Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Nepal

 Karta
 Info Nepal News
Nepal Weekly
Nepal, dessa sidor innehåller sammanfattningar av artiklar om Nepal som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

99-18/19 s 19-20
"Nepal är maoisternas högborg"
I Nepal utkämpas ett blodigt "folkkrig" mot staten och de rika jordägarna.
I maj ska parlamentet väljas. Maoisterna hotar med våld mot alla som inte bojkottar valet. Till den 15 januari då parlamentet upplöstes var det marxist-leninistiska partiet i koalition med kongresspartiet. Partiledaren Bhattarai kräver att kungens privilegier avskaffas och att man fryser relationerna med det hegemonistiska Indien. Deras gerilla består av 2000 personer med hemmagjorda vapen. Våldet lamslår turismen i detta hippieparadis med sin legendariska huvudstad Katmandu.

2001-23 s 18-19
"Palatsmassaker skakar Nepal"
Efter omskakande händelser med flera dödsoffer i det kungliga palatset har Nepal på mindre än en vecka bytt kung två gånger. Kung Birendra och flera medlemmar i hans familj miste livet under mystiska omständigheter. Kungens son Dipendra uppges ha varit gärningsmannen. Han försökte sedan ta sitt eget liv och lyckades efter några dagar. Då hade han redan utropats som sin fars efterträdare på tronen. När han dog efterträddes han i sin tur av sin farbror Gyrandera. Den mycket instabila situationen kommer mycket olägligt för regeringen som misstänks för korruption och den maoistiska gerillan vinner anhängare på landsbygden.

2001-26 s 18-19
"Landssorg förlamar Nepal"
Nepals ekonomi som är överdrivet beroende av turism och hjälp från utlandet och tillståndet i grannlandet Indien har blivit ännu mer sårbar efter massakern på 10 medlemmar av den kungliga familjen i början av juni. Människorna har inte börjat arbeta ännu, de sörjer som i chock. Den stora turistströmmen har tagit sina regeringars råd att undvika Nepal på allvar.

2001-48 s 20
"Undantagstillstånd i Nepal"
Kung Gyanendra, som bror till den kung Birendra som mördades av kronprinsen, har deklarerat undantagstillstånd och beordrat landets arm´´e att krossa den maoistiska gerilla som försöker störta monarkin. Flera hundra personer hade innan dess mördats när rebeller anföll säkerhetsposteringar.

2002-08 s 19
"Rebellräder dödade många i Nepal"
Kommunistiska rebeller, med "inspiration" från Mao Zedong, har dödat minst 129 personer, poliser, soldater och civila. Därmed undergrävs utsikterna till fred i detta fattiga land i Himalaya, ett land som fortfarande inte har hämtat sig från chocken efter massakern i det kungliga palatset förra året.

2002-09 s 18
"Ny regeringsoffensiv mot gerillan"
Nepaliska soldater dödade under veckoslutet minst 76 maoistiska rebeller i en offensiv mot gerillan som kämpar för att störta landets konstitutionella monarki.

2002-18/19 s 26-27
"Det växande upproret hotar demokratin i Nepal"
De maoistiska rebellerna har blivit djärvare och farligare. De senaste månaderna har den maoistiska gerillan, som har inspirerats av Sendero Luminoso i Peru och som leds av två överklassbrahminer med god utbildning, intensifierat gerillakriget med alltmer brutala metoder. De båda ledarna tros bo i Indien. Gruppen finansierar sig genom bankrån och utpressning och stöld ur vapenlager.

2003-36 s 18-19
"Nya strider befaras i Nepal"
I 7 månader har det varit vapenvila. Men nu har fredssamtalen i Nepal avbrutits och den maoistiska gerillan hotar med nytt våld. Man befarar att det sexåriga upproret tar fart igen. Drygt 7000 människor har dödats. Rebellerna vill eliminera monarkin i landet.

2003-45 s 24
"Maoisterna drivs av USA-hat"
Kamrat Prachanda, ledare för de maoistiska rebeller som sedan 1996 utkämpar ett hänsynslöst inbördeskrig i Nepal, har meddelat att han ändrat strategi. Attentaten ska inte längre riktas mot den offentliga infrastrukturen utan mot personer med anknytning till USA. Prachanda hatar de "amerikanska imperialisterna" eftersom de förser regeringen i Katmandu med pengar som hjälper den att finansiera landets militär som sedan 2001 driver en hänsynslös kamp mot terroristerna. 8000 personer har hittills dött i terroraktioner. Maoisterna vill ha en ny författning som inte bygger på monarki.

2004-28 s 25
"Nepal har fått en ny regering"
Nepals nye premiärminister har bildat en flerpartiregering i ett försök att inleda fredsförhandlingar med landets maoistiska rebeller och sätta punkt för deras uppror som har dödat tusentals människor. Rebellernas mål är att ersätta den konstitutionella monarkin med en kommunistisk regim.

2004-35 s 14
"Nepalesisk kamp för att bryta rebellernas grepp"
Sedan några veckor blockerar maoistiska rebeller den nepalesiska huvudstaden Katmandu från övriga kungariket. Den har nästan skurit av alla varutransporter till och från staden. Andra stora städer är på väg att röna samma öde. Sedan 1996 verkar en rebellstyrka med det uttalade målet att störta monarkin med kungen Gyanendra i spetsen.

2005-1/2 22-23
Fredsviljan saknas"
Kungen, politikerna och maoisterna smusslar medan Nepal brinner. Utsikterna till fred efter 9 års uppror är lika dåliga som någonsin. Fattigdom, orättvisor, etnisk diskriminering och kastförtryck - dvs det som underblåste upproret finns kvar. Maoisterna som tycks ha förlorat mycket av det folkstöd man hade, utnyttjar oenigheten mellan och inom de politiska partierna och mellan partierna och monarkin.

2005-7 s 11
"Kungen tillrättavisas"
USA, Storbritannien och Frankrike har beslutat att kalla hem sina ambassadörer från Nepal. Beslutet är ett försök att sätta press på kung Gyanendra, som stick i stäv mot författningen har upplöst landets regering och utlyst undantagstillstånd.

2005-17 s 21
"Helvetet i Himalaya"
Kina och Indien närmar sig varandra lite försiktigt, men Nepal, som ligger inklämt mellan dem, fortsätter sin väg mot kaos. Det är riktigt illa i Nepal. Nio år av brutalt krig mellan den kungastyrda regeringen och maoistiska rebeller har redan skördat 11200 liv. Maoisterna blockerar vägar, tvångsrekryterar unga människor, utövar utpressning och terrorherravälde. Sedan den 1 februari då kung Gyanendra gjorde sig enväldig och införde undantagstillstånd, råder inte längre fundamentala rättigheter som yttrandefrihet och rörelse- och mötesfrihet. Optimisterna påpekar att maoisterna har stora problem, eftersom de är hatade, fruktade och har ett ledarskap som inte kan skryta med att vare ett alternativ ens till monarkin. En monarki som å andra sidan kungen, den tolfte i sin dynasti, nu själv har satt på spel.

2005-20 s 14
"Masskidnappningar i Nepal"
Nepalesiska soldater har återupptagit sökandet efter hundratals barn, som har rövats bort av den maoistiska gerillan i landets västra del. Rebellerna har tidigare kidnappat barn under få dagar för att hjärntvätta dem och sedan skicka hem dem igen.

2006-4 s 15
"Kritiskt läge i Nepal"
Sammanstötningar mellan maoistiska rebeller och regeringsstyrkor i Nepal krävde under veckoslutet minst 25 liv. Rebellerna har varnat för att de kommer att angripa var och en som offentliggör sin kandidatur i den planerade valen 8 februari eller som hjälper regeringen att hålla valen. Kungen avsatte regeringen och tog enväldigt makten i februari i fjol.

2006-7 s 22
"Ömkligt maktspel"
De farsartade valen i Nepal gjorde bara situationen ännu värre. Politiska partier med sammanlagt drygt 90 % av platserna i Nepals senaste parlament hade rekommenderat bojkott av valet. Valkommissionen rapporterade att valdeltagandet var 20 %. Att valen var helt meningslösa var uppenbart för alla utom den kungliga regeringen. För kung Gyanendra var det ett misslyckat försök att legitimera makten.

2006-16 s 14
"Ursinnet växer i Katmandu"
Den ekonomiska krisen försvagar kungens ställning mer än något annat. Efter 14 dagar då strejkerna nästan skapat en total lamslagning börjar det råda brist på viktiga förnödenheter. Den oppositionella "sju parti-alliansen" utnyttjar den ekonomiska krisen. En talesman för den uppmanade i lördags sina landsmän att inte betala skatt, vatten-, el- och telefonräkningar. Välorganiserade demonstrationer mot kungen blandas med ungdomsgäng som stuckit bilar i brand och uppträtt hotfullt mot allmänheten (maoisterna?). Det finns risk för att motståndsrörelsen urartar i våld och anarki.

2006-17 s 18
"Kungen gav vika"
Kung Gyanendra i Nepal trädde fram i TV sent på måndagen för att meddela att han viker för folkets krav och överlämnar styret till landets valda parlament, som upplöstes för fyra år sedan. Kungen har emellertid inte stigit ner från tronen utan bara lämnat ifrån sig den makt han grep för 14 månader sedan med hjälp av säkerhetsstyrkorna. De maoistiska rebellerna nöjer sig inte med detta utan kräver en folkomröstning om en ny författning som ska avskaffa monarkin och ersätta den med en republik.

2006-17 s 19
"Maoisterna är inte nöjda"
Nepals oppositionella sjupartiallians har utsett den förre premiärministern Girija Prasad Koirala till ny regeringschef och ställt krav på val till en konstituerande församling varmed maoisterna ska involveras i den politiska processen. Men det är tveksamt om maoisterna, som har utkämpat ett "folkkrig" för att störta monarkin sedan 1996, är beredda att samarbeta med regeringen.

2006-18 s 16
"Rebellerna står inför ett svårt val"
Nepals maoistiska rebeller har mjuknat och utlyst en tremånaders tillfällig vapenvila i hopp om att stora förändringar är på gång. Men många av maoisterna betvivlar att monarkin verkligen böjer sig för folkets vilja när det kommer till kritan. Samtidigt betvivlar många nepaleser att det går att tämja maoisterna. Maoisternas väpnade gren tros bestå av 7000 heltidskrigare som stöds av 25000 militanta anhängare. De kontrollerar stora delar av landsbygden.

2006-20 s 22
"Politikerna skjuter upp viktig reform"
Nepals sju etablerade partier har skjutit upp sina planer på att formellt begränsa kungen makt. En resolution skulle ha antagits av parlamentet i måndags, men den bordläggs nu tills regeringen har utökats med fler medlemmar.

2006-24 s 8
"Kungen förlorade vetorätten"
Parlamentet i Nepal har berövat kung Gyanendra all makt, inklusive rätten att lägga sitt veto mot nya lagar. I förra månaden gav kungen med sig efter flera veckor av protester och beslöt att återinsätta parlamentet. Detta röstade därefter enhälligt ja till en resolution, som berövade kungen hans makt över armén och hans immunitet och skattebefrielse.

2006-42 s 12
"Tröga förhandlingar"
Fredssamtalen mellan Nepals sju politiska partier och den maoistiska gerillan har avslutats utan att enas om monarkins framtid eller avväpningen av rebellerna. Premiärminister Girija Prasad Koirala förordar "en ceremoniell roll" för monarkin vilken maoisterna emellertid vill eliminera. De sju partierna kräver att maoisterna avväpnas innan de ansluter sig till en interimsregering. Dessa stannar emellertid hellre utanför regeringen än lägger ner sina vapen.

2006-49 s 22-23
"Maoisterna har nyckeln till fred"
Maoistledaren Prachanda kan få svårt att övertyga sina soldater om att kompromiss och maktdelning är att föredra framför fortsatt kamp. I förra veckan undertecknades överenskommelsen "om kontroll av vapen och arméer" mellan den nepalesiska regeringens förhandlare och maoistrebellerna. Den innebär att armén och rebellerna ska deponera lika mycket vapen i speciella depåer kontrollerade av FN och att val till en konstituerande församling planeras att hållas i juni. Många misstänkar att maoistledaren får svårt att acceptera "bourgeoisins demokrati". En maoistisk utbrytargrupp motsätter sig kompromissen och för alltjämt en väpnad kamp mot regeringen.

2006-49 s 23
"Vapenvila är inte detsamma som fred"
Kriget i Nepal har äntligen tagit slut, åtminstone på papperet. Goodwill och optimism har ersatt bitterhet och misstänksamhet. Men genomförandet av avtalet är inte en självklarhet. Det utbredda politiska våldet måste kontrolleras ända fram till nästa års val av en konstituerande församling. FN som ska övervaka insamlingen och kontrollen av vapenöverlämningen saknar mandat och har inte tillräckligt pengar för att få gruppen organiserad till en fungerande, operativ enhet. Freden är ännu bara en vapenvila.

2006-49 s 24
"Ett historiskt experiment"
Intervju med maoistledaren Prachanda som egentligen heter Pushpa Kamal Dahal som kommenterar den väpnade motståndskampens slut och Nepals framtid. Målet är att avskaffa den förhatliga monarkin som styrt Nepal sedan mer än 230 år. Om parlamentet skulle rösta för att monarkin skulle få en ceremoniell roll i Nepal i framtiden skulle Prachanda acceptera detta påstår han fast han vet att bara "en lite klicka korrumperade, rika lismare" är för en sådan lösning. Om "massorna" ger honom förtroendet att bli president då måste han ställa upp.

2007-03 s 25
"Utbrytare strejkade"
Kommunistiska rebeller i södra Nepal blockerade under veckoslutet nästan alla kommunikationer till resten av landet. Rebellerna är en utbrytargrupp ur maoisterna, som i måndags tog plats i landets nya parlament. Tarai befrielsefront, som bröt sig ur den maoistiska rörelsen 2004, kräver ökade rättigheter för Madeshifolket, som lever i Nepals sydliga slättregion. Madeshi anser sig diskriminerat.

2007-11 s 28-29
"Monarkin hänger på en skör tråd i Nepal"
En tragisk händelsekedja gjorde prins Paras till tronarvinge men många av hans undersåtar vill till varje pris förhindra att han någonsin bestiger tronen. Det var i juni 2001 då då dåvarande kronprinsen Dipendra, i fyllan och villan mördade sina föräldrar och flera andra släktingar, deprimerad som han var av att föräldrarna ogillade hans flickvän. Han sköt sig därefter till döds. Den mördade Birendas bror, Gyanendra, utropades till kung och hans son Paras blev kronprins. Kungen är hjärtligt avskydd men nepaleserna hatar hans son ännu mer. Paras är känd för sitt drickande, sitt ohyfsade sätt och sin vårdslösa körstil. Han körde 2000 över och dödade den välkände sångaren Gurung och att sedan varna polisen för att rapportera olyckan. Den kungliga immuniteten räddade honom.

2007-25 s 24
"Det är något ruttet i kungariket Nepal"
Korruption, nepotism och straffrihet äventyrar fredsprocessen i Nepal. Nepotism och partiskhet i utnämningspolitiken undergräver alla samhälleliga institutioner. Offentliga uppdrag delas ut till släktingar och vänner utifrån hur lönsamma dessa är för dem som får dem. Meriter och förmåga att göra något inom ramen för tjänsten beaktas inte.

2008-16 s 14
"Maoisterna ska styra Nepal"
De preliminära resultaten efter förra veckans val visar att väljarna har avsatt de flesta av landets veteranpolitiker och därmed öppnat för en radikal brytning med det förgångna. Av de 178 direktvalda platserna i den nya författningsförsamlingen har maoisterna lagt beslag på fler än hundra. Maoisternas främsta mål är att avskaffa den 240 år gamla monarkin. En annan stor utmaning är energiförsörjningen.

2008-22 s 12
"Kungen måste flytta ut"
Den nepalesiska regeringen meddelade i början av veckan att den kommer att använda våld för att fördriva den impopulära kung Gyanendra från det kungliga palatset om han vägrar att flytta ut självmant när den 239 år gamla monarkin upphäva. En speciell församling, som valdes i april, sammanträdde för första gången i onsdags och upphävde formellt monarkin, enligt en fredsuppgörelse med den maoistiska gerillan som satte punkt för inbördeskriget.

2008-24 s 24
"Exkung söker meningsfull sysselsättning"
Medlemmarna i Nepals kungliga familj har packat ihop sina ägodelar och flyttat ut ur palatset sedan parlamentet bestämt att monarkin skulle avslutas. De kungligas påstående att de är reinkarnationer av hinduistiska gudar räddar dem nog inte åt eftervärlden men historien om exkungar och exkejsare ger budskapet att han bör vänta tills de nya maoistiska härskarna har gjort landet besviket; gör goda gärningar under tiden men avstå från politik; och försök göra lönsamma, diskreta affärer vid sidan om.

2008-31 s 13
"Maoisterna avsäger sig regeringsmakten"
Maoistpartiets kandidat Ramraja Prasad Singh förlorade presidentvalet mot Dr Ram Barah-Yadav. Nu säger maoistpartiets ledare att de inte vill vara med om att bilda Nepals första icke-kungliga regering. Detta ses som ett slag mot landets fredsprocess.

2009-19 s 20-21
"Maoisterna hoppade av regeringen"
De politiska partierna i Nepal började i tisdags diskutera bildandet av en ny koalitionsregering. Landets maoistiska premiärminister, Prachanda, avgick i måndags på grund av att han velat avskeda arméchefen men inte fått koalitionens stöd. Maoisternas valseger väckte hopp i detta fattiga land i Himalaya, men det dröjde inte länge förrän det började lida av elavbrott, höga priser, bränslebrist och allt sämre säkerhet.

2010-04 s 25
"Allt är bråttom i Nepal"
Staten i Nepal i Himalaya ska ha en helt ny organisation på plats 28 maj. Då upphör nämligen interimsförfattningen och ingen kan säga vad som kan komma att hända om den nya författningen inte har godkänts. Det osäkra läget och risken för politisk instabilitet kan få konsekvenser för resten av Asien. Nepal har haft en mycket märklig politisk utveckling. På fem år har landet avskaffat en feodal monarki, förvandlats från hinduistiskt kungarike till en sekulär stat, etablerat en ny författningsförsamling och utropat en demokratisk republik, Det mest brådskande nu är att integrera de två arméerna. Den ena är Nepals armé, den andra är Folkets befrielsearmé på 19000 man som kontrolleras av maoisterna. Båda arméerna är fortfarande intakta och motsätter sig civil insyn. FNs försök att integrera arméerna avbröts i fjol utan resultat.

2010-18 s 26
"Landsstrejk i Nepal äventyrar de sista etapperna i fredsprocessen"
Tiotusentals maoistiska demonstranter i Nepal inledde i söndags en landsomfattande strejk som lamslog stora delar av landet. Demonstranterna kräver att premiärministern avgår så att de själva kan bilda en ny "nationell enhetsregering" som kan fullborda fredsprocessen och avsluta arbetet med en ny författning. Nepal, som förr var en monarki är idag en bräcklig demokrati som före den 28 maj ska ha ett förslag till en författning med riktlinjer för hur den nationella regeringen och en federalistisk stat ska byggas upp.

2010-38 s 10-11
"Rivalerna på världens tak"
Konkurrensen mellan stormakterna blir allt hårdare i Himalaya. Striden mellan Indien och Kina kommer vid en mycket känslig tidpunkt i Nepals haltande fredsprocess, som syftar till att sätta definitiv punkt för tio års maoistiskt uppror. Maoisterna uppkomst som det största partiet i Nepal har rubbat balansen och fått Indien att närma sig den maoistfientliga fraktionen. Den maoistledda koalitionen kollapsade förra året och ersattes av en maoistfientlig regering stödd av Indien. Men den nya regeringen har inte lyckats ta kontroll över landet.

Samhälle
2011-46 s 28-29
"Början på slutet för Gurkhasoldaterna?"
Nepalesiska Gurkha har tjänat den brittiska armén i två sekler. Nu fruktar unga män tillhörande de så kallade krigarstammarna att en viktig tradition och försörjningsmöjlighet är på väg att försvinna. Mängder av dem friställs och allt färre rekryteras. Det är ett stort problem för Nepal där inkomsterna i många små samhällen från det militära har stor betydelse. Men det är inte bara pengarna som lockar. Det ger en erfarenhet som förändrar hela livet och ger de utvalda en hög prestige.

2012-41 s 28
"Maoistledare öppnar gerillastig för fotvandrare"
Förre maoistledaren Prachanda, som ledde ett uppror i Nepal, satsar nu på en helt ny verksamhet. Han har ordnat en turistled och en guidebok som gör det möjligt för turister att bokstavligen vandra i gerillans fotspår och se gömställen som användes för upproret. Avsikten är att locka mer turister till den fattiga nationen i Himalaya. Cirka 16 000 människor dog i det tioåriga inbördeskriget innan fred slöts 2006.
Prachanda fick sina idéer från rebellerna i Perus gerilla Sendero Luminoso och drömde om att skapa en kommunistrepublik.

Nepal
2013-31 s 25-27
"Framgångssaga står och stampar"
I ett andra försök ska Nepal få en ny författning. Om partierna kan enas denna gång är oklart. Knäckfrågan handlar om att ge missgynnade grupper en starkare ställning genom federala strukturer. Politisk apati har brett ut sig. Nepal hankar sig fram i ett rättsligt vakuum. Nepals övergångsregering har annonserat val till en ny konstituerande församling den 19 november. Den ska fungera som Parlament efter det att den antagit en ny författning. Den stora knäckfrågan är decentraliseringen av makten. I Nepal lever över hundra olika etniska och religiösa grupper och kaster. Cirka 80 % är hinduer och knappt 10 är buddister. 30 % av befolkningen består av Bahun och Chhetri, det vill säga hinduer av den högsta kasten. Sedan monarkins avskaffande 2008 har de missgynnade grupperna stärkt sitt självförtroende. De starkaste av dessa tillhör Madhesi, som utgör knappt hälften av befolkningen. Även Daliterna, de oberörbara, det understa skiktet i kastsystemet, som utgör 13 % vill ha mer inflytande.
I den konstitutionella församlingen har maoisterna majoriteten.
Den politiska instabiliteten skadar landets näringsliv enormt. Investeringsklimatet är dåligt, arbetslösheten är låg och flera nepaleser lämnar sitt land för att söka lyckan i Gulfstaterna.

Demokratisierung in Nepal: Eine ins Stottern geratene Erfolgsgeschichte
http://www.nzz.ch/aktuell/international/auslandnachrichten/eine-ins-stottern-geratene-erfolgsgeschichte-1.18122588

2014-11 s 27
"En Marshallplan mot koleran"
Koleraepidemin i Haiti utgör ett stort hot mot Latinamerika och Karibien. Haiti behöver en Marshallplan för vatten och sanitet för att stävja koleraepidemin som nu utgör ett stort hot mot Karibien och Latinamerika, enligt FNs biträdande generalsekreterare Pedro Medrano Rojas. Epidemin har sedan 2010 dödat 8540 personer och smittat nära 217000 människor.
Sannolikt har kolerabakterierna förts in i landet av FN-soldater som sattes in i Haiti efter den jordbävning som i januari 2010 dödade mer än 217 000 människor. Särskilt är det trupperna från landet Nepal och är misstänkta där för att strax innan ägde ett kolerautbrott ut i Nepal sedan avloppsvatten tillåtits förorena dricksvattnet.
Överlevande från utbrottet 2010 stämmer nu FN på höga skadestånd, medan FN hävdar juridisk immunitet.
http://www.theguardian.com/global-development/2014/mar/07/haiti-cholera-epidemic-major-threat-latin-america-caribbean
" Cholera epidemic in Haiti 'poses major threat to Latin America and Caribbean'

2015 -20 s 15-16
"Unga kvinnor som överlevde jordbävningen hotas att bli sålda som sexslavar utomlands"
Män i kriminella nätverk låtsas vara hjälparbetare för att nå fattiga byar på landsbygden varifrån cirka 15 000 flickor årligen skickas till bordeller.
Tiotusentals unga kvinnor från regioner som drabbats av jordbävningar i Nepal är utsatta för människosmugglare som förser ett bordellnätverk i södra Asien, rapporterar observatörer i Katmandu och andra områden.
Jordbävningen dödade mer än 7000 personer och ödelade fattiga byar på landsbygden. Hundratals människor sina hem och ägodelar. Flickor och unga kvinnor i byarna har länge varit föremålför människohandlare som röver bort dem och tvingar dem till sexarbete. En del av dem förs till Sydkorea men även så långt som till Sydafrika.

Nepal
2017-48 18-20
"De vandrade i dagar för att rösta"
Den förrädiska vägen som kopplar samman den avlägsna sherpa-byn i Himalaya med resten av världen var ovanligt folktät nyligen. Mängder av väljare vandrade i flera timmar längs smala bergsvägar för att rösta i Nepals första parlamentsval 2006.
De asiatiska grannländerna har upplevt decennier med snabb tillväxt men Nepals erfarenheter har varit annorlunda. Korruption och instabilitet har bromsat utvecklingen i den lilla Himalya-nationen. Valet är för många nepaleser en ljuspunkt efter år av instabilitet. Tidigare demokratiexperiment på 1950-talet och 1990-talet misslyckades. Sedan följde katastrofer: Tio medlemmar av den kungliga familjen sköts till döds av kronprinsen under en middag 2001; ett tio år långt inbördeskrig tog fler än 16 000 människors liv; och en förrödande jordbävning 2015 dödade över 8000 personer.
På nationell nivå står valet mellan Nepals kongressparti och Vänsteralliansen, som är en sammanslutning av de tidigare maoistrebellerna och Nepals kommunistparti.


sidans topp