Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Sydostasien, allmänt och övriga länder 

96-31 s 7-8  aktuell artikel
"ASEANs medlemmar talar tyst om konflikter och problem"
Association of Southeast Asian Nations Förenade sydöstasiatiska stater. Nu 21 stater sedan också Indien och Burma anslutets sig.

96-31 s 8-9
"Kina oroar ASEAN"
Det största hotet innebär Kinas förhållande till Taiwan och översittarfasoner gentemot Hongkong.

96-43 s 18
"Gurkhasoldaterna trivs i Hongkong"
De hårda krigarna från Nepal som tjänstgjort så framgångsrikt för det brittiska samväldet har lämnat Hongkong. Men äldre och pensionerade soldater trivs och har funnit nya uppgifter. Ofta som säkerhetsvakter: De ser flotta och farliga ut med sina 20 cm långa dolkar.

97-3 s 13-25
"Tigerstaterna hämtar andan"
Sydkorea har just kommit med i OECD. Innan jul röstade parlamentet igenom en ny arbetslag med lönesänkningar och sämre arbetsvillkor. Detta besvarade med generalstrejker.
Det finns andra tecken på att det ekonomiska undret går mot sitt slut. Stort underskott i handelsbalansen. Samma sak händer i den andra "hungriga tigerstaterna".
En orsak är att arbetskraften är för okvalificerad för att ta sig annat är lågprisproduktion och att det nu finns billigare arbetskraft för sådant i nya länder som Vietnam, Kina och Burma. Den moderna infrastrukturen saknas också i förhållande till konkurrenterna i västvärlden. Som bra fungerande elnät, transporter. Dessutom måste de f d tigerländerna börja betala för sin förstörda miljö.
Borta är de "asiatiska värderingarnas" överlägsenhet. Redan tidigare borta är den japanska "kvalitetsdogmen".

97-32 s 17-18
"Asean får en ny roll"
ASEAN som politisk skiljedomare? Som social aktivist? Organisationen blir aldrig som förr.
När nu ASEAN tar in både de fattiga och de brutala länderna i regionen - läs Laos och Burma - försvinner mycket av den tidigare kollegiala stämningen. Nu omfattar ASEAN 460 miljoner människor. Kanske ett blivande AU - asiatiska unionen? I så fall skulle Kina reagera kraftigt. Tre decenniers optimism driver organisationen vidare (påminner också detta om EU!).

97-40 s 10-11
"Röken ligger tät över Sydostasien"
En giftig rökblandad dimma som sticker i ögonen och retar lungorna. En ekologisk katastrof av stora dimensioner. Rökens källa är okontrollerade skogsbränder i Indonesien.

97-40 s 13
"Asiens dödliga gas"
Skogsbränderna orsakar stort elände och kan ha bidragit till en tragisk flygolycka.
I den värsta flygolyckan i Indonesiens historia dog alla 234 ombord.
Regnperioden som ska stoppa de årliga bränderna har ännu ej kommit. Detta kan bero på el nino.

97-44 s 13-14
"Tigerekonomierna blundar för verkligheten"
Det är hög tid att sydostasiens ledare inser att den aktuella ekonomiska krisen inte är en snabbt övergående åkomma utan något som kräver effektiv medicin och hårda tag.
Det krävs åtstramningar och högre arbetslöshet när nu tillväxttakten minskar. Risk finns att det stora välståndsgapen nu skapar sociala spänningar. Dessutom kommer krisen nu när den politiska almanackan innehåller flera parlaments- och presidentval i regionen.

97-48 s 16-18
"Ekonomisk oro i Asien får USA att tänka om"
Man talar om en ny "dominoteori" för Asien. Men Clinton är försiktig att inte överdriva
problemen för att inte oroa investerarna i onödan.
Men man måste tänka om när det gäller Nordkorea. Den dag det landet öppnar sina gränser kommer sydkoreanskt och japanskt kapital inte längre att räcka.
Och de båda länderna kommer nu att ha mindre pengar till rustningar vilket får hotet från Kina att öka.
Men den ekonomiska nedgången kan också innebära nya chanser för amerikanska företag.

98-03 s 17
"Räddningspatrullerna åker i skytteltrafik till Asien"
USAs biträdande finansminister Summers är i Singapore och INFs chef Camdessus är i Jakarta.

98-06 s 13-14
"Japan försvarar hjälpinsatserna i Asien"
Vi gör vårt bästa för att försöka lösa den ekonomiska krisen i Asien, säger Japans biträdande finansminister på Världsekonomiskt forums årliga möte i Davos. Däremot väntar man till våren innan man stimulerar sin egen ekonomi.

98-06 s 26
"Sydostasien till fyndpris"
Asienkrisen gynnar turisterna, semesterresan blir billigare, flyg- och hotellpriser sjunker.

98-14 s 22-23
"Indonesien är det stora problemet i Singapore"
Singapore är en oas av renlighet och hög affärsmoral i Asien och staden har bättre förutsättningar än andra platser att klara av de asiatiska finanskrisen.

98-15 s 19-20
"Ingen vill ha dem"
Framtiden ser mörk ut för Sydostasiens nya arbetslösa massor.
Ekonomin har börjat vända igen, men lågavlönade uppsagda få inget nytt jobb. Singapore och Malaysia är "invaderade" av arbetslösa från Indonesien.

98-15 s 20-21
"Nu brinner Borneo igen"
Borneo har på nytt drabbats av väldiga skogsbränder som ödelägger stora områden och förstör djurs möjligheter att överleva.

98-18 s 16-17
"Fritt fall utan fallskärm och skyddsnät"
När människorna i Sydostasiens länder förlorar sina jobb mister de inte bara den materiella tryggheten utan också självkänslan. Arbetslöshet var tidigare ett nästan okänt begrepp, nu är den en del av vardagen, men fortfarande tabu. Livstidsanställning gällde och därför fanns det ingen anledning att ha några försäkringar. Men med lån från IMF följde krav på drastiska förändringar. Då får man ingen lön om man inte producerar något som andra vill köpa. Hur länge man än jobbat i firman.

98-35 16-18
"Depressionens mörka moln lurar vid horisonten"
Det finns många paralleller mellan dagens Sydostasien och 1930-talets USA: allt längre köer till soppköken, växande slumområden, social upplösning, nedläggningar och konkurser. Ekonomerna börjar tala om en regional depression som har framkallats av de japanska ledarna och vars epicentrum ligger i Indonesien,
(och tänka att för bara 2 år sedan talade man om de asiatiska värderingarna som skulle vara en förebild för västvärlden!!).
Om man räknar BNP-nedgången i dollar så är redan länder som Indonesien, Thailand, Sydkorea och Malaysia på gränsen till depression, dvs en minskning av BNP med 26 %, den som USA upplevde mellan 1929 och 1932.
I det drabbade området fanns redan innan krisen 350 miljoner människor som levde på mindre än en dollar om dagen.

98-37 s 19-20
"Brunei tvingas spara"
Tronföljden är viktig i detta islamska sultanat på ön Borneo. 300 000 invånare med en västerländsk levnadsstandard. P g a oljereserverna. Men även detta land drabbas av de sjunkande oljepriserna och sultanens oerhörda lyxliv ifrågasätts. 90 % av statens inkomster kommer från olja och gas.

98-38 22-23
"Hela Sydostasien stormar"
Oroligheter i Indonesien, Malaysia, Burma och Kambodja. Förr passiva folk som har brukat böja sig för auktoriteter, börjar protestera mot vanstyre, korruption och svåger politik. Det är i första hand den ekonomiska krisen som få människorna att kräva ändring.

98-42 20-22
"Asiens ekonomiska vånda leder till en ny inställning"
Tre asiatiska länder, Sydkorea, Indonesien och Thailand som är i krig har slutat att kämpa mot internationella valutafonden - och de börjar överge sina gamla system med kompiskapitalism. Den oheliga treenigheten mellan "efterblivna banker, misskötta företag och klåfingriga politiker". Bankväsendet reformeras nu. I Indonesien ska 200 banker reduceras till 20! Men förändringarna går för långsamt och det finns en misstänksamhet mot IMF. Och en motvilja mot att privatisera statliga företag just nu när priserna är låga. Men IMF har tonat ner sina krav och därmed stärkt sin sak. Vad det framför allt handlar om är att få slut på korruptionen i sydostasiens länder.

98-50 s 14-15
"Förvandlas Asiens tigrar till kattungar?"
Singapores ledare Lee Kuan Yew uttalar sig om Al Gore (som uppträdde förolämpande vid toppkonferensen i Kuala Lumpur), Anwar Ibrahim (avsatt vice premiärminister i Malaysia, Hongkongs ledare och den besvärliga vägen till ekonomisk återhämtning.

99-15 s 24
"Huvudjägare härjar på Borneo"
Suhartos "omflyttningspolitik" har givit upphov till förödande motsättningar mellan olika folkgrupper. Dajakerna jagar de inflyttade muslimerna från ön Madura med knivar och spjut.

2000-13 s 20-22
"Brunei ser botten på rikedomens källa"
I Brunei pågår en rättegång mot sultanens bror som misstänks för att ha förskingrat många miljarder dollar. Skandalen har lättat lite på förlåten till landets finanser och fått regeringen att inse att det är hög tid att skapa ordning i ekonomin.
Royal Dutch/Shell pumpar upp råolja och förser landet med miljardtals dollar. Det har lett till en "allmosesentimentalitet och slöseri" som man inte förändrar så snabbt. Det som öppnat ögonen är rättegången mot sultanen Hassanals yngre bror som själv slösat bort en stor del av oljemiljarderna.

2000-13 s 21
"Oljan räddade landets oberoende"
Brunei består av två separata områden som ligger ca 3 mil från varandra på ön Borneos norra del. Landet gränsar till den malaysiska provinsen Sarawak. Brunei blev självständigt 1984. Den islamistiska fundamentalismen är stark.

2000-31 s 15-16
"ASEAN har stora bekymmer"
De sydostasiatiska ländernas samarbetsorganisations toppmöte åstadkom inte mycket för att lösa regionens otaliga problem. Indonesien är det största problemet. Men även i Malaysia har en islamisk kult skapat problem. Och Thailand har upprepade bråk med rebeller.
Det är vacklande regimer och ökat våld i samhället i t ex Filippinerna. ASEAN har lättare att visa upp en enad front när det gäller omvärlden.

2000-34 s 14-15
"Islamisk separatism hotar säkerheten i en hel region"
Gisslandramat på ön Jolo i Filippinerna utspelas i ett krisområde som sträcker sig från Sumatra i väster till Mindanao i öster. Fundamentala muslimer vill etablera en gudsstat i hela regionen.
Wahid har lagt av arbetet i Indonesien och lämnat över till sin ställföreträdare, fru Megawatti. Man ska komma ihåg att majoriteten av muslimer inte bor i Mellanöstern utan i Syd- och Sydostasien. I många delar av slåss ett dussintal väpnade islamiska fundamentalister för massakrera kristna och upprätta egna maktcentra. De förfogar över moderna vapen som de stulit eller rövat. De ägnar sig åt utpressning, tränar gerillasoldater, planerar statskupper. Det är den vita majoriteten som har makten. I Filippinerna utgör muslimerna ca 7 %. Men de vill ha makten och för att få dem bedriver de ett "heligt krig" och använder sig av religionen som en "överideologi". (Om de kommer att lyckas beror naturligtvis på den militära och politiska styrkan som majoriteten förmår sätt emot!)

2001-3 s 18-19
"Militären väntar i kulissen"
Sociala, ekonomiska och politiska oroligheter i Sydostasien ökar risken för att militären ska ta tillbaka makten. Detta gäller särskilt Indonesien, Filippinerna och Thailand. Grunden är allmänhetens växande missnöje med korruptionen bland de civila ledarna och deras ineffektivitet när det gäller att ta itu med de allvarliga problemen - ekonomisk nedgång och separatistiskt eller religiöst våld. Thailand har vacklat mellan militärt och civilt styre med 16 kupper på 70 år. I Indonesien anser bedömare att militären stärker sin politiska roll genom att bilda en allians med vicepresident Megawati Sukarnoputri. Båda anser att det krävs en regering som har stöd från en stark försvarsmakt för att hålla samman landet. Statsskicket ska byggas på en plattform av sekulär nationalism där islam och andra religioner hålls utanför politiken.

2001-11 s 21-22
"Brunei försöker strama åt sin ekonomi"
Efter årtionden av oljevälstånd och ekonomiska extravaganser är det dags för sultanatet att börja med en magrare och mer välbalanserad diet. Det var den asiatiska krisen 1997-98 som förde in landet i en konjunturnedgång som det ännu ej hämtat sig från. Sultanen, vars familj styrt landet under 6 århundraden försöker nu släpa sin "sömniga, konservativa muslimska enklav" in i den globala ekonomin. Landet är inte större än Skåne och har 300000 invånare. Han är mångmiljardär och en av världens rikaste personer tack vare oljan. Som svarar för 90 % av landets export och 40 % av landets ekonomi. Nästan halva befolkningen arbetar för regeringen, en situation som är ohållbar. Men det krävdes en ekonomisk katastrof orsakad av landets förre finansminister, sultanens bror prins Jefri känd för sin utmanade livsstil (amerikanska kvinnor, bl a en f d miss USA, han anklagat honom för att ha försökt göra dem till sexslavar) för att det skulle bli uppenbart för alla. 1998 sjönk Bruneis ekonomi med 4 %. Ett nybildat råd på 12 personer ska nu skapa en bättre balanserad diet för landet.

2001-35 s 19-20
"Stackars Brunei!"
Den härskande klanen i Brunei för en hård kamp för att avvärja ekonomiskt sammanbrott. Sagolandet, som har äkta guld på moskéernas kupoler och vars medborgare är vana att få det mesta gratis, har råkat i ekonomisk knipa. Sultanen har en bror som plundrat statskassan. Det förr blomstrande shejkdömet av Luxemburgs storlek och med 355 000 invånare har hamnat i ekonomisk kris p g a slöseri och överdåd. Nu är det "den varmt troende muslimen" prins Mohammed som i egenskap av sultanens närmaste man som dikterar den politiska kursen i det strängt islamska dvärgriket. Mullorna är på frammarsch. Man jagar bl a all alkohol och även salladssåser eftersom de innehåller vinäger!

2001-43 s 8-10
"Alla håller ett vaksamt öga på Kina"
När Kina nu reser sig ur ett halvsekel av interna strider och fattigdom för att utöka sitt inflytande i Asien tycker sig Kinas grannländer ana en stundande maktkamp. De asiatiska regeringarna bildar allianser för att förhindra eventuella maktkamper i regionen. De flesta anser att bästa försvaret mot Kinas hegemoni är fortsatt amerikansk närvaro i regionen. Så menar t ex Singapore, Indonesien, Filippinerna och Japan. Den mest iögonfallande konfliktungen i Asien som kan beröra Kina är Taiwan.

2001-43 s 12
"Kina imponerade men inte Jiang"
På APECs toppmöte i Shanghai. President Jiang Zemins välförberedda svar på några frågor under presskonferensen imponerade inte. De 21 APEC länderna fördömde förra månadens terrorattacker i starka ordalag men avböjde att ge uttalat stöd till USAs militära anfall mot Afghanistan.

2002-15 s 22-23
"Försiktig optimism i Sydostasien"
En kombination av positiva och negativa signaler gör det svårt att förutspå den ekonomiska utvecklingen i Sydostasien. Svallvågorna från den påtagliga ekonomiska återhämtningen i USA kommer enligt många ekonomer att nå Sydostasien inom kort. Men trots att prognoserna är de tjusigaste på många år råder det stor skepsis i regionen.

2002-47 s 16-18
"Nyvunnen frihet står på spel i Asien"
De asiatiska länderna går en svår balansgång mellan frihet och säkerhet. Washingtons fokusering på kriget mot terrorismen har förklarliga orsaker men det får konsekvenser som kan vara potentiellt skadliga för Sydostasiens demokratier. Dessa länder har ganska nyligen lämnat ett mörkt, auktoritärt förflutet bakom sig. Kritiker varnar för att regionens ledare kan utnyttja kriget mot terrorismen för att konsolidera sin makt, isolera oppositionen och vänta med demokratiska reformer

2004-14 s 23-24
"Mekongfloden exploateras till döds"
Mekongfloden och människorna som lever vid och av den, går en dyster framtid till mötes. Mekongkommissionen som representerar de 4 länder som är helt beroende av Mekongfloden för mat, vatten och transporter är mycket oroad. Det handlar om de fyra länderna Laos, Kambodja, Vietnam och Thailand. Vattenståndet sjunker beroende på att Kina bygger gigantiska dammar och tekniska installationer.

2004-34 s 20
"Singapores nye premiärminister följer den upptrampade vägen"
Singapores nye premiärminister Lee Hsien Loong har presenterat sin nya regering i vilken bl a hans far, Lee Kwan Yew, grundare av det moderna Singapore ingår på en position som "ministermentor". Ingår gör också Loongs företrädare Tong, som seniorminister. Loong är Singapores blott tredje premiärminister sedan landet blev självständigt från Storbritannien 1965. Landets ledare framhåller konsensus och konvergens framför andra länders politik som präglas av split och motsättningar.

 2007-20 s 26
"Sekretess, ordning och reda är Singapores triumfkort"
Den rika stadsstaten Singapore med 4,5 miljoner invånare har ambitioner att bli en tillflyktsort för världens rika och deras pengar. Singapore vill, med andra ord bli Asiens svar på Genève och Zürich. Singapore beskattar inte kapital- och räntevinster. Inkomstskatten är maximalt 20 % och pengar tjänade utanför Singapore beskattas inte. Singapore avslöjar inte varifrån pengarna kommer men sekretessreglerna gäller inte personer som är involverade i terrorism eller smuggling.

Laos
2007-26 s 28-30
"USA knyter nya vänskapsband"
Gripandet i USA av den legendariske general Vang Pao, som misstänks för att ha planerat en statskupp i Laos, väcker blandade känslor hos den etniske gruppen hmong. I och med anklagelsen mot krigsbusen och USAs före detta allierade i Indokinakrigen kan det komma ett närmare mellan Washington och Vientiane. Vang Pao och ytterligare 150 000 hmong flydde till Thailand och USA i samband med kommunismens seger i Indokina 1975. Det faktum att USA krossar en tidigare allierad antyder att det finns intresse för fördjupade kontakter med Laos regim.

2007-37 s 24-26
"Gyllene Triangeln har förlorat sin mystik"
Världens opiumcentrum har flyttat från Sydostasiens högländer till Afghanistan i Centralasien. Gyllene triangeln som 30 år sedan producerade 70 % av allt opium omfattade de nordligaste delarna av Thailand, Laos och Burma. Det mesta raffinerades till heroin. Idag svarar regionen bara för fem procent av den totala produktionen enligt FNs narkotika- och kriminalitetsbyrå, UNODC. Numera produceras 92 % i Gyllene Halvmånen, ett område i och runt Afghanistan. Den globala opiumproduktionen har fördubblats under 20 år. Kina har spelat en stor del för att Gyllene Triangeln förlorade sin status. Sedan USA gjort mycket för att stänga sin marknad blev det som drabbades och som därför kraftig pressade framför allt Burma att minska både produktion och smuggling. Opium hade länge använts för att finansiera olika inbördeskrig i Gyllene Triangeln, som burmesiska minoriteter som bekämpar centralregeringen. I Laos började en antidrogkampanj när ministrarna egna barn försvann i narkotikaträsket. I Laos har opiumarealen minskat med 94 % sedan 1998. I Thailand tog det 30 år att utrota opiumet från den olagliga ekonomin och kampanjen leddes av den thailändska kungafamiljen.
Originalartikel i International Tribune eller här.

2007-45 s 19-21
"Klyftorna växer i tigerländerna"
I de asiatiska tigerekonomierna blir det svårt för de unga att klara sig lika bra som sina föräldrar. I takt med att kraften bakom tillväxten växlar från tillverkning tull olika nya industrier och tjänster blir det svårare för unga arbetssökande med låg utbildning och få färdigheter att hitta jobb som de kan försörja sig på. Tigerländerna har flyttat många industrijobb och andra låglönearbeten utomlands. Utbudet till den stora massan arbetstagare har krympt. Den nya arbetsmarknaden är strikt segmenterad. Ekonomisk ojämlikhet är den ekonomiska tillväxtens baksida.

Laos
2007-51 s 28-29
"Amerikas bortglömda soldater"
Några hundra eller ett par tusen laotier som kämpade på USAs sida på 1960- och 1970-talet, lever idag utanför samhället. CIA-operationen 1961-1975 kallades för det hemliga kriget eftersom USAs inblandning i Laos var hemlig till skillnad från i Vietnam. CIA anställde tusentals inhemska legosoldater för att förhindra ett kommunistiskt maktövertagande. De flesta kom från den etniska gruppen Hmong. I dag gömmer de sig med sina familjer i urskogen för att undslippa den laotiska regeringens attacker, enligt en taleskvinna för USAs ambassad i Laos huvudstad Vientiane. De önskar att få asyl i USA där de säger sig ha släktingar. Representanter för landets UD säger att det handlar om vanliga förbrytare som inte har några dokument som visar att de varit CIA-soldater. 250 000 laotiska flyktingar, däribland 115 000 Hmong, kom till USA decennierna efter kommunisternas maktövertagande 1975. se tidigare artikel

2008-34 s 17
"Fiji förmörkar Stillahavssamtal"  hela artikeln
2006 tog kommendör Voreqe Bainimarama kontroll över denna Stillahavsnation vid en oblodig kupp. Sedan dess har brott mot mänskliga rättigheter, en ekonomi i förfall och osäkerhet där demokratiska val ska hållas rått. I veckan träffas sexton länder i samarbetsorganet Pacific Islands Forum (PIF). Då kommer Fiji att stå högst på dagordningen. Detta stör de övriga länderna som även de vill förbättra sina ekonomier, öka arbetskraftens mobilitet och försöka få igång andra branscher än jordbruk, skogsbruk och fiske.
USA har börjat hävda sitt inflytande i regionen liksom Kina, tidigare har det varit bara Australiens och Nya Zeelands område. Länderna tar emot mest bistånd per capita i världen.
Artikel i Financial Times.
Stilla havs länderna:
28 Pacific Countries.
Här finns information om varje stat.

Laos
2009-15 s 30-31
"Vallmon står i full blom"
Sedan 2002 är det förbjudet i Laos att odla vallmo. Men sedan priset på andra grödor som te och gummi halverats samtidigt som priset på opium fördubblats har bönderna återgått till mer lukrativ verksamhet. Även i de två andra länderna i "Gyllene triangeln", Burma och Thailand, har ökning skett. Afghanistan är fortfarande världens största producent av olagligt opium.

Laos, Thailand, Nutidshistoria
2010-29/30 25-26
"Gamla krig dör aldrig"
Laos är ett litet land utan kust som drogs in i Amerikas olycksaliga krig i Indokina. 1975 tog de kommunistiska styrkorna makten i landet. Under kriget rekryterade CIA etniska Hmong som antikommunistiska krigare. Många flydde från landet efter 1975 och hamnade som flyktingar i USA, Thailand och andra länder. 2005-2005 tog USA emot 14 000 Hmong som hade bott i ett thailändskt tempel. Värre gick det för 4689 etniska Hmong som i december med våld skickades tillbaka till Laos av Thailand. I Laos placerades de i inhägnade läger.

2010-45 s 9
Singapore
"Regimen tål inte kritik"
En åklagare i Singapore uppmanar en domstol att döma den brittiska författaren Alan Shadrake till minst 12 veckors fängelse för att han i en bok skriver nedsättande om landets rättsväsen. Han ifrågasätter opartiskheten i Singapores rättsväsen och anklagar domstolarna där för att ge efter för ekonomiska och politiska påtryckningar och att döma rika och fattiga olika hårt. Han har uppmanats att göra offentlig avbön.

2011-19 s 23
"Systemet spricker i sömmarna"
Premiärminister Lee Hsien Loong meddelade i söndags att hans Folkets aktionsparti (PAP) ska omvärdera sättet som det styr landet på, eftersom partiet i helgens val fick den minsta andelen röster och förlorade fler mandat än någon gång sedan Singapore blev självständigt 1965. Det var Arbetarpartiet som tog de sex oppositionella i parlamentet. Väljarna var missnöjda med de stigande priserna, särskilt på bostadsmarknaden, med den växande inkomstklyftan och klagar på den stora invandringen. PAP fick 60 % av rösterna, mot 67 år 2006 och 75 år 2001.

2011-35 s 21-22
"Singapore fick en ny president av samma sort"
Den förre biträdande premiärministern Tony Tan lyckades med oväntat liten marginal erövra presidentposten i stadsstatens första presidentval med mer än en kandidat på 18 år. Han fick 35,19 % av rösterna mot den oberoende kandidaten Tan Cheng Bock som fick 34,85 %. Tony Tan är den av kandidaterna som var minst kritisk mot regeringspartiet.
Singapores president har ett starkt veto över hur landets penningtillgångar ska användas och det är han som utnämner personer till höga ämbeten samt tillsätter antikorruptionsutredningar. Men han får inte bestämma politik eller föreslå lagar.

Laos
2013-06 s 24
Världen fördömer försvinnande"
Sompaht Somphone fösvann när han stoppades vid en polisspärr - men polisen förnekar att de vet var han finns. Regeringen antyder at than blivit kidnappad. FN, EU, USA och Laos grannländer kräver att somphones återbördas hem.
Sompath har kämpat för rätten till mark för självförsörjande småbönder I en tid då rena markstölder håller på att bli alltmer vanligt.
En vecka innan Sompath försvann utvisades hans kollega I kampanjen för rätten till mark, Sophie Gindroz, för den schweiziska Hjälporganisationen Helvetas.
Laos styrs av ett kommunistiskt enparti styre -"ett auktoritärt system som inte längre är acceptabelt I det nya regional landskapet"

Laos
2013-44 s 18-19
"Laos framtid: Ett glädjelöst land"
En hemlighets styrande klick och markstöld ger problem för ett fattigt Laos.
Traumat efter landets långa inbördeskrig och amerikanska bombningar under Vietnam kriget är aldrig långt borta. Regimen är ständigt på sin vakt mot främlingar.
Laos har gett koncession för 30 % av landets yta till utlänningar. Mer land befinner sig nu i utländska händer än det land där man odlar ris.
Exploateringen av naturresurser i det underutvecklade Laos kommer att accelerera Inkomsterna tillfaller redan en oligarki.

Laos
2013-48 s 26-28
"Aktivistens försvinnande stängde de öppnade dörrarna"
I den lilla kommunistiska staten Laos verkade en politisk öppning vara på gång och det slutna landet satsade till och med på turism. Men så försvann en känd människoaktivist, Sombath Somphone, för ett år sedan, omvärldens kritik blev hård - och Laos isolerar sig igen.
Sombath, utbildad agronom, grundade 1996 PADETC, en laotisk utvecklingsorganisation som driver olika utbildningscenter.
Regeringen förnekar all inblandning i bortförandet av Sombath. Hans engagemang för befolkningens rättigheter kan ha retat delar av den kommunistiska partitoppen. Medierena styrs ännu strängare än tidigare.

Sydostasien, Malaysia,Terrorismen
2014-25 s 16-18
"Moralens väktare är på frammarsch"
Förra året råkade en kvinnlig hundtränare illa ut. Vid avslutningen av Ramadan tvättade hon tassarna på sina hundar och la ut ett klipp på Youtube. Myndigheterna ansåg att hon skändade islam eftersom hon dessförinnan lett sina djur bredvid en moské. Nu riskerar ett mångårigt fängelsestraff för att ha provocerat religiöst uppror och hets mot fokgrupp.
Den malaysiska regeringen vakar över respekten för muslimska värderingar. Den har gisslat till exempel Valentindagen som firas av etniska kineser med massbröllop. Brottet är sedlighetsförfall.
Religiösa spänningar i Sydostasien växer. De ortodoxa muslimerna hotar minoriteternas rättigheter. Men även stridigheter inom muslimerna om vem som uttrycker "den rätta läran".
I Indonesien, Malaysia och Brunei är majoriteten muslimer och den ortodoxa andelen växer stadigt.
Sultanen (självhärskaren) i Brunei, Hassanal Bolkiah, nar nyligen infört kroppsliga bestraffningar: stening, avhuggna händer, piskrapp som ett led i införandet av sharialagarna. Med införandet av sharialagarna uppfyller han sin plikt mot Allah, förklarar monarken i det före detta brittiska protektoratet.

Sydostasien, Laos, Smuggling, miljö
2015-32 28-29
"Smugglarnas paradis"
Hit skickas tjuvjägarnas byten: Elefanternas elfenben och nodhörningarnas betar.
Många länder runt om i världen har förstärkt sina kampanjer mot organiserad djurhandel som florerar i Asiens djungel och på Afrikas savanner. Laos som styrs av en hemlighetsfull och auktoritär kommunistregering, sticker ut som ett land där denna djurhandel inte leder till några straffliga påföljder. "Kriminella utnyttjar den undermåliga rättssäkerheten i Laos". Regeringen använder landets brist på resurser som ursäkt men det är väldigt tydligt att de tjänar på den illegala djurhandeln.
En av världens mest ledande smugglare är Vixay Keosavang, en laotisk affärsman. Han var så orädd för att åka fast att han lät skeppa noshörningshorn direkt till sig själv, sin egen adress.
År 2013 utlovade USA en belöning på en miljon dollar till den som kunde bistå med att stoppa Vixays nätverk för illegal djurhandel.
Han är fortfarande fri.

Kina, Sydostasien, USA
2015-43 22
"Kinas nya fyrtorn skrämmer grannarna"
Kina har byggt två fyrtorn på rev som tillhör Spratleyöarna som inte bara Kina utan också Malaisia, Vietnam, Brunei, Filippinerna och Taiwan gör anspråk på. Man har tidigare byggt hus och landningsbanor för flygplan och fyllt ut med jord för att öka öars area.
Detta oroar bland annat USA som sägs tänka skicka sin flotta på patrullering i Sydkinesiska sjön. Det handlar om att understryka sjöfartens frihet. USA vill testa om Kina känner sig provocerad av de amerikanska fartygens genomfart.

sidans topp