Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Sri Lanka 

Karta
Info Daily News

Sri Lanka, sammanfattningar av artiklar om Sri Lanka, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel

97-50 s 16-17
"Tigrarna smyger om natten"
De tamilska tigrarna är nattens härskare i krigszonen och de kämpar med samma glöd som Viet Cong på sin tid i Vietnam. Tamilerna kämpar för att få en självständig nordlig provins. 14 år av strider och mer än 50 000 döda (inte handlar det om att få en egen stat, kanske mer om att bevara den egna makten över andra och oförmågan att kunna leva ett "normalt" liv.)

98-32 s 9-10
"Blod och pengar"
Striderna under det långvariga inbördeskriget i Sri Lanka har kostat ca 55000 människor livet. Självmorden i landet under krigsåren är fler. Kriget är - kortsynt och kortsiktigt - fördelaktigt för landets ekonomi, både statens och den svarta marknadens. 400000 nya jobb har tillkommit. Många har fått anställning som soldater, privata vakter eller alla de som förser armén med förnödenheter.

99-14 s 24-25
"Bara fred kan sätta punkt för Sri Lankas lidande"
Två decenniers inbördeskrig har varit förödande. Ett ändlöst uppror har krävt sin tribut av landets psyke. Ingenstans har kriget inverkat mer fördärvligt på en nations dagliga liv. Antalet män har halverats flera gånger. De dör i kriget eller flyr till andra länder för att slippa delta.

2000-29 s 17
"De tamilska rebellerna anklagas för att rekrytera barnsoldater"
FN riktar skarp kritik för att de hämtar barn, majoriteten nu är flickor under 18 år, med våld från skolorna för att de ska strida och slåss.

2000-38 s 14-15
"Sri Lanka går till val i krig och terror"
Sri Lanka ska välja nytt parlament den 10 oktober. Valet äger rum mot bakgrund av inbördeskriget i landet nordliga och västliga delar. Om de tamilska tigrarna på halvön Jaffna lyckas tränga tillbaka regeringsstyrkorna vore det ödesdigert för regeringen, som dock skulle få medvind om de lyckades besegra tigrarna. Båda parter i konflikten har därför intresse av att bryta det rådande militära dödläget. Det finns ett slags politisk logik bakom våldet i det krigshärjade landet. Säkerhetsåtgärderna i huvudstaden Colombo är rigorösa. Staden med sina 2 miljoner invånare liknar mest ett härläger.

2000-44 19-20
"Sri Lankas folk vill ha fred - vad vill politikerna?"
Resultatet av parlamentsvalet för några veckor sedan stärker knappast hoppet om fred. Politikerna med presidenten Kumaratunga i spetsen - särskilt sedan hon förlorat synen på sitt ena öga efter ett attentat i december - visar en allt mer hårdnande attityd mot rebellerna. Landets chauvinistiska press stöder detta. Ingen vågar ha en fredsvänlig linje med risk för att stämplas som rebellvänlig. Inte ens den katolska kyrkan. Inbördeskriget mellan singaleser och tamiler startade för 20 år sedan och har dödat 61000 människor.

2001-42 s 20
"Nyval i Sri Lanka"
President Kumaratunga upplöste parlamentet bara några timmar innan en misstroendeomröstning som hennes marxiststödda minoritetsregering skulle ha förlorat.

2002 1-1/2 s 14
"Sri Lanka lättar på embargo"
I ett försök att få igång förhandlingar med rebellerna, de s k tamilska tigrarna. Handel med alla produkter utom 10, däribland vapen, ammunition och sprängämnen. kommer att tillåtas till det rebellkonmtrollerade området i öns norra del. Strider med rebellerna har pågått i flera decennier och kostat minst 60000 människor livet.

2002-38 s 17-18
"Sri Lankas regering ger vika för tigrarnas krav"
Hoppet om fred i Sri Lanka grumlas av farhågorna om att de tamilska tigrarna har allt annat än demokrati i sikte. Den 16 september började förhandlingar i Thailand mellan den lankesiska regeringen och LTTE, en av världens våldsammaste rebellgrupper. Inbördeskriget mellan singaleser och tamiler har varat i 19 år och dödat 65000 människor. Förslaget nu är att landets nordöstra del ska bli autonom och dess 2 miljoner människor styras av LTTE. Men här finns också singalesiska och muslimska minoriteter som har goda skäl att frukta en sådan autonomi som inte har förutsättningar att bli demokratisk. Den singalesiska oppositionen protesterar mot autonomiförslaget.

2003-03 s 20-21
"Klyftorna i Sri Lanka förefaller oöverbryggliga"
Varje morgon plockar en representant för Internationella Röda Korset bort en vägspärr som separerar två nationer i ett land. På den ena sidan ligger Sri Lanka, på den andra Tamil Eelam. I februari i fjol undertecknade Sri Lankas regering och de tamilska tigrarna en formell vapenvila. Fredsförhandlingarna inleddes i september och de har varit överraskande framgångsrika. Tigrarna har övergivit sitt krav på en separat stat och är nu nöjda med regional autonomi. I Sri Lanka är buddistiska singaleser i majoritet. I mest hindusitiska tamiler. Sri Lanka är en parlamentarisk demokrati men i Tamil Eelam är det ledaren Prabhakaram som bestämmer allt enväldigt.

2003-03 s 21
"Genombrottet dröjer"
De förhållandevis smidiga fredsförhandlingarna har stött på ett stort hinder. Tigrarna har krävt att folk skulle flyttas  till de stora landområden som regeringsstyrkorna intog under kriget. Armén kräver att tamilerna i så fall ska avväpnas vilket de vägrar att göra.

2003-29 s 25
"Freden hänger på en tråd"
Norge ingriper än en gång för att förhindra en återgång till krig i Sri Lanka. I april i år avbröt de "tamilska tigrarna" de samtal som skulle resultera i ett "hemland" för den tamilska minoriteten i landets nordliga och östliga delar. Tigrarna kräver att den internationella bannlysningen av deras organisation ska hävas. I EU, USA och andra länder har gruppen terroriststämplats och dess kända tillgångar på 4 miljarder dollar har frusits. Penninginsamling till dem har olagligförklarats.

2003-46 s 18
"Maktkamp på hög nivå i Sri Lanka"
Presidenten och premiärministern är på kollisionskurs, och det är fredsprocessen som i västa fall blir lidande. Den kvinnliga presidenten Chandrika Kumaratunga har upplöst parlamentet och utlyst undantagsfall medan landets teknokratiske regeringschef Ranil Wickremesinghe var i Washington för att diskutera fredsprocessen med George Bush. Presidentens anhängare menar att hon försöker förhindra att en svag premiärminister ger de tamilska rebellerna en de facto stat. Hennes motståndare hävdar att hon bara är desperat, arg och rädd att mista sin makt. Det fredsbudskap som förde henne till makten 1994 har nu övertagits av premiärministern.

2003-47 s 20
"Kumaratunga är fast besluten att tämja tigrarna"
Kraftmätningen mellan Sri Lankas båda ledare fortsätter. Många menar att det handlar om skilda ideologier och att tvisten om hur man ska lösa det tamilska folkets problem bara är en skenmanöver. De båda, presidenten Kumaratunga och premiärministern Wickremesinghe tillhör rivaliserande politiska familjer som har dominerat Sri Lankas politik ända sedan landet blev självständigt från Storbritannien 1948. Kumaratunga måste lämna presidentposten nästa år.

2003-48 s 20
"Presidenten har satt en deadline"
Sri Lankas president Chandrika Kumaratunga vill ha slut på dispyten med landets premiärminister. Före den 15 december måste försoning ske. Fredssamtalet som pågått under året under norsk ledning har avbrutits. Rebellerna utnyttjar dödläget för att rusta sig.

2004-09 s 24-25
"Tillbaka till ruta ett i Sri Lanka?"
Maktkampen mellan Sri Lankas president och premiärminister fortsätter. Valet den 2 april kan kanske bryta dödläget, men det kan också resultera i status quo. Hela folket vill ha fred i landet men ingen vill gå till val. I början av februari använde president Kumaratunga sin rätt att upplösa parlamentet och några dagar avskedade hon 39 statsråd. En ny splittrande, dyrbar och förmodligen våldsam valkampanj kan äventyra chansen att få slut på landets 20-åriga inbördeskrig.

2004-14 s 22
"Sri Lanka går till val"
På fredag är det allmänna val. Något helt nytt är att tigrarna ställer upp via politiska ställföreträdare. Nytt är också att de tamilska tigrarna är splittrade. Valet är en följd av det misslyckade samregerandet mellan de två största singalesiska partierna, president Kumaratungas frihetsparti och premiärminister Wickremesinghes UNP. Kumaratunga vill vinna valet så att hon kan ändra i författningen så att presidentens exekutiva befogenheter försvinner när hennes egen mandatperiod går ut.

2004-15 s 18
"Presidenten tog hem spelet"
Kumaratungas parti fick 47 % av rösterna i söndagens parlamentsval. Premiärminister Wickremesinghes UNP fick bara 37 %. Tamilska nationalalliansen fick 22 av parlamentets 225 platser. Kumaratunga har utnämnt Mahinda Rajapakse till ny premiärminister.

2004-18 s 23
"Norge gör ett nytt försök i Sri Lanka"
Norges utrikesminister, Jan Petersen, kommer att leda en delegation till landets huvudstad Colombo i nästa vecka. Petersen ska försöka återuppliva fredssamtalen mellan den lankesiska regeringen och de Tamilska tigrarna. Det var Norge som medlade inför vapenvilan.

2004-29 s 7
"Tigrarna är på krigsstigen igen"
Rebellgruppen de tamilska tigrarna beskyller Sri Lankas regering för att gynna en avhoppad rebelledare i syfte att försvaga gruppens styrkor. Den menar att regeringen därmed undergräver förtroendet för vapenvilan och varnar för att återuppta den väpnade striden.

2005-12 s 17
"Ett avtal är nära på Sri Lanka"
Hoppet om att tsunamin under julhelgen skulle föra parterna, den lankesiska regeringen och de tamilska tigrarna närmare varandra grusades direkt g p a att de skyllde varandra för att ta till sig för mycket av pengarna från givarländerna. Den närmar de sig för första gången på 18 månader för avtal. Det beror på att ännu mer pengar finns i sikte. Givarländerna har hållit inne miljontals extra dollar i uppbyggnadshjälp i väntan på att de kommer överens.

2005-34 s 11
"Ny utrikesminister"
Sri Lankas president, Chandrika Kumaratunga, har utnämnt sin yngre bror, Anura Bandaranaike, till utrikesminister. Han efterträder Lakshman Kadirgamar som sköts till döds 12 augusti. Regeringen har anklagat de tamilska tigrarna för mordet, men de förnekar inblandning.

2005-46 s 21-22
"Skattkammarön som blev ett förlorat paradis"
Sri Lanka har alla förutsättningar för att gynnas av globaliseringen, men först måste landets ledare få slut på decennier av blodigt inbördeskrig. Den 17 november är det presidentval. Det har två favoriter. En är den nuvarande premiärministern, Mahinda Rajapakse, som vill gå försiktigt fram på fredsfronten. Han är tveksam till att ge den tamilska regionen i landets norra och östra del allmän amnesti i utbyte mot fred. Hans motståndare, Ranil Wickremesinghe, tror däremot på en federalistisk lösning som skulle ge de tamilskt dominerade områdena stor autonomi. Sri Lankas ekonomi behöver verkligen förbättras. Landet har ett snabbt växande budgetunderskott och en skyhög statsskuld.

2005-47 s 20-21
"Rajapakse vann till fredens och ekonomins förfång"
Rajapakse, som leder en koalition med inbördes mycket motstridiga partners besegrade sin mer liberale rival, Ranil Wickremesinghe i Sri Lankas presidentval. Han vann med en ohelig valallians med fler än 20 grupper, bland annat det bråkiga marxistiska partiet som motsätter sig marknadsliberalisering och som i likhet med Rajapakse ser traditionell offentlig sektor som den bästa tillväxtmotorn.

2006-17 s 7
"Tigrarna drar sig ur fredsförhandlingarna"
De tamilska tigrarna har skjutit upp fortsatta fredsförhandlingar med regeringen på obestämd tid. "Samtalen i Genève är omöjliga så länge det inte finns en stabil och gynnsam miljö", meddelade ledaren för den separatistiska gruppen, S P Thamilselvan, på tigrarnas hemsida efter att ha träffat den norske medlaren.

2006-31 s 21
"Rebellerna hotar att hoppa av vapenvilan"
Regeringstrupper gick inte på rebellerna område i två dagar för att säkerställa vattenförsörjningen till 15000 singaleser som utgör landets etniska majoritet. En av de högst ledarna i rebellgruppen De tamilska tigrarna anser att detta är ett övergrepp som hotar den fyraåriga vapenvilan.

2006-32 s 14
"Sri Lanka ignorerar rebellernas krigshot"
Sri Lankas armé lovade på måndagen att fortsätta kampen för att ta kontrollen över vattenförsörjningen i öst från de tamilska tigrarna. Tigrarna - tamilska muslimer - varnade för motåtgärder om arméns attacker fortsätter.

2006-34 s 13
"Krig i Sri Lanka"
Det humanitära priset för striderna i Sri Lanka blir allt högre. Vapenvilan finns på papper, men den har förvandlats till tomma ord. Kriget pågår för fullt. I 23 år har Sri Lankas regering stridit mot Tamil Eelams befrielsetigrar i syfte att motarbeta dem i deras strävan att göra sitt tamilska hemland eller "Eelam", i Sri Lankas norra och östra delar självständigt. Båda sidorna säger att de har ett "humanitärt uppdrag" att skydda sitt folk från motståndaren. De pågående striderna började i juli som ett mindre gräl om vattnet i en liten flod i Trincomalae. Tigrarna stängde slussportarna till en damm.

2006-35 s 16-17
"Gammalt hat föder nytt lidande"
Drygt ett och ett halvt år efter den förödande tsunamikatastrofen bryter kriget på Sri Lanka ut igen med förnyad kraft. Stormakterna tittar bort; bara hjälporganisationer bekymrar sig om krigets offer. Den vackra, leende paradisön Sri Lanka väcker inte särskilt stort internationellt intresse trots att den skakas av terror. Tamil Eelams befrielsetigrar, LTTE är separatister som säger sig företräda 3,5 miljoner tamiler. De är hinduer som vill ha en självständig stat på Sri Lanka. 1983 grep de till vapen första gängen när de styrande singalesernas försummelse och förtryck blev outhärdligt och urartade i pogromer. LTTE kontrollerar sedan länge en tredjedel av paradisön Sri Lanka i norr och öster. Vapen köper de på den illegala marknaden eftersom det inte finns någon stat som vill stödja gerillan. Pengar får de från exiltamiler. På ön bor tre folkslag i ungefär lika stora mängder, muslimer, singalesiska buddister och tamilska hinduer.

2007-26 s 22-26
"Det hopplösa kriget i Sri Lanka"
En opportunistisk president och en tvättäkta rebell har saboterat Sri Lankas bästa hopp om fred någonsin.
Sri Lanka är ett mönster av utveckling i södra Asien. Per capita inkomsten är dubbelt så hög som i Indien. Det är ett ovanligt behagligt om än krigshärjat land. Bortom krigszonen kommer de muslimska tamilerna och de buddistiska singaleserna tämligen bra överens. Halva huvudstadens invånare är tamilsk eller tamilsktalande muslimsk. Samtidigt pyr ett fult krig som krävt över 70 000 liv. En fredlig lösning på konflikten om ett oberoende tamilskt hemland har aldrig verkat mer avlägsen än nu. Den nuvarande presidenten Maninda Rajapakse är misstänksam mot politiskt allierade. Därför har han utnämnt sina tre bröder att leda viktiga departement. Tillsammans kontrollerar de fyra bröderna 70 % av Sri Lankas budget. Försvarsbudgeten handhas av en före detta eldslukande arméofficer som bland annat var chef för en 7-elevenbutik. Regeringens slöseri och vanstyre kostar. Därför trycker regeringen upp nya pengar som drivit upp inflationen till 15 %. Detta är goda nyheter för den förfärlige Prabhakaran, en tyrannisk eremit som är terroristernas ledare. Han leder i praktiken en stat i norra Sri Lanka som har egen polis, ett eget rättsväsen och skatteregim. Territoriet är omgivet av minfält och förstärkta skyttegravar.

2007-26 s 27-28
"Slaget om Jaffna står för dörren"
Jaffna är det pittoreska förstapriset i Sri Lankas etniska inbördeskrig. Slaget kommer troligen att äga rum före monsunregnen i augusti. Jaffna är hjärtat i det tamilska hemland som de tamilska Tigrarna försöker skapa och om vilket det slagits i nästan 25 år. Tamilska tigrarna använder sig regelmässigt av självmordsbombare. Kriget kommer att fortsätta, fredssamtal finns inte inom synhåll.

2008-1/2 s 15
"Tigrarna dödade minister"
En minister dödades i tisdags i ett bombattentat som förmodligen iscensatts av de tamilska tigrarna. Ytterligare en man dödades och tio personer skadades i attentatet. Attacken som inträffade cirka 2 mil norr om Colombo, var första gången på 19 månader som tigrarna lyckades döda en högt uppsatt person.

2008-1/2 s 19
"Regeringen i Sri Lanka har formellt brutit en sex år gammal vapenvila med den separatistiska gruppen "Tamilska tigrarna". Egentligen började en ny fas av det drygt 20-åriga inbördeskriget redan för två år sedan. Meddelandet kom efter det att misstänkta Tigerrebeller bombat en militärbuss i huvudstaden Colombo varvid 4 människor dog och 24 skadades. 70 000 människor har dött i inbördeskriget sedan 1983.

2008-09 s 26-27
"Det handlar om liv eller död"  hela artikeln
Efter 25 års inbördeskrig satsar regeringen i Sri Lanka allt på att besegra de tamilska terroristerna. Inbördeskriget har kostat 70000 liv. Men rebellerna tänker inte ge upp och deras krigskassa är långt ifrån uttömd. Tigrarna (LTTE) anses ha den största kassan av alla separatister näst den colombianska FARC-gerillan. Tigrarna samlar in 300 miljoner dollar årligen. Exiltamiler tvingas att regelbundet betala stora summor. 25 % av tamilerna bor i andra länder, mest i Kanada, Indien och Storbritannien. Om de inte betalar hotas deras släktingar i Sri Lanka med våld. Förutom detta förfalskar de kreditkort. I Norge har många dömts till långa fängelsestraff. Både USA och EU har placerat LTTE på listan över terrororganisationer.

2008-21 s 20-21
"Lösningen heter krig"
Sri Lankas ledare testar en farlig teori om att bästa sättet att sätta punkt för ett inbördeskrig är att vinna det. Teorin "fred genom seger" säger att inbördeskrig som avslutats med att ena sidan besegrar den andra leder till en hållbarare fred än krigsslut som kommit till stånd genom förhandlingslösningar. Armén harr under de senaste 18 månaderna lyckats ta kontroll över sju av landets distrikt som tidigare kontrollerades av de tamilska Tigrarna, som nu bara har två distrikt kvar. Sri Lankas flotta har besegrat LTTEs "Sjötigrar" och sänkt flera av deras flytande vapendepåer. Samtidigt har USAs, EUs, Indiens och Australiens strypning av LTTEs finansieringskanaler och vapennätverk gjort det svårare för Tigrarna att skaffa pengar och smuggla in vapen. Sri Lankas premiärminister Rajapaksi lånar upp stora summor pengar och satsar allt på att vinna kriget som varat i 25 år. Det främsta målet är att döda Tigerledaren Prabhakaran. Tigrarna antas vara bara 5000 män men är en av världens effektivaste terrorgrupper och utgör fortfarande ett allvarligt hot.

2008-37 s 11
"Rebellerna slog till igen"
De Tamilska tigrarna attackerade i början av veckan ett militärkomplex i norra Sri Lanka. 13 regeringssoldater och 11 rebeller dödades. Attacken mot basen i Vavuniya var den första större rebelloperationen i regeringskontrollerat område sedan militären inledde sin senaste offensiv för några veckor sedan.

2008-37 s 24-25
"Sri Lankas tamiler känner sig missförstådda"  hela artikeln
Myndigheterna i Sri Lanka försöker både kontrollera och respektera den tamilska minoriteten. Polisräder, trakasserier och godtyckliga gripanden av den tamilska minoriteten i Colombo har blivit rutin på senare år i takt med att våldet har ökat i det 25-åriga inbördeskriget. Ett bombattentat i juni mot en buss dödade 21 människor. En singalesisk nationalistisk rörelse satte igång efter självständigheten från Storbritannien 1948. Inbördeskriget började 1983 efter 13 soldaters död i ett bakhåll.
Lejonet och Tigern, en blogg om Sri Lanka och inbördeskriget.

2008-43 s 28
"Tigrar under eld"
Efter vett kvartssekellångt inbördeskrig verkar det som om Sri Lankas regering äntligen är på väg mot en seger. De lankesiska regeringsstyrkorna befann sig i förra veckan bara ett par kilometer från Kilinochchi, som är de tamilska tigrarnas högborg. Målet är att så snart som möjligt krossa den tamilska separatiströrelsen. Tigrarna försvarar sig envist och tar till sina värsta stridsmedel. För ett par veckor sedan sprängde en självmordsbombare 27 människor i luften i turistorten Anuradhapura.

2008-44 s 22-23
"Storebror ser dig!
Indien har åter fått upp ögonen för Sri Lanka, vilket oroar lankeserna. I den tamilskt dominerade indiska delstaten Tamil Nadu finns en stor sympati för tamilerna i Sri Lanka. Det styrande partiet, DMK, i Tamil Nadu ingår i den federala regeringskoalitionen i Delhi, som leds av premiärminister Manmohan Singh. 19 DMK ledamöter hotade att avgå om inte regeringen övertalade Sri Lanka att utlysa vapenvila före4 den 29 oktober. DMK skyller Sri Lanka för folkmord på civila tamiler. De tamilska tigrarna är bannlysta i Indien. De mördade den förre premiärministern Rajiv Gandhi 1991.
Lankeserna är mycket bekymrade över att den indiska regeringe lägger sig i. Sri Lankas armé närmar sig tigrarnas fäste i Kilinochchi som enligt armén kommer att erövras före årets slut.

2009-01/2 s 22-23
"Sri Lanka anar slutet på 25 års krig"  hela artikeln
Sri Lankas militärt upprustade och moraliskt stärkta armé verkar ha knäckt Tigrarnas motstånd. Armén har drivit in rebellerna i ett litet hörn på Sri Lankas nordöstliga kust, där dessa nu bara behärskar en bråkdel av det territorium som de behärskade innan den senaste våldsvågen började 2006. Nu utmanas Tigrarna av en bättre utbildad, bättre finansierad och mer målmedveten krigsmakt än någonsin förut. Den singalesiske presidenten Mahinda Rajapakse har satsat hela sin politiska karriär på att vinna kriget mot Tigrarna.

2009-07 s 22
"Tusentals på flykt"
Fler än 15000 civila har de senaste dagarna drivits på flykt i norra Sri Lanka där regeringsstyrkor är i färd med att krossa de separatistiska Tamilska Tigrarna. Fram till i söndags hade fler än 15000 tagit sig från krigszonen till regeringskontrollerade områden. Ytterligare 250 000 civila tros befinna sig i rebellkontrollerade områden.

2009-13 s 23-24
"Nu återstår att vinna freden"  hela artikeln
Demokratin hamnar på undantag i kriget mellan regering och rebeller. Regeringen måste fylla ett maktvakuum i norr där tamilerna hade sin bas som förmår garantera freden och samtidigt leda ett enormt återuppbyggnadsarbete efter 25 års krig. Kanske måste Sri Lanka aktivera en befintlig men sovande lag om autonomi. För att stoppa våldet måste regeringen göra mer för att tackla det ingrodda missnöje och de etniska motsättningar som ligger till grund för konflikten mellan singaleserna och tamilerna som utgör 12 % av landets 21 miljoner invånare.
Etniska tamiler som flydde från en tidigare våldsperiod för tre år sedan lever fortfarande i osäkerhet omgivna av taggtråd. Rädslan finns överallt och de förstår inte varandra eftersom de talar oli8ka språk.

2009-15 s 18
"Krigsslutet är nära … igen!"
Sri Lankas militär har trängt in Tamilska tigrarna i ett litet område som tidigare utropades till skyddszon för civila. Militären påstår att den seglivade rebellrörelsen kommer att krossas vilken dag som helst. Eldupphörzonen är ett 20 kvadratkilometer stort djungelområde intill Sri Lankas nordöstra kust. FN räknar med att nästan 200 000 människor är instängda där. Man befarar att dussintals människor dör varje dag. Regeringen har avvisat rebellernas förslag om vapenvila. Tamilska tigrarna har kämpat för ett oberoende hemland för den tamilska minoriteten sedan 1983.

2009-18 s 13
"Slutstriden drar ut på tiden"
De tamilska tigrarna, rebellrörelsen LTTE, utropade under veckoslutet unilateral vapenvila, samtidigt som ett FN-sändebud vädjade till Sri Lankas ledare att släppa in hjälp till krigszonen i nordöstra Sri Lanka. Rebellerna har bett FN att övertala regeringen att avbryta krigshandlingarna. Men försvarsminister Gotabhaya Rajapaksa avfärdar bönen och påpekar att regeringen när som helst kommer att sätta punkt för ett kvartssekel av inbördeskrig.

2009-19 s 18-20
"Segerns mörka sidor"
Slutet på inbördeskriget i Sri Lanka erbjuder en historisk chans att sluta fred"
Enligt arméns uppskattning har tigrarna reducerats till ett tusental uthålliga kämpar plus ett par tusen tvångskommenderade flyktingar. Armén tror att Prabhakaran, Tigrarnas ledare och hans närmaste män tillhör överlevarna. Det långa kriget i Sri Lanka har kostat fler än hundratusen människoliv, inklusive 30 000 bara de senaste två åren. Det finns ingen anledning att sörja Prabhakaran och hans män. LTTE är en välorganiserad och brutal terrorgrupp, vars medlemmar är experter på hjärntvätt och självmordsbomber.

2009-21 s 21-22
"Tigrarnas blodiga krig är över"
Asiens längsta konflikt är slut. Minst 70 000 människor har dött i de Tamilska tigrarnas kamp för ett oberoende hemland. I måndags meddelade regeringen att Tigerledaren Velupillai Prabharakan var död. Många kallade honom för "Sri Lankas Usama bin Ladin" där för att han ledde en extremt våldsam rörelse och därför att ha lyckades gömma sig för regeringen i så många år. Under Prabharakans ledning blev Tamilska Tigrarna en av världens dödligaste gerillaarméer. Tigrarna uppfann självmordsbältet och var pionjärer i användandet av självmordsattentat. Prabharakan misstänks ha planerat flera självmordsattentat som dödade en lankesisk president, sex ministrar och den före detta indiske premiärministern Rajiv Gandhi 1991.
Nyheten om Prabharakans död fick många singaleser i huvudstaden att gå ut och fira på gator och torg.

2009-22 s 24-25
"Kriget är slut, nu måste freden erövras"   hela artikeln
De etniska grupperna i Sri Lanka måste försonas efter 25 års inbördeskrig. Rädslan för bakslag är stor. Tamilerna utgör 12 % av Sri Lankas befolkning, många av dessa befarar nu att den singalesiska majoriteten ska hämnas. Det är därför viktigt för regeringen att utöka den humanitära hjälpen så att alla i interneringsläger får återkomma till sina hem. Det är mycket viktigt för en tamil att äga mark. Ett annat steg vore att ge större makt åt de lokala regeringarna och att åtgärda de orättvisor som tamilerna utsätts för och som får dem att känna sig som andra klassens medborgare. Enligt författningen är de två språken likställda men många myndigheter kräver att alla ska tala singalesiska. Den etniska klyftan är idag mycket djup.

2009-29 s 22-24
"Tamilerna våndas i regeringens läger"
Hundratusentals tamiler väntar fortfarande på att befrias på riktigt. De är inlåsta i läger som inte släpper in journalister, människorättsexperter och politiska ledare. Sri Lankas regering säger att människorna i lägren är en säkerhetsrisk därför att rester av Tamilska tigrarna gömmer sig bland dem. Regeringen lovade dem att de skulle få skydd och hjälp men i stället är de inlåsta utan vetskap om och när de kommer att bli fria. De bor i baracker och har skolor och vårdcentraler för att hindra spridningen av sjukdomar. Ju längre lägren förblir utan insyn ju svårare blir det för regeringen att behålla stödet från andra länder i form av pengar, mat, kläder och skydd åt flyktingarna.
Sri Lankas regering firade triumfen över Tigrarna som världens första rent militära seger över en upprorisk terrorgrupp. Kriget varade i nästan tre decennier.

2009-32 s 17
"Biståndsorganisationer riktar kritik mot Sri Lanka"
Biståndsorganisationer i Genève uttrycker missnöje med att man inte i tillräcklig utsträckning får tillträde till flyktinglägren i norra Sri Lanka. Landets regering tillbakavisar anklagelserna. 280 000 tamiler är internerade i läger. Myndigheterna söker efter LTTE-kombattanter och sympatisörer bland dem.

2010-04 s 8
"Rajapaksa behåller makten"
Sri Lankas president, Mahinda Rajapaksa, vann landets första presidentval efter segern över de tamilska rebellerna i höstas. Rivalen var förre arméchefen, Sarath Fonseca. Efter ett bittert bråk mellan de två männen lämnade Fonseca presidentens läger och anslöt sig till oppositionen för att utmana den forne kamraten i presidentvalet. Den tamilska minoriteten ansågs föredra Fonseca framför Rajapaksa.

2010-06 s 13
"Slut på demokratin i Sri Lanka"
I och med gripandet av oppositionsledaren, den före detta arméchefen Sarath Fonseka, i Sri Lanka, väcks misstankar om att landets nyligen omvalde president är i färd med att upprätta en auktoritär regim. Fonseca har talat öppet om krigsförbrytelser i det långa kriget mot rebellgruppen Tamilska tigrarna. Allt tyder på att Fonseka uppfattas som farlig för president Rajapaksa och hans bror, försvarsministerm.

2010-24 s 25-26
"Maktspel inför öppen ridå"
Indiens och Sri Lankas statschefer har kommit överens om att samarbeta om bistånd, infrastruktur och krediter, vilket stör Kina, som har egna planer för öriket Sri Lanka.
Dragkampen, "Det stora spelet", mellan Indien och Kina om inflytande i Indiska oceanen, kommer att dominera den globala scenen i decennier framöver. Sri Lankas geografiska läge är landets största fördel. Kina rustar upp sin flotta och vill försäkra sig om trygga baser och stark närvaro i Indiska oceanen. Beijing har redan startat flera stora infrastrukturprojekt i Colombo. Indien har problem med att dess stora tamilska befolkning är mycket kritiska till indiska kontakter med Sri Lankas premiärminister Rajapaksa.

2010-34 s 16
"Sri Lanka efter inbördeskriget"
Återuppbyggnaden har ett pris. Sri Lanka utvecklas igen men inte alla kan fira. Förmodligen kommer president Mahinda Rajapaksas allierade som främst kommer från det Sinhala-dominerade södern att favoritiseras till förfång för den lokala befolkningen oavsett om de är tamiler, sinhala eller muslimer. Landet utvecklas visserligen efter inbördeskrigets slut men demokratin verkar fortfarande vara synnerligen bräcklig.

Indien, Sri Lanka
2012-37 s 20-21
"Fiskekrig mellan Indien och Sri Lanka"
På drift i sundet mellan Indien och Sri Lanka hukade sig en indisk fiskare i sin båt. En marinofficer från Sri Lanka, som fotograferade mannen, utfärdade följande varning: Om vi finner dig på Sri Lankas territorialvatten igen, då släpper vi dig inte.
Längst nere i söder på den indiska subkontinenten belastas relationerna mellan Indien och Sri Lanka av ett fiskekrig, då indiska fiskare, ofta fattiga och desperata, regelbundet seglar in på Sri Lankas vatten i strid med Sri Lankas flotta. Siffrorna varierar, men enligt en uppgift har minst 100 indiska fiskare dödats och 350 blivit allvarligt skadade på senare år.
Motsättningarna har sina rötter i en komplicerad blandning av lokala faktorer: den minskade tillgången på fisk, delvis beroende på överfiskning av indiska trålare, följderna av 2004 års tsunami, som ledde till att biståndsfonder delvis användes till att utöka den indiska fiskeflottan trots att fiskebestånden minskade samt slutet på det långt utdragna inbördeskriget i Sri Lanka 2009, vilket innebar att Sri Lankas fiskebåtar återupptog sin verksamhet i vatten som sedan länge nästan bara trafikerats av indiska fiskebåtar.
På det smalaste stället i sundet bor etniska tamiler i båda länderna. Tamiler dominerar den indiska delstaten Tamil Nadu. I Sri Lanka förlorade de upproriska tamilerna det långa självständighetskriget mot regeringstrupperna.

2012-42 s 22
"Galgmannen hänger inte"
1977 suspenderades dödsstraffet i Sri Lanka. Fast det finns kvar i konstitutionen. 369 människor sitter i dödsceller och ytterligare 471 har överklagat sina dödsstraff. Den ene av två galgmän har gått i pension. Nu annonseras det efter en efterträdare. Enda kvalifikationer är att det ska vara en man med minst åttaårig skola. Ingen har blivit hängd sedan 1970-talet. Slutet på kriget med de tamilska tigrarna 2009 har emellertid lett till allt fler rapporter om ett sammanbrott av lag och ordning. Det finns populistiska rop på återupptagande av avrättningar för till exempel barnmisshandel och knarkbaroner.

2015-3 s 26
"Den anspråkslöse karriärjägaren"
Hälsoministern som svek sin chef och president.
Maithripala Sirisena är bra på att överraska. Så sent som kvällen innan han lämnade regeringspartiet Sri Lanka Freedom Party (SLPF) åt han en gemensam curry middag med partiordföranden, landets mäktigaste man, president Mahinda Rajapakse - uppenbarligen i bästa sämja. Dagen därpå förklarade han att han som oppositionsledare i presidentvalet skulle utmana densamme.
Sirina vill att presidentämbetet ska förlora sina exekutiva funktion och landet åter bli en parlamentarisk demokrati.

2015-28 s 24-26
"Kan en försoning läka Sri Lanka?"
Enligt Sri Lankas nye president Maithripala Sirisena har en försoningsprocess i de norra och östra delarna högsta prioritet för regeringen. Man har också börjat återlämna mark till de familjer vars egendomar ockuperats av militären, och flyktingarna ska gå flytta hem igen. En utredning ska tillsättas som granskar båda parters krigsbrott. Men såren efter tre decenniers våldsamma konflikt är så djupgående de är svåra att läka. Den grundläggande frågan om tamiliernas önskan om egen autonomi måste först lösas menar kritikerna.
De tamilska ledarna är inte övertygade om att regeringens insatser kommer att vara
tillräckliga för att ena tamilska och hinduistiska norr och öster med majoriteten i singalesiska buddhistiska söder.

2016-04 27
"Landets president måste ställa de som har gjort sig skyldiga till krigsbrott inför rätta"
Dags att skipa rättvisa i Sri Lanka. Såren från det brutala inbördeskriget som slutade 2009 kan inte läka innan den röttsprocess som FN krävde i en resolution i oktober har inletts. President Maithripala Sirisena säger emellertid att han inte vill agera "förhastat". Detta är enligt redaktionen för New York Times oacceptabelt. Både tamilrebellerna och den lankesiska armén bär ansvaret för grymheterna under infördeskriget. Förövarna måste ställas inför rätta.


sidans topp