Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Europa, Övrigt    

96-21 s 8
"Ingenting att göra"
En Santer-rapport om arbetslösheten har kommit. 2 % tillväxt behövs för att för att bibehålla sysselsättningen. troligen blir den mindre och därför kommer arbetslösheten i stället att öka. I Belgien försöker premiärministern skriva kontakt om en halvering av arbetslösheten men facket vägrar skriva på.

96-28 s 17-18
"Europa privatiserar"
Nu är det sista statliga bilföretaget i Europa, Renault, inte längre statligt sedan ytterligare 6 % sålts ut. Privatiseringen av statlig egendom går snabbt men priserna är låga. Trycket att sälja är störst i Frankrike och Italien. Det handlar om att minska statsskulden inför EMU-inträdet.

96-30 s 118
"Upprörda aktieägare på kanaltunnelns stämma"
De små aktieägarna är ilskna och oroliga för Eurotunnelns stora skulder, 100 miljarder sKR. Aktierna (100 kr) har fallit till 6 kr och risk finns att bankerna tar över helt. Ändå går företaget bra och ökar sina intäkter och marknadsandel.

96-47 s 10
"Vi blir färre"
Särskilt i Central- och Östeuropa. Utvandring och högre mortalitet än nativitet gör att befolkningen minskar. Rysslands folkmängd minskar med en miljon om året!
I EU är födelsetalet det lägsta på hela 1900-talet. Bara invandringen håller befolkningstalet uppe!

 96-48 s 12-13
Stagnationen i Europa påverkar USAs ekonomi"
Europa har invaderats av en hord av arbetslösa. Den sjunkande efterfrågan i Europa kan inte längre kompenseras av en lägre dollar.

 97-1/2 s 26
"Karriärkvinnan och hemmafrun"
Två kvinnor som mot sin vilja tvingas spela framträdande roller i det brittiska valet"
Norma Mayor och Cherie BoothTony Blairs hustru). Ska de utnyttjas i valkampanjen i år på samma sätt som i USA? 

97-07 s 7
"Soros söker ny gyllene medelväg"
På världsekonomiskt forum i Davos uppmanade finansmannen George Soros makthavarna att lyssna mer på medborgarna och uppmärksamma den ökade risken som den stora arbetslösheten innebär.

   97-15 s 3-6
"Var finns jobben?"
Omöjligt att skapa nya jobb på den gamla arbetsplatsen.
Politikerna säger att deras högsta prioritet är att öka sysselsättningen i Europa. Men frågan är om det är sant.
Ekonomerna är överens: man måste ändra de lagar som gör det dyrt att anställa folk.
Den europeiska arbetslösheten har fyra destruktiva egenskaper:
- I europa är 40 % arbetslösa i mer än ett år - i USA 11 %.
- i Spanien är 50 % av alla under 24 år arbetslösa. Hög i alla länder utan lärlingssystem som i Tyskland och Österrike.
- efterfrågan på outbildad arbetskraft är låg. I USA sänkte man lönerna och många fick jobb (vilket ger bäst chans? att utveckla sig i lågbetalt arbete eller att vara arbetslös?)
- arbetslöshetens geografiska fördelning (i USA flyttar man - inte i Europa)

97-20 s 6-7
"Europa styr åt höger"
De flesta socialdemokratiska partier, särskilt i södra och östra Europa. Sverige vägrar att ryckas med åt höger och har idag en "mycket sjuk" välståndsstöttad kapitalism. I Frankrike och Tyskland borde partierna ta Tony Blair som en förebild! 

97-21 s 8
"Kanaltunnelns säkerhet ifrågasätts"
Branden i lastbilsvagnarna leder till slutsatsen att utbildningen för personalen bör förbättras och också effektiviteten i den utrustnings som ska användas i nödsituationer.

 97-29 s 3-4
"En djävulsk kapplöpning"
Intervju med Tysklands inrikesminister Bernd Schmidbauer.
Den illegala överföringen av material och tekniskt kunnande till instabila länder kan bli ett hot mot Europas säkerhet.
Det handlar om massförintelsevapen, ABC, som kan spridas med raketer ändå upp till 200 mil. Mycket av teknologin kommer från f d USSR-stater som Ryssland, Ukraina och Kazakstan. Länder som investerar är Iran, Indien, Pakistan, Syrien, Egypten, Libyen.

 97-30 s 3-4
"Tyskar och fransmän går varandra på nerverna"
Antingen det handlar om NATO eller gemensam valuta är tyskar och fransmän ofta oeniga. Kohl tycker inte om Chiracs eller Jospins yviga utspel. Frankrikes president och premiärminister förebrår förbundskanslern för att vara beroende av USA.
Tyskarna är inte längre så som fransmännen vill ha dem, rika och fogliga.
I grunden ligger troligen fransk oförmåga att minska statens budgetunderskott särskilt den nya socialistiska regeringens.

 97-31 s 5
"Inte bara Schweiz"
Profiterade Storbritannien på förintelsens offer?
En enormt rörig artikel som jag inte förstår mer av än att Storbritannien under kriget, i enlighet med brittisk lag, konfiskerade alla bankkonton som ägdes av medborgare i länder de var i krig med. Sedan är det oklart vilka länder britterna efter kriget kom överens med skulle kompensera de vars konton beslagtagits) 

97-36 s 20
"Nu föds legenden om prinsessan Diana"
Efter hennes död i bilolycka. 

97-41 s 8-9
"Från Irland till världen som arbetsplats"
Mary Robinson är FNs nya kommissionär för mänskliga rättigheter.
Jurist, mycket populär f d president i Irland har FNs minsta budget och placering i Geneve. Men hon är inte att leka med.

 97-41 s 10
"Finns det inget val för pappor?"
Val till efterträdare för Robinson har 4 kandidater, alla är kvinnor.

97-42 s 3
"Blair och Jospin, två ledare i tiden"
Båda efterträdde män som många ville bli av med, Major och Juppé. Båda förmedlar trygghet i en tid av förändring. Politik spelar inte längre så stor roll som förr. Båda begriper att de gamla världsbilderna har gått ur tiden (dvs de från kalla krigets dagar) 

97-42 s 8-9
"Decentralisering förhindrar paradoxalt sönderfall"
Decentraliseringen sprider sig i Europa. En närmare granskning visar att den inte leder till ett sönderfall utan snarare sammanhållning. Självstyre bäddar för sammanhållning. Ex är Ryssland (frånsett Tjetjenien), Tyskland (många nästan självständiga förbundsstater). 1900-talets sanning i Europa: decentralisera eller dö.
Däremot går det inte med en etniskt blandad befolkning vars lojalitet är splittrad. 

 97-44 s 24
"Do we speak English?"
Yes! Dvs inom EU länderna talar många ett främmande språk (utom GB och EI) och det är engelska!. Lux, NL och DK är bäst på detta. Unga klart bättre än äldre. I de centraleuropeiska länderna talar klart färre engelska. Undantag Polen som kommit igång med både tyska och engelska.

 97-50/51 s 3-4
"Vi behöver invandrarna"
Nya invandrare från Asien och Afrika förändrar den europeiska kontinentens utseende. Varför kan inte västeuropéerna se detta som ett plus?
Sant är ju att de skapar jobb - i offentliga sektorn på skattebetalarnas bekostnad. Men hade inte fler "riktiga" jobb skapats dvs jobb som motsvarar en efterfrågan om skatteuttaget hade kunnat hållas lägre!. 

98-19 s 16-17
"Politikens fula sida"
Extremhögerns framgångar i några av Europas länder ger anledning till oro"
I Österrike, i Frankrike och Belgien finns nationalistiska partier med 12-20 % av rösterna. I Tyskland planerar nu Tyska folkunionen att dra till sig Republikanska partiet och ev också Nationaldemokraterna och kan då bli en faktor av betydelse i Tyskland.
Troligen är det säkraste vapnet mot dessa partier att EMU och euron fungerar och leder till ett ekonomiskt välstånd i Europa.

98-22 s 3-5
"Ekonomisk värmebölja i Europa"
Flera europeiska länder riskerar att drabbas av en överhettad ekonomi. Vad kan regeringarna göra åt detta när den gemensamma valutan kommer allt närmare?"
Snabbast ökar ekonomierna i Irland, Finland, Holland, Portugal och Spanien. Aktiekurserna stiger våldsamt. Liksom huspriserna. Många tar lån mot inteckningar för att köpa aktier. Kraven på lönehöjningar kommer.
Varför? Orsaken är i princip EMU. Räntorna måste ner och valutakurserna kan inte rubbas.

98-29 s 18-19
"Det föds för få barn i Europa"
Bidraget till svenska barnfamiljer är större än i något annat land. Sverige hade 1991 det högsta födelsetalet i Europa. Men mellan 1990 och 1995 minskade födelsetalet från 2,12 till 1,6. I mars 1998 var siffran 1,42 och tenderar att sjunka. "Dagens unga människor tycks anse att det är bäst att leva för dagen. I är finns det 130000 åttaåringar i skolan, men om tre år bara 75000. Sverige rekryterar lärare och ger dem större löneökningar än någon annanstans.

I Italien pensioneras många tidigt trots att man vet att de kommer att leva längre än förut. På andra håll som i Gaza är födelsetalet 8,8 barn per kvinna. I det svarta Afrika 6,0.
Lösningen är att Europa tar emot fler invandrare från länder vars befolkning växer snabbt. Vi måste blir mer "toleranta och liberala".

 98-31 s 6-7
"Gamla världen upplever ekonomisk förnyelse"
Europa, ett slags temapark för turister där man finner vackra slott och gamla seder? Nej helt fel. Så var det då, men inte nu. Man spår 2,5 - 3 % tillväxt nästa år i de länder som anslutit sig till euron.
Hela EUs ökning blir densamma som Sydkoreas BNP!
Europa står fast samtidigt som många ekonomier i Asien försvagats. Asien var tidigare "högsta mode"
Europa är USAs största handelspartner. Bara till Belgien och Luxemburg säljer USA mer än till Kina! 

 98-49 s 11
"Europa jublade"
Många av Europas ledare jublade när Storbritanniens Lag-Lorder slog fast att Pinochet
inte har immunitet.

98-51/52 s 5
"Ingen seger i sikte för högern"
Det förs i europeiska länder en högerpolitik men den förs av socialistiska partier.

99-04 s 6
"En sekelgammal tradition går i graven"
Adelns ärftliga rätt till säte och stämma i överhuset i Storbritannien ska slopas.

99-05 s 3-6
"Den europeiska högern är besegrad, utmanövrerad och mållös"
Kommer Europas borgerliga partier att gå till offensiv mot vänstern, och vilka vapen kommer de i så fall att använda?
Den främsta förklaringen är den stora förändringen av de socialistiska partierna, särskilt labour i Storbritannien.

Högern kan gå den kristna vägen, eller den liberala thatcherismens väg eller nationalismens.

99-07 s 6-7
"En högvälboren britt? Knappast!"
Historien om mannen som hade allt och förlorade allt. Aitken, parlamentsledamot och minister i den senaste konservativa regeringen förlorade allt på dåliga affärer och mened. I dag har han blivit religiös och fördömer sitt tidigare leverne.

99-07 s 8-9
"Integrationen i Europa följer en historisk trend"
Gränser, utmaningar och åtgärder inför 2000-talet.
Eus integrering är inledningen av en era som ändar i en världsstat. Antalet politiska enheter i världen minskar ständigt.
Var går Europas gränser? Europa sträcker sig så långt som "Eus välvilja".

99-18/19 s 6-7
"Kriget i Kosovo ger européerna en ny identitetskänsla"
En ny politisk enhet växer fram mellan Europas regeringar, men det krävs att Natos mål uppfylls ganska snart om enheten ska befästas. För befolkningarna i Frankrike och Storbritannien är kriget ett krig mot Stalins efterföljare.
Det är ett tillfälle för Europa att skapa den politiska och militära identitet som det saknar när de ekonomiska banden blir allt starkare. "Kosovo kan bli vårt militära euro".

99-37 s 8-9
"Romerna höjer rösten i protest"
Det bor sex miljoner zigenare, eller romer som de kallar sig själva i Europa. Majoriteten av dem bor i Öst – eller Centraleuropa där de i många år har varit ett diskriminerat och t o m trakasserat folk. Nu börjar deras krav dock att tas på allvar, och det görs stora ansträngningar att inlemma dem i samhället. Detta beror främst på att EU ställer krav på de blivande medlemsstaterna att göra just detta. Många har flytt från Kosovo. Albanerna gör processen kort med dem eftersom de anses ha stått på serbernas sida.

99-45 s 3-7
"Höger, vänster eller den tredje vägen?
Vart är Europas socialdemokrater på väg? På höjdpunkten av sin makt som
regeringspartier försöker socialdemokratiska förnyare och traditionalister att skapa balans mellan de ekonomiska reformerna å ena sidan och den sociala tryggheten å den andra. Det har utbrutit en strid om den europeiska socialdemokratiska hjärna och hjärta mellan Jospins vänster och Blairs och Schröders mitten. De senare vill anpassa politiken till "objektivt förändrade villkor". Bland de som protesterade återkom f d finansministern Lafontaaine.
Socialistinternationalen har haft möte. Nya paroller är flexibla marknader, prestation och framgång samt egenansvar.

(det är en tysk artikel i der Spiegel, som angriper den amerikanska modellen med "McDonaldsjobb som ingen kan försörja sig på". )

2000-15 6-7
"Nordafrikaner riskerar livet för ett jobb i Europa"
De tar sig illegalt, framför allt från Marocko till Spanien. Utvandringen fungerar som en säkerhetsventil för landet med 40 % arbetslöshet och utan välfärdssystem (typiskt muslimskt land). De lockas av låglöneutbudet i Europa. Många omkommer i det oroliga havet. De som har tur hamnar på en bondgård i Spanien – tungt lantarbete, eller som diskare i Frankrike eller på en byggarbetsplats i Holland. Alla tunga och inte särskilt välavlönade jobb. (Varför söker de sig inte till Sverige med stora, bekväma lägenheter och säker livstidspension?).

2000-18 s 3-4
"Den gamla världen har blivit för gammal"
Europas länder går mot en allvarlig finansiell kris. När den nu medelålders generationen går i pension får den unga arbetande generationen och staterna en övermäktig försörjningsbörda. Krisen är resultatet av tre huvudfaktorer: Kvinnorna föder färre barn. Inget land i Europa föder lika många barn som det antal som dör varje år.
Europas löntagare går i pension tidigt. I genomsnitt går män vid 61 års ålder och kvinnorna vid 58. För 50 år sedan var den genomsnittliga pensionärsåldern 18 år kortare!
Det finns få privata alternativ som kompletterar de skattefinansierade pensionssystemen i Europa. Staten har tagit på sig en börda som den inte klarar!

2000-25 9-10
"En ny självsäkerhet anas i Baltikum"
Sovjettidens trista gråhet har gradvis försvunnit från det lettiska huvudstaden Riga. Numera framstår Riga som ett spännande kultur- och ungdomscentrum. Förhållandet till grannen Ryssland har blivit lite mindre spänt.
2001 är Riga en av Europas kulturhuvudstäder. Konvergens är ledordet, anpassning till EU viktig. Lettland är ett välmående medelklassamhälle men det finns många som måste leva ett helt annat liv.

2000-28 s 6-7
"Var ligger Centraleuropa"
Det är ett gott tecken att det i dag är nästan omöjligt att sätta geografiska etiketter på länderna i ett område som för bara 10 år sedan var lätt att definiera.

2000-36 4-5
"Gore eller Bush - det spelar ingen roll"
Med valet av Bill Clinton till president i USA förändrades politiken i Europa. Underskott reduceras, skatter sänks, välfärdssystem omformas för att främja arbete och förhindra bidragsberoende. USA och Europa har aldrig varit så överrens om grundläggande ekonomiska regler som nu. Vem som blir hans efterträdare verkar inte vara särskilt viktigt för Europa.

2000-36 s 4-5
"Nu sänker alla skatten"
Den franska socialistiska regeringen erbjuder "den största skattereformen på ett halvsekel". 40 miljarder franc i år och ytterligare 120 2001-2003. Sänker stort gör också Belgien, Tyskland och Italien.

2000-39 s 13-15
"Europas ekonomier går bra, men ingen tycks ha märkt det"
Kaos råder. Runt om i Europa har bilar och företag stannat p g a att åkare, jordbrukare och taxichaufförer blockerat oljeraffinaderier, hamnar och stadskärnor i protest mot höga bränslepriser. Europas enhetliga valuta, euron, passar samtidigt på att sjunka till sitt hittills lägsta värde gentemot dollarn. Internationella investerare kan mycket väl få intrycket att Europa till skillnad mot det starka USA är en krasslig världsdel med små chanser att återhämta sig. Men skenet bedrar, vilket står klart efter en närmare granskning.
9 länder räknar med budgetöverskott beroende på privatiseringar, licensförsäljningar och ökad tillväxt. Men det är också belöningen för många års åtstramning. Tyskland använder överskottet till sänka skatterna rejält.
Europas marknader är långtifrån så flexibla som USAs. Europa har här en stor potential till produktivitetsförbättring under de kommande åren.
Om andelen outnyttjad arbetskraft kunde sättas i arbete skulle tillväxten i Europa öka snabbare under en tid. Bara 60 % av den arbetsföra befolkningen i Europa arbetar mot 75 % i USA.
Receptet är: större flexibilitet på arbetsmarknaderna, mindre strikta trygghetslagar, lägre skatter och nedbantade socialförsäkringar.

2001-06 s 10-11
"Människohandeln i Europa är en storindustri"
Hittills har det noterats få framgångar i försöken att krossa internationella, välorganiserade ligor som bedriver en omfattande handel med människor, kvinnor, barn och flyktingar. I toppen för smugglarna som arbetar som företag, förutom att de använder sig av våld och tortyr som övertalningsmedel, finns regionala bossar framför allt i Kina, Mellanöstern och den indiska subkontinenten. På mellannivå finns bossar i transitländerna särskilt i Turkiet och Balkanländerna. Dessa säljer falska pass, sätter priser och godkänner utbetalningar. Sarajevo är en knutpunkt för transport av muslimer till västvärlden.

2002-06 s 5-6
"Krav på lag och ordning sätter press på vänstern"
Europas väljare tycker att saker och ting borde skötas bättre. Från Spanien till Skandinavien märks en tydlig högervridning i europeisk politik. När ekonomin mattas av vinner de partier som understryker lag och ordning och en striktare invandringspolitik större gehör och konservativa politiker blir populärare. Många europeiska väljare framför allt efter terrorattackerna den 11 september, vill ha färre invandrare, hårdare kontroller och fler poliser.

2002-21 s 12
"Den europeiska högerns landvinningar"
Danmark: En liberalt ledd regeringskoalition (danskt folkeparti stöder)
Frankrike: President Chirac fick 80 % röster i presidentvalet. Socialistpartiet är brutet. (Le Pen fick nästan 20 %)
Italien: En höger koalition styr (Nationella alliansen ingår)
Norge: En borgerlig regering (Framstegspartiet stöder)
Portugal: En högerkoalition styr (Folkpartiet ingår)
Schweiz: (Schweiziska folkpartiet är näst största parti, sedan 1999)
Spanien: Konservativ majoritet år 2000.
Österrike: Borgerlig koalition (Haiders Folkpartiet stöder)
Holland: (Pim Fortyuns "Lista" är näst största parti)

2002-33 s 6
"Dussintals döda när skyfall dränker Europa"
delar av de historiska områdena i Prag låg i början av veckan under vatten och ungefär 50000 av stadens invånare har evakuerats. Vattennivån i floderna i centrala Europa och södra Ryssland har stigit till följd av en veckas ihärdigt regn. I Europa har mer än ett dussintal dödats av vattenmassorna och enbart i Ryssland har ett 60-tal personer dött i översvämningarna som skapats av det häftigaste regnet i mannaminne.

2002-36 s 6-7
"Höger? Vänster? Mitten!
Europa väljer medelvägen. Ytterlighetspartier gör sig inte besvär. Den europeiska politiken kännetecknas av en nolltolerans gentemot extremism. Partier som avviker från politikens mittfåra går under. T ex klarar sig Sveriges socialdemokratiska parti med sin tröga mittenpragmatism medan Gerhard Schröder och hans omoderna socialdemokratiska parti gör bakslag. De tyska politikerna har aldrig lyckats göra upp med de bångstyriga ofta reaktionära fackförbunden.

2003-11 s 3
"Malta sa ja till EU"
Maltas medborgare röstade i lördags ja till medlemskap i EU i en folkomröstning, som var föremål för stort intresse och mycken nervositet i EUs medlemsländer. Även om invånarantalet bara är 400000 föregicks valet av en intensiv debatt i den f d brittiska kolonin och valresultatet, 53, 65 % för, ansågs vara en viktig fingervisning inför de övriga 9 kandidatländer som ska rösta i år. Valet var dock bara rådgivande och är inte bindande för Maltas regering.

2003-16 s 5
”Malta klart för medlemskap”
Maltas folk återvalde premiärminister Adamis regering och det betyder att Malta övervunnit det sista hindret på vägen mot EU-medlemskap 2004. Maltas oppositionsparti hade lovat att stryka Malta från kandidatlistan om det partiet vann. Men så skedde nu icke.

2003-28 s 3-6
"Huka er gubbar och gummor"
Europas länder är på väg mot en framtid, där allt färre unga måste försörja ett växande antal gubbar och gummor. Befolkningspyramiden håller på att vändas med fler över 60 år än under 20. De alltför generösa pensionsreglerna, tidig ålder, höga belopp, kort intjänandeperiod håller på att ändras i flera länder som Tyskland, Italien och Portugal. Reaktionerna från framför allt offentliga sektorns personal är starka och strejker har genomförts. Bland väljarna är redan pensionärerna den största gruppen. De partier som hotar att eliminera pensionärernas privilegier har små chanser att erövra makten.

2003-28 s 6-7
"Hårda tider för Europas pensionärer"
Regeringarna har inget val. De måste reformera pensions- och välfärdssystemen. Europas folk går i pension långt före den officiella pensionsåldern, som ligger mellan 60 och 65 år. Bara 39 % av männen mellan 55 och 65 år arbetar. En demograf, William Frey, förespår att i USA kommer medianålder 2050 vara 35,4 år, en mindre ökning från i år, medan den i Europa kommer att öka från 37,7 till 52,3 år! Denna "slående skillnad" kommer att innebära att USAs makt - ekonomiska och militära" kommer att fortsätta att växa i förhållande till Europas. Europa försvagas också i förhållande till Kina, Indien och Latinamerika. Europa behöver fler barn, fler invandrare och en senare pensionsålder.

2003-39 s 8
"Superregion återupplivar gammalt imperium"
Politiska ledare från tre länder, bland dem Österrikes kontroversielle Jörg Haider, vill skapa en ny "superregion" i Europa. Den ska omfatta stora delar av det gamla Habsburgska imperiet. Den ska sträcka sig från Österrike till Rijeka vid den kroatiska kusten. Nordöstra delen av Italien och Slovenien ska ingå. De ska bli en region som är integrerad på alla områden: infrastruktur, ekonomisk utveckling, energi, kultur, sjukvård och turism, säger Riccardo Illy, nyvald ledare för Venedigregionen i Italien.

2005-7 s 10-11
"Omaka par"
Europas kristna och muslimer söker samarbetskanaler. Debatten om villkoren för harmonisk samlevnad i Europa pågår i många av Europas kyrkor. Bör den kristna kyrkan behålla sina gamla privilegier, t ex som att vara statskyrka eller ska den i stället satsa på den mindre gruppen aktiva kristna, som kanske kan föra fram budskapet mer effektivt. Islams snabba uppgång i Europa aktualiserar frågan. Det finns i många länder en utbredd rädsla för att Islam ska undergräva Europas "kristna arv".

2005-11 s 9
"112 fungerar inte som de skall"
Vad är 112? Det verkar som om numret är Europas mest bevarade hemlighet. Få européer har uppfattat att 112 är numret man ska ringa i händelse av fara eller olycka i hela EU. Detta trots att numret har använts i snart 10 år. Effektiviteten undergrävs av allt från språkliga till logistiska hinder.

2005-21 s 10
"Alla var där, utom Vitryssland"
Europarådets sammanträden har ingenting med EU att göra, men Slovakiens president Ivan Gasparovic passade på att göra ett EU-utspel. Han föreslog att små EU-länder borde försöka göra ett tillägg till EUs nya författning så att de inte måste acceptera alla nya lagar från Bryssel. På Europarådets möte var alla länder med utom Vitryssland som är det enda land i Europa som inte undertecknat Europakonventionen om mänskliga rättigheter och som inte är med i Europarådet.

2005-22 s 12-13
"Spelet om Svartahavsregionen fortsätter"
En kontinuerligt växande energimängd passerar genom Svarta Havet. I förra veckan invigdes en av världens viktigaste energitransporter i Azerbajdzjan: en 1770 km lång oljeledning som förbinder Baku i Azerbajdzjan med den turkiska hamnstaden Ceyhan via Georgiens bergstrakter. Enligt USA ska den nybildade Svarta Havets ekonomiska samarbetsorganisation (BSEC) kunna organisera sig som en säkerhetsklubb som skyddar hamnar och oljeledningar mot terrorister och andra hot. USA har gått i spetsen för konstruktion av oljeledningar som inte går via Ryssland. Detta berövar ryssarna möjligheten att använda energitillgångarna som politiskt vapen.

2005-27 s 3-6
"Tillbaka till naturen… eller naturen tar tillbaka"
Ekonomi och krympande födelsetal hotar det europeiska kulturlandskapet, som på många ställer överges och återerövras av skog och vildmark. För hundra år sedan utrotade en snabbt växande, landhungrig befolkning de sista vargarna i Tyskland. I vissa delar av Tyskland är det idag människan som är utrotningshotad. Europa, som har 22 av världens 25 länder med lägst födelsetal kommer att ha 41 miljoner färre invånare 2030 även om invandringen fortsätter i samma takt som idag. Det är en vanlig missuppfattning i Sverige, och Europa, att det har kommit för många invandrare. EUs länder behöver ytterligare 1,6 miljoner invandrare per år utöver den nuvarande nivån för att bevara den arbetsföra andelen invånare stabil från nu fram till 2050. Dessa kan inte komma från t e x det s k östeuropa, eftersom även dessa har krympande födelsetal. Det måste bli Europas muslimska grannländer, vars unga befolkning kommer att nästan fördubblas under samma period som förser oss med arbetare. Det är en känslig fråga som få vill ta i.
Den största framtida utmaningen i Europa är att ge god service till den växande andelen äldre personer, det vill säga främst den stora gruppen fyrtiotalister! En annan är att försöka bevara så stor av länderna som möjligt som kulturlandskap. Annars finns det risk för att sly och buskvegetation tränger in på övergivna marker. Dessa gynnar säkert rådjur och vargar och kanske därför gläder miljöaktivister men det landskapet är mycket mindre artrikt än den traditionella jordbruksbygden.

2006-33 s 6-7
"Katastrofal torka i Europa"
Torkperioder väntas bli allt vanligare i Europa och delar av Medelhavsområdet löper stor risk att förvandlas till öken. Vattennivåerna i vissa delar av Italiens längsta och kommersiellt mest livliga flod, Po, har sjunkit till de lägsta i mannaminne. På Rhen har fartygen bara kunnat lastas till hälften för att inte gå på grund. I Paris har man för första gången avstått från att vattna de dammiga promenadstråken. Lantbrukarna förutspår kraftigt minskade skördar. Världsnaturfonden har begärt att lantbruksstödet för vattenkrävande grödor som sockerbetor dras in.

2008-14 s 3
"Svåra tider i Andorra"  hela artikeln
Varje år på den dag när man firar helgonet St. Charles Borromeo träffas de familjer som styr bankerna i Andorras huvudstad för att diskutera det gångna årets affärer. Men inte ens helgonet förmådde höja stämningen på årets möte. Bankirerna "måste dra åt svångremmen", sade Anton Armengol Aleix, vd för det andorranska bankförbundet. Andorras suveränitet som europeisk mikrostat härrör från Karl den Stores dagar. Han erövrade detta område från morerna på 800-talet. 1993 gav Andorra sig en egen demokratisk författning och ett valt parlament och blev medlem i FN. Biskopen av Urgell och Frankrikes president är fortfarande statsöverhuvuden men deras roller är numera ceremoniella. Turismen har nu försämrats av den snölösa vintern och detta har påverkat bygg branschen negativt. Men värst har de fem bankerna drabbats. OECD accepterar inte längre Andorra, Liechtenstein och Monaco som "ej samarbetsvilliga skatteparadis".

Europa
2009-20 s 4
"Till Europarådets lov"
Europarådet grundades i London för 60 år sedan. Det består av 47 nationer och 800 miljoner medborgare som talar 200 olika språk. Det spänner från Atlanten till Uralbergen. Bara det despotiska Vitryssland är uteslutet. Det viktigaste uppdraget är att arbeta för demokrati och respekt för lagen. Rådet står också bakom domstolen för mänskliga rättigheter.
Europeiska Rådets medlemsstater.

2011-12 s 6-7
"Det blåser snålt i Nordeuropa"
Populistiska partier firar segrar i hela norra Europa. Frankrike är inte det enda landet i Europa där extremhögern går framåt. I en båge från Nederländerna åt nordost har populistiska partier fått påtagligt inflytande i politiken och vädjar till väljarna med olika kombinationer av nationalism, EU-skepsis (och euroskepsis) och öppen främlingsfientlighet. I Danmark finns Danskt Folkeparti (DF) som har inflytande i regeringen. Danmark har idag några av EUs strängaste invandringslagar. DFs svenska motsvarighet är, Sverigedemokraterna, gick starkt framåt i valen i höstas. I nederländerna är det invandrarfientliga Frihetspartiet (PVV) och dess ledare fortfarande en het fråga. I Belgien är Vlaams Belang fortfarande att räkna med i landets dysfunktionella politik. Rörelsen sprider sig uppenbarligen.

Europa, Samhälle
2011-12 s 11-12
"Ingen rast och ingen ro - här gäller det att jobba"
OECD varnar i en rapport "En blick på pensionerna 2011" om att de rika ländernas regeringer snabbt måste höja pensionsåldern till över 65 år och ta bort alla hinder som håller äldre borta från arbetsmarknaden. "Vi kan inte riskera att de äldre blir fattiga i framtiden". Bara en handfull länder - däribland Danmark och Sverige - har för närvarande planer på att koppla pensionsåldern till framtida ökningar i livslängden. Bara fem av de 34 OECD- länderna har ökat den allmänna pensionsåldern tillräckligt mycket för att bevara fördelningen mellan total arbetstid och tiden som pensionär någorlunda balanserad. För 23 OECD-länder kommer utgifterna för pensionerna att öka från nuvarande 9,2 % av BNP till 18 % enbart på att andelen äldre blir större och större.

2011-24 s 9
"Gammal i gården vet bäst"
Diktatorer måste "ändra sig eller förändras" säger den före detta brittiske premiärministern, i förordet till pocketutgåvan av hans självbiografi, The Journey. Han uppmanar västs ledare att enas om en bred och långtgående plan för en region i förändring som reaktion på den arabiska våren. Han efterfrågar också en vald EU-president med mandat att genomföra långtgående reformer. Tony Blair är fortfarande Mellanösternkvartettens officiella sändebud. Han påpekar också att världen ännu inte anpassat sig till Kina som en ekonomiska gigant.

EU, Krisregioner
2011-24 s 10-12
"Den unga krisgenerationen revolterar"
Först revolterade arabvärldens unga, och nu gör även Europas unga uppror. Från Paris till Lissabon, från Madrid till Aten går tusentals ungdomar ut på gatorna för att protestera mot arbetslöshet och mot de politiska systemen.
De franska ungdomarna vill sätta i gång en rörelse lika stor som de i Madrid och Lissabon. De vill att tiotusentals unga ska marschera även i Paris och kräva "en äkta demokrati".
Det finns en misstanke som förenar alla unga i Europa, och det är att de förmodligen inte kommer att åtnjuta samma välstånd som sina föräldrar. De misströstar om framtiden. De är välutbildade men får inga jobb.
Drygt 44 procent av ungdomarna i Spanien har inget arbete, nästan var tredje ung akademiker är arbetslös. Och även i Spanien har drygt hälften av alla förvärvsarbetande unga s k slaskkontrakt, som bara varar i några veckor. Även under de goda åren drogs ungdomarna med dåliga skolor, dyra universitet och en rigid arbetsmarknad, och när fastighetsbubblan sprack för tre år sedan var det ånyo de unga som drabbades värst.

Piratpartiet
2011-44 s 14-16
"Pirater utmanar konventionerna"
Unga aktivister vänder upp och ned på förväntningarna i Tyskland och politiska gröngölingar höjer rösten runt om i Europa i takt med att missnöjet växer.
I Berlins regionparlament tillhör 15 av församlingens 149 ledamöter Piratpartiet. Partiet upp och ned på alla prognoser i de regionala valen i Berlin i september genom att ta en plats från Fridemokraterna, Angela Merkels samarbetspartners i den federala koalitionsregeringen. Partiet, som är en avläggare till det svenska Piratpartiet, som i sin tur började som en hackerrörelse, bildades 2006. Under större delen av de fem år som har gått sedan dess har partiet i stort sett ignorerats. Knappast någon tog partiet på allvar.
Piratpartiet är inte ett isolerat undantag i Berlin. Det finns ett liknande ungerskt parti som tog 16 mandat i det nationella partiet förra året och som vill erbjuda väljarna ett alternativ. Virag Kaufer menar att hennes partis framgångar är ett led i en global trend. I Bratislava i Slovakien lyckades ett litet parti - det uttalat marknadsvänliga Frihet och Solidaritet - sabotera den första omröstningen om EUs räddningsfond.
I Polen chockerade ett splitt nytt parti - Palikot - genom att gå starkt framåt i valet. Det är uppkallat efter den karismatiske grundaren Janusz Palikot. Partiet föreslår att man ska ta ner korset i plenisalen i Sejman och att man ska införa registrerat partnerskap för homosexuella.

Piratpartiet
2012-16 s 8-9
"Piraterna tar kurs mot Europa"
Piratpartiets stora framgångar i Tyskland sprider sig över gränserna. Överallt i Europa noterar fribytarrörelsen medvind. I Prag samlades för en tid sedan pirater från ett 20-tal länder för att stärka nätverket. Men det är ännu för tidigt att tala om ett gemensamt alleuropeiskt piratparti (PPEU). Även om allt fler nya piratpartier grundas som Grekland, Tunisien, Kroatien och sex andra länder. Även om det är svensken Rick Falkvinge som grundat piratrörelsen är det i Tyskland som partiet nu har stora framgångar där det har över 10 % i opinionsstöd.

Sydeuropa
2012-17 s 4-7
"Skuldsatta under söderns sol"
Eftersom de har stora skulder och inte är konkurrenskraftiga på marknaderna vänder krisländerna i Sydeuropa upp och ner på sina arbetsmarknader. Många betraktar den förre förbundskanslern Gerhard Schröders reformpolitik som en modell, andra tycker att den var ett avskräckande exempel.
Sydeuropa präglades länge av en jättelik köp- och lånefest. Den ekonomiska eliten, fackförbunden och framför allt politikerna fortsatte till helt nyligen att agera som om globaliseringen passerade deras länder utan att det betydde något. Kinas exportoffensiv och den nya konkurrensen från Östeuropa ignorerades. Alla som hade ett arbete is ödra Europa deltog i festen som bekostades av snabbt stigande reallöner.
Inte förrän skuldkrisen slog till vaknade de ansvariga ur sin Törnrosasömn. Stater som Italien, Spanien, Portugal och Grekland hålls nu i stryptag av sina långivare och tvingas skära i budgetarna. På dagordningen står de största politiska och samhälleliga förändringarna på flera årtionden.
Det enda som är helt klart är att länderna i söder måste montera ner sina välfärdsstater eftersom de helt enkelt inte kan finansiera dem.
Europa klarar inte den internationella konkurrensen mot Kina och Brasilien om det inte blir lika konkurrenskraftigt som Tyskland, predikar Angela Merkel.

Monaco
2013-51/52 s 10-11
"Furstefamiljens starka makt"
Världens näst minsta självständiga stat med en befolkning på 36000 invånare på en yta av 2 kvadratkilometer, är på pappret en demokrati men styrs mer eller mindra av furstefamiljen. Monaco styrs med ett slags koncensusdiktatur av Furst Albert II, en 55 årig före detta playboy, som tog över jobbet efter sin far, Furst Rainer, som dog 2005. Albert är mycket rik, hans förmögenhet uppskattas till 1 miljard dollar.
Percapitainkomsten är 150 000 dollar och arbetslösheten noll procent liksom inkomstskatten. En förolämpning mot fursten på Facebook ger fängelsestraff. "Furstefamiljen har alltid sista ordet". Detta gäller främst inom byggsektorn där det mesta kan knytas till företaget Société des Bains de Mer, S.B.M, som det kallas, som äger många av Monacos mest exklusiva fastigheter. Och företaget ägs i sin tur till 69 % av Albert och hans familj. Men de flesta av Monacos invånare trivs med landets alla fördelar - livfulla gator, generös sjukvård, låg kriminalitet och en sträng politik för uppehållstillstånd. Landets levnadsstandard är högst i världen.

(Detta är den första artikeln om Monaco i Tempus på över 17 år)
http://www.nytimes.com/2013/12/12/world/europe/development-blitz-provokes-a-murmur-of-dissent-in-monaco.html?_r=0

Europa
2016-27 6-11
"Arga, missnöjda väljare bestämmer dagordningen"
Oavsett om de gillar Donald Trump, stöder Brexit eller Marine le Pen i Frankrike har "de arga väljarna" en sak gemensamt: de har missgynnats av globaliseringen. Fenomenet "arga väljare" verkar för närvarande gå starkt framåt i de västliga demokratierna. Väljarna riktar sin ilska mot politikens och näringslivets eliter, mot de etablerade partierna, mot frihandel och naturligtvis mot invandringen. De som gillar Trump, Brexit eller Le Pen är ofta mindre välutbildade, äldre människor bosatta på landsbygden eller i f d industriregioner.
Den styrande politiska klassen "har fortfarande inte förstått att ideologiska och kulturella klyftor sedan länge skiljer den från de enklare klasserna. Arga väljare känner sig hotade av invandrare som konkurrerar om de återstående jobben.

Europa, Media
2016-27 14-16
Europas yttrandefrihet urholkas"
Det senaste årtiondet har respekten för yttrandefrihet minskat i världen. Och Europas demokratier - som traditionellt har setts som platser där denna rättighet vördas och försvaras - har inte varit immuna.
Enligt reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, som mäter hur pressfriheten mår både globalt och regionalt har alla utom två EU-medlemmar (inklusive Norge och Island) fått en sämre placering 2016 jämfört 2013. Indexsiffrorna speglar förändringar i viktiga idikationer som oberoende media, självcensur och rättssäkerhet.
Yttrandefrihetens gränser i Europa beslutas slutgiltigt av Europadomstolen som verkar under Europarådet och Europakonventionen.
EU-lagstiftningen som gäller framför nationella lagar utvecklar i allt större utsträckning begränsningar av yttrandefriheten som ska tillämpas av alla medlemsstater.

Terrorism, IS, Europa
2016-30 4-5
"Amatörer som begår terrorattacker kan peka på en ny fas"
IS krig mot Europa verkar ha gått in i en farlig ny fas. I stället för väldigt sanordnade operationer på de stora boulevarderna i Paris och Bryssel genomför amatörer mordattacker i inlandet och plötsligt är vem som helst, var som helst, ett möjligt offer. IS har tagit på sig ansvaret för fyra attacker inom två veckor - två i Tyskland och två i Frankrike, bland dem mordet på en småstadspräst i Frankrike - som har uppvisat skrämmande olika mönster. Angriparnas vapen: en lastbil, en yxa, en kniv och en bomb.
Rainer Wendt, federal ordförande för det tyska polisfacket: "Min bedömning är att det finns cirka 500 000 flyktingar i vårt land som är oregistrerade eller har uppgivet en falsk identitet".