Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Filippinerna

 Karta
 Info The Manila Times

Filippinerna, sammanfattningar av artiklar om Filippinerna, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

96-20 s 18-19
"Möt världens första gröna tiger"
På Filippinerna byggs som aldrig förr. Men man saknar cement och vill därför bygga en cementfabrik. Miljödepartementet är emellertid tveksamt. Det är främst presidenten, Ramos, som värnar om miljön och vill göra regionens tigerekonomi grön.

96-46 s 24
"Filippinerna badar i gyttja"
När vulkanaska blandas med regn bildas "lahar", en gyttja som glider längs vulkanbergen och begraver hela samhällen. Strid har uppstått om av vilket material skyddsvallar ska byggas.

97-43 s 23-24
"Människorov ger snabba pengar"
Kidnappning har blivit ett allt vanligare brott i Filippinerna. Många misstänker att en del poliser och politiker har ett finger med i spelet. Risken att åka fast bedöms som ringa. Det är ofta kineser som drabbas. De äger 50 % av landets tillgångar trots att de bara utgör 2 % av befolkningen.

98-19 s 21-22
"Feststämning råder inför det filippinska valet"
I valet nästa vecka kommer Filippinerna att försöka bevisa att deras demokrati borgar för konkurrenskraft och att demokratin är värd en hejdundrande fest. Asien mest demokratiska land, näst Taiwan kanske. Det är den demokratiska processen, att folk får känna att de bestämmer som är så livgivande, inte resultatet. Om man får en populistisk regering så är det värt besväret. I juni firar landet också 100 års jubileet av självständigheten från Spanien.

98-45 10-11
"Filippinernas svage ledare visar oväntad styrka"
Joseph Estrada är en gåta, han är en man som betraktades som en pajas och som nu plötsligt är Sydostasiens mest populäre ledare.
Han vågar motsätta sig Malaysias ledare Mahathir och har tagit emot den åtalade Anwar Ibrahims dotter. Han är den ende ledaren i regionen som vågar angripa Mahathir. Och det beror inte på hans egna meriter utan på hans lands. Domstolarna på Filippinerna är självständiga och rättrådande. Estrada är också vald på ett fredligt och demokratiskt sätt.

2000-19 s 18
"Ingen lösning i sikte på gisslanddramat"
Abu Sayyaf-gerillan tar till alla medel för att skapa en oberoende muslimsk stat i det övervägande romersk-katolska Filippinerna. Nu är ett stort antal människor, främst turister från andra länder tagna som gisslan. Terroristerna kräver bl a frigivning av den man som dömts för bombningen av World Trade Center i New York 1993. Andra terrorister från samma "kommando" har tagit annan gisslan.

2000-19 s 19-20
"Filippinernas president har hamnat i blåsväder"
Trots högkonjunkturen i Filippinerna har president Estradas opinionssiffror gjort en djupdykning. Nu försöker han vända detta genom att ägna sig åt mer statsangelägenheter och mindre åt fester. Korruptionen avskräcker utländska investerare. Landet riskerar att halka efter sina grannländer på väg in i den nya ekonomin.

2000-43 s 18
"Estrada i blåsväder"
Den filippinska kongressen har nu formellt inlett en riksrättsprocess mot president Joseph Estrada, som misstänks för mutbrott och maktmissbruk.

2000-43 s 19-20
"Lyxliraren Singson förråder sin forna spelkumpan"
En korruptionsskandal skakar Filippinerna, vars president misstänks ha tagit emot mutor och varit involverad i illegal spelverksamhet. Provinsguvernören i Illocos Sur, Luis Singson, påstår att presidenten Estrada tagit emot mer än 8 miljoner dollar från illegala spelklubbar i mutor. Singson tar en stor personlig risk genom att framträda offentligt.

2000-43 s 20
"Oppositionen går till anfall"
Med kongressledamoten Heherson Alvarez som ledare för Lakaspartiet i spetsen kräver oppositionen att Joseph Estrada ska ställas inför riksrätt. Ledande företrädare för kyrkan, det politiska etablissemanget, näringslivet och samhället kräver att han ska avgå.

2000-46 20
"Estrada inför riksrätt"
En majoritet i det filippinska parlamentet har nu godkänt förslaget om att president Estrada ska ställas inför riksrätt.

2001-04 s 17
"Filippinernas nya president får en svår uppgift"
Gloria Arroyos avsatte företrädare, Joseph Estrada, lämnade ett land med låg tillväxt och svällande budgetunderskott, korruption och instabilitet efter sig. Hon måste visa att hon tänker arbeta på ett annat sätt. Inte ge tjänster som belöning åt vänner, inte låta sin familj sko sig på affärer.

2001-10 s 19
"Filippinernas nya ledare lever upp till sina måttfulla löften"
Gloria Macapagai-Arroyo har en tuff tid framför sig- Filippinerna är ett djupt splittrat land med stor fattigdom, dålig ekonomi och utbredd korruption. Hon måste nu på bara några månader visa vad hon duger till för att vinna majoritet i valet i maj. Först därefter får hon en chans att staka ut mer långsiktiga mål.
Hon måste reformera landets elitistiska och korrumperade politiska system och minska fattigdomen i ett av Asiens mest ojämlika samhällen.
Näringslivet gläds över att Estrada och hans korrumperade administration är ur vägen.

2001-22 s 20-21
"Filippinernas fattiga kräver mer än fagra löften"
President Arroyo riskerar att få ett klasskrig på halsen. Det är inte helt säkert att hon förmår vinna förtroende från Filippinernas många fattiga invånare. Filippinernas största problem är fattigdomen. 38 % lever under fattigdomsnivån. De fattiga misstror henne trots att hon har långt större möjligheter att hjälpa dem än hennes föregångare Estrada som nu är åtalad för att ha stulit statens pengar.

2001-22 s 21-22
"Imelda drar sig undan rampljuset"
Hon är mest känd som kvinnan som älskade att ståta med sin rikedom - diamantprydda juveler, haute couture från de bästa europeiska modehusen och, naturligtvis, tusentals par skor. Idag lever hon ett lugnt (förmodligen behagligt) liv utanför rampljuset. Hennes man Ferdinand är död. CIA antar att 5-10 miljarder dollar är undangömda.

2001-34 s 18-21
"Filippinerna betalar ett högt pris för pengarna från utlandet"
Överallt i Europa och Mellanöstern hittar man filippinska hembiträden, fabriks- och byggnadsarbetare, som har valt att under några år skilja sig från nära och kära för att hjälpa till med försörjningen av familjen där hemma. De filippinska gästarbetarna är landets näst största export och pengarna de skickar hem är mycket viktiga för den filippinska ekonomin. Allt har dock sitt pris: Filippinerna betalar ett högt socialt pris i form av splittrade familjer, och de filippinska utvandrarna bemöts ofta tarvligt och tvingas ibland uthärda näst intill omänskliga arbetsförhållanden.

2001-35 s 16-17
"Arroyo kan lära Megawati ett och annat"
Indonesiens nye ledare Megawati Sukarnoputri gör klokt i att studera hur det går för hennes granne Gloria Macapagal Arroyo i Filippinerna. Båda är döttrar till f d presidenter och de tog makten under liknande omständigheter. Båda måste bevisa att de inte står i skuld till de militärer och traditionella eliter som störtade deras företrädare. Båda måste också visa att de kan få till stånd en nationell återhämtning och driva igenom nödvändiga reformer utan att skrämma bort det välbehövliga kapitalet.

2002-21 s 18
"Östtimor firar sitt oberoende"
Kofi Annan var där liksom Indonesiens president Megawati och glädjen var stor över självständigheten. Men faktum kvarstår att landet är ett av världens fattigaste. 70 % är arbetslösa och 43 % är analfabeter.

2002-51 s 25
"Arroyo är illa ute"
Filippinernas allt sämre ekonomi varslar om bekymmer för president Gloria Arroyo. Inga charmoffensiver i världen hjälper längre. Terrorattackerna har starkt minskat turismen och därmed ekonomin. Budgetunderskottet är enormt. En konstant plåga för regeringen är de låga skatteintäkterna. Presidenten förföljs av beskyllningar om korruption mot personer i hennes innersta krets. Få presidenter förmår behålla allmänhetens förtroende i ett politiskt klimat av detta slag och Arroyo är inget undantag.

2003-33 s 16-17
"Bakvänd statskupp satte luppen på korruption".
296 unga officerare och meniga intog en shoppinggata i Manila och uppmanade presidenten att avgå. Det avslutades oblodigt och presidenten Gloria Arroyo stärkte sin ställning. Orsaken anses vara den stora korruptionen bland höga officerare som påstås i hemlighet sälja vapen till kommunistiska och muslimska separatistrebeller. En annan att lönerna till vanliga soldater och lägre officerare är mycket låg.

2004-20 s 24
"Filippinerna gick till val i våldets skugga"
43 miljoner röstberättigade skulle välja president, vicepresident, 12 senatorer, 212 kongressledamöter och 17000 lokala ämbetsmän.
Mer än 20 personer dödades i valrelaterade upplopp. President Gloria Arroyo som blev återvald som president med knapp majoritet framför den populäre skådespelaren Fernando Poe Jr, tror att oppositionen uppmuntrade till våld för att väcka misstankar om att regeringsanhängare hade fuskat i valet. Svåra ekonomiska problem väntar på att tas itu med, högt budgetsunderskott, hög arbetslöshet och en allmän uppfattning av att allt bara blir sämre.

2004-26 s 6
"Gloria Arroyo behåller makten"
President Gloria Arroyo har blivit vald till ännu en mandatperiod, efter kontrollräkning av rösterna. Oppositionen har anklagat henne för valfusk. Anhängare till hennes motståndare Fernando Poe Jr har talat om att göra ett folkuppror likt det som störtade diktatorn Marcos 1986 och Estrada 2001.

2005-7 s 10-11
"Terrorbomber i Filippinerna"
En rad bombexplosioner inträffade inom en timme i Filippinernas huvudstad Manila och ytterligare två städer. Minst 6 personer dödades och många fler skadades. Den islamistiska gruppen Abu Sayyaf har tagit på sig ansvaret för attentatet.

2005-23 s 23
"Har Arroyo förbrukat sitt politiska kapital?"
Hon valdes till vicepresident 1998 och svor presidenteden 2001, efter det att Joseph Estrada avsatts. Hon vann presidentvalet 2004. Hennes far var landets president 1961-65. Den svaga ekonomin plus misstankar om korruption försvagar den filippinska presidentens ställning. Företrädare för den romersk-katolska kyrkan riktar öppen kritik mot henne. Förhör har inletts mot hennes make, son och svåger för att ha tagit emot miljoner dollar i vinster på ett polulärt men olagligt spel. Maken har redan lämnat landet. Fattigdomen är utbredd och arbetslösheten är tvåsiffrig. Korruptionen är utbredd och leder till att offentliga medel som skulle ha kunnat komma de fattiga till gagn hamnar i fickor hos redan rika. Laglösheten har medverkat till att göra landet till det farligaste av alla för journalister.

2005-24 s 21
"Arroyo under press"
5000 personer demonstrerade med krav på att Arroyo ska avgå. Protesterna bottnar i misstankar om att fjolårets val inte gick riktigt till och att hennes familj är involverad i korrumperade spelaffärer.

2005-28 s 21
"Arroyo har starka triumfkort"
Det finns inga bra alternativ till Gloria Macapagal Arroyo, trots att hon tycks ha begått allvarliga misstag. Enligt en opinionsmätning tror 59 % av invånarna i Manila att presidenten försökte påverka valresultatet vi fjolårets presidentval men bara 18 % vill att hon ska avgå tycker att landet ska lägga saken till handlingarna och gå vidare. Oppositionen saknar ledare med den karisma som finns hos t ex Corazón Aquin, som efterträdde Marcos, eller hos Arroyo, som var vicepresident och efterträdde Estrada.

2005-45 s 7
"Australien hjälper Filippinerna"
Den australiska regeringen kommer att hjälpa Filippinerna i kriget mot terrorismen genom att i början av nästa år låna ut militära förband som är specialiserade på djungelkrig. Avsikten är att stödja landets kamp mot den regionala terroristgruppen Abu Sayyaf. Ett annat mål är att krossa gruppen Jemaah Islamiya, som opererar över gränserna och som står al-Qaida nära.

2006-9 s 16-17
"Regeringens agerande väcker oro i Filippinerna"
President Arroyo beskylls för att utnyttja avslöjat kuppförsök i syfte att tysta oppositionen. Hon har jagats av misstankar om att ha manipulerat presidentvalet 2004. Nu överreagerar hon på vad hon kallar "ett tydligt och omedelbart hot" men som av andra anses inte passerade planeringsstadiet. Hon har utlyst undantagstillstånd med kupphotet som förevändning, infört censur av viss massmedia och avskedat brigadgeneralen Renato Miranda som inte var inblandad i konspiration. Allt för att inte förlora sin egen politiska makt såsom Ferdinand Marcos störtades för 20 år sedan och president Estradas regering 2001.

2006-28 s 22-23
"Det finns bättre sätt att krossa uppror"
Filippinerna och Thailand deklarerar rutinmässigt "krig" mot inhemska fredsstörare. Gränserna mellan uppror, terrorism och kriminalitet kan vara mycket otydliga i Sydostasien. Detta gör det svårt för regionens regeringar att veta hur de ska bemöta upproriska. I Filippinerna har president Gloria Arroyo gett sina säkerhetsstyrkor en tidsfrist på två år och ett extra tillskott på 19 miljoner dollar för att krossa den kommunistiska rörelsen Nya folkets armé (NPA). I Thailand har landets hårt pressade premiärminister Thaksin gett sin arméchef "full auktoritet" att krossa ett två år gammalt muslimskt uppror i landets södra provinser.

2006-44 s 23
"Arroyos planer grusades"
Filippinernas högsta domstol underkände förslag om folkomröstning gällande en övergång till parlamentarisk demokrati med rösterna åtta mot sju. Arroyo har förespråkat författningsändringen som troligen inte blir av då kongressens senatorer motsätter sig förslaget. Införandet av ett parlamentariskt system skulle nämligen göra dem arbetslösa. Motståndarna hävdar också att Arroyo vill ändra författningen för att kunna sitta kvar vid makten efter 2010 när hennes sista mandatperiod löper ut. Enligt det nu nedröstade förslaget skulle Filippinerna ha eliminerat sitt tvåkammarparlament av amerikansk typ till förmån för ett enkammarparlament. Därmed skulle senaten som domineras av Arroyos motståndare ha försvunnit.

2008-09 s 12
"Arroyo uppmanas avgå"
Tusentals människor demonstrerade i början av veckan i den filippinska huvudstaden Manila och ytterligare 14 städer med krav på att president Gloria Macapagal Arroyo ska avgå. Hon har överlevt tre försök från parlamentets sida att ställa henne inför riksrätt och fyra kuppförsök under sju års maktinnehav eftersom hon fortfarande har den mäktiga militärmakten bakom ryggen.

2008-11 s 22
En domstol i Manilla frikände häromdagen Filippinernas före detta första dam, Imelda Marcos, som var åtalad för illegala penningtransaktioner och korruption. Imelda Marcos har varit åtalad flera gånger de senaste två decennierna för olika slags ekonomiska brott. Tillsammans misstänks den förre presidenten Ferdinand Marcos och hans familj och medarbetare för att ha stulit tio miljarder dollar under Marcos 20 år vid makten. Han dog i exil på Hawaii 1989.

2009-34 s 15-16  hela artikeln
"Människorättsorganisationer riktar kritik mot Filippinerna"
Het handlar om brott mot mänskliga rättigheter från militärens sida med bekämpandet av ett kommunistiskt uppror som förevändning. Sedan fyrtio år har Nya Folkarmén, Filippinernas kommunistpartis väpnade gren, lett ett maoistiskt uppror, det längsta i Asien. Anklagelser om kränkning av mänskliga rättigheter har förföljt president Gloria Arroyos administration alltsedan hon tillträdde 2001.

2009-46 s 21
"Kidnappad halshöggs"
Militanta islamister halshögg för några dagar sedan en skolrektor på en avlägset belägen ö efter att först ha hållit honom som gisslan i tre veckor, enligt uppgifter från den filippinska flottans kommando i Mindanaoregionen. Mördarna tillhör Abu Sayyaffrörelsen, som krävde 42000 dollar i lösen. President Gloria Macapagal har gett order om att intensifiera kampen mot Abu Sayyaff, som misstänks vara kopplad till al-Qaida.

2010-08 s 10-11
"Privatarméer hotar filippinsk demokrati"
På Filippinerna försvarar lokalpolitikerna ofta sin makt med miliser. När landet nu förbereder sig inför de allmänna valen i maj kommer de som alltid att använda sina milisgrupper för att skydda sina intressen, trakassera politiska meningsmotståndare, manipulera valresultaten och se till att de mäktiga familjedynastierna kan behålla sin makt i alla landsändar. Ingen tror särskilt mycket på att presidenten Gloria Macapagal Arroyo ska lyckas utplåna alla privatarméer i landet innan valdagen, även om hon högtidligt svurit att åstadkomma detta. Kritikerna betraktar hennes löften som ett spel för galleriet.
I november utfördes en massaker på 57 personer av milismän tillhörande den mäktiga Ampatuanklanen som är trogna Arroyoanhängare. Privatarméerna frodas på Filippinerna på ön Mindanao som ligger längst i söder, där kommunistisk såväl som muslimsk gerilla har bekämpat den filippinska militären i decennier och där amerikanska soldater har jagat medlemmar av terroristgruppen Abu Sayyaf sedan 2002.

2010-19 s 30
"Benigno Aquino vann valet i Filippinerna"
Filippinerna övergick till elektronisk röstning för att minska risken för fusk, våld och dispyter. Benigno Aquino fick drygt 36 procent, före detta presidenten Joseph Estrada 28 procent och senator Manuel Villar 21 procent. Alla tre koncentrerade sig på de fattigaste i landet under sina kampanjer. Benigno Aquino bestämde sig för att kandidera då hans mor, den före detta presidenten Corazón Aquino, avled i augusti i fjol. Han har lovat att driva en hård kampanj mot korruptionen i landet. Den avgående presidenten, Gloria Arroyo, har tre gånger riskerat att ställas inför riksrätt på grund av misstankar om korruption, brott mot mänskliga rättigheter och valfusk i samband med presidentvalet 2004.

2010-21 s 27-29
"Utlandet lockar trots sämre tider"
Den ekonomiska krisen avskräcker inte folk från att söka jobb och bättre liv i främmande länder. Filippinerna är landet med 100 miljoner invånare där en fjärdedel jobbar utomlands. Aldrig så många som i fjol och aldrig har så mycket pengar skickats hem. Arbetsmarknadsminister Marianito Roque marknadsför aktivt sina landsmän som duktiga arbetare i hela världen. På ett arbetsträningscenter finns ungdomar med universitetsutbildning som övar på att städa modeller av hytter på kryssningsfartyg. Myndigheterna utvecklar träningsplatser med exakta modeller av de miljöer i främmande länder där de ska arbeta. I kvinnocentret Telda erbjuds gratis svetsutbildning för kvinnor. I andra verkstäder lär kvinnor reparera bilar, sy skjortor och duka för banketter.

2010-23 s 16
Fyra veckor efter presidentvalet har den 50-årige sonen till före detta presidenten Corazon Aquino, Benigno Aquinos, seger bekräftats officiellt. Därmed besegrade han Joseph Estrada med 5,7 miljoner röster. Benigno Aquino efterträder president Gloria Arroyo den 30 juni.

2010-26 s 24
"Aquino svor eden"
Benigno Aquino III svors i onsdags in som Filippinernas 15:e president. Han kommer därmed att leda en sydostasiatisk nation som hans föräldrar hjälpte till att befria från diktatur och som han själv lovar att befria från fattigdom och kronisk korruption, framför allt i det notoriskt korrupta tull verket och revisionsverket. Den avgående Gloria Arroyos stormiga nioåriga styre inkluderade fyra misslyckade statskupper och försök från oppositionens sida att ställa henne inför riksrätt på grund av misstänkt valfusk, korruption och maktmissbruk.

Indonesien, Malaysia
2013-11 s 15
"En farsartad invasion blir obehaglig"
Den 5 mars företog malayiska trupper vad som regeringen hoppades skulle bli det slutliga angreppet på kustby i del malaysiska delstaten Sabah på ön Borneo. Uppdraget var att få slut på en tre veckor lång invasion av filippinska medlemmar av något som kallas Sultanatet Sulus Kungliga armé. De lyder en man som kallas Sulu, Jamalul Kiram III, vars förfäder en gång härskade över delar av ön Borneo. Själv är han bosatt i Filippinernas huvudstad Manila.

2013-39 s 16-17
"Splittrade rebeller försvårar fredssträvanden på Filippinerna"
I oktober slöts en fredsöverenskommelse mellan Filippinernas president Aquino och ledaren för Filippinernas största muslimska separatistgrupp "Moros islamistiska befrielsefront", Al Haj Murad Ebrahim. Men freden på den sydliga ön Mindanao hotas igen.
Nu är det "Moros nationella befrielsefront" som slagit till. Nära 100 rebeller har dödats eller tillfångatagits.
Muslimer i den södra delen av landet anser att de kristna i norr har exploaterat muslimernas resurser. Lojaliteten mot stammen och klanen är viktigare än mot politiska grupper. Det finns en myriad av mindre grupper som slåss.
"Mindanao är den näst största och sydligaste ön i Filippinerna och utgör också, tillsammans med kringliggande småöar, en av landets tre ögrupper. De andra två ögrupperna är Luzon och Visayas. Majoriteten av befolkningen är kristna men det finns en betydande minoritet muslimer. En muslimsk separatiströrelse på Mindanao och Suluöarna, Moro Islamic Liberation Front har i många år kämpat för självständighet med mer eller mindre våldsamma medel. De muslimskt dominerade provinserna Basilan, Lanao del Sur, Maguindanao, Sulu and Tawi-Tawi utgör sedan 1989 en autonom region, ARMM, inom Filippinerna, med betydande självstyre.
Ön Mindanao hade 2007 21,5 miljoner invånare".

Filippinerna och Kina
2014-07 s 23-25
"Kineserna slukar Filippinerna bit för bit"
President Benigno S. Aquino bad nyligen världens nationer om starkare stöd för att stå emot Kinas bestämda anspråk på haven i närheten av Filippinerna - och gjorde en jämförelse med västs underlåtenhet att stödja Tjeckoslovakien mot Hitlers krav på tjeckisk mark 1938.
President Benigno S. Aquinos uttalande är bland de starkaste indikationerna hittills på oron för Kinas militära upprustning och territoriella ambitioner. Den kinesiska regeringen reagerade starkt på Aquinos uttalande.
Japan har varit inlåst i ett alltmer spänt dödläge med Kina över obebodda öar i Östkinesiska havet och till och med Sydkorea har uttryckt stor oro när Peking meddelade att man hade rätt att övervaka luftrummet över ett stort havsområde inklusive områden som Japan och Sydkorea gör anspråk på.

Filippinerna
2014-38 s 26-27
"Filippinernas väg till fred"
Muslimerna får styra sin egen region. Lagförslag kan få slut på 40 års krig med muslimska rebeller.
Konflikterna mellan regeringen och de muslimska soldaterna i söder har dödat tusentals människor och fördrivit mer än tre miljoner människor. Lagförslaget som president Benigno S. Aquino III lämnade in till den filippinska kongressen grundar sig på ett fredsavtal med Moro Islamic Liberation Front, den största av de muslimska rebellgrupperna, från oktober 2012. Enligt förslaget ska de muslimskt dominerade södra delarna föras samman till något som ska kallas Bangsamoro-regionen. Denna ska få kommunala självstyren, inklusive lokala brottsbekämpande myndigheter - ett avgörande krav från rebellerna, med hänsyn till anklagelser om att den filippinska polisen och militären, har begått brott mot mänskliga rättigheter i regionen.
Cirka fyra miljoner människor lever i Bangsamoro-regionen. Av hela befolkningen på 107 miljoner är 80 % katoliker och cirka 5 % muslimer.
De mest våldsamma grupperna i södra Filippinerna - inklusive Abu Sayyaf som genomfört ökända kidnappningar, halshuggningar och bombningar i mer än 10 år - är inte parter i avtalet.

2016-18 26-29
"Nästa filippinske president kallas The Punisher"
nder ett år av global anti-etablissemangspolitik verkar de filippinska väljarna vara redo för en rebellisk president: Rodrigo Duterte, en 71-årig viagra-knaprande kvinnokarl som påstår att han dödat brottslingar, har utlovat ett "blodigt krig" motbrottsligheten, vilket fått honom att klättra i opinionsundersökningarna. Han har varit borgmästare i Davao City på önMindanao i 20 år. Han har liknats vid en blandning av tidigare borgmästaren i New York, Rudy Giuliani, Donald Trump och Mad Max (en filmfigur). Hans förakt för det politiska maskineriet har väckt farhågor om en återgång till en ledarstil, präglad av den förre diktatorn Ferdinand Marco, vars son senatorn Ferdinand Marco Jr, deltar i kampen om vice presidentposten.
Filippinernas regeringar har under decennier varit rika och mäktiga familjer med förbindelser till eliten.
De filippinska väljarna är oroliga för mygel, illegala droger och annan kriminalitet och den utbredda fattigdomen biter sig envist fast.

Filippinerna, terrorism, narkotika
2016-32 25
"Jag ska döda er!"
Filippinernas nye president, Rodrigo Duterte, har åstadkommit exakt det som han lovade i sin valkampanj, nämligen ett skräckinjagande antal utomrättsliga avrättningar av misstänkta narkotikalangare, narkomaner och brottslingar. Från dagen efter det att han valdes till president, den 10 maj, till den 4 augusti har 571 personer dödats, de flesta avrättade av polis eller väktare. Duterte lovade att "skjuta för att döda" och eliminera all narkotikahandel i landet inom sex månader. Inför presidentvalet lovade han att han skulle döda 100 000 kriminella och dumpa deras kroppar i Manilabukten om han blev vald till president.
Filippinerna har ett allvarligt problem med droger, framför allt med crystal meth. Droghandeln fick fotfäste i ett land som led av utbredd korruption och ett misskrediterat politiskt etablissemang. Dutertes hårdföra krig mot droger är populärt hos allmänheten.
Han vann presidentvalet i egenskap av en hårdför, obarmhärtig ledare som inte värjer sig mot ordet "diktator".
Death squads in the Philippines"

2016-40 22-25
"Fördöms av världen men älskas i hemlandet"
Folket i Davao älskar att berätta historier om mannen som de kallar för "vår borgmästare".
Borgmästaren de pratar om är Rodrigo Duterte, som styrde den här kuststaden på ön Mindanao i södra Filippinerna i mer än två decennier, innan han i våras valdes till landets president. Trots att 3000 filippiner har dödats på mindre än tre månader är Duerte fortfarande populär. Hans uppmaning efter att ha blivit president att "döda alla kriminella" utlöste en enorm våldsvåg. Han har stöd av folkmajoriteten och även parlamentets starka stöd.

Filippinerna
2017-14 16-18
"Hon vågar ta strid mot de islamiska hökarna"
Indonesiens tidigare Första dam, själv muslim som står upp för alla marginaliserade, förespråkar en tolerant, feministisk islam. I indonesien finns det ingen annan som bryr sig så mycket om marginaliserade grupper som hon.
Sinta Nuriyah, 69 år, är en stark röst för moderat islam. Hennes man Abdurrahman Wahid var tidigare president. Han dog 2009.
Hårdföra islamistiska grupper som tidigare befunnit sig i utkanten av den nationella politiken har de senaste åren utövat ett allt större inflytande. Det har skapat sorg och oro i det tidigare pluralistiska Indonesien.

Filippinerna, Terrorism
2017-29 20-21
"IS-ledning finansierar militanter i Filippinerna"
IS centrala ledning i Syrien har kanaliserat tiotusentals dollar till militanta extremister i Filippinerna det senaste året, vilket med största sannolikhet har bidragit till den häpnadsväckande erövringen av den sydliga filippinska staden Marawi på ön Mindanao, enligt en rapport.
Mahmud Ahmad, en högt uppsatt IS-figur från Malaysia som är baserad i närheten av Marawi, har använt sina kontakter med gruppens ledare i Syrien för att samla in pengar och locka internationella rekryter för att hjälpa de lokala extremisterna - den så kallade Maute-gruppen - att erövra territorium i Filippinerna.
Maute är även kända som IS Ranao, skriver BBC. De grundades år 2012 av Abdullah Maute och hans bror Omar. Man bedömer att några hundra krigare är anslutna till gruppen. Gruppen kopplas även till Isnilon Hapilon, som beskrivs som en ledande figur inom Abu Sayyaf - även det en grupp som svurit trohet till IS.
Staden har till stor del kontrollerats av militanterna trots att regeringen har genomfört flygbombningar och skickat markstyrkor.