-
Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 El Salvador

 Karta
 Info  El Diario de Hoy

El Salvador, sammanfattningar av artiklar om El Salvador som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

97-27 s 11-12
"Centralamerikas ekonomier lever upp"
Länderna i den amerikanska kontinentens fattigaste region håller äntligen på att lära sig samarbeta. Men det är inte lätt med den marxistiska historia som många har som i El Salvador där FMNL var nära att vinna och Ortegas Nicaragua.

98-17 s 23-24
"Latinamerikas största problem är brottsligheten"
De amerikanska staterna har just hållit ett toppmöte om handel och ökat samarbete i regionen. De latinamerikanska ländernas största problem, våldsbrotten, berördes emellertid knappast med ett ord. För den vanlige medborgare är det den personliga säkerheten som är allra viktigast. 4 gånger fler mord än i USA begås. Kriminaliteten växer från dag till dag. Rånmord och kidnappningar. I toppen ligger El Salvador. Bland orsakerna finns den paternalistiska statens fall, växande inkomstklyftor, narkotikahandeln, överflödet av vapen. Ofta är det utlänningar som råkar illa ut.

99-33 s 18-19
"Tonårsvåld har följt i krigets spår"
Starka krafter vill ändra lagarna och införa hårdare straff för El Salvadors förhärdade ungdomsbrottslingar. När det 12-åriga inbördeskriget slutade 1992 ville man vara mild och mera vårda och förbättra brottslingar än bestraffa dem. Många anser att den nuvarande lagen gynnar ungdomar som begår brott.

2000-11 s 18
"F d rebeller vinner politiska segrar"
Högerpartiet ARENA har styrt El Salvador i 10 år. Nu har Hector Silva från FMNL utropat sig som segrare i borgmästarvalet i San Salvador.

2008-32 s 16-17
"El Salvadors monument till minnet av sanningen"
Monument till minnet och sanningen är en förteckning över de som dödades eller försvann under konflikten mellan vänstergerillan och militären som tog slut 1992. Där finns idag 30000 namn av de 75000 som bekräftat dödades under inbördeskriget på m1980-talet. Monumentet beskriver övergrepp på de mänskliga rättigheterna och massakrer på civila men nämner inte rebellernas övergrepp.

2009-12 s 22
"Vänstervågen rullar vidare"
El Salvadors före detta vänsterrebeller har erövrat presidentmakten för första gången sedan det blodiga inbördeskriget. Därmed avslutas två decennier av konservativt styre. Mauricio Funes, representerande Nationella befrielsefronten Farabundo Marti, (FMNL), den före detta rebellgruppen, vann presidentvalet med 51 % av rösterna. El Salvadors ekonomi är beroende av de 2,5 miljarder dollar som salvadorianer bosatta i USA skickar hem varje år.

2012-36 s 19-21
"Fredspakt mellan gatugäng i El Salvador"
De båda toppledarna för den västra hemisfärens två mest våldsamma gatugäng har slutit en pakt som skulle göra slut på dödandet. Detta sedan den salvadoranska regeringen gett löfte om att låta överföra 30 av ledarna till inspärrning med färre restriktioner
Fem månader senare består vapenstilleståndet i El Salvador, som länge har varit ett av de mest våldsamma länderna i Amerika. Med mellan 30,000 och 50,000 medlemmar och en vapenarsenal som innehåller anfallsvapen och granater, är de båda gängen virtuella arméer med förmåga att påverka säkerheten i en hel region - och de har använt denna förmåga till att terrorisera befolkningar som fortfarande är utmattade efter åratal av inbördeskrig och instabilitet.
Många har förblivit skeptiska till om pakten kommer att hålla. Efter att ha gått tillbaka starkt har antalet mord återigen börjat stiga liksom antalet rapporter om utpressningar. En del av de som brutit pakten har dödats.
Men myndigheter i det intilliggande Honduras som också brottas med okontrollerat våld menar att pakten är värd att studeras. Regeringen i Guatemala har avstått.

El Salvador
2014-36 s 27-29
"Ungdomsgängen breder ut sig och härskar i El Salvador"
Hellre betalar jag skyddspengar än en likkista.
I El Salvador finansierar sig ungdomsgängen, Los Maras, genom utpressning. De stärsta heter Mara Salvatrucha och Barrio 18. De har byggt ett parallellt samhälle. De kontrollerar de byar och kvarter där de fattiga bor. Den som inte betalar skyddspengar dödas.
Denna kriminella verksamhet bara växer runt hela El Salvador. Enligt officiella beräkningar finns fler än 60000 aktiva gängmedlemmar - i en befolkning på omkring 6,2 miljoner - och då finns det runt varje terrorist en mindre eller större familj som är indragna i den finansiella strukturen. En inkomstkälla är drogförsäljning; men i huvudsak lever gängen på att kräva pengar för beskydd. Att polisanmäla kan vara detsamma som att begå självmord. Det kan vara så att den polis man anmäler utpressaren för har ett eget avtal med denne. Invånarna har tappat sitt förtroende för myndigheterna. Regeringen betraktar det hela utan att göra något. Även vanligt folk lär sig av gängmedlemmarna. Det är frestande med enkelt förtjänta pengar.
Hårdare straff har verkat sig vara verkningslösa. Den nya regeringen vill därför stoppa gängen med sociala program; förebyggande verksamhet, rehabilitering och att skapa fler arbetstillfällen.

El Salvador, Vatikanen
2015-22 s 25-26
"Óscar Romero kan bli de fattigas helgon"
Tiotusentals människor fyllde gatorna i San Salvador för att fira saligförklaringen av Óscar Romero, ärkebiskopen som vandrade med sitt folk i fattigdom och blev mördad för att han kritiserat regimen för den stora fattigdom som råder i landet.
Under flera år har ärkebiskopens saligförklaring fördröjts, att han förespråkade social rättvisa var en källa till obehag i den konservativa Vatikanens hierarki och bland många latinamerikanska biskopar. Men påve Franciskus, väl förtrogen med den smärtsamma ekonomiska splittringen i regionen har under året påskyndat förfarande.  

2015-23 s 19-21
"Krigen mellan gängen och polisen blir allt våldsammare"
När du arbetar med dina händer får du valkar. När du arbetar med polisarbetet förhårdnar ditt arbete.
I El Salvador har mordfrekvensen nått den högsta nivån på 10 år. Sedan vapenvilan fån 2012 mellan de två mäktigaste gatugängen slogs sönder förra året våldet ökat. Mer än 1800 personer har mördats i år, bland andra 24 poliser. Vi kan inte tillåta den här situationen säger polischefen. "Vi kommer att ta kontroll över den".
Hela landet är uppdelat mellan två kriminella grupper, Mara Salvatrucha och 18th Street, båda härstammande från salvadorianska invandrargäng som bildades i Los Angeles för decennier sedan. De har som främsta kriminella intressen narkotikahandel, människohandel och vapensmuggling, samt utpressning av företag.

El Salvador
2015-36 20-23
"El Salvador är på väg att bli världens farligaste land"
De kriminella ligorna i El Salvador härjar värre än någonsin med mord och utpressning. Enbart under tre dagar i augusti mördades 125 människor. Även mord på poliser har under året nått rekord, ofta inträffar de under deras fritid. Som svar stärker den vänsterinriktade presidenten med att stärka polisen och sätta in armén. Den höga räkningen betalas av folket och näringslivet. Det är de som drabbas av det accelerande våldet och det är de som får betala för militariseringen.
El Salvador har efter inbördeskrigets slut fortsatt vara ett våldsatt land. Huvudsaken är Maras, maffialiknande kriminella ligor med övervägande förankring i städerna fattigkvarter, som framför allt lever av utpressning som betalning för beskydd, vapensmuggling och narkotikahandel.
Ledande liga är "Barrio 18" som bär ansvaret för en avgörande bussbojkott i slutet av juli som förlamade trafiken i Sansalvador och "Salvatrucha". Båda ligorna bildades bland emigranter i Los Angeles. Sedan 1990-talet har åtskilliga illegalt invandrade unga salvadoraner deporterays av de amerikanska myndigheterna, man räknar med fler än 40 000 kriminella.
Officiellt uppskattas Maras styrka till mer än 70000 medlemmar. 20 % sitter i fängelse.
Dagens president Salvador Sánchez Cerén är en tidigare gerillaledare inom FMLN. Våldet har ökat från år till år.

El Salvador, terrorism
2016-18 30-31
"Fredsmäklare i gängkrig häktas och döms i El Salvador"
Under ungefär två år avtog det blodiga kriget mellan den salvadorianska regeringen och mäktiga gäng, tack vare framförhandlad vapenvila. Överenskommelsen som bröt samman i 2014, har alltid varit kontroversiell. Men fram tills nu har den inte varit kriminell.
Nu har salvadoranska myndigheterna arresterat 18 personer som hjälpt till att förhandla fram fredsavtalet. Strafflagar har nyligen ändrats vilket innebär att förhandlingar med gäng är ett brott som kan bestraffas med fem till 15 år i faänelse.
President Salvador Sanchez Ceren, en före dettavänstergerillabefälhavare, har stadigt ökat sina tillslag mot gängen, särskilt MS-13 och 18th Street, som bidragit till att göra El Salvador till ett av världens farligaste länder. Åtgärder som att flytta gängledare till högsäkerhetsfängelser och lansera en ny anti-gängbataljon kan förväära konflikten menar kritiker. Uppskattningsvis en halv miljon människor är antingen inblandade i gängen eller ekonomiskt beroende av dem.

El Salvador, terrorism
2016-30 26-27
"Tusentals poliser i El Salvador i Razzior mot organiserad brottslighet"
Företagsledare och präster bland de många gripna.
Räderna inleddes innan gryningen. Ett tusental poliser spred ut sig över Elvadors bergiga landskap. De bröt upp dörrar påparkeringar för begagnade bilar, stoppade långfärdsbussar och överraskade gästerna på ett motell. Myndigheterna slog till mot ett dussintals företag som anklagas för att tillhöra Mara Salvatrucha, landets största kriminella gäng. Den omfattande insatsen resulterade i 77 gripanden, 106 beslagtagna fordon och 34 frysta bankkonton. Målet var att komma åt organisationens finansiella tillgångar, avslöja ledarnas förmögenheter och att sända ett budskap till de fattiga gräsrötterna i gängen.
En av personerna som greps var Marvin Ramos Quintanilla, en evangelisk pastor.Han ska ha fungerat som gängets kassör.
Landet med sina 6,3 miljoner invånare har den högsta mordfrekvensen i området, till följd av de blodiga striderna mellan gäng och säkerhetsstyrkor.
" El Salvador strikes blow against powerful street gang"

2016-44 12-16
"Konflikten med kriminella gäng i El Salvador börjar likna krig"
Gänget Pequeñod Malditos som "ägde" tidigare byn nSanta Teresa. De bestod av ca 20 tonåringer eller unga män. Nu har de antingen dödats, hamnat i fängelse eller skrämts iväg.
Att krossa gänget har varit en del av regeringens strategi. I år har det skett mer än 4000 mord i ett land med 6 miljoner människor. I El Salvador finns det 70 000 människor som tillhör något gäng. Det känns som ett eko av inbördeskriget mellan vänstergerillan och den USA-stödda regeringen som utkämpades för 25 år sedan.
Kampen mot gängen uppskattas av många salvadoraner. Men den kanske sker till en fruktansvärd kostnad för denna unga demokrati, säger Hector Silva Avalos, som har skrivit en bok om den salvadoranska polisen.