Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Kuwait   

Karta
 Info Kuwait Times

Kuwait, sammanfattningar av artiklar om Kuwait som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-21 s 13
Kuwaitkrigets offer kompenseras"
Det finns en särskild FN-Kommission för att kompensera de som lidit skada av Iraks invasion i Kuwait 1990. 2,6 miljoner ansökningar har hittills kommit in. Nu får Kommissionen ca 100 miljoner dollar per månad av oljepengarna.

96-42 s 22
"Kuwaits kvinnor kräver politiska rättigheter"
I Kuwait har kvinnan ingen rösträtt till parlamentet. Bara 100 000 av 700000 invånare har rösträtt.

98-06 s 16
"Saddam är mest hatad av alla"
I Kuwait har man inte glömt de brinnande oljekällorna som flyende irakisk militär lämnade efter sig och man förstår inte hur många andra arabstater kan avråda från ett nytt militärt ingripande.

98-38 17-18
"Kuwait ogillar USAs irakpolitik"
Om USA inte menar allvar med att beröva Saddam Hussein makten så vill Kuwait slippa de väldiga militära uppladdningar som de varit med om under se senaste åren.

99-29 s 7-8
"Kuwait blir djärvare"
Hur mycket kommer det nya, reformvänliga parlamentet att betyda? Det finns ett parlament med 50 platser som nu har valts på nytt. Kungen själv utser ministrarna och tidigare var det kungatrogna personer som också hade makten i parlamentet men icke så nu.

99-50 s 14-15
"Kvinnlig rösträtt får vänta"
Emiratets härskarfamilj ville inte infria löften om liberalisering - och kom i strid med konservativa trosivrare. Kuwaits härskare har sträckt ut handen till samarbete med det nyvalda parlamentet men till ett av regimens älsklingsprojekt, att kvinnor skulle få rösträtt sa parlamentet nej, om än med knapp majoritet. Det vore "ett förräderi mot islam". Många kuwaiter har ännu inte frigjort sig från beduinsamhällets värderingar!

2001-11 s 19-20
"Det mesta är sig likt i Kuwait"
Tio år efter att ha återfått sin frihet är landet rikt igen, men det präglas fortfarande av obeslutsamhet och statlig kontroll. Landet har en enorm och nästan kvävande offentlig sektor, en obeslutsam regering, begränsade rättigheter för kvinnor och icke medborgare och spända relationer till den stridslystna grannen i norr. Visserligen ger de stora oljeinkomsterna fri sjukvård och utbildning, subventionerade matpriser och jobb till alla som vill ha det men utrymmet för privata investeringar är litet. Det finns ett parlament men den styrande al-Abdullah familjen (som består av 5000 medlemmar) utgör enligt traditionen halva regeringen.

2003-41 s 21-22
"Kvinnorna i Kuwait kämpar ännu för rösträtt"
I Kuwait kämpar en ihärdig kvinnorörelse sedan flera årtionden öppet för kvinnlig rösträtt. Man var nära 1999då lagförslaget om kvinnlig rösträtt röstades ner av nationalförsamlingen med rvå rösters marginal. Kuwait leds av Sabah-familjen. Samtidigt hävdar kuwaitiska feminister att jämställdhet innebär så mycket mer än bara rösträtt och deltagande i det politiska livet. De påpekar att de mekanismer som skapar brist på jämställdhet inte är bundna till en specifik kultur att kvinnorörelser i olika delar av världen i grunden är mycket samstämmiga och därför skulle ha mycket att lära av ett större utbyte. De säger att deras situation inte har något samband med religionen. De är emanciperade på andra sätt. Av de nyutexaminerade från universitetet är 70 % kvinnor, de får röra sig fritt, resa vart de vill utan manligt sällskap och klä sig fritt.

2004-12 s 22-23
"Ett litet genombrott för demokratin"
Saudierna, både män och kvinnor - går snart till val för allra första gången. I slutet av oktober ska väljare i 180 kommuner välja mellan 4 och 16 ledamöter beroende på ortens storlek. I nästan alla andra arabländer där val förekommer har kvinnan rösträtt. Kuwaits kvinnor röstar inte. Man anser bl a att menstruation skulle kunna försämra kvinnornas politiska omdöme.

2004-21 s 21
"Kuwaits kvinnor har fått rösträtt"
Regeringen i Kuwait godkände häromdagen ett lagförslag som ger kvinnor rösträtt och rätt att kandidera i val. Kuwaits kvinnor har kämpat i flera decennier för fullständiga politiska rättigheter. Lagförslaget ska också godkännas av parlamentet för att träda i kraft.

2008-21 s 8-10
"Demokratins fördelar övertygar inte alltid"  hela artikeln
Kuwait är ett av de få arabländer som har ett någorlunda demokratiskt system. Det är efter Libanon arabvärldens mest demokratiska land. I Kuwait är motsättningarna mellan den sunnitiska majoriteten och den shiitiska minoriteten minimala. När landet halkar efter grannländerna skyller många på demokratin, som påstås bromsa utvecklingen. I en region där autokrati är regel är Kuwait ett anmärkningsvärt undantag med ett mäktigt och påstridigt parlament som bestämmer emirens lön och som är enda lagstiftande makten. Kvinnor fick rösträtt för två år sedan. Trots dessa framsteg har Kuwait överskuggats av dynamiska grannländer som Dubai, Abu Dhabi och Qatar, vars ekonomier blomstrar under absoluta monarkier. Därför är många kuwaitier djupt missnöjda med de 50 folkvalda. De misstänker att demokratin är en västerländsk import som inte lever upp till vad den lovar. En källa till irritation är det misslyckade försöket att reformera Kuwaits statskontrollerade ekonomi. Många kuwaitier klagar på att staten försummar skolor och sjukhus. Förra sommaren var det elransonering.

2008-21 s 9
"Konservativa vindar"
Islamistiska kandidater lade beslag på 24 av 50 platser i parlamentsvalen i Kuwait i lördags. Stammarnas kandidater som också tenderar att vara konservativa i samhällsfrågor gjorde också ett bra val. Liberala kandidater och deras allierade erövrade sju platser (minus en). Ingen av de 27 kvinnliga kandidaterna blev invald. Kandidater som företrädde landets shiamuslimska minoritet fick fem platser (plus en).

2012-45 s 19
Demokratin vissnar i öknen"
Kuwait är det mest demokratiska landet vid Persiska viken. Många kuwaiter hade hoppats på ännu mer frihet efter den arabiska våren, men därav blev inget. Roten till krisen är en kombination av en dispyt om vallagen, myndigheternas ovilja att acceptera valda islamisters nyvunna styrka och slutligen den större. långsiktiga kampen om maktens fördelning.
När parlamentariker hamnar i allvarliga bråk med regeringen brukar landets 83-årige emir söka den enklaste vägen ut genom att upplösa det bråkiga parlamentet och utlysa nyval. Under de senaste fem åren har detta skett fem gånger.
Kuwaiterna tvivlar på att regeringen vill skydda deras politiska rättigheter och på att oppositionen förmår skydda deras sociala fri och rättigheter.

2013-23 s 22-24
"Reformkraven ökar i Kuwait - Vi tror på yttrandefrihet"
Varför demonstrerar medborgarna i en av världens rikaste samhällen? För att de är trötta på förmyndarskap och den styrande familjens kompetens. Politikern Musallam al-Barrak dömdes i april till fem års fängelse för att han talat emot emiratets styrande familj. Som svar samlades tusentals människor utanför hans fängelse den 16 april. Han uttalande var: "Vi vill ite tillåta ers Höghet att föra Kuwait till autokratins avgrund.
Ett civilt samhälle har vuxit fram i Kuwait, en motvikt till den självsäkra och självupptagna förmyndarmentalitet som präglar landet regerande Sunni-familj.
Al-Barrak är emiratets populäraste politiker just nu och ocks landets framtida premiärminister när man fått fria val. Kuwait är det enda labndet i Persiska viken som har ett parlament som utsetts vid relativt fria val.

sidans topp