Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!


Jemen


Karta
 Info NewsYemen
Yemen Times

Jemen, sammanfattningar av artiklar om Jemen, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus åren 1999 - 2005. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.


97-11 s 18
"Jemen går sin egen väg"
Jemen, ett slags ensamvarg i Arabvärlden, går till val nästa månad och många befarar att den demokratiska processen är i fara.
Tre år efter det att Nordjemen med våld hindrat Sydjemen att lämna unionen ska det bli parlamentsval. President Salehs parti vill gärna få absolut majoritet och risken för valfusk är stor. En kommission betald av EU övervakar.

98-21 s 12
"Spänningen stiger i Jemen"
Problem sedan de båda delarna Nord- och Syd förenades 1990. Det är frimarknadsreformerna som drabbat den tidigare södra marxistiska delen hårt.

2009-46 s 20
"Blockad mot Jemen"
Saudiarabien har upprättat en sjöblockad mot Jemen i Röda Havet i syfte att bekämpa shiitiska rebeller längs gränsen mellan de båda länderna. Samtidigt har Iran varnat länderna i regionen för att blanda sig i Jemens interna angelägenheter.

2010-01 s 22-24
"Kriget mot terrorismen utvidgas"
USA rustar upp i kriget mot terrorismen i Jemen där al-Qaida har ett av sina starkaste fästen.
USA har öppnat ännu en krigsfront mot al-Qaida i Jemen. Under de kommande 18 månaderna lägger USA 70 miljoner dollar på att utbilda och utrusta Jemens militär, inrikesstyrkor och kustbevakning. Jemen har länge varit en tillflykt för så kallade heliga krigare. Ett skäl till Jemens ökade betydelse för den internationella terrorismen är att laglösa stamområden i Pakistan nu har blivit för osäkra för ledarna. Jemens olja håller på att ta slut och regeringens allt sämre ekonomiska situation har påverkat dess förmåga att slå till mot al-Qaida.
Sada-al-Malahim internettidningen som publiceras av al-Qaida i Jemen.

2010-01 s 22-23
"Jemen är mycket farligt just nu" hela artikeln
USA och Storbritannien stänger sina ambassader i Jemen på grund av fortsatta hot från al-Qaida. Fyra presumtiva självmordsbombare var på väg till Jemens huvudstad Sana, för att attackera västerländska mål. Al-Qaida har flera hundra medlemmar i Jemen, hävdar Obamas chef för terrorbekämpning, John O Brennan. Många av dessa är personer som frisläppts från Guantánamo.

2010-01 s 24-26
"Al-Qaida vänder åter till sina rötter"
Terrorgrupper på den arabiska halvön slår sig samman och växer sig starkare. Amerikanska myndigheter misstänker att Umar Farouk Abdulmutallab, nigerianen som försökte detonera explosiva kemikalier med hjälp av en injektionsspruta gömd i underkläderna, utrustades och instruerades av en bombtillverkare i Jemen med anknytning till al-Qaida vars gren i Jemen, AQAP, alltjämt är i utveckling. Jemens oerhört stora, ödsliga och okontrollerade vidder, löst knutna stamstrukturer och stamkoder, den utbredda sympatin för al-Qaida och avskyn för amerikansk politik är en god grund för att locka nya rekryter och etablera utbildningsbaser. Aqaps ledare Nasir al-Wuhayshi, som härstammar från en förmögen familj och en gång var Usama bin Ladins personliga sekreterare, tros ha nära kontakter med al-Qaidas högsta ledare. Jemen, där bin Ladins far föddes, har exporterat heliga krigare i många år. Aqaps nuvarande aktivistgeneration har sina rötter i en massutbrytning från ett fängelse i februari 2006, när 23 fångar rymde från högsäkerhetsfängelset i huvudstaden Sana.

2010-46 s 22-26
"Separatister och heliga krigare har Jemen i sitt våld"
President Salih sitter mellan två stolar. I söder mobiliserar separatister och i norr gör shiiterna uppror. Bin Ladin använder det utarmade Jemen som utgångspunkt för global terrorkamp, vilket senaste tidens paketbomber är ett av många bevis för. För 20 år sedan fanns det ett Nord- och ett Sydjemen. Ett religiöst präglat Nordjemen och den socialistiska staten Sydjemen med nära förbindelser till Moskva. I dag finns det åter separatistisk krafter. Jemen uppmärksammades 2009 då den så kallade kalsongbombaren visade sig vara utbildad i Jemen och i dagarna när paketbomber skickades från Jemen. "Al-Qaida på arabiska halvön" har blivit terrorismens centrum. I det forna Sydjemen är många mycket missnöjda med återföreningen. Där har man slopat stamtillhörighet och slöjor. Men kommunisterna trodde lika benhårt på Lenins lära som de islamiska agitatorerna predikar Koranen i dag. Al-Qaida på arabiska halvön vill störta Jemens regering och bygga en teokrati enligt talibanskt mönster.

2011-08 s 25
"Oroligheterna fortsätter dag efter dag"
Skott har avfyrats mot en demonstration i huvudstaden Sanaa. President Ali Abdullah Saleh har uppmanat oppositionspartierna att inleda en dialog med regeringen.

2011-09 s 18-19
"Revolutionen kommer"
Vrede och missnöje har djupa rötter i Jemen. Invånarna i staden Taiz har en lång historia av djupt rotat missnöje med regeringen. Vreden är störst hos den stora ambitiösa medelklassen. President Ali Abdullah Saleh är en viktig allierad till USA. Han har styrt Jemen i drygt tre decennier. Han är 68 år. Han har erbjudit sig att förhandla med oppositionen. Men det är för sent och otillräckligt.
Jemens största oppositionsgruppering - en koalition med sex partier - har anslutit sig till proteströrelsen. Allt fler kommer med. Det politiska upproret håller på att mogna till ett folkligt uppror. Ett uppror som gör allt för att undvika det slags kaos som har Libyen i sitt våld.

2011-14 s 14-15
"Kampen mellan två män avgör Jemens framtid"
Två före detta kumpaner står nu på var sin sida i kampen om makten i Jemen. I dag är en av dem, generalmajor Ali Mohsen al-Ahmar, en konservativ islamist med misstänkt koppling till Usama bin Ladin och den andre, president Ali Abdullah Saleh, en av USAs närmaste medarbetare i kriget mot terrorismen. Oppositionsledare menar att Mohsen gör rätt som ställer sig på folkets sida och eftersträvar ett ordnat maktskifte. Mohsen tros kontrollera drygt 50 % av Jemens militära resurser och tillgångar.

2011-20 s 9
"Maktkampen är över"
Jemens president, Ali Abdullah Saleh, kom i onsdags överens med oppositionen om att överlämna makten. Uppgörelsens detaljer offentliggjordes inte direkt men allt tyder på att Saleh avgår i förtid och inte först till hösten, när hans mandat löper ut, vilket han tidigare krävt.

2011-22 s 16-17
"Ekonomiska bekymmer förvärrar krisen i Jemen"
Tillgången på hushållsgas, bensin och mat blir allt knappare i Jemen, vilket förvärrar krisen och försvagar landet ytterligare.
Medan president Ali Abdullah Saleh klamrar sig fast vid makten och Jemen står på randen till inbördeskrig har landet förlamats av bristen på bränsle, bröd, socker och mjölk med mera. Elavbrott, som var orsaken till våldsamma upplopp i landets södra del förra året, är nu vanliga i hela Jemen, arabvärldens fattigaste land och hemvist för al-Qaidaterrorister.
Drygt halva befolkningen på totalt 23 miljoner är under 20 år och 40 procent av invånarna har mindre än två dollar per dag att leva på, enligt FN.
Oljan står för 60 procent av statens inkomster och 90 procent av exporten, enligt en rapport från Internationella valutafonden (IMF) i april. Oljereserverna väntas ta slut inom tio år, varnar IMF.
"Regeringen har snart inga pengar kvar," instämmer den oberoende bedömaren Abdul Ghani Aryani. "Budgetunderskottet motsvarar nästan halva statsbudgeten och det betyder att det inte finns tillräckligt med hårdvaluta för att importera livsmedel."
Jemeniterna hade det knapert redan innan de regimkritiska protestdemonstrationerna började. Skillnaden med Jemen är att oppositionen mot Saleh är splittrad i linje med stamtillhörighet.

2011-23 s 15
"Saleh är inte välkommen hem, men det struntar han kanske i"
Jemens president, Ali Abdullah Saleh, hämtar sig på sjukhus i Saudiarabien efter brännsår och andra skador som han ådrog sig under en attack mot presidentpalatsets moské i förra veckan. USA försöker övertala honom att avgå. Om han gör det garanteras han åtalsimmunitet. Det är hög tid för ett fredligt, demokratiskt maktskifte, som inkluderar en tillfällig övergångsregering och nya parlamentsval inom 90 dagar. Men i presidentpalatset sitter Salehs söner och brorsöner och styr. De kontrollerar fortfarande stora delar av Jemens väpnade styrkor.

2011-23 s 16-17
"Stamkrig"
Jemen närmar sig obönhörligt inbördeskrig. Här en beskrivning av vilka som slåss och varför.

Ali Abdullah Saleh
Valdes till president 1978. i det som då var Arabiska republiken Jemen. Hans mål är att behålla makten och berika sig själv, familj och vänner på nationens bekostnad.
Presidentens äldste son, Ahmad Ali, leder de USA-stödda specialstyrkorna, och tre av presidentens brorsöner innehar höga militära poster.

Al-Ahmars
Sadiq al-Ahmar, hövding för stamfederationen Hashid, som är Jemens näst största gruppering av detta slag. Sadiq tog över för tre och ett halvt år sedan från sin far Abdullah, Hashidfederationens patriark, som dog i slutet av 2007. Hans tio söner har valt att utmana presidenten samtidigt som denne har blivit svagare.
Al Mohsen al-Ahmar
Brigadgeneral Ali Mohsen al-Ahmar leder militärens första pansardivision. Den jemenitiska militären är inte en sammanhängande institution utan mycket stamuppdelad.

Förenade mötespartierna, JMP
Den menlösa beteckningen JMP är Jemens officiella opposition. Det är en splittrad koalition som bildades 2002 och består av fem partier samt ett antal oberoende.
Det största blocket är Al-Islah, ett islamistiskt parti som domineras av al-Ahmarfamiljen, andra stammedlemmar från norr och Jemens muslimska brödraskap. En framstående medlem är Abdul Majid al-Zindani, en hårdför salafistpredikant som av det amerikanska finansdepartementet pekades ut som "speciellt inflytelserik global terrorist" 2004.
JMP inkluderar också Jemens Socialistparti (JSP).

Sydliga rörelsen
Hunden som inte har skällt - ännu - är Jemens separatistiska rörelse, ett arv från landets misslyckade experiment med socialismen och ännu olösta frågor som härstammar från inbördeskriget 1994.
Sydliga rörelsen stöder Salehs antagonister, men den försöker utnyttja situationen till fördel för målet att södra Jemen ska vara en autonomi inom ett federalt system.

2011-38 s 19
"Jemens unga revolutionärer vill ha omvärldens stöd"
Sjukhusen i huvudstaden Sanaa förmår inte ta emot alla skadade efter sammanstötningar mellan regimen och dess motståndare.
Måndagen var den hittills blodigaste dagen i det nio månader långa upproret i Jemen. Ett femtiotal människor har dödats den senaste veckan. Veckorna innan hade "Förändringens torg" i Sanaa tillhört Jemens unga revolutionärer.
Regimmotståndarna lägger skulden på kaoset i Jemen på de statliga medierna som beskylls för att aktivt provocera attacker.
Jemens regering påstår att al-Qaidaelement infiltrerar den regimkritiska rörelsen och provocerar våld.

2011-41 s 22
"Revoltens fredskvinna belönas"
Tawakul Karman är en modig kvinna som ända från början varit en av de mest beslutsamma och skarpaste kritikerna av tillståndet i Jemen och den ständiga makthavaren Ali Abdullah Saleh. Hon greps i januari och satt två dygn i fängelse. Sedan fick hon ständigt nya sms och andra meddelanden som hotade med döden om hon inte slutade upp med att utmana regimen. Till och med presidenten skickade sådana meddelanden.
Tawakul Karman är 32 år, ordförande i en journalistorganisation och medlem i det islamiska Islahpartiet. Hennes far var under en tid minister. Nu har hon fått Nobels fredspris.

2011-47 s 21
"Saleh gav upp"
Jemens president, Ali Abdullah Saleh, anlände i början av veckan till Saudiarabiens huvudstad Riyadh, där han undertecknade ett avtal enligt vilket han ska avgå. Uppgörelsen mellan Saleh och den jemenitiska oppositionen är ett resultat av sex grannländers medling mellan parterna. Saleh överlåter makten till sin företrädare i väntan på nyval.

2011-49 s 31
"Våldet fortsätter i Jemen"
I väpnade sammanstötningar i den sydjemenitiska staden Tais dödades sammanlagt 28 människor under tre dagar. Soldater har beskjutit bostadsområden i Tais varvid 13 civila och sju soldater och minst 18 väpnade motståndsmän miste livet. Tais betraktas som det starkaste fästet för upproret mot president Ali Abdullah Saleh. Efter månader av protester undertecknade Saleh först i november ett avtal om att lämna ifrån sig makten till en ställföreträdare vid namn Abed Rabbo Mansur Hadi.

2012-3 s 31
Aktivister tillhörande al-Qaida har tagit kontroll över staden Radda i Jemen som har runt 60 000 invånare. Dussintals radikala islamister intog natten till söndagen staden enligt uppgifter från ögonvittnen och poliser. Rebellerna stötte inte på något större motstånd. Radda ligger ungefär 17 mil sydost om huvudstaden Sanaa. Vice partiledaren för det socialistiska partiet, Jahia Abu Usba, varnar för att al-Qaidas nästa mål kan vara den oljerika Maarib regionen.

2012-04 s 30
"Lite oklart vad Saleh ska göra i USA"
Jemens president, Ali Abdullah Saleh, som vill komma till USA för medicinsk behandling, har fått inresetillstånd. Talesmannen för det styrande partiet i Sanaa säger att resan har medicinska skäl. Saleh har avsagt sig makten till sin vicepresident inför presidentvalet den 21 februari. I förra veckan gav Jemens parlament honom immunitet mot att ställas inför rätta.

2012-15 s 30
"Många döda i Jemen"
I strider mellan extremister och soldater i södra Jemen dödades minst 25 människor tidigare i veckan. Krigare tillhörande extremistgruppen Ansar al-Sharia attackerade en arméförläggning i gryningen. Överfallet slogs tillbaka och 15 extremister ska ha dödats. Sedan president Abd-Rabbu Mansur Radi tillträdde i februari har islamisternas attacker intensifierats markant.

2012-17 s 21-22
"En svår balansgång för Hadi"
Jemen har vacklat från kris till kris sedan i början av året när ett folkligt uppror mot presidenten Ali Abdullah Saleh spred sig till städer runt om i landet. Det har gått två månader sedan en ny president tillträdde, men Jemens bräckliga interimsregering är överlupen av nya utmaningar och hot, som äventyrar landets stabilitet. En rad vågade attacker iscensatta av en återuppväckt militant rörelsen i söder och ett frätande politiskt dödläge i huvudstaden gör det svårt att leda landet.
Den nye presidenten, Abdu Mansour Hadi möter öppet trots i försöken att avskeda eller omplacera ämbetsmän som är lojala mot hans företrädare, Ali Abdullah Saleh, som styrde Jemen i 33 år.

2012-21 s 19-20
"Al-Qaida slog till i huvudstaden"
Terrorn i Jemen har nått huvudstaden Sanaa, vilket bevisar att terrorgruppen har kapacitet att infiltrera och penetrera hårdbevakade mål nära regimen. Med självmordsattacken som i måndags dödade minst 90 människor och skadade många, många fler expanderade al-Qaida i Jemen sina aktioner långt utanför organisation vanliga sfär i söder och bevisade att den kan penetrera även mycket hårdbevakade mål i huvudstaden
Barack Obama betraktar al-Qaida i Jemen som ett stort hot mot USA. Denna al-Qaidagren som officiellt kallar sig al-Qaida på den Arabiska halvön (AQAP) har legat bakom många försök till terror mot USA.
Måndagens attentat väcker farhågor om att fler AQAP-aktivister har infiltrerat militären.

2013-09 s 14-15
"Jemen söker stabilitet"
Tälten på Change Square här i Sana är nu nästan tomma på demonstranter och tältdukarna fladdrar och slår i brisen. Två år efter inledningen till den demokratiska revolten har Jemen en ny president och befinner sig mitt uppe i en trög övergångsprocess som av Obama-administrationen hållits fram som ett föredöme för att lösa problemet med Syriens blodiga inbördeskrig.
På vissa sätt har övergången här åstadkommit ett relativt lugn medan Egypten och Syrien befinner sig i ett våldsamt kaos.
Men många jemeniter betvivlar nu att något egentligen har förändrats och fruktar att den högt prisade "Jemen-modellen" innesluter en bräcklig stabilitet vid en tidpunkt då det krävs beslutsam handling.
Utanför huvudstaden är landet mer roderlöst än någonsin. Södern är i händerna på en en växande självständighetsrörelse och sekteristiska spänningar är på frammarsch i norr. Ekonomin ligger i spillror.

2014-06 s 27-28
"Störtad - men sitter ändå kvar"
Trots anklagelser om mord, terror och nepotism.
Ali Abdullah Saleh är en sällsynt figur i den arabiska världen, eller var som helst: en envåldshärskare som störtats av en folklig revolt men som ändå stannar kvar i landet ohotad.
Under tre decennier styrde han det stormiga Jemen. Skenbart är Saleh, 71 år, en pensionerad statsman som skriver sina memoarer. Den nuvarande presidenten, Abdu Rabbu Mansour Hadi, var Salehs ställföreträdare i 18 år. Saleh beviljades åtalsimmunitet då han avsattes 2013. Men har fortfarande stor makt, ledare för Hadis egna politiska parti, till presidentens förtret.

Jemen, Samhälle
2014-20 s 21
"Goda chanser att stoppa barnbröllopen"
Nu gör den jemenitiska regeringen ett nytt försök att skapa en lag som förbjuder familjer att gifta bort sina flickor innan de är 18 år. Ett försök gjordes 2009 men det stoppades av traditionalister, religiösa ledare samt parlamentets shiakommitté.
Mer än hälften av Jemens flickor är gifta innan de fyllt 18 år. I barnbröllopens spår följer ofta både sexuellt våld och könsstympningar. 23 % av Jemens kvinnliga befolkning har utsatts för könsstympningar i vilka klitoris och ibland både de inre och yttre blygdläpparna skärs bort för att förhindra att deras sexuella lust väcks.
I fjol dog åttaåriga Rawan efter bröllopsnatten av blödningar i underlivet som hennes 40-årige man orsakat henne.
Jemen har nu möjlighet att föregå med gott exempel och förbjuda giftermål under 18 år.
Den ny lagstiftningen i Jemen kan i så fall också påverka grannländerna.

2014-39 s 16
"Vem är Houthi?"
Jemens president , Abd Rabbo Mansour Hadi utpressas av hotfull shiamilis ledd av Abdel al-Houthi. Fredsavtalet är hotat.
Houthierna driver en väckelserörelserna för en form av shiaislam som kallas Zaydi och de föredrar att kalla sig själva Ansar Allah eller Guds partisaner.
Houthierna har hållit Jemens huvudstad Sana'a som gisslan sedan mitten av augusti i avsikt att tvinga fram eftergifter av den belägrade presidenten Hadi. Ett exempel är krav på att statliga bränslesubventioner ska återinföras.
Problemet är bara att den svaga jemenistiska staten är bankrutt och president Hadi måste balansera Houthiernas krav med krav från andra fraktioner bland sunniislamister samtidigt som man bedriver krig mot al-Qaida-terrorister i söder.
President Hadi är medveten om att en militär seger mot houthierna, som är härdade av mer än ett decennium av gerillakrig, är osannolik. Om han ska sitta resten av sin mandatperiod behöver han få till ett avtal med houthierna och det snabbt.

2015-7 s 23-25
"Jemens revolutioner och kupper"
Det spelar ingen roll vem som tar makten. Livet är ändå som vanligt. Fattigt och hårt.
Det spelar ingen roll att presidenten och hans regering har avgått, att regimen inte har fungerat i flera veckor. Inte heller att den beväpnade Houthi-milisen som kontrollerar gatorna i huvudstaden säger att de planerar att etablera en ny regim och kanske en ny president. Det är helt klart att jemeniterna nu står inför politisk otrygghet av en ny dignitet, men oavsett vad som kommer att hända säger folk här i Jemen att vardagslivet är och förmodligen blir oförändrat.
Sprickorna i dagens Jemen är till stor del ett arv från Ali Abdullah Saleh som regerade i flera årtionden. Jemenitiska familjer har alltid varit tvungna för att kämpa i ett land där staten sedan länge varit oförmögen att leverera det nödvändigaste.
Separatister i söder kämpar för att åter bryta upp landet i två självständiga stater.

2015-15 s 12-13
"Där hade George W. Bush rätt!"
Jemens förvandling till att bli ett land i kaos - jihadisternasom strömmar till för att fylla landets maktvakuum - har tagit många politiska analytiker på sängen. Det är bara några månader sedan som Vita Huset ivrigt framhöll Jemen som en modell i sin anti-terroristkampanj. Men utvecklingen i Jemen borde inte förvåna någon, menar Fareed Zakaria som har en utrikeskolumn i The Washington Post.
För att förstå hur maktpolitik ofta ligger bakom religiös och sekteristisk opposition begrunda detta. Den sekuläre diktatorn Ali Abdullah Saleh som styrt Jemen i 33 år och som störtades som en följd av den "arabiska våren" och som själv är shiit slog till har nu allierat sig med houiterna i ett försök att komma tillbaka till makten.
Detta är ett mönster som har skapat terrorismen i arabvärlden. Repressiva, sekulära regimer - uppbackade av väst - blir illegitima. Och attackeras av en ännu mer extrem och våldsam opposition.

Jemen
2015-15 s 21-22
"Salehs dans på ormarnas huvuden"
Den förre presidenten Saleh vill återkomma till makten. Frågan är om han då kommer att satsa på huthi eller på saudierna. Trots att han år 2012 efter 30 års ledarskap som Jemens president störtades blev Saleh kvar i landet, blandade sig fortsatt in i politiken och gjorde ingen hemlighet av att han ville återta makten. Mest vill han lämna över makten till sin son Ahmed Saleh.

2015-15 s 23-24
"Kriget mot huthierna och det saudiska maktspråket"
Med beslutet att bombardera huthirebellerna har Saudiarabien och flera regionala allierade ingripit direkt militärt i indbördeskriget. Den flyende presidenten Mansur Hadi har blivit totalberoende av det saudiska kungariket. Men de proiranska huthirebellerna är fortfarande starkast.
Saudiarabiens militära insats är ett farligt svar på huhti-rebellernas segertåg. Det kommer inte att stabilisera landet på allvar. I Jemen förverkligas en mardröm.

2015-16 s 24-25
"Inbördeskriget i Jemen är inte en religiös konflikt"
En analys av Ishaan Tahoor i Washington Post.
Huthie-rebellernas kopplingar med Iran är överdrivna, åtminstone på ett religiöst plan. Många huthier är Zaider, vilket är en shiamuslimsk inriktning som skiljer sig väsentligt från den största grenen inom shiaislam.
Teologiskt sett står zaiditerna närmre sunniterna. Huthierna är glada över att ha finansiellt och militärt stöd av Iran, men de har sin förankring i vad som händer i Jemen och lyssnar enbart på sina jemenitiska ledare.

Jemen
2016-26 16-19
"Angripna från alla håll" i Jemens krig som i stort sett ignoreras av alla"
Gatorna är kusligt tysta i denna enklav nära gränsen på Freedom Square (Frihetstorget" där tusentals protesterande människor reste sig mot regeringen för fem år sedan.
På krigets ena sida befinner sig en allians av shiitiska houthu-rebeller som är lojala med den förre presidenten Ali Abdullah Saleh. De har intagit huvudstaden Sanaa och konttrollerar norra hälften av landet.
På krigets andra sida är regeringen, uppbackad av USA, Saudiarabien och andra makter i regionen. Saudiarabiens sunni-muslimska monarki som är kritiska till houthierna som allmänt tros ha uppbackning av rivalen Iran. Minst två tusen grupper som kollektivt kallas Moståndsrörelsen ingår i ett löst förbund mot houthierna och Salehs trupper. Däri ingår några som har band till AQAP (Al-Qaida på Arabiska halvön).
Jemen, Mellanösterns fattigaste nation, härbärgerar vitala oljeleder i Röda havet.

Jemen, arabländer
2016-49 18-21
"I krigets Jemen tvingas fattiga familjer göra omöjliga val"
Hungern har haft Jemen, Mellanösterns fattigaste land i sitt grepp i många år och den förvärrades markant när landet kollapsade efter upproret 2011 under den så kallade "arabiska våren", då president Ali Abdullah Saleh störtades.
I mars 2015 hade rebeller från norr, kallade Houthis, erövrat huvudstaden och tvingat president Abed Rabbo Mansour Hadi i exil. Detta splittrade nationen Jemen.
Saudiarabien och andra länder runt Persiska viken lade sig i för att återinsätta Mansour. USA hjälpte till med vapen, underrättelsetjänst och annat stöd.
Rebellerna, som var allierade med den störtade presidenten Saleh kontrollerar nordvästra Jemen medan Hadis regering kontrolleras i söder och öster. Al-Qaida och IS styr i övriga Jemen.
Internationella hjälporganisationer möter en mängd olika hinder, inklusive flygbombningar iscensatta av en koalition som leds av Sausiarabien och stöds av USA samt motvilja från rebellerna som kontrollerar huvudstaden Sanaa.

Jemen
2017-01 9-10
"Miljontals människor svälter"
Kriget i Jemen har skapat en annan humanitär katastrof och förstört ett land som redan var det fattigaste i arabvärlden. Miljontals människor lever nu på randen till svält.
Saudiarabien gick in i konflikten i mars 2015 för att motverka framsteg för houthierna, en övervägande Zaydi-shiitisk milis, som av saudierna betraktas som ett ombud för ärkerivalen Iran. (zaidi, är en inriktning inom shiaislam som anser att Zayd ibn Ali var den rättmätige arvtagaren till den fjärde imamen, Ali Zayn al-Abidin, snarare än halvbrodern Muhammad al-Baqir, vilken övriga shiamuslimer anser som den femte imamen. Zaiddiyah är även en rättsskola (madhhab) och är en av de åtta vars giltighet erkänns i Ammanbudskapet, https://sv.wikipedia.org/wiki/Ammanbudskapet).
Båda sidorna verkar låsta i en spiral av eskalerande våld och provokationer som blockerar FNs fredssamtal. I november 2016 avvisade den Saudi-stödda jemenitiska regeringen under ledning av president Abed Rabbo Mansour Hadi FNs föreslagna färdplan för fred. (https://www.google.se/?gws_rd=ssl#q=Abed+Rabbo+Mansour+Hadi+)
Våldsamma jihadistgrupper, bland annat al-Qaida på den arabiska halvön och IS, gynnas av Jemens kaos.

USA, Jemen
2017-07 24-25
"Borta bra och hemma sämst"
Jemenistiska utbytesstudenter kan varken åka hem till Jemen eller stanna kvar legalt i USA.
De lämnade sina familjer i Jemen för snart tre år sedan med hjälp av ett utbytesprogram som syftade till att placera utländska gymnasieelever från muslimska länder i USA. Men när inbördeskriget bröt ut i Jemen kunde ungdomarna inte återvända hem, och det som var tänkt som tio månnaders USA-vistelse förlängdes på obestämd tid.
UDs besked innebär att de mister bidrgen till bostad och uppehälle och studier. De 24 berörda studenterna förlorar också sina studentvisa vilket betyder att de riskerar att förvandlas till illegala invandrare. "I höjd med maj månad kommer vi alla att ha slut på pengar och sakna bostad.

Syrien, Jemen, USA, terrorism
2017-13 26-28
"USA blir alltmer involverat i Mellanösterns komplexa krig"
Från Syrien och Jemen till Mosul i Irak, där dussintals människor dödades i flygattacker den 17 mars, förstärker den amerikanska militären sitt engagemang i en rad komplexa krig, vars syften är otydliga.
USA genomförde fler flygattacker i Jemen under mars månad än under hela förra året. I Syrien har USA med flyg transporterat lokala miliser till fronten och anklagats för att döda civila i sina flygattacker. I Irak spelar amerikanska soldater och det amerikanska flygvapnet en viktig roll som stöd till offensiven i Mosul, där massor av människor dödades i flygattacker den 17 mars.
Enligt de nya amerikanska beslutsreglerna är det lättare för befälhavare på fältet att beordra flyganfall utan att invänta tillstånd från sina överordnade. Förändringarna sammanfaller med tillträdet av en ny president som har svurit att intensifiera kampen mot extremister utomlands.

Saudiarabien, Jemen
2017-32 28
"Saudiarabien föreslår att FN ska öppna och sköta den internationella flygplatsen vid Jemens huvudstad Sanaa. "
Flygplatsen har varit stängd i ett år till följd av Saudiarabiens blockad som införts för att sätta press på huthirebellerna.
Sanaa ockuperas av Huthirerebellerna som kontrollerar stora områden av landets norra del. Men luftrummet kontrolleras av Saudiarabiens, som ser huthierna som företrädare för den regionala rivalen Iran.
Runt 10 000 människor har dödats, miljontals har fördrivits och en stor del av befolkningen hotas av hungersnöd. En kollaps av sjukvårdssystemet har förvärrat ett kolera utbrott. Omkring 400 000 människor har insjuknat i kolera.

Jemen
2017-36 12-13
"I en värld av kriser är den i Jemen bland de värsta"
Mitt bland alla andra akuta kriser framstår dock en katastrof som blir alltmer akut och utan att na något slut i sikte. Det handlar om konflikten i Jemen, arabvärldens fattigaste land. Den har pågått sedan 2014, när de så kallade Houthirebellerna intog huvudstaden Sanaa och drev president Abed Rabbo Mansour Hadis regering på flykt.
Drygt 10 000 människor har dödats, fler än två miljoner är på flykt och placerade i tillfälliga läger och skydd och nästan två miljoner jemeniter - drygt två tredjedelar av landets befolkning - hotas av matbrist och behöver akut humanitär hjälp. Som om detta inte vore nog har Jemen drabbats av det som kallas för "världens värsta kolerakris".
Konflikten bottnar enligt kritikerna, i den långvariga rivaliteten mellan olika klaner.

FN globalt, Saudiarabien, Jemen
2017-40 20
"FN-rapport beskyller den saudiledda koalitionen för barns död i Jemen"
I ett utkast till en ny rapport anklagar FN den saudiledda militärkoalitionen för att ha dödat osh skadat hundratals jemenitiska barn i samband med kampanjen mot huthirebellerna.
Den saudiledda koalitionen inledde sitt luftkrig i Jemen i mars 2015 efter det att rebeller drivit bort regeringen ledd av president Abed Rabbo Mansour Hadi.
Liksom förra året pekar FN-rapporten ut huthierna, jemenitiska regeringsstyrkor miliser och Al-Qaida på den arabiska halvön som skyldiga till attacker mot barn.

Jemen, Arabländer
2017-46 14-15
"Jemen står på randen till en fruktansvärd hungersnöd. Därför gick det så illa"
Den har beskrivits som den "värsta humanitära krisen i världen". Nästan 80 % av Jemens befolkning lever med en otrygg livsmedelsförsörjning, och miljoner människor på gränsen till svält. Situationen - som har beskrivits som kritisk i nästan två år - har förvärrats sedan i början av november, då Saudiarabien införde en nästan fullständig blockad mot Jemens gränser. Detta har gjorts det nästan omöjligt att importera mat, vatten och läkemedel från Saudiarabien.
Många människor utanför Jemen kämpar för kontroll och inflytande. Och många människor inuti landet får betala priset.

Jemen, Arabländer
2017-46 16-20
"Kriget i Jemen"
Det finns en stad som blomstrar i det krigshärjade landet.
Staden Marib i Jemen har länge betraktats som ett al-Qaida-fäste. Men medan resten av det krigshärjade landet faller allt djupare ner i kaos, har den förvandlats till en inofficiell huvudstad med ett blomstrande näringsliv och ett populärt universitet, där man försöker att balansera skräcken och hoppet.
Mellan 1,5 och två miljoner flyktingar från alla landets hörn har kommit till Marib. Många av dem är fattiga men det finns också entreprenörer bland dem, liksom läkare, advokater, journalister och artister. Alla har flytt från huthiernas godtyckliga arresteringar i huvudstaden Sanaa och den stora korruptionen.

Flyktingpolitik, Jemen
2017-47 16-18
"En mans svåra väg ut ur Jemen"
Mohammed al-Jabry ville rädda sin cancersjuka farfar. För att göra det skulle han bli tvungen att föra med sig sig 69-åringen ut ur ett avvärldens mest förbisedda krigszoner: Jemen.
Al-Jabry skulle behöve resa genom ett land som han knappt kände igen efter att i flera år bott utomlands. Jemen har drabbats hårt av konflikten som pågår mellan Saudiarabien och rebeller med kopplingar till Iran.
Al-Jabry s farfar vrfast i den belägrade huvudstaden Sanaa. Al-Jabry arbetade i Jordaniens huvudstad Amman. Efter stor möda fick han en flygbiljett till Jemen via det landets flygbyrå Yemenia. Landade i Sayoun, tog taxi 21 timmar till Sanaa. Där tog Al-Jabry sin farfar till en läkare. Hans farfar dog innan avfärde till Afrika. Al-Jabry ringde sin kontakt på Yemenia kontor i Jordanien för att flyga tillbaka hem. Detta var inte så lätt. För att få tag på biljetter krävs mycket goda kontakter.

Jemen
2018-02 22-23
"Rädsla och tystnad i Jemen efter att den tidigare diktatorn dödats"
En månad efter det att de shiitiska rebellerna, som kontrollerar en stor del av norra Jemen, har dödat Jemens tidigare president, konsoliderar de nu sitt grepp och angriper alla som de misstänker är emot deras regim.
Rebellerna, som kallas huthier och som anses vara lierade med Iran fortsätter att göra räder hos Salehs släktingar och andra anhängare. President Ali Abdullah Saleh störtades 2011 i samband med den "arabiska våren".

Jemen
2018-07 20-21
"Vid frontlinjen i Jemen"
Någonstans på andra sidan om en ökendal ligger general Nasser al-Thebyanis fiender nedgrävda i skyttegravar. Hans män snappar upp rebellerna glåpord och förolämpningat via bärbara radioapparater. Det är frontlinjen i Jemens inbördeskrig - som enligt vissa är en del av Saudiarabiens bredare kamp mot Iran (och i ännu större skala en kamp mellan sunni- och shiamuslimer).
Nasser al-Thebyanis saudistödda styrka tar sig sakta framåt. De är nu mindra än 48 km från landets rebellkontrollerade huvudstaden.
Samtidigt som den saudiledda koalitionen kämpar för att driva bort huthirebellerna från norr Jemen hotar oroligheter i södra Jemen. Det är där som saudiernas allierade har sitt fäste - och nu börjar de vända sig mot varandra.