nätverk av primitiva vapensmedjor, tecknet på ett militärt krig som väger ojämnt.
Arbetarnas produkter - maskin­gevärsfästen, handgranater, raketer, granathylsor, vägbomber och de lokalt framställda sprängämnen som man fyller produkterna med - skapar den vapenarsenal som gerillakrigarna har saknat, vilket lett till allvarliga bakslag i försöken att störta president Bashar al-Assad.
Värdet av dessa verkstadstillverkade vapen, som var avgörande för rebellernas framgångar när de intog områden i norra Syrien, tycks nu ha minskat väsentligt.

2013-27 s 12-13
"Syriens palestinier är åter på flykt"
Nu då palestinierna återigen har ryckts upp med rötterna befinner de sig utan någonting i ett land vars problemfyllda historia i samband med Palestina-konflikten innebär att de är allt annat än välkomna.
55000 palestinier ska ha sökt asyl i Libanon under kriget i Syrien. De flesta av dem är sunnimuslimer och många libaneser fruktar att detta kan förstöra landets spröda sekteristiska balans. Många är enligt FN ättlingar till familjer som flydde från Palestina när staten Israel bildades 1948. I Libanon finns den shiitiska gruppen Hizbollah som stöder regimen i Syrien.

Turkiet, Syrien
2013-31 s 20
"Ankara talar med de syriska kurderna"
Turkiet byter taktik och börjar prata med kurderna
En företrädare, Salih Muslim, från det tongivande kurdiska partiet i norra Syrien, PYD, har besökt Turkiet. Turkiet vill öppna en dialog för att förhindra att de syriska kurderna bildar en autonom region. Gränsen mellan Syrien och Turkiet som är 90 mil gång bebos av kurder i majoritet. Detta skulle nämligen stärka PKK i Turkiet. PYD är systerparti till PKK. Mellan de båda finns en historia av nära band och släktskap.
De turkiska kurderna anklagar Ankara för att stödja Nusra rebellerna mot PYD-soldater i Syrien.

Syrien
2013-31 s 21
"Rebellerna väntar på effektivare vapen"
Syriska regeringstrupper tog i måndags kontroll över ett viktigt område i Homs och tilldelade därmed de belägrade rebellerna en strategisk förlust för oppositionen. Mycket tack vare stöd från Iran och Libanons Hizbollah. Nu är det bara en fråga om tid innan andra områden också faller. Regeringstrupperna har tillskansat sig full kontroll över staden Homs.
Nu väntar rebellerna i sin tur på effektivare vapen för att slå tillbaka.

Syrien
2013-35 s 16
"Barnsoldater fyller leden efter fallna rebeller i Syrien"
Mohammed Hamad är bara 16 år. Men nu är han redo att gå ut i kriget mot den gamla regeringsmakten. FN-tjänstemän har slagit larm om alla underåriga krigare som ansluter sig till rebellerna. De flesta kommer från det jättelika flyktinglägret Zaatari i Jordanien där 200 rekryter varje vecka fyller bussarna för att fylla luckorna "Fria syriska armén" efter en serie av stora förluster nyligen. "Det är helt naturligt för nästa generation att fortsätta striden". "Att strida i Guds namn för att ta tillbaka landet" från regeringsstyrkorna.
Rekryterare i Zaatari lockar ungdomarnas föräldrar förbättringar i deras bostadsförhållanden i tältlägret i Jordanien.

2013-35 s 17
"10 000 tals syriska kurder strömmar från Syrien till Irak"
Flykten från Syrien går över gränsen till den autonom regionen "Kurdistan" i norra Irak. På sista tiden har jihadister i Syrien anfallit kurdiska samhällen nära den turkiska gränsen. Detta hotar att dra Irak in i kriget. I norra Irak har al-Qaida fått en central ställning.

2013-35 s 18-19
"Al-Assads hemliga vapen"
Med sin omfattande arsenal kemiska vapen har Syrien i åratal försökt avskräcka yttre fiender. Nu när vapnen tagits i bruk kan det framkalla en utländsk intervention.
Kemiska vapen har länge setts som "den fattiges atombomb" eftersom det är mindre komplicerat att framställa dem än nukleära massförstörelsevapen.
Att använda kemiska vapen strider i dag mot folkrätten: 189 stater som tillsammans representerar 98 procent av världens folk har ratificerat konventionen om kemiska vapen från 1993. Den förbjuder produktion, lagring och användning av kemiska vapen. Bara fem länder - Syrien, Egypten. Sydsudan, Angola och Nordkorea - har varken skrivit under på eller ratificerat konventionen. Syrien är därför inte folkrättsligt bundet att redovisa och göra sig av med sitt innehav. Däremot har landet sedan länge biträtt protokollet från Genèvekonventionen 1925 som förbjuder användandet av nervgas i krig.

Syrien, Ryssland
2013-36 s 15
"Ryssland stoppar högexplosiva vapen leveranser till Syrien"
Regeringen i Ryssland har uppenbarligen inställt exporten av ett antal synnerligen omstridda vapensystem till Syrien. Den officiella motiveringen är att den syriska regeringen inte ska ha betalat sina räkningar ordentligt. Leveransen av krigsmaterial skulle ske vid en känslig tidpunkt. Syrien har redan betalat 100 miljoner dollar för flygplanen. Den första leveransen ska ske i år.
Ryssland har på senare år massivt upprustat Syrien, särskilt al-Assad regimens luftförsvar.

2013-36 s 18
"Kamikazepiloter mot väst"
Minst 8 000 "självmordsmartyrer" är beredda att förhindra USAs planer på en attack mot Syrien. Syriska flygvapnet överväger att använda kamikazepiloter mot väst. Det säger en syrisk arméofficer, som deltar i luftförsvaret nära Damaskus, i en intervju med The Guardian.
Han säger att 13 piloter har undertecknat ett avtal om att "utgöra en besättning av självmordsmartyrer för att förhindra USAs krigsplaner".
Denne Assad-lojalist i 30-årsåldern, som ingår i den syriska arméns luftförsvar 16 kilometer från huvudstaden säger: - Om USA och Storbritannien avfyrar en enda raket kommer vi att skicka upp tre eller fyra raketer och om deras stridsflygplan dyker upp på vår himmel kommer de att möta helvetet. Han hävdar att moralen är hög i den syriska armén.

2013-37 s 8-11
"'Kalla kriget" - hamn förser Syrien med vapen"
Den 5 januari lämnade den 115 meter långa Ocean Fortune, ett fraktfartyg som ingår i den globala vapenhandeln, hamnen i Oktyrabrask i Ukraina vid svarta havet med en okänd last dold i sitt innandöme. Farkosten gick söder ut, slank igenom Bosporen och fortsatte mot östra delen av medelhavet. Sedan försvann hon!
Fartygets transponder, som normalt sänder ut automatiska signaler till andra fartyg och till hamnar utmed de livliga farlederna, tystnade den 9 januari när fartyget rundade Turkiet och kom ut på öppet vatten.
Ocean Furtunes trolleriakt upprepade ett mönster som andra fraktfartyg, som lämnat samma hamn i Svarta havet, har visat upp under det gångna året. Oktyrabrsk är en känd utgångshamn för vapentransporter. Nyligen har detta beteendemönster tilldragit sig allt större uppmärksamhet bland de utredare som spårar flödet av vapen och reservdelar till de stridande i Syriens sedan två och ett halvt år pågående uppror.
Regeringar i väst har sedan länge vetat att Ryssland på ett avgörande sätt förser stöd åt president Bashar al-Assads regering, däribland också många tunga vapen som används för att bekämpa oppositionstrupperna.

2013-40 s 26-27
"Roten till det syriska inbördeskriget"
I Syrien lever olika religiösa grupper sedan århundraden sida vid sida. Assadregimens diktatur och misshushållning har skärpt de religiösa och etniska motsättningarna och lett till inbördeskrig.
68 % av befolkningen sunnitiska muslimer, varav 10 % är kurder, 11 % är alawiter, 11 % är kristna. Hafez-al Assad kommer från den alawitiska minoriteten.
Upproret i Syrien är resultatet av olika samverkande faktorer.
- Mellan 2006 och 2010 hemsöktes Syrien av en förödande torka.
Assad begick avgörande misstag i sin jordbrukspolitik. Torkan drev 1,5 miljoner människor från deras byar till utkanterna av de stora städerna.
- Under vintern 2010-2011 spred sig de protester som börjat i Tunisien och Egypten också till Syrien. Demonstrationer blev många. Assad talade om en internationell sammansvärjning och lät polismakten slå ner upproret.
Den hittills undertryckta majoriteten sunniter satte sig upp mot regimen och krävde vedergällningen

2013-41 s 20-21
"CIA ökar sitt hemliga program för moderata rebeller i Syrien"
Den USA-stödda rebellgruppen i Syrien håller på att överflyglas av mer radikala islamister i kampen mot president Bashar al-Assads regim.
I år har CIA utbildat färre än 1000 stridande rebeller. Man anser att Assads bundsförvant Iran och militanta Hizbollah har utbildat minst 20 000 man för att stödja regimen.
Ännu värre var det att elva av de främsta väpnade grupperna i Syrien, bland dem några med stöd från FN, tillkännagav att de bildat en allians med målat att skapa en islamisk stat. Alliansen leds av Jabhat al-Nusra, en grupp som uttryckt sin lojalitet gentemot Al-Qaidas ledare i Pakistan.
Det finns djupa motsättningar i USA mot Obama-regeringens strategi för Syrien
De främsta islamistiska grupperna "Islamic State of Iraq and Syria" omfattar kämpar som har vidsträckta erfarenheter från kriget i Irak och som har förbindelser med Al-Qaida. De är bra på att slåss och har därför dragit till sig många från den moderata oppositionen. Islamisterna lockar med bättre lön vapen och resultat. Under de senaste två månaderna har islamisterna fått 2000 syriska rekryter och 1500 utländska kämpar. Dess talesman Mohammed al-Lib säger att allt fler muslimer förstår att det de är den enda kraften som kan "försvara det syriska folket mot denna monstruösa regim".
http://articles.washingtonpost.com/2013-10-02/world/42616148_1_u-s-intelligence-analysts-training-program-rebel

Turkiet, Syrien
2013-46 s 22-23
"Krig runt hörnet är lönsamt i Antakya"
Antakya är en gränsstad till Syrien. Många av kunderna i staden är långskäggiga jihadister, mestadels sunniextremister som dragit in i striderna för att bekämpa den shiitiska regeringen i Syriens alltmer muslimskt sekteristiska inbördeskrig. Jihadisterna tar sig in i Turkiet via Istanbul, landar på Antakyas flygplats och slinker in i Syrien - men inte förrän de först har shoppat. Pengarna de handlar för kommer till stor del från Saudiarabien och Quatar, som tros finansiera många av de utländska krigarna som slåss för att störta president Bashar Al-Assad.

Tyskland, Syrien, Terrorism
2013-50 s 18
"Så ska tyska jihadister stoppas från att åka till Syrien"
Tyska jihadister reser i allt större utsträckning till Syrien. Redan räknar man med att 230 personer åkt för att delta för oppositionens strid. Salafistiska rekryterare lockar till sig unga män gärna från de tyska högskolorna för att slåss för Allahs räkning i Syrien. Födda i Tyskland av föräldrar från Mellanöstern.
Nu vill en tysk politiker skapa ett tidigt varningssystem för att förhindra att unga män åker iväg.
Tyska säkerhetspolisen fruktar att de kan komma tillbaka med både erfarenhet och ideologi som kan innebära ökad risk för politiska attentat i Tyskland.
Det behövs inget visum för att åka till Turkiet där gränsen till Syrien är lättforcerad.

USA, Syrien
2013-50 s 19-20
"Slår tillbaka med Al-Qaida online"
För att motverka Al-Qaidas framgångar med att rekrytera västerländska muslimer till terrororganisation svarar man nu med en motattack på nätet, egna hemsidor och infiltration på chat-rum.
Budskapet är "Assad och Al-Qaida tävlar om att förstöra Syrien. Gör det inte värre!" "De kom för jihad men blev mördade av Al-Shabab". "Tänk igen. Vänd om". Al-Qaidas gren i Jemen har nu engelska textremsor i sin propaganda på nätet. Shabab, en islamisk extremist grupp i Somalia publicerar ett engelskspråkligt magasin på nätet.
Man varnar för att detta kan skapa nya terrorist hot när de krigsvana militanterna kommer hem igen.

Saudiarabien, Syrien
2013-51/52 s 26-27
"Förolämpande film förvärrar redan djupt störda relationer"
Genom att lansera en engelskspråkig film, King of Sands, som framställer den saudiska monarkins grundare som en blodtörstig kvinnojägare, slår Syrien tillbaka mot Saudiarabien, som de anser har stött de rebeller som vill störta president Bashar al-Assad. Detta visar hur oerhört mycket relationen mellan de två länderna har försämrats.
Syrien anklagar Saudiarabien för att finansiera upproret och sända grupper av självmordsbombare och extremister till Syrien. I Filmen porträtteras kung Abdul-Aziz Al Saud som en skoningslös härskare med sitt svärd ständigt dränkt i blod och som utnyttjar minderåriga flickor. Filmen har gjort den saudiska monarkin ursinnig. Den har "solkat bilden av en stor historisk gestalt". Den bryter mot urgamla tabun mot att kritisera Saudiarabien som är "väktare av islams helgedomar i Mecka och Medina".
Syrien säger att deras trupper bekämpar de radikala sunniextremister som är takfirister och salafister. De kallas också wahhabis och representerar Saudiarabiens strikta tolkning av islam. "De fanatiska salafisterna är upphovet till terrorismen, en wahhabisk terroristideologi har blivit en epidemi som bör utrotas, säger filmens regissör Najdat Anzour.

Washington Post
http://www.washingtonpost.com/world/middle_east/film-taking-aim-at-saudi-monarchy-opens-in-syria/2013/12/12/2197f0ee-6374-11e3-af0d-4bb80d704888_story.html
hittas inte
Men finns i stället här:
Denver Post National World: " Film taking aim at Saudi monarchy opens in Syria".
http://www.denverpost.com/nationworld/ci_24711920/film-taking-aim-at-saudi-monarchy-opens-syria

Syrien, Iran, Israel
2014-1/2 s 7
"Avgörande förhandlingar för framtiden"
Syrienkriget som sprider jihadisterna till grannländerna. Syriens kaos har skapat en gemensam fiende: jihadister som inte har något att göra med det ursprungliga upproret. De är särskilt starka i norr och öster i Syrien.
Deadline för samtalen mellan Israel och Palestina. Tidigt på året kommer John Kerry att presentera en ramöverenskommelse för att bryta dödläget. Det kommer att tvinga parterna att överväga möjliga kompromisser.
Villkoren i Gaza riskerar att ytterligare förvärras för deras 1,7 miljoner. På alla punkter finns ett akut behov av lösningar.
Håller uppgörelsen mellan Iran och USA? Den kan lätt, spricka, antingen genom påverkan av försiktiga lagstiftare i USA, fientliga saudiska ledare eller stridslystna israeliska beslutsfattare, ingen av dessa är nöjda med den sanktionslättnade Israel erhållit.

Syrien, Ukraina
2014-12 s 19-20
"Oaser och hägringar"
Det finns en svag strimma av ljus trots allt. Men därför glöms Syrien bort när Ukraina är i rampljuset. Hur kan vi avgöra vad som är viktigt i världen? Frågan föranleds av att krisen i Ukraina sammanträffar med den tredje årsdagen av krigsutbrottet i Syrien.
Syriens inbördeskrig går in på sitt fjärde år och har hamnat i ett ohyggligt dödläge. Vare sig den hårt ansatta regimen eller den besvärliga fienden har någon möjlighet att avancera.
Många tjänar också på kriget, allt från näringsidkare till krigsherrar och den extrema jihadgruppen "Islamiska staten" i Irak och Storsyrien (ISIS).

2014-12 s 21
"Ukraina, Syrien och global uppmärksamhet"
Kommentarer av Gideon Rachman. Är det rätt att vara så fokuserad på Ukraina i stället för Syrien? Cirka 146 000 människor har enligt FN dödats i Syrien och 9 miljoner har förvandlats till flyktingar. - ungefär en tredjedel av befolkningen.
Varför då Ukraina? Ja, kanske för att det där handlar om Ryssland, en stormakt med kärnvapen. Oron i Damaskus känns som ett regionalt problem medan problemen i Moskva mer känna som ett hot mot den internationella ordningen.
Kanske också för att ukrainarna är européer inte araber.

2014-13 s 27-30
" Möt några av krigets offer"
Efter tre års inbördeskrig i Syrien har man slutat räkna de döda. Sedan 2011 har minst 100 000 dött i striderna enligt FNs siffror. Syriens bryts samman lite mer för varje dag och det har kommit att bli den mest kostsamma humanitära krisen i FNs historia. "Syrien har kastats 30-35 år tillbaka i utvecklingen".
Offren har flytt, de är hungriga, de gör vad de kan för att överleva: det syriska inbördeskriget har orsakat ett enormt lidande sedan protesterna mot president Bashar Assad började för tre år sedan. Vi återser några av de människor som der Spiegel mött under sin rapportering.
Omar.

2014-24 s 28-29
"Därför styr fortfarande Bashar al-Assad"
Rivaliteten mellan rebellgrupperna hjälper al-Assad nu, men på sikt kan den vara farlig för honom. Rebellerna har tvingats öppna en andra front mot den mest extrema av jihadist-grupperna: Islamiska staten i Irak och Stor-Syrien (ISIS) som har det största antalet utländska soldater. Även Jabhat al-Nusra, al-Qaidas främsta partner i Syrien har kämpat mot ISIS.
Genom att med 89 % av rösterna vinna en tredje sjuårsperiod hoppas al-Assad att valet som bara inbegrep halva det befolkade territoriet, som hans styrkor mer eller mindre kontrollerar, kommer att ge hans regim frisk legitimitet. Men ännu mer visade det att han hållit stånd militärt och kanske till och med börjat slå tillbaka rebellerna. Detta mycket tack vare Hizbollah, den libanesiska shiamuslimska milisen, diverse legosoldater och en iransk-tränad parallell armé. Regimens styrkor är beroende av utländskt stöd - främst från Iran och Ryssland - och brutal taktik som användning av gas och bomber mot civila.
Många syrianer vill att kriget upphör till vilket pris som helst. Men det är fortfarande Assad som styr landet.

Terrorism, Syrien, Irak
2014-25 s 4
"Rebellernas förmögenhet blir avgörande"
ISIS stal 425 miljoner dollar och blev "världens rikaste terroristgrupp!"
Av alla fantastiska avslöjanden som sipprar fram ur den irakiska staden Mosuls ruiner - att 500 000 invånare befinner sig på flykt. att tusentals fångar har frigivits och obekräftade rapporter om "masshalshuggningar - är avslöjandet om att den "islamiska staten i Irak och Syrien" (ISIS), nyligen blivit extremt rik vilket kan vara mest avgörande för framtiden.
ISIS har fått grepp om skärningspunkten mellan Syrien, Irak och Turkiet, och styr defacto över en stor del av Syrien och Irak. ISIS har redan lockat till sig 12000 "militanta krigare" från utlandet, varav 3000 från västvärlden.

Terrorism, Syrien, Irak
2014-25 s 5-6
"Iran överväger att hjälpa Irak"
Sunniextremisternas frammarsch i Irak bekymrar det shiitiska Iran som måste agera som nu föredömer för den muslimska världen.
Krigare från ISIS hotar inte bara att störta den shiadominerade regeringen utan också att massakrera shiiter och förstöra helgedomar i städerna Najaf och Karbala. Städer där grundaren av den shiitiska tron, Imam Ali och trons största ledare, Imam Hossein ligger begravda.
Shiiterna i Irak är Irans allierade och ett möjligt scenario är att Iran kommer att försöka organisera Iraks säkerhetsstyrkor och shiamilis.

Terrorism, Syrien, Irak
2014-25 s 6-7
"Den irakiska arméns sönderfall"
De irakiska soldaterna bar civila kläder under uniformerna för att kunna desertera.
Den irakiska arméns häpnadsväckande kollaps i en rad städer över hela norra Irak visar på dåligt ledarskap, sjunkande moral, trasig utrustning och att övningarna minskat kraftigt sedan de sista amerikanska rådgivarna lämnade landet 2011 menar en amerikansk militär och underrättelsetjänst. USA spenderade cirka 25 miljarder dollar på att utbilda och utrusta de irakiska säkerhetsstyrkorna och bygga militäranläggningar åt dem. Trots att antalet soldater i säkerhetsstyrkorna vida överstiger terroristerna i ISIS som har mindre är 5000 "krigare" så ger säkerhetsstyrkorna gärna upp och flyr. Ett skäl är otillräckligt ledarskap inklusive en starkare lojalitet till de egna klanen. Soldaterna förlorar tron på sig själva och på regeringens förmåga att vinna. Och regeringen tappar förtroenden för dem.
Och efter hand som säkerhetsstyrkorna lämnar in tar de kriminella över.

Flyktingpolitik, Syrien, Jordanien
2014-30-31 s 28-29
"Barnäktenskap ökar bland syriska flyktingar i Jordanien"
Maria är 13 år och syrisk flykting i Jordanien. Hon berättar att hon var tvingad att gifta sig men en 23 årig man. Det skulle i många andra länder särskilt i Sverige leda till att mannen skulle åtala för pedofili och våldtäkt. Dock inte i arabvärlden tydligen.
Ett skäl för familjen (läs fadern) att gifta bort sina underåriga döttrar är att tjäna pengar.
Skadorna på de unga flickor som gifter sig redan i 10-13 års åldern är mycket stora. Ofta utsätts de för våldtäkt eller annat fysiskt våld inom äktenskapet och risken att de ska dö under sin förlossning är fem gånger större än under en förlossning än vuxna kvinnor. Dessutom är risken för mental ohälsa också alarmerande, orsakad av social isolering, stress och övergrepp. Det äventyrar deras hälsa, utbildning och ekonomi.
FN varnar för att barnäktenskap bland syriska flyktingar i Jordanien har mer än fördubblats sedan starten av konflikten. 48 % av flickorna gifter sig med män som är minst 10 år äldre.
Barnäktenskap och könsstympning låg högt på dagordningen på toppmötet Girl Summit i London.
https://www.gov.uk/government/topical-events/girl-summit-2014
http://www.theguardian.com/global-development/2014/jul/16/child-marriage-syria-refugees-jordan
"Child marriage soars among Syrian refugees in Jordan"

Israel, Syrien, Terrorism
2014-37 s 25
"Hotet från norr"
Från Golanhöjderna hotar al-Qaida Israel, framför allt sedan de sista FN-styrkorna lämnat gränsövergången mellan Syrien och Israel. För Israels del är det betydligt bättre att Syriens regeringsstyrkor kontrollerar gränsövergången än radikala islamister - vilket nu tvingar israelerna att stödja Bashar al-Assad.

Syrien, Terrorism, ISIS
2014-39 s 31
"Khorasan har återuppstått i Syrien och utgör värre hot än Islamiska Staten"
Den syriska grupperingen Khorsan har återuppstått under det gångna året och utgör ett stort terrorhot. New York Times anger att Khorsan potentiellt utgör ett lika stort hot som IS om inte större.
Säkerhetskällor i USA menar att den syriska grupperingen har stor nytta av att IS får allt fokus just nu.
Khorasan ledare Muhsin al-Fadhli var med i den innersta kretsen kring Bin Laden och anses vara en av de få som på förhand visste om att terrorangreppet den 11 september skulle äga rum.
Det finns egentligen mycket knappa uppgifter om gruppen som nu återuppstått i Syrien. Enligt källor består Khorasan av al-qaida-folk från Mellanöstern, den sydliga delen av Asien och från Nordamerika. USA misstänker att omkring 15 000 utländska medborgare rest till Syrien för att slåss, varav flera hundra amerikaner och runt 2000 européer. Varken Vita Huset eller CIA önskar att kommentera artikeln i New York Times.

Terrorism, Syrien, Khorasan
2014-40 s 20-22
"Den hemliga terrorcellen som ska attackera västländerna"
Medan andra jihadistiska terrorgrupper reklamför sig själv på nätet och i sociala medier har Khorsan undvikit rampljuset. Första gången president Obama nämnde gruppen offentligt var för två veckor sedan när han meddelade han beordrat en flygattack mot terrorgruppen för att störa en planerad terrorattack mot väst.
Kuwaitiern som bland annat är känd som Mushin al-Fadhli tros vara ledare för Khorsan Group. Han tros ha skickats till Syrien från Pakistan av al-Qaidas ledare Ayman al-Zawahiri, bin Ladins efterträdare. Där tog han kontakt med soldater från Nusra Front, en syrisk rebellorganisation som är al-Qaidas officiella partner i Syrien. Inget vet om al-Fadhli dött i attacken.

Syrien, Kärnvapen
2015-4 s 20-23
"Syrien försöker tillverka kärnvapen!"
Under flera år trodde man att Israel genom sin räd mot Kibar-anläggningen 2007 hade förstört Syriens kärnvapenkapacitet. Det var fel. Allmänheten fick vid denna tidpunkt inte veta vad som egentligen skett. Nya underrättelser tyder på att Bashar al-Assad fortfarande försöker att tillverka en atombomb. Han har byggt en ny kärnanläggning på hemlig ort.
Och det verkar som om han får hjälp från Nordkorea och Iran. Det är en extremt oroande nyhet. Även om Syrien untertecknat fördraget om icke-spridning av kärnvapen.

Jordanien, Syrien, Flyktingpolitik
2015-12 s 28-29
"De har gett upp hoppet om att få gå i skolan"
Barnen till syriska flyktingar i Jordanien tvingas försörja sina familjer eftersom föräldrarna saknar arbetstillstånd.
"Vi kommer aldrig att åka tillbaka", säger han. "Syrien ligger i ruiner och även om vi skulle åka tillbaka så finns det ingenting där".
Jordaniens Rädda Barnen hjälper till med att fixa skolbussar, ge kontantstöd till familjerna så att de har råd att skicka barnen till skolan. Men det är mycket enklare för barnen att arbeta svart än för föräldrarna. Barnen tror inte på en framtid i Syrien och föredrar därför att arbeta framför att gå i skolan. Och de vågar inte ifrågasätta löftet de får om en tillvaro i himlen efter som löftet kan visa sig var edn lögn.

2015-21 s 14-15
"Han tog al-Assads hemligheter med sig i graven"
Därför misstänker många att presidenten och regimen lät döda Rustom Ghazaleh, en av den syriska underrättelsetjänstens högste ledare. Han avskedades förra månaden.
Det var mycket få människor i Libanon och Syrien som kände någon större sorg när Rustom Ghazaleh rapporterades död, men många sörjer att han tog al-Assads hemligheter med sig i graven. Det kanske var meningen. Var det regimen som beslutade att mörda honom innan han vittnade om mordet på den libanesiske regeringschefen Hariri i TV? Mordet på Hariri utreds av den internationella domstolen i Libanon. Och hur kommer det sig att andra högt uppsatta underrättelseofficerare också dött en mystisk död? Det är mycket som Ghazaleh skulle ha kunnat avslöja, han hade djupa försänkningar i president al-Assads inre kretsar. Syrien, terrorism

2015-23 s 8-9
"Om ni hjälper oss så anfaller vi inte er"
Al-Qaida i Syrien erbjuder västländerna en pakt i striderna mot president Bashar al-Assads styrkor. Om en sådan bildas lovar jihadisterna att inte anfalla väst. Räkningen för en dylik pakt får Syriens minoriteter betala.
Ledaren för Jabhat-al-Nusra, Abu Mohammed al-Jaulani har förklarat att den främste al-Qaida ledaren Aiman al-Zawahri har instruerat honom att inte angripa västmakterna - men däremot att störta al-Assad och dennes allierade, däribland libanesiska Hizbollah. Snart kommer Bashar al-Assad att falla menar han. Varje alawitisk by som som tar avstånd från al-Assad kommer att få skydd. Såvida de bekänner sig till den sanna islam.

Syrien, Israel
2015-26 s 24-25
"Vi fruktar en massaker"
Från sina körsbärsodlingar på höjden kan delar av Israels drusiska minoritetsbefolkning ligger bevaka och oroa sig över sina gelikar i Syrien, vars städer bara några mil bort. Druserna är ett gammalt folk vars mystiska tro kombinerar element från islam, kristendomen och judendomen, tillsammans med hinduistiska och buddhistiska läror.
De israeliska druserna - 170 000 personer - fruktar för att de snart kommer att få bevittna ett massmord på sitt folk i Syrien och vädjar till Israel och den internationella koalitionen mot Isis att ingripa. Isis och andra sunnimiliser ser druserna som en heterodox gren av shiaislam, som icke-troende och anser att se vanhelgar islam.
Men än så länge ser alla på och avvaktar.

Terrorism, IS, Syrien, Samhälle
2015-27 13-17
"Om du är hustru till en martyr behöver du inte betala för någonting"
Vad är det som lockar västerländska kvinnor till islamiska staten?
Under flera månader har Nabelee pratat med brittiska och amerikanska "systrar" över internet, både innan de rest till Syrien och när de kommit tillbaka. Vad är det som får dem att längta efter ett liv i Kalifatet? Och hur blev det för dem som reste sin väg och gifte sig med en IS-krigare?
Hon är fixerad vid berättelser om förtryck av muslimer. Hennes konton på sociala medier är fulla av bilder på syriska barn som dödats av Bashar al-Assad, palestinska ungdomar som bränts levande av israelerna.
Det senaste numret av IS egen tidning, Dabiq, handlar om oron för att västerländska kvinnor ska åka tillbaka och lämna IS. Kvinnor som förlorat sina män uppmanas att "ha tålamod" och stanna kvar.
Många IS-supportrar på nätet delar en övertygelse om att det pågår ett globalt krig mellan "äkta islam" och "kuffar" och att alla muslimer måste välja sida.
"Kuffar", eller kafirer, är alla människor som inte är en "äkta muslim". Kanske drygt 99 % av världens befolkning, en utvald skara, i likhet med Jehovas vittnen, till exempel. Men betydligt brutalare, rasistiska och makthungrigare.

The Guardian: The secret world of Isis brides: 'U dnt hav 2 pay 4 ANYTHING if u r wife of a martyr'
http://www.theguardian.com/world/2015/jun/24/isis-brides-secret-world-jihad-western-women-syria

https://en.wikipedia.org/wiki/Dabiq_(magazine)

2015-37 4-5
"Assads styrkor har dödat fler än IS"
Medan världens ögon riktas mot IS fasansfulla härjningar så är det tyst om det fruktansvärda lidande som Assads styrkor orsakar.
Assads brutalitet gynnar IS. Människor som utsatts för den syriska regeringens stridsflyg sluter sig till rebellerna i kampen mot regeringen. Första halvåret dödade regeringsmilisen 7894 människor medan IS dödade 1331 enligt Syriens nätverk för mänskliga rättigheter.
Konflikten inleddes är 2011 efter ett uppror under den Arabiska våren. Assad har alltmer litat på sitt flygvapen - med stöd av Ryssland. Idag har Assad kontroll över mindre än hälften av sitt territorium.
De stigande dödstalen underblåser en utvandring som överväldigat Turkiet, Libanon och Jordanien med miljoner syriska flyktingar som i allt högre grad strömmar in i Europa.

Syrien, IS, Terrorism
2015-37 20-23
"Kriget mot den islamistiska terrorn"
CIA har inlett en hemlig aktion för att spåra och döda misstänkta terrorister. Drönarattacker mot IS-ledare i Syrien.
CIA trappar upp sin inblandning i kriget i Syrien. Nu satsar man på att oskadliggöra högt uppsatta personer inom terroristgruppen IS.
- Vi identifierar personerna och jagar dem, säger en högt uppsatss amerikansk tjänsteman. CIA och Joint Special Operations Command, Jsoc, flyger med drönare över Syrien i ett samarbete som genomfört flera nya attacker mot ledande IS-krigare. Den hemliga insatsen mot en brittisk IS-medlem innebär en betydande upptrappning av CIAs inblandning i kriget i Syrien. CIA har mobiliserat sin antiterrorstyrka, CTC, mot Islamiska Staten, som enligt många blivit ett allvarligare hot än al-Qaida.
Till skillnad mot al-Qaida så har IS lyckats inta ett omfattande territorium, organisationen verkar ha tillgång till en oändlig ström av nya rekryter och en lång lista välmeriterande soldater, många av dem tjänstgjorde i den förre irakiske ledaren Saddam Husseins militära armé.
Ryssland, Syrien
2015-38 22-23
Ryssland ökar sin närvaro i Syrien"
Kremls inflytande skulle drastiskt minska om Bashar al-Assad faller.
Att tala om rysk intervention i Syrien vore för tidigt men Ryssland förstärker sim militära närvaro för att i nödfall skydda de viktiga hamnarna Tartus och Latafia.
Mest information om detta kommer från den ryska bloggaren Euslan Levijev som menar att Ryssland redan har stationerat flera hundra man i Syrien. Av särskilt intresse är en video på Youtube som visar en rysk pansarvagn typ BTR-82A.
Ännu föreligger dock inga tydliga bevis på att ryska soldater är direkt inbegripna i strid i Syrien. Bashar al-Assads trupper är på tillbakagång i landets nordvästra delar.

Israel, Ryssland, Syrien
2015-38 24
"Israel oroar sig över Rysslands roll i Syrien"
Ryssland misstänks för att sända marktrupper och stridshelikoptrar till de styrkor som är lojala med president Bashar al-Assad. Det huvudsakliga målet anses vara att inrätta en flygbas i det syriska regeringskontrollerade området runt Latakia.
Rysslands utrikesminister vill undvika en upprepning av det "libyska scenariet och vill därför ge ett större militärt stöd till den syriska presidentene om så önskas. Enligt uppgift ska Ryssland också sökt tillstånd för att få använda militärt luftrum genom Iran eftersom Bulgarien har vägrat att ge tillstånd till att landets luftrum används för ryskt militärflyg på väg till Syrien.

Iran, Syrien
2015-40 6-8
""Iranierna är spökligt närvarande överallt"
Iran har backat upp Assad-regimen ekonomiskt sedan upproret 2011 och skänkt miljarder dollar i stöd. Iranierna håller dock en lägre profil än ryssarna, som hörs och syns. Många syrier menar ändå att Syrien sålts till iranierna.
Iran håller på att skapa en parallell regim, precis som syrierna själva gjorde i Libanon", säger journalisten Ibrahim Hamidi på nyhets tidningen al-Hayat.
Iranierna står under ledning av Qudsstyrkan, en elitgren av det iranska revolutionsgardet (IRGC) och bedöms vara några hundra man.
Iran samarbetar med Hizbollah, dess nära shiaallierade i Libanon samt med shiasoldater från Afghanistan, Pakistan och Irak.
Iran har backat upp Assadregimen ekonomiskt sedan upproret 2011.

Terrorism, Syrien
2015-41 21-28
"Möt den amerikanska privatarmén"
Frivilliga krigare från USA och Europa har anslutit sig i kampen mot eztremisterna i Syrien. Men med tanke på den otillräckliga träningen och det otydliga ledarskapet - vet de verkligen vad de sysslar med? Information får de ofta från TV-program. Eller från sociala medier med länkar till internetsidor som går till kurdiska nationalistminoriteter. YPG, den kurdiska milisen i norra Syrien. Men deltar i striderna gör de sällen vistelsen i Syrien handlar mer om att genomlida meningslös dagar, sömnlösa nätter, ett liv som mest känns förödmjukande.

Terrorism, ISIS, Mellanöstern, Syrien
2015-43 19-21
"Isis Inc: Oljan bränsle till jihadisterna"
Terrororganisationernas oljeverksamhet tvingar till och med fienderna att göra affärer med dem. Olja är det svarta guldet som finansierar Isis - den driver krigsmaskineriet. Förser organisationen med elektricitet och ger jihadisterna farligt inflytande över grannländerna.
Oljehandeln sägs vara det huvudsakliga målet för den internationella militärkoalitionen som strider mot extremistgruppen. Ändå fortsätter handeln ostört. Hur ska man kunna störta "kalifatet" utan att destabilisera regionen för de 10 miljoner civila som man uppskattat lever under Isis kontroll och dessutom undvika att attackera västs allierade,

Iran, Syrien, Israel
2015-45 10-11
"Iranavtalet ger ringar på vattnet"
Kommentar av Roger Cohen, författare, redaktör, kolumnist och tidigare utrikeskorrespondent för The New York Times.
Irans kärnavtal tvingar USA och Iran att ha en relation. Och redan deltar Iran vid fredsförhandlingarna om Syrien.
Irans närvaro vid bordet kommer inte att ändra det faktum att ett slut på det syriska kriget är osannolikt. De krafter som driver kriget - en regionomfattande sunni-shiitisk konfrontation, jihad-fundamentalism, den reaktionära desperationen hos den gamla Mubarak-styrda arabstaten, den kurdiska frågan, ett sekteristiskt fiendeskap och det syriska folkets hunger efter reformer - är mycket större än det splittrade landets kapacitet att kontrollera dem.
Men Irans inblandning, sida vid sida med Ryssland och USA och andra europeiska och regionala myndigheter är positiv. Rätt personer sitter vid bordet. Rätt personer sitter vid bordet.
För Israel-Palestina finns ingen agenda. Det finns inget annat än mer av samma sak. Det finna ingenting annat än farliga fantasier.

Syrien, terrorism
2016-02 16-17
"Att leva under Isis förtryck i Syrien"
Staden Raqqa i östra Syrien har sedan 2014 varit Islamiska Statens huvudstad. För jihadistgrupper med ursprung i Irak. Vissa affärsmän blev relativt rika.
För mig är Raqqa mitt hem. Att lämna staden vare uteslutet. Jag hade två jobb att sköta. Många invånare har ett problem, att hindra sina söner från att dras in i kriget. Islamska staten ger folket ett val: slipp undan fattigdomen genom att kriga för oss. Ideologin lockar inte, däremot gruppens pengar och vapen. Dessa unga män vill bli lyssnade på och vara fruktade. Motiven - "respekt", pengar och vapen - förvandlar unga människor till mördade.
Viktigast av allt, avfärda inte invånarna i ockuperade städer som terrorister bara för att de är för fattiga för att fly när Islamistiska staten tar över. Människor som lever under deh här ockupationen är det största hoppet för att krossa jihadisterna. Utan deras stöd kan Islamiska staten knappast besegras.
Detta är budskapet från Marwan Hisham, en pseudonym för en författare och journalist baserad i Raqqa i Syrien som skriver för Mew York Times.

Syrien, terrorism
2016-03 20-23
"Byn försöker överleva utan myndigheter"
Medan kriget fortsätter att rasa i Syrien gör vanliga människor i landet sitt bästa för att överleva, som i byn Korin. Den har förvandlats till en slags mini-republik och har installerat WIFI på torget. Men byns befolkning krymper långsamt.
I slutet av 2015 var det lugnt i Korin. Här känner alla varandra. I stället för att falla samman har den allmänna ordningen stramats upp. Korin har blivit en stat.
Det finns ingen polis. Myndigheterna har ersatts av personliga relationer mycket solidaritet inom bygemenskapen. Människorna lever nästan uteslutande på maten man odlar och skördar, mestadels oliver, fikon och mahleb, tillverkat av frön från körsbärsträden. Mahleb är byns exportprodukt till gulfstaterna och Sudan.

Syrien, Ryssland
2016-05 6-7
"Efter fyra månader har Rysslands attacker i Syrien varit en framgång för Moskva"
Fyra mpnader efter det att Ryssland inlett sina flyganfall i Syrien konstaterar Kreml att Moskvas största militära operation utomlands sedan Sovjetunionens fall varit framgångsrik. Med motiveringen att bekämpa internationell terrorism har president Vladimir Putin lyckats vända lyckan för de styrkor som är lojala mot Syriens president Bashar al-Assad.
Den ryska interventionen har kullkastat Obama-administrationens förslag till en förhandlingslösning som krävde att president Bashar al-Assad skulle lämna presidentposten.

Syrien, Flyktingpolitik, Jordanien
2016-05 8-9
"Syriska flyktingar bemöts allt hårdare i grannländer"
När syriska flyktingar började strömma in i gränsstaden Ramtha i Jordanien var Gassim al-Moghrebi till en början deras outtröttlige välgörare. Han delade ut mat, pengar och kläder, och gav så många som möjligt tak över huvudet i de två lägenhet som han ägde. En allmän god vilja rotad i gränsöverskridande familjeband och sympati. Men nu efter ryska luftangrepp flyr tiotusentals syrier blir grannländerna alltmer överväldigade och motvilliga att släppa in dem. Desperata syrien samlas vid gränserna till Jordanien och Turkiet, där ingen eller bara några få tillåts inträde. "De har blivit till besvär", säger Moghrebi.

USA, Syrien
2016-06 4-6
"John Kerry har goda förhoppningar med avtalet om vapenvila i Syrien"
USAs utrikesminister John Kerry möter både ilska och skepsis från sina europeiska allierade på grund av USAs vilja att ingripa djupare i det syridka inbördeskriget. Kerry har lovat att hjälpa till att stänga av flyktingvägar till Europa och varnar Ryssland för att landets militära insatser för att atötta president Bashar al-Assad i Syrien till slut kommer att misslyckas.
Kerrys uttalande på den årliga säkerhetkonferensen i München kom en dag efter att han undertecknat överenskommelsen om att skicka humanitär hjälp till belägrade städer i Syrien och få "slut på fientligheterna" inom en vecka.

Saudiarabien, Syrien
2016-08 14-17
"Jag tror inte att ett tredje världskrig bryter ut i Syrien"
En intervju i der Spiegel med den saudiske utrikesministern Adel al-Jubeir, en slank, älskvärd 54-åring. Han uttrycker fortsatt stöd för ett regimskifte i Syrien och önskar att rebellgrupperna där utrustas med luftvärnsrobotar, som skulle kunna ändra maktbalansen i det pågående kriget. Saudiarabiens övergripande mål är att få Bashar Assads regim att falla i Syrien. Han måste lämna makten redan i början av fredsprocessen. Om inte så måste kriget fortsätta så att Bashar Assads besegras militärt.
Iran måste sluta med sin sekteristiska politik innan våra relationer med dem kan bli normala.
Och västvärlden ska sluta upp med att klaga på Saudiarabiens rättssystem.

Syrien, FN
2016-09 4-5
"28707 bevis mot al-Assad - men inga åtal"
Militärfotografen "Caesar" har tagit bilder under åren 2011 till 2013 som bevisar att Bashar al-Ashad låtir tortera tusentals syrier till döds. Men hittills har diktatorn inte behövt frukta något avtal i internationella domstolar. "Caesar" var dödens arkivarie. Han fotograferade liken och upprättade dokument om dem. De döda kropparna bar tecken på tortyr. På kvällarna kopierade han över bilderna till USB-minnen och skickade dem utomlands. 2013 lämnade han själv Damaskus och bor på hemlig ort i Europa. I janueri blev offentliggörandet av bilderna en världssensation. Ett åtal i den internationella brottmålsdomstolen misslyckades efter det att Ryssland och Kina inlagt sitt veto i FNs säkerhetsråd.

Syrien, USA, Ryssland, Terrorism, IS
2016-14 24-25
"Jaktplan från Ryssland och USA i gemensamma attacker mot IS"
Jaktplan allierade med USA och Ryssland, som länge befunnit sig på motsatta sidor i det syriska inbördeskriget, riktar nu gemensamt in sig mot IS.
Sedan början av förra året har Iss territorium krympt med mer än en fjärdedel. IS inkomstkällor har satts under press på grund av de två ländernas gemensamma anfallen mot IS oljeanläggningar. En framgångsrik attack från de båda länderna kan bli avgörande för Europa som kämpar för att hitta lösningar på det ökande antalet terroristattacker och den största flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget.

Syrien, USA, Ryssland
2016-17 10-11
"Samarbetet mellan USA och Ryssland urholkas i takt med Syriens sönderfall"
Det har gått drygt två månader sedan USA och Ryssland enades om att tillsammans tvinga fram en partiell vapenvila i Syrien, men redan nu haltar samarbetet betänkligt, även när det gäller försöken att finna en långsiktig politisk lösning på inbördeskriget i Syrien.
Ryssland anklagade i förra veckan den amerikanska regeringen för att vara undfallande mot USAs regionala partners genom att ignorera att det finns terrorister inom de oppositionsstyrkor sombekämpar den syriske presidenten Bashar al-Assad.
USAs utrikesminister John F Kerry erkänner att " det har varit svårare än vi trodde att skilja de stridande parterna åt".

Kanada, Syrien
2016-18 4-5
"Många av dem som har evakuerats från Fort McMurray på grund av branden, och som har anlänt till härbärgen, hotell och vänners hem, säger att de nu har fått smaka på det som flyktingarna upplevde i Syrien, innan de kom till Kanada för några månader sedan.
Kanada, med premiärministern Justin Trudeau i spetsen tog nyligen emot 25 000 syriska flyktingar. En del kom till Fort McMurray där skogsbranden fortfarande härjar.
Rachel Notley, provinsen Albertas premiärminister, säger att elden kan komma att fördubblas i storlek. När branden upptäcktes 1 maj täckte den en yta av två hektar, 10000 m2, nu omfattar den 156000 ha (ungefär 40 kvadratmil).

2016-22 10-11
"Hjälpkonvoj når äntligen fram till belägrad stad utanför Damaskus"
Den syriska regeringens belägring av staden Darayya utanför Damaskus har tillfälligt avbrutits för att släppa in leveranser av medicinska förnödenheter och livsmedel. För första gången sedan 2012 har Syrien gått med på att tillåta en internationell hjälpkonvoj att komma in på området. Detta tycks ha avvärjt den senaste potentiella upptrappningen i Syriens fem år långa inbördeskrig.

FN, Syrien
2016-23 18-21
"Ofattbara grymheter"
År 2012 hjälpte David Crane, då FNs chefsåklagare, till att sätta den ökända liberianska diktatorn Charles Taylor i fängelse. Han dömdes som president och ansvarig för 100 000 människors död till 50 år i fängelse.
Nu har han riktat sin uppmärksamhet mot Syrien och leder att projekt i avsikt att upprätthålla en omfattande databas öber president Bashar al-Assads krigsbrott. Ett slags studentåklagarkansli vid Universitetet i Syracuse i delstaten New York. De kallar projektet Syrian Accountability Project. De dokumenterar varje dag av kriget och tills nu består det av 17 000 sidor. Det är tänkt att skrämma förövare, särskilt regimens medlemmar. Nästan två tredjedelar av 12252 registrerade incidenter har utförts av al-Assads trupper. Men ledaren av IS, Fria syriska armén (FSA) och andra förbrytare är också listade. Caesar är pseudonymen för en militärfotograf från Syrien. I månader smugglade han ut bevis - bilder på fångar som hade svälts till döds och som påvisade tortyr - med hjälp av usb-minnen som han gömde i sina skor. Bilderna lämnades först över till Qatars regering från syriska rebellgrupper och David Crane anlitades på uppdrag av Qatar. Syriens allierade, Ryssland och Kina, har flera gånger röstat mot en etablering av en krigstribunal för Syrien i FNs säkerhetsråd.

USA, Syrien, terrorism
2016-24 14-15
"Kritiska diplomater uppmanar till anfall mot Syriens al-Assad"
Mer än 50 diplomater i utrikesdepartementet har undertecknat ett internt PM med stark kritik mot Obama-administrationens politik i Syrien. De uppmanar USA att genomföra militära angrepp mot president Bashar al-Assad, för att stoppa regimens upprepade överträdelser av vapenvilan i landets femåriga inbördeskrig. Deras oro delas av höghre tjänstemän på utrikesdepartementet.
Utrikesdepartementet grundade ett "forum för avvikande åsikter" under Vietnamkriget, som ett sätt för anställda som var kritiska mot den förda politike att kunna uttrycka sin protest till utrikesministern och andra höga tjänstemän utan att behöva frukta repressalier.
Promemorian avslutar; "Det är dags att USA styrs av våra strategiska intressen och moraliska övertygelser och leder en global ansträngning för att få ett slut påkonflikten en gång för alla".

FN, Syrien, terrorism
2016-24 16-17
"FN-medarbetare anser att de själva står på tå för den syriska regeringen"
Utomstående observatörer har länge anklagat FN-organ som arbetar i Syrien för att stå i hopplös tacksamhetsskuld till den syriska regeringen. FN har misslyckats med att leverera nödhjälp till områden som hålls av oppositionen och har tom skrivit om officiella rapporter på uppmaning av syriska tjänstemän. Men det är inte bara utomstående som är upprörda: I en ny rapport uttrycker nuvarande och tidigare FN-medarbetare, samt en officiell FN-rapport, samma oro för FNs hjälpinsatser i Syrien.
Sedan inledningen av den Syriska konflikten har majoriteten av FNs bistånd gått till regeringshållna områden! FN-organen har aldrig genomfört av säkerhetsrådet beslutad verksamhet av rädsla för att av regimen bli utkastade från Damaskus!

Syrien, terrorismen
2016-29 14-15
"Koalitionen vill trappa upp kriget mot IS, enligt Kerry"
USAs utrikesminister John Kerry sade nyligen att "vinden har vänt" i kriget mot IS, både i Irak och Syrien, och att den USA-ledda koalitionen är villig att göra mer mot terrorgruppen, och att de vill "göra det snabbare".
Koalitionen består nu av 67 länder, inklusive alla Nato-medlemmar och Interpol. Islamiska Statens territorium har minskat med 50 % i Irak och 20 % i Syrien, flera IS ledare har dödats och att IS krigsstyrka har krympt med "minst en tredjedel"; att antalet utländska rekryteringar har minskat och att fler väljer att hoppa av.

Syrien, Medicin, Forskning, Samhälle
2016-35 19
"Livslängden för syriska män minskar dramatiskt"
Den förväntade livslängden för män i Syrien har minskat med fem år sedan kriget där började 2011. Det har konstaterats i en ny undersökning av dödligheten och en sådan plötslig nedgång har man inte sett sedan den inträffade för ryska män efter Sovjetunionens fall.
Analysen från Institute for Health Metrics and Evaluation, en forsknings grupp vid University of Washington, utnyttjade data från 22 länder i Mellanöstern och Nordafrika samt även Pakistan och Avghanistan för att studera trender när det gällde död och sjuklighet från 1990 till 2013. Den publicerades nyligen i den brittiska medicintidskriften Lancet Global Health. Studien fann en stadig förbättring av regionens hälsa under perioden. Men den arabiska våren och dess uppror under år 2011 och därpå följande oroligheter störde dessa framsteg i ett antal länder; Syrien, Jemen, Libyen, Egypten och Tunisien.
" Life expectancy in Syria fell by six years at start of civil war"
Eller:
" Life Expectancy Falls by 5 Years for Syrian Men, New Analysis Finds"
" Health in times of uncertainty in the eastern Mediterranean region, 1990-2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013"

2016-37 4-5
"Oro och misstro inför Syriens avtal om vapenvila"
Bara timmar efter tillkännagivandet av ett nytt avtal om vapenvila mellan Ryssland och USA inledde den syriska regeringen en våg av intensiva flyganfall mot de oppositions-kontrollerade områdena Idlib och Aleppo och dödade ett stort antal människor.
Den syriska oppositionen har sagt att de tänker studera detaljerna i avtalet noga innan de beslutar sig för att gå med på det. Al-Assad däremot hargett sitt samtycke enligt Ryssland.
Det finns fem dokument i avtalet som inte har offentliggjorts. Dessa handlar om detaljerna i genomförandet.

Syrien, IS
2016-37 6-9
"Kriget mot IS kan leda till tio nya krig"
Gränserna för Islamiska statens "kalifat" blir snabbt allt snävare. Gruppens starka fästen i Irak och Syrien faller ett efter ett. Det USA-ledda kriget har vid det här laget nått eb punkt som väcker frågor om vad som ska ske härnäst. Det mest sannolika svaret är: mera krig.
Alla oppositionella beväpnade grupper är ofta bittra motståndare sinsemellan. De är dels mot IS men även mot varandra. Det drar ihop sig till nya krig om herraväldet i regionen efter IS. I många av de tio potentiella konflikterna är de syriska kurderna inblandade.
IS kontrollerar fortfarande ett stort territorium i Syurien och Irak. Offensiverna mot Iss två "huvudstäder", Mosul och Raqqa, har ännu inte börjat. Om grupperna som förmodas delta i offensiverna bekämpar varandra inbördes, som de syriska kurderna, de irakiska kurderna. turkisstödda arabiska styrkor, iraks kurder mot shiitiska miliser, sunniaraber mot shiiter etc, kan det leda till att anfallen mot IS fästen fördröjs i det oändliga. Då kommer Islamska staten förmodligen att bestå.

Tyskland, Syrien, flyktingpolitik
2016-38 6-11
"Sex syrier minns ett hoppfullt men oroligt år i Tyskland"
Den tyska regeringens prognoser spred sig snabbt: En miljon flyktingar väntades nå landet mot slutet av 2015. Detta meddelade Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel i fjol. En månad tidigare räknade man med 450 000 flyktingar som mest. Från en annan dag till en annan hade Tyskland blivit flyktingarnas huvudmål i västvärlden. Inledningsvis var klimatet i Tyskland välkomnande. Det senaste året har Tyskland förändrats. Landet har fått vara med om terrorattacker på egen mark och attacker som har varit riktade mot flyktingar. Men har Tysklands flyktingerfarenheter varit en framgångssaga eller ett misslyckade? Washington Post har frågat sex syrier.

Syrien, IS, terrorism
2016-41 20-23
"Syrisk flykting hjälper tysk polis att jaga IS-soldater"
Som fånge hos IS i Syrien utsattes journalisten Masoud Aqil för tortyr och dödshot. Nu hjälper han polisen i Tyskland att jaga IS-medlemmar som tagit sig till Europa som flyktingar. I det lugna och fredliga Europa har terrorn i Syrien hunnit i fatt honom. Det är svårt för tyska myndigheter att skilja mellan brottslingar och deras offer.
Aqil kommer från Qamishli, en stad i det kurdiska området i Syrien. "Tyskland gjorde ett misstag när de släppte in alla dess människor. Nu finns det terrorister här", menar Aqil.

Syrien, Turkiet, Ryssland
2016-50 15-17
"Dödens fält vid gränsen mellan Syrien och Turkiet"
President Assad och Ryssland förstör Aleppo, och tiotusentals syrier har lämnat staden för att söka trygghet i Turkiet. Diktatorn Bashar al-Assad har med Rysslands och Irans hjälp intensifierat bombkriget mot Syriens civilbefolkning. Men Turkiet har under stark press från Europa stängt sin gräns mot Syrien. Många av dem som ändå försöker ta sig över gränsen överlever inte.
En tre meter hög cementbarriär löper flera hundra meter och hindrar flyktingar att ta sig in i Turkiet.
Angela Merkel litar på att Erdogan håller flyktingarna borta från Europa - det verkar inte spela någon roll hur han gör det.

Syrien, Irak
2017-01 7-8
"Syrien och Irak"
Efter nästan sex års stridet, som uppskattningsvis dödat 300 000 människor och tvingat omkring 12 miljoner att lämna sina hem, verkar det som om Syriens president Bashar al-Assad för tillfället kommer att behålla makten. Al-Assads strategi att lamslå den icke-jihadistiska oppositionen har stärkt radikala islamistiska grupper som IS och Jabhat Fateh al-Sham - "Front for the Conquest of the Levant" (tidigare Nusrafronten).
I Syrien finns två konkurrerande styrkor som strider mot IS - en leds av Ankara, den andra av den syriska grenen av Kurdistans arbetarparti (PKK)).
IS hävdar fortfarande ett kalifat i delar av Irak och Syrien även om gruppen förlorat betydande territorium under det senaste året.
I Irak har kampen mot IS ytterligare undergrävt statens förmåga att styra, orsakat en enorm förödelse, militariserat ungdomar och traumatiserat hela samhället. Den har splittrat kurdiska och shiitiska politiska partier i rivaliserande fraktioner och paramilitära styrkor som är beroende av regionala understödjare och som konkurrerar om Iraks resurser.

Syrien, terrorism
2017-10 20-21
"En amerikansk reporter inifrån krigets Syrien"
Bilal Abdul Kareem är en afroamerikan från Mont Vernon, N.Y. Den syriska regeringen och dess ryska allierade påstår att han umgås med terrorister. Även om inte USA har intagit någon offentlig hållning till hans arbete, säger terroristanalytiker att hn skapar en okritisk plattform för engelskspråkiga jihadister.
Bilal Abdul Kareem var tidigare stand-up komiker i New York, en konvertit till islam. 2012 reste han till Syrien för att dokumentera hur de islamistiska krigarna fungerade.
Han har byggt upp sitt rykte som en unik röst som bevakar kriget inifrån rebelkontrollerade områden, som andra västerländska journalister flytt från.

Syrien, Jemen, USA, terrorism
2017-13 26-28
"USA blir alltmer involverat i Mellanösterns komplexa krig"
Från Syrien och Jemen till Mosul i Irak, där dussintals människor dödades i flygattacker den 17 mars, förstärker den amerikanska militären sitt engagemang i en rad komplexa krig, vars syften är otydliga.
USA genomförde fler flygattacker i Jemen under mars månad än under hela förra året. I Syrien har USA med flyg transporterat lokala miliser till fronten och anklagats för att döda civila i sina flygattacker. I Irak spelar amerikanska soldater och det amerikanska flygvapnet en viktig roll som stöd till offensiven i Mosul, där massor av människor dödades i flygattacker den 17 mars.
Enligt de nya amerikanska beslutsreglerna är det lättare för befälhavare på fältet att beordra flyganfall utan att invänta tillstånd från sina överordnade. Förändringarna sammanfaller med tillträdet av en ny president som har svurit att intensifiera kampen mot extremister utomlands.

Syrien
2017-14 22-23
"Att bomba sin egen befolkning är fruktansvärt.Att ta till kemiska stridsmedel är om möjligt än mer avskyvärt"
Människorättsaktivister hävdar att den syriska reheringen har genomfört ett flygangrepp mot staden Khan Sheikhoun i Idlib provinsen. Många civila, bland dem många kvinnor och barn, har dödats.
Den syriska regimens anhängare avvisar alla anklagelser om angrepp med jemiska vapen. De hävdar att alla rapporterna fabricerats av terroristgrupper i Idlib och uppger att dödsfallen i stället är ett resultat av en explosion i en förmodad al-Qaidafabrik för kemiska vapen.

USA, Syrien
2017-22 22-23
"Om Trumps vill slåss mot Iran så finns nu möjligheten i Syrien"
IS självunämnda kalifat i östra Syrien är omringat av några av världens största militärmakter. Deras styrkor avancerar på flera fronter. Det är därför som arméernas befälhavare - i Washington, Moskva och Teherasn, såväl som Damaskus och Ankara - börjar fundera över vad som ska ske efter den kommande kraftmätningen med jihadisterna. Vem ska ta över när de har dödats eller drivits bort?
För andra gången detta århundrade riskerar USA att besegra en fiende i Mellanöstern samtidigt som en annan, Iran,blir det store vinnaren. "Det är inte mycket USA kan göra åt Iran i Syrien". "Det är det mest komplicerade slagfältet någonsin".

Syrien
2017-26 9
"Assad förbereder nya gasattacker!
Nervgasen sarin användes i den kemiska attacken mot den oppositionskontrollerade staden Skeikhoun som dödade minst 84 civila enligt Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW). Bilden på offren skick president Donald Trump att avfyra missiler mot den flygbas som det syriska stridsplanet hade lyft från. Avsikten sägs vara att avfolka civila områden och sprida oro bland invånarna som fortfarande är kvar.

IS, terrorism, Irak, Syrien
2017-27 14-15
"När IS har förlorat Mosul och Raqqa, vad händer sedan?
Jihadisterna i terrorgruppen IS blev till slut utdrivna från sina två huvudbastioner: Mosul i norra Irak och Raqqa i östra Syrien. Under tre år har deras förmåga att styra över dessa två städer, särskilt Mosul, fungerat som ett förträngt bevis på deras ambitioner att bygga ett modernt kalifat.
Men även om IS förlorar finns det inget utrymme för att vila på lagrarna. Otaliga civila är akut utsatta och i behov av hjälp, de riskerar svält och sjukdomat, samt våldsamma repressalier från de militanta. Det kommer att bli mycket lättare att vinna kriget än att säkra freden. I Irak är Mosuls "befrielse" enbart den första akten i ett spänt drama som utspelar sig i de norra delarna av landet där den shiadominerande delen av landet kommer att kämpa för att återta kontrollen. De irakiska kurderna som varit avgörande i striden mot IS pressar på för att bli en autonom region.

Syrien
2017-31 20-21
"En av Syriens mest kända aktivister har bekräftats avrättad"
De flesta av aktivisterna som deltog i protesterna och uppmanade till frihet i Syrien 2011 fängslades, dödades eller tvingades gå i exil innan någon ens hade hört deras namn.
En som blev känd var Bassel Khartabil Safadi, en internetpionjär, som förkroppsligade förhoppningarna om att teknologi kunde användas till att skapa en rättvisare värld. Han blev en engagerad medlem av Syriens proteströrelse - fram till han greps av regeringsstyrkor i mars 2012. Safadi, en syriskfödd palestinier som vid sin död var 34 år, var hela tiden en hängiven förespråkare för fredliga förändringar.
Nu har en källa bekräftat det som hans familj länge fruktat. Safade avrättades av regeringen i oktober 2015.

Syrien, Terrorism
2017-34 24-27
Hem har förvandlats till gravar"
Priset för "segern" över IS i Mosul börjar skönjas. Iraks viktiga militära seger för några veckor sedan ändade extremistgruppen IS gastkramande ockupation av Mosul och satte stopp för IS avskyvärda ambitioner för Mellanöstern.
Det är först nu som det fruktansvärda priset för segern klarnar. IS rillfångatog familjer sommänskliga sköldar i hus som fungerade som IS befästningar. IS prickskyttar intog positioner på hustak, där de besköt irakiska trupperna eller koalitionens flygplan. Därefter bombades husen, ibland av artilleri eller flyganfall och utan någon hänsyn till den instängda civilbefolkningen. Källare aom användes som skyddsrum förvandlades till gravar.

IS, terrorism, Irak, Syrien
2017-35 13-17
"IS rämnar, är detta terrorgruppens dödsryckningar?"
IS har förlorat stora delar av sitt territorium i både Irak och Syrien och många av terrorganisationens ledare är döda. Men trots att IS verkar falla genomförs attacker i organisationens namn i Europa. Vad kommer att hända med IS?
För tio dagar sedan beordrade Iraks premiärminister att staden Tal Afar skulle intas. Den ligger väster om den nyligen befriade staden Mosul och den är ett av IS sista fästen i Europa. Därifrån kommer många uppsatta IS ledare. När IS erövrade Tal Afar i juni 2014 mördade eller fördrev IS alla shiiter. Nu vill shiiterna hämnas. Mellan 80-90 % av IS högsta ledare har dödats under de senaste tre åren.
Men i Europa begås fler attacker i IS namn än någonsin tidigare. Men attackerna har inte innehållit några bevis för detta. Man s trider för närvarande vid 11 olika fronter och har inte retirerat från någon av dem blodigt motstånd. Jihadisterna har inneburit en fördel för al-Assad.
Så vad händer härnest?
IS har sedan länge evakuerat delar av sitt ledarskap, sina elitsoldater och sina enorma guldreserver. Man har gjort det för att kunna fortsätta att strida där man alltid har varit med rörlig; underjordiskt.

IS, terrorism, Irak, Syrien
2017-35 13-17
"IS rämnar, är detta terrorgruppens dödsryckningar?"
IS har förlorat stora delar av sitt territorium i både Irak och Syrien och många av terrorganisationens ledare är döda. Men trots att IS verkar falla genomförs attacker i organisationens namn i Europa. Vad kommer att hända med IS?
För tio dagar sedan beordrade Iraks premiärminister att staden Tal Afar skulle intas. Den ligger väster om den nyligen befriade staden Mosul och den är ett av IS sista fästen i Europa. Därifrån kommer många uppsatta IS ledare. När IS erövrade Tal Afar i juni 2014 mördade eller fördrev IS alla shiiter. Nu vill shiiterna hämnas. Mellan 80-90 % av IS högsta ledare har dödats under de senaste tre åren.
Men i Europa begås fler attacker i IS namn än någonsin tidigare. Men attackerna har inte innehållit några bevis för detta. Man s trider för närvarande vid 11 olika fronter och har inte retirerat från någon av dem blodigt motstånd. Jihadisterna har inneburit en fördel för al-Assad.
Så vad händer härnest?
IS har sedan länge evakuerat delar av sitt ledarskap, sina elitsoldater och sina enorma guldreserver. Man har gjort det för att kunna fortsätta att strida där man alltid har varit med rörlig; underjordiskt.

IS, Syrien, Irak
2017-42 18-19
"IS är besegrat men förödelsen är stor i krigets kölvatten"
Segerropen ekade överallt i Irak och Syrien; äntligen var den långa kampen för att återerövra stad efter stad från den islamiska staten över
Men de svårvunna slagen lämnade stor förödelse i krigets kölvatten, och segerfirandet på ruinerna efter de förut så ståtliga byggnaderna känns meningslöst för de hundratusentals människor som har drivits bort från sina hem. Nu måste alla hemvändare först ge sig i kast med att bygga upp allt igen. Raqqa hade förut 300 000 invånare, nu finns bara 25 000 kvar.

Syrien
2017-45 15
"Bevisen är överväldigande om Syriens användning av kemiska vapen"
Ledaren, FN-veteranen Edmond Mulet, för den undersökningskommitté i FN som har slagit fast att Syriens använt kemiska vapen har uttryckt pessimism om kommitténs framtid och berättar att ryska FN-diplomater regelbundervarnat honom för att Kreml tänker avvisa kommitténs upptäckter.
Edmond Mulet är förbryllad över varför ryssarna så hårdnackat försvarar den syriska regeringen. Kommitténs mandat från FNs säkerhetsråd löper ut den 16 november. Ett amerikanska förslag i säkerhetsrådet att förlänga mandatet med 12 månader. Detta stoppades av Ryssland.

USA, Syrien
2017-49 7
"Fler amerikanska soldater i Syrien än vadPentagon tidigare medgett"
Runt 2000 soldater är stationderade i Syrien, meddelar Pentagon - en fyra gånger så stor siffransom anerikanska tjänstemän tidigare uppgett, men ändå lägre än näroperationerna pågick som intensivast. USAs militära operationer i Syrien väntas fortsätta. Runt tre procent av Syrien är fortfarande under IS kontroll.

Syrien, Turkiet, Ryssland
2018-01 18-19
"Assad måste bort"
Turkiets ledare har skrotat sin mjuka hållning gentemot Syriens president Bashar -al-Assad. Detta genom att fördöma honom och beskriva honom som en terroristisk massmördare som inte har någon plats i landets framtid. Al-Assad har synbarligen blivit allt säkrare på att han har vunnit kriget och att han kommer att fortsätta vara landets ledare under den närmaste framtiden.
Ryssland och Iran, som hela tiden backat upp al-Assad, kommer att tillåta representanter från ett halvautonomt kurdiskt område i nordöstra Syrien att delta i samtal om Syrien i januari. Erdogan vill förhindra kurderna från att behålla detta område.
Det syriska kriget har tärt på Turkiet, som hyser över tre miljoner flyktingar och som drabbats av dödliga attacker utförda av IS och kurdiska grupper.

Syrien
2018-05 16-20
"Vad händer i Syrien när kriget är över"
Regimen har i stort sett vunnit kriget mot rebellerna - till fördel mot al-Assad och den syriska regimen. och tankarna börjer långsamt att förskjutas mot hur framtiden ska se ut i Syrien. Men fortfarande är det lång väg att gå innan det blir fred.
Rysslands president Vladimir Putin besökte Syriens diktator Bashar al-Assad i början av december. Han vill utöka sin flygbas i Syrien. Om ett val skulle hållas i morgon skulle de flesta av Damaskus invånare förmodligen rösta på al-Assad.
Frågan för dagen handlar emellertid om huruvida det kan bli fred i Syrien med al-Assad vid rodret. Elle om Syrien kommer att fortsätta vara en förlorare, en pariastat, ett delat land, kontrollerat av olika fraktioner, förstört och isolerat.
Lokala milisledare har förvandlats till krigsherrar och framställer sig som landets befriare. Och de kommer knappast att ge upp sin nyfunna makt.

Syrien
2018-06 10-11
"Rebeller bojkottade rysk fredskonferens om Syrien"
De flesta rebellgrupperna i Syrien vägrade att komma till den Rysslandsledda fredskonferensen i Sotji. Och de som kom vägrade att lämna flygplatsen. Orsaken var att många ansåg att slutresultatet av förhandlingarna redan var avgjort innan samtalen ens inletts. Vissa tog i stället med sig tomma resväskor för att fylla dem med ryska varor för att sälja dem i landet.
Bland de 1500 närvarande delegaterna fanns det få motståndare till den syriska regeringen. Rysslands verkliga mål är enligt analytiker att ersätta USA som den mest engagerade globala makten.

Syrien
2018-06 12-13
"Kurderna och deras allierade i Syrien litar på löften om amerikanskt stöd"
Frontlinjen mellan de rivaliserande amerikansk- respektive turkisk-stödda miliserna i norra Syrien ringlar sig bara 13 km norr om Manbij, mestadels över karga bergssidor och genom nyplanterade olivodlingar. Frontlinjen utgörs av många mil med schaktad jord och befästa bunkrar med några hundra meters mellanrum.
En militär konflikt mellan två Natoländer, USA och Turkiet, har aldrig tidigare inträffat.
Befälhavaren för Manbijs miltära råd vid den lokala frontlinjem, Shiar Gherde, är kurd. Han påstår att "amerikanerna kommer ofta his, vi vetatt vi kan räkna med dem".

Syrien
2018-07 12-13
"Israel tar sitt hittills största steg i det syriska kriget. Vad innebär det?"
Förra lördagen meddelade Israels militär att man genomfört en storskalig flygattack inne i Syrien, efter det att en iransk drönare blivit nedskjutet på syriskt territorium och ett israeliskt F-16-plan sköts ner av syriskt luftförsvarssystem.
Om Israels blir mer involverat i striderna i grannlandet kan det få allvarliga följder för kriget i Syrien - och för regionen som helhet.
Vi kommer inte att tillåta att Iran befäster sig militärt i Syrien, som man försöker göra, med det uttryckliga syftet att utrota vår stat, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

USA, Storbritannien, Syrien, Terrorism
2018-08 14-15
"USA och Storbritannien är oense om vad man ska göra med tillfångnatagna IS-krigare"
USA och Storbritannien är oense om vad de ska göra med de IS-krigare som har tillfångatagits på slagfältet. Detta visar på de utmaningar som uppstår i efterdyningarna av den flera år långa kampen för attdriva bort extremistgruppen från dess självutnämnda kalifat i Irak och Syrien.
Hundratals misstänkta IS-krigare har tillfångatagits på slagfältet. Guantanamo är ett alternativ för amerikanarna. Det viktigaste är att inte få dem ut på gatorna igen.

Syrien, Ryssland
2018-08 12-13
"Mörkertal för ryssar om kan ha dödats i Syrien"
Fyra ryska medborgare, och kanske många fler har dödats i strider mellan regeringsvänliga styrkor i östra Syrien och medlemmar ur den USA-ledda koalitionen som för krig mot IS, enligt ryskaoch syriska tjänstemän. De flesta av dödsfallen tillskrivs ett amerikanskt flyganfall mot fiendetrupper, som kallats in av USA-stödda kurdiska soldater som trodde att de blevattackerade. Ryssland hävdaratt att ryssar som stred tillsammans med syrierna var legosoldater. Och andra kommer från länder i det forna Sovjetunioen.



sidans topp