Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Irland 

Karta
Info The Irish Times
Dublin Post

Irland, sammanfattningar av artiklar om Irland 1996-2006 som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel

97-03 s 7-8
"Den gröna ön blomstrar"
Leixlip utanför Dublin ska bli center för Intels produktion av nya superchips.
Många EU-länder avundas nu Irland som har en tillväxttakt på 6-8 %!!
Arbetarna har hög kompetens och produktivitet. Inflationen är låg och budgetunderskottet under kontroll. Nya kontor och hotell byggs.
Man har länge satsat på teknisk och naturvetenskaplig utbildning.
Detta har skett på 10-15 år.
Bakgrund: En förståelse för krisen 1980. Samförstånd mellan regering, arbetsgivare och fackföreningar. Men också EU-medlemskapet. 2 miljarder irländska pund om året kommer in. Ett skickligt användande av EU-pengarna. Transporter och utbildning.

97-23 s 7
"Medaljens baksida"
Är den irländska tigerekonomin bara en liten kattunge?
Långtidsarbetslösheten är stor. Miljöföroreningarna har ökat snabbt med det ökade bilinnehavet, lånemarknaden är över hettad.

 97-23 s 7- 8
"Otack är den irländske politikerns lön"
Hög tillväxt i många år och ändå har oppositionsalliansen mellan Fianna Fail och Demokratiska alliansen stort försprång i opinionsmätningarna.
Det som intresserar väljarna mest är varför inte skatterna sjunker när nu ekonomin är så stark?

99-38 s 8
"Irland behöver folk, mycket folk"
Decennium efter decennium har irländarna vant sig vid att emigrera i jakten på jobb och försörjning. Nu har strömmen vänt. Många irländare reser hem igen för att finna ett land i snabb förändring. Men det räcker inte med hemvändande landsmän, Irland behöver så mycket folk att värvning sker runt om i Europa och längre bort. Det nyrika Irland har blivit ett invandrarland - även engelsmän invandrar!! (är inte Irland ett exempel för alla andra europeiska länder!! Varför inte??)

2000-30 s 7
"Irland klarar välståndet också"
Efter många, många hårda år blomstrar Irlands ekonomi, mycket tack vare medlemskapet i EU. Hur påverkar detta folkets och landets karaktär? Det finns viss oro med i grunden råder optimism.
Oron är den höga inflationen med risk för stora löneökningar.
Landet har idag för mycket pengar och för lite folk, dvs tvärtom vad det har varit i landets historia. Alla som ska ha bra jobb idag måste behärska datorhantering och informationsteknologi och de som inte har kompetens drabbas av "relativ fattigdom".
Två stora förändringar i Irland: katolska kyrkan har förlorat sitt inflytande och kvinnan har tagit större aktiv del i samhället.

2000-50 s 8-9
"Irland skriker efter arbetskraft"
1992 behövde irländarna åka till andra länder för att skaffa arbete nu åker de utomlands för att värva arbetskraft. Man har välutbildad, engelsktalande arbetskraft, låga företagsskatter och relativt låga löner. Arbetslösheten är rekordlåg, det finns 40000 lediga jobb. Man söker arbetskraft jorden runt till vården, IT och byggnadsbranschen.

 

2002-11 s 5-6
"Irland sa nej till skärpt abortlag"
Med knappast möjliga marginal avslog de irländska väljarna regeringens förslag som innebar att risken för självmord inte längre skulle få rättfärdiga abort. Det var landets 5:e folkomröstning om abort under de senaste 20 åren. Bara 40 % röstade.

2002-18/19 s 9-10
"Utvandrarlandet Irland säger nej till invandrare"
Miljoner människor har under århundradenas lopp emigrerat från Irland. Nu är den gröna ön i sin tur ett eftertraktat mål för flyktingar. De irländska myndigheterna tycker att invandrare "plundrar samhällets kassor". En parlamentsledamot för regeringspartiet Fianna Fail kallar dem för "parasiter och snyltare". Däremot har landet ingenting emot arbetskraftsinvandring. Människor som har kvalificerade yrkeskunskaper hälsas välkomna.

2002-21 s 12-13
"Fianna Fail behåller makten"
Irlands premiärminister Bertie Ahern behåller regeringsmakten och bildar koalitionsregering. Fianna Fail stärkte sin ställning i veckans val. Sinn Fein, de Gröna och de oberoende gick starkt framåt. Partiet Fine Gael noterade sitt sämsta valresultat sedan 1948.

2002-39 s 4-5
"Irland röstar igen"
De irländska väljarna ska på nytt rösta om EUs utvidgning. Resultatet har stor betydelse för hela EU. Irlands premiärminister Bertie Ahern, har utlyst en andra folkomröstning om EUs Nice-fördrag till den 19 oktober. Fördraget som förhandlades fram på den franska Rivieran i december 2000 begränsar den nationella vetorätten samtidigt som det behåller de stora medlemsländernas dominanta ställning. Förra gången röstade 54 % nej. Valdeltagandet var bara 32 %.

2002-41 s 8
"Ahern (och EU) hotas av folkets hämnd"
Den 19 oktober röstar Irlands väljare för andra gången om EUs Nice-fördrag. Ja-sidans företrädare befarar att regeringen Fianna Fails krympande popularitet leder till ett nytt nej. 37 % är idag för en ratificering av fördraget och 25 % emot. Nästan 40 % vet ej eller ska inte rösta.

2003-9 s 6-8
"Den keltiska tigern ryter inte längre"
Irland som växte så att det knakade börjar känna av sviterna av den globala ekonomins nedgång. Boomen som fick Irlands ekonomi att fördubblas på 1990-talet och förändrade nationens självbild från olycksbarn till underbarn har punkterats och fallit offer för den globala nedgången. Irlands problem nu är inflationen som är alltför hög. Den kan inte bromsas med högre räntor eftersom räntan ska vara gemensam för alla EU-länder och Tyskland är i behov av en låg ränta för att få stimulans.

2003-22 s 5
"Irländarnas dryckesvanor kostar staten stora pengar"
Den irländska regeringen förfasar sig över de unga medborgarnas alkoholkonsumtion och hotar med nya lagar, som ska stävja missbruk och öka medvetandet om alkoholens faror. Den irländske premiärministern Bertie Ahern visar att produktionsförluster och andra kostnader i samband med alkoholkonsumtion belastar den irländska statskassan med 2,3 miljarder euro per år. Det är 2 % av BNP. Särskilt vill han stoppa "alkoläsken".

2003-51/52 s 9-10
"Irlands nya ansikte"
En våg av invandrare från länder utanför Europa har förvandlat det en gång homogena Irland. Irland med fyra miljoner invånare, tar emot nästan 50000 invandrare per år. Under de senaste åren har behovet av arbetskraft sjunkit men det har de nya invandrarna inte brytt sig om. Den irländska välfärdsstatens skyddsnät lockade liksom möjligheten att därifrån ta sig till Storbritannien. De irländska lagarna har ännu ej anpassats till invandringen, majoriteten i landet har en ambivalent syn den.

2004-01/2 s 6
"Irland gör sig redo att medla"
Nya ordförandelandet vill bryta dödläget i fråga om EUs nya fördrag. Irland hoppas att det med sin erfarenhet av "konfliktlösning" (man kan konsten att förhandla om komplicerade frågor tack vare samtalen om Nordirland) ska kunna får medlemsländerna att enas om EUs nya fördrag om bara alla parter visar minsta lilla kompromissvilja.

2004-01/2 s 6-7
"Författningskrisen svår nöt för Irlands ordförandeskap"
Irlands premiärminister, Bertie Ahern, vill tona ner förväntningarna om en snabb lösning av EUs författningskris. Irland, som i torsdags i förra veckan tog över ordförandeskapet i EU, lovar också att arbeta för bättre relationer mellan EU och USA och enklare samarbetsformer inom unionen, som den 1 maj får 10 nya medlemsländer. Irland måste lösa den besvärliga uppgiften att välja en ersättare till EU-kommissionens ordförande, Romano Prodi och inleda förhandlingarna om EUs sexåriga budget. Vidare måste man skynda på Lissabonagendan som ska göra ekonomin mer konkurrenskraftig.

2004-18 s 7-8
"Irland är landet som alla vill likna"
Nykomlingarna i EU kommer att imitera de flinka kelterna - om de bara får en chans av sina egna medborgare. De reformer som krävs, skattelättnader, mindre byråkrati. lägre företagsskatter kommer att ha både vinnare och förlorare i de nya medlemsländerna. Och det viktigaste för att nå utländska investerare är att ha långvarig politisk stabilitet. När Irland anslöt sig till EU 1973 var dess per capita inkomst 62 % av genomsnittet i EU, idag är det 121 %. Man har lyckats genom att sänka skatter och minska statens andel av BNP från 54 till 33 %. Företagsskatten som var som högst 40 % är idag 12,5 %. Arbetslösheten är mindre än 5 %.

2005-24 s 7
"Gaeliska i Bryssel"
EU har erkänt det irländska språket gaeliska som unionens 21:a officiella språk. Det betyder att alla lagar i fortsättningen måste översättas till gaeliska och 30 tolkar till en kostnad av 3,5 miljoner euro per år måste anställas.

2005-27 s 12
"Lyckans land"
Knappt någon känner till att Irland är EUs rikaste land näst Luxemburg. Det är faktiskt sant att landet, som i århundraden var mest känt för sina många utvandrare, tragiska poeter. Hungersnöd, inbördeskrig och tomtar och troll nu har en BNP per capita som är högre än Tysklands, Frankrikes och Storbritanniens. Länder i EUs periferi har anpassat sig bäst till globaliseringen. Länder, som han anammat den fransk-tyska socialmodellen leder av hög arbetslöshet och låg tillväxt. Återhämtningen i Irland började i slutet av 1960-talet när regeringen gjorde gymnasieutbildningen gratis och hade därför en relativt välutbildad arbetskraft när landet gick med i EU 1973. Men på 1980-talet fortsatte landet att låna, spendera och beskatta och gick nästan i konkurs. Sedan kom en stark förändring. Facken och näringslivet enades om ett ekonomiskt åtstramningsprogram som bl a sänkte företagsskatten till 12,5 %. 1996 blev också högskoleutbildningen gratis. Idag har 9 av 10 av världens ledande läkemedelsföretag verksamhet i Irland. Det som har lockat är välutbildad arbetskraft och företags- och skattepolitiken. Irlands totala arbetskraft har ökat från 1,1 miljoner till 2 miljoner på de senaste 15 åren!

2005-44 s 5-7
"Boomens mörka sida"
Den keltiska tigern ryter fortfarande, men många fruktar att dess krafter sinar. Med en ekonomisk tillväxt på i genomsnitt 6,5 % per år väcker Irland avund i hela Europa. En fjärdedel av USAs investeringar i Europa går till Irland. Arbetslösheten har minskat till 4,2 %. Irlands regering - det styrande partiet Fianna Fail har satsat på en välutbildad arbetskraft och Europas lägsta företagsskatter, 12,5 %. Men trafiken i Dublin är mardrömslik, sjukvården räcker inte till och bostadspriserna har ökat enormt. Alla priser har stigit, ölen på puben är dyrare i Irland än i något annat europeiskt land. Ett annat hot är de nya EU-länderna. Det internationella kapitalets nya älsklingar är Slovakien, Polen och andra östeuropeiska låglöneländer.

2006-26 s 6
"Gaelisk renässans i och utanför Irland"
Irländska skolbarn har länge avskytt gaeliskan som de varit tvungna att lära sig i skolan. Nu har språket fått en renässans. I Irland men framför allt i andra länder och då särkilt bland emmigrantättlingar i USA vill många lära sig språket som en önskan att söka sina rötter.

2007-05 s 5-6
"Det unga Irland har växtvärk"
Irland är ett av få demografiska undantag i Europa. Andelen mycket gamla är liten, och andelen unga, arbetsföra är stor. Födelsetalet var 2004 det högsta i EU. Antalet födslar kulminerade för 27 år sedan ganska exakt nio månader efter påven Johannes Paulus II:s besök i Irland. 1980 föddes 74064 barn, det högsta på över 80 år. Detta bäddar för goda framtidsutsikter, men infrastrukturen som skolor och barnomsorg är hårt belastad, åtminstone en tid framöver. Den låga genomsnittsåldern leder till låga sjukvårds- och pensionskostnader.

2007-18 s 7
"Irland går till val"
Irlands premiärminister, Bertie Ahern, har utlyst val till 24 maj. Ahern och hans parti, Fianna Fail, har lett en koalitionsregering sedan 1997. Denna riskerar nu att förlora sin majoritet i parlamentet, trots att Irland blivit en av Europas verkliga framgångshistorier med en reell tillväxt på i genomsnitt 5-6 % i flera år.

2007-22 s 13
"Ahern på väg att bilda ny regering"
Bertie Ahern vann en historisk tredje seger i rad i förra veckans irländska val, där hans parti, Fianna Fail, fick flest mandat. Men han står nu inför krångliga förhandlingar för att bilda regering eftersom hans tidigare koalitionspartner, Progressiva Demokraterna, förlorade 6 av sina 8 mandat. Fianna Fail fick 78 av 166 platser (- 3), Fine Gael fick 51 mandat och Labour 20 (0). Fianna Fail har haft makten i 18 av de senaste 20 åren. Valet bekräftade Aherns ställning som den populäraste politikern i sin generation.

2007-24 s 12
"Ny regering nästan klar"
Irlands gröna partin ser ut att närma sig en överenskommelse med premiärminister Bertie Aherns parti, Fianna Fail, om att bilda en koalitionsregering. Partierna har enats om miljö-, utbildnings- och politiska reformer.

2007-34 s 8-9
"Välstånd och livskvalitet är Irlands starka kort"
Irland försöker anpassa sig till en rekordsnabbt växande befolkning med rötter lite här och där. Enligt den senaste folkräkningen i april 2006 är folkmängden 4,2 miljoner, en ökning med 320 000 på fyra år. Halva folkökningen är invandrare eller hemvändare och halva är nya födslar. Nu finns 63 000 polacker permanent bosatta i landet, för fyra år sedan var de drygt 2000. Inget land i Europa har en yngre befolkning och Irland slipper övriga Europas ålderskris. Irland har möjligheter att i framtiden matcha sin hittills största folkmängd som var drygt åtta miljoner före den ödesdigra svälten på 1800-talet som tvingade fram en stor utvandringsvåg.

2008-06 s 29-31
"Irland är bäst i miljöklassen"
Skatt på plastkassar, rökförbud, förbud mot konventionella glödlampor - Irland går i spetsen för många olika miljösparande åtgärder och regler. 2002 införde Irland en skatt på platskassar som gör att de för närvarande kostar 22 eurocent. En samtida informationskampanj fick en stor genomslagskraft. På bara några veckor minskade bruket av platskassar med 91 %! Folk har skaffat återanvändbara tygkassar och plastkassen har blivit socialt oacceptabel, ungefär lika illa sedd som äkta pälsar eller hundbajs på trottoaren. Ovanor är till för att brytas och plastkassen var en ovana.
På reuseablebags.com (http://www.reusablebags.com/) kan man läsa att världen använde 37 miljarder plastkassar under årets första fyra veckor. Siffran växer med en halv miljon kassar per minut. De allra flesta används inte utan slutar sina dagar som avfall på en soptipp eller som skräp i naturen. De kan inte brytas ner utan ligger kvar i decennier. Irland har föreslagit liknande nedskräpningsskatter på bankomatkvitton och tuggummi - i Dublin (liksom i Malmö) är trottoarerna prickiga av utspottade tuggummin.
Artikel i New York Times eller läs här.

2008-17 s 5
"Alla EU-medborgare får rösta"
Enligt integrationsminister Conor Lenihan får alla invandrare från EU rösta i de nationella valen, både de lokala valen och parlamentsvalen. Det är det mest effektiva integrationsverktyget, menar Lenihan. För att få permanent uppehållstillstånd måste de kunna bevisa att de kan tala engelska. De måste få godkänt på ett prov i engelska. Irland avvisar Storbritanniens mångkulturella modell, som han menar har lett till uppkomsten av etniska ghetton, och vill öka antalet "medborgarskapsceremonier" som innebär att utlänningar måste svära en trohetsed till den irländska författningen för att få medborgarskap. Han vill inte uppmuntra uppkomsten av etniska eller religiös enklaver.
Lenihan vill inte begränsa antalet utländska arbetstagare men Irland kan komma att stoppa fler illegala invandrare och asylsökande. "Integration förutsätter ett visst mått av deportation" säger han. Originalartikel i The Guardian.

2008-25 s 4
"Irlands Nej skakar om EUs ledare"
Redan i måndags började EUs ledare söka genom Lissabonfördragets ruiner för att rädda det som räddas kan efter de irländska väljarnas nej i förra veckan. En möjlighet är att vissa speciella fördragsprotokoll inte skulle gälla Irland och att låta varje land få behålla sin kommissionär. Luxemburgs Jean-Claude Juncker menar att en mindre grupp EU-länder borde gå vidare på egen hand mot större integration, att skapa en kärna med få medlemsländer.

2008-25 s 3
"Irland väntar på idéer"
Irlands regeringschef Brian Cowen är kritisk mot reaktionerna i andra länder på resultatet av folkomröstningen. EU och alla medlemländer måste visa "solidaritet och samarbetsvilja" i försöken att hitta en lösning. Så länge som situationen är som den är kan Lissabonfördraget inte träda i kraft.

2008-38 s 3-4
"Ingen vet hur man ska få irländarna på bättre tankar"
Tre månader efter irländarnas nej till Lissabonfördraget i en folkomröstning finns det fortfarande inte någon tydlig väg ut ur dilemmat. Det finns ännu inget besked om en ny folkomröstning och om det blir en sådan kan den äga rum tidigast under senare hälften av 2009 efter genomfört valt till EU-parlamentet. Missuppfattningarna olm fördragets innehåll var många, bland annat trodde många väljare att Irlands låga företagsskatt skulle avskaffas, att abortförbudet skulle hävas och att allmän värnplikt skulle införas. Därtill kom rädslan för att Irland skulle domineras av större länder, särskilt bland låginkomsttagare och kvinnor. Andra fruktar nu skräckscenariot - en generell marginalisering av Irland i EU.

2008-43 s 4
"En ny chans"
EU-fördraget, som irländarna röstade nej till, ska få en ny chans. Premiärminister Brian Cowen framhöll på ett EU toppmöte att ett effektivare EU är viktigare än någonsin och att därför fördragsprocessen måste bli klar. Irländarna röstade nej för att de fruktade att Irland mister sin EU-kommissionär och sin neutralitet och i stället får höjda skatter. Rädslan för negativa sociala följder spelade också en roll.

2009-25 s 4-5
"Irländarna får som de vill"  hela artikeln
EU bäddar för ett irländskt ja till Lissabonfördraget. EUs 27 medlemsstater har kommit överens om vilka garantier som ska erbjudas Irland inför en planerad folkomröstning där om det så kallade Lissabonfördraget. Irlands regering får suveränitet i alla frågor rörande skatter, neutralitet och abort. Med dessa garantier räknar den irländska regeringen med att de irländska väljarna kommer att rösta ja till Lissabonfördraget. Frågan löstes sålunda till allas belåtenhet.

Irland
2009-29 s 3-4
"En irländare sitter inte hemma och gnäller"  hela artikeln
Ännu en våg irländare, för vilken gång i ordningen går inte att säga, stiger i land i USA på flykt från arbetslöshet och svåra tider i hemlandet. De kommer till Amerika i jakt på jobb precis som många generationer före dem. De kommer på turistvisum men planerar att stanna kvar och arbeta illegalt. En del upplever diasporan som en hemkomst. De hårt sammansvetsade irländska kvarteren i New York känns som ett hem på nytt.

2009-38 s 6
"Allt hänger på irländarna"
Tvärt emot tidigare verkar det nu som on det finns en risk för att irländarna röstar nej till fördraget ännu en gång i folkomröstningen 2 oktober. I juni 2008 sade majoriteten av irländarna nej till fördraget, vilket ledde till en intern kris i EU och tillfälligt stopp för de planerade reformerna. Om de irländska väljarna röstar nej ännu en gång faller Lissabonfördraget. Ett tredje försök är uteslutet. Kommissionens ordförande Barroso kommer att resa runt ett par dagar på Irland och göra kampanj för ja-sidan.

2009-40 s 10
"Det är inte bara Lissabonfördraget som står på spel"
Ja-sidan leder enligt opinionsmätningarna men andra frågor kan sätta käppar i hjulet när irländarna nu röstar för andra gången om Lissabonfördraget. Den irländske premiärministern Brian Cowen och hans koalitionsregering hänger på tre tunna trådar. En av dem är folkomröstningen, en annan är införandet av en ny lag (NAMA) som för över de irländska bankernas skräptillgångar till statens ägo och huruvida parlamentet godkänner åtstramningsbudgeten i december som har målet att uppnå budgetbalans till 2013. Om inte kan det bli nödvändigt med nyval och det kommer Fianna Fail partiet att förlora. Dess stöd bland väljarna är det lägsta någonsin.

2009-43 s 14
"Irländarnas rastlöshet gör sig påmind"
Statlig statistik visar att antalet utvandrare från Irland har ökat igen för första gången sedan 1995. Före den ekonomiska boomen utvandrade horder av de bäst utbildade och kompetenta, Men allt är inte så dystert. Hälften av de som nu lämnar Irland är utlänningar varav många är byggnadsarbetare från Östeuropa som nu återvänder hem när det inte längre finns byggnadsjobb.

2010-27 s 6
"Irland är på plus igen"
Mitt i förra veckan visade det sig att Irland har lagt recessionen bakom sig och att ekonomin hade börjat växa igen. BNP ökade med 2,7 procent under årets första kvartal. Under de senaste två åren krympte ekonomin med 15 procent. Regeringen har arbetet hårt med att minska budgetunderskottet. Lönerna i den offentliga sektorn har minskat med 15 procent och välfärden har skurits ner.

2010-40 s 3-4
"Irlands bankakut lägger sten på börda"
Fastighetsbubblan på Irland var fylld av lustgas, de rusiga bankerna drogs med i yran och nu år skattebetalarna tömma fickorna. Notan? Närmare 500 miljarder kronor, vilket motsvarar irländska statens sammanlagda skatteintäkter i 18 månader. Detta i ett land, som ännu inte har lyckats resa sig ur finanskrisens lågkonjunktur. Irland är ännu ett orosmoln på den globala marknaden. En närmast tvångsmässig drift att minska budgetunderskotten har fått fäste i USA och över hela Europa.
Regeringen måste även bemöta allmänhetens vrede över de summor som irländska skattebetalare ska punga ut med för bankräddningsinsatsen.

2010-46 s 3
"Irland vill inte be om hjälp, åtminstone inte nu"
Irländarnas motstånd mot intervention utifrån kan komma att vackla under påtryckningarna från mäktiga euroländer, inte minst Tyskland, som vill ha lugn på marknaderna. Irland anser att villkoren i händelse av hjälp är extremt hårda - bland annat måste landet i fråga lämna ifrån sig en del av suveräniteten över statsbudgeten med kanske krav på att Irland höjer sin låga företagsskatt på 12,5 %.

2010-48 s 3-4
"Unga irländare prövar lyckan utomlands"
Irländarna har alltid varit ett utvandrande folk. De senaste årens boom lockade emellertid hem många igen och irländarna trodde att utvandringen hörde till det förflutna. Men nu utvandrar de igen, framför allt de unga. Den keltiska tigern som under 1990-talet och i början av 2000-talet verkade vara förskonad från ekonomiska nedgångar har nu hamnat i ett djupt hål. Det blev ett abrupt slut på den Irländska Drömmen. Den irländska stoltheten är illa åtgången. Många ungdomar kastar nu - som förr - blicken mot USA.

2010-48 s 5
"Irlandpaketet är klappat och klart"
EUs ministerråd har bestämt villkoren för stödpaketet till Irland på 85 miljarder euro och ålagt regeringen i Dublin att ta till statliga pensionsfonder och andra kontantreserver för att få ihop 17,5 miljarder euro. Detta är ett villkor för erbjudandet att rädda Irlands banker och landets skuldtyngda ekonomi. Paketet från EU och IMF inkluderar 67,5 miljarder euro i externa lån. I EU är det länderna i eurozonen plus Danmark, Sverige och Storbritannien som bidrar. Lånen har hög ränta, i genomsnitt 5,8 %. Det motsvarar 20 % av Irlands årliga skatteintäkter. Men ännu värre vore det att låna upp pengarna i privata banker, på "marknaden" som kräver drygt nio %! 35 miljarder går till banksystemet, tio betalas ut direkt och resten placeras i en fond för oförutsedda utgifter. Irland har för närvarande 32 % underskott i de offentliga finanserna, maximum enligt euro-reglerna är tre %!

2011-03 s 5
"Cowen vann förtroendeomröstning"
Irlands premiärminister, Brian Cowen, överlevde i tisdags sina motståndares försök att ta ifrån honom partiledarskapet genom att vinna förtroendeomröstningen i Fianna Failpartiet. Kritiken handlade mycket om att landets banker har måst räddas med hjälp av pengar från EU och IMF och att förtroendet för regeringspartiet Fianna Failpartiet minskat till 14 %.
Den enda regeringsmedlemmen som i förväg meddelade att han tänkte rösta emot premiärministern var Micheál Martin. På tisdagskvällen avgick han från sin post som utrikesminister.

2011-05 s 22
"Brian Cowen avbryter sin politiska karriär"
Brian Cowen, avgående premiärminister och Fianna Fails sparkade partiledare kommer på eget bevåg att överge sin egen valkrets. Han har bekräftat att han inte tänker ställa upp i de kommande valen. I tisdags upplöste han det irländska parlamentet formellt och tillkännagav datum för nyval.

2011-08 s 5-9
"Den keltiska tigern slickar sina sår"
Irländarna var för inte så länge sedan ett av Europas rikaste folk. Förnuftig politik och stark global ekonomi gav Irland en enorm tillväxt på 1990-talet. Detta kunde många inte bära. Människor lånade pengar på husbyggen och spenderade som aldrig förr på utlandsresor, nya bilar, och exklusiva restauranger. Många uppförde sig som "en fattiglapp som just vunnit högsta vinsten". Sedan började allt gå snett. 2006 började fastighetspriserna sjunka och basen för de höga lånen försvann. Det blev en bankkris och skuldkrisen i eurozonen punkterade välståndet. Den irländska regeringen fattade det ödesdigra beslutet att garantera skuldförbindelser värda sammanlagt 400 miljarder euro i sex finansinstitutioner (motsvarande ungefär 1 miljon kronor per skattebetalare!). Bankkrisen förvandlades till en statsskuldkris.
Fianna Fail, partiet som styrde under de "boomiga" åren riskerar i valen på fredag att mer eller mindre elimineras. Kollapsen i Irland är nog det största traumat i Europa.
Vad händer nu? Nu ställs ättlingarna till nationalhjältarna i påskupproret 1916 än en gång under tvångsförvaltning. Efter att själva än en gång slarvat bort sin suveränitet.
Utvandringen ökar starkt och tros nå 100 000 personer på två år. Det är den mest smärtsamma effekten.
Men landets flexibla ekonomi är fortfarande attraktiv för multinationella företag, exporten går strålande och handelsbalansen förväntas i år för första gången på 10 år visa överskott. Irland börjar alltmer se sig själv med nyktra ögon, att de ska bli ett litet, europeiskt land med ett väl fungerande demokratiskt system och en stabil diversifierad ekonomi.

2011-08 s 15
Med en symbolisk fottvagning har den katolska kyrkan i Irland bett om ursäkt för en lång historia av övergrepp mot barn. Den av Vatikanen utsände ärkebiskopen i Boston, kardinal Sean O'Malley och ärkebiskop Diarmuid Martin i Dublin, lade sig på kyrkgolvet som ett tecken på ödmjukhet och därefter knäböjde de inför offrens representanter och tvättade deras fötter.
Övergrepp mot barn i Irland var mycket vanliga fram till 1970-talet. Hundratals präster, nunnor och munkar förgrep sig på tusentals barn som var placerade på barnbarn och i andra institutioner.

2011-09 s 8-9
"Kenny måste utmana hela EU"
Irlands nye premiärminister, Enda Kenny, har ett tufft jobb framför sig. Irländarna förväntar sig att han opponerar mot EU och förhandlar om villkoren i räddningspaketet. Ränta på räddningslånet, 85 miljarder euro, anses vara högre än vad Irland kan bära, 5,8 %.
Kennys konservativa parti, Fine Gael, vann i förra veckan en jordskredsseger. Partiet får 76 platser i underhuset och behöver ett koalitionsparti som troligen blir Labour. Den förra koalitionen med Fianna Fail och De Gröna förlorade mycket. De Gröna riskerar att åka ut ur parlamentet. Även de katolska ultranationalisterna Sinn Fein gick framåt.
Kenny har en svår uppgift. Landet är i ett mycket dåligt ekonomiskt skick.

2011-37 s 9-10
"Bra jobbat Irland! … men frågan är om det hjälper"
Irland är ett exempel på att även ljuspunkterna i eurozonen skuggas av mörka moln. Bankproblem har åtgärdats och BNP beräknas i år växa för första gången sedan 2007. De fyra återstående bankerna har tvingats sätta av ovanligt stora belopp för att kunna skydda sig mot dåliga lån och återgå till att huvudsakligen förlita sig på sparmedel. Irland har också sänkt lönerna i den offentliga sektorn och infört anställningsstopp. Men den försiktiga uppgången äventyras nu av händelser i andra europeiska länder som är viktiga för Irlands export. Irland stöds av ett treårigt stödprogram värt 80 miljarder euro.
IMF och USA har uppmanat andra länder att agera lika grundligt och aggressivt som Irland.

2012-06 s 6-7
"Alla satt i samma båt"
Den obekväma sanningen om Irlands ekonomiska krasch.
Alla irländarnas stora investeringar hemma och utomlands finansierades av lån från banker och hypotekskassor mot inteckningar i fastigheterna. När den keltiska tigern mådde som allra bäst under 2000-talets första fem år började huspriserna, i likhet med Irlands BNP, att överstiga bostadspriserna i de allra dyraste bostadsområdena i Storbritannien.
Habegäret ledde till krasch. I nästan ett decennium var irländarna helt stolliga innan kraschen tog ner dem på jorden igen.
Irlands premiärminister Enda Kenny menar att felet inte bara var regeringens eller bankernas utan alla medborgare som engagerade sig med liv och lust i kasinoekonomin i tron att stigande fastighetspriser skulle göra dem rika.
Även om Bertie Aherns socialdemokratiska regeringar från 1997 och framåt spendera frikostigt med lånade pengar och byggde upp ett av Europas med generösa välfärdssystem, en expansiv offentlig sektor med extremt höga löner.

2012-06 s 7-8
"Slaget om de tomma husen"
Ockupation av tomma byggnader trappar upp kampen om resterna av den irländska boomen. En irländsk vinkling av Ockupera Wall Street-rörelsen tar fasta på landet många tomma fastigheter, så kallade spökhus. Omkring 20 % av all kontorsyta står tom i Irland, vilket är dubbelt så mycket som genomsnittet i EU.

2012-09 s 5
"Folkomröstning i Irland kan bromsa processen"
Irlands justitiekansler har bedömt att Irlands författning kräver en folkomröstning för att EUs finanspakt ska kunna ratificeras. Därför utlyser Irlands premiärminister nu en folkomröstning. Detta är en stor besvikelse för Angela Merkel.

2012-24 s 5-6
"Irland har lång väg kvar"
Irländarna har fått beröm för saneringen av statens finanser, men det är för tidigt att ropa hej. Irländarna röstade ja till finanspakten. Men detta förmenta förebildsland har ännu inte sitt på det torra. Bankerna kommer snart att behöva massor av nya pengar för att klara sig. Sedan 2008 kämpar den gröna ön i Europas periferi för att besegra den ekonomiska krisen och ta sig ur eländet. Irlands banker hade drunknat i dåliga fastighetslån och räddades med en jättelik statlig garanti 2010. Priserna på fastigheter har sjunkit stort och det finns spökstäder där ingen människa vill bo. Exekutiva auktioner och hög arbetslöshet präglar Irland. Det årliga budgetunderskottet är fortfarande drygt 9 % av BNP!

2012-47 s 8
"Abortlagarna dödade dottern"
Savita Halappanavars, en 31 årig tandläkare, dog av blodförgiftning i Galway i Irland trots upprepade uppmaningar att genomföra abort på hennes 17 veckor gamla foster. Personalen vägrade trots att de visste att fostret inte skulle klara sig. Savitas far menar att det är en kombination av medicinsk försummelse och Irlands abortlagar som orsakade dotterns död. Irländska anti-arbortgrupper förnekar att abortlagarna skulle vara skyldiga.

2013-04 s 31
"Präst trotsar Vatikanen"
Den katolske präste, Tony Flannery, trotsar Vatikanen genom att bryta tystnaden om de repressalier och hot som Vatikanen utövat mot honom.
Han har öppet gått mot kyrkan genom att hävda ett den hierarkiska ordning av biskopar och präster inte var instiftad av Jesus och hans lärjungar, utan av män med maktambitioner. Vatikanen har avsatt honom men han vägrar att ta avstånd från sina åsikter.

2013-13 s 4-5
"Ormarnas återkomst till Irland"
Enligt legenden fördrev St. Patrick alla ormar från Irland. Nu har den ekonomiska krisen fört dem tillbaka.
Under den keltiska högkonjunkturen då Irland sågs som en ekonomisk tiger blev ormar en statussymbol bland landets nyrika. När rikedomsbubblan sprack lämnades ormarna ofta för sig själva i naturen. Kevin Cunningham, en 37-årig djurälskare har grundat en nationell fristad för dessa ofta exotiska djur.

Irland, Storbritannien
2014-17 s 12
"Konkurrensen om företagen hårdnar"
Irlands låga bolagsskatt på 12,5 % och sin engelsktalande - det enda landet inom eurozonen - och välutbildade befolkning har förvandlat landet till ett av Europas största centrum för multinationella företag. Nu vill många i Storbtitannien följa detta lyckae exempel. Den brittiska finansministern George Osbornes vill satsa på sänkta företagsskatter och att skapa ett bättre företagsklimat.

Irland
2014-17 s 13
"Tumskruven dras åt för de skuldsatta"
Irländska husägare som anhåller om skuldsanering är tvungna att avstå från satellit-TV, utomlandssemestrar och privatskolor för sina barn. Detta enligt en ny, mycket strikt obeståndsregel, som införts för att hantera landets skuldkris.
Huspriserna har halverats sedan Irlands fastighetsmakrnad nådde en höjdpunkt 2007 vilket lett till att 400 000 av dem som har fastighetslån hamnat på minus.

2013-33 s 4-5
"Irlands pubar slår igen"
Med hög arbetslöshet och höjda ölpriser har Irlands pubar fått känna av krisen och cirka 1500 har tvingats stänga. Men en entreprenör har hittat en lösning för att öka besöksantalet. Efter midnatt när han låst sin pub kör han de överförfriskade kunderna hem i sin bil. Han gör därmed en insats för den ökade sociala isolering som är ett problem på ön.

Irland, Historia
2013-48 s 15-16
"Mordkommando i Hennes Majestäts tjänst"
London håller på att dras in i skuggorna av konflikten i Nordirland. BBC har avslöjat att ett särskilt kommando inom brittiska armén i början av 1970-talet dödade även obeväpnade civilpersoner i sin jakt på IRA, irländska republikanska armén.
I början av 1970-talet var Belfast en av världens farligaste platser. BBC-programmet Panorama avslöjar nu att ett hemligt brittiskt mordkommando under åren 1972 och 1973 bedrev en målmedveten jakt på IRA-kämpar. Särskilt Military Reaction Force (MRF) dödade åtminstone 10 obeväpnade civilpersoner.

Irland, USA
2014-12 s 10-11
"Ingen ambassadör i Dublin"
Den otillsatta posten förolämpar irländarna.
När Irlands premiärminister Enda Kenny skänkte president Obama den traditionell skålen med treklöver i Vita Huset för att fira Saint Patrick´s Day, fanns det en sällsynt orm på den annars då gemytliga trädgårdsfesten.
Det är 14 månader sedan Daniel Rooney lämnade sin post i december 2012 och ingen ny amerikansk ambassadör har utnämnts. Den långa väntan är plågsam för irländarna som gillar att tänka att deras relation med USA är annorlunda jämfört med andra länder: den är intim, känslomässig och sentimental. Det är aldrig bra att inte ha en ambassadör, helt enkelt därför att det sänder dåliga signaler. Obama är mindre sentimental med sina irländska band än till exempel Bill Clinton.

Irland, FN
2016-23 10-11
Abortförbud kränker kvinnors mänskliga rättigheter"
I Irland finns en hel del ärkekonservativa rötter och den romersk-katolska kyrkans syn på abort har inte förändrats.
Irlands förbud mot nästan alla aborter utsätter kvinnor för grym, degraderande och diskriminerande behandling, och förbudet bör definitivt hävas när det gäller graviditeter där fostret bevisligen lider av dödliga skador, konstaterade i förra veckan en människorättskommitté i FN. Den granskar huruvida medlemsländerna uppfyller det Internationella avtalet om medborgerliga och politiska rättigheter, ett fördrag som antogs 1966 och som Irland har undertecknat, men kommittén har inte befogenheter att tvinga fram lagändringar.

Irland
2017-01 14
"Irland omprövar abortförbudet"
Parlamentet har sammankallat en grupp av irländska medborgare som ska överväga förändringar av en av de mest splittrande lagarna i landet: det nästan totala förbudet mot aborter som är inskrivet i Irlands konstitution sedan 1983. Mandaten gruppen fått av parlamentet , att undersöka hela skalan av medicinska, juridiska och etiska frågor kring abort, uttrycker en vilja att se över förbudet mot abort, ett av de strängaste i västvärlden.

Storbritannien, Brexit, Irland, EU
2017-21 13
"EU letar flexibla lösningar"
Det är Tony Buckleys jobb att bygga det som kommer att bli Eus enda landgräns mot Storbritannien efter brexit. Alltså gränsen mellan Irland och Nordirland. Han vet redan hur han skulle vilja ha det. Det är gränsövergången mellan Schweiz och Frankrike, en pastoral scen, med två små trähus på vardera sidan av en låg stenmur.
Att hålla Republiken Irlands 50 mil långa gräns öppen mot den brittiska provinsen Nordirland är en av de svåraste frågorna i skilsmässoförhandlingarna. Uppskattningsvis 30 000 personer korsar gränsen varje dag via någon av de 300 övergångarna.

Storbritannien, Irland
2017-33 4-5
"Britterna vill ha en öppen irländsk gräns men inser att handeln blir problematisk"
De militarieserade gränskontrollerna som tidigare fanns längs gränsen mellan Irland och Nordirland blev centrum för sekteristiskt våld under Nordirlandskonflikten, och ingen vill ha tillbaka gränserna när Storbritannien lämnar Europeiska Unionen 2019.
Men ett dokument för hur den öppna gränsen i området ska bevaras som nyligen publicerades av den brittiska regeringen, visar hur komlicerat Storbritanniens planerade utträde är.
Storbritannien har lovat att hålla gränsen öppen men det är oklart hur man kommer att åstadkomma det när man samtidigt lämnar Eus inre marknad och tullunion.
Efter brexit kommer den 500 km långa gränsen mot Irland att vara den enda landgränsen som Storbritannien delar med EU.
Över 10 000 griser exporteras från Irland till Nordirland varje vecka, och en fjärdedel av all mjölk som produceras på mejerier i Nordirland exporteras till Irland för bearbetning.

EU, Brexit, Irland, Nordirland
2017-48 4-7
"Potentiell katastrof"
Gränsen mellan Irland och Nordirland är det största hindret i Brexit.
Eny "hård gräns" mellan Republiken Island och Nordirland kan får negativa, ekonomiska följder på båda sidor. Dessutom ökar risken för att gamla motstättningar vaknar till liv igen. Dublin har intagit en tuff attityd gentemot de brittiska förhandlarna.
Nu finns det farhågor om att konflikten mellan nationalisterna som vill ha ett enat Iland och unionistern som vill att Nordirland ska förbli en del av Storbritannien, ska blossa upp igen.
Derry - som av unionisterna kallas London derry - bär fortfarande spår av konflikten.
Idag är öns båda delar i praktiken förenade och Brexit hotarnu att sätta punkt för detta.
Utan Irlands godkännande blir det inget avtal. Men så fortsom Brexitförhandlingarna går in i den andra fasen förlorar Irlands sin vetorätt.