Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Libanon

Karta
Info L'Orient le Jour
La Revue de Liban

 Libanon, sammanfattningar av artiklar om Libanon som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. aktuell artikel

97-11 s 15-16
"Hezbollah har övertaget"
Hezbollahgerillan i södra Libanon har blivit starkare och skickligare. mest p g a hjälp från Iran. Alla hjälp till gerillan går via Damaskus så i princip är det Syrien som kontrollerar aktiviteten.

97-11 s 17-18
"I Beirut är pengar det viktigaste"
I dag 5-6 sex år efter krigets slut finns det fler mobiltelefoner än gevär i Libanon. Premiärminister är sunnimuslimen Hariri. Militärt är det Syrien som styr. Det finns 350 000 syriska soldater i Libanon.

97-35 s 13
"Anfall mot civila tolereras ej"
I ett försök att hindra konflikten i södra Libanon har de fem länderna i "kontrollpanelen" Frankrike, USA, Syrien, Israel och Libanon uppmanat de båda sistnämnda länderna att göra allt för att stoppa kriget mellan den Sydlibanesiska armén och den av Iran stödda shia-muslimska gerillan.

97-37 s 12-13
"Krav på reträtt från Libanon"
Sharon vill att Israel retirerar från Libanon, sedan 12 israeliska soldater dödats vid en räd. Men då finns en risk för att Hizbollah följer med in i norra Israel. menar Netanyahu.

98-24 s 15-16
"Israel vill bort från Libanon, men kriget fortsätter"
1985 ockuperade Israel en 15 km bred zon i södra Libanon.

98-24 s 16
"Blir Libanon Israels Vietnam?"
Det israeliska folket har tröttnat på att skicka ut unga män att dö i Libanon.

98-12 s 19-20
"Israel vill bort från Södra Libanon"
Om Israel ska dra sig ur södra Libanon måste det antingen ha fred med Syrien eller ta risken att göra ett tillbakadragande utan villkor. Och fred innebär ett återlämnande av de ockuperade Golanhöjderna.

99-08 s 23
"Inbördeskrigets offer har lång väg hem"
Mindre än en fjärdedel av det libanesiska inbördeskrigets flyktingar har återvänt till sina gamla hem. Nästan en halv miljon människor miste sitt hem under det 17 år långa inbördeskriget. Fredsavtalet 1991 betonade återflyttning men bara 25 % har återvänt ofta till mycket dåliga bostäder.

99-09 s 12
"Israelisk offensiv mot gerillan i södra Libanon"
Hezbollah har i attacker dödat en israelisk soldat och flera soldater. Israel har slagit tillbaka. Allt i den 15 km breda landremsan som israel ockuperar sedan 1985.

99-09 s 12
"Fakta om Hezbollah"
Bildades 1982 och stöds ekonomiskt av Iran, kanske 2 miljarder kronor per år. Har 5000 väpnade medlemmar. Eftersträvar en islamistisk stat i ett land med 18 officiellt erkända religioner. Har 7 av 128 ledamöter i Libanons parlament (ja, man förstår att de måste ta till våld för att få den makt de inte kan få på demokratiskt sätt. Sådana kallas väl terrorister?)

99-14 s 12-13
"Palestinaflyktingarna har en lång fruktlös kamp bakom sig"
Libanons palestinska befolkning lever i ett tillstånd mellan trots och förtvivlan. Allt sedan undertecknandet av Osloavtalen 1993 om begränsat självstyre för palestinierna på Gazaremsan och västbanken känner sig de palestinska flyktingarna och deras avkomma övergivna. Sedan allt hopp om att kunna återerövra hemlandet med vapenmakt har dött härskar brustna illusioner i Libanon. (det var alltså tanken på att med våld ta för sig av andras makt och välstånd som höll modet uppe - hos männen. Tanken på att tävla genom att utbilda sig och att arbeta gör de flesta bara uttröttade! Samma fenomen finns säkert också hos albanerna och stora delar av den afrikanska kontinenten!!)

99-26 s 17-18
"Syrien och Israel närmar sig varandra"
Syriens president Hafez Assad antyder att han vill avsluta sin karriär med ett slutgiltigt fredsavtal med Israel.
Barak är beredd att ge upp Golanhöjderna mot att i stället få säkerhetsgarantier för södra Libanon.

99-43 s 9-11
"Libanon längtar efter fred… och självständighet"
I skuggan av närmandet mellan Syrien och Israel längtar Libanon efter försoning med det judiska grannlandet. Men Syrien låter inte det lilla broderlandet sluta fred på egen land. Assad syns inte längre som tidigare men har inte släppt kontroll och inflytande i Libanon. Fortfarande 300000 syriska soldater. De lämnar inte landet förrän Israel återlämnat Golanhöjderna till Syrien. Barak lär kräva att den libanesiska regeringe erbjuder medborgarskap åt de ca 360 000 palestinska flyktingarna. Stora delar av Beirut är i dag upprustat och väntar bara på nya turistströmmar.

99-51 s 13
"Syrien för Libanons talan"
När israel och Syrien slog sig ned vid förhandlingsbordet i onsdags i förra veckan var Libanon frånvarande trots att Libanon är det sista aktiva slagfältet i den arabisk-israeliska konflikten.
Libanon har helt enkelt inte den politiska och militära kraften att stoppa Hizbollah gerillans krigföring i Libanon mot Israel och vilket är en förutsättning för fortsatta förhandlingar.

2000-9 s 12-15
Hezbollah vädrar morgonluft men kan också mista allt"
Den libanesiska rörelsen Hezbollah, som är både milis och politiskt parti, känner sig som segrare i kriget mot de israeliska oppositionsstyrkorna i södra Libanon. Frågan är nu om gruppen överlever i fred. Rörelsen mister det som hittills varit deras triumfkort. Sedan 1992 är den 40-årige Schejk Nasrallah Hezbollahs rörelse. I framtiden blir det Syrien eller den libanesiska armén som kommer att gränserna för organisationens verksamhet. Viktigt är också resultatet av parlamentsvalet i Iran som troligen innebär minskat stöd.

2000-9 s 14
"Trampade Lionel Jospin i klaveret?"
Jospins uttalande om terrordåd i Libanon väckte palestinska studenters raseri och kritiseras hårt av Chirac. Under ett tre dagar långt besök i Mellanöstern. Kanske en inledning på kampanjen inför presidentvalet i Frankrike 2002?

2000-17 s 12-13
"Hellre dö i Libanon än fly"
För att göra slut på blodsutgjutelserna vill Israel dra tillbaka sina styrkor från grannlandets södra del - och i Beirut väcker detta fruktan för att nytt krig. En orosfaktor är den libanesiska milis som nu kämpar vid de israeliska ockupationsstyrkornas sida.
Om Israel drar sig tillbaka kommer det att bli blodiga maktkamper mellan SLA, den sydlibanesiska milisen, Hezbollah, samt palestinier (vars ungdomar skjuter i luften och vill "offra våra själar och vårt blod för Palestina").

2000-19 s 6-7
"Press på Syrien att förhandla"
Israel lämnar södra Libanon oberoende av hur fredssamtalen med Syrien utvecklar sig. Detta sätter press på Hafez-Al-Assad.

2000-23 s 6-8
"Libanons sår har inte läkt"
Tio år efter inbördeskrigets slut i Libanon finns såren fortfarande kvar. Regeringens program för att hjälpa fördrivna hem har varit föga framgångsrikt. De flesta kristna med rötter i södra Libanon återvänder bara någon gång då och då till sina byar för att delta i någon släktträff. Av ekonomiska skäl föredrar de att bo kvar i Beirut och dess omgivningar.
det finns kristna maroniter med viss anknytning till den romerskt-katolska kyrkan. Det finns druser, en arabisktalande folkgrupp vars religion har inslag av islam, judendomen och kristendomen. Största grupp är Shiit-muslimer.

2000-24 s 12
"Ledarens död väcker oro i Libanon"
Syrien lyckades befästa sin kontroll över Libanon genom att agera som skiljedomare mellan landets fyra rivaliserande folkgrupper - shiiter och sunnimuslimer, kristna och druser. Libanon å andra sidan spelar en stor roll för Syriens ekonomi genom att ha en relativt utvecklad tjänstesektor och ett fungerande bankväsende vilket Damaskus behöver som kanal ut i världen. Men motviljan mot Syriens militära närvaro ogillas av många särskilt de kristna som utgör 30 % av befolkningen. De hälsade Assads bortgång som en diktators död.

2000-24 s 12-13
"Assads son tar över makten"
Armén, säkerhetstjänsten och parlamentet står bakom Bashar Assad som landets nya ledare. Enda utmanaren är om den avlidnes bror Rifaat kommer tillbaka från sin landsflykt. Och på honom är en arresteringsorder utfärdad.
Hafez al-Assads högsta önskan var att återta allt syriskt territorium.
Själv tog Hafez makten 1970 då han som försvarsminister gjorde en statskupp.

2000-29 s 15-16
"Syriens nya president är kompromisslös"
Ekonomin dominerade i Bashar al-Addads installationstal, men han gav också tydligt uttryck för att han är lika fast besluten att får tillbaka hela Golanområdet som hans far var. Många västdiplomater hade hoppats att den nye presidenten skulle ha en mindre ideologisk inställning. Han har avstånd från personkulten men inte från enpartisystemet. "Sådan demokrati som i västländerna kan inte och bör inte införas i Syrien…Vi har vår egen demokrati….som uppstått ur vårt folks behov…" (!!).

2000-35 s 17-18
"Ett bittert maktspel föregick valet i Libanon"
I söndags gick libaneserna till val. Det var etapp ett i ett parlamentsval som överskuggas av syrisk dominans. Kampen står mellan inrikesminister Murrs kandidater, alla syrienanhängare och oppositionen ledd av Nassib Lahoud kusin till presidenten Emile Lahoud. Murr kontrollerar polisen och den inhemska säkerhetstjänsten.

2000-35 s 17
"Framgång för oppositionen"
Libanons regering råkade ut för svåra bakslag i parlamentsvalets första omgång. Oppositionen erövrade 33 av de 63 parlamentsplatserna. Nästa söndag fördelas de återstående 65 platserna. Resultatet ger Syriens nye president Bashar huvudbry.

2000-43 s 18
"Hariri tar över rodret"
Byggherren Rafiq Hariri blev premiärminister i Libanon. President Emile Lahoud valde honom med stöd av 106 av parlamentets 128 ledamöter.

2001-17 s 14-15
"Syrien och Libanon. Ibland är det en nackdel att ha mäktiga vänner"
Syriens ständiga närvaro börjar gå libaneserna på nerverna. Efter 15 år av inbördeskrig och 25 år av syrisk dominans lyckades Libanon bygga en fungerande stat. Tyvärr hotar omständigheterna i Mellanöstern att splittra landet igen. Det är Hizbollahgerillans attacker mot israel och Israels vedergällningar mot Syrien som oroar. Många gillar Syriens närvaro, som de 300000 palestinierna och shiamuslimerna. Motståndare är Libanons ca 1 miljon kristna men även druserna har nu genom sin ledare Wallid Jumblatt officiellet krävt att de syriska militärerna ska lämna landet.

2002-31 10-11
"Beirut hoppas på en ny storhetstid"
Orientens Paris försöker återerövra rollen som arabernas favoritlekplats. Libanons desillusionerade invånare har burit många bördor sedan inbördeskrigets slut 1990. Landet som en gång var ett turistparadis blev i stället synonymt med brutalitet och korruption. Problemet i dag är det växande budgetunderskottet som utgör 175 % av BNP. Utgifterna växer för uppsvällda civila och militära förvaltningar som befolkas av politiskt utnämnda personer. Den nationella ekonomin tyngs av korruption, dålig reglering och kortsiktigt tänkande.

2005-9 s 10-11
"Libanon är Syriens livlina"
Syrien ger vika och drar sig tillbaka från Libanon - men när? Syrien har sagt att snart kommer landet att flytta sina 14000 soldater till nära den syriska gränsen. Många syrier ser reträtten från Libanon som en kapitulation som på sikt kan leda till att president Assad och hans regim kollapsar. Nära 600000 syrier arbetar i Libanon där de har enkla jobb som libaneserna inte själva vill ha. Pengarna som skickas hem betyder mycket ekonomiskt för Syrien.

2005-11 s 12-13
"Politisk instabilitet komplicerar reträtt"
Libanon måste ha en ny regering innan Syrien kan dra tillbaka alla sina soldater. Det är svårt att få ihop en regering eftersom på grund av innehållet i en pakt som satte punkt för det libanesiska inbördeskriget 1990. Denna stadgar att Libanons president ska vara en kristen maronit, premiärministern en sunnimuslim och talmannen i parlamentet en shiamuslim.

2005-13 s 12
"Bomber väcker minnen om det hemska inbördeskriget"
Presidenten manar till enhet efter upprepade bombattentat. Den senaste tiden bombattacker ses som ett försök att återuppliva konflikten mellan kristna och muslimer som började kriga mot varandra 1975. Oppositionspolitiker hävdar att prosyriska element ligger bakom attackerna.

2005-14 s 13
"Det tar tid att bryta ett beroende"
Syrien är infiltrerat i Libanons ekonomi, politik och samhälle, och det faktum att den syriska militären har dragit sig tillbaka betyder inte att Syriens kontroll har upphört. Syrien har stängt sitt ökända spionhögkvarter i centrala Beirut men håller på att inrätta ett hemligt fäste i Beiruts sydliga förorter. Syriernas handlande går stick i stäv med ett löfte från Syriens president Bashar om att all syrisk underrättelseverksamhet i Libanon skulle upphöra fr o m siste mars. Både USA och Europa har riktat formella varningar till Bashar. "Syriens enda närvaro i Libanon ska vara en ambassad".

2005-18 s 11
"Val börjar i maj"
Libanon har beslutat att val till parlamentet ska inledas den 29 maj. Valet ska ske i fyra omgångar över flera veckor. Beslutet offentliggjordes strax efter det att premiärminister Najib Miqatis regering hade godkänts av parlamentet.

2005-22 s 22-23
"Jakten på mördaren har börjat"
Politiska mord blir nästan aldrig uppklarade i Beirut. En tysk jurist försöker nu ändra på den saken. Detlev Mehlis, 55 år och chefsåklagare i Berlin. Han har avslöjat terroristiska mördare tidigare. Nu ska han avslöja den som mördade Rafik al-Hariris, som var symbolen för Libanons återuppbyggnad efter inbördeskriget. Han dog 14 februari i sin Mercedes i ett bombattentat i Beirut.

2005-22 s 23
"Hariris son står på tur"
Oppositionen tog allt i Beirut. Den mördade f d libanesiske premiärministern Rafiq Hariris son kommer sannolikt att spela en viktig roll i landets regering efter de pågående valen i Libanon. Saad Hariris politiska gruppering erövrade alla platser i Beirut i den första omgången av valen.

2005-23 s 18
"Hizbollah vann i södra Libanon"
Shiitiskt dominerade politiska partier som har en traditionell koppling till Syrien vann en överlägsen seger i söndagens omgång av de libanesiska parlamentsvalen som ägde rum i det shiadominerade södra Libanon. Nästa valomgång, nästa veckoslut, äger rum i Mount Libanon som är de kristna maroniternas traditionella fäste. De är Syriens hårdaste motståndare.

2005-25 s 8
"Oppositionen vann i Libanon"
Den antisyriska oppositionen i Libanon tog i den senaste omgången av parlamentsvalet kontroll över parlamentet, vilket betyder att Syriens långvariga dominans i Libanon är slut. Oppositionens seger är kulmen på 4 månader av politiskt uppror, som började efter mordet den 14 februari på den f d premiärministern Rafik Hariri.

2005-38 s 12-13
"Komplotten i Beirut"
Låg det en komplott mellan libanesiska underrättelseagenter bakom mordet på Libanons förre regeringschef, Rafik al-Hariri? Och finns det en koppling till Syrien? Utredningen om mordet antyder att det fanns en konspiration med vida förgreningar. För tre veckor sedan stormade ett hundratal förundersökningssledare från FN med "tyska förtecken" ledda av Detlev Mehlis, in i flera bostäder och grep fyra av de mest uppsatta libanesiska säkerhetsmännen från "Syrientiden". Kanske är även Libanons president inblandad. Han sökte asyl i Frankrike direkt efter mordet på Rafik al-Hariri.

2005-43 s 15
"Syrien misstänks för inblandning i mord"
Det är bäddat för en konfrontation mellan Syrien och det internationella samfundet. FNs specielle utredare i mordet på Libanons förre premiärminister, Detlev Mehlis, har konstaterat att mordet inte kunnat utföras utan godkännande från högt uppsatta syriska säkerhetschefer. Hittills har fyra libanesiska generaler gripits. Syriens president, Bashar al-QaidaAssad, står nu inför det svåra valet att antingen lämna ut medarbetare till annat land, där de kan förhöras, eller utsättas för FNs sanktioner. Säkerhetsrådet kräver fullt samarbete från presidentens sida.

2005-50 s 18
"FN-rapport pekar ut Syrien"
Den tyske åklagare, som leder FNs utredning om mordet på den förre libanesiske premiärministern Rafik Hariri, meddelade i början av veckan att nya bevis styrker hans åsikt att den syriska underrättelsetjänsten låg bakom mordet och att representanter för den syriska regeringe har försvårat utredningen. Kommissionen har identifierat 19 personer som misstänks för direkt delaktighet i brottet eller för "avsiktliga försök att vilseleda utredarna". Två vittnen har uppgivit att alla syriska underrättelsedokument om Libanon har förstörts. Det finns också bevis för att en högt uppsatt syrisk regeringsföreträdare har försett personer i Libanon med vapen och ammunition för att hjälpa dem att "skapa allmän oordning som hämnd för anklagelserna mot Syrien i samband med mordet på Hariri". Rapporten ger FN enligt dess stadgar rätt att införa ekonomiska sanktioner mot Syrien.

2005-50 s 18
"Nytt mord i Beirut"
En framstående libanesisk journalist och parlamentariker som i många år kritiserat Syrien och de senaste månader levt i exil i Frankrike dödades med en bilbomb bara en dag efter sin ankomstdag till Beirut. Det handlar om Gebran Tuenis som var chef för Libanons största dagstidning, An Nahar. Antisyriska grupper i Libanon kräver att landets president ska avgå därför att han är allierad med syrierna.

2006-4 s 17
"Hizbollahs identitetskris"
Hizbollah deltog i Libanons första parlamentsval efter inbördeskriget på 1990-talet och kom med i regeringen. Där kunde islamisterna bekämpa försöken att upphöra med militära aktiviteter. Hizbollah blev landets dominerande shiitiska grupp och har fortsatt att beskriva sig som "en nationell motståndsgrupp". Hizbollah har kvar sina vapen och är förmodligen den effektivaste militära styrkan i Libanon. Hizbollah avfärdar FNs krav på avväpning. Däremot försvann dess aura av oövervinnlighet när de syriska styrkorna drogs tillbaka i april i fjol. Hizbollah blir allt oviktigare i Libanon där alla beslut tas i samförstånd. Det blir också svårt för denna Syrienvänliga organisation i Libanon. Stödet från Syrien är borta och folket liksom regeringsparterna är långt ifrån Syrienvänliga.

2006-17 s 17
"FN avslöjar Syriens roll i Libanon"
FN sändebudet Roed-Larsen uppger att syrisk militär och underrättelsetjänst dragit sig tillbaka från Libanon men andra villkor har inte uppfyllts. Hizbollah milisen har till exempel inte vare sig avväpnats eller upplösts. FN rapporten uppger också att de syriska myndigheterna hotat att döda honom om inte en författningsförändring godkändes som gjorde det möjligt att förlänga den Syrienvänliga libanesiska presidentens mandat.

2006-17 s 17
"Lahoud avvisar FNs krav"
Libanons president Emile Lahoud avfärdar FNs krav på att Hizbollahmilisen ska upplösas. Detta syftar bara till att försvaga Libanon i förhållande till Israel. Lahoud känner sig allierad med Syrien.

2006-29 s 14-15
"Internationella krafttag lyser med sin frånvaro"
Västvärldens ledare uppvisade på måndagen fortsatt förlamning, medan Libanon genomled en av de blodigaste dagarna sedan Israel inledde sina bombningar. Israels premiärminister Olmert svär på att Israel inte kommer att dra sig tillbaka förrän deras tillfångatagna soldater frigetts, den libanesiska armén grupperats för att skydda den israeliska gränsen och Hizbollah tvingats till avväpning. Olmert måste stoppa de palestinska raketanfallen mot Israel och insmugglingen av vapen och expertis från Egypten för att kunna fullfölja planen på utrymning av cirka 70000 bosättare på Västbanken. Under G8 mötet beskyllde Bush och Blair Iran och Syrien för att ha uppmuntrat Hizbollah. Syriens president, Bashir Assad, pekas ut som den som underblåser våldet i de palestinska territorierna, i Irak och i Libanon.

2006-29 s 14-15
"En tillbakablick på konspirationer och konflikter i Mellanöstern"
Suezkrisen för 50 år sedan då Frankrike och Storbritannien slog sig ihop med Israel blev en kort historia som lämnade lång bitterhet efter sig. Egyptens president Nasser gjordes till en martyr och hjälte som placerade honom på en piedestal av makt och prestige. I februari 1958 bildare Nasser Förenade Arabrepubliken tillsammans med Syrien. I juli iscensattes ett blodbad i Bagdad, när den irakiska monarkin, som var allierad med Storbritannien, störtades av arméofficerare, som hade lärt sig av Egyptens exempel. Dessa ersattes sedan av Baathpartiet och en skurk vid namn Saddam Hussein. 1962 släppte Charles de Gaulle taget om den 130 år gamla kolonin Algeriet och gav de algeriska FNL-rebellerna självständighet. USA blev den dominerande makten i mellanöstern. I januari 1957 deklarerade "Eisenhowerdoktrinen" att USA var berett att hjälpa varje land som utsattes för kommunistiskt hot. Under det kalla kriget knöt Sovjetunionen kontakter med de nationalistiska regimerna i Syrien, Irak och Algeriet.

2006-29 s 16-17
"Iran har ett finger med i spelet"
det finns tecken, som pekar på att den aktuella krisen är regional, inte bara ännu en konfrontation i konflikten mellan Israel och palestinierna. Det finns många aktörer i området: Hamas som en lokal, palestinsk gren av det regionala muslimska brödraskapet, Iran som är en stark regional makt med stort inflytande i Syrien och Hizbollah, Islamiska Jihad och Hamas militära gren. Israeliska experter tror att hela affären är ett budskap från Iran som agerar genom Hizbollah och Khaled Meshal, exilledare för Hamas politbyrå. Iran försöker bli en regional stormakt nu när Irak är helt försvagat.

2006-31 s 10
"Det blir ingen vapenvila"
Israel gick tvärtemot alla diplomatiska utspel för att få ett slut på Libanonkonflikten genom att på måndagskvällen deklarera att landet ska "utvidga och fördjupa" sin militära offensiv ända tills Hizbollahs attacker har upphört och de två tillfångatagna soldaterna har frigivits.

2006-31 s 10-11
"Israels misstag"
Nationalismen har gjort den judiska staten blind för de långsiktiga följderna av ett Libanonkrig som i praktiken är dömt att misslycka. Det var likadant under Golda Meirs tid efter Jom Kippurkriget 1973. Israel agerade som om dess enda hopp om trygghet bor i att behålla varenda millimeter erövrat land. Det finns inget som tyder på att Hizbollahs ledare, Hassan Nasrallah, är så dum att han ger sig in i ett konventionellt krig. Det enda som är säkert är att övergreppet på Libanon kommer att skänka Hizbollah mänger av nya rekryter och därmed göra organisationen lika attraktiv för unga shiitiska uppviglare som al-Qaida är för de sunnitiska muslimerna.

2006-31 s 8-9
"I Mellanöstern intet nytt?"
Hizbollah och Israel fortsätter att skicka dödliga raketer mot varandra. I Libanon har 1000 personer dödats, huvuddelen av dem civila. 61 israeliska soldater och 36 civila har dödats. På Västbanken har Israel gripit det palestinska parlamentets talman, Aziz Dweik.

2006-31 s 10
"Nasrallah -arabernas nye ikon"
Hizbollahs generalsekreterare, Hassan Nasrallah, är arabvärldens mäktigaste man säger vicepresidenten i ett arabland. Nasrallah är den ende arabledare som faktiskt genomför det han säger att han ska göra. Han är en libanesisk hövding som sitter gömd i en bunker. Han bär sin svarta turban som talar om att han är en sayyid, det vill säga en präst som kan spåra sin härkomst till profeten Muhammed. Hans genidrag har varit att utbilda hundratals gräsrotskrigare och sedan med hjälp av religionen inspirera dem att slåss intill döden.

2006-33 s 10-11
"Vapenvila efter våldsam söndag"
En vapenvila framförhandlad av FN trädde i kraft klockan åtta lokal tid i måndags morse. Det var den 34:e dagen av den senaste Mellanösterkonflikten. Några timmar innan vapenvilan trädde i kraft genomförde båda sidorna våldsamma attacker. Hizbollah uppgav att över 220 raketer föll över Israel, vilket gjorde söndagen till den mest intensiva. Israel sa att man skulle upprätthålla luft- och sjöblockaden av Libanon för att garantera att Hizbollah inte får fler vapen innan en internationell styrka anländer för att bevaka gränserna. Israel kommer att avvakta vad den libanesiska armén och ett nytt Unifil kan åstadkomma i södra Libanon främst vad gäller avväpningen av Hizbollah.

2006-34 s 14-15
"Hjälpsamhet ned förhinder"
FN eftersträvar att ha minst 3500 soldater på plats i södra Libanon den 2 september. Tidigare misslyckanden gör EUs medlemsländer försiktiga. De europeiska regeringarna som har smärtsamma minnen av misslyckade insatser i Bosnien på 1990-talet kräver att kommandokedja och mandat ska definieras i detalj innan de engagerar sig i de komplicerade förhållandena i Mellanöstern. Israel vill inte ha soldater från länder som inte erkänner israel, till exempel Malaysia, Indonesien och Bangladesh.

2006-34 s 16-17
"Armén och Hizbollah samsas om utrymmet tillsvidare"
För första gången på mycket lång tid grupperade sig libanesiska soldater, stridsvagnar och pansarfordon förra veckan i Libanons södra delar där tidigare den shiamuslimska milisen dominerat. Den libanesiska regeringen har bestämt att dess soldater inte kommer att attackera milisen eller försöka avväpna den. Få människor protesterade mot arméns närvaro.
Det blir inte lätt att avväpna Hizbollah, som till vardags brukar uppträder utan vapen och som har inrättat en omfattande samhällsservice i södra Libanon.

2006-35 s 9
"FN tillåter hårdare tag i Libanon"
FNs styrkor har fått ett nytt mandat som tillåter dem att skjuta i självförsvar, använda våld i försvar av civil och göra motvärn mot försök att störa dem i deras arbete att fullgöra uppdraget. Däremot är det inte FNs uppgift att avväpna Hizbollah. FN eftersträvar att ha 3500 soldater i Libanon före 2 september och 15000 i november.

2006-35 s 11-12
"Har freden en chans?"
Europeiska soldater kommer i dagarna att anlända till Libanon. Kommer de att upprepa misstagen i Bosnien eller kommer de att kunna säkra vapenvilan? Det mesta antyder att de kommer att fullgöra sina uppdrag att bevara status quo med framgång. I uppdraget ligger inte att avväpna Hizbollah. Hizbollah kommer inte att överlämna sina vapen men kanske gömma under dem för en period. Syrien är det osäkra kortet. Om Syrien fortsätter att skicka vapen till Hizbollah kan Israel försöka stoppa trafiken.

2006-35 s 13
"Libanons arabiska grannar funderar på framtiden"
Dödsläget i Libanon kan leda till att arabländerna blir mer aktiva på det diplomatiska området. De så kallade moderata arabregimerna, Egypten, Saudiarabien och Jordanien, hade i all tysthet räknat med en snabb israelisk seger, inte bara för att sätta Hizbollah på plats som en läxa för andra radikala islamister, utan också för att undergräva Irans regionala ambitioner. Men befolkningen även i dessa länder har blivit mycket Hizbollah vänliga. Nasrallahs namn toppar listan över de populäraste politikerna i Egypten, som tvåa och trea kommer andra skäggiga islamister, Hamas ledare i exil, Khaled Meshaal och Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Muslimska brödraskapet har välkomnat Hizbollahs krigare som vapenbröder i kampen mot västerlandet. Fienden Israel får sunni- och shiamuslimer att enas. I Irak är däremot ett inbördeskrig på väg att bryta ut mellan sunni- och shiamuslimska miliser.

2006-46 s 9
"Politisk dragkamp"
Den politiska krisen i Libanon fördjupades under veckoslutet när samtliga fem shiitiska ministrar avgick. De fem företrädde den shiamuslimska rörelsen Hizbollah. Den Syrienvänlige presidenten Emile Lahoud säger att avgången gör alla regeringsbeslut författningsvidriga. Den antisyriska majoriteten förnekar detta. Denna har godkänt ett förslag om en internationell tribunal som ska rannsaka de misstänkta i mordet på den förre premiärministern Rafik Hariri som dödades i februari i fjol.

2006-48 s 13-14
"Vem är mördaren?"
Om det var syriska intressen gjorde de sitt land en björntjänst. Mordet på industriminister Pierre Gemayel är det 16:e våldsamma attentatet mot libanesiska motståndare mot Syrien, det baathistiska grannlandet. Det mest dramatiska attentatet riktades mot Rafik Hariri, som varit regeringschef i fem omgångar och som dödades av en gigantisk lastbilsbomb i februari i fjol tillsammans med ytterligare 22 personer. Valen i juni gav segern till en västvänlig koalition, kallad 14 mars rörelsen, som består av sunniter, som stödde Hariri, samt drusiska och kristna grupper. Hizbollah, stärkta av sin oförmodade seger över Israel i sommarens krig, leder en offensiv för att störta regeringen. De protesterar också mot planerna på att låta en internationell tribunal undersöka morden på Hariri och Gemayel. 14-mars rörelse misstänker att mordet på Gemayel var ett försök att stoppa tribunalen.

2006-48 s 14-15
"Bara araber kan bota Mellanöstern"
En sjukdom förtär Mellanöstern. Den plågar syrierna, irakierna, libaneserna och till och med israelerna. Den uppstår med tanken att det avgörande politiska verktyget i arabvärlden är råstyrka - att politik är att krossa fysiskt och att mörda. "Så mycket går som på räls i vår tid, men så fort vi passerar gränsen till Mellanöstern ligger väpnade män på lur".
Mellanöstern behöver lag och ordning, en som föreskrivs av de araber som inte tolererar mördandet. I västvärlden är vi inte tillräckligt tuffa eller smarta för att göra det åt dom, och i slutändan är det inte ens vårt problem skriver David Ignatius redaktör och kommentator hos The Washington Post. Syrien har möjlighet att ta av sig "det kalla krigets trista trenchcoat" och bli en modern välmående Medelhavsnation.

2006-50 s 16
"Den kristna krutdurken"
Den kristna Michel Aoun återvände till Libanon i fjol efter mer än 10 år i exil med ambitioner att bli Libanons president. Han har därför bildat en allians med Hizbollah för att uppnå sitt mål. Hans huvudrival är Samir Geagea, chef för en milis, som bekämpade Aouns styrkor 1990 och som nu är allierad med regeringen. När en kristen minister mördades för en tid sedan beskyllde Geagea Aoun för att skydda mördarna.

2006-50 s 17
"Krisen i Libanon är farligt nära ett utbrott"
Massdemonstrationerna fortsätter med oförminskad styrka och Hizbollah varnar för hårdare tag. Målet är att störta premiärminister Fouad Sinioras regering. I förlängningen handlar konflikten om huruvida regeringens allierade, USA och andra västmakter, eller Hizbollahs allierade, Syrien och Iran, ska ha störst inflytande.

2007-05 s 17
"Världen försöker hjälpa Libanon"
Våldsamma sammanstötningar ägde rum i Libanon förra veckan. Den politiska fraktion som leds av Hizbollah och som stöds av Syrien har krävt regeringens avgång i två månader. I förra veckan lovade internationella givare från 30 länder att skänka 7,6 miljarder dollar till Libanons återuppbyggnad, vilket är ett starkt stöd för premiärminister Fouad Siniora och hans regering. Libanons går på knäna både ekonomiskt och politiskt på grund av sommarens krig mellan israel och Hizbollah. Bara Saudiarabien lovade 1,1 miljarder dollar och EU 522 miljoner. Iran och Syrien ger å sin sida 40 miljoner dollar varje månad till Hizbollah. Siniora återvände efter givarkonferensen till ett oroligt Libanon där han ska försöka inrätta en internationell tribunal som kommer att beskylla Syrien för att vara skuld till mordet på den förre premiärministern Rafik Hariri.

2007-21 s 19-20
"Många döda i strider mellan Libanon och islamister"
Den libanesiska armén har sedan i söndags attackerat medlemmar i gruppen Fatah-al-Islam som använder palestinska flyktingläger i utkanten av Tripoli som bas. Fatah-al-Islam hotar med att sätta Beirut i brand igen. Den består av några hundra välbeväpnade sunnimuslimer.
Myndigheterna i Libanon menar att den senaste tidens våld är en del av försöken att hindra åtgärder från regeringens sida för att få FNs säkerhetsråd att upprätta en tribunal för misstänkta för mordet 2005 på den förre premiärministern Rafiq Hariri. En FN-kommission har i rapporter pekat ut syriska topptjänstemän för att ligga bakom mordet.

2007-21 s 19
"Tusentals flydde från lägret"
Tusentals palestinier strömmade natten till onsdagen ut från Nahr alBaredlägret utanför Tripoli för att fly från strider mellan islamiska militanta och Libanons armé som då pågått i tre dagar. De begav sig till andra närbelägna läger. De FN-konvojer som kör runt och delar ut mat till palestinierna har svårigheter att klara av sin "catering-verksamhet".

2007-32 s 13
"Kristen maktkamp i Libanon"
I ett fyllnadsval till det libanesiska parlamentet vann den pro-syriska oppositionen ett nytt mandat. Camille Churi ställde upp för den kristna ledaren Michel Aouns parti Fria patriotiska rörelsen som i fjol lierade sig med den shiitiska Hizbollah-milisen. Churi vann den plats som industriminister Pierre Gemayel lämnat efter sig då han mördades i november i fjol.

2007-39 s 5
"Presidentvalet får vänta"
Libanons parlament har skjutit upp valet av president till den 23 oktober. Orsaken är att endast 85 av församlingens 128 ledamöter var samlade i tisdags när valet skulle äga rum. Många bland Hizbollah bojkottade sessionen för att hindra majoriteten från att kunna välja en president.

2007-43 s 15
"Presidentvalet sköts upp"
Libanon har senarelagt valet av en efterträdare till den Syrienvänlige presidenten, Emil Lahoud, med nästan tre veckor. Valet ska äga rum den 12 november så att den väststödda majoriteten och oppositionsgrupper som stöds av Iran och Syrien får mer tid på sig att enas om en kompromisskandidat.

2008-13 s 12
"Presidentvalet sköts upp igen"
Det libanesiska parlamentets val av president har skjutits upp än en gång, denna gång till den 22 april. Det var 17:e gången som presidentvalet sköts upp på grund av den flera månader långa politiska krisen.

2008-20 s 21-22
"Hizbollah på frammarsch"
Det iranstödda Hizbollah och dess allierade i opposition lyckades ta kontroll över några nyckelområden i Libanon. Hizbollah avancerade i drusernas fästen på Libanonberget och i staden Tripolis norra delar stötte Hizbollah samman med sunnitiska rebeller. Den regeringsvänlige drusiske ledaren Waleed Jumblatt, som i flera generationer har kontrollerat bergsområdena sydöst om Beirut beordrade sina soldater att ge upp. Båda sidorna tillfångatog och avrättade varandras anhängare. Området överlämnades till den oppositionelle drusiske ledaren Talal Arsalan. Den libanesiska regeringen tvingades till reträtt i kraftmätningen i Libanon vilket är ett hårt slag för USA och en fjäder i hatten för Iran och Syrien.
Hizbollah som är shiamuslimer liksom Amalmilisen samarbetar med sina allierade i Syriska socialnationella partiet.
Den syriska militären tvingades bort från Libanon 2005 efter mordet på den förre libanesiske premiärministern Rafik Hariri som hade sin väljarbas bland sunnimuslimerna. En pågående FN-tribunal anklagar regeringen i Damaskus för mordet och många misstänker att Syrien försöker motarbeta rättegången mot Hariris mördare med hjälp av milisgrupper i Libanon.

Druserna är den minsta av de fyra större folkgrupperna i Libanon, 250 000.
Sunnimuslimerna är 600 000 och tar idag avstånd från Syrien. Shiamuslimerna är ungefär en miljon.
Maroniterna som är kristna är 800 000. Armenierna utgör 5 % av befolkningen, knappt 100 000.

Syriens befolkning består till 90 % av muslimer. 10 % är kristna syrianer. Av muslimerna är 70 % sunninter och 20 % alawiter, shiiter och druser.
10 % av befolkningen är kurder.

2008-21 s 10-11
"Fred i Libanon"
Rivaliserande libanesiska ledare lyckades i onsdags sätta punkt för 18 månaders politisk konflikt som har fört landet till randen av ännu ett inbördeskrig. Uppgörelsen jämnar vägen för parlamentet att välja arméchefen, general Michel Suleiman, till president. Libanon har saknat president sedan november på grund av det politiska läget. Den nya uppgörelsen mellan regeringskoalitionen och Hizbollah innebär också att båda sidor lovar att inte använda våld för att lösa politiska dispyter.
Det var Libanons värsta inhemska konflikt sedan inbördeskriget 1975-1990 och den skärpte motsättningarna mellan shiiter, som är lojala med Hizbollah, och druser och sunniter som stöder regeringskoalitionen.

2008-22 s 12
Israel och den radikala gruppen Hizbollah i Libanon har av allt att döma enats om ett utbyte av fångar, enligt både israeliska och libanesiska medier. Två israeliska fångar, Eldad Regav och Ehud Goldwasser, som tillfångatogs i juli 2006 av Hizbollah, ska växlas mot fem libanesiska fångar. En har suttit fängslad sedan 1980 för att ha mördat en israel och dennes 4-åriga dotter.

2008-22 s 12
"Den akuta krisen är avblåst"  hela artikeln
Libanons parlament installerade i söndags arméchefen Michel Suleiman till president. Valet hälsades med jubel av folket i ett land som för bara knappt två veckor sedan stod på randen till ett nytt inbördeskrig. Suleiman underströk, med riktning till Hizbollah, att vapenmakt inte får användas i interna konfrontationer, de ska lösas politiskt och med fredliga medel. Många bedömare varnar för att krisen inte alls är löst. Hizbollahs vapenarsenal finns fortfarande kvar, liksom de libanesiska institutionernas svaghet och bristerna i maktdelningssystemet.

2008-34 s 11
"Syrien och Libanon upprättar diplomatiska förbindelser"
Syriens och Libanons presidenter har kommit överens om att etablera fullständiga diplomatiska relationer för första gången sedan de båda länderna blev självständiga från Frankrike 1943. Beslutet togs av president Assad och den nye Michel Suleiman. Den antisyriska majoriteten i det libanesiska parlamentet har arbetat för en sådan utveckling för att garantera att Syrien erkänner Libanon som en suverän stat.

2008-42 s 9
"Nya kontaktkanaler"
Syrien etablerade i tisdags formella diplomatiska relationer med Libanon för första gången sedan de båda länderna blev självständiga från Frankrike 1940. Syrien har dominerat Libanon i flera decennier och haft militär placerad där. Damaskus betraktade länge Libanon som en syrisk provins.

2009-24 s 8-9
"De västvänliga partierna segrade i Libanon"
En USA-stödd allians lyckades behålla kontrollen över det libanesiska parlamentet i söndagens val, som av många beskrevs som en kraftmätning mellan Teheran och Washington om inflytandet i Mellanöstern. Den så kallade 14-mars-koaltionen behöll majoriteten i parlamentet vilket var ett betydelsefullt och oväntat nederlag för Hizbollah och dess allierade, Iran och Syrien. 14-mars-koaltionen består främst av sunnimuslimska Framtidsrörelsen med Saad Hariri i spetsen, kristna och druser och de får nu minst 67 av parlamentets 128 platser. På andra sidan finns 8-mars-koaltionen vars två huvudgrupperingar är Hizbollah och general Aouns kristna parti, Fria patriotiska rörelsen. Trots nederlaget fortsätter Hizbollah, som är en politisk, social och militär, shiamuslimsk organisation med amerikansk terrorstämpel att vara en av Libanons mäktiga politiska krafter.

2009-37 s 16
"Bröllop med förhinder"
I Libanon kan man inte gifta sig borgerligt. Det finns 14 officiellt registrerade religiösa grupper och färre än fyra miljoner invånare. Det är de religiösa myndigheterna som sköter vigslar, skilsmässor och arvskiften. Par från olika religioner eller om båda tillhör någon annan än de 18 registrerade religionerna kan inte gifta sig i hemlandet. Även om båda tillhör samma religion finns det olägenheter. Den maronitiska, katolska kyrkan förbjuder skilsmässa och om en sunnitisk man dö, ärver hans fru bara hälften av tillgångarna. De libanesiska myndigheterna godkänner emellertid borgerliga vigslar utomlands. Påhittiga researrangörer erbjuder speciella "bröllopsresor", där man alltså startar resan innan man gifter sig, med allt inkluderat. "Svara bara ja, så fixar vi resten" lyder reklamen.
Artikel i The Economist: "Couples from different religions still cannot marry in their own country", eller läs den här, översatt i Tempus nr 37 2009.

2009-38 s 18-19
"Krångel är en konstant i libanesisk politik"
Den politiska krisen i Libanon fördjupades när den tilltänkte presidenten Saad Hariri, som är ledare för Libanons sunnimuslimska samhäller och som har USAs stöd, och vars 14-mars-koalition av olika politiska partier besegrade en Hizbollah-allians i valen den 7 juni, meddelade att han misslyckats att bilda regering. Han lägger skulden på den av Iran och Syrien stödda oppositionen, som ställde orimliga krav. Shiamuslimska Hizbollah som har både en politisk organisation och en milis och som stöds av Iran, har i många år försökt få större politisk makt. Hariri och många västerländska bedömare beskyller Syrien för att ligga bakom mordet på hans far, före detta premiärministern Rafik Hariri, vars död 2005 utreds av en FN-tribunal.

2009-46 s 21
"Bättre sent än aldrig"
Efter fem månader är nu premiärminister Hariri i färd med att utse 30 ministrar, varav två företrädare för den shiitiska rörelse Hizbollah. 15 av dem kommer från Hariris egen koalition och 10 från oppositionen. Fem nomineras av president Suleiman. I det lilla landet finns 18 erkända trosinriktningar. Där bor också hundratusentals palestinier.

2010-32 s 9
"Hizbollahs ledare anklagar Israel för mordet på Hariri"
I ett TV-program lade Hizbollahledaren Hassan Nasrallah fram vad han ansåg vara bevis för att Israel låg bakom mordet på Libanons förre premiärminister Rafik al-Hariri, som dödades 2005 i ett sprängattentat. Framträdandet följde på envisa rykten som hävdat att den internationella domstol som utreder mordet på Hariri senare i år kommer att åtala Hizbollahmedlemmar för mordet. Läget blir för närvarande allt mer spänt i Libanon och de kommande åtalen kan leda till stridigheter i landet som är djupt splittrat av religiösa och ideologiska motsättningar och de kringliggande främmande ländernas olika anspråk och agendor.

2010-41 s 18
"Ahmadinejad besökte Libanon"
Den iranske ledarens besök i Libanon var ett uttalat stöd till den shiitiska gruppen Hizbollah. Motsättningarna mellan sunniter och shiiter i Libanon är mycket djupa. Hizbollah kommer av allt att döma utpekas som skyldig till mordet på Hariri 2005 av en FN-tribunal. Ahmadinejad hade ett möte med libanesiska ledare, inklusive presidenten, och därefter talade han inför folk i en förort i södra Beirut dit uppemot 60 000 personer hade kallats av Hizbollah.
Ahmadinejad gjorde också ett kontroversiellt besök i södra Libanon bland annat i Bint Jbeil där de häftigaste striderna stod i kriget 2006. Särskilt det senaste fördömdes starkt av Israel.

2010-44 s 14-15
"Hård press på Libanons regering"
Hizbollahs ledare, Hassan Nasrallah, utfärdade i förra veckan en hotfull varning för samarbete med den internationella tribunal som utreder mordet 2005 på Libanons före detta premiärminister, Rafik Hariri. Med denna ökar pressen ytterligare på Libanons bräckliga koalitionsregering med Saad Hariri, Rafiks son som premiärminister. Hizbollah och dess allierade har upprepade gånger varnat för ett eventuellt åtal mot någon av dess medlemmar kan leda till inbördeskrig. Rafik Hariri var omtyckt av den saudiska kungafamiljen i Saudiarabien.
Shiamuslimerna, till vilka Hizbollah hör är den största sekten i Libanon, men de är i minoritet i arabvärlden.

2010-46 s 9
"Rör inte oss!"
Hizbollah tillåter inte att någon av dess medlemmar grips på grund av misstankar om inblandning i mordet 2005 på Libanons före detta premiärminister Rafik Hariri. Hizbollah och västerländska diplomater räknar med att den FN-sponsrade tribunal som utreder mordet kommer att väcka åtal mot medlemmar av gruppen, kanske redan före årets slut. Den som rör någon av de våra får handen avhuggen, säger Nasrallah.

2011-04 s 17
"Hizbollahkandidat bildar regering"
Miljardären Najib Mikati, som representerar Hizbollah och dess allierade har fått uppdraget att bilda ny regering i Libanon. Hizbollah och dess allierade fällde den tillförordnade premiärministern Saad Hariris regering när de lämnade hans regering de 12 januari. Den shiitiska gruppen Hizbollah vill stoppa FNs utredning om mordet på den före detta premiärministern Rafiq Hariri (Saads far).
Mikatis chanser att efterträda Hariri ökade när han fick stöd av drusernas ledare Walid Jumblatt. Mikati från Tripoli är god för 2,5 miljarder dollar, enligt Forbes. Han grundade 1982 tillsammans med sin bror Investcom som säljer telefoner i u-länder. 2006 köpte MTM Group företaget för 5,5 miljarder dollar.

2011-27 s 31
"Åtal i fallet Harari"
En FN-sponsrad internationell tribunal uppmanade Libanon att gripa medlemmar i den shiamuslimska militanta gruppen Hizbollah i samband med att tribunalens utredning om mordet på den förre libanesiske premiärministern Rafiq Hariri överlämnades till de libanesiska myndigheterna. Libanon har 30 dagar på sig att gripa personerna som misstänks ligga bakom mordet.
Mordet på Hariri har plågat Libanon i många år och har fördjupat motsättningarna mellan landets två största muslimska minoriteter, shiiter och sunniter.
2000-43 s 18 "Hariri tar över rodret"
2005-22 s 22-23 "Jakten på mördaren har börjat"
2005-25 s 8 "Oppositionen vann i Libanon"
2005-38 s 12-13 "Komplotten i Beirut"
2005-43 s 15 "Syrien misstänks för inblandning i mord"
2005-50 s 18 "FN-rapport pekar ut Syrien"

2011-48 s 30
"Raketanfall från Libanon"
Israels besköts på tisdagen med raketer från Libanon. Ett antal byggnader skadades men inga människor. Den israeliska armén besvarade elden med granater. Annars har det varit relativt lugnt mellan Israel och Libanon den senaste åren efter sommaren 2006 då Israel och den proiranska gruppen Hizbollah utkämpade ett blodigt krig som varade i drygt 30 dagar.

2012-12 s 19
"Maktbalansen vilar på rädsla"
Krisen i Syrien berör Libanon, men för ögonblicket råder lugn. Alaviterna, en mystisk utlöpare från shiitisk Islam, är mycket ovanligare i Libanon än i Syrien, där de utgör 12 %. Sunniterna i Libanon är mer högljudda men verkar inte vilja ha en konflikt. Saad Hariri, före detta premiärminister, har beskyllt Assad för att föra en modisk kampanj mot sitt eget folk. Men sunniterna är illa organiserade jämfört med Hizbollah, det mäktiga shiitiska partiet/milisen. Hizbollah spelar också ett försiktigt spel. Hizbollah vet att dess retoriska stöd till Assad är ett dilemma.

Libanon, Syrien
2012-44 s 14-15
"Libanon och Syrien lever i ett olyckligt förhållande"
Libanon har förändrats mycket sedan 2005 då en bilbomb exploderade och dödade Libanons på den tiden ledande sunnistiska politiker, Rafik Hariri och 22 andra. Detta tvingade bort landets Syrienvänliga partier från makten. 14-mars koalitionen erövrade makten men har nu förlorat den. Rörelsens svaga galjonsfigur, den mördade Hariris son Saad, bor i Paris av säkerhetsskäl. De radikala islamisterna och kristna chauvinisterna i hans följe har alienerat många i Libanons liberala mittfåra. Libanon och Syrien är sammanflätade i ett obekvämt förhållande. Det ena landet, Syrien, är en rigid, socialistisk diktatur, och det andra, Libanon, är en stökig kapitalistisk halvdemokrati - och båda är explosiva sekteristiska cocktails.

2013-09 s 16
"Satirbråk i Mellanöstern"
Det som upprörde sinnena var en karikatyr i den saudiska tidningen "Al Watan" där mitran på maroniternas patriark Bishara Rai hade antagit formen av en raket. Maroniterna utgör det största kristna trossamfundet i Libanon. Tecknaren brännmärkte Rai som vän till Basher al-Assad som är Saudiarabiens fiende.

2013-25 s 13-14
"Libanons sunnimuslimer upprörs av Hizbollahs roll i Syrien"
På en fotbollsstadion i Liba­nons sydligt belägna stad Sidon samlades tusentals sunnimuslimer nyligen för att demonstrera mot shiitiska Hizbollahs allt större roll i det inbördeskrig som pågår i Syrien.
Hizbollah, som är en mäktig militär och politisk kraft i Libanon, har svurit att stödja den syriska presidenten Bashar al-Assad i dennes krig mot rebellstyrkor, som till största delen består av sunni muslimer. Det har skärpt de sekteristiska motsättningarna hos Syriens granne Libanon där sunnimuslimernas politiska makt har minskat sedan sonen Saad till den mördade före detta premiärministern lämnat landet av säkerhetsskäl.

2013-35 s 20-21
"I Libanon känns grannens krig som ens eget krig"
En bilbomb som var den mest dödsbringande i Libanon på flera årtionden dödade 27 människor i en förort söder om Beirut. Striderna i Syrien är inte långt borta och de politiska banden mellan länderna är starka. Hizbollah har skickat krigare för att stödja regimen medan sunnimuslimerna stöder rebellerna. Därför tror många att det är sunnis som ligger bakom attacken. Mer än en halv miljon flyktingar har kommit från Syrien och fruktan för turism har skrämt bort turisterna.

Libanon
2014-04 s 22-23
"Rättegången som riskerar bli ett minfält"
Nu påbörjas den rättegången som kan utlösa maktskifte i såväl Libanon som hela Mellanöstern.
Den fortsatta rättegången i fallet med den mördades före detta libanesiske Premiärministern Rafiq Hariri hålls i Holland. Sällan har det hållits en rättegången lik denna. Före detta sunnitiske premiärministern Rafik Hariri dödades i en attack i Beirut för nästan 9 år sedan. 22 livvakter och förbipasserande miste också sina liv i en enorm bombexplosion. För 6 år sedan inledde FN en undersökning av mordet. Redan har en kvarts miljard dollar spenderats på undersökningen. Fem män står anklagade för mordet. Alla fem är medlemmar i den radikala, shitiska Hizbollahmilisen. Ingen vet var dessa fem befinner sig idag. Ledaren för Hizbollah, Hassan Nasrallah, anklagar Israel för mordet och betraktar tribunalen som en amerikansk-israelisk konspiration.

2014-42 s 20-21
"Landet som inte misslyckats - ännu"
I Libanon har kristna, sunniter och shiamuslimer - som utgör var sin tredjedel av landets 4,4 miljoner invånare - lyckats leva sida vid sida sedan inbördeskriget avslutades 1990 trots den turbulens som råder i länderna runtomkring dem, men ett allt säkrare IS hotar stabiliteten. Trots krig, inre motsättningar och de syriska flyktingströmmarna har de lyckats hålla ihop landet. Libanon är ett sekteristiskt lapptäcke precis som andra arabstater.
Men nu ser man bland de fattigaste och de så kallade fromma uttryck för beundran för IS och
och dess segrar mot syriska regimen och shiamuslimer i Irak.
Den senaste destabiliseringsfaktorn är jihadisterna som går under namnet Islamiska staten och som agerar runt gränsen mellan Syrien och Libanon.


sidans topp