Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Ryssland 1996-98  Ryssland 1999-2005

Ryssland, sammanfattningar av artiklar om Ryssland som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996-1998. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

96-21 s 14-15
"Ryssland har triumfkortet i spelet om Centralasiens olja"
Under Kaspiska Havet finns 40 miljarder fat olja och gas (40 % av Iraks reserver, 5 % av alla tillgångar i världen). Ryssland, Turkmenistan och Azerbajdzjan tävlar om att utvinna. De två senaste länderna kallar sig för "Kaspiska havets Kuwait" och hoppas att oljan ska "rädda dem från den postsovjetiska ekonomins trista verklighet".
Den nya oljan kan bli en nödvändig motvikt mot OPEC-ländernas monopolsituation som driver upp priserna. Den är dock helt beroende av att oljeledningar installeras och byggs ut. Ryssland, Turkiet, Iran och USA vill alla ha inflytande i regionen. Det är transportledningarna de vill åt inte själva oljan.

96-21 s 16-17
"Röde Gennadij är hemstadens hjälte"
Ute på den ryska landsbygden tycker de allra flesta att de hade det bättre innan det sovjetiska systemet kollapsade. Nu är väljarna redo att rösta bort Jeltsin och låta Zyuganov (som hyllar Lenin som "planetens största människa" och som kallar utrotningarna på 30-talet för "antistalinistisk hjärntvätt") leda dem in i en ny kommunistisk framtid. "Om han vinner får vi det bra igen".
I staden Oryol med 350 000 invånare, där Gennadij Zyuganov föddes, märks inte mycket av de ekonomiska reformerna. Bara en privat restaurang och några privata butiker.

96-23 s 12-13
"Den röda fanan vajar i alla läger"
Rysslands övergång till kapitalism förvärrats av förlusten av imperium, internationellt inflytande och nationell identitet. Detta utgår vänsterkoalitionen som stöder kommunistpartiets presidentkandidat Zyuganov, ifrån.

 96-24 s 3-5
"Friheten står på spel i det ryska valet"
Miljontals ryska väljare frågar sig vad de har att förlora genom att rösta kommunisterna tillbaka till makten.
Zyuganov ger sin egen version av det förflutna, som den gamla goda tiden som jeltsin nu har förstört. Många har kvar den falska bilden av Sovjetunionen som partiet spred till sina forna medborgare.
Matköerna var "romantiska", gav tillfällen till samtal och man slösade inte bort pengarna som idag. det är ungdomens version.

96-24 s 4-5
"Tio år i Ryssland"
Fr o m den 10 mars 1985 då Gorbatjov tog makten i USSR. Den 25.12 1991 Gorbatjov avgår och överlämnar kärnvapenkoderna till den nya presidenten Jeltsin.

96-24 s 6
"Presidenten har medvind"
Kanske mest för att hustru förbjudit honom att dricka alkohol.

96-24 s 6-8
"Fem vändpunkter markerar Jeltsins första (och enda?) epok"
Dessa är:
1. det sovjetiska imperiets sönderfall. Började med Ukrainas utträde ur USSR.
2. den ekonomiska chockterapin. Borttagandet av prisregleringen. Våldsam inflation.
3. reaktionens ockupation av parlamentet. 4.10 1993.
4. kriget i Tjetjenien. hösten 1994.
5. det billiga lånet på 10 miljarder $. Allt för att väst föredrar Jeltsin framför Zyuganov.

96-24 s 8
"Zyuganov lockar med blandekonomi"
Samma som Lenin gjorde för 70 år sedan. Även om namnet inte nämns.

96-25 s 19
"Zyuganovs strategi missade målet"
Zyuganov satsade felaktigt på nationalistisk retorik i stället för socialdemokratisk. Mer om att upprätta imperiet och mindre om att statsanställda får vänta på sina löner. Ett annat skäl var konkurrenten Alexander Lebed som tog många av nationalisternas röster.

96-26 s 19-20
"Nu sker valet mellan kapitalism och kommunism"
Den 3 juli är det dags för andra valomgången. Ett högt valdeltagande antas stödja Jeltsin.

96-26 s 20
"Vilken väg väljer Jeltsin?"
I USA antas nu Jeltsin vara segrare i presidentvalet. Faran för kommunismen är över. Vart går då Jeltsin? Kanske kräver hans blivande allierade att han för en mer konservativ och auktoritär politik.

96-27 s 12-13
"Jeltsins högra hand är en tuff, ung general"
Intervju med Jeltsins nya säkerhetsrådgivare, Alexander Lebed.
Nu ska han förverkliga sina vallöften om lag och ordning och säkerhet och trygghet för medborgarna. Samt ändra på reformeringen av armén. Om folket i Tjetjenien vill bli självständigt ska de bli det. Bättre det än den stora mängd pengar som det kostar idag att ha dem i Ryssland. Men den nuvarande uppgiften uppfyller inte alla hans ambitioner.

96-27 s 12-13
"Är Lebed det ryska valets trojanska häst?"
En krönika av Mikhail Gorbatjov. "Inte någon av de demokratiska kandidaterna nådde andra omgången".

96-28 s 3-4
"Jeltsin segrade igen"
Det finns mycket att säga om Boris Jeltsin, men mest av allt är han en fighter. Han vann valet inte genom att lova något bättre utan genom att göra det till ett val om kommunismen skulle komma tillbaka eller ej. Det gällde att döda kommunismen en gång för alla. Nu erkänner han att hans beslutsförmåga ibland allvarligt hämmats av depressioner, sömnlöshet och ohälsa.

96-28 s 5-6
"Ekonomisk kris dämpar segeryran"
Under de senaste 6 månaderna har regeringen spenderat huvudlöst för att vinna röster. Nu galopperar budgetunderskottet. IMF kräver att staten blir bättre på att driva in skatter!
Ett annat problem för Jeltsin blir Lebeds krav på ökade befogenheter.

96-30 s 14
"Dyrt att spara tid"
Mutor och pengar under bordet i det socialistiska Ryssland har nu blivit en öppen och legitim möjlighet och kallas expresservice.

96-32 s 10-11
"Spionen som kom in från bouillabaissen"
KGB-agenternas lyxliv kunde vara nog så ansträngande.
KGB-guidebook to Cities of the World avslöjar vad agenterna verkligen sysslade med. Skriven av 7 pensionerade KGB-agenter. Vill rätta till den falska bilden av agenten,

96-33 s 3-4
"Ryska banker faller som käglor"
I början av 90-talet kunde alla med 50000$ öppna en bank. Alla tjänade snabba pengar på att rubeln föll mot dollarn. Hälften kontrolleras av maffian. Därför är det sunt att många idag går i konkurs. När ekonomin stabiliseras får de många bankerna problem. Fortfarande är det tryggast att ha pengarna i madrassen.
(Det är ju inte märkvärdigt att det tar tid att överbrygga 80 förlorade år när det gäller samhällelig utveckling!)

96-33 s 17
"Till minne av Pravda 1912-1996"
Den överlevde partiet i 5 år. En grekisk "kamrat", en f d kommunist ville tacka för tidigare tjänster och tillsköt medel till en ny oppositionstidning.

96-35 s 11-12
"Ryssland är balternas postkoloniala problem"
Vad gör man med den miljon ryssar som finns kvar i Estland och som inte talar estniska. De blir inte medborgare utan bara invånare. Ska en särskild del av Estland bli autonomt rysk? För att bli medborgare måste man klara ett prov i estniska och ett i samhällskunskap!
En stor fråga man tvistar om är religionen. Esterna har anslutit sig till patriarken i Konstantinopel i st f i Moskva.
Helt annorlunda är det i Lettland.

96-35 s 16
"Clintons stöd till Jeltsin är orubbligt"
Naturligtvis speciellt inför presidentvalet.

96-35 s 16-17
"Jeltsins vänstra hand: Tjernomyrdin"
Duman beslöt med stor majoritet att behålla Tjernomyrdin som regeringschef. Men om Jeltsin blir för sjuk blir han automatiskt president och presidentkandidat i nästa val.

96-37 s 14-15
"Tjubais har en nyckelroll i Kreml"
En trojka av Tjernomyrdin, Lebed och stabschefen Anatolij Tjubais för nu en kamp om makten i Jeltsins frånvaro. Tjubais kännetecknas av en västinfluerad privatiseringspolitik. Har starkt stöd hos Jeltsins dotter.

96-40 s 10-11
"En orolig höst stundar i Ryssland"
Jeltsin ska hjärtopereras. Han ska överlämna makten temporärt till Tjernomyrdin men först dagen innan operationen. Om det blir ett maktvacuum kanske Lebed och Zyuganov tar över.

96-40 s 11
"Vad gör de i duman efter tre?"
Orgier i sex, alkohol och allmän snuskighet och grova stölder av inventarier medan dumans ledamöter är på semester.

96-41 s 12
"Den ryska armen är demoraliserad"
Är dåligt utbildad, bor dåligt och får dålig mat. Ryssland har ett enormt budgetunderskott och svårt att inkassera skattemedel.

96-43 s 13
"Rybkin ska återställa lugnet"
F d talmannen i duman bli nu ny säkerhetschef efter Lebed och får också högsta ansvaret för frågor som gäller Tjetjenien.

96-44 s 14-16
"Jag blir Rysslands nästa president"
Han anser att det är Jeltsins administrative chef, Tjubais som har makten. I framtiden tillsammans med Tatjana Jeltsin! Han kan avslöja namnen på de personer som initierade kriget i Tjetjenien och tjänade stora pengar på det.
Intervju med Alexander Lebed

96-44 s 17
"Ukraina är bytet i dragkampen mellan Ryssland och Nato"
Landet är en viktig buffert mellan Ryssland och Europa (särskilt om Polen blir Nato och EU medlem?). Är USAs tredje största bidragstagare.
Men Ukraina behöver också energi från Ryssland. Och Sevastopols status där Svarta Havsflottan ligger.

96-45 s 10-11
"Jeltsins dotter spelar en viktig roll i maktkampen"
Är hon rikets näst mäktigaste person eller utnyttjas hon för andra summa syften av andra för att övertala sina far?
Den 36-åriga matematikern. Hon är nära allierad med Tjubais, Jeltsins stabschef.

96-45 s 11
"Männen bakom den ryska tronen"
I augusti bildade framstående ryska affärsmän en grupp för att hindra att det blev en kommunistisk president. De beslöt att satsa på Anatolij Tjubais, f d minister och arkitekten bakom det ryska privatiseringsprogrammet. De träffas regelbundet och flera från denna ryska "G7" grupp har fått höga statliga poster. Tillsammans kontrollerar de 50 % av den ryska ekonomin. (hur kommer detta att sluta?)

96-46 s 14
"Luzjkov, en man med åsikter"
En intervju med Moskvas borgmästare. Rysslands näste president?
Han kämpar för att få Zil-febriken på fötter. Köper tillbaka den från den privata marknaden. Han gillar inte Tjubais metoder. Men han utmanar också den tredje personen i Jeltsin trojkan, premiärminister Tjernomyrdin.

96-47 s 7
"Jeltsins popularitet minskar"
Hans medicinska hälsa förbättras snabbt men hans politiska hälsa har minskat sedan presidentvalet i somras.

96-49 s 10-1
"Moskva ställer hårda krav för säkerhetssamarbete"
Ryssland vill inte ha ett utvidgat Nato. De vill ha OSSE som främsta försvarsorganisation i Europa. Detta hände på veckans OSSE-möte i Lissabon där Tjernomyrdin deltog.

 96-50 s 13-14
"Tjubais är den mest avskydde ryssen"
Han har västerländska vanor som retar gallfeber på det gamla gardet. Som t ex att öppna en portabel dator under pågående sammanträde. Han har organiserat privatiseringen av ekonomin. Han har fixat Jeltsins återvalskampanj och nu arbetar han för att göra Jeltsin mer populär.

97-04 s 14
"Alexander Lebed är otålig"
Hur ska Lebed hålla sig kvar i rampljuset fram till nästa presidentval år 2000? Han ger presskonferenser och uttalar många dystra spådomar.
Många upptäcker att Lebeds politik är innehållslös och mest består av fraser och aforismer.

 97-06 s 12
"Jeltsin söker stöd hos Chirac"
Tjernomyrdin nästan hotade i Davos om vad som kunde bli följden av om t ex Polen blir Nato-medlem. (antagligen är dess hot lika ihåliga som engång USSRs hot var. Förhoppningsvis har västvärldens ledare lärt sig något sedan murens fall.)
Jeltsin försöker nu närma sig Chirac som har en något avvikande mening i frågan.

97-07 s 12
"Om Jeltsin blir för sjuk"
Jeltsins ohälsa har satt fart på debatten om en författningsändring.
Men ribban att ändra förhållanden som rör presidentens makt ligger mycket högt.

97-07 s 13-14
"Isolerad Jeltsin har förlorat väljarstöd"
Bar 7 % skulle rösta på Jeltsin idag. Han förefaller sjuk och oförmögen att sköta sitt ämbete.

97-07 s 14
"OECD vill ha med Ryssland"
För att uppmuntra ekonomiska reformer i Ryssland och minska motståndet mot Polen och Ungern till Nato. Idag finns 29 medlemstater.

97-09 s 15
"Chefen för Rysslands antimonopolkommitté fick sparken"
Bochin har entledigats efter försök att blockera nära samarbete mellan ekonomiska och politiska makthavare (det som i andra länder kallas för korruption, ger upphov till skandaler och åtal. I Ryssland avskedar man i stället den som påvisar det!)

97-11 s 10
"Husbonden har kommit hem"
Boris Jeltsin har rest sig från sitt sjukläger och ger sin regering skulden för landets många svårigheter. Men Rysslands svåraste problem på senare tid har faktiskt varit Jeltsin själv.
Han ger reform pionjären Gaidar ökad makt. Tjubais blir ny vice regeringschef.
Jeltsins mest akuta uppgift blir att se till att offentliga löner och pensioner snarast utbetalas.

97-11 s 11-12
"Rysk krösus blir toppolitiker"
Boris Berezovskij, en av Ryssland mäktigaste och rikaste affärsmän, oljemogul ska nu bli ämbetsman i Kreml. Han är en av "de sju" starka finansmän som såg till att Jeltsin blev omvald som president. Nu vill de ha politisk makt som tack. "Det är bara bra när makten företräder kapitalets intressen". Andra säger att Ryssland är en "övermonopoliserad, oligarkysk, delvis kriminaliserad stat"

97-12 s 12
"Clinton och Jeltsin i närkamp"
Utrikesministrarna förbereder mötet i Helsingfors om Natos eventuella utvidgning österut änad in i Rysslands grannstater.

97-12 s 12
"Politisk komet debuterar i Jeltsins regering"
Den 37-årige guvernören Boris Nemtsov blir förste vice premiärminister. Jeltsin vill fostra en presidentkandidat i hans smak att efterträda honom senast år 2000.

97-14 s 10
"Vad tycker ryssen om USA och amerikanerna?"
Mest tycker de om valutan, dollarn, som är reservvaluta för de flesta. Minst tycker de om amerikanska filmer.

97-14 s 10-11
"Rysslands regioner trotsar Kreml"
Om inte Moskva betalar ut pengar till löner och pensioner kommer regionerna inte heller att betala skatt.

97-16 s 9-10
"Ryssland hotas av allvarlig Aids-kris"
Hälsovårdsmyndigheterna i f d Sovjetunionen står inför hotet av en aidsepidemi som de antagligen inte har resurser att bekämpa. Vid sekelskiftet kan 800 000 människor vara smittade med aids"
Billiga intravenösa droger och en sexexplosion (som också sprider andra veneriska sjukdomar.
Det gamla USSR var förskonade från AIDS. Nu kommer sjukdomen som en tidvattenvåg. Och resurserna att bekämpa den är mycket små.

97-16 s 10
"Ryska begravningsbestyr"
Var ska Lenin egentligen placeras och var ska kvarlevorna av den ryska tsarfamiljen begravas? Jeltsin vill ha folkomröstning i frågan.

97-23 s 20
"Den ryska kartan krymper"
Länderna i OSS (oberoende staters samvälde) har mindre och mindre gemensamt
12 f d sovjetrepubliker vill hellre prioritera handel och investeringar med andra partners i väst. De vill bryta sitt ekonomiska beroende av Ryssland. Samtidigt som de fruktar Ryssland så länge som landet tillåter sina generaler att självständigt använda sig av militära påtryckningar.

97-23 s 21-22
"Den andre Boris"
En av Rysslands starka unga män är Boris Nemtsov, som av många tippas bli Jeltsins efterträdare. Han beundrar Margaret Thatcher! Han är guvernör i Nizny Novgorod. Han utnämndes i april till nummer tre i den ryska regeringen, med ansvar för välfärdssystemet och avvecklingen av de statliga monopolen. Han är bara 38 år.

97-26 s 23
"Det är farligt att leva i Ryssland"
Många dör i alkohol (ofta metanol)förgiftning eller olyckor. Dödstalet överstiger födelsetalet med 600 000 per år! Livslängden är den lägsta på 100 år!!

97-27 s 9
"Jeltsins dotter belönas med officiell titel"
Tatyana Dyatjenko blir presidentiell image-chef.

 97-30 s 7
"En armé i förfall"
Ryska soldater dör, nu av självmord eller av övergrepp och våld från kamrater!

 97-32 s 7-8
"Gräl om privatisering i Ryssland"
Det är vinnarna som avgör vad som är rent spel. Alla vill köpa upp statlig egendom då den ska privatiseras. Det gäller att ha rätt kontakter med Kreml. Köparna bedriver kampanjer i egna TV-bolag. Men så ska det väl vara i ett land som i 1000 år sett till att vissa utvalda fått alla privilegier.

 97-37 s 11-12
"Den ryska oljeboomen kom av sig"
De stora internationella investeringarna till Ryssland för att få upp de jättelika oljereserverna ur marken har gått i stå. Många multimiljardsatsningar har ställts in.
Samarbetssvårigheter, gammelkommunister som vill ha vinsterna kvar i landet etc.

 97-40 s 3-4
"Nu vill Jeltsin tygla de fria krafterna"
Reformprocessen i Ryssland ska fortsätta, men under mer reglerade former. Jeltin uppträder alltmer maktfull menar många inklusive den förre ledaren Gorbatjov.

 97-41 s 21
"Den ryska maffian hotar internationell säkerhet"
Det finns ett 30-tal ryska brottssyndikat i USA, det finns grupper som står nära atomvapen och de har mycket nära kontakter med den italienska maffian. Den infiltrerar hela samhället.

 97-44 s 20-21
"Vodkaförsäljningen går bra men risken för huvudvärk är stor"
Som i Sverige: Regimen vet att vodkan fördärvar landets mentala och fysiska hälsa men man är beroende av skatteintäkterna. Därför anstränger sig staten för att komma åt all hembränning.

 97-44 s 22
"Tjernomyrdin är inte utmanövrerad"
När det gäller att bli nästa president i Ryssland. Många gillar honom i Moskva men bara 2 % av väljarna stöder honom totalt sett.

97-46 s 9
"Rysk miljardär fisk sparken av Jeltsin"
På inrådan av Tjubais och Nemtsov har Jeltsin avskedat biträdande sekreteraren Berezovskij. Detta sedan den senares TV-kanal öppet kritiserar det förra. Det handlar om "bankirernas krig", en strid mellan affärsmän som konkurrerar om de sista resterna från det ryska privatiseringsprogrammet.

97-48 s 12-13
"Spelet om oljan"
Kina blandar sig i konkurrensen om Kaspiska havets olja. Tidigare intressenter är USA, Turkiet, Ryssland och Iran. Och naturligtvis Azerbadjan. Genom vilket land ska oljeledningarna dras?

97-48 s 14-15
"Ryssarna försöker locka utländska oljebolag"
I åratal har ryssarna behandlat utländska oljebolag med förakt. Nu börjar de inse att Ryssland behöver deras pengar. Pengarna börjar ta slut och det enda som kan attrahera utländska investerare är olja och naturgas. Räntorna går upp och vintern nalkas. Ryssland har inget alternativ.

97-49 s 14
"Orolig vinter väntar i Ryssland"
Regeringen är pank och svag, finansmarknaderna är nervösa och en kommunist leder i opinionsmätningarna. Ändå finns det ljusglimtar. Det bråkas i regeringskretsarna närmast under Jeltsin. Tjubais är träffad. Den ryska valutan ska skrivas ner. Inga pengar finns att avlöna offentliga tjänstemän.

98-03 s 10-11
"Kreml börjar tappa greppet om regionerna"
Den ekononomiska tillväxten kommer att vidga klyftorna mellan Rysslands olika regioner.
"Det enda positiva med "det röda bältet" (i södra Ryssland) är att det tjänar som varnande exempel på vad de andra regionerna inte skall kopiera".

98-04 s 12-13
"Jeltsins långledighet väcker frågor"
Borta sedan den 10 december. Utan honom aktiv avstannar reformarbetet sakta men säkert. Snart fyller han 67 år.

 98-04 s 13-14
"Ryssarna väcker liv i gamla värden"
Smällande dörrar, dålig hållning och sen ankomst angrips på de nya etikettskolorna där de ambitiösa tonåringarna går. De som aspirerar på karriär inom näringslivet försöker lära sig vett och etikett. .
Det är lika viktigt att kunna föra sig som att ha god yrkeskunskap.

98-07 s 15-16
"Moskva vill men kan inte rädda imperiet"
"Nära utlandet" blir vanligt utland. Ingen av de andra OSS-staterna är intresserade av ett OSS som ett redskap för ryska intressen. Det enda dessa stater har (frånsett Vitryssland) gemensamt är att de är f d delar av USSR.

98-10 s 14-15
"Lebed är en kallt beräknande politiker"
Han var för inte så länge sedan ett av de hetaste namnen i rysk politik. Nu hoppas han få ny fart på sin karriär genom att bygga upp en ny maktbas på Sibiriens vidsträckta frusna vidder.
Han är bort från säkerhetsrådet, har avsatts som guvernör sedan han vägrat lyda order och gör nu sin sista satsning på att vinna valet till guvernör i Krasnojarsk. Den 26 april i hjärtat av Ryssland.

98-13 s 15
"Jeltsin sparkade hela regeringen"
Den 35-årige Kirijenko blev tillförordnad premiärminister.

98-13 s 15
"Vem blir Tjernomyrdins efterträdare?
En kort presentation av de fyra som anses vara de starkaste kandidaterna till premiärministerposten i i Jeltsins nästa regering.
Sergej Kirijenko
Grigorij Javlinskij
Boris Nemtsov
Jurij Luzjkov

98-14 s 3-6
"Jeltsin slog näven i bordet, men vad händer nu?"
Det går att tolka Jeltsins handlande den senaste tiden på många sätt. Påverkades han av mäktiga industriintressen, var det en oöverlagd handling eller hade han rent av upptäckt en konspiration riktad mot honom själv?
Var hans psykiska och fysiska hälsa nedsatt?
Eller ligger den ekonomiska oligarkin med Berezowskij i spetsen bakom beslutet? Arrangerade han Tjernomyrdins avsättning för att bättre kunna kontrollera honom?

98-14 s 4
"Tjernomyrdin slår tillbaka"
Gör ett aggressivt utspel om att han tänker ställa upp som presidentkandidat i valet 2000.
Med eller utan Jeltsins välsignelse.

98-14 s 6
"Jeltsin tror på dominerande världsmakt"
Möte mellan Chirac, KOHL OCH Jeltsin. Jeltsin vill ha Europa som världsmakten.

98-14 s 7-8
"Ryssland rör på sig åt väster"
I Ryssland finns varken demokrati eller marknadsekonomi i full utsträckning men tendenserna är positiva och ger hopp om framtiden.

98-17 s 12-13
"Nu avgörs Lebeds politiska framtid"
Den f d generalen Alexander Lebed kandiderar för att bli vald till guvernör över Krasnojarskregionen i Sibirien. Denna region är välförsedd med naturtillgångar men fattig. Om Lebed lyckas är hans nästa mål att bli Rysslands president i valet om två år. Han får redan då ett stort inflytande i parlamentets överhus. Hans huvudmotståndare i valet är Jeltsinanhängaren Zubov, som leder opinionsundersökningarna.

98-17 s 13-14
Luzjkov vill byta ut Rådhuset mot Kreml"
Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov leder i presidentvalskampanjen. En kombination av pragmatism och populism. Han har näst störst makt av alla personer i Ryssland idag.

98-18 s 8-9
"Nu börjar Kirijenkos verkliga prövning"
Den ryske presidenten Boris Jeltsin kan fira sin seger över duman men den är föga värd om han lämnar sin nye premiärminister att på egen hand söka ta kontroll över parlament och byråkrati.
Jeltsin har nästan oinskränkt makt i Ryssland och nu måste han aktivt stödja den unge Kirijenko annars blir valet snart betydelselöst.

98-18 s 9
"Lebed vann delseger i Sibirien"
Han fick flest röster men inte majoritet så det blir ett andra val!

98-19 s 7-8
"Den ryska björnen brummar igen"
Ryssland vill trycka på Georgien, Lettland men även ha synpunkter på Norge som sägs vara ett ombud för USAs intressen. I Försvaret av fosterlandet hörs särskilt borgmästaren i Moskva, Luzsjkov. Han jämför Lettland med Pol Pot!!

98-19 s 9
"Det mesta är sig likt i Moskva trots allt ståhej"
De flesta kom till baka i Kirijenkos regering efter utrensningen. Dock saknas tre: Tjernomyrdin, Tjubais och Kulikov. Dessa har utmanat Jeltsins auktoritet.

98-21 s 6-8
"Rysslands syn på väst färgas av misstänksamhet och skepsis"
Ibland verkar det som om Ryssland har flera olika utrikespolitiska koncept och ibland verkar det som om det inte fanns något slld. Vad Ryssland i verkligheten har är en svag regering och en känsla av att vara orättvist behandlad när det gäller landets ställning i världen.
Ryssarna är irriterade på att deras välstånd inte liknar Europas och USAs.
Men nu får Ryssland vara med i G7-klubben, som blir G8, om än som en udda medlem.
USA knyter kontakter med f d USSR-delstater. Detta irriterar Jeltsin som mer eller mindre tvingar in dem i OSS, där de flesta inte vill vara. Ryssland uppfattar Europa som mer positivt "det goda väst". Men det kan vara en missuppfattning. EU kan i stället bli en ny mur mot öst. Ryssland kan skadas mer av ett österut växande EU än av Nato.

98-21 s 7
"Jeltsin gjorde en utflykt i Cyberrymden"
MSNBC ett samarbete mellan Microsoft och NBC inbjöd Jeltsin till en chat. Han ställde upp och svarade på frågor i 30 minuter.

98-22 s 11-13
"Tsar Boris är sällan tråkig, men är han bra för Ryssland?"
Är han fortfarande en garant för demokrati i Ryssland? Tjänar han folket eller finans- och industrimännen? Det kanske är dags för västmakterna att satsa på en ny häst om inte så inför presidentvalet år 2000!

98-25 s 8-9
"Fyodorov skall få ryssarna att betala skatt"
Ryssarna är kroniska skattesmitare. Bara dumbommar betalar skatt och de får skylla sig själva. Men nu har en man med mycket hårda nypor fått uppdraget att ta fast skattesmitare och bygga upp folkets skattemoral.
En skatteindrivarbyrå har bildats med stridsmundering besöker de företag och rika privatpersoner. Bara 3,2 miljoner av 150 skickar in sin självdeklaration idag. Först måste man rensa bort alla korrupta skatteinspektörer.

98-27 s 7
"Decentralisering är inte alltid bra för demokratin"
Elaka småtsarer styr i Rysslands delrepubliker och regioner. Och de slår alltför ofta dövörat till mot Kreml och det - ostraffat. Kreml får allt svårare att kontrollera regionerna.

98-30 s 9-12
"Kan krisen i Ryssland leda till fascism?"
Ja, säger Boris Jeltsin, om tillståndet i landet blir ännu sämre. Delvis p g a sina egna brister kan han få rätt.
Rubeln faller, utländska investerare drabbas av panik. Aktiemarknaden halveras. Oljepriserna sjunker. Offentligt anställda får ingen lön. Städer är utan gas och elektricitet. Kirijenkos nya regering är hotad. Internationellt stöd är nödvändigt. Man talar om lån på 50 miljarder dollar!
Situationen är god jordmån för de extrema partierna. Lebed och andra generaler är politiskt aktiva. Även arbetarna gör revolt. Strejker i nyckelsektorer kan sprida sig.
Tidigare fanns lugnande faktorer: främst ett hopp om framtida välstånd hos folket. En annan stabilisator var Tjernomyrdin. Jeltsin är en förbrukad man. Oligarkierna ser sig om någon annan. Närmast ligger idag Lebed och Moskvas borgmästare Lusjkov. Guvernörerna börjar gå sina egna vägar.

98-31 s 5-6
"Kriminella byråkrater är farligare än maffian i Moskva"
Företag från väst måste vara beredda att försvar sig mot oärliga tjänstemän.
Man har nu kommit ifrån det "maffiabeskydd" som hotade företagen närmast efter USSRs sönderfall. Genom att hyra beväpnade vakter, TV-övervakning och kontroll av besökares id-handlingar har han stängt åtminstone de mest primitiva gangstrarna ute. De mest klipska kriminella har därför infiltrerat statliga organ för att på det sättet avtvinga någons pengar.

98-34 s 5-6
"Desperata tider kräver desperata åtgärder"
Rysslands regering gav på måndagen efter för marknadens påtryckningar och köste rubeln från dess fasta kurs. Dessutom frystes den inhemska skuldmarknaden och det infördes ett moratorium på 90 dagar för kommersiella skulder till utlandet. Regeringen har vidgat rubelns svängrum och tillåter den nu att fluktuera mellan 6 och 9,6 rubel per dollar fram till årets slut.

98-35 11-12
"Jeltsin försöker vrida klockan tillbaka"
Rysslands president Boris Jeltsin avsätter en syndabock och utnämner en f d regeringschef, som för bara några månader sedan avsattes som syndabock. Många börjar undra om det inte är Jeltsin själv som är det stora problemet.
Sedan rubeln fallit och regeringen beslutat att inställa betalningen av alla kortfristiga lån fick premiärministern Kirijenko gå och Tjernomyrdin komma tillbaka. Tillbaka till startrutan!

 98-36 s 9-12
"Rysk roulette"
Rubelns kollaps har skapat kaos på världens marknader och ställt både Ryssland och Jeltsin vid avgrundens rand.
(Här är en beskrivning av vad som hänt som ger ett betydligt mer dramatiskt intryck än vad man kunnat få tidigare. Rubeln sjönk som en sten. Köande försökte få ut sina bankmedel.
Duman som är kommunistdominerad vägrar godkänna Tjernomyrdin som ny premiärminister och vill återgå till planekonomin. Frågan är bara hur långt den nya regeringen kommer att vrida klockan tillbaka.
(en oerhört dramatisk och oroväckande artikel i Newsweek. En sådan kan bli en självuppfyllande profetia!)

98-36 s 11
"Ryssarna är ett luttrat folk"
Många återfaller till mönstret under Sovjettiden. Svart marknad i hårdvaluta uppstår. Hamstring börjar på den svarta varumarknaden.

98-36 s 13
"Elden är lös"
Boris Jeltsins försök att utnämna Viktor Tjernomyrdin till premiärminister gick i stöpet.
94 röstade för. 251 mot! Men tre omröstningar totalt kan det bli. Sedan upplöses duman och det blir nyval.

98-38 5-6
"F. d. spion blir Rysslands nye ledare"
Jevgennij Primakov har utnämnts till premiärminister. Han var innan utrikesminister och försöker stärka Ryssland i världsopinionen på USAs bekostnad. Han var medlem i kommunistpartiets CK under sovjettiden!
Han har ett starkt stöd i duman.

98-38 6-7
"Centrifugalkraften är stark i Ryssland"
Rysslands regionala ledare trotsar öppet Moskvas påbud. Från Volga till Sibirien utmanar provins- och regionalfurstar centralmaktens ledare i Kreml. Och Kreml, som måste begränsa anslagen till provinserna, får allt svårare att kontrollera regionerna.

98-38 7
"Ryssland girar mot kommandoekonomi"
Jegor Gajdar gick i spetsen för en demonstration. Primakov har utnämnt Maslijukov till biträdande premiärminister, Han var chef för planhushållningen under Gorbatjovs tid.
Ryssland har blivit en parlamentarisk republik mot dessförinnan en presidentrepublik.

98-41 11-15
"Kapitalism på ryska"
Korruptionen är det som får hjulen att snurra i den ryska ekonomin"
Ryssarna tar inte hand om alla barnhemsbarnen. De blir nästan alla kriminella. Hårda fängelsestraff väntar dem även för småbrott.
Dagens mutsystem och svågerpolitik tycks vara det som etablerar det nya Ryssland. Under kommunisttiden tillhörde allt alla eller ingen och det var fritt fram för var och en att roffa åt sig.

98-41 14-15
"Primakov vädjar om sammanhållning"
Han vädjar till delstaterna att värna om federationen. Guvernörerna utnyttjar dödläget och lägger beslag på skattemedel och industrier.

98-41 16-17
"Nemtsov ute i kylan igen"
Jeltsins f d rådgivare och medarbetare, reformivraren Boris Nemtsov, lägger ansvaret för den ryska krisen på oligarkin och, inte minst, Jeltsin.
Han var vice premiärminister från mars 1997 Hans reformperiod upphörde abrupt den 17 augusti 1998 när rubeln devalverades. Han förespråkade en "folkets kapitalism" var var länge en populär och aktad politiker. Men när det var tal om att sälja ut relefonmonopolet vill oligarkierna inte längre ha fri konkurrens. Dessa fick stöd av Tjernomyrdin. Jeltsin var sjuk och kunde inte ta strid.

98-44 18-19
"Är Jeltsin ett levande lik?"
Jeltsins fysiska svaghet förebådar slutet på en era. Det är inte bara följderna av hans hjärtoperation och andra åkommor som försvagar honom utan även hans dryckesvanor.
Han kan inte längre dölja sitt fysiska förfall.
Jeltsins princip har varit den stalinistiska (eller den socialdemokratiska) dvs att lojalitet går före professionalism.

98-44 18
"Primakovs tystnad oroar"
Han är som oraklet i Delfi sedan han de 11 september övertog regeringsansvaret. Det har åsamkat Ryssland synlig skada.

98-46 20-21
"Moskva återgår till den gamla ordningen"
"Statens roll, speciellt i svåra tider, är att garantera ekonomisk ordning" deklarerade Primakov, den nye premiärministern. Ryssland ska trycka upp pengar för att kunna betala alla skulder men hur går det då med penningvärdet?

98-46 21
"Ryssland får hjälp"
USA skickar 3,1 miljoner ton vete till Ryssland. Skörden i Ryssland blir 52 miljoner ton , den sämsta på 50 år! Det är tredje gången sedan kommunismens fall som USA ger livsmedelshjälp åt Ryssland!

98-47 10-11
"Primakov förmår, om inte annat, skapa lite lugn"
Efter två månader råder fortfarande ovisshet om Rysslands ekonomiska planer, men den turbulenta ryska politiken har kommit in i ett lugnare skede. Gatorna är lugnare och hotet om våld verkar vara bortblåst. Hans närmaste medarbetare är oeniga om hur mycket sedlar som ska tryckas och om hur långt från den marknadsliberala vägen man bör avlägsna sig.

98-47 11
"Schröder satte punkt för bastupolitiken"
Dvs Schröder kontaktar många andra människor i Ryssland än Kohl som träffade Jeltsin i bastun. Schröder träffade bl a Lebed och Zyuganov.

98-48 s 15-16
"Krisen i Ryssland jämnar vägen för nedrustningsavtalet Start II"
Det har gått nästan sex år sedan presidenterna Bush och Jeltsin gratulerade varandra till ett stort steg framåt i nedrustningsförhandlingarna efter att ha undertecknat START II-avtalet. Men först nu ser det ut som om det ryska parlamentet är redo att ratificera det. Detta beror på det allt svagare ryska försvaret.

98-48 s 16-17
"Luzjkov mobiliserar sina styrkor"
Hela hösten, samtidigt som Ryssland har gått in i kris efter kris, har Moskvas energiske och stridbare borgmästare Jurij Luzjkov försökt få fart på sin ännu ej officiellt deklarerade kampanj för att efterträda Jeltsin, och han tar varje tillfälle i akt att armbåga sig in på den nationella scenen. Han har en enorm makt i Moskva. Att kritisera Jeltsin är ofarligt men ingen vågar stöta sig med Luzjkov.

98-48 s 17
"Ryska politiker fördömer mord på kollega"
Galina Starovoitov, en av landets mest frispråkiga liberala parlamentsledamöter sköts till döds i porten till sin bostad. Hon tillhörde "Demokratiskt Val" och bekämpade kommunismen och antisemitismen.

98-51/52 s 9-10
"Väst skänkte miljarder dollar till ingen nytta"
USAs övertro på en grupp reformivriga ryska politiker förvärrade den ekonomiska krisen i Ryssland. Detta anser Andrew Nagorski i en artikel i Newsweek.