Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Malaysia

Karta
 Info The Malay Mail
New Straits Times

Malaysia, dessa sidor innehåller sammanfattningar av artiklar om Malaysia som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel

97-38 s 17
"När marknaden går på tigerjakt"
Nu är det tigrarna i Sydostasien som jagas. Smekmånaden är över. Länder som Malaysia har vältrat sig i rikedom och självbelåtenhet samtidigt som det alltmer velat bestämma över finanskapitalet. Pressen startade egentligen med Pekings devalvering av den kinesiska valutan 1994.

97-40 s 11
"Smoke gets in your eyes"
Malaysierna bemöter miljökatastrofen med hunor och kurage.

97-44 s 15-16
"Mahathirs retorik duger inte som vapen"
Mahathirs ställning hotas av den ekonomiska krisen. Mannen som har dominerat Malaysia i 16 år utsätts plötsligt för ovanlig kritik p g a det kärva ekonomiska läget.
Han skyller på utländska demoner och judiska valutahandlare som inte accepterar hans liberala version av islam. När välståndet inte längre ökar hotas hans autokratiska maktposition.

98-42 22-23
"Patriarken i Malaysia har hårda nypor"
När han lät fängsla sin ställföreträdare Anwar ville Malaysias premiärminister Mahathir Mohamad säkra sin ställning. Anwar anklagades för att vara homosexuell. I stället skapade han en martyr åt den demokratiska oppositionen. Orsaken till attacken var att Anwar började avslöja likheter mellan Mahathir och Suharto när det gäller att sko sig själv och familjen på landets bekostnad. Landet är på väg att bli en autokrati.

99-36 s 24-27
"Mahathir i skottgluggen"
Malaysias premiärminister Mahathir Mohamed, som har varit hårt ansatt av en långvarig finanskris och kritiserats för att han avsatte sin utpekade efterträdare, står nu inför sin svåraste valkampanj någonsin. Klarar han att behålla kontrollen över aktiebolaget Malaysia?

2004-13 s 18
"Malaysias regering fortsätter att styra"
Landets största islamiska parti backade rejält i söndagens parlaments- och regionval som resulterade i seger för premiärminister Abdullah Badawis regeringskoalition. Abdullah Badawi tog över premiärministerposten från Mahathir Mohamed i november 2003. Valresultatet berättar att malaysierna tar avstånd från islamiseringen av politiken.

2008-11 s 24
"Abdullah behåller makten … tills vidare"
Malaysias premiärminister, Abdullah Badawi, svor i måndags premiärministereden inför landets kung för ytterligare en femårsperiod, trots att regeringspartiet Nationella fronten, hade lidit det största nederlaget sedan självständigheten 1957. Han företrädare Mahathir Mohamad uppmanade honom att lämna posten som regeringschef eftersom regeringen förlorat sin två tredjedels majoritet för första gången sedan 1969. Oppositionsledaren Anwar Ibrahim menar att folk röstat för en ny tid. Hans parti, Folkets rättviseparti, har starkt stöd hos den urbana medelklassen.
För nästan 10 år sedan hotades Mahathir Mohamad ställning den ekonomiska krisen som drabbat "tigerstaterna". Hans ställföreträdare Anwar Ibrahim ville ta över makten men då fängslades denne anklagad för att vara homosexuell.
Ett problem som kommer att få allt större betydelse är växande motsättningar mellan å ena sidanden malajiska majoriteten å den andra de kinesiska och indiska minoriteterna.

2008-29 s 14
"Malaysisk polis blockerade parlamentet med vägspärrar för att hindra oppositionsledaren Anwar Ibrahim från att delta i en viktig debatt. Den 60-årige oppositionspolitikern hävdar att anklagelserna mot honom on sexuella övergrepp är falska. Han påstår att han utsatts för en komplott. Se tidigare artikel:
1998.

2009-14 s 23
"Malaysia fick ny regeringschef"
Malaysias premiärminister Abdullah Ahmad Badawi, avgick på torsdagen enligt ett tidigare beslut. Posten som regeringschef övergick till hans ställföreträdare och biträdande premiärminister Najib Razak. Den senare beskylls av oppositionen för korruption och inblandning i mordet på en ung kvinna.
2003 efterträdde Abdullah Mahathir Mohamad som hade innehaft posten i många år. Abdullah tillät kritik mot regeringen och släppte medierna fria. Men han lyckades inte stoppa korruptionen eller skapa jämlikhet mellan landets olika etniska grupper.

2010-01 s 16
"Språkstrid"
Den malaysiska regeringen protesterar mot ett domstolsbeslut om att icke-muslimer i fortsättningen ska få använda ordet Allah när de talar om Gud. Beslutet har väckt starka protester från landets muslimska majoritet. Regeringen hävdar att Allah är ett islamiskt ord och att muslimer riskerar att lockas konvertera till en annan religion om andra än muslimer använder ordet. Det arabiska ordet Allah fanns för Islam, och det används av arabisktalande kristna runt om i världen. Myndigheterna konfiskerade nyligen 10 000 biblar på malayiska, därför att de innehöll ordet Allah.

2010-03 s 9
"Attentatsmän gripna"
Polisen har gripit åtta män i samband med attackerna mot en kristen kyrka. Attacker mot elva kyrkor och ett sikhiskt tempel kom efter ett beslut i Högsta Domstolen om att icke-muslimer får lov att använda ordet Allah när de refererar till Gud. Beslutet upprörde många malaysiska muslimer som anser att troende muslimer kan bli förvirrade och lockas att konvertera till annan religion.

2010-04 s 20
"Malaysia är en explosiv blandning av religion, etnicitet och politik"
Den känsliga politiska balansen mellan Malaysias etniska och religiösa grupper har skakats om av en rad attentat mot kyrkor. Islamistiska fanatiker misstänks ligga bakom. Frågan är så känslig att Högsta Domstol den 6 januari fick dra tillbaka sitt domslut.

2012-35 s 26
"Malaysia mot den globala strömmen"
Malaysias ekonomi upplever i motsats till större delen av världsekonomin en förbryllande expansion. Andra kvartalets BNP visar att ekonomin vuxit med 5,4 %. Detta beror på väldiga regeringsutgifter, stora lån till företag från välfyllda banker och en robust efterfrågan från konsumenterna alltsammans sockrat mer löneökningar för statstjänstemän och direkta gåvor till medborgarna. USAs andel av landets export har minskat, däremot har exporten till Asia Pacific kraftigt ökat.
Det finns två hot mot ekonomin, dels den snabbt växande användningen av kreditkort och dels premiärminister Najib Razaks "katt-och-råtta" lek med oppositionen som leds av veteranen Anwar Ibrahim. Senast i april nästa år måste val utlysas.

2012-42 s 19
"Ekonomisk tillväxt döljer sårbarheten"
Malaysias ekonomi har varit en lysande stjärna i regionen samtidigt som världsekonomin har mattats av. Det är främst genom en stark inhemsk efterfrågan och statliga satsningar på infrastruktur projekt, till exempel det nya kommunikationssystemet i huvudstaden Kuala Lumpur. Men under ytan döljer sig ett oroandet strukturellt finansunderskott. Sårbarheten blev tydlig i förra veckan då priset på palmolja en av de viktigaste exportvarorna störtdök i fruktan för överproduktion. 52,6 % budgetunderskott (av BNP) är det största i Asien efter Indien och Pakistan. Senast i april 2013 ska val utlysas. Kampen är hård mot oppositionen som leds av Anwar Ibrahim. Läget är inte det bästa för att införa en generell omsättningsskatt.

2012-42 s 20-21
"Kampen för att få byta kön"
Den feminina gestalten, omsorgsfullt sminkad och iklädd jeans och t-shirt, drar inte åt sig någon särskild uppmärksamhet på snabbmatsrestaurangen i Seremban, tiotalet mil söder om Kuala Lumpur. Tack vare plastikkirurgi i grannlandet Thailand, en daglig dos av hormoner och ett kvinnligt smeknamn kan han möta omvärlden som kvinna.
Fyra män vars identitetskort visar att de är män men som vill framträda som kvinnor har vänt sig till en sekulär domstol i Malaysia för att få rätt till att byta kön prövad. Rätten fastslog att sharialagen gäller för alla malajiska män som är födda muslimer.
I det huvudsakliga muslimska landet är "homosexuella handlingar" förbjudna enligt sharialagarna och kan bestraffas med prygel och ge upp till 20 års fängelse.
1980 utfärdades en fatwa som förbjuder muslimer att genomgå "könskorrigerande behandling". Icke-muslimer kan däremot få sina ansökningar beviljade.
Transpersoner har svårt att få arbete och därför är det många som prostituerar sig. Ett alarmerande antal av dem är HIV-positiva.

2012-50 s 24-25
"Efterfrågan på palmolja ökar - liksom oron för miljö och arbete"
Palmolja är sedan länge en vanlig ingrediens i utvecklingsländernas matlagning. På grund av dess hållbarhet och låga pris stiger nu efterfrågan från västvärlden i tajt med att livsmedelsindustrin fasar ut transfetterna. Detta ger miljarder i intäkter till Indonesien och Malaysia, de två största producentländerna. Miljö- och arbetsrättsaktivister varnar för negativa effekter på biologisk mångfald, global uppvärmning och ursprungsbefolkningen. Mest akut är läget i Borneo, ön i sydost som delas av de båda länderna och som hyser människans närmaste släkting orangutangen.

Indonesien, Malaysia
2013-11 s 15
"En farsartad invasion blir obehaglig"
Den 5 mars företog malayiska trupper vad som regeringen hoppades skulle bli det slutliga angreppet på kustby i del malaysiska delstaten Sabah på ön Borneo. Uppdraget var att få slut på en tre veckor lång invasion av filippinska medlemmar av något som kallas Sultanatet Sulus Kungliga armé. De lyder en man som kallas Sulu, Jamalul Kiram III, vars förfäder en gång härskade över delar av ön Borneo. Själv är han bosatt i Filippinernas huvudstad Manila.

2014-08 s 20-21
"Den siste av Rajor"
Delstaten Sarawak i Malaysia på Borneo leds av den 77-årige chefsministern Abdul Taib Mahmud. Få har bidragit, på gott eller ont, så mycket till den politiska riktningen i Malaysia. Han har lyckats hålla ihop koalitionen Barisan Nasional (BN) som leds av UMNO (United Malays National Organisation) och som har haft majoritet sedan Malaysia blev självständigt från Storbritannien 1957. Oljeintäkterna har varit bränslet i landets snabba utveckling.
Taib har regerat Sarwak på egen hand utan insyn. Han har skapat stort självstyre för Sarawak där malajerna bara är den tredje största folkgruppen. Iban är den största, därefter etniska kineser. Det finns fler kristna än muslimer.
Den 28 februari kommer Taib att gå i pension och överlämna jobbet till en handplockad ersättare, Adenan Saten. Antagligen kommer Taib att utnämnas till guvernör över Sarawak. I denna roll kommer han att åtnjuta juridisk immunitet.

Sydostasien, Malaysia,Terrorismen
2014-25 s 16-18
"Moralens väktare är på frammarsch"
Förra året råkade en kvinnlig hundtränare illa ut. Vid avslutningen av Ramadan tvättade hon tassarna på sina hundar och la ut ett klipp på Youtube. Myndigheterna ansåg att hon skändade islam eftersom hon dessförinnan lett sina djur bredvid en moské. Nu riskerar ett mångårigt fängelsestraff för att ha provocerat religiöst uppror och hets mot folkgrupp.
Den malaysiska regeringen vakar över respekten för muslimska värderingar. Den har gisslat till exempel Valentindagen som firas av etniska kineser med massbröllop. Brottet är sedlighetsförfall.
Religiösa spänningar i Sydostasien växer. De ortodoxa muslimerna hotar minoriteternas rättigheter. Men även stridigheter inom muslimerna om vem som uttrycker "den rätta läran".
I Indonesien, Malaysia och Brunei är majoriteten muslimer och den ortodoxa andelen växer stadigt.
Sultanen (självhärskaren) i Brunei, Hassanal Bolkiah, nar nyligen infört kroppsliga bestraffningar: stening, avhuggna händer, piskrapp som ett led i införandet av sharialagarna. Med införandet av sharialagarna uppfyller han sin plikt mot Allah, förklarar monarken i det före detta brittiska protektoratet.

Samhälle,Kultur, Malaysia
2014-45 s 30
"Är det okay att klappa en hund?"
Religiösa kontroverser: I Malaysia väcker denna fråga heta känslor. Ett kulturellt krig pågår nu Malaysia. Muslimska ledare citerar koranen, förbannar Halloween, förtäring av griskött och alkohol och vill tvinga alla kvinnor att bära slöja. De reagerar kraftigt mot vad de kallar en växande sexuell och ogudaktig västvärlds influerad rörelse. Polariseringen växer mellan den muslimska majoriteten och etniska kineser, indier och andra religiösa minoriteter som till största delen är kristna, hinduer, sikher eller buddister.

http://www.nytimes.com/2014/10/27/world/asia/dog-petting-event-underlines-malaysias-culture-wars.html
Want to Touch a Dog? In Malaysia, It’s a Delicate Subject

Medicin , Malaysia
2014-49 s 24-25
"Aporna smittar människor med malaria"
I Malaysia sprider sig en ny sjukdom. Skövlingen av regnskog för apor och människor närmare varandra.
Parasiten som orsakare malaria hos apor drabbar alla kroppens organ och är livsfarlig för människor. Det är ett stort hot för de människor som lever i Borneo. På tio år har ap-malarian blivit det största hälsoproblemet i provinserna Sarawak och Sabah i nordväst. Sjuk domen orsakas av den encelliga parasiten Plasmodium knowlesi - den femte humana malariaparasiten.
Myggan som bär på parasiten äter lika gärna blod från apor som människor vilket ökar risken för att människor blir smittade. Parasiten uppträder numera övervägande hos kvinnor och barn.
Apparasiten P knowlesi har påvisats hos ett stort antal människor i Sydostasien, främst efter vistelse i skogsområden på malaysiska Borneo. Enstaka dödsfall har rapporterats. Även turister har insjuknat.
Mikroskopiskt liknar parasiten den mer ofarliga P malariae.
Diagnostiska snabbtest kan vara negativa. Säkerställande av P knowlesi kräver genetisk typning. Patienter med mikroskopiverifierad malaria från Sydostasien bör handläggas som potentiellt allvarliga sjukdomsfall och läggas in på sjukhus.

2015-6 s 19
"Svåra tider för Najib Razak"
Många tycks ha ett horn i sidan till honom.
Han spelade golf med Amerikas president samtidigt som kustprovinserna i Malaysia drabbades av svåra översvämningar och över 200 000 människor fick evakueras.
Sedan 2013 då han ledde sin koalition UMNO till en knapp seger har hans popularitet minskat. Det finns också en fraktion inom partiet som stödjer den tidigare presidenten (1981-2003) Matahir Mohamad vilken vägrar att ge upp sina politiska ambitioner.
Ett stort problem är lagstiftningen kring positiv etning särbehandling. Skillnader har fortsatt öka; den malayiska majoriteten gynnas på bekostnad av etniska kineser och indianer.
Ett annat är landets stora beroende av intäkterna från olja och gas vilka nu har minskat som en följd av prisraset.

Flyktingpolitik, Burma, Malaysia
2015-21 s 22-23
"Tusentals rohingya uppmanas att "återvända till sitt land"
"Ni är inte välkomna till Malaysia längre".
Efter det att FNs flyktingorgan uttryckt sin förvåning över att sydostasiatiska nationer nu skickar tillbaka flyktingbåtar har Malaysia meddelat att man inte längre kommer att acceptera nyanlända från den etniska, muslimska minoriteten rohingya som flyr från förföljelse främst av det övervägande buddhistiska Burma. Och de som redan kommit kommer att skickas tillbaka.
Upp till 8000 fattiga migranter från Bangladesh och asylsökande från folkgruppen rohingya tros fortfarande vara övergivna på havet nära Malaysia och Indonesien. Under årets tre första månader har omkring 25000 människor från Bangladesh och den muslimska folkgruppen rohingya från Burma gått ombord på rangliga smuggelbåtar, en ökning med
100 % sedan i fjol.
Nyligen räddades nästan 2000 människor från båtar som övergivets av människosmugglare.

Samhälle, Malaysia
2015-33 22-23
"Det är inte sant! Det är en konspiration!"
Trots de nya bevisen vägrar många anhöriga överge hoppet om att flygplanet inte störtat.
Fragmenten efter flygplansvingen från MH370 slår fast att det 235 ton tunga planet kraschat i Indiska Oceanen, på en liten ö, Reunion Islands, strax öster om Madagaskar, men många av de saknades familjer vägrar tro på de nya rapporterna. Bland dem finns flera som är övertygade om att flygplanet blivit kapat och att Malaysia döljer sanningen.
De 239 personer som gick ombord på planet den 8 mars 2014 kom från 14 olika länder, men de flesta var från Kina.

Malaysia
2015-35 20-21
Klockan klämtar för Hajib"
Skandalen kring premiärminister Najib drar med sig det malaysiska regeringskrisen UMNO i krisen. Skandalen i den statliga fonden 1MDB. Till nästa ordinarie dröjer det flera år. Så länge vill inte oppositionen vänta. Kineser är den största etniska gruppen med 46 %. Men enligt traditionen måste den nye premiärministerna komma från den etniska gruppen malajer.

2016-03 9
"Malaysia lägger ner utredning om premiärministerns fonder"
Att Malaysias premiärminister Najub Razak fått en "gåva" på mer än 600 miljoner dollar anses inte var något brottsligt och korruptionsutredningen läggs nu ned på riksåklagaren Mohamed Apandi Alis, initiative. Själv är Najub Razak glad för att man inte fann några bevis eller något lagvidrigt och hävdar dessutom att merparten av gåvan lämnats tillbaka till kungafamiljen i Saudiarabien.

Malaysia
2017-31 22-23
"Avhoppare ska försöka bryta Najibs grepp om Borneo och Malaysia"
Om det är någon som kan bryta premiärminister Najib Razaks grepp om delstaten Sabah på ön Borneos nordliga spets , som är nyckeln till makten i Malaysia, så är det Shafie Apdal. Han har bildat ett nytt parti , Warisan. Sabah ligger 140 mil från Malaysia. Apdal vill samarbeta med Pakatan Harapan, den största nationella oppositionsalliansen. Den leds av den fängslade och tidigare premiärministern Anwar Ibrahim och dess ordförande är Mahatmir Mohamad.
Najibs parti, United Malays National Organisation (UMNO, har styrt Malaysia i sex årtionden. Tillsammans med andra partier i en koalition, Barisan National.
Det kan bli ett nytt val redan i år. Sabahs väljare klagar över den illegala invandringen.

Rwanda

sidans topp