Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Ecuador

 Karta
 Info  Hoy

Ecuador, sammanfattningar av artiklar om Ecuador om som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

97-07 s 16-17
"Krigsmakten avvärjde politiska kris i Ecuador"
I fjol vann Bucaram presidentvalet. Nu anses han så olämplig att han tvingas avgå. Vicepresidenten Rosalia Artega blir interimspresident i väntan på författningsförändring. Sedan väntar Fabian Alarcon på sin tur...
Landet har mycket hög utlandsskuld och dess BNP per capita är 5,5 % av Sveriges.

98-30 s 17-18
"Ecuadors nye president får svår uppgift"
"Att lämna krisen bakom oss" var en slogan som Ecuadors nye president Jamil Mahuad använde i sin valkampanj. Lätt att säga, svårare att göra.
Oljepriserna sjunker. El Nino ödelägger landet. Men krisen är främst politisk. Ministrar avgår på löpande band åtalade för korruption och andra brott. Borgmästaren i Quito Jamil Mahuad blev ny president den 12 juli. Han måste ta tag i budgetunderskottet och inflationen. Måste få säkrare regler så att utländska investerare ska bli intresserade.
Ecuadors politiker har i åratal styrts av korruption, egenintresse och partiintresse. Blir det en förändring nu?

99-10 13
"Ecuador har akut behov av reformer"
Landet måste omförhandla sin utlandsskuld med IMF, akut minska det stora statliga budgetunderskottet, återuppbygga infrastrukturen efter El Ninos härjningar, investera i vård och utbildning. Men det krävs framför allt fasta politiska beslut och detta är inte så lätt för den nyvalde presidenten Jamil Mahuad.

99-12 s 20
"Ecuador blåser faran över… för den här gången."
Den drygt halvårsgamla regeringen har med hjälp av en bred parlamentskoalition lyckats sätta tillfällig punkt för kaos och oro. Experterna varnar dock för att den politiska och sociala situationen kan bli ohållbar igen. El Nino + låga oljepriser + Latinamerikas högsta inflation orsakar en mycket stor kris i landet. Militären var nära att ingripa.
(Många länder klarar sig knappt, i varje fall inte på den välfärdsnivå de lånat sig till. Kan det vara så att militärdiktaturer får de länder som "förtjänar" det? Där folket inte vill arbeta utan bara leva på andras bekostnad antingen via internationella bidrag eller lån eller kriminalitet?)

2000-3 s 14
"Demonstranter möttes av tårgas"
Arbetare och studenter protesterade mot president Jamil Mahuads ekonomiska reformer, bl a införa den amerikanska dollarn som landets valuta. (Nu börjar det bli allvarligt).

2000-4 s 21-22
"Ecuador: Ekonomisk kris och korruption kräver snabba åtgärder"
Mahaud avsattes i en kupp, sedan tusentals indianer ockuperat kongressen utan att militären ingripit. En militär tremannajunta hade några dagar makten och nu har kongressen utnämnt vicepresidenten Noboa till president.
Under 1970-talet tilläts en stor utlandsskuld, höga subventioner och statens inblandning i ekonomin skapade jättelika budgetunderskott. Detta ledde till hög inflation och höga räntor på 1980-1990-talen. Följt av missriktad politik och korruption dvs alla socialismens kännetecken. (Visst har Chile det bättre idag efter sin Pinochet-kur än Ecuador??!!)

2000-6 s 20
"Indianerna ger inte upp"
Ecuadors indianer har startat en namninsamling med krav på att kongressen ska upplösas och att de fängslade myteristerna ska friges.

2000-10 s 13
"Ecuador balanserar på randen till en katastrof"
I de ecuadorianska medierna vimlar det av ständigt nya och motstridiga tolkningar av de dramatiska händelser som ledde till president Mahuads fall den 21 januari. Mahuads efterträdare Gustavo Noboa står som en klippa i ett hav av bränningar. Ekonomin är i spillror och indianerna hotar med nya uppror.
Man spekulerar i huruvida militären utnyttjade de upprörda och välorganiserade indianerna i kampen mot den förhatliga politiska oligarkin. Det finns en farlig spricka i armén som är ett allvarligt hot mot landets stabilitet. De yngre och lägre officerarna håller ihop med indianerna och känner sig förrådda av generalerna.

2000-16 s 12-13
"Ecuadors oljeboom är en tvivelaktig välsignelse"
Urskogsromantiken i östra Ecuador, i de nordostliga provinserna Sucumbios och Napo, är bedräglig. Förutom sjukdomar och fattigdom finns här ekologiska problem. Mot denna besvärliga bakgrund arbetar det schweiziska Röda Korset med ett projekt vars syfte är verksam hjälp till medicinsk självhjälp. Det har blivit värre sedan det statliga bolaget Petroecuador tagit över anläggningarna efter Texaco. Där finns också samband till den colombianska terrorverksamheten och dess kokainhandel.

2002-43 s 22
"Castrovän leder i Ecuadors presidentval"
Landets nye ledare utses i nästa valomgång. I första omgången vann den f d arméöversten Luicio Gutiérrez som är en stor beundrare av Castro och Venezuelas president Hugo Chavez. Han fick 20,3 %. Bananmagnaten Noboa fick 17,4 %. Fem av kandidaterna kvalificerade sig till skiljevalet den 24 november. Hundratusentals medborgare har lämnat landet under de senaste åren för att söka arbete eller utkomst i andra länder. Landet anses vara ett av de mest korrumperade i världen.

2002-46 s 24
"Gutierrez ligger i täten"
Lucio Gutiérrez, kandidat i presidentvalet i Ecuador, har ökat sin ledning över rivalen Alvaro Noboa inför valets slutomgång den 24 november. Han program koncentreras på korruptionsbekämpande åtgärder, konkurrenskraft och fattigdomsbekämpning. Han är en f d överste som ledde kuppen mot president Mahuad i januari 2000 och han bedyrar att han inte står för en radikal vänsterpolitik.

2002-48 s 16
"F d kuppmakare segrade i presidentvalet"
Den f d översten Lucio Gutiérrez fick 54 % av rösterna i presidentvalet. Han har i valkampanjen gått hårt fram mot korruptionen, vilket vann gehör hos väljarna som är mycket trötta på ledare som plundrar statens kistor för egen vinnings skull.

2003-46 s 24-25
"Kära nån, jag kommer för sent!"
Det säger kaninen i Lewis Carrolls Alice i Underlandet. I Ecuador är det däremot knappt någon som bekymrar sig om punktlighet, men det ska bli ändring på det. En kampanj för punktlighet engagerar både företag och organisationer, politiker och statsanställda. De mest flagrant senfärdiga är offentliganställda och militärer. Symptom på åkomman är: missade avtal, brister i respekt för andra människor, lämnar allt till sista minuten. Behandling: En dos ansvarskänsla, respekt och disciplin varje dag. Allt blir förvrängt, man vet aldrig när man kommer i gång, det är de som kommer i tid som blir lidande.

2005-17 s 13
"Ecuadors avsatte president beviljades asyl i Brasilien"
President Lucio Gutiérrez fick i söndags, fyra dagar efter sin avsättning, asyl i Brasilien. Fram till dess hade familjen uppehållit sig på den brasilianska ambassaden i Quito. Den nya regeringen beslöt, trots omfattande gatuprotester, att låta den avsatte presidenten fly till Brasilien.

2006-12 s 12
"Ursprungsbefolkningen protesterar mot frihandel"
Polisen i Ecuador sköt med tårgas mot demonstrerande indianer, som försökte ta sig fram till regeringspalatset för att protestera mot förhandlingarna om frihandel med USA. Vänsterrörelsen Konfederationen för infödda nationaliteter blockerade vägar i elva provinser och dess ledare Luis Macas meddelade att protestaktionerna kommer att fortsätta om inte regeringen bryter förhandlingarna och utlyser en folkomröstning om frihandelsavtalet.

2006-48 s 11
"Vänsterkretsen växer"
Vänsterpolitikern Rafael Correa vann presidentvalet i Ecuador. Han fick 57 % och hans rival, högerliberalen Alvaro Noboa 43 %. Correa står inför den svåra uppgiften att stabilisera landet både ekonomiskt och politiskt. Ecuador har haft åtta presidenter sedan 1996. Tre av dem har tvingats avgå efter massiva gatudemonstrationer.

2007-12 s 29
"Stökig parlamentarism"
Nationalkongressen i Ecuador har ersatt en grupp avskedade parlamentariker och återupptagit sin session vilket ses som en seger för president Rafael Correa som varit involverad i en maktkamp mot oppositionella lagstiftare sedan den 7 mars. Då avsatte en domstol 57 av parlamentets hundra ledamöter på grund av att de motarbetat presidentens planerade omröstning om en ny författning.

2007-16 s 24
"Presidenten vann"
President Rafael Correas planer på att ändra statsskicket i Ecuador och försvaga landets impopulära kongress testades i söndags när väljarna hade tillfälle att rösta om förslaget att inrätta en speciell församling som ska skriva en ny grundlag. Correas förslag vann folkomröstningen med stor majoritet.

2008-11 s 24-26
"Colombia är på väg att vinna kriget"
Colombia har det senaste året åsamkat Farcgerillan stora förluster och tvingat gruppen att retirera till obefolkade områden. Grannlandet Venezuelas lynnige ledare gör dock vad han kan för att sätta käppar i hjulet för Colombia. När Uribe tog makten 2002 var gerillan mycket stark med 17000 soldater kidnappade och dödade urskiljningslöst. Han koncept, demokratisk säkerhet, har givit mycket goda resultat. Bara i januari och februari har 247 gerillasoldater dödats och 226 tagits till fånga. Olika Farcenheter har tagit sig över gränserna till Ecuador, Venezuela och Panama för att undkomma. Förra månaden fick regeringen tips om att en av Farcs högste ledare, Raúl Reyes, befann sig i ett läger i Ecuador alldeles vid den colombianska gränsen. Uribe lät bomba lägret och sedan hämta liket efter Reyes och hans datorer. Venezuelas president, oroad av vad datorerna kunde avslöja, mobiliserade en stor mängd militärer, men vid gränsen på motsatta sidan av Colombia. Både Venezuela och Ecuador klippte av de diplomatiska förbindelserna med Colombia.

2008-11 s 26-27
"Vem vann egentligen?"
Latinamerikas ledare har dragit sig tillbaka från randen till krig och givit varandra några björnkramar och löften om broderskap. Samtidigt försöker många bedömare och vanliga människor lista ut vilka som var vinnarna och vilka som var förlorarna i regionens värsta diplomatiska tvist på många år. Den store vinnaren var regionen i sig som löste en intern kris utan hjälp utifrån och utan storskaligt våld. Den tydligaste förloraren var Farc som drivits bort från colombianskt territorium. Colombia vann en taktisk seger över fiender som klassificerades som terrorister. Farc-gerillan har förlorat flera ledare det senaste året.

2008-40 s 10
"Ecuador fick ny författning"
En ny författning som stärker presidentens makt och möjliggör längre tid vid makten vann starkt stöd från väljarna i en folkomröstning förra söndagen. Nu vill president Correa realisera vad han kallar "2000-talets socialism".

2009-18 s 20
"Correa behåller presidentposten"
Vänstermannen och ekonomen Rafael Correa som företräder de fattiga och har fått internationella investerare att lägga benen på ryggen kammade hem en lätt seger i söndagens presidentval varmed han bröt Ecuadors långa historia av politisk instabilitet. Correa fick mer än hälften av rösterna i ett startfält med åtta kandidater. Correas parti, Alianza Pais, och dess allierade uppnådde också majoritet i kongressen. Correa har infört några av världens striktaste protektionistiska åtgärder, framför allt i form av tariffer, i takt med att oljeinkomsterna har minskat kraftigt i landets oljebaserade ekonomi. Oljan finansierar 40 % av statens budget och det blir svårt att upprätthålla de populära välfärdsprogrammen nu när oljepriset sjunker.

2010-48 s 12
"En fristad för Assange"
Ecuador erbjuder WikiLeaks grundare, Julian Assange, asyl. "Vi är beredda att ge honom en fristad utan villkor", säger landets ställföreträdande utrikesminister, Kintto Lucas. Från Ecuador kommer han att "få möjligheter att sprida all information och alla dokument som han förfogar över - inte bara via Internet utan också via andra offentliga fora". Lucas förklarade att hans land är bekymrat över de offentliggjorda dokumenten, som inte precis förbättrar förhållanden mellan Quito och Washington. Wikileaks påstår att det finns 1600 dokument att publicera som har "läckt ut" från den amerikanska ambassaden i Ecuadors huvudstad Quito.

Ecuador, Sverige, Storbritannien
2012-34 s 8-10
"Högt spel i Ecuador med Assange som insats"
Den högljudde och bullrige presidenten Rafael Correa spelar högt när han gav Julian Assange asyl med motiveringen att han stöder yttrandefriheten. I sitt eget land jagar han livet ur tidningar och TV-stationer som han ogillar.
Under sina mer än fem år som Ecuadors president, har Rafael Correa lagt beslag på utländska tillgångar, muckat strid med politiska motståndare och mobbat de lokala media.
Correas drag kom på toppen av ett långt utdraget dödläge mellan den brittiska regeringen och Ecuador om WikiLeaks grundaren. Begärd utlämnad för påstådda sexuella övergrepp av två svenska kvinnor i Sverige flydde Assange i juni till Ecuadors London-ambassad för att und-vika utlämning till Stockholm, där han tror att myndigheterna i hemlighet planerar att överlämna honom till USA.
Amerikanerna vill gärna ställa Internet-aktivisten till svars vid en rättegång i USA för hans roll vid publicerandet av tusentals hemligstämplade militära och diplomatiska dokument under de senaste sju åren.
Correa vill gärna framstå som Latinamerikas starke man nu när Fidel Castro är gammal och svag och Hugo Chavez kämpar med cancer. Men först måste han skaka av sig Ecuadors långa historia av betydelselöshet.
Rafael Correa är verbal och mångspråkig, spanska, engelska, franska och quechua - ett indianspråk som talas av 17 miljoner - utbildad ekonom med en fil dr från University of Illinois. Han är vänsterpolitiker mäkta populär bland landets fattiga mycket tack vare "asistencialismo" - utdelning av gåvor till de fattiga.
Storbritannien kommer att få stora svårigheter med hur de ska hantera honom och hans erbjudande av asyl till Julian Assange.

2012-47 s 25
"Ecuador sprider råttgift på Galapagosöarna"
Närmare 22 ton gift ska spridas på öarna för att döda råttor som hotar fågel- och reptilarter. Brunråttan och svartråttan kom till öarna med valfångare och sjörövare på 1600-talet och spridit säg. De lever på ägg och nykläckta ungar av öarnas inhemska arter.
Målet nu är att alla icke inhemska gnagare ska vara utrotade 2020.

2013-07 s 22-23
"Ecuador är inte till salu längre"
I sin valreklam visar Rafael Correa, som är en snygg och vältalig 49-årig ekonom, upp sig som mannen som fått fart på landet efter åratal av politisk instabilitet och ekonomiska förödmjukelser, som inkluderar valutans sammanbrott år 2000 och dess ersättning med den amerikanska dollarn. Han smädar världsbanken och rasar mot banker och privatiseringar.
"Ecuador är inte längre till salu", utropar han. "Förtvivlans nation har blivit hoppets land.
Det är ett förföriskt budskap som, av opinionsundersökningarna att döma, ger honom en komfortabel seger.
Men staten har en obetald skuld till Kina motsvarande 22 miljarder kronor som ska återbetalas med oljepengar. Och Ecuador producerar mindre olja än 2006. Valutareserven täcker bara sex veckors import.

2013-27 s 19
"Correa talar om pressfrihet men skärper själv censuren"
Medier som inte rapporterar nyheter som regeringen anser bör publiceras kan bestraffas. Ecuadors vänner är medlemmar av Alba, den bolivarianska alliansen för Amerika, en gruppe som leds av Kuba och Venezuela. Correa kanske försöker överta den bortgångne Chávez plats.

Ecuador, Handel
2014-30-31 s 46
"Håll i hatten"
Panamahattar är tillverkade i Ecuador och det vill de att du ska veta. Ecuador vill nu återta varumärket. Nu försöker IEPI (Instituto Ecuatoriano de la Propiedad Intelectual) få ursprungsstatusen skyddad för Montecristo-hatten i förhandlingar med EU.

2015-7 s 19
"Det är bara jag som får vara rolig"
Ecuadors president Rafael Correa inleder en ny offensiv mot sina kritiker på Internet. Eftersom han namnger dem känner sig många av dem hotade.
Ecuadors president Rafael Correa är känslig för kritik. Nu har han stiftat en lag som kraftigt begränsar yttrandefriheten. De organ som övervakar media och journalister kan utfärda sanktioner mot dem som "sprider samlad information som kan kritisera en person". Vilket "person" det handlar om är inte svårt att gissa.
Presidenten har nu låtit öppna en sajt där fakta om hans politik ska framläggas korrekt, Somosmas - vi är fler.

Ecuador
2015-37 30
"Läckta dokument avslöjar Assanges flyktplaner"
Klä ut sig i maskeraddräkt. Hoppa över takåsarna. Försvinna på Harrods. Uppgifterna publicerades på den ecuadorianska nyhetssajten Focus Ecuador samt på BuzzFeeg UK. Ett annat förslag var att utse Assange till Ecuadors FN-representant och tvinga FN att ge honom en ambassadbil med diplomatisk immunitet. Ecuador garanterade Assange politisk asyl 2012. Han är australiensk medborgare och hotas av utvisning till Sverige. Han vill inte återvända till Sverige eftersom Sverige inte skulle kunna garantera att neka utlämning till USA där han riskerar att åtalas för spionage i samband med de uppgifter WikiLeaks lämnat ut.

Ecuador, Assange, övrigt
2017-06 14-15
"Julian Assange riskerar att få lämna ambassaden efter valet i Ecuador"
Oavsett vad utfallet blir i de kommande valen den 19 februari i Ecuador ser det ut som om Julian Assange dagar på landets ambassad i London är räknade. Båda huvudkandidaterna i valet anser att det är för dyrt för landet som befinner sig mitt i en recession att husera Wikileaks grundare Julian Assange. Ssange är inte längre något att vara stolt över, snarare en olägenhet. Oljepriset har rasat. Om Guillermo Lasso vinner valet får han en respittid på en månad, annars en längre period, kanske ett år eller två. Många spekulerar i att Julian Assange kommer att hamn i Ryssland.

sidans topp