Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

Sport   

Sport, dessa sidor innehåller sammanfattningar av artiklar om Sport som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

 96-25 s 25-26
"Atlanta blir varmt, varmare, varmast"
Det blir de varmaste och fuktigaste OS genom tiderna. Vädret kan också variera kraftigt med
värmeböljor och åskväder.

96-30 s 3
"OS i Atlanta 1996. De dyra, dyra spelen"
Ett fönster mot världen för företag, 3500 miljoner tittare! Företagens satsning minskar risken för doping. Detta är vad totalitära stater ägnar sig åt. Just nu är det Kina.

96-30 s 4
"På OS bakgård"
Polisen i Atlanta försöker städa upp staden genom razzior och gripanden. De 30000 hemlösa har aldrig haft det besvärligare. "Åt helvete med OS"

96-30 s5-6
"Går det att stoppa fuskare?"
Dopingtesterna är alltid ett steg efter utvecklingen av preparat. Tillväxthormoner upptäcks t ex inte av Atlanta-testen.
Idrotten degraderas till en biokemisk kapplöpning,

96-50 s 25
"Går det att sparka ut rasismen?"
Engelsk fotboll kämpar för sitt anseende. De vill nämligen arrangera VM i fotboll år 2006! Många "vita" fotbollsspelare är rasistiska till andra spelare. Publiken på arenorna är också vit till 98-99 %.

97-36 s 22-23
"Kung Karls uppgång och fall"
Carl Lewis har vunnit fler medaljer än någon annan friidrottare. När han nu slutar att tävla frågar man sig varför han lämnar ett så skamfilat rykte bakom sig.
(Var han homosexuell och var det därför så många svenska sportjournalister älskade honom? Varför fick han aldrig det stora genombrottet hos sponsorerna i USA t ex trots alla sina många OS-medaljer?)

97-37 s 22
"Olympen har fått en ny Gudinna"
Den duktiga Gianna Angeloupoulos-Daskalaki, en 41-årig kvinna från Grekland ordnade hem de olympiska spelen till Aten.

97-49 s 25-26
"Aten spurtar mot 2004"
Oron för att den grekiska huvudstaden inte ska få ordning på sin infrastruktur inför de olympiska spelen 2004 tycks ha dämpats. En ny flygplats ska byggas innan 2001, en ny motorväg från denna, en utbyggnad av tunnelbanesystemet etc.

97-49 s 24-25
"Mästaren förstör för schacket"
Spela schack Kasparov! För schackets skull!
Ett nytt VM ska anordnas i Holland, med nya regler som ska avgöra VM-et på bara en månad.
Kasparov, den nuvarande världsmästaren vill inte vara med.

97-49 s 24
"Sumobrottningen tappar 271 kg"
Konishiki, de förste utlänningen som nått högsta sumorangen i Japan drar sig nu tillbaka.

97-50 s 23-24
"En ensam stjärna i Moskva"
Irina Privalova, Europas bästa kvinnliga sprinter, väljer att fortsätta träna i Ryssland och t o m på Moskva universitets förfallna, ojämna inomhusbana.

97-50/51 s 32-33
"Nervöst i OS-staden Nagano"
Den gamla förolympiska favoritsporten - att racka ner på organisatörerna. Avsikten är att sätta press på värdarna. Kommer Japan att kunna visa upp den rätta entusiasmen?
98-07 s 24-25
"Inte en mygga slipper igenom säkerhetsnätet"
Alla har bombdådet i Atlanta sommaren 1996 i färskt minne. De tretusen deltagarna står under ständig bevakning. 6000 poliser + 3000 vakter finns på plats.

98-07 s 26-27
"IBM sätts på prov i Nagano"
Efter problemen i sommar-OS i Atlanta, då nyhetsbyråerna inte fick resulteten i tid, är det ytterst viktigt för IBM att dess system fungerar i vinter-OS i Nagano. Annars kanske det kontrakt mellan IBM och IOK som funnits sedan 60-taket sägs upp. (Låter det inte som om det är Microsofts tur att ta över?) Eller IT-företaget EDS som är huvudsponsor för VM i fotboll 1998?

98-09 s 8
"OS-facklan på väg mot mormonernas land"
Salt Lake City i Utah. Ett mormonskt protektorat?

98-24 s 26-17
"Fotbollsfebern rasar"
Glöm bort att fotbolls-VM har blivit ett enormt kommersiellt jippo. Kom ihåg att fotboll är ett enkelt spel.
Ingen händelse i världshistorien kommer att ha tilldragit sig så många människors uppmärksamhet som årets VM i fotboll. Fotbollen är hela världens sport därför att den är massornas sport och den är massornas sport eftersom den är så enkel.

98-27 s 26-27
"Engelsk fotboll riskerar att bli huliganernas offer"
De brittiska huliganernas skandalösa uppträdande är en skam för dem själva - och det är pinsamt för Tony Blair.
98-36 s 26-27
"Vinnaren tar allt"
En kontroversiell plan på att skapa en superliga inom den europeiska fotbollen ställer frågan om sambandet mellan sport och pengar på sin spets.
En kompanjon till Berlusconi erbjuder genom sitt företag Media Partners International de tre största fotbollsklubbarna i länderna i Europa att lämna UEFA och bilda en egen superliga. Stor vinster ställs i sikte.

99-04 s 22-23
"Samaranch lovar räfst och rättarting"
6 ledamöter i den olympiska kommittén, IOK, ska uteslutas för korruption. p g a mutskandalen. Tre har redan gått frivilligt. Nu ska en "etisk kommitté" sätta upp nya regler. Men är han den riktige att göra detta. Det skrivs att under vinterspelen i Nagano förra året bodde han på lyxhotell i 30 dagar för 650000 kronor!!

99-04 s 23-24
"OS-mutorna ska utredas"
Undersökningen om Salt Lake City-skandalen utvidgas och kommer att omfatta fler OS-städer. T ex Ngano i Japan. Bl a är det det stora OS-sponsorerna som trycker på; Coca-Cola och MacDonalds som bidrar med 50 miljoner dollar vardera.

99-04 s 24
"Nagano eldade upp känsliga dokument"
Den lilla staden högst upp i de japanska bergen spendera 110 miljoner kronor för att få arrangera vinter-OS 1998. I mars 1992 brändes 10 stora lådor fyllda med dokument som avslöjade hur pengarna använts.

2000-10 s 26
"OS-arrangörerna har det motigt"
Arrangörerna av de olympiska spelen i Sydney i år har svårt att skapa entusiasm kring spelen. En orsak är de skandaler som avslöjades i Salt Lake City, en annan är hur Australien hanterat biljettförsäljningen till tävlingarna. Många släpps inte fria utan utbjuds till de som kan betala högst. Hemlighetsmakeri präglar organisationen som sköts av delstatsregeringen i New South Wales.

2000-35 s 23-24
"Australien, framåt marsch"
OS i Sidney står för dörren, men den riktiga entusiasmen har inte infunnit sig.
Infrastrukturen har inte hunnit med. Många biljetter är osålda.

2000-35 s 24
"IOK tar strid mot Internetpirater"
Rätten att sända bilder från OS i Sydney är strängt reglerad och idrotts- och internetfantaster försöker kringgå bestämmelserna. IOK tänker väcka åtal mot 2000 ej auktoriserade olympiska webbsidor! Namnet "olympisk" får bara användas av IOK! (det låter hel vanvettigt! Har IOK inte lärt sig att ordet är fritt på Internet. Monopolens tid är förbi)

2000-35 s 24
"Terrorplaner har avslöjats"
En attack mot en kärnreaktor i Sydney har avslöjats i god tid. Det var en misstänkt kriminell liga med anknytning till Afghanistan och möjligen till Osama bin Laden.

2001-09 s 18
"Dissidenter botas med psykiatri"
Kinas förtryck av falungongrörelsen har riktat uppmärksamheten mot det faktum att Peking ofta låser in oliktänkande på mentalsjukhus och i psykiatriska kliniker. I regeringens kampanj för att krossa falungong ingår omfattande rapporter i media om att rörelsens anhängare är mentalt rubbade och behöver behandlas.

2001-09 s 24-27
"OS-drömmarna förvandlar Peking, åtminstone på ytan"
Peking hyser en desperat önskan att arrangera OS 2008. Frågan är om västmakterna kan utnyttja detta för att tvinga fram reformer i Kina. Om Peking får OS är det p g a de politiska aspekterna. När det gäller tekniska frågor ligger kandidatländerna långt före. Även om Peking nu allvarligt bemödar sig om att visa motsatsen. Vid sidan av de mänskliga rättigheterna är det föroreningarna som är Pekings allvarligaste problem. Men även affärsmöjligheter talar för Kina. De 1,3 miljarderna konsumenter vars köpkraft växer blir en underbara marknad i första hand för sportbranschen

2001-28 s 15-16
"OS 2008 är en fix idé i Kina"
I slutet av denna vecka röstar IOK om vilken stad som får arrangera de olympiska sommarspelen 2008. Kineserna anser att det är deras rätt att få spelen eftersom Kina, världens folkrikaste land, aldrig har stått värd för OS. Pekings ambition att slå Paris och Toronto i kampen om OS 2008 har utvecklats till begär och besatthet vilket sinologer förklarar med landets djupt rotade osäkerhet om sin plats i världen.

2001-39 s 20
"Grekland satsar mer på säkerhet i OS 2004"
IOK ifrågasätter Greklands kapacitet att bekämpa terrorism. Man fruktar särskilt terroristgruppen 17 november. Gruppen har misstänkta kontakter med extremister i mellanöstern. Säkerhetsbudgeten måste ökas med 650 miljoner dollar.

2002-6 s 26-27
"Nu lättar man på kragen i Salt Lake City"
När de olympiska spelen invigs denna vecka riktas allas ögon mot Salt Lake City. Staden med sin familjeorienterade befolkning, blomstrande ekonomi, sina förstklassiga restauranger och ambitiösa kulturutbud räknas automatiskt till de städer som har bäst livskvalitet i USA. Staden är prydlig och välstädad och har fantastiska omgivningar. 70 % av invånarna tillhör mormonkyrkan i hela staten Utah, som är en slags kvasiteokrati.
Var ligger det, och var kan en trött skidåkare eller tränare köpa en öl? Det kan bli ett problem i en stat som saknar barer eftersom en mormon varken dricker eller röker.

2002-22 s 25-27
"Japan och Sydkorea i högsta beredskap inför VM"
Säkerheter står i främsta rummet när Japan och Sydkorea tar emot 32 landslag och en miljon besökare i samband med VM i fotboll 2002. En miljon fotbollsfantaster väntas komma till Japan och Sydkorea under VM i fotboll, som för första gången äger rum i Asien och arrangeras av två länder tillsammans som talar olika språk och har olika lagar. Det ena landet (Sydkorea) har levt under anfallshot i decennier. Det andra (Japan) har levt i fred i över 50 år. Matcherna kommer att spelas i 20 städer och kraven på säkerhet är enorma sedan händelserna i USA den 11 september i fjol.

2002-22 s 26
"Sydkorea vill visa upp en vacker fasad"
TV har visat dokumentärer om biokemiska vapen och hur man avvärjer anthraxattacker och rapporterat om amerikanska förstärkningar på USAs militärbaser i Sydkorea. Allt detta försöker skapa en bild av att Sydkorea är immunt mot terror. Varje form av dissidens eller demonstrerat missnöje under VM betraktas som opatriotisk handling.

2002-51 s 26-27
"Slutspurten inför OS har börjat"
Grekerna har sent omsider börjat sätta fart på förberedelserna. Två stora ambitioner driver på arbetet. Man vill bringa på skam omvärldens misstankar att Grekland inte hinner bli färdig till OS 2004 och man vill att OS ska bli en milstolpe i landets moderna historia kännetecknad av modernitet och välstånd. Grekland är ett av de minsta och fattigaste länderna som arrangerar OS på 50 år.

2003-24 s 26-27
"Fotbollen förenar Europa"
Spelarna är bättre än politikerna på att väcka känslor för Europa. EUs medborgare är envist patriotiska. Bara 1,5 % av dem bor permanent i ett EU-land som inte är deras eget. Men en sak engagerar alla, i varje fall männen, Champions League på TV. Sedan den fria rörligheten för människor kom för 10 år sedan har alla rätt att spela i vilket fotbollslag de vill. Inga regler om ett visst maximalt antal utlänningar får tillämpas. Många engelska lag består i dag bara av utländska spelare, men betraktas ändå som landets eller stadens egna.

2003-28 s 27
"Vancouver fick vinterspelen 2010"
Kanada slog Sydkorea på mållinjen. Vancouver har erövrat rätten att arrangera de olympiska vinterspelen 2010. Vancouvers seger blev dramatisk sedan Sydkorea, med kandidatorten Pyeongchang, nästan lyckades hemföra de olympiska spelens största kupp någonsin. De europeiska städer som tävlar om sommarolympiaden blev glada för nu ökar chansen för ett sommar OS i Europa.

2003-44 s 5-6
"Diktaturens medlöpare gjorde Tyskland en björntjänst"
Avslöjanden om Stasikontakter undergräver Leipzigs och Rostocks kandidatur till OS 2012. Glädjen är stor i de båda f d DDR-städerna för vilka kandidaturen är av stor symbolisk betydelse för östra Tyskland. Lika bra är det inte ledarna för de olympiska kampanjkommittéerna har visat sig haft nära samröre med DDRs hemliga polis, Stasi.

2003-44 s 6
"Aten springer i kapp med tiden"
Kontrollanter från internationella Olympiska kommittén besökte i förra veckan Aten för att försäkra sig om att allt blir klart till 2004. Den grekiska regeringen hävdar att alla anläggningar, inklusive taket på OS-stadion, kommer att vara färdigt i tid för testerna i juni 2004, två månader före spelens invigning. Inspektörerna oroar sig dock för att en ny spårvägslinje och en pendellinje inte blir färdiga i tid.

2004-16 s 21-22
"Säkerhetsfrågan överskuggar allt i Aten"
Till och med en harmlös men oförutsedd incident skulle kunna sabotera sommarens olympiska spel i Aten. Terrordåden i Madrid i förra månaden satte nerverna på helspänn i Aten och förstärkte den grekiska regeringens begäran om att NATO ska hjälpa till under OS. Sommarens OS i Aten är de första olympiska spelen sedan terrorattacken den 11 september. Minnet av en palestinsk terrorattack mot de olympiska spelen i München 1972 när 11israeler dödades kastar också sin skugga över spelen i Aten.

2004-21 s 8-9
"IOK drar en suck av lättnad"
Internationella olympiska kommittén är nöjd med förberedelserna inför OS i Aten och säger sig vara övertygad om att alla sportanläggningar och all infrastruktur kommer att vara klara i tid för spelen i augusti.

2004-28 s 3-4
"Euforin är inte gratis"
Stora idrottsevenemang hjälper små länder att hamna på kartan. Evenemangen fungerar som ett slags debutantbaler för små länder som känner sig geografiskt och politiskt marginaliserade i Europa. Men det är varken riskfritt eller billigt. Portugal satsade 660 miljoner euro på nya arenor och renoveringar av gamla för en turnering som varade 4 veckor. De nya arenorna är så stora att de kommer att se ödsliga ut vid vanliga matcher. Grekerna som ska arrangera sommarens befarar att byggförseningar och budgetöverskridningar kommer att stärka misstanken mot att deras land inte är riktigt modernt. Nej, de ekonomiska argumentet för att arrangera idrottsevenemang är ogrundade. Men faktum är att idrottsliga framgångar får folk att må väldigt gott. Inte behöver Portugal ett imperium eller ett ekonomiskt uppsving när man går till final i EM i fotboll? Och Grekland som vann finalen har väl redan vunnit vad det landet behövde.

2004-31/32 s 4
"Grekerna vill ha NATO-trupper till OS"
Greklands regering har skickat en förfrågan till Nato om att skicka soldater för att bistå med säkerheten vid de kommande olympiska spelen i Aten. Framför allt USA har ställt sig positiv. Det är dock en känslig fråga för Grekland eftersom konstitutionen normalt förbjuder att utländska medborgare bär vapen på grekisk mark. Man gör dock undantag för beväpnade vakter för utländska ledare och NATO-trupper.

2004-49 s 26-27
"Vem vinner OS 2012?"
Ett av nästa års största sportevenemang har redan börjat. Det märkliga är att det inte har någonting med löpning, hoppning eller uthållighet att göra. Det handlar om vem som ska arrangera sommolympiaden 2012. Den 6 juli 2005 utser IOK vinnaren i Singapore. De främsta konkurrenterna är Madrid, London, Paris, New York och Moskva.

2004-52 26-27
"Intoleransen spiller över till fotbollsarenorna"
Fotbollsförbund, tränare och myndigheter diskuterar nya regler och straff för att sätta stopp för publikens otyglade uppträdande. Många på läktarna använder sig av rasistiska glåpord. Detta behöver inte vara rasism utan försök från fansen att hitta nya sätt att förolämpa motståndarna. Men det kan också vara ett sätt för rasister att i den trygga massans anonymitet få utlopp för sina aggressioner skapade av den växande invandringen i Europa.

2005-13 s 26-27
"Skandaler kastar en skugga över VM 2006"
Obehagliga avslöjanden om korruption i Tysklands favoritsport nummer 1. Mittfältaren Steffen Karl har erkänt att han erbjudit målvakten i ett annat lag 20000 euro för att förlora en match i andra divisionen. Två domare har också häktats, en är den 25-årige Robert Hoyzer. Denne började fuska sedan han kommit i kontakt med kroatiska tippare på en bar i Berlin. Barägaren Ante S spelade högt på tipset och betalade Hoyzer stora pengar för att han skulle döma matcher så att de slutade som Ante S tippat. Ante S och hans två bröder sitter också häktade.

2005-35 s 8-9
"Det kom surt efter"
Grekerna vaknar sakta men säkert upp till verkligheten efter OS. Kostnaden för det årliga underhållet av de anläggningar som byggdes till olympiaden i fjol har stigit till nästan 100 miljoner euro årligen samtidigt som den totala kostnaden för OS 2004 uppskattas till 9-13 miljarder euro. Det är en skyhög summa som lett till politiska konflikter. Staten har tvingast låna 43 miljarder euro i fjol och därför dragit på sig en varning från EUs finansministrar om att budgetunderskottet på 6,1 % av BNP måste reduceras. Turismen har ökat markant men det blev inte den boom regeringen förväntade sig.

2006-19 s 25-26
"Spelet kan börja!"
Världens största idrottsevenemang är tillbaka i Europa vars traditionella dominans snart är ett minne blott. Tyskland kommer under juli månad att stå i idrottsvärldens centrum. Många tror att de europeiska lagen kommer att få det svårt. Europas framgångsrika spel i de internationella ligorna beror mycket på deras internationella talanger från länder som Argentina, Elfenbenskusten, Sydkorea. Men i VM spelar dessa talanger i sina respektive nationslag. De bästa latinamerikanska och afrikanska spelarna tenderar att vara både snabbare och mer kreativa än sina europeiska kolleger.

2006-37 s 26-27
"Peking siktar högt"
Det blir inte lätt för London att följa efter Peking som OS-stad. Båda städerna satsar ungefär lika mycket pengar, men i Peking får man mycket mer för pengarna. Fastighetspriserna och arbetskraftkostnaden är mycket lägre i Kina. Det finns inge fackföreningar och inga arbetsmarknadslagar. Å andra sidan är det mer som måste repareras i Peking. Utsläppen är det största problemet.

2006-37 s 26-27
"Tokyo vill göra det igen"
Tokyo konkurrerade i förra veckan ut staden Fukuoka som Japans officiella kandidat att stå värd för OS 2016. Tokyo, som arrangerade sommarspelen, 1964, väntas konkurrera med en amerikansk stad: San Francisco, Chicago eller Los Angeles plus Rio de Janeiro, Madrid och New Delhi.

2007-16 s 30-31
"Sydafrika rustar inför fotbolls VM 2010"
Nervositet och förväntan präglar förberedelserna inför världens största idrottsevenemang. För första gången ska ett afrikanskt land arrangera ett av världens mest populära idrottsevenemang. Inte sedan Chile var värdland för VM 1962 har FIFA valt ett land med en så underutvecklad ekonomi.
Där finns idag inget transportsystem som lämpar sig för utländska besökare. Idag sker det mesta med slitna minibussar som saknar tidtabeller. Det kan bli lika svårt att garantera besökarnas säkerhet som att transportera dem. I Sydafrika sker 50 mord, 700 våldsamma överfall och 365 rån varje dag i genomsnitt.

2007-24 s 30-31
"OS otrevliga baksida"
De olympiska spelen bär skulden för att två miljoner människor har tvångsförflyttats de senaste 20 åren. Detta enligt en rapport från organisationen Centre on Housing Rights and Evictions (COHRE). Tre fjärdedelar av de flyttade människorna lever i Kina där myndigheterna röjer stora bostadsområden inför nästa års olympiska spel. Kina kallar beskyllningarna för grundlösa och hävdar att bara 6000 hushåll har flyttats och att de har kompenserats ekonomiskt. Internationella olympiska kommittén (IOC) deltar denna vecka i ett seminarium arrangerat av COHRE för att lära sig mer om spelens följder för människors boende.

2007-33 s 20
"Peking varnas för olympisk luftkvalitet"
Kina varnades i veckan om att landet måste ta itu med luftföroreningarna före 2008 års OS i Peking om inte kan spelens organisatör ge order om att vissa uthållighetsgränser flyttas. Luftföroreningarna är Internationella Olympiska Kommitténs viktigaste angelägenhet i Peking.

2007-35 s 30-31
"Bilkörning ransoneras under OS"
Den dåliga luftkvaliteten är OS-arrangörernas största bekymmer. I ett fyra dagar långt experiment minskades därför antalet fordon i Beijing med en tredjedel. För att erbjuda alternativ sattes man in extra bussar och tåg. De som vann mest på experimentet var taxichaufförerna som fick köra som vanligt.

2008-08 s 22-26
"Gilla läget!"  hela artikeln
Om knappt sex månader börjar de olympiska spelen. Kina investerar 28 miljarder dollar för att presentera sig som världens nya supermakt. Kritikerna befarar en propagandashow av största mått, men inne i Kina hoppas många på mer öppenhet och frihet. Landet som i snart 60 år har styrts av det kommunistiska partiet ska visa upp ett öppet, modernt samhälle där alla rör sig fritt. Detta är den viktigaste uppgiften av alla.
Idrotten i Kina är något som staten och partiet kontrollerar. Sovjetunionen är förebild, det finns många idrottsskolor och de blivande elitidrottarna ägs av staten.
Kina förbereder miljön genom att skjuta iväg regnmolnen, förbjuda biltrafik och stänga utsläppande fabriker under OS-månaden.
Kina ställer upp med 570 aktiva, dess största OS-trupp någonsin. Kina hoppas på flest guld i idrotter som tyngdlyftning, bordtennis, badminton, simhopp och skytte.

2008-08 s 27-28
"Kina är på sin vakt"
Kinas tillslag mot oliktänkande hårdnar och en ny sorts säkerhetstänkande börjar slå rot.
Säkerhetschef i Beijing driver en kampanj för att spår och fånga terrorister och mördare, prostituerade och pornografer. Polisen samlar in knivar, pilbågar och andra vapen ute i samhället. 400 poliser har skickats utomlands för att lära sig hantera upplopp i väst. Beijing förbereder sig också på att hindra utländska aktivister från att organisera protester i OS-strålkastarnas sken. Storstädningen i Beijing är den största som någon OS-stad hittills har gjort.

2008-08 s 28
"Kropp och själ i OS"
OS i Beijing ställer frågan om religionsfrihet på sin spets. Kina har inte bjudit in några utländska präster vilket är en nyhet jämfört med tidigare OS. De olika nationella lagen får själva bekosta sina präster resa och uppehälle. Staben på det religiösa centret kommer att tillhöra kyrkor som är godkända av den kinesiska staten. Kina har inga förbindelser med Vatikanen och flera katolska präster sitter i fängelse för att de vägrar att samarbeta med den statskontrollerade kyrkan. Kina fängslar och trakasserar även protestantiska präster. All mission är förbjuden i Kina.

2008-13 s 14-15
"Partiell OS-bojkott är på förslag"
EU-parlamentets talman tycker att EUs medlemsländer bör överväga en bojkott mot OS i Beijing om den kinesiska regeringen håller fast vid sina hårda metoder i Tibet. Hans-Gert Pöttering tillhör en växande skara av politiker som kräver att Kina börjar förhandla med Dalai Lama, den tibetanske exilledaren. Det rimmar väl med den starka kritik mot Kinas regering som talmannen i det amerikanska representanthuset, Nancy Pelosi, framfört. Försöken att koppla ihop oroligheterna i Tibet med OS irriterar den kinesiska regeringen, som säger sig komma att "krossa de regimfientliga krafterna i Tibet". Enligt kinesiska myndigheter utgör Dalai Lama och hans anhängare "en regelrätt terroristorganisation".

2008-15 s 22-23
"Bojkott eller inte?"  hela artikeln
Svår balansgång mellan politik, OS-konvenans och sponsorer.
Den store sponsorn Nike, har omfattande verksamhet i Kina. 200 idrottare bildar Team Darfur som vill sprida kunskap om folkmordet i Darfur. Kina har nära band till regeringen i Sudan. http://teamdarfur.org/
I många idrotter är OS enda chansen på fyra år att tjäna pengar och därför är det svårt för idrottarna att riskera detta genom protester.
Regel nr 51 i det olympiska fördraget, förbjuder OS-deltagare att delta i "demonstrationer och politisk, religiös eller rasistisk propaganda" på de olympiska arenorna. Ett brott mot regeln kan leda till diskvalifikation och hemskickning.
Idrottare har ofta utnyttjat OS för att föra fram personliga åsikter. Det kanske mest kända exemplet är de amerikanska löparna John Carlos och Tommie Smith som i OS i Mexico City 1968 höjde sina knutna nävar på prispallen i en hyllning till "svart makt".

2008-16 s 14-16
"OS är ett dilemma för många"
OS 2008 är redan lika mycket politiskt spektakel som idrottsligt evenemang. Grupper som kämpar för olika saker i Kina som pressfrihet, Falun Gong, Tibet eller autonomi utnyttjar den uppmärksamhet som Kina fått på grund av OS. Aggressiva gatudemonstrationer världen runt kräver att president Bush och andra världsledare ska utebli från spelens öppningsceremoni. De olympiska spelen har ofta utnyttjats för politiska ändamål, inte minst av Hitler 1936, när Jesse Owens gjorde sitt utspel, och i Mexiko 1968, när amerikanska deltagare använde Black Power-hälsningen i protest mot diskrimineringen hemma.

2008-18 s 14
"Gengångarna från Mexiko 1968"
En massaker som tystades ned för att garantera "ett lyckat" idrottsevenemang. Då ägde också protester rum mot regimen. Mexiko var en enpartistat, vars medier och rättsväsen kontrollerades hårt och vars säkerhetsapparat utövade hårt förtryck. Säkerhetsstyrkor vände sig mot de demonstrerande och civilklädda agenter försökte infiltrera folkmassan. De öppnade eld och detta fick armésoldaterna att besvara elden med sina automatgevär. Antalet döda uppskattades till 150 - 325. Ingenting ficks skrivas i tidningarna om detta. Allt tystades ner. Tio dagar efter massakern invigde president Diaz de olympiska spelen. Sanningen om massakern avslöjades först tre år senare. Enpartistaten levde vidare i ytterligare 32 år.

2008-18 s 15
"Bojkott eller inte?"
Sarkozys velande skapar förvirring i Frankrike. Nu säger han att han ska konsultera sina kolleger i EU innan han bestämmer om han ska bojkotta OS-invigningen i augusti. Det är viktigt eftersom Frankrike har ordförandeskapet i EU under hösten. Han är påverkad av att kinesiska hemsidor driver en kampanj för bojkott av franska produkter. De franska företagen är allt mer oroade för bojkotten mot franska produkter.

2008-23 s 27-28
"Jakten på en hjälte"
Stora fotbollsturneringar blir ofta besvikelser. Blir det annorlunda i årets EM? 16 nationer kämpar om EM titeln i åtta städer i Schweiz och Österrike. Minnena från en stor turnering tenderar tyvärr mer att handla om misstag än om hjältedåd. Hur kommer det sig att fotbollens största evenemang alltid innehåller sportens mest dramatiska misstag? Exempel är Roberto Baggios straffmiss 1994 och Frankrikes Zinedine Zidanes utvisning i VM finalen 2006 sedan han stångat en italiensk försvarsspelare. Flera orsaker: Mästerskapsfinaler tenderar att vara försiktiga matcher med få mål. De varar ofta länge med förlängningar och straffsparksläggning. Spelarna blir trötta nåde i musklerna och i huvudet och gör lätt ödesdigra misstag.
Vilka kan då bli hjältar i år? En av de åtta som nämns i Newsweek är Zlatan Ibrahimovic, andra är Tysklands kapten Michael Ballack, Tysklands målgörare nummer ett i VM 2006, Miroslav Klose, Portugals Cristiano Ronaldo och Italiens fantastiska målvakt Gianluigi Buffon.

2008-23 s 29-31
"Sotji saknar allt som behövs för Vinter-OS"
den ryska semester orten Sotji vid Svarta Havet ska organisera de olympiska vinterspelen 2014. Som det ser ut just nu måste arrangörerna i Sotji bevisa uttrycket "ingenting är omöjligt". På den förfallna semesterorten som en gång var den kommunistiska elitens favoritplats ska Ryssland bygga en olympisk park som ska bli centrum för de olympiska vinterspelen 2014. Staden Sotji saknar nästan alla de faciliteter som behövs för att ta emot tiotusentals besökare: adekvat transportsystem, elförsörjning och telekommunikationer, hotell och fungerande avloppssystem. Preliminära beräkningar antyder en kostnad på 13 miljarder dollar vilket är mer än dubbelt så mycket som de sammanlagda kostnaderna för de tre föregående vinterspelen! Men mycket talar för att kostnaderna snabbt kommer att stiga till det dubbla. Arrangörerna och myndigheterna ser Vinterspelen som en chans att förvandla Sotji till en semester ort av världsklass, en stad som kommer att locka turister från hela världen långt efter det att spelen är över.

2008-27 s 28
"Kina lever inte som det lär"  hela artikeln
Efter att i månader ha uppmanat andra länder att inte politisera sommarens olympiska spel i Beijing, kritiseras Kina nu av IOK för att göra just detta. I ett skarp brev säger IOK att man "beklagar att politiska uttalanden gjordes under avskedsceremonin för OS-facklan i Tibet". IOK vill påminna Kina om nödvändigheten av att separera idrott och politik och för att be dem förhindra liknande situationer i fortsättningen, Brevet markerar en stark kursändring.

2008-28 s 17-18
Välkomna fredssignaler i Ostasien"  hela artikeln
Inför de olympiska spelen i sommar bemödar sig Kina om att minska spänningarna i regionen och skickar försonliga signaler även till ärkefienden Japan. För första gången sedan andra världskriget har ett japanskt krigsfartyg anlöpt en kinesisk hamn. Officiellt handlade det om att hjälpa kinesiska jordbävningsoffer. Plötsligt är det möjligt att hitta diplomatiska lösningar på frågor som tidigare verkade olösliga. Kina försöker också värma relationerna med Taiwan. Direkt flygtrafik har upprättats. Det viktigaste är dock att Nordkorea överlämnat en redogörelse för sitt atomprogram till amerikanerna.

2008-28 s 19
"Att tänka på i Beijing"
Organisationskommittén i Beijing har utfärdat 57 råd till utländska besökare till OS. Det är 57 frågor som får mycket konkreta svar. Förbud mot religiösa eller politiska banderoller och paroller på de olympiska arenorna motsvarar en regel om IOK haft i mer än ett halvsekel.

2008-34 s 20-21
"Beijing i finkläder men få går på festen"
Ingen hade väntat sig detta problem. Att de olympiska spelen inte skulle få tillräckligt med besökare. Antalet tomma platser på tävlingarna är stort liksom bristen på flanerande besökare i den olympiska parken, spelens mer än 1100 hektar stor mittpunkt. En orsak är att stor mängder biljetter delats ut gratis till anställda på företag och organisationer och att dessa inte har utnyttjats. Samtidigt har det varit svårt för andra att få tag på biljetter. För att åtgärda problemet bussades grupper av statligt utbildade "hejarklackspatruller" in av arrangörerna för att fylla ut platserna och förbättra stämningen. Över hela Beijing rapporterar hotell och turistattraktioner ett mindra antal besökare än vanligt.

2008-35 s 23-24
"Vad händer i Kina nu?"
De imponerande olympiska idrottsanläggningarna kostade 43 miljarder dollar varav Kina betalade nästan allt. Kina tog 51 guldmedaljer mer än något annat land. Nu börjar eh ny postolympisk era.
Sinologen David Shambaugh i Washington betecknar OS som ett "vinn-vinn-spel" för kommunistpartiet vars internationella image har förbättrats markant. OS bör hjälpa Kina att sätta en symbolisk punkt för det som Kina självt kallar "förödmjukelsens sekel" under vilket landet försvagades av utländsk intervention som började i slutet av 1800-talet.
Luftföroreningarna i Beijing som räknas bland de värsta i världen kommer tillbaka när restriktionerna hävs efter Paralympics i slutet av september. Inget är dock mer avgörande för framtiden än Tibet.

2009-25 s 26-27
"VM i fotboll är Sydafrikas mogenhetsexamen"
Värdskapet för VM i fotboll nästa år ses som en viktig milstolpe i Sydafrikas utveckling efter apartheid, som en chans att ändra hela Afrikas image som en fattig och konfliktfylld världsdel. Sydafrika värjer sig mot de djupa tvivlen - framför allt i de europeiska medierna - på att ett afrikanskt land lyckas ro den enorma turneringen i hamn. Det finns faktiska risker för ett bakslag. Det finns inte tillräckligt med förstklassiga hotell och många befarar att flygplatserna kommer att överbelastas av den väntande turistströmmen. Men det som oroar utlänningar mest - och även många sydafrikaner - är bristen på säkerhet. I Sydafrika begås fler våldsbrott än någon annanstans, runt 50 mord per dygn.

2009-38 s 24-25
"Sydafrikas stora ögonblick närmar sig"
Det är högst osäkert om Sydafrika, som arrangerar fotbolls-VM 2010, kommer att ha tillräckligt med hotellrum att erbjuda alla fotbollsentusiaster från hela världen, som väntas invadera landet. Fifa anser att 9000 hotellrum kommer att saknas. 35 nya hotell är under uppbyggnad och logi har bokats i grannländerna, bland annat Mauritius. De som bor där kommer att tvingas resa i 17 timmar för varje match de vill se. Priserna på hotell och pensionat har redan stigit mångdubbelt. Ett annat bekymmer är brottsligheten och den personliga säkerheten. I genomsnitt mördas 50 människor per dag i Sydafrika där antalet inbrott och väpnade rån ökade markant förra året.
VM i fotboll har också väckt farhågor om att tusentals flickor och kvinnor kommer att exporteras till Sydafrika för prostitution. En del aktivister vill att man ska legalisera prostitutionen i syfte att marginalisera kriminella, skydda sexarbetarna och minska risken för HIV- och aidssmitta.

2009-41 s 30-31
"Festivalen tjuvstartade"  hela artikeln
Brasilien dansade hela natten i glädje över att få arrangera OS 2016. Det bekräftar Brasiliens inträde på världsscenen och väcker förhoppningar om att de kommande tio åren blir fortsatt framgångsrika. För första gången kommer en olympiad att hållas i Sydamerika. IOKs beslut är också en stor framgång för president Luiz Inácio Lula da Silva personligen. Han är före detta bilfabriksarbetare som trots bara fyra års formell skola har fått Brasilien att bli Sydamerikas politiska och ekonomiska ledarnation. Brasilien har haft en fantastiska produktions- och konsumtionsökning de senaste fem åren. Världsmästerskapen i fotboll äger rum i Brasilien 2014, vilket betyder att landet på kort tid ska arrangera världens två största idrottsevenemang. Somliga påstår att Brasilien inte är redo att arrangera ett OS och att pengarna kunde användas bättre till att bekämpa fattigdom och utveckla idrotten i ett land där de flesta proffsidrottare tjänar väldigt lite pengar.

2009-46 s 29-31
"VM och OS med våldet som kuliss"
I Sydafrika som ska arrangera fotbolls-VM 2010, mördas i genomsnitt 50 personer per dag. Även Brasilien, som arrangerar fotbolls-VM 2014 och de olympiska spelen 2016, är ett land med extremt många våldsbrott. Både Sydafrika och Brasilien har bestämt sig för att sätta hårt mot hårt i kampen mot kriminaliteten.
För att skingra tvivlen måste Brasilien och Sydafrika hitta effektiva sätt att garantera turisters och publikens säkerhet. Inför fotbolls-VM ska Rio de Janeiro ha 60 000 poliser i tjänst. Tusen övervakningskameror ska sättas upp. Sydafrika har inte tid med långsiktiga insatser eftersom avspark sker redan den 11 juni 2010.

2010-04 s 28-31
"Pinsamt OS sopas under mattan"  hela artikeln
Garmisch-Partenkirchen ansöker tillsammans med München om vinter-OS 2018. Redan 1936 var Tysklands mest kända skidort värd för de olympiska vinterspelen. I den alpina idyllen talar man fortfarande gärna om de idrottsliga framgångarna - men spelens politiska bakgrund förvrängs. Vinter-OS 1936 har fallit i glömska. OS under hakkorset förknippas numera med sommar-OS några månader senare. Nazisterna såg vinter-OS i bayern som en generalrepetition inför sommar-OS i Berlin. Det som orsakade arrangörerna var den djupt rotade antisemitismen i regionen.

2010-08 s 29-31
"Allt är inte guld som glimmar"
Artikelförfattaren (och sporthataren) Christopher Hitchens) hävdar att de Olympiska spelen och andra internationella tävlingar underblåser konflikter och tar fram de värsta sidorna i den mänskliga naturen.
I Angola i januari sköt ett beväpnat gäng mot den buss som Togos fotbollslag färdades i. Många idrottsledare klagar på att Kanada inte låtit tävlande från andra länder få tillfälle att undersöka banorna i förväg. Kanadensarna ville ha en egen förmån för att deras chanser att ta medalj på hemmaplan skulle öka.
Han nämner också gränskriget 1969 mellan El Salvador och Honduras som startade med en omstridd fotbollsmatch.
Han är också irriterad över att den politiska "diskursen" använder sportmetaforer, "muntra, lättfärdiga och meningslösa floskler som "plocka poäng", "öppet mål"

Ryssland, Sport
2010-09 s 10
"Stor besvikelse i Ryssland"
President Medvedev säger att personerna som har förberett det ryska laget för OS i Vancouver bör lämna sina poster eftersom det var Rysslands sämsta vinter-OS sedan landet började delta 1956. Ryssland fick tre guldmedaljer, det sämsta resultatet någonsin. Det dåliga resultatet är lite känsligt eftersom det är Ryssland som arrangerar nästa vinterolympiad i Sotji 2014.

2010-21 s 30-31
"Sydafrikanerna vill sätta sin egen prägel på VM"
VM må vara ett globalt evenemang men det ska ändå prägla värdlandets särart, tycker sydafrikanerna, som sätter press på FIFA och utmanar dess maktfullkomlighet. De sydafrikanska artisterna protesterar mot valet av colombianskan Shakiras VM-sång. FIFA menar att VM-turneringen är en global händelse och att musiken bör framföras av internationella artister. Men sedan kom de överens om en konsert i Soweto den 10 juni som ska sändas i tv i hela världen där de flesta är lokala artister.
Men det är vuvuzela, ett billigt horn av plast, som kanske blir den sydafrikanska symbol som lever kvar i minnet längst efter VM 2010.

2010-38 s 16-17
"Indien kan inte mäta sig med Kina"
Samväldesspelen i New Delhi skulle bli lika välorganiserade som OS i Beijing, men så blir det inte. Samväldesspelen 2010 som börjar den 3 oktober skulle bli ett förspel till OS i Indien 2010 eller 2024 och visa att Indien inte längre tillhör "tredje världen". Men hittills har brister i förberedelserna snarare visat hur långt Indien har kvar att gå. Förberedelserna har plågats av förseningar, byråkratiskt krångel, kostnadsproblem och enorm korruption samt terrorhot och ett utbrott av denguefeber. Det är just den här sortens bekymmer som utlänningar alltid klagar på i Indien och som är förklaringen på till att Indien lockar färre globala investerare än Kina.
Samväldesspelens federation har upprepade gånger varnat Indien för att ha halkat efter tidsplanen. Delhi har redan missat fyra deadlines. Flera kvalitetsbrister i betongen i vissa av anläggningarna har upptäckts. Flera av idrottsvärldens absoluta toppar har lämnat återbud och drottning Elizabeth stannar för första gången hemma.

2011-29/30 s 28-29
"Lyx och förmåner i FIFAs guldkantade reservat"
De 24 ledamöterna i FIFAs exekutiva kommitté - gruppen som styr det globala spelet och organiserar VM - är en helt manlig klubb, vars medlemmar tjänar upp emot 300 000 dollar per år i lön och bonus plus ett antal olika förmåner.
Denna elit står just nu under mycket hård press. En i gruppen, Mohamed bin Hammam från Qatar, anklagas nämligen för att ha mutat FIFA-medlemmar på lägre nivå i ett försök att avsätta FIFAs ordförande, Sepp Blatter.
FIFA har sedan det grundades i Paris 1904 vuxit till en extremt rik organisation med en förmögenhet på nästan 1,3 miljarder dollar och intäkter förra året på minst 1,2 miljarder dollar från försäljningen av tv- och marknadsrättigheter i hela världen. Organisationen har också gynnats av den skattebefrielse som gäller för schweiziska idrottsorganisationer.
FIFA-ledningens medlemmar reser som diplomater, slipper tullkontroller och åker i poliseskorterade korteger genom städerna som de besöker. Potentiella värdländer överöser dem med presenter: manschettknappar, dyra handväskor och fina viner.

2012-1/2 s 29
"Kina och Dubai erbjuder alternativ till Alperna"
I början av december var skidpisterna öppna i Kina och Dubai men i de schweiziska Alperna fanns bara ett fåtal öppna backar.
Det finns många lockande alternativ. I Ski Dubai, i Förenade arabemiraten, finns snö i öknen. Där finns fem snötäckta pister inomhus. Anläggningens St. Moritz får besökarna att tro att de är i Schweiz. I före detta provinsen Manchuriet i nordöstra Kina finns Yabuli, landets största skidort med 170 snödagar om året.

2012-14 s 12-14
"OS satte fart på stadsplanerarna"
Fattiga Stratford i London får ett välbehövligt ansiktslyft inför sommarens olympiska spel. Londons stadsplanerare har inte glömt att det kommer en vardag efter OS.
Inför OS i Beijing för fyra år sedan investerade Kina motsvarande 40 miljarder dollar för att snygga till staden med arkitektoniska prydnader samtidigt som hela stadsdelar utrymdes. Londons 15 miljarder dollar är i stället det största försöket på en generation att förbättra villkoren och förutsättningarna i en mycket fattig del av London. Enligt experter på samhällsutveckling är ambitionen ett test på i vilken utsträckning OS kan användas för att påverka samhällen i positiv riktning.
Londons förberedelser inför OS skiljer sig tydligt från tidigare värdstäders.

Polen, Ukraina, Sport
2012-19 s 7
"Värdlandet Polen gruffar om bojkotten mot EM i Ukraina"
Ropen på bojkott av Ukraina under EM i fotboll duggar allt tätare. Till och med Jaroslaw Kaczynski, den polske oppositionsledaren , rekommenderar bojkott. Premiärminister Donald Tusk har dock en annan mening. Han anser att det vore synd att sabotera flera års förberedelsearbete. Enligt Julia Timosjenkos dotter försämras moderns hälsa varje dag som hon fortsätter att hungerstrejka.

Storbritannien, Sport
2012-27 s 4-6
"Enorma säkerhetsarrangemang inför OS i London"
Stridsflygplan dundrar fram över den engelska landsbygden. Storebror vakar över allt och alla som aldrig förr. Storbritannien och USA samarbetar i den mesta massiva säkerhetsoperationen på brittiskt territorium sedan andra världskriget. Olympiska spelen i London är en speciell utmaning ur säkerhetssynpunkt. Upp emot en miljon besökare väntas till OS i London vilket ökar pressen på gränsvakterna. Många politiska ledare från hela världen vill komma till OS. 300 000 väntas komma till Olympiska parken i östra London varje dag. En flygförbudszon har upprättats.

2012-31 s 4-5
"För 11 företag är OS mycket mera än sport"
Det är stora pengar som är i omlopp när det gäller olympiska spel. Det handlar om mångmiljardbelopp och stränga regler. Det brittiska regeringens budget har vuxit till 100 miljarder kr. IOC håvar in 53 miljarder i sändningsavgifter och sponsorslantar. Elva globala sponsorer betala feta belopp till IOC för rätten att använda olympiadens kännetecken. Bara et TOPP-sponsor tillåts inom varje kommersiell kategori, Coca-cola för läskedrycker, Parasonic för Tv etc. Sponsorer kan betala kontant, in natura eller både/och. Undersökningar visar att sponsorerna vanligtvis får ett generöst utbyte av överenskommelsen.
David Cameron har hävdat att "dessa spel ska innebära guld för Storbritannien". Men flera studier har visat motsatsen.

Quatar, Sport
2013-41 s 6-7
"Vinter-VM 2022 kommer allt närmare och FIFA envisas med Quatar"
Fifas president Sepp Blatter har meddelat organisatörerna av fotbolls-VM i Qatar 2022 att det inte kan komma på fråga att de fråntas uppdraget vad som än händer med denpågående korruptionsutredningen och andra kontroverser.
Det europeiska fotbollsförbundet Uefa har i princip redan röstat för att flytta Qatar-VM till vintern och Sepp Blatter har sagt att turneringen inte kan genomföras i juni månads temperatur till 50 grader.

Qatar, Sport
2013-41 s 7-8
"Fotbolls-VM i Quatar hotas av gästarbetares död"
Offer för Qatars gästarbetarpolitik liksom FN uppmanar nu fotbollens Fifa att stoppa dödsfallen i Qatar före VM 2022. Om inte förbättringar sker uppmanas Fifa att flytta fotbolls-VM till ett annat land.
Redan har hundratals gästarbetare dött. De flesta har skadats på byggarbetsplatser i Qatar. Uefa-presidenten Michel Platini framhåller att han är "mycket mer oroad" över anklagelserna om usel behandling av gästarbetare i Qatar än han är över diskussionerna om att flytta VM till vintern. Den brittiska regeringen har också förnyat sitt tryck på Qatar. Idrottsministern Hugh Robertson säger att det måste vara "en förutsättning för anordnandet av varje stor sporthändelse att den allra högsta standard vad beträffar hälsa och säkerhet iakttas". Fackförbund har sagt att arbets­situationen i landet kan leda till inte mindre än 4 000 dödsfall före avspark 2022.

2013-41 s 16-17
"Superstjärnan Ibrahimovic: "Ingen stake i Guardiola"
Intervju i der Spiegel.
Han är arrogant, excentrisk och osmidig. Och en av världens främsta fotbollsanfallare. Han växte upp i Rosengård i Malmö, han gick sällan i skolan, om inte för att äta lunchen där, han var ofta i slagsmål och snattade på Ikea. Ilskan är en del av honom och det är den som fört honom fram till den position han har idag. Sverige har en märkvärdig svensk mentalitet - att alla människor är lika.

Sport, OS, Indien
2014-06 s 23-24
"Indiens deltagare får inte bära sin flagga vid öppningsceremonin"
Trotsade IOK och uteslöts - Nyval två dagar för sent för att rensa upp i röran.
Internationella olympiska kommittén (IOK) uteslöt den indiska OS-kommittén för ett år sedan för brott mot stadgarna. Bland annat valdes en medlem in under pågående åtal mot honom. Der innebär att Indiens tre olympier - Keshavan och två landskamrater visserligen kan tävla i Sotji, men då endast som självständiga idrottsmän. Keshavan som främst tävlar i Rodel är nu med i sitt femte OS! För ett land med mer än en miljard invånare har Indien en bedrövligt låg statistik gällande OS-medaljer. Totalt 26 OS medaljer men aldrig i ett Vinter-OS.

Ryssland, Sport
2014-09 s 4-5
"Putin vann på hemmaplan"
Putin lyckades trots allt vinna hemmapubliken i Sotji även om spelen färgades av fängslade aktivister, korruption och oroligheterna i Ukraina. Men i väst tystnade applåderna.
Ryska idrottare har vunnit 40 medaljer, Sotjis transportsysten har fungerat bra. Arenorna har sett vackra ut på TV och Putins mycket omtalade säkerhetsgräns, Ring of Steel, har gjort sitt jobb.
Putin satsade mest på den inhemska publikgruppen och använde spelen för att samla Ryssland och befästa sin politiska bas. Spelen är en stor framgång för Putin.

Brasilien, Sport, Historia
2014-21 s 16-18
"Spel på två olika planhalvor"
Baksidan av det vackra spelet som format Brasiliens nationalidentitet"
Britterna som dominerade i 1800-talets sydamerikanska ekonomier, var inte lika snabba med att sprida fotbollen till Brasilien som till det då mer urbana Argentina och Uruguay. Först i slutet av 1920-talet började Brasilien komma i kapp. Och det gjorde de med besked. Fotbollen har format Brasiliens identitet och självkänsla; det kreativa och vackra spelet.

Men i kulisserna bakom de bländande matcherna finns en mycket ful baksida. Det förbisedda livet för Brasiliens fattiga. Nu när Brasilien är värd för VM kommer plötsligt en flod av nya böcker. Goldblatts bok visar hur fotbollen hjälpte Brasilien att acceptera sig själv som en "blandad" nation med människor av olika hudfärg. Detta hände från 1950 då landet hade "strykhundskomplex" till 1962 efter två VM-segrar. Brasiliens uppblandade arv blev en källa till stolthet. i stället för skam. Brasiliens "Mulattoism" - resultat av sex mellan vita herrar och färgade slavar - förde in dans och artisteri i fotbollen. Detta gjorde Brasilien till en potentiellt bättre och vackrare fotbollsnation än vita länder som Argentina och England. Plötsligt blev fotboll en arena där Latinamerika ledde över världen, åtminstone fram till 1994.
sidans topp

Sport, Spanien
2014-22 s 13-14
"Idrottens problem med rasisterna"
Spanska fans visar sina fördomar och sociala media eldar på fientligheten.
Nästan 18 000 personer skrev rasistiska kommentarer på Twitter i en hädisk och antisemitisk hashtag efter Real Madrids förlust i basketfinalen mot Maccabi Tel Aviv.
En undersökning visar att cirka 30 % av vuxna spanjorer hyser fördomar mot judar.
Men det är inte bara judar som drabbas, även färgade och romer är utsatta inom idrotten. Och spanjorerna är långt ifrån ensamma om problemen med rasister på arenorna och de sociala medierna. "De mest hängivna fansen har infiltrerats av Europas nynazister", menar man inom den spanska rörelsen för tolerans.
Under årtiondet före 2008 har Spanien med framgång integrerat omkring 5 miljoner invandrare i arbetskraften - mer än 10 % av befolkningen.

2014-24 s 4
"Har jag… har jag… vill jag ha!"
Att samla idolbilder är ingen lek! För att få den idolbild man önskat krävs strategi och kunskap i sannolikhetslära.
Den italienska firman Panini har producerat album med VM-idolkort sedan Mexiko VM 1970. I årets version ska 640 idolbilder samlas in.
Man börjar med att köpa albumet och får samtidigt några förpackningar om fem bilder i varje. Det gäller sedan att köpa nya förpackningar och hoppas att finna någon bild som passar i någon av de 640 tomma rutorna. Eller att byta med eller köpa av andra samlare. Totalt produceras 6000 olika idolbilder.

Brasilien, Latinamerika, Sport
2014-27 s 28-29
"En bön om gudomligt ingripande"
Talang är inte alltid avgörande för resultatet i fotboll; tur är den 12e spelaren på planen. Genom bestämda ritualer, turkläder eller böner till de himmelska makterna hoppas fotbollsfans över hela världen att kunna kontrollera slutresultatet, Framför allt i det religiösa Brasilien.

Sport, Sydkorea, Nordkorea
2014-37 s 30
"Ett surmulet Nordkorea skickar inte sin armé av skönheter till Sydkorea"
Det största dragplåstret till Asiatiska spelen i Sydkorea är den undersköna nordkoreanska hejaklacken, men nu får de stanna hemma eftersom Sydkorea ifrågasatt storleken på hejaklacken. Gruppens häftiga koreografi, deras slående vackra utseende och korrekta uniformer orakade till och med masshysteri och kollektiva svimningar i Sydkorea under spelen i Busan 2002.
Sydkoreas ledare, Park Geun-hye, vill inte stå för Nordkoreas utgifter, deras trupp är för stor. Då avstod Nordkorea för att skicka sin kvinnliga skvadron.

Sport, Qatar
2014-47 s 15-17
"Kan Qatar förlora VM-värdskapet i fotboll 2022?
FIFAs president Joseph Blatter sägs misstänka att Qatar samarbetar med Islamska staten.
Källan hävdar att Blatter beskrev araberna som "arrohanta" och sa att de trodde arr de "kunde köpa vad som helst med sina pengar" och följdfrågan kom huruvida VM 2022 överhuvudtaget skulle öga rum i Qatar? Blatter svarade med att säga att Qatar finansierar IS terrormilis och att VM därför inte kommer att gå av stapeln i Qatar!
Det finns gott om konspirationsteorier i omlopp.

Sport, Kultur
2015-1-2 s 21
"Spelarna som spelar för himlen"
Enligt FIFAs stadgar får inte fotbollsspelare bära en klädsel som demonstrerar ett religiöst ställningstagande; ett påbud som blir allt svårare att efterfölja. Fotbollsklubbarna tvingas också i allt högre grad anpassa sig till spelarnas religiösa seder och påbud. På en allt mer konkurrensutsatt marknad för fotbollstalanger tvingas klubbarna acceptera spelarnas religiösa krav. Paradoxalt nog kan vissa av dessa å sin sida vägra att spela tillsammans med homosexuella spelare.

Israel, Palestina, Sport
2015-20 s 29
Flera årtionden av konflikter mellan Israel och Palestina kan komma att flyttas ut på fotbollsplanen. Det palestinska fotbollsförbundet vill svartlista Israel inom den internationella fotbollen därför att de förhindrar utvecklingen av fotbollen i de palestinska territorierna. Vi har inte gjort något, menar israelerna. Vi följer spelreglerna.
Palestina har lagt en motion om att utesluta Israel. Israel är rankade på plats 46, 2015.
Fotbollen växer som sport i Palestina.
Det palestinska landslaget hade sin högsta rankning inom FIFA någonsin förra året. Plats 113, den har sjunkit 2015 till 141:e.2015-23 s 11-12
"Hur FIFA har blivit världens mäktigaste och mest avskydda idrottsorganisation"
För många var det inte oväntat att sju toppledare inom fotbollens globala organisation,
Fifa, anklagades och greps för korruption. Världen må älska det vackra spelet mer än något annat, men Fifa uppfattas rent allmänt som en upplåst och och girig organisation. Fifas president Sepp Blatter som styrt som en enväldig monark som inte lät sig avskräckas av en fientlig opinion.
Först nu har han ställt sin plats till förfogande. Här är vad du behöver veta om Fifas enorma makt och organisationens förskräckliga rykte.
Fifa grundades 1904 av en grupp fransmän. Fifa anordnade sitt första VM i Uruguay 1930. Snart blev VM en penningstinn guldgruva gör Fifa.
Sex regionala förbund utgör den övergripande organisationen. Presidenten och ledarna för förbunden röstar fram vilket land som ska vara värd för nästa fotbolls-VM.
Problemet är den enormt stora penningsumma som omsätts och därför ökar risken för mutor och korruption.

Sport, Trinidad
2015-25 s 22-23
"Han är den svarta killen som får ta smällen"
Jack Warne, före detta ordförande i Trinidads styrande parti, är den mest uppmärksammade av de 18 personer som åtalats eller erkänt sig skyldiga för de korruptionsanklagelser som väckts av det amerikanska justitiedepartementet. USA har också anklagat Warner för att organiserat fördelningen av kuvert med 40 000 dollar vardera, för att säkra mer än två dussin röster från delegater i det karibiska fotbollsförbundet. Pengarna påstås komma från Mohamed bin Hammam från Qatar som under 2011 var motkandidat Sepp Blatter, som under 2011 var motkandidat till Sepp Blatter, Fifas mäktiga president som nu har tvingats avgå. Warner kämpar emot att bli utlämnad till USA och har nyss blivi frigiven mot borgen. Warner har hotat med att utlösa en "lavin" av bevis mot Fifa och Blatter.

Iran, Sport
2015-39 30
"Fotbollsstjärnans man förbjuder henne att resa"
Enligt en iransk lag kan inte en kvinna på egen hand skaffa pass. Hon behöver makens tillstånd.
Det iranska laget är en spelare kort när de nu spelar i fotbollsturneringen i Malaysia. Enligt lokala medier beror dett på att den kvinnliga lagkaptenen inte har något pass och att hennes man vägrar underteckna tillståndet som behövs för att hon ska kunna förnya passet.
Niloufar Ardulan, 30 är, är gift med sportjournalisten Mahdi Toutonchi, som enligt iransk lag har rätt att förvägra sin fru att lämna landet. Skälet han anger är att han inte vill att hustrun ska missa deras sjuåriga sons första skoldag som är den 23 september.

" Iran women's soccer team captain to miss tournament after husband refuses to let her travel"
https://www.washingtonpost.com/news/early-lead/wp/2015/09/16/iran-womens-soccer-team-captain-to-miss-international-tournament-after-husband-refuses-to-let-her-get-a-passport/

Bahrain, Sport
2015-43 8-9
"Han deltog i förtrycket av demokratirörelsen"
Bahrains kungliga shejk, Salman bin Ebrahim al-Khalifa, har blivit ny favorit som efterträdare till Sepp Blatter som Fifas ordförande man anklagas för att ha hjälpt regimen att fängsla de idrottare som demonstrerade för demokrati 2011.
Shejk Salman är president för Asian Football Confederation (AFC) och väntas kandidera för ordförandeposten. Shejk Salman tros redan ha säkrat stöd från Europa, Asien, Afrika och Sydamerika för sin kandidatur.

Ryssland, Sport
2016-23 16-17
"Experter anlitas att tvätta smutsig byk"
Ryssland anlitar känd krishanterare för för att få bort dåligt rykte.
Ledningen för rysk idrott har till slut, efter att i månader ha kritiserat anklagelserna om osystematiskt, statligt sanktionerat dopningsfusk som politiskt motiverat förtal, krupit till korset och gjort en offenlig helomvändning. Landets idrottsledare har den senaste månaden slopat den sorts retorik som erinrar om det kalla kriget och gett uttryck för ärligt känd ånger i väntan på några avgörande beslut av globala idrottsorganisationer, som bestämmer huruvida ryska idrottare ska tillåtas delta i sommarens olympiska spel i Rio de Janeiro.
Den ryska regeringen har anlitat den New York-baserade PR-firman Burson-Matsteller som fungerar som rådgivare i frågor kopplade till Rysslands deltagande i sommarolympiaden i Rio de Janeiro.

Sport, Ryssland
2016-24 4-9
"Politik är viktigare än renhårighet", "Rena" idrottare uppgivna och ledsna.
Trots massor av bevis gjorde Antidopingsbyrån inget.
I december 2012 kom ett e-mail till Världens Antidopingsbyrån (WADA) från en rysk OS-deltagare, som bad om hjälp. Idrottskvinnan, diskuskastaren Darija Pistjalnikova, hade fyra månader tidigare vunnit en silvermedals i OS i London. Hon berättade att hon hade använt förbjudna medel på inrådan av ryska idrotts- och antidopingsmyndigheter och att hon hade information om att doping var satt i System i Ryssland. "Var snälla och utred hur det ligger till," vädjade hon till Wada i sitt e-mail, som var skrivet på engelska. "jag vill samarbeta med WADA", skrev hon också. Men Wada inledde ingen utredning alls. Den skickade e-mailet till det ryska friidrottsförbundet, dvs till de personer som låg bakom dopingprogrammet.
Först efter flera år av allt tydligare tecken på utbredd doping ingrep Wada och rekommenderade att det ryska friidrottslaget skulle bannlysas från internationella tävlingar. Internationella friidrottsförbundet (IAAF) bestämde för två veckor sedan att det ryska friidrottsförbundet förbjuds att delta i sommarens OS i Rio de Janeiro. En del kan dock få delta som oberoende deltagare om de kan bevisa att de är "rena".

Brasilien, Sport
2016-27 22-23
"Våldet härskar i OS-staden Rio"
Bara några veckor kvar tills Rio de Janeiro ska stå som värd för de första olympiska spelen i Sydamerika verkar det som om stadens hyllade pacifieringsprogram i de många favelorna - fattiga slumstäder som hyser nästan en fjärdedel av metropolens invånare - håller på att falla sönder och en våg av våld väcker stor oro bland stadens invånare.
Det tilltagande våldet väcker både ängslan och vrede hos landets invånare och det eskalerar i en tid när delstatsregeringen i Rio är luspank och har reducerat polisens budget med en tredjedel.

Brasilien, Sport
2016-28 28-29
"Nationalgardet hotar hoppa av under OS på grund av dåliga villkor"
Förberedelserna inför OS i Rio, som har kantats av problem, mötte nya motgångar när hundratals medlemmar av Brasiliens nationella säkerhetsstyrka, en central polisenhet som har kallats in för evenemanget, hotade att sluta på grund av bristfälliga bostäder och arbetsvillkor.

Brasilien, Sport
2016-30 12-15
"Badmintonskolan i favelan som väcker positivt hopp om OS i Rio"
Nyhetsrapporteringen från Rio inför OS är generellt negativ och illavarslande, men Miratusskolan i en av stadens många favelor målar en annan, mycker mer positiv bils av OS-staden.
Sebastiao de Oliveira, då 51 år, grundade Miratus 1998, för att lära ut badminton i favelan Chacrinha. Miratus erbjuder också studiehjälp till ungdomar som vill ta inträdesexamen till Brasilien statliga universitet och högskolor. Miratus erbjuder ett alternativ till den brottslighet som både lockar och skrämmer och skolan har också producerat Brasiliens två första OS-deltager i badminton, den ene är Ygor Coelho.

Sport, Brasilien, Ryssland
2016-30 29
"Mörk skugga över de olympiska spelen"
Enligt en rapport som World Anti-Doping Agency nyligen publicerat bedrev Rysslands regering en "systematisk ordning" för att tillföra det ryska laget prestationshöjande droger och dolde fusket, före, under och efter vinter-OS 2014, då Ryssland stod värd. Publiceringen följer en tidigare rapport från samma myndighet som dokumenterat omfattande dopning inom rysk friidrott.
Det etiskt skeva agerande av småpåvarna inom den internationella olympiska "rörelsen" kastar verkligen en mörk skugga över Rio-spelen. Detta på grund av att Moskvas sätt att undkomma den viktigaste redovisningsskyldigheten, det är ett hån mot de höga ideal som de olympiska spelen påstås stå för.

Sport
2017-30 4-7
"Ronaldos skattefifflande påverkar hela fotbollsindustrin"
Fotbollsspelaren i Real Madrid, Ronaldo, kan komma att ställas inför rätta för skattebrott till följd av Der Spiegels avslöjanden. Hans fans är upprörda, medan andra, däribland Uefas ordförande, är ursinniga på spelarnas agenter som har dragit ner den professionella sporten i smutsen. Ronaldo bor i det lyxiga området La Finca. Där bor också agent Jorge Mendes.
Spanska myndigheter anklagar Ronaldo för att ha undvikit att betala 14,7 miljoner euro i skatt mellan 2011 och 2014. Ronaldo riskerar fängelsestraff om han ställs inför rätta.
Andra toppspelare som Lionel Messi och Naymar har redan dömts för skattefusk.
Vad kommer folk att tänka på om en sport vars största idol - Ronaldo - skor sig på samhällets bekostnad? Der Spiegel avslöjade Ronaldos skattefiffel i december förra året via visselblåsar plattformen Football Leaks.
Cristiano Ronaldo har varit den största profitören de senaste åren. Han tjänar 40 miljoner euro om året hos Real Madrid. För flera år sedan godkände han en skatteplaneringsmodell via sin agents agentur Gestifute.
Football Leaks, https://footballleaks2015.wordpress.com/
Football Leaks https://en.wikipedia.org/wiki/Football_Leaks
Sydsvenskan https://www.sydsvenskan.se/2017-07-31/anklagad-ronaldo-fornekar-brott

Sydkorea, Sport
2017-44 30-31
"Bara 100 dagar kvar till vinter-OS i Sydkorea och nervositeten stiger"
Denna en gång så sömniga by vibrerar av aktivitet. Det är drygt 100 dagar kvar till vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea och byggarbetarna spurtar. I närheten är den olympiska stadion i fär med att slutföras. Vägarna breddas för att klara den förväntade ökningen av besökare, medan landskapsarkitekter planterar blommor och träd längs trottoarerna i det traditionellt lantliga området. I en ny byggnad som fungerar som planeringscentrum hämtar unga koreaner och utländska gäster kaffe och snacks på McDonalds för att hålla uppe det hektiska tempot.
Det finns oroande tecken på att Pyeongchang-spelen kan hamna i trubbel. Biljettförsäljningen gåt trögt. Och mycket arbete återstår att göra. Och Nordkorea med sina kärnvapen ligger bara 8 mil från de olympiska arenorna.

Sport, Korea
2018-04 16-17
"OS kommer bara att förvärra Korea-krisen"
Inför vinter-OS 2018 i Pyeongchang i Sydkorea 9 till 29 februari har representanter för de två koreanska nationerna plötsligt återupptagit de direkta samtalen som avbröts för två år sedan, och Kim Jong-uns isolerade regim tänker skicka en trupp till spelen. Sydkorea förväntas föreslå att de två trupperna under öppnings - och avslutningsceremonierna ska marschera in tillsammans, bakom en"Förenade Korea" -flagga.
Men om vi tittar på den faktiska olympiska historien finner vi att de deltagande länderna främst betraktat olympiaderna som perfekta möjligheter att på en stor global scen få visa upp sin suveränitet.

Sport, IT, Nordkorea
2018-07 26-27
"Bråk om Samsungtelefoner och sanktioner inför OS"
Allas blickar riktas mot Nordkores delegation i samband med vinter-OS i Sydkorea.
Men redan innan evenemanget ens hade börjat uppstod ett oväntat problem mellan värdlandet och en annan nation: Iran kallade in Seouls företrädare i Teheran med anledning av en konflikt som handlade om smarttelefoner och sanktioner.
Samsung skulle dela ut en särskild "olympisk version" av dess Galaxy Note 8-telefon till de tävlande i år. Men inte till varken Iran eller Nordkorea p g a de internationella sanktionerna mot export av "lyxvaror". Men till sist fick även de ländernas representanter sina telefoner. Nordkoreanorna kommer dock att ombes lämna tillbaka dem efter spelens slut.