Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Malta

Karta
Info The Times of Malta

Malta, dessa sidor innehåller sammanfattningar av artiklar om Malta som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel

2003-11 s 3
"Malta sa ja till EU"
Maltas medborgare röstade i lördags ja till medlemskap i EU i en folkomröstning, som var föremål för stort intresse och mycken nervositet i EUs medlemsländer. Även om invånarantalet bara är 400000 föregicks valet av en intensiv debatt i den f d brittiska kolonin och valresultatet, 53, 65 % för, ansågs vara en viktig fingervisning inför de övriga 9 kandidatländer som ska rösta i år. Valet var dock bara rådgivande och är inte bindande för Maltas regering.

2003-16 s 5
"Malta klart för medlemskap"
Maltas folk återvalde premiärminister Adamis regering och det betyder att Malta övervunnit det sista hindret på vägen mot EU-medlemskap 2004. Maltas oppositionsparti hade lovat att stryka Malta från kandidatlistan om det partiet vann. Men så skedde nu icke.

2004-18 s 16
"Ewropeja eller Ewropea?"
De nya EU-medborgarna på Malta har svårt att enas om hur de nya EU-begreppen ska stavas. Den f d brittiska kolonin har 400000 invånare. Många talar perfekt engelska men alla 85000 sidor EU-lagar ska översättas till maltesiska som bara talas på Malta. Många tekniska och ekonomiska uttryck finns det inga maltesiska ord för.

2004-24 s 11-12
"Valet är en fråga om liv och död"
Abortfrågan och hotet om begränsade jakträttigheter väcker starka känslor hos Maltas väljare. I Malta där den katolska kyrkan fortfarande har stort inflytande och vars 400000 invånare är varmt religiösa kan det vara mycket skadligt att uppfattas som abortförespråkare. I EUs minsta land är valkampanjen het och intensiv. Minst 80 % kommer att deltaga i parlamentsvalet trots att Malta bara får 5 ledamöter. Maltesiskan, med rötter i arabiskan är det första semitiska språket i EU. Engelskan är Maltas andra språk.

2006-25 s 16-17
"Malta invaderas"
Den lilla Medelhavsön Malta har svårt att anpassa sig till strömmen av desperata afrikaner, som anländer i rangliga båtar efter en vådlig färd över havet. Landet har bara 400 000 invånare och är mer tättbefolkat än Bangladesh. I Malta är det "nästan acceptabelt att erkänna att man inte vill ha med flyktingarna att göra". Även i Danmark, Norge och Storbritannien har invandringsfientliga politiska partier vunnit gehör bland väljarna och mittfårans politiska partier lutar allt mer åt striktare invandringspolitik. Många av invånarna i Malta, som är en övervägande vit, katolsk nation, är mycket irriterade på det växande antalet afrikaner, varav merparten är svarta muslimer.

2007-24 s 12
"Tvingas bära hela bördan"
Sverige och Malta lyckades på tisdagen inte övertala övriga EU-länder att dela bördan av de tusentals afrikanska och irakiska flyktingar som söker till respektive land. Sverige väntar i år över 20000 ansökningar om uppehållstillstånd från irakier som vill lämna sitt land.

2007-44 s 6
"Malta blir ett viktigt brohuvud"
Euron och ny teknik förändrar Maltas ekonomi. I januari lämnar Malta liran till förmån för euron och all undanstoppad valuta ska innan dess handlas upp. Efterfrågan på dyra kapitalvaror har gått i topp. Redan medlemskapet i EU innebar en ökning av inhemska investeringar. 25 gånger mer än för 10 år sedan. Utlänningar lockas också att investera på grund av ett rimligt skattesystem och låga levnads- och arbetskraftskostnader. Ett kryphål i den maltesiska lagen gör det möjligt för farmaceutiska företag att utveckla kopior av patenterade läkemedel för att snabb marknadsföring när patenten gått ut. De mest spektakulära nykomlingarna på Malta är emellertid investerare från Förenade arabemiraten som söker ett europeiskt brohuvud.

USA, ekonomi, Malta
2017-19 9-11
"Vi har varit idioter!"
När pensionären Regina Hayes i Roebuck, South Carolina, förde över 75000 dollar av dina besparingar till en investeringsfond, trodde hon att hon skulle hjälpa kristna gruvarbetare i Afrika att kunna konkurrera med storföretagen. Hon lovades en avkastning på 10 % per år. Men hon föll offer för ett bedrägeri med spår som visade sig leda till en för detta EU-kommissionär, John Dalli, 68, som länge varit en inflytelserik person på Malta. 2012 tvingades han bort från sin post i EU på grund av en korruptionshistoria med påstådda mutor. Nu är han misstänkt för att ha lurat investerare på minst 1,5 miljoner dollar. Pengar som han spenderat på lyx t ex en hyra Bhamas-villa.

sidans topp