Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Kazakstan

Karta
Info Deutsche Allgemeine Zeitung
Kazakhstanskaya Pravda
Khabar (eng)

Dessa sidor innehåller sammanfattningar av artiklar om Kazakstan, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan år 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel

97-08 s 21
"Kazakstan får ny huvudstad. Alma Ata är passé. Nu gäller Akmola"
En flytt nästan 100 mil norrut. Flytten kommer att kosta minst 10 miljarder dollar. Pengar som inte finns!

97-48 s 15-16
"Kazakhstan är lugnet självt mitt i en oroshärd"
17 miljoner invånare. President Nazarbaijev rättar sifg efter "de fyra vindarna" Ryssland, Kina, den islamska världen och väst. 30 % av befolkningen är ryssar. Det finns många amerikanska företag. Landet är autokratiskt och den politiska oppositionen är marginell.

98-26 s 24
"Vad betyder ett namn?"
Ingenting i Kazakhstan! Man har bytt huvudstad från Alma Ata till Astana. P g av jordskalvsrisken. Först kallades den Akmola, "den vita graven". Den har ett mycket strängt klimat med iskalla vintrar och stekheta somrar.

99-04 s 9-10
"Bråka inte med Rakhat Alijev"
I Kazakhstan lånar man metoder från 1930-talets anti maffiapolis i USA i försöken att komma till rätta med skattesmitare. Folket i Kazakhstan är världens sämsta skattebetalare, t o m sämre än ryssarna. Skatteindrivaren är svärson till Nazarbaijev, sovjetledare som fortsätter att styra landet.

2000-30 s 13-14
"Olja och pengar"
De rika oljefyndigheterna i Kazakstan gör amerikanerna benägna att bortse från korruptionen och demokratiska brister i landet, men nu kan en mutskandal rullas upp i Washington. En amerikan på platsen, Jeffrey Giffen misstänks för att ha fört över pengar till höga tjänstemän i Kazakstan från oljebolag i USA som fått oljekoncessioner Kazakstan. I centrum står att presidenten Nazarbajev vill bli kvitt sin närmaste motståndare med vilka medel som helst.

2000-51 s 17-18
"Censuren skärps i forna Sovjetunionen"
Medierna i de centralasiatiska länderna censureras och trakasseras rutinmässigt. I Uzbekistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Kirgisien och Kazakstan ökar pressen på nyhetsmedier som avviker det minsta från regeringens linje. Myndigheterna hävdar att kontroll måste var strikt av säkerhetsskäl. Att vara ett språkrör för den politiska oppositionen kallas "att vara lierad med upproriska krafter som försöker störta regimen". (Men dessa länder är väl huvudsakligen muslimska och det finns väl ingen stat grundad på islam som är demokratisk och har en oberoende press?).

2002-07 s 25
"Alla längtar hem"
Sedan 1997 har Kaszakstan en ny huvudstad, Astana. presidenten Nazarbajev är mycket förgrymmad över att regeringstjänstemännen fortfarande bor i den gamla trevliga staden Alma Ata och regelbundet flyger hem trots dyra flygbiljetter.

2002-15 s 20-22
"Sista draget i det stora spelet"
Kampen om oljan i Kaspiska havet är inte slut än, men man börjar ana vilka länder och företag som har övertaget. Man tror att här finns 70 miljarder fat olja av vilka 10-17 tillfaller Kazakhstan. Detta land står inför utsikten att bli ett stort oljeimperium. USA är också mycket intresserat av att få tillgång till olja från andra områden än de arabiska.

2002-16 s 22-23
"Demokratin haltar betänkligt i Centralasien"
USAs nyaste strategiska partners, det fattiga f d sovjetrepublikerna i Centralasien, upplever just nu en våg av förtryck och galopperande korruption trots att de har världens ögon på sig.
Bakgrunden till Världsekonomiskt forums euroasiatiska toppmöte i Kazakhstan i förra veckan var mörk.
Kazakhstans president Nazarbaijev satte nyligen sina två främste politiska konkurrenter i fängelse och lät föra ut en miljard dollar till utländska konton i sitt eget namn!
I grannlandet Kirgisien har regeringen bannlyst två oppositionella tidningar.
I Uzbekistan har regimen spärrat alla gränser för att kunna slå till mot personer som sympatiserar med radikala islamistiska grupper.
Tadzjikistan fortsätter att vara ett transitland för heroinsmuggling.

2003-5 s 20-22
"Motståndet mot Centralasiens autokrater hårdnar"
I elva år kunde ledarna i de forna sovjetrepublikerna mellan Kaspiska havet och Parnir regera ostört. Nu börjar dock oppositionen göra sig gällande i form av attentat och oroligheter som skakar hela regionen. Amerikanernas närvaro bidrar till spänningen.
I Kirgisiens huvudstad Bisjkek pågår ständigt demonstrationer för att president Askar Akajev ska avgå.
Oroligheter förekommer också i Alma Ata, Kazakstans största stad, några timmars bilresa från Bisjkek. F d ministrar och guvernörer som kritiserat Nursultan Nazarbaijev har dömts till långa fängelsestraff. Landet tjänar officiellt över 4 miljarder dollar per år för sin oljeexport. Mycket pengar kommer emellertid på avvägar och det påstås att över en miljard tar Nazarbaijev själv hand om för att sätta på konton i Schweiz.
I Turkmenistan var envåldshärskaren Saparmurad Nijazov nära att råka ut för ett dödligt attentat. Han har skapat en personkult som skulle fått Stalin att blekna av avund. Även han tros ha lagt undan minst 3 miljarder dollar för egen räkning.
Något bättre är det i Tadzjikistan och Uzbekistan men alla fem saknar helt demokratisk legitimitet, alla intäkter tillfaller de styrande klanerna, korruption och fattigdom härskar överallt.

2003-21 s 15
”Kazakhstans regering överlevde”
Regeringen i Kazakhstan överlevde en förtroendeomröstning. Dispyten handlade om en ny landreform som innebär att privat markägande blir tillåtet i den forna sovjetrepubliken.

2003-32 s 15-16
"Centralasien står vid korsvägen"
Sedan Sovjetunionens fall har Centralasien, som är strategiskt placerat i korsvägen mellan Europa och Kina, Ryssland och Iran, försökt återfinna sig självt, så här långt med blandat resultat. Efter terrorattackerna i USA upptäckte först USA dessa länder som då visade sig angelägna att bidra till att ordna upp den afghanska oredan. De hade också sin egen muslimska terrorism att bekämpa. Det var bara Turkmenistan som behöll sin neutralitet medan Kirgizistan, Uzbekistan, Kazakstan och Tadzjikistan gjorde gemensam sak. I dag förefaller de vara tämligen stabila nationer trots oroande signaler om ett ökat auktoritärt styre och politiskt förtryck. Det som hotar är främst islamska radikalismen och droger från Afghanistan.

2004-52 s 11-12
"Centralasien är inte som Ukraina"
Det politiska jordskalvet i Ukraina skickade chockvågor till både Ryssland och Europa, men i de forna sovjetrepublikerna, där det förekommer liknande anklagelser om valfusk och maktfullkomlighet, tycks skalvet ha passerat nästan obemärkt. Kazakhstan som är lika stort som Västeuropa hade parlamentsval som resulterade i att den växande oppositionen bara fick ett mandat av 77 i parlamentets underhus. Valet fördömdes av västerländska valobservatörer men utan tydliga folkliga protester. Ett år tidigare genomfördes ett liknande omtvistat val i Azerbajdzjan. Isa Gambar, ledare för landets opposition resten nyligen till Kiev i Ukraina för att lära sig av Justjenko hur man får sina anhängare att massvis demonstrera sitt missnöje.

2005-45 s 7
"Spänt i oljerepubliken"
I den auktoritärt styrda före detta sovjetrepubliken Kazakstan hotar en konfrontation mellan statsmakten och oppositionen. President Nazarbajev, som har styrt landet i 15 år kommer att låta sig väljas för tredje gången i början av december. Den västinriktade oppositionen räknar med omfattande valfusk. Det politiska motståndet koncentreras till studentorganisationen Kachar som domineras av unga kvinnor.

2005-49 s 7
"Väntad promenadseger"
President Nursultan Nazarbajev, som har styrt Kazakstan sedan Sovjettiden, blev omvald i söndagens val av en överväldigande majoritet, enligt de preliminära valresultaten som gav Nazarbajev 91 % mot hans närmaste rival Zharmakan Tuyakbais 6,6 %. Utländska valobservatörer anser inte att valet avlöpte enligt reglerna men ansåg att det var helt klart vem som vunnit valet.

2006-36 s 12-13
"Viss korruption räknas tydligen inte"
Kazakstans ledare autokraten Nursultan Nazarbajev är på väg för ett besök i USA. Han kommer inte bara att tas emot i Vita Huset utan han ska också ackompanjera familjen Bush till deras ställe i Maine. Transparency International har nyligen nedgraderat landet från 65:e till 107;e plats när det gäller korruption. "Där finns inga fria val, och pressen kontrolleras till stor del av Nazarbajevs egen familj" säger antikorruptionsorganisationen. Men Kazakstan har de största oljereserverna i Kaspiska havs regionen.

2006-40 s 13-14
"Olja är viktigare än demokrati"
Autokraten Nursultan Nazarbajev har just besökt Washington och ätit galamiddag med president Bush i Vita Huset. Besöket är ett av många exempel på att demokratin hamnar på undantag när den kolliderar med andra intressen. I Kazakstan beskrivs besöket som en chans att stärka Nazarbajevs internationella prestige med fördjupade relationer med USA. Kazakstan är ett land vars strategiska betydelse ökar men som också är notoriskt korrumperat, håller fuskval och bryter mot de mänskliga rättigheterna. "De mänskliga rättigheterna har fyra fiender: olja, gas, kriget mot terrorismen och geopolitiska hänsyn" säger Jevgennij Zjovtis som företräder landets byrå för mänskliga rättigheter.

2006-46 s 14-16
"Kazakiskt storhetsvansinne mitt på stäppen"
Kazakstans statschef, Nursultan Nazarbajev, försöker öppna sitt centralasiatiska rike mot väster med hjälp av en ny metropol. Arkitekter gör sig löjliga över staden men den internationella byggbranschen räknar med miljardvinster. Nazarbajev vill förvandla den före detta kosackbosättningen i Astana, 97 mil norr om den gamla huvudstaden Alma Ata till ny huvudstad. Det har lett till en boom som delat invånarna i två grupper, de som tjänar på den och förlorarna. Astana hette förr Zelinograd och var för 15 år sedan fortfarande en "tysk" stad befolkad av de Volgatyskar som Stalin förvisade till den centralasiatiska ödemarken. När Sovjetunionen föll åkte dock de flesta tyskar tillbaka västerut.

2006-48 s 8-9
"Väst får inte skräda orden i dialogen med Kazakstan"
Kazakstans president må ha skrattat åt Borat, men brotten mot de mänskliga rättigheterna i Kazakstan är ingenting att skratta åt. Presidenten Nazarbajev har varit på besök i London där han fick ett mycket hjärtligt mottagande som den "good old guy" men det finns en annan bild av honom och Kazakstan. Det är ett extremt korrumperat land utan respekt för de mänskliga rättigheterna. Rättsväsendet är trögt, medierna är statskontrollerade eller trakasserade och valen uppnår långtifrån den standard som rekommenderas av OSSE. Allt bäddar för lönnmord på oppositionella och andra brott. President Nazarbajev, som på sin tid var chef för det kazakiska kommunistpartiet och den Kazakstanska sovjetrepublikens siste president, har varit det oberoende Kazakstans president sedan 1991 och nu omvald till 2013. Han anses vara en av världens rikaste män och delar frikostigt med sig till sin familj och andra släktingar som kontrollerar en stor del av medierna och många statliga företag.

2007-01/2 s 9
"Nazarbajev tröttnade"
Kazakstans premiärminister, Daniyal Akhmetov, avgick i måndags. Han har länge ansetts som en inflytelserik allierad till landets mäktige president, Nursultan Nazarbajev, men på senare tid har han kritiserats offentligt av Nursultan Nazarbajev som är missnöjd med hans sätt att sköta ekonomin.

2007-26 s 20
"Hon offrar kärleken för politikens skull"
Dariga Nazarbajeva, dotter till president Nursultan Nazarbajev har skilt sig från sin man. Detta var en förutsättning för att kunna bli en ledande politiker efter sin far. Hennes man Alijev, som var Kazakstans ambassadör i Österrike till två dagar före arresteringsorderna greps kortvarigt av den österrikiska polisen innan han släpptes mot 1,3 miljoner dollar i borgen. Han beskylls för kidnappning av Gilimov ordförande i affärsbanken Nurbank, som Alijev och två av hans medarbetare kontrollerade. Alijev påstår att han gripits för att han förklarat för sin svärfar att han tänkte kandidera till presidentposten 2012.

2007-34 s 13
"Det demokratiska underskottet växer"
Kazakstan har blivit en enpartistat igen, och presidenten kan sitta kvar så länge han vill. Nursultan Nazarbajev, Kazakstans president, stärkte sitt grepp om makten i lördagens allmänna val, när det styrande Nur Otanpartiet erövrade en överväldigande majoritet i parlamentet. En delegation från OSS som övervakat valet uppger att det genomfördes på ett korrekt sätt. Nazarbajev utlyste valet för att legitimera ett paket författningstillägg om "maktdelning" som regeringen antog i maj. Enligt detta blir det nu möjligt för Nazarbajev att väljas på livstid.

2008-28 s 8
"Huvudstaden fyllde tio"
Kazaker har de senaste veckorna lockats till glänsande, grandiosa - och isolerade - huvudstad Astana för att fira att det är 10 år sedan som staden upphöjdes till huvudstad. Ledarna för grannländerna, inklusive Rysslands president Medvedev, var där.

2009-21 s 10-12
"Presidentens långa arm"  hela artikeln
I två år har president Nursultan Nazarbajevs före detta svärson jagats av kazakiska agenter i Wien. Han är ett stort bekymmer för statschefen. Bakom familjefejden döljer sig en internationell kamp om Kaspiska havets rikedomar. I förra veckan kom Rachat Alijevs länge väntade, avslöjande bok ut i Berlin. Som grund för sina påståenden har han flera proppfulla resväskor med dokument. Han vet vad han talar om. Han var vicechef för Kazakstans underrättelsetjänst och framgångsrik affärsman - tills han 2007 berättade att han ville bli Nursultan Nazarbajev efterträdare 2012. I boken finns mycket misshagligt om Nursultan Nazarbajev som 1984 blev ordförande i ministerrådet i sovjetrepubliken Kazakstan och sedan 1991 är landets enväldige president. Presidentens kansli i Astana som inför denna artikel konfronterades med Alijevs an klagelser ville inte bemöta anklagelserna. Tidigare artikel.

2010-29/30 20
"Vi har den äran på födelsedagen"
Kazakstans president Nursultan Nazarbajev fick av parlamentet i juni titeln "Nationens ledare" vilket ger honom speciella befogenheter resten av livet. Lagen kom till bara två veckor efter det att Kurmanbek Bakijev hade störtats på ett våldsamt sätt i grannrepubliken Kirgizistan. Den inkluderar åtalsimmunitet och skydd av presidentfamiljens alla tillgångar. Nazarbajev har styrt Kazakstan med järnhand sedan 1989. Marknadsvänliga reformer har gjort landet till Centralasiens ekonomiska lokomotiv.

2011-02 s 26
"Långt mandat förlängs"
Kazakstans senat röstade enhälligt ja till förslaget att president Nursultan Nazarbajev ska ombes förlänga sin innevarande mandatperiod till 2020 via en folkomröstning om förlängt mandat i stället för i allmänna val. Nazarbajev som redan styrt landet i nästan 20 år, kommer att vara 80 år 2020.

2011-05 s 20-21
"Despoterna försöker avvärja folkliga protester"
Kazakstans president har utlyst nyval och slopat planerna på en folkomröstning som var tänkt att förlänga hans mandat i många år till, ända till 2020. Nursultan Nazarbajev, 70 år, har haft makten sedan 1989. Författningsdomstolen deklarerade att folkomröstningen stred mot konstitutionen. Det ligger nära till hands att misstänka att president Nursultan Nazarbajev har påverkats av händelserna i Egypten och nu försöker avvärja en proteststorm i sitt eget land. Nu kan det bli nyval redan i maj. Nursultan Nazarbajevs popularitetssiffror är ovanligt höga. 47 % av landets 15 miljoner invånare är muslimer.
Oroligheterna i Mellanösterns folkrikaste land har väckt hopp om en ändring bland de oppositionella i de energirika länderna Kazakstan och Azerbajdzjan, vars president Ilham Alijev efterträdde sin far 2003 i den första dynastiska successionen i den forna Sovjetunionen.

2011-14 s 9
"Nazarbajev vann förstås"
Vårens skyndsamma valkampanj i Kazakstan framstod ibland som en reklamkampanj för Nursultan Nazarbajev, en stålarbetare som blev kommunistledare och som styrt sitt land sedan 1989. Presidenten vann med 94,8 % av rösterna. Valdeltagandet var extraordinärt stort med nästan 90 procent.

2011-46 s 31
"Ett parti räcker inte längre"
Kazakstans auktoritäre ledare, Nursultan Nazarbajev, har upplöst parlamentet och utlyst nyval till 15 januari. Parlamentet har kontrollerats fullständigt av Nazarbajevs eget parti, vilket anges som orsak till upplösningen. Partiets talesman meddelar att det behövs förnyelse och att minst två partier måste sitta i parlamentet. Den 71-årige Nazarbajev styr landet sedan 1991.

2011-47 s 25-26
"Dyra droppar"
Det största oljefyndet på flera decennier blev ett varnande exempel värt 39 miljarder dollar.
Efter elva år och 39 miljarder dollar i investeringar har Exxon Mobil Corp, Royal Dutch Shell och deras partners ännu inte sålt en droppe olja av det som påstods vara världens största oljefynd på fyra decennier.
Kashaganprojektet, som ligger på en konstgjord ö ca 70 kilometer utanför Kazakstans kust, kommer att vara klart inom några få månader. Då har det överskridit budgeten med 15 miljarder dollar och tidsschemat med åtta år.
Kashagan, som kanske innehåller tillräckligt med olja för att förse hela världen i sex månader, har blivit ett varnande exempel för oljebolag världen runt när de fram till 2035 kommer att spendera uppskattningsvis 20 biljoner dollar i sökandet efter olja på allt otillgängligare platser.
Projektet är mycket viktigt för president Nazarbajev, oljan står för 18 % av BNP.

2011-51/52 s 18-19
"Kazakstan har fyllt 20"
Kazakstan i Centralasien är en framgångshistoria men det sista kapitlet är inte klart ännu. Självständighets firandet stördes av dödligt våld. Kazakstan var den sista av sovjetrepublikerna som förklarade sig självständig och Nursultan Nazarbajev satt kvar och ledde övergången till oberoende republik.
Det oljerika Kazakstans 16 miljoner invånare har mycket att vara stolta över. Tillväxten har varit i genomsnitt åtta % per år och medelinkomsten är drygt 11000 dollar per år det vill säga dubbelt så mycket som Turkiet. Landet världens största uranproducent och kommer inom kort vara ett av världens största oljeproducenter.
Men landets meriter på mänskliga rättighetsområdet är dåliga. Den ekonomiska makten kontrolleras av presidentens oerhört rika familj. Korruptionen är ett stort problem och rättsstaten haltar.
Nursultan Nazarbajev är 71 år och tros ha genomgått en behandling för prostatacancer i Tyskland. Successionen är oklar. Kanske blir det svärsonen Timur Kulibajev som kontrollerarlandets suveräna värdefond.

2012-3 s 31
"Det mesta blir som förr"
Valmyndigheten i Kazakstan meddelar att tre partier blev invalda i parlamentet i söndagens val. Det betyder att den totala kontroll som presidentens parti hade över parlamentet har brutits om än fortfarande utan konkurrens största partiet med 80 % av platserna. Två nya partier passerade sju procents tröskeln, det näringslivsorienterade Ak Zhol och Folkets kommunistiska parti.

Kazakstan
2013-04 s 12-14
"Massakern I Kazakstan ger bränsle åt folkets misstro"
Det chockerande mordet på 15 soldater i Kazakstan ledde till en tvivelaktig rättegång och chefen för gränsbevakningen avskedades.
Nu har hans reformvänliga ersättares död i en märklig flygolycka förvärrat misstron för landets regering.
Den 20-årige soldaten Vladislav Chelakh står i glasburen Rättssalen in Taldykorgan där de anklagade får ta emot sin dom. Domare Akhmetzhanov talar i blott tio minuter, men hans ord når ut över hela landet. Straffet blir livstid i arbetsläger.
Chelakh har anklagats för att ha mördat 14 av sina kollegor och en jägare vid en avlägset belägen postering på gränsen mellan Kazakstan och Kina.

2013-09 s 7
"Dålig etikett i Kazakstan"
Bilförare grälar och svär som bostbindare och använder ett kroppspråk med många oscena gester som om de precis klivit ut ur filmen "Borat".. När senastens ordförande med sällskap passerade en bilist hötte denna med utsträckt långfinger mot den statliga kortegen. Missdådaren greps och dömdes till fem dagars fängelse. Domen har orsakat våldsam debatt på internet. Många menar att de kazaiska staten på nytt har visat sitt autokratiska tryne.

2013-12 s 16-17
"Europas socialdemokrater flörtar med Kazakstans despot"
Tony Blair, Romani Prodi, Gerhard Schröder och flera andra av Europas kända socialdemokrater stöder öppet Kazakstans president, Nursultan Nazarbayev, en autokrat som Human Right Watch anklagat för tortyr och tyranni. Rykten hävdar att de socialdemokratiska toppolitikerna tjänar miljoner på sin lojalitet.
Nursultan Nazarbayev en före detta ledare för Kazakstans Kommunistparti, styrde Kazakstan redan under kommunisttiden.
Förre kanslerna, Alfred Gusenbauer i Österrike är ledamot av Nazarbayevs Internationella råd, likrom Italiens förre premiärminister Romani Prodi och Tony Blair som påstås få 75 miljoner dollar i arvode årligen.

2014-15 s 15
"Döttrarna som vill efterträda diktatorerna"
Två åldringar styr i de forna Sovjetrepublikerna. I Uzbekistan är det den 75-årige Islam Karimov - som drabbats av en hjärtattack och i Kazakstan är det Nursultan Nazarbayev, 72 år, behandlad för prostatacancer.
Karimovs dotter Gulnara är en 40-årig schlagerdiva, entreprenör och diplomat. Hon är emellertid vida föraktad i landet. Även Nazarbayev har en dotter som diskuteras som en tänkbar efterträdare.

Medicin, Kazakstan
2015-5 s 30
"Sömnproblem i Kazakstan"
Varför somnar Kalachis bybor hela tiden? Forskare grunnar, men hittar inte svaret,
Hur förklarar du att invånarna i en hel stad har svårt att hålla sig vakna? I flera år har detta fenomen visat sig i staden Kalachi, ett samhälle i norra centrala Kazakstan, som kärvilligt kommit att kallas "Sleepy Hollow". På senaste tiden har dessutom händelserna förvärrats. Problemet är så pass stort att myndigheterna har börjat flytta familjer från samhället och har flyttat ut runt 40 familjer under januari. Detta enligt Times i Moskva.

2016-48 12-13
"Makten är ingen familjeangelägenhet"
Kazakstans president Nursultan Nazarbajev, 76 år, säger att han inte tänker överför makten till sina barn. Men samtidigt fördröjer härskaren, som suttit sedan det forna Sovjetunionens fall, de demokratiska reformerna. Allt medan landet upplever den värsta ekonomiska nedgången på nästan två decennier.
I valet 2015 vann han mandat för ytterligare fem år. Till dessa ämnar han sitta kvar. Successionsfrågan har ökat spänningen i landet som är Centralasiens största energiproducent. Oron för säkerheten i landet har ökat efter att denövervägande muslimska republikens stabila image drabbades av terroristattacker av påstådda islamistiska attacker.

sidans topp