Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Kenya

Karta
Info The Nation

Kenya, sammamfattningar av artiklar om Kenya, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.  Aktuell artikel

97-36 s 17-18
"Mois ställning vacklar"
En av Afrikas sista autokrater sitter löst i sadeln. Mycket tyder på att den näste som faller från sin tron efter Mobuto i Kongo / Kinshasa blir Daniel Arap Moi, Kenyas ledare sedan 1978. Moi försvarar emellertid sin position så gott han kan genom att underblåsa motsättningarna mellan olika stammar och trakassera oppositionella.
Det handlar om Kenya som blev självständigt från britterna 1963. Moi blev president 1978 efter statsgrundaren Jomo Kenyattas död. Under Moi har korruptionen, kriminaliteten, polisterrorn och stammotsättningarna vuxit till den grad att alla utveckling hämmats.

97-49 s 16
"Moi försöker söndra och härska"
Den 29 december är det val i Kenya. President Moi har skärpt förbudet mot ett liberalt oppositionsparti men bara för att splittra oppositionen.

98-07 s 22
"Oron växer i Kenya"
Allvarliga etniska motsättningar sedan presidenten Moi omvalts.

98-17 s 22
"Kenyas president efterlämnar bara elände och problem"
President Daniel arap Mois 20-åriga regim går mot sitt slut. Under hans tid har landet blivit "splittrat, fattigt och isolerat". Risk för en explosion i krutdurken är stor.

98-33 s 20
"Varför här?"
Kenyanerna undrar varför de ska drabbas av terroristernas fiendskap med USA. Bombdådet mot USAs ambassad i Nairobi. Frånsett alla döda och skadade kommer detta att skada landet ekonomiskt. Det är beroende av välmående turister (svarar för 20 % av landets inkomster) som besöker dessa fantastiska djurparker. Nu avbeställs turistresorna.

99-37 s 22
"Moi angriper byråkratin"
Kenyas president Moi börjar de nedskärningarna i den offentliga byråkratin som Världsbanken och IMF krävt som villkor för fortsatta lån.

2000-24 s 19
"Kenya vädjar om hjälp"
11,5 miljarder dollar vill han ha, Kenyas president Daniel arp Moi. Det är torka, svält och aids som "drabbat" hans land. (det är väl snarare hans inkompetenta ledning av landet som fört det till avgrundens rand). Hans korruption och ekonomiska vanstyre.

2001-31 s 18
"Vapnens förbannelse"
I Afrika gör vapnen att stamkonflikterna blir blodigare. I Kenya har pokot- och marakwetstammarna länge legat i strid med varandra. Men fejderna som tidigare utspelades med pilar och spjut resulterar nu i fler dödade med hjälp av moderna vapen. Nyligen dödades 47 byinvånare, män kvinnor och barn, i en raid. Det traditionella sättet att skaffa rikedom är att göra räder och stjäla boskap från en grannstam. Pokotstammens kvinnor skrev tidigare sånger till de män som hade störst boskapshjordar men idag berömmer kvinnorna männens vapen i stället.

2001-34 s 23
"Kenya miste u-hjälp"
Biståndet till Kenya kommer att hållas inne på obestämd tid sedan landet misslyckats med att inrätta en fungerande antikorruptionsmyndighet, vilket gör att det finns anledning att befara en ekonomisk kollaps i landet. IMF har i åratal bevittnat hur pengar till olika projekt försnillats och stulits. President Moi är inte särskilt intresserad av att stoppa korruptionen.

2002-08 S 23-24
"Vem tar makten efter Moi?"
Oppositionspartier och medborgarrörelser i Kenya har ingått en allians med målet att ställa upp med en gemensam presidentkandidat i årets val.Problemet är att ingen av de te partiledarna kan avstå sin plats till någon annan. Liknande projekt har hittills strandat på individuella ambitioner. I regeringsläget inskränker man sig till att tala om att slå samman de båda koalitionspartierna.

2002-13 s 11
"Moi vill ha Kenyatta som efterträdare"
Det kenyanska regeringspartiet har gått samman med oppositionspartiet och (åter)bildat Kenyas afrikanska nationalunion. Moi valdes till ordförande. Därmed hoppas han kunna behålla kontrollen över nästa regering och därmed kontrollen över sin förmögenhet.
Uhuru Kenyatta, son till befrielseledaren Jomo Kenyatta, valdes till fjärde vice ordförande i nya Kanupartiet. Man tror att Moi planerar att installera honom som landets nye president.

2002-29 s 26-27
"Västmakterna låter sig inte luras av Moi"
Kenyas ledare ser till att de fattiga förblir fattiga. Makthavarna från regeringsministrar till kommunbyråkrater tillåts suga ut folket. Resultatet är att kenyanerna är 20 % fattigare nu än då Moi tog makten 1978. Den kenyanska regeringen betraktas som genomkorrupt och Moi gör allt för att övertyga givarländerna om sina goda föresatser att rensa bort alla skurkar från regering och förvaltning.

2002-39 s 23-24
"President Daniel arap Moi får inte ställa upp i presidentvalet i höst. Han har utsett en kronprins Uhuru Kenyatta, vilket väcker misstankar om att han tänker fortsätta i kulissen. Oppositionen har emellertid för första gången kunnat enas om en kandidat, Mwai Kibaki, en f d vicepresident, och hoppas kunna bryta Kanus maktmonopol som det partiet haft alltsedan självständigheten.

2002-45 s 20-22
"Efter Moi syndafloden?"
Kenyanerna kommer inte att sakna Daniel arap Moi, men de fruktar för det som kommer efter honom. Inför det kommande presidentvalet har oppositionen lyckas enas om en gemensam kandidat och därigenom har Mois egenvalde kandidat Uhuru Kenyattas möjlighet att vinnas blivit mycket små. Moi använder statens alla resurser för att föra fram Kenyatta som presidentkandidat. Oppositionens kandidat Mwai Kibaki stöds av två tredjedelar av väljarna.
Mois korrumperade system har förvandlat Kenya från en av Afrikas mest lovande länder till ett av de fattigaste. Det hittills styrande partiet KANU har ingen ideologi förutom medlemmarnas önskan om makt och ofta rätten att missbruka makten.

2002-45 s 20-21
"Valet av efterträdare närmar sig"
Störd jul och avsatt reformpanel väcker misstankar och besvikelse. Valet ska äga rum den 27 december. Moi känner "demokratin hota"! Han upplöste för bara några veckor sedan en panel som har rekommenderat långtgående konstitutionella förändringar.

2002-49 s 20-22
"Mois stundande avgång väcker framtidshopp"
Kenyanerna vågar på nytt drömma om en bättre framtid. Många hoppas att en ny ledare skall sätta punkt för decennier av fattigdom och korruption. Förutom sitt porträtt som finns överallt lämnar han inget annat efter sig efter 25 års styr än utbredd korruption, brottslighet och ett gnisslande politiskt system. 1971 låg Singapore och Kenya på samma nivå ekonomiskt. Idag tjänar man 50 gånger mer i Singapore.

2003-1/2 s 17
"Systematisk utsugning av Kenya tillgångar"
Transparency International avdelning i Kenya ger för första gången en tydlig bild av hur det kenyanska etablissemanget har åderlåtit Kenya på dess tillgångar. Rapporten visar hur Kenyas politiker samlar in pengar för att köpa röster, manipulerar val och berikar sig själva i en process, som har bidragit starkt till Kenyas ekonomiska förfall.

2003-1/2 s 18-19
"Korruptionen är den största skurken"
I valet den 27 december satte kenyanerna punkt för den älskade, hatade och allestädes närvarande presidenten Daniel arap Mois 24-åriga styre. Kibaki har ärvt en lång problemlista med arbetsbrist, ofarbara vägar, ett skolsystem i ruiner, opålitlig elförsörjning, motspänstiga telefoner och mycket annat. Men ett problem är större än allt annat nämligen korruptionen. I Kenya åtnjuter korruptionen straffrihet. Pengarna som ska upprätthålla den offentliga servicen stoppas ständigt i privata fickor.

2003-1/2 s 18-19
"Mwai Kibaki har ett fläckat förflutet"
Många i hans regnbågskoalition var själva ministrar under Mois presidenttid och är lika benägna åt korruption som han.

2003-7 s 16-17
"Förändringens tid har kommit"
Det kenyanska folket har tagit bestämt avstånd från Mois korrumperade regim och nu vill det se snabba förändringar. En och en halv månad efter valet som satte punkt för Mois 24-åriga regim och ersatte honom med Mwai Kibaki, är det inte den nya regeringens program som har resulterat i störst förändringar, utan kenyanernas iver att byta ut det korrupta systemet där mutor betalades för allt.

2003-16 s 24-25
”Smekmånaden är över för Kenyas nye president”
Det mesta är sig likt, men förändringar märks i attityder och framtidstro. Grundskolan har blivit gratis, institutioner som var genomsyrade av korruption under Mois tid har rensats upp, några tusentals nya jobb har skapats enligt den afrikanska lagen om ”tillväxt och möjligheter” som ger USA fri tillgång till en rad exportprodukter från 38 afrikanska stater. Men inte mycket av de 500 000 nya jobb som Kibaki lovade i valkampanjen.

2004-06 s 21
"Presidenten har en huvudroll i Kenyas nya dokusåpa"
Kenyanernas nya favoritsåpa: "President Kibaki och hans två fruar". Kenya har blivit bättre under Kibaki, även om korruptionen fortfarande är lättaste sättet att skaffa sig ett jobb i ett land där arbetslösheten är 70 %. Kibakis regering har avskaffat skolavgifterna i grundskolan, gett poliserna högre löner och avsatt korrumperade domare. Det som emellertid upprör kenyanerna är inte att det plötsligt finns två presidentfruar. Det som upprör dem är att den som är deras president inte förmår kontrollera någon av kvinnorna.

2004-33 s 16-17
"Fortsatt korruption i Kenya - biståndspengar hålls inne"
Europa drar tillbaka en del av sitt bistånd till Kenya efter tecken på att korruptionen fortfarande grasserar i den nya s k reformvänliga regeringen trots byte på presidentposten fråm Daniel Arap Moi till Mwai Kibaki i slutet av 2002. Finns det fortfarande hopp om att Östafrikas största ekonomi ska transformeras och leda hela regionen ut ur fattigdomen? Kenya har ett välutvecklat jordbruk, och med afrikanska mått mätt även en framstående tillverkningsindustri och finansväsende. Man har regionens bästa vägar och landet är trots rivaliserande klaner, relativt fredligt. Man har alltså alla förutsättningar för en framgångssaga som skulle kunna lyfta hela Östafrika och vara en förebild för hela kontinenten. Allt som behövs är en hygglig regering.

2005-34 s 18
"Minister uppmanar vita att ge sig iväg"
På ett valmöte hävdade landets transportminister, som förbjudits att komma till Storbritannien, att "farmare av brittisk härkomst" måste lämna landet. Kenya är i konflikt med den brittiska regeringen som kritiserar Kenya för utbredd korruption.

2005-47 s 7
"Maktkamp kulminerade i folkomröstning"
Kenyanerna folkomröstade i måndags om en ny författning. President Mwai Kibaki ville stärka presidentmakten, men det ville inte majoriteten av väljarna. De kritiserar honom för att inte ha satt punkt för decennier av korruption och svågerpolitik.

2006-16 s 23-24
"Hjälpen undergräver den sociala solidariteten"
FNs livsmedelsprogram är en del av hungerproblemet i norra Kenya. Stora djurhjordar lever i norra Kenya, men när torkan slår till dör tiotusentals djur. I stället för att slakta djuren eller sälja dem i tid föredrar nomaderna att låta dem dö. Boskapen ses inte längre som i första hand ett försörjningssätt, eftersom utomstående hjälper till med mat och andra förnödenheter.
Musa Okolla tillhör en etniska grupp av nomader på 56000 personer som bor i norra Kenya. Han är i pension och hade tidigare en hög position i den lokala hälsovården. Han säger att " innan FNs WFP och andra organisationer började distribuera gratis hjälpte vi varandra solidariskt under torra perioder". Men med hjälporganisationens ankomst urholkades den sociala sammanhållningen. Samma uppfattning har veterinären Leine Mpoke, som har verkat nio år i norra Kenya. Han säger att de rika som numera inte får någon hjälp alls av WFP försöker ta ifrån de nödlidande deras ransoner.
Det görs "vetenskapliga" undersökningar av hur hjälpen fungerar i norra Kenya. Dessa finansieras av olika hjälporganisationer. De har, av naturliga skäl, föga intresse av att belysa livshjälpens negativa aspekter. Den bayerske missionären Jubert Mössmer tycker att hjälporganisationernas arbete i norra Kenya är detsamma som att "göra affärer med fattigdomen". De undergräver mångsekelgamla anpassningsmekanismer som hjälpte nomaderna att överleva forna tiders torkperioder.
"Livsmedelshjälp i norra Kenya är alltså ingen lösning utan snarare en del av problemet" avslutar artikelförfattaren Kurt Pelda från Nairobi.

2006-16 s 25-26
"Hemgiften torkar bort"
I Kenya fungerar kor som valuta och brudpeng. Den som har en stor hjord är rik, och den som inte äger några kor är fattig. En "skröna" (?) av artikelförfattaren Emily Wax.

2006-41 s 21
"I Kenya krockar civilisationerna bokstavligt talat"
Islamisterna stärker sitt grepp om Somalia och detta får konsekvenser för Kenyas kustområden där muslimerna är i majoritet. Muslimerna i Kenya känner sig alienerade. De har för lite inflytande i landets styre och de känner sig provocerade av italienarna som tagit över turismen och infört narkotika, sprit och sex. Wahhabiförsamlingen i Malindi vill skapa ett nytt "medvetande" genom att uppfostra en ny generation "rena" muslimer.

2007-36 s 27-28
"Plundringen av Kenya"
Läckor ur en hemlig rapport som sammanställts av det internationella riskkonsultbolaget Kroll hävdar att släktingar och medarbetare till Moi stal motsvarande drygt 14 miljarder kronor. Den avslöjar att ett korrupt nätverk har lagt beslag på stora summor pengar, som finns i konton i 28 olika länder eller i fastigheter i London, New York och Australien. Den ofattbart omfattande korruption som genomsyrade den förre kenyanske ledaren Daniel arap Mois hela familj avslöjas. De använde ett nätverk av olika skalbolag, hemliga fonder och bulvaner för att föra ut hundratals miljoner dollar 28 länder inklusive Storbritannien. Familjen Moi visar sig därmed vara lika stora tjuvar som några av Afrikas värsta kleptokrater, Mobutu Sese Seko i Zaire och Sani Abacha i Nigeria.
Mois söner har idag tillgångar på 5,5 resp. 7,7 miljarder kronor.
Krolls undersökning beställdes av Kenyas president Mwai Kibaki kort tid efter det att han tagit makten 2003 efter en kampanj där han lovade att angripa korruptionen. Kort senare snärjdes emellertid Kibakis egen regeringen in i en skandal som kallades för Anglo Leasing och som involverade stora statliga kontrakt till blufföretag och det blev olämpligt att avslöja föregångarens stölder av medborgarnas pengar.

2007-49 s 28
"Blodig valkampanj i Kenya"
Med tre veckor kvar till president- och parlamentsvalet i Kenya blir kampen om rösterna i detta ostafrikanska land allt blodigare. Kontrahenterna attackerar varandra med knivar och pistoler. För ett par veckor sedan dödades minst sju människor. Den nuvarande presidenten, Mwai Kibaki, tillträdde för fem år sedan för att rensa ut korruptionen, men fastnade snart själv i den. Trots detta har han tämligen stor chans att bli omvald, Han tillhör den största folkgruppen, kikuyu, och dessutom stöds han av Uhuru Kenyatta, vars far Jomo ledde Kenya till självständighet för 44 år sedan.

2008-1/2 s 21
"Ny regering i Kenya"
Kenyas president, Mwai Kibaki, utnämnde halva sin regering innan medlaren John Kufuor från Afrikanska unionen ens hade landet i Nairobi på tisdagen. Alla tillhör hans eget parti. Detta retade oppositionen och satte punkt för förhandlingar.

2008-1/2 s 22-23
"Vreden kokar under ytan" Hela artikeln
Dödandet har förhoppningsvis upphört men läget i Kenya är alltjämt mycket spänt.
I stora delar av Kenya försöker man gå tillbaka till det normala efter en vecka av våld som enligt varierande uppgifter krävde 400 - 600 liv. Kisumu, Kenyas tredje stad, darrar fortfarande av vrede. Kisumu är oppositionsledaren Raila Odingas starkaste fäste. Han hävdar att han lurats på presidentposten. När Odinga inte vann presidentvalet drog hans anhängare från Luostammen genom Kisumu, vandaliserade, plundrade och härjade och brände ner de större affärerna.

2008-1/2 s 22-23
"Våldet gör det riskfyllt att investera i Afrika"
Internationella investerare, som var invaggade i optimism om Afrikas framtidsutsikter, har av det blodiga våldet i Kenya påmints om vilka faror som lurar i denna världsdel. Det gångna året har det bildats ett rekordstort antal fonder för att investera enbart i Afrika söder om Sahara. Våldsexplosionen efter det omtvistade valet av Mwai Kibaki i ett av Afrikas som man trodde mest stabila länder hotar att undergräva inte bara Kenyas rykte utan hela Afrikas. Nu finns risken för att Kenya "suddas bort från de internationella investerarnas karta". Kenya är ett viktigt transport- och handelscentrum för hela Östafrika. All kommers har stannat de senaste dagarna. Transportstörningar och inställda flyg från Europa hotar turismen som är Kenyas största källa till utländsk valuta.

2008-04 s 12-14
"Det var bäddat för blodigt våld"  hela artikeln
Det finns tecken på att den senaste månadens blodiga våld i Kenya var planerat och organiserat. Den hemska verkligheten är att allt det våld som hänt efter valet har hänt förr. Det var samma platser, samma etniska skiljelinjer och till och med samma taktik och vapen. Pilbåge, träpåkar och machetes.
Kenya är delat längs etniska skiljelinjer. Etnisk tillhörighet är ett explosivt ämne i Afrika. Mellan de olika grupperna finns motsättningar som nästan alltid handlar om mark, ekonomiska möjligheter och politiskt inflytande. Man anser att den etniska grupp som har makten favoritiserar de egna och marginaliserar andra grupper vilket ofta också är fallet.
Kikuyupolitiker har förklarat att oppositionsledaren Odinga inte duger som regent eftersom han inte är omskuren.

2008-04 s 15-16
"Kikuyu och Luo lever helt olika liv"
Stamtillhörigheten formar kenyanens åsikter och syn på verkligheten. Stamsystemet är ett av de mest diffusa och ihållande särdragen i det kenyanska samhället. Stammen har med kultur och tradition att göra och är invävd i det dagliga livet. Det är en definition - ofta osynlig för en utomstående betraktare - som bestämmer sociala nätverk och politiskt inflytande. Fysiskt skiljer de sig inte åt. De har samma religion. Det säkraste tecknet är deras namn. Därför är det viktig att ha id-kortet med sig så att man inte angrips av medlemmar av den egna stammen. Politiker kan använda stamtillhörigheten för att manipulera och splittra väljarna. Kenyanerna tenderar att rösta med stammen.
Bland Kenyas dussintal stammar är det Kikuyu och delvis Luo och Kalenjin som varit de primära politiska krafterna sedan landet blev självständigt. Kikuyu är president Mwai Kibakis stam, Luo oppositionsledaren Raila Odingas och Kalenjin den förre presidentens Daniel arap Mois. Stamsystemet undergräver det faktum att Kenya är en nation.
Idag är det Kikuyu som är den styrande stammen. President Kibaki anses favoritisera sin egen stam. När dugliga personer med höga utbildningar inte får de anställningar de anser sig vara värda skyller de på att de tillhör en annan stam. De anser också att områden där deras stam bor har sämre infrastruktur, som dåliga vägar dålig tillgång på el och vatten.
Det går mycket bättre för affärsmän som tillhör den styrande stammen än andra.

2008-05 s 13
"Ingen kontrollerar våldet i Kenya"
Det okontrollerade våldet i Kenya fortsätter. Kibakis seger i presidentvalet har fått djupt liggande motsättningar mellan landets olika stammar att flamma upp. Våldet tycks ha fått sin egen dynamik och det kan inte längre kontrolleras av politikerna i Nairobi. Detta försvårar den före detta FN-ledaren Kofi Annans försök att medla mellan parterna.

2008-06 s 27
"Fler än tusen människor har dött i Kenya"
De flesta har dött i Riftdalen där gäng tillhörande de rivaliserande etniska grupperna Kisii och Kalenjin har stridit våldsamt mot varandra de senaste dagarna. De strider med pilbågar och stenkastning. Fler än 300 000 personer har drivits på flykt. På många platser blockerar unga män vägarna och kräver flyktingarna på stora summor pengar för att de ska få passera. Landets ekonomi har drabbats hårt av oroligheterna. Den kenyanska turistnäringen har drabbats hårdast. Safariparker och strandhotell ligger öde. Våldet i Riftdalen har också stoppat den viktiga produktionen av te och kaffe.

2008-07 s 20
"Rwanda tynger samvetet"
Intervju med förre generalsekreteraren i FN, Kofi Annan.
För mer än 10 år sedan, när Kofi Annan var chef för FNs fredsbevarande arbete, basade han över de soldater som misslyckades med att förhindra massakern i Srebrenica och slakten på tutsier i Rwanda. Dessa tvillingtragedier fläckar Annans rykte trots att han också har avverkat två mandatperioder som FNs generalsekreterare.
"Vad är det med Afrika? Vad är det i det afrikanska samhället som gör att vi periodvis vänder oss mot varandra? Vi dödar inte bara varandra utan vi lägger dessutom skulden på andra utanför Afrika. Jag anser att det är en svulst som vi måste eliminera". Roten till problemet finns i Afrika, menar Kofi Annan. Till exempel att det i Kenya finns 42 etniska grupper. Man måste se till att människorna alla känner sig representerade i offentliga institutionerna. Kenyas konstitutionella struktur garanterar inte rättvis fördelning av makt och pengar.
Afrikaner som vill tjäna pengar går in i politiken. Det är osunt och det är mycket lönsamt.

2008-07 s 30-31
"Sol, hav och öde stränder"
Paradiset står inför en katastrof när våld och oroligheter skrämmer bort turisterna som är ekonomins stöttepelare. Våldet i Kenya som utlöstes efter det omstridda presidentvalet har fått de flesta turister att undvika semestermålet och många har avbokat redan gjorda beställningar. Alla brittiska charterflyg har ställts in fram till sommaren, detsamma gäller charterresor från andra europeiska länder. Hotellen står tomma, tusentals kypare, städare och bartenders friställs och taxichaufförer, souvenirförsäljare och turistguider får ingen inkomst. Omkring 20 000 hotellanställda har redan mist sina jobb. Turismen är Kenyas största källa till utländskt kapital. Turismen har växt med 10-20 % årligen de senaste fyra åren. 500 000 människor arbetar direkt eller indirekt inom turistindustrin och var och en anses försörja i genomsitt tolv personer!

2008-10 s 21
"Äntligen fred"
När Kofi Annan efter en lång tålmodig process till sist gav upp lyckas de två kontrahenterna att själva komma överens om en maktdelning. President Mwai Kibaki och oppositionsledaren Raila Odinga tog sitt ansvar för att nå fram till en uppgörelse. Odinga blir premiärminister med långgående befogenheter och Kibaki sitter kvar som president. Regeringsposterna delas mellan de två lägren.

2008-12 s 11
"Ledarna provocerade våld"
Den kenyanska regeringen och oppositionens ledare hjälpte till att finansiera och organisera det våld som skördade drygt tusen liv efter det omstridda presidentvalet, enligt en rapport från Human Rights Watch. Människorättsgruppen rekommenderar att alla inblandade ska ställas inför rätta.

2008-15 s 17
"Kenya skakas på nytt av våld"
Förhandlingarna mellan oppositionen och regeringen går dåligt och tålamodet sinar bland oppositionella som kräver att deras ledare ska få del av makten. Maktfördelningen är hela tiden grunden för missnöje och nya upplopp. Kenyas president Kibaki som av oppositionen beskylls för att ha stulit valet vägrar att lämna ifrån sig viktiga departement som finans, utrikes och säkerhet. Nu har oppositionen suspenderat förhandlingarna temporärt.

2008-16 s 12-13
"Ju fler kockar desto sämre soppa"
Kenyas nya jätteregering får svårt att motbevisa ovanstående ordspråk. President Kibaki presenterade i söndags en ny - och enorm - nationell samlingsregering. Allierade till presidenten behåller kontrollen över de viktigaste ministerierna men oppositionspartiet lyckades lägga beslag på andra viktiga poster. Det tog 10 minuter för Kibaki att läsa upp hela listan över ministrar och biträdande ministrar som omfattar totalt 94 personer, nästan hälften av hela parlamentet. Oppositionsledaren Raila Odinga är landets nye premiärminister. Kostnaden blir enorm och korruptionen ökar.

2009-03 s 27-28
"Rötter"
Med valet av Barack Obama till USAs president passerades inte bara en milstolpe i amerikansk politik, utan svallvågorna korsades en hel ocean och landade i Kenya, vars hårt ansatta turistindustri nu hoppas att entusiasmen för Obama ska leda till en ny våg av turister som vill besöka landet där den nye presidenten har sina rötter. Regeringen hoppas att en liten by, Kogelo, vid Victoriasjön, där Obamas far bodde och där hans styvfarmor, Mama Sarah, fortfarande bor ska locka amerikanska turister. Vägen till byn byggs ut, flygplatsen i närheten likaså och ett museum som berättar släkten Obamas historia håller på att konstrueras och ska öppnas i år. Massor av människor har redan besökt Mama Sarahs hem och tittat i hennes gästbok. Ett flygbolag i Australien planerar en rundresa till Kenya kallad "Obamas rötter". Det finns så många kusiner till Barack Obama att det finns bildekaler med texten "Obamas kusin" till salu. Det kan leda till att nya regioner kan komma att öppnas för turism.
Originalartikel i International Herald Tribune översatt i Tempus nr 3 2009 s. 27-28,
eller läs här.

2009-17 s 8
"De tog lagen i egna händer"
Minst 24 människor stenades eller hackades till döds i centrala Kenya. Det var frustrerade medborgare som länge lidit av kriminella gäng som utövar utpressning mot husägare, taxiföretag och andra företag i många kenyanska städer. Utrustade med machete, yxor och påkar angrep och dödade de misstänkta gängmedlemmar.

2009-20 s 23
"Mau Mau veteraner kräver skadestånd"
En grupp gamla kenyaner vill ha ersättning för den orättfärdiga behandling de utsattes för under 1950-talets brittiska kolonialstyre. Tusentals människor dog och tortyr var rutin. Drygt 150 000 kenyaner hölls fångna under vedervärdiga förhållanden under upproret mot den brittiska kolonialmakten för drygt 50 år sedan. Fallet kommer att anmälas till Storbritanniens högsta domstol 23 juni med krav på skadestånd.Kenyas människorättskommission uppger att den har detaljerad dokumentation om 40 fall av kastrering, allvarliga sexuella övergrepp och olagligt frihetsberövande.
Den brittiska regeringen avvisar kraven med argumentet att det gått så lång tid och att eventuella skyldigheter att kompensera övergick till den kenyanska regeringen i samband med självständigheten.
Mau-Mau-rörelsen var en gerillarörelse i Kenya mellan 1952 och 1960. Merparten av Mau-Mau utgjordes av medlemmar av K?k?y?-stammen. Mau-Maus främsta mål var att överta den kenyanska mark som koloniserats av de vita nybyggarna.

Afrika, korruption
2009-27 s 27-29
"Korruptionen slår tillbaka"  hela artikeln
Kampen mot ständigt myglande och svågerpolitik i Afrika mattas av. Det tydligaste beviset är det som hänt ett antal korruptionsbyråer med modiga ledare. De är antingen hårt ansatta eller döda. Många befarar stora bakslag i kampen mot korruptionen i Sydafrika, Nigeria och Kenya. Den lägger beslag på pengar som behövs för att bekämpa fattigdom och sjukdomar i världens fattigaste regioner. Nyligen har två antikorruptionsaktivister dödats med våld, en knivhöggs till döds i Burundi och en omkom i sitt hem i en eldvåda i Kongo/Brazzaville.

Kenya, korruption
2009-27 s 28-29
"Givarländerna blundar för skumraskspelet"
Kenyas främste korruptionsbekämpare, John Githongo, är en man på flykt. I flera år samlade han material för att bevisa att den kenyanska regeringen under president Mwai Kibaki är involverad i de mest skamliga korruptionsbrott som någonsin funnits i detta land. Githongos rollbyte från ledare för antikorruptionskampanjer till jagad flykting beskrivs i journalisten Michaela Wrongs bok "It's Our Turn to Eat". Boken handlar om en tumultartad färd genom skumma, offentliga nätverk, som tog miljardtals dollar ur statens kistor och underblåste motsättningarna mellan olika stammar så att Kenya nästan slets i stycken.
Författare Wrong varnar för att korruptionen inte kan stoppas eller ens minska så länge som givarländerna fortsätter att stödja skumma regeringar som Kibakis i Kenya.

2009-37 s 22-23
"Kenyas hopp försvinner i takt med grönskan"  hela artikeln
Det har inte regnat på flera år, vilket medför stora bakslag för Kenyas två viktigaste näringar: jordbruket och turismen. En ödesdiger torka drar fram genom Kenya och dödar boskap, spannmål och barn. Den underblåser våld och motsättningar i slumstäderna och den eldar upp etniska konflikter på landsbygden där olika grupper slåss om återstående betesmarker. Den kenyanska ekonomins två stöttepelare, jordbruk och turism är speciellt utsatta. Den kenyanska regeringen är handlingsoförmögen på grund av inre motsättningar och politiska intriger. Några misstänks för att olagligt ha sålt tusentals ton av landets spannmålsreserv och stoppat pengarna i egen ficka. Korruptionen i Kenya är som en epidemi. Myndigheterna blunder för den annalkande katastrofen. Givarländerna litar inte på att deras pengar används som det är tänkt.

2009-38 s 24-25
"Naturen glömmer inga oförrätter"  hela artikeln
Kenya genomlider den värsta försörjningskrisen sedan landet blev självständigt. Efter fyra år med torftig nederbörd och ihållande torka i många delar av landet befinner sig Kenya i ett sämre försörjningsläge än någon gång sedan självständigheten 1963.
Regeringen i Nairobi kan ingenting göra. Den nöjer sig med att beklaga problemen och vidta ytliga, publikfriande åtgärder. Kritikerna menar att det är den dåliga styrningen av landet som ligger bakom den annalkande katastrofen. Den är en följd av dålig planering och av att ingenting gjorts. Egypten som har mycket mindre nederbörd än Kenya har lyckats frå fram stora skördar tack vare konstbevattning!

2009-49 s 23-25
"Har klimatkrigen börjat?"
Krympande naturresurser förleder Kenyas stammar att resa vapen. Experterna varnar för att konflikter om boskap, vatten och land kommer att bli allvarligare och allvarligare i ett Afrika, där klimatförändringen orsakar våld. Minst 400 människor har dött i norra Kenya i år enligt FN.
I Kenya har regeringsstyrkor beslagtagit 12000 kreatur från Samburustammen och delat ut djuren till andra stammar, som regeringen menat att Samburustammen stulit från dem. Regeringen har också delat ut över 2000 automatgevär, olika många till olika stammar. Regeringen är inte neutral menar ledaren för Turkanastammen. Enligt en parlamentariker från Boranastammen är många stammar misstänksamma mot allt som luktar politisk manipulation.
De olika stammarna berättar om vilka hemskheter som andra stammar utsätter dem för. De plundrar och förstör hyddor, skjuter hål i vattenbehållare och stjäl många djur. Den kenyanska regeringen avfärdar våldet som normala sammanstötningar mellan olika stammar. FNs rapportförfattare menar att torkan är orsaken och denna i sin tur beror på klimatförändringen.

2010-25 s 23
"Författningsreform i Kenya"
Etniska och religiösa motsättningar kommer upp till ytan igen i kampanjen inför folkomröstningen om en ny författning. Kristna och muslimer har länge levt tillsammans utan större konflikter. Nu rasar de evangeliskt kristna i en Nej-kampanj mot klausuler i förslaget som erkänner de islamiska domstolarna vissa begränsade rättigheter och som under vissa omständigheter tillåter abort. Muslimerna å sin sida är irriterade över att allt fler konverterar till den evangeliska kyrkan. Nej-kampanjen har bara en mindre minoritet bakom sig.

2011-42 s 20-21
"Kenya tar strid mot Shabab"
Under det gångna veckoslutet beordrade Nairobi hundratals kenyanska soldater in över gränsen till Somalia. Många somalier ogillar skarpt att Kenya skickade in soldater på somaliskt territorium för att slåss mot den militanta islamistiska gruppen al-Shabab som är en brutal och hänsynslös islamistisk grupp som fungerar som al-Qaidas gren i Östafrika.
Kenyanerna anklagar al-Shabab för senaste tidens kidnappningsvåg inne i Kenya.
Somalias övergångsregering har bara kontroll över några få kvadratkilometer i huvudstaden.
Kenya har varit involverat i Somalias interna politik i många år och har på senare tid i hemlighet utbildat och beväpnat klanmiliser med baser nära gränsen mellan Somalia och Kenya. Kenya samarbetar nu med somaliska klanmiliser vars antipatier mot al-Shabab de delar.

2012-04 s 30
"ICC väcker åtal mot kända kenyaner"
Internationella brottmålsdomstolen i Haag ställer fyra högt uppsatta kenyaner till svars för brott mot mänskligheten. De fyra, inklusive presidentkandidaterna Uhuru Kenyatta och William Ruto, misstänks för att ha organiserat mordiska vedergällningsattacker mot etniska grupper som röstade emot deras partiet i det senaste valet. Minst 1133 personer dödades och över 600 000 tvingades fly från våldet som bröt ut efter de omstridda valen 2007.

2012-36 s 27-28
"Nairobis - Afrikas Teknologicentrum"
Tre faktorer bidrar till att Nairobi är Afrikas teknologiska centrum. Där finns en regering som stöder utvecklingen och står bakom den fysiska utbyggnaden av bandbredd. Idag använder 12 och landets 40 miljoner av internet, en siffra som tredubblats sedan 2009.
För det andra har Kenya undergått en revolution sedan 2007, då "M-PESA", ett mobilbetalningssystem startades. Många nya företag använder det som bas för sin affärsverksamhet. För det tredje så har Nairobi sedan 2010 ett ställe, "iHub" där lokala entreprenörer kan träffas och utbyta idéer. Detta har expanderat i stor skala.
Redan från början formgav företagen sina produkter för mobiler och inte för datorer. Få människor äger en laptop, men det finns 74 mobiler på 100 kenyaner.

2013-04 s 26-27
"Ett nervöst ödesval"
Kenya har en stark ekonomi med goda framtidsutsikter. Men presidentvalet kan innebära våldsamma konfrontationer och riskera stabiliteten - inte bara i Kenya utan i hela regionen.
Den 4 mars ska Kenyanerna rösta på en ny president som ska ersätta Mwai Kibaki, som suttit två perioder. Toppkandidaterna är Uhuru Kenyatta, son till Kenyas förste president och premiärministern Raila Odinga, som besegrades 2007. Uhuru Kenyattasom tillhör den dominerande Kikuyi-stammen har kallats till fen internationella domstolen I Haag I april, anklagad för att ha underblåst våldsamheterna efter valet 2007. Våldsamheterna vid förra valet drabbade landets ekonomi hårt.
Politiken är intimt förknippad med stamidentitet.
Kenya är en viktig allierad till Storbritannien och USA I bekämpningen av den globala terrorismen.

2013-04 s 28
"Attack på aktivist ökar spänningarna"
Misshandeln av ordföranden för sammanslutningen Kenyaner för Rättvisa och Utveckling väcker farhågor o matt de våld som präglade valet 2007 ska upprepas.
Den fjärde mars ska kenyanerna rösta fram en ny president, riksdagsledamöter och landshövdingar. Det är första gången sedan 2007. Då fick ett omtvistat valresultat folkstammar att vända sig mot varandra. Fler än 1200 människor dödades och hundratusentals tvingades fly från sina hem.

Kenya, Teknik
2014-15 s 26-27
"Wanjiku sköter sina kor via sms"
I generationer har uppfödningen av kor på Kenyas högland varit beroende av kunskaper och erfarenheter som ärvts från föräldrar till barn. Men Mercy Wanjiku är inte som andra bönder. Hennes viktigaste redskap är en app till mobiltelefonen som kallas iCow.
Tjänsten informerar henne om när hennes kor är dräktiga, vilket foder som är bäst för mjölkproduktionen och vad det rimliga marknadspriset är för tillfället. När hon nyligen behövde en veterinär anlitade hon tjänstens omfattande databas.

2013-29 s 40-41
"Seriehjälten DJ B coachar Kenyas unga"
Shujazz.fm (http://shujaaz.fm/) är en serietidning som varje månad distribueras via Kenyas dagstidning Daily Nation på sheng, en blandning av swahili och engelska, språket för unga kenyaner. Där uppträder de tecknade figurerna DJ B, den sexiga men tuffa Maria Kim och fotbollsgalne Charlie Pele, några av seriens alla hjältar.
Serier som ger råd till unga om hur de kan förbättra sina liv.
Shujazz finansieras av brittiska Departementet för internationell utveckling m fl organisationer och privata företag.
Well Told STory är konsulten bakom projektet, vars chef är Rob Burnet. Han kom till Kenya 1993 för några veckors besök och blev kvar i landet.
Fenomenet sjösattes 2010 efter det chockerande kaos som uppstod efter det fejkade valet.

2013-32 s 26-29
"'Big Mama' och massakern"
Fatou Bensouda, 52, chefsåklagare vid den internationella brottmåls domstolen (ICC) i Haag gör allt hon kan för att få Kenyas president Uhuru Kenyatta, 51, bakom lås och bom.
Kenyatta är misstänkt att delvis vara ansvarig för våldet som skakade Kenya efter valet 2008 då 1100 människor dödades och en halv miljon människor drevs bort från sina hemprovinser.
Men hindren är höga och ett misslyckande skulle kunna betyda slutet på drömmen om global rättvisa. Hon är åklagare i fall som handlar om folkmord. Hon är allas högsta samvete.
I Afrika liksom i väst växer tvivlet på att fallet har en framtid. ICC saknar stöd från bland annat USA och Kina. Domstolen började behandla brott mot mänskligheten för 11 år sedan, men resultaten har varit bedrövliga. ICC har bara visat upp en enda fällande dom.

2013-37 s 26
"Lättaste landet för skalbolag"
I Kenya är det lättast att skapa skalbolag som inte kan spåras. Ett skalbolag används för att genomföra affärstransaktioner utan någon egentlig verksamhet och utan att ha tillgångar. De är lagliga och har legitima uppgifter men när de skapas anonymt fungerar de som redskap för penningtvätt och skattesmitning.
I Kenya är kontrollen obefintlig. Ingen frågar efter korrekt ägar-ID.
Även i Ghana är kontrollen mycket svag.
Afrika förlorar mer pengar via det illegala finansiella flödet än vad det får i form av bistånd och investeringar.

2013-38 s 28-29
"Kenya-fallet är en ihålig triumf för ICC"
William Ruto och Uhuru Kenyatta är de första regerande ledare som ska dömas av den internationella brottsmålsdomstolen i Haag men de kommer knappast att avtjäna något fängelsestraff. I egen hög person ställs den sittande vice presidenten i en nationalstat inför domstolen i Haag och han ska stå till svars för hemska brott som han anklagas för.
Och i november kommer Uhuru Kenyatta, Kenyas president att anklagas för sin roll efter valet 2007/2008 i de våldsamheter som utbröt i Kenya och som lämnade efter sig mer än 1000 döda och tiotusentals flyktingar.
Men det är så att även om de båda döms som skyldig finns det inte någon kraft i Kenya som kan tvinga dem i fängelse eller utlämna dem. De båda är den högsta myndigheten i Kenya och de har hela den afrikanska kontinentens stöd.

2013-39 s 14-15
"Attack riktad mot symbolen för den kenyanska boomen"
Detta var massakern som Kenya hade tröttnat på att oroa sig för - och attacken som träffade symbolen för de senare årens sociala och ekonomiska boom i östra Afrikas största ekonomi. Man har befarat denna attack sedan 2011, då Kenya sände trupper till Somalia, för att bekämpa jihadister med koppling till al-Qaida, och den slog till exakt där man mest fruktade den.
Shoppinggallerian Westgate mall, i den rika stadsdelen Westland, är utmärkande för det nya, lovande Nairobi, som under det senaste decenniet har sett den snabba ekonomiska tillväxten locka till sig miljarder dollar i utländska direktinvesteringar.
Köpcentrat är platsen där chefer äter lunch med sina familjer på helgerna, där diplomater hyr en film, dit förälskade par ur Nairobis nya medelklass och utlandsstationerad personal kommer för att äta en god burgare. Att slå till på just detta ställe, mot kommers och den politiska eliten, är bästa sättet att förstöra framtidstron hos en uppåtsträvande nation vars tillväxt drivs av konsumtion.
Kenyas ekonomiska framsteg under de senaste åren är imponerande och Nairobi står för åtminstone hälften av landets ekonomi på 44 miljarder dollar. Landet har sedan 10 år växt med 5 % årligen. Nu fruktar man en tillbakagång. Turismen är den bransch som drar in mest hårdvaluta.

2013-40 s 6-7
"Vita Änkan fyller Brittiska pressen"
Brittiska läsares intresse för en 29-årig trebarnsmor och änka fortsätter oavbrutet. Det spekuleras i att hon deltog i terroristattacken i Kenya förra veckan. Men det finns ännu inga bevis. Hon var gift med en av de fyra självmordsbombarna som slog till 2005.
Den unga konvertiten till Islam, Samantha Lewthwaite, är änka efter Germaine Lindsay, som sprängde sig själv i luften på ett T-banetåg den 7 juli, 2005, och dödade 26 människor. Hon är dotter till en före detta brittisk soldat och föddes på Nordirland. Nu påstås hon ha varit involverad i terrorattacken mot ett shoppingcenter i Kenya i förra veckan.

Kenya, Terrorism
2013-43 s 19
"Plundring dämpar minnesceremonin"
En minnesceremoni hölls i måndags till minne av de nästan 70 människor som dödades i Westgate Mall för en månad sedan. Ceremonin dämpades av videoupptagningar som visade att Kenyas försvarsstyrkor (KDF) ägnat sig åt plundring av köpcentrat framför att rädda de hotade människorna. Dessutom skonade al-Qaidas terrorister en del muslimer som kunde citera Koranen. Det blir svårt att svetsa samman Kenyas folk efter detta och att hindra detta var kanske det främsta skälet till den dödliga attacken.
En av de fyra beväpnade männen som alla sköts ihjäl var en norsk-somalier.

Kenya, samhälle
2013-44 s 30
"Straffet för våldtäkt i Kenya: Klippa gräs!"
Kenyanerna rasar efter det att tre män som dömts för gruppvåldtäkt av en 16-årig flicka får ett så lindrigt straff som att klippa gräset utanför polisstationen.
Våldtäkten skedde i juni då den 16-årig flickan var på väg hem från sin svärfars begravning. Hon övermannades och våldtogs av sex män, varav tre senare blev identifierade, åtalade och dömda till gräsklippning.
Det är den kenyanska kvinnan Nebila Abdulmelik som startat kampanjen mot de ringa straffet på internet. I måndags hade cirka en miljon anslutit sig till krafet att kräva strängare straff.
- Att låta dessa män gå fria och bara kräva av dem att de klipper gräs måste vara världens lindrigaste straff för våldtäkt, säger Nebila Abdulmelik till den kenyanska pressen.

Kenya, terrorism, IS, al-Shabaab
2015-20 s 10-11
"Kenyas kraftåtgärder mot al-Shabaab riskerar att radikalisera landets muslimer"
Under den månad som gått sedan islamistiska al-Shabaabs dösligaste attack på kenyansk mark någon sinhar 86 muslimska organisationers bankkonton frysts.
"Varje gång vi försöker samarbeta med regeringen behandlar de oss som fiender; det är väldigt svårt för alla muslimer just nu", säger Khalef Khalifa, ordförande i organisationen Muslimer för mänskliga rättigheter (Muhuri), vars kontor stormades förra veckan
Det finns tydliga tecken på att de hårdhänta tillslagen snarare ökar redikaliseringen bland kenyanska muslimer än minskar den.
Från Somalia till Kenya - Al-Shabab är ett växande problem i Kenya och får nya anhängare i takt med att Kenya inför restriktioner för muslimer. Fem miljoner somalier bor i Kenya. Khalifas organisation Muhuri finansieras av donatorer i väst och finns bland dem som regeringen i april listade som anhängare till al-Shabaab.

Kenya, terrorism
2015-20 s 12-14
"Kenya tar sig an sin värsta fiende"
Varför tog det sju hela timmar för Kenyas särskilda insatsstyrka att ta sig till Garessa University när den attackerades av islamiska terrrorister? Svaret förskräcker: En högt uppsatt tjänsteman hade beordrat enhetens flygplan att hämta tillbaka hans svärdotter och två barn till Nairobi från badorten Mombasa.
Sett från håll verkar Kenya vara sin värsta fiende, inte terroristerna. Med bland annat korruption, statlig styrning av nyhetsmedierna och kontroll över frivilligorganisationerna.
Men sett inifrån så är bilden mer komplicerad än så och Kenya som framgångsland har inte tappat mark. Regeringen måste dock putsa upp den skadade imagen om landet ska fortsätt blomstra.

Kultur, Kenya
2015-28 s 28-29
"Countrymusiken har funnit ett hem låmgt hemifrån"
Amerikansk countrymusik har funnit ny publik runt om i världen genom de amerikanska soldaterna i Japan, Korea, Thailand och Tyskland och genom filmer från Hollywood.
I Kenya är countrymusiken särskilt populär i landets jordbruksbälte i e centrala högländerna. Många av fansen är över 50 år men även yngre som lyssnat på sina föräldrar.
Musikens attraktionskraft beror på de relativt enkla texterna och det långsammare tempot.
"Countrymusikens berättelser om kärlek, familj, hederlighet, landsbygd, tro och arbetarklassens liv betyder något för många människor här".

USA, Kenya
2015-29 20-22
"Barack Obama åker hem till Kenya"
Det är precis som när JFK åkte hem till Irland.
Entusiasmen är stor inför presidentens besök. Kenya har drabbats av Obama-mani. Men besöket erbjuder också en möjlighet att förbättra de ansträngda relationer na med väst.
Det är svårt att överdriva Obamas popularitet i Kenya, landet där hans far blev född, samt i resten av Afrika söder om Sahara - det svarta Afrika - en av de få platserna där hans rykte inte har falnat under hans presidentperiod.
Det blir ett viktigt besök. Relationerna mellan Kenya och väst har nått botten under de senaste åren.
Kenyas ökade betydelse har fått amerikanska regeringar att bli mindre benägna att kritisera afrikanska regeringas sätt att styra sina länder.
Barack Obamas satsning på entreprenörer - han kommer att deltaga i ett globalt toppmöte om entreprenörskap - indikerar en förändring från tidigare politisk-militära relationer relationer i Afrika till mer ekonomiska affärsförbindelser på den Afrikanska kontinenten.

Kenya, Samhälle
2015-36 26-29
"I byn Umoja i Kenya är alla män bannlysta"
Julie Bindel besöker en kenyansk by, som uppstod som en fristad för kvinnor som har överlevt sexuellt våld, och hon upptäcker att invånarna har det väldigt bra i sin enkönade gemenskap.
Byn grundades 1990 av 15 kvinnor som hade blivit våldtagna av lokalt placerade brittiska soldater. Numera består invånarna dessutom av kvinnor som flytt undan barnäktenskap, könsstympning, misshandel och våldtäkt - företeelser som är kulturella normer hos Samburufolket. Deras kultur är utpräglat patriarkalisk.
Samburufolket är besläktat med massajerna och talar ett språk som är snarlikt deras. De är ett seminomadiskt herdefolk som vanligtvis lever i grupper om ett tiotal familjer. För närvarande bor 47 kvinnor och 200 barn i Umoja.

Kenya, könsstympning, Terrorism
2015-48 28-29
"Massajernas cricketlag slåss mot könsstympning"
När massajerna bildade ett cricketlag, Warriors, 2009, uppmärksammades det stort i media. Pressens intresse gav lagmedlemmarna ett perfekt tillfälle att driva sin kampanj mot kvinnlig könsstympning.
"Flickorna i vårt samhälle ska inte behöva genomgå den brutalitet som könsstympning innebär. De har också rätt att gå i skolan och slippa giftas bort," säger Sonyanga Ole Ngais, Warriors lagkapten. "Vi vet nu att FGM (female genital mutilation) är en tradition vi inte borde ha i vårt samhälle. Den främjar oss inte och drabbar våra flickor, mödrar och fruar".
Traditionen säger att flickor ska omskäras innan de ingår äktenskap. FGM har varit förbjudet i Kenya under många år.

Miljö, Kenya
2016-04 25-26
"Klimatförändringar kan ödelägga hela Afrika. Turkanaregionen i Kenya är redan förstörd"
Samtidigt som världen alltmer oroas över klimatförändringarnas effekter är riskerna redan märkbar i afrikanska regioner som Turkana.
Flera faktorer gör den afrikanska kontinenten särskilt sårbar. Afrika är naturligt utsatt för extrema väderförhållanden och två tredjedelar av kontinenten består redan av öken eller torra områden. Afrikanerna är i stor omfattning beroende av naturresurser - regnförsörjt jordbruk sysselsätter 70 % av befolkningen.

Kenya, Teknik
2016-43 25
"Vindkraft i Kenya kan inspirera grannländerna"
Kenyas enorma investeringar i vindkraft kan få igång den egna tillväxten och motivera grannländerna. I länderna i sub-sahara, dvs det svarta Afrika, är nästan två tredjedelar av befolkningen utan tillgång till elektricitet.
Nyligen restes den 155:e av de planerade 365 turbinerna vid Turkanasjön i Kenya. Vindkraftsparken väntas generera 310 Megawatt nästa år, nästan en tredjedel av landets energiproduktion. Det handlar om den största privata investeringen någonsin i Kenya.
När byggande inleddes i fjol fanns det inga asfalterade vägar nära sjön, faktiskt ingen infrastruktur överhuvudtaget.

Kenya
2017-14 28
"Oppositionen väljer Odinga till sin presidentkandidat i Kenya"
Den förre kenyanska premiärministerna Raila Odinga, som redan har förlorat tre presidentval, tippas nu bli oppositionens. Det kan minska chanserna att avsätta Uhuru Kenyatta i det kommande presidentvalet i augusti.
Odingas vice presidentkandidat kommer att bli Kalonzo Musyaka. Han är en av de fyra främsta ledarna gör oppositionen, Nationella superallianden, som benämns Nasa.
Men valetr av Odinga som presidentkandidat resultera i att oppositionen förlorar valet den 8 augusti. I centrala Kenya finns ett motstånd mot Odingo, eftersom man upplever hans politik som företagarfientlig.

Kenya
2017-33 25
"Det kenyanska valresultatet kommer att prövas i domstol"
Den kenyanska oppositionen har givit efter för internationella påtryckningar och gått med på att pröva valresultatet i domstol. Situationen har varit orolig i Kenya sedan president Uhuru Kenyatta förklarades som segrare i valet den 8 augusti.
Hans motståndare, Raila Odinga, har sagt att det är en stulen valseger.
Oppositionen hävdar att en algoritm hade lagts in i den kenyanska valkommissionens datorsystem för att garantera att Kenyatta och hans Jubilee Party skulle behålla ledningen genom hela rösträkningen.

Kenya
2017-35 26-27
"Demokrati kostar - den får man inte gratis"
Hot om våld och ekonomiska bekymmer när Kenya går till val igen. Beslutet som fattades av Kenyas högsta domstol om att annullera resultatet av presidentvalet i augusti gladde många. Men nu när valet ska göra om uppdtår farhågor om ekonomisk osäkerhet och inte mist risk för våldsamheter.
President Uhuru Kenyatta tillhör, liksom de flesta av Kenyas tidigare presidenter, Kikuyustammen, som är landets största, medan oppositionsledaren Raila Odinga tillhör Luo. En folkgrupp som har känt sig marginaliserad ända sedan landet blev självständigt 1963. Röstningen - och våldet i samband med val - följer ofta deetniska linjerna.
"Valet är det värsta som kan hända Kenyas ekonomi. Det tar minst två för landet att hämta sig efter varje år, säger Kivuva, professorn i statskunskap i Nairobi, som påpekar att den ekonomiska tillväxten alltid minskar markasnt i samband med val. Många flyttar sin pengar utomlands om möjligt.

Kenya
2017-38 14
"Nytt val planerat till 17 oktober"
Kenyas högsta domstol har meddelat att felaktigheter begångna av landet valkommission har tvingat domarna att ogiltigförklara resultatet av förra månades presidentval, då den sittande presidenten Uhuru Kenyatta förklarades som vinnare.
Domstolen har fått beröm från hela världen för sitt djärva vesult att ogiltigförklara valreultatet, den första gången i Afrika, även om oron växer för en politisk kris i Kenya.
I Kenya förekommer bittra rivaliteter mellan olika stammar. Oppositionsledaren Odingas anhängare säger att domarna är hjältar för deras vilja att stå upp mot regeringen.

USA, Kenya
2017-38 15
"Hillary Clinton jämför det amerikanska presidentvalet med det ogiltigförklarade i Kenya"
I en intervju nyligen fick Hillary Clinton frågan om hon skulle ifrågasätta det amerikans presidentvalets legitimitet om mer information som visade rysk inblandning skulle komma fram. Hennes svar: Ja.
Sedan gjorde hon en osannolik jämförelse med presidentvalet i Kenya i augusti.
Clinton sa att båda valen hade varit "uppdrag för Cambridge Analytica".

Flyktingpolitik, Kenya, Somalia
2018-01 14-15
"2017 var ett fruktansvärt år för flyktingar, men i ett stort flyktingläger så jag hopp"
Analys: Flyktinglähret Dadaab i Kenya.
Ingen annanstans i världen drabbades en lika stor koncentration avmänniskor av Vita Husets inreseförbud. I februari fanns det 14 500 personer i Dadaab som redan var planerade att vidarebosättas. De allra flesta var somalier. Många nådde Dabaab precis när Somalias inbördeskrig hade inletts i början av 1990-talet.


sidans topp