Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Jordanien

Karta
 Info Jordan Times

Jordanien, sammanfattningar av artiklar om Jordanien, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

6-34 s 6-7
"Oroligheterna signalerar sviktande stöd för kung Hussein"
Fördubbling av brödpriset förvandlade städer till en polisstat. IMF har krävt att statsskulden och därmed subventionerna ska sänkas.
All opposition mot regimen ska slås ned med "järnhand".
96-35 s 6-7
"Man kan inte avtala om vänskap"
Mellan Jordanien och Israel. Trots detta är det mycket som blivit bättre sedan avtalet mellan de båda länderna för nästan 2 år sedan. Dock är den psykologiska muren mellan de båda ländernas folk fortfarande hög. Det finns en lång historia av hat och krig.

97-12 s 4
"Kung Hussein besökte de sörjande familjerna"
Familjerna till de 7 israeliska skolflickor som sköts ihjäl av en jordansk soldat. Besöket skapade en enorm goodwill hos israelerna.

97-22 s 11
"Jordanien vill ha mera vatten"
Israel har skrivit avtal med Jordanien om att leverera vatten. Landet håller inte avtalet. Vattenfrågan är av största betydelse för Jordanien och kan bli en fråga om krig eller fred.

97-37 s 13
"Kungens lojala opposition knorrar"
I Jordanien går folket snart till val. Men flera oppositionella partier vill bojkotta valet p g a att kung Hussein har infört en mediacensur som förhindrar kritik av kungen och den kungliga familjen.

98-28 s 17
"När statistik och verklighet inte stämmer överens"
Jordaniens folk har de senaste två åren klagat över att livet blivit sämre. Statistiken visar motsatsen. Men nu vet man att statistiken var fel. Regeringen hade räknat fel. Medvetet vilseledande eller inkompetens?

98-49 s 19-20
"Kronprins Hassan förbereder sig för kungarollen"
Han är sin brors skyddsling, främste rådgivare och närmaste vän, och kung Hussain av Jordanien har i 33 år betraktat honom som sin officiella efterträdare. Men det blir inte lätt för kronprinsen att så småningom - eller ganska snart - axla den populäre kung Hussains mantel. Just nu är denne cancersjuk. Och Hassan ställföreträdande regent.

99-06 s 11-15
"Kung Hussein in i det sista"
Jordaniens kung Hussein var en balanskonstnär av stora mått även om han periodvis vinglade betänkligt. Han satt på tronen i 46 år. Hade 4 hustrur, 11 barn och ett adoptivbarn.

99-06 s 13
"Konungen är död, leve konungen!"
Kung Husseins äldste son svor regenteden. Den 37-årige kung Abdullah II är Jordaniens 4:e monark.

99-10 s 13
"Samarbete om vattenförsörjning"
Experter från Israel, Jordanien och den palestinska myndigheten har tillsammans med amerikanska forskare granskat regionens problem. Forskarna ha velat ta fram ett faktamaterial som politikerna inte kan bortse ifrån. Det handlar om ett område där det nästan aldrig regnar. Där bor 12 miljoner människor och de blir bara fler. Forskarna vill att man återvinner avloppsvatten, bedriver en effektiv bevattning och använder bräckt vatten i industri och jordbruk.

99-41 s 21-22
"Kung Abdullah spelar en nyckelroll i fredsprocessen"
För en tid sedan planerade Jordaniens nye kung Abdullah ett kort besök i vermont, USA för att vara best man när en f d skolkamrat gifte sig. Men resan blev inte riktigt som han tänkt sig. Det privata veckoslutet i USA förvandlades till ett officiellt statsbesök, det andra på bara fem månader, vilket speglar kungens viktiga roll i fredsprocessen. Det är hans ena mål. Det andra är att etablera Jordanien som ett högteknologiskt låglöneparadis för amerikanska datorentreprenörer. Folket är nöjda med hans ambitiösa och självsäkra ledarstil.

99-41 s 22-23
"Kungens vilja sätts på prov"
Jordaniens tillslag mot Hamas är det första testet på kungens politiska mod. När ledarna var på besök i Iran slog polisen till på order av president Abdullah, grep 21 Hamasaktivister och stängde kontoren.

2000-29 s 11-12
"Abdullah har lång väg att gå"
Jordaniens unge kung är beundransvärt energisk, men för att gjuta nytt liv i sitt land måste han bli en bättre politiker. Han har lättare för att diskutera datorindustrins jättar i Davos än islamistiska politiker i sitt eget land.

2000-44 13
"Var finns de vise männen"
Kung Hussein av Jordanien deltog aktivt i förhandlingarna inför Wyeavtalet för två år sedan. När han son nu kom till Vita Huset var det för att skriva under ett handelsavtal med USA. Jordanien blev det fjärde landet i världen med ett sådant avtal - efter Kanada, Mexiko och Israel.

2001-24 s 19-20
"Kriget gick också i arv"
I Jordanien och Syrien finns två unga ledare som måste fortsätta sina fäders gamla krig, men de har mindre effektiva vapen. Det är svåra tider för unga arabiska potentater. medan intifadan rasar försöker den 39-årige Abdullah att hindra att elden sprider sig till Jordanien. Precis som sin unge kollega Bashar Assad i Syrien överraskades han av våldsutbrottet i de palestinska områdena i höstas. Palestinierna som utgör 60 % av Jordaniens befolkning är frustrerade och arga. I ett välkomsttal till påven Johannes Paulus II i maj klargjorde Assad att "israelerna är mer rasistiska än nazisterna" och jämförde dödandet av palestinier med Jesu död.

2002-13 s 6-7
"Jordanien går balansgång"
Regeringen i Amman försöker hålla sig väl med alla i Mellanösternkonflikten. Kung Abdullah måste balansera det oerhört viktiga amerikanska stödet mot nödvändigheten att inte bli betraktad som ett redskap för Washington. Kungen som snart ska träffa president Bush har arbetat hårt för att främja ett saudiskt fredsförslag inför det kommande arabiska toppmötet i Beirut.

2002-29 s 18
"Jordanien ställer inte upp"
Jordanien har meddelat att det under inga omständigheter tänker tillåta att amerikanska soldater stationeras i Jordanien för att förbereda ett anfall mot Irak. Spekulationerna om en invasien har tagit fart sedan förhandlingarna mellan FN och Irak i Wien bröt samman för ett par veckor sedan och det samtidigt läckte till pressen att Pentagon hade konkreta planer för hur attacken ska gå till.

2003-6 s 12-13
"Vrede stärker islam i Jordanien"
De palestinska flyktingarnas missnöje med arabvärldens härskare och västmakternas politik underblåser religiös aktivism i Jordaniens flyktingläger. Den militanta islamismen får allt större inflytande i lägren och är en utmaning mot kung Abdullah. Palestinierna utgör en majoritet av Jordaniens 5 miljoner invånare, men bara 1,7 miljoner är registrerade som flyktingar hos FN. Nästan alla har fått jordanskt medborgarskap och kommer därför att spela en stor roll de uppskjutna parlamentsvalen som planeras i juni. Många befarar uppror om USA anfaller Irak.

2003-26 s 10
"Mellanöstern i fokus"
Världsekonomiskt Forum har haft ett tre dagar långt möte i Jordanien för att diskutera Mellanösterns politiska och ekonomiska utsikter. Syrien och Libanon bojkottade mötet därför att israel var närvarande. Värd för mötet var kung Abdullah II.

2005-46 s 15-16
"Under ytan finns farliga spänningar"
En samordnad terrorattack mot tre hotell i Amman visade att Jordanien inte är den lugna oas, som många trodde och hoppades. Tre självmordsbombare i tre flotta hotell dödade minst 57 människor. Jordanien är en viktig allierad till USA och anses vara ett mönster av ekonomisk och politisk modernitet i regionen. Tidigare i år lanserade kungen en ambitiös "nationell dagordning" som svar på USAs maning till mer demokrati i Mellanöstern. Jordanien är emellertid fortfarande en artigt auktoritär stat som styrs av en kung vars nästan absoluta makt stöds av en hänsynslös och allestädes närvarande säkerhetstjänst. Amman är en viktig träffpunkt för exilirakier varav det antas finnas 400 000. Hälften av Jordaniens 5 miljoner invånare har palestinska rötter.

2005-46 s 16-17
"Jihad i Irak vidgar horisonten"
Terroristen Abu Musab al-Zarqawi har länge haft siktet inställt på Jordanien. Förra veckans attentat i Amman ingick i hans strategi att skapa en enhetlig islamisk stat i hela Levanten, det vill säga i de länder som kantar östra Medelhavet från Turkiet till Egypten, och att "slå till mot länder, som enligt honom förtrycker muslimer". USA har utfäste en belöning på 25 miljoner dollar till den som avslöjar hans uppehållsort. Några av hans närmaste medarbetare har gripits.

2005-49 s 13-16
"Längtan efter fred breder ut sig"
I takt med att al-Qaida gör fler och fler självmål börjar många araber, inklusive irakier, omvärdera sin syn på användandet av våld i motståndets namn. Den syriskfödde regissören Mustapha Akkad, som gjort en film "Lion of the desert", en film som tilltalar alla araber för att den hyllar kampen för befrielse från imperialismen, var bland de som dödades vid terroristangreppet i Jordanien. Detta och att våldet drabbade sunnimuslimer väckte stor förfäran och avsky i hela regionen. Mannen som planerade attackerna, Ali Musab al Zarqawi, är inte längre hjälte utan förmodligen den mest avskydde personen i hela Jordanien. Hans egen stam har offentligt tagit avstånd från honom. Tiotusentals jordanier har demonstrerat i protest mot självmordsbombningarna som dödade 60 personer.
I Casablanca i Marocko demonstrerade i november 150 000 personer i protest mot Al-Qaidas hot om att döda två marockanska diplomater som kidnappats i Bagdad.
Två år av blodigt "heligt" krig i Saudiarabien har markant försvagat stödet för radikal islamism. Pressen kallar till globalt samarbete i kampen mot dem som kallas "livets, glädjens och ljusets fiender".

2006-24 s 8
"Terroristsympatier undanbedes"
De jordanska myndigheterna har gripit fyra islamiska parlamentsledamöter som beskylls för att offentligt ha beklagat al-Qaidaledaren Abu Musab Zarqawis död i Irak. En av de gripna deltog i en förbön för Zarqawis själ i hans födelseort nordost om Amman och kallade honom för martyr. De tre andra gripna har besökt Zarqawis familj för att kondolera.

2007-09 s 23-24
"Rättvisans riddare mot terrorns heliga krigare"
Rädslan för den hemliga polisen undergräver det folkliga stödet till den jordanska regimens krig mot terrorismen. Fursan al-Haq är en skum kontraterroristisk enhet som för ett hänsynslöst krig mot Jordaniens farligaste fiender. De bildades i november 2005 sedan tre självmordsbombare slaktat 60 människor, varav många var bröllopsgäster. De arbetar under säkerhetstjänsten Mukhabarat. De flesta jordanier vill att terrorismens ska krossas och landet är bättre rustat att bekämpa hårdföra "heliga krigare" än Saudiarabien och arabländerna i norra Afrika.

2010-45 s 10
"Parlamentsval i Jordanien"
Jordanien har i veckan röstat på ett nytt parlament efter en valkampanj som i första hand gällde ekonomiska frågor och vrede mot Israel över låsningen i fredsförhandlingarna. Regeringstrogna politiker, framför allt stamledare med starka band till kungahuset blev valets segrare därför att den största oppositionsgruppen, fundamentalistiska Islamiska Aktionsfronten, bojkottade valet i protest mot påstådda orättvisa vallagar.

2011-05 s 19-20
"Även Jordaniens folk kräver reformer"
Trycket ökar på kungen, men respekten för monarkin finns kvar. Kung Abdullah II har under den senaste veckorna pressats hår av protester från en koalition av islamister, sekulära oppositionsgrupper och en grupp pensionerade armégeneraler som kräver långtgående politiska och ekonomiska reformer. De har protesterat mot stigande priser och krävt att premiärminister Samir Rifai avgår, men ingen har utmanat kungen direkt. Kungen svarade med att avskeda Samir Rifai och tillsätta en ny regering. Ledaren för Islamiska aktionsfrontens politiska gren (en filial till Muslimska Brödraskapet och Jordaniens största oppositionsgrupp) säger att gruppens krav är att kungen upplöser parlamentet, som valdes i november i ett föga rättvist val och utlyser nyval.

2011-06 s 14-15
Monarkin är skakad"
En grupp före detta generaler och underrättelseofficerare, som har tjänat Jordaniens kung Abdullah i säkerhetsapparaten har själve genomfört ej tillåtna demonstrationer. Generaler och islamister kräver att kungen ska slopa delar av 1952 års författning som bekräftar monarkens rätt att utnämna och avskeda ej valda premiärministrar. Precis som i Tunisien och Egypten har vitt skilda delar anslutit sig till demonstranterna.
Kungen har pratat om politiska reformer i 12 år men han har fortfarande absolut makt samtidigt som landets ekonomi stadigt blir sämre. Kritiken mot korruptionen blir allt personligare. Kungen beskylls ofta för att tillbringa alldeles för mycket tid utomlands och för att köpa extremt dyra födelsedagspresenter till sin fru.

2011-06 s 24
"Beduinerna är missnöjda"
Jordanska beduiner hotar att göra uppror om inte regeringen snarast genomför reformer. Beduinerna kräver snabba reformer och vill avskaffa kungens rätt att utse och avskeda ministrar. De undanber sig också de kungligas inblandning i regeringens arbete - ett budskap som sannolikt riktas till kungens hustru, drottning Rania.

2011-43 s 20-21
"Kung Abdullah har som vanligt hamnat i kläm"
Arabvärlden gör uppror, men Jordanien och dess kung trampar på i gamla fotspår. Jordanska premiärministrar har bara en funktion, att fungera som "buffert och stötdämpare" mellan folket och kungen. Det senaste halvseklet har ingen premiärminister varat längre än knappt ett år.
Efter tolv år på tronen har tre saker förändrats i Jordanien till följd av den arabiska våren. Det har blivit svårare att upprätthålla balansen när det gäller makt och rikedom mellan palestinierna som är i majoritet och Jordaniens ursprungliga invånare om där den Hashemitiska dynastins grundval.
Kungen blir allt mer beroende av armén och underrättelsetjänsten, Mukhabarat, för att behålla greppet om makten.
Klagomålen på korruption har blivit allt högljuddare och det märks ett växande missnöje med kungen.

2011-49 s 31
"Salafister på fri fot igen"
En jordansk militärdomstol har släppt 22 misstänkta islamistiska aktivister ur fångenskap mot borgen. Det var tredje gången på fem veckor som medlemmar i den ultrakonservativa salafiströrelsen frigavs. Hittills har 59 salafister återfått friheten. De hör alla till en grupp om totalt 105 personer som misstänks för delaktighet i dödandet av poliser under protestdemonstrationerna i april.

2012-3 s 18
"Kung Abdullah anar en strimma av hopp"
Den jordanska kungen är värd för de första förhandlingarna mellan Israel och palestinierna sedan 2010 med förhandlare från båda sidor i samma rum. Kung Abdullah tror att parterna nu vill nå fram till direkta förhandlingar om de konkreta frågorna. Han vill nå fram till en överenskommelse som kan ligga till grund för en oberoende stat för de tre miljoner palestinier bosatta på den ockuperade Västbanken och Gazaremsan. Det gäller att överskrida den allt mer konservativa politiska kulturen i Israel. De israeliska ledarna pekar på instabiliteten i arabländerna som ett hinder.

Syrien, Jordanien
2012-45 s 20-21
"I syriska flyktinglägret finns även parfym att köpa"
Noor Ibrahim håller hoppet uppe. Han säljer parfymerna "Eu de frihet" och "Kärleksnatt" som han tappar upp i små sprayflaskor uppradade på en uppochnedvänd soptunna.
Det lilla parfymeriet är del av en tillfällig marknadsplats som växt upp från ingenstans på några dagar då tusentals som flytt hit, mest från Dara'a, staden i Syrien där upproret började, börjar komma till insikt om sin nya verklighet: att kriget hemmavid inte lär upphöra den närmaste tiden, och att de kommer att bo i lägret i månader snarare än dagar och veckor.
En bit ifrån marknaden har flyktingarna röstat fram flera lägerråd, vars uppgift är att medla i dispyter och förhandla med myndigheter och hjälporganisationer. Flera hundra män är anställda av lägret, och tjänar runt 10 dollar per dag för att gräva dräneringsdiken och distribuera proviant. Det finns minst tre caféer där folk kan röka de vanligt förekommande vattenpiporna som kallas för shisha. Det doftar även kryddig mat från en spritt ny falafelkiosk inne i ett av tälten.
214 000 syrianska flyktingar har strömmat in i Jordanien och sätter nu Jordaniens kapacitet på prov. Ett land där både vatten och arbete är sällsynt och det politiska läget laddat.
Över 800 000 iranier flydde till Jordanien runt 2005, varav många nu lämnat landet.

2012-48 s 18-19
"Värsta upploppen på 15 år"
Jordanien har upplevt otaliga demonstrationer mot landets regering, men inget som liknar det här: I tre raka nätter härjade uppretade folkmassor på grund av höjda bensinpriser. Men, stormen avtog lika fort som den började. Helgdemonstrationerna i Amman drog färre an-hängare, och politikerna började försiktigt fira tecken på att ordningen var återställd efter de värsta upploppen på 15 år.
Landet har drabbats av stigande arbetslöshet och ett rekordhögt budgetunderskott som väntas överstiga landets BNP med tio procent.
Men representanter från både väst och Jordanien menar att Jordaniens regering har löst landets mest akuta problem på ett framgångsrikt sätt, sedan vågen av oroligheter i mellanöstern - arabvåren - startade för två år sedan. Med protesterna under kontroll för stunden sökte jordanska representanter nya bistånd från länderna kring Persiska viken, samtidigt som Jordaniens fattigaste invånare erbjöds ekonomisk kompensation för att senaste tidens stigande priser.

Jordanien
2012-48 s 22
"Brudjägare invaderar flyktingläger"
Med bitande höstväder och ett intensivt krig på hemmaplan, har syriska flyktingar i de nordliga tältlägren i öknen mer än nog av problem. Fäder säger att de dessutom måste kämpa med någonting annat: äldre arabiska herrar som letar efter syriska brudar. En del utger sig för att vara biståndsarbetare. Resultatet är ett växande antal barnbrudar och äktenskap som i vissa fall slutar i att bruden överges eller i prostitution.

2013-20 s 20-21
"En stad som inte är en stad - livet i ett syriskt flyktingläger"
En stad som inte är någon stad. Jordaniens flyktingläger Zaatari har en befolkning om 100 000 syrier. Där det ligger i öknen är marken så vit och dammig att det nästan ser ut som om det har snöat. De flesta flyktingar lever i tält som FNs flyktingorgan UNHCR skänker dem.
Det föds cirka 5000 barn årligen i lägret.
Men majoriteten av flyktingarna bor i Jordaniens städer och byar där hyreskostnaderna tredubblats.

Jordanien
2013-47 s 23
"Jordanien, förvånansvärt stabilt"
Självsäker kung trotsar stormar både hemma och utomlands.
Syriens olycka tycks hittills verkat till kung AbdullahIIs fördel. Konflikten mellan de två stora grupperna i Jordanien, infödda jordanier på Östbanken och jordanier av palestinskt ursprung har tonat ner i takt med allt elände i deras grannländer.
De icke-religiösa grupperna är uppdelade mellan vänner och fiender till Syriens regim.
Det stora problemet är nu att det behövs fler nedskärningar för att komma tillrätta med ett farligt kroniskt budgetunderskott.

Jordanien, Syrien, Flyktingpolitik
2015-12 s 28-29
"De har gett upp hoppet om att få gå i skolan"
Barnen till syriska flyktingar i Jordanien tvingas försörja sina familjer eftersom föräldrarna saknar arbetstillstånd.
"Vi kommer aldrig att åka tillbaka", säger han. "Syrien ligger i ruiner och även om vi skulle åka tillbaka så finns det ingenting där".
Jordaniens Rädda Barnen hjälper till med att fixa skolbussar, ge kontantstöd till familjerna så att de har råd att skicka barnen till skolan. Men det är mycket enklare för barnen att arbeta svart än för föräldrarna. Barnen tror inte på en framtid i Syrien och föredrar därför att arbeta framför att gå i skolan. Och de vågar inte ifrågasätta löftet de får om en tillvaro i himlen efter som löftet kan visa sig var edn lögn.

Jordanien, Arabländerna
2015-33 19-21
"Jordanien och kriget i Mellanöstern"
Vänner och fiender: En balansakt på slak lina.
Mitt i det levantiska kaoset försöker Jordanien bevara sin utrikespolitiska neutralitet. Åtminstone en liten del av den. Landet står Israel, västvärlden och Saudiarabien nära.
Den stora fienden är den syriska presidenten Assad. Och Islamska staten.
Anbar, den nya staten är född. "Ett land som stiger upp ur Iraks askor". Det är ett sunnitiskt land, ett stamfolkens land, sekulärt, fredligt, företagsvänligt, tolerant, med banker, industri och gas från Israel, välvilligt gentemot väst. Ett drömland för shejken Abdul Razzaq Suleiman, en av de mest ansedda ledarna av Dulaimi-stammen dit nära fyra miljoner irakier räknar sig. Sedan ett år tillbaka bor han i Jordanien. Shejk Suleiman var nyligen i Washington för att övertyga USA att det vore bättre att leverera vapen för kampen mot IS direkt till honom och inte till korrumperade tjänstemän i Bagdad.
Världen vid Jordanisens norra gräns har lossnat i fogarna. Att Irak och Syrien ska återuppstå i sin gamla form tror knappast någon. I Anbar har IS ställt till ett blodbad. Jordanien ser sig belägrad av vänner och fiendet. Det hashhemitiska kungariket utmanas som aldrig tidigare. Nära 1½ miljon syrier har flytt till Jordanien.
Shejk Suleiman främsta fiender är mullornas regim i Teheran, dess skyddsling Assad och Hizbollah.

Syrien, Flyktingpolitik, Jordanien
2016-05 8-9
"Syriska flyktingar bemöts allt hårdare i grannländer"
När syriska flyktingar började strömma in i gränsstaden Ramtha i Jordanien var Gassim al-Moghrebi till en början deras outtröttlige välgörare. Han delade ut mat, pengar och kläder, och gav så många som möjligt tak över huvudet i de två lägenhet som han ägde. En allmän god vilja rotad i gränsöverskridande familjeband och sympati. Men nu efter ryska luftangrepp flyr tiotusentals syrier blir grannländerna alltmer överväldigade och motvilliga att släppa in dem. Desperata syrien samlas vid gränserna till Jordanien och Turkiet, där ingen eller bara några få tillåts inträde. "De har blivit till besvär", säger Moghrebi.