Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Centralamerika, övrigt    

Costa Rica, Puerto Rico, Honduras, Dominikanska republiken och Guatemala, sammanfattningar av artiklar om centralamerikanska länder som Costa Rica, Puerto Rico, Honduras, Dominikanska republiken och Guatemala, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.  aktuell artikel

Puerto Rico
96-43 s 14-15
"Puertoricanerna vill bli riktiga amerikaner"
Ska Puerto Rico bli USAs 51a delstat eller ska landet bara vara en del av samväldet? De är amerikanska medborgare sedan 1917 men är inte röstberättigade i kongressen eller i presidentvalet.
Puerto Rico skulle bli den klart fattigaste delstaten med den klart högsta arbetslösheten. Dessutom talar de inte engelska. Får de verkligen bli en delstat?

Costa Rica
97-04 s 18
"Costa Rica vill bli Centralamerikas Singapore"
Under kalla kriget fick republiken massor av pengar från USA för att den inte skulle gå Nicaraguas våg. En stor offentlig sektor byggdes upp. Nu kommer inte pengarna längre. Statsskulden är enorm. Alla privilegierade är missnöjda.

Guatemala
97-18/19 s 18-19
"Osäker fred råder i Guatemala"
Sydamerikas sista gerillaarmé har lagt ned sina vapen, men nu terroriseras landet av plundrande soldater och korrumperade poliser. Fortfarande härskar rena anarkin utanför städerna. Gerilla har ersatts av privata banditer och rövarband.
Sedan 1954 har 140 000 personer dödats i inbördeskriget.
Hur ska gerillamedlemmar kunna leva ett normalt liv? De kan varken läsa eller skriva och kan bara leva i djungeln. (det låter ju nästan som om det handlade om en ociviliserad del av världen!)

97-27 s 11-12
"Centralamerikas ekonomier lever upp"
Länderna i den amerikanska kontinentens fattigaste region håller äntligen på att lära sig samarbeta. Men det är inte lätt med den marxistiska historia som många har som i El Salvador där FMNL var nära att vinna och Ortegas Nicaragua.

98-45 7
"Mitch ödelade allt i sin väg"
En tropisk storm har härjat i Centralamerika där översvämningar och jordskred har dödat upp emot 7000 människor. Allvarligast drabbade är Nicaragua och Honduras som vädjar om internationell hjälp.

2001-36 s 23-25
"Latinamerika söker sanningen"
Latinamerikas demokratier har det inte lätt i försöken att komma tillrätta med det förgångna under auktoritära regimer. Brott mot mänskliga rättigheter, massakrer och selektiva mord var den värsta sidan av Latinamerikas inbördeskrig, militärdiktaturer och auktoritära regimer. Brott mot de mänskliga rättigheterna förblir mestadels ostraffade. Efterlevande ropar högt på förklaringar men motarbetas av kollektivet bakom förövarna - i första hand anhöriga till militärer, poliser och paramilitära grupper. I Guatemala pågår enskilda processer, Peru och Panama har tillsatt sanningskommissioner och Mexikos president tvekar att riva upp gamla sår.
I Guatemala kostade det 36 år långa inbördeskriget 200000 offer och hundratals massakrer. Många massgravar finns fortfarande att gräva upp.
Efter 30 år börjar även Panama att granska sitt dunkla förflutna efter 1968 när överste Torrijo och nationalgardet tog makten i en kupp. Man har granskat tiden fram till Noriegas fall och den amerikanska invasionen i slutet av 1989. Man letar efter massgravar.

Guatemala
2004-33 s 10
"Våldsamma brott hotar att rasera en skör ekonomi"
I Guatemala vann Óscar Berger presidentvalet förra året. Den förre presidenten Alfonso Portillo flydde då han förlorade sin politiska immunitet. Guatemala har en blodig historia. Inbördeskriget mellan militärdiktatorer och vänstergerillan tog slut först 1996. När Berger, som leder ett mittenhögerparti, kom till makten fråntog han militären all politisk makt. Han minskade armén från 27000 man till 15000. Han leder en regering som för första gången är helt civil. Men brottsligheten klarar han inte av. Nästan 2000 personer har mördats i år. Organiserade ligor, som syndikat av narkotikahandlare men också gatugäng med tonårspojkar, kända som maras, ligger bakom dåden. Poliskåren med sina 22000 polismän är underdimensionerad och dåligt utrustad. Dessutom är många poliser korrupta och ovilliga att ta itu med problemen. Grupper av uppretade medborgare planerar en protestmarsch i augusti.

Korruption
2004-49 s 18
"Centralamerikas starka män är inte längre osårbara"
Panamas förre president Mireya Moscoso (1999-2004) har berövats sin politiska immunitet. Hon har erkänt att hon använt 3 miljoner dollar av skattebetalarnas medel för privat utgifter.
Guatemalas president Portillo (t o m 2003) gömmer sig i Mexiko efterlyst för korruption i sitt hemland där hans finansminister redan sitter fängslad. Alemán, president i Nicaragua till 2001, avtjänar ett 20-årigt fängelsestraff. I Costa Rica dömdes Calderon, president 1990-1994. Han misstänks för att ha stoppat en del av ett lån på 39 miljoner dollar från Finland i sin egen ficka. En expert på centralamerikansk politik, Arturo Cruz, menar att korruptionen är ett historiskt problem i Centralamerika. Den finns överallt där det finns kopplingar mellan offentlig och privat sektor. Det ovanliga är att f d presidenter ställs till svars. Detta kan vara ett tecken på demokratisk mognad.

Guatemala
2005-41 16
"Naturkrafterna slog till igen"
Ett jordskred i Guatemala tros ha krävt upp till 1400 människoliv. Jordskredet var en följd av orkanen Stan som tillsammans med regnen skapade ett jordskred av lera, stenar och träd som sköljdes utför en vulkanskuttning och begravde hela staden Panabaj. Stormen Stan är den värsta naturkatastrofen i regionen sedan orkanen Mitch som dödade 9000 personer 1998.

Honduras
2005-48 s 24
"Ny regim i Honduras"
Den liberale oppositionskandidaten Manuel Zelaya vann presidentvalet i Honduras. Han fick drygt 50 % av rösterna. Zelayas valkampanj fokuserade på att eliminera korruptionen. Drygt 16000 soldater och poliser hade beordrats ut för att trygga säkerheten i vallokalerna som övervakades av 6000 inhemska och 114 utländska valobservatörer.

Honduras
2005-49 s 20
"Omtvistat valresultat i Honduras"
Valet blev så jämt att det ännu inte kunnat avgöras. Den liberale oppositionskandidaten Manuel Zelaya har när 80 % av rösterna räknats fått 49,7 % medan det styrande nationalpartiets kandidat Porfirio Lobo Sosa fått 46,2 %. Den sittande regeringen vill inte erkänna resultatet utan har anlitat 300 jurister som ska kontrollera valet. OAS valobservatörer har inte noterat några oegentligheter.

Guatemala
2007-37 s 29
"Affärsman och general till final"
Affärsmannen Álvaro Colom och den före detta generalen Otto Pérez Molina blev etta och tvåa i söndagens presidentval i Guatemala varmed de besegrade tolv andra kandidater och säkrade var sin plats i valfinalen som äger rum 4 november. Colom fick 28 % och Molina 24 %. Vinnaren av Nobels fredspris, Rigoberta Menchú, den första indiankvinnan som har ställt upp i presidentval i Guatemala kom på sjätte plats med bara tre procent av rösterna.

Guatemala
2007-45 s 26
"Den civila kandidaten vann i Guatemala"
Alvaro Colom segrade i finalen i presidentvalet. Hans rival, den före detta generalen Otto Pérez de Molina, har erkänt sitt nederlag. Colom har lovat att reformera rättsväsendet, satsa mer pengar på välfärden och bekämpa brottsligheten. Valdeltagandet i presidentvalets andra omgång var lågt. Colom fick 53 %.

Honduras
2009-15 s 30
"Ett ton kokain försvann på vägen"
Ett flygplan lastat med drygt ett ton kokain kraschade för några veckor sedan i norra Honduras. Piloten omkom enligt myndigheterna som också påstår att 90 % av lasten brann upp i kraschen. Honduras vice säkerhetsminister Mario Perdomo påstod på en presskonferens att amerikanska attackhelikoptrar förföljde planet då det störtade. Detta förnekas av amerikanska myndigheter. Planet kom från Venezuela och antas varit på väg till Honduras Bay Island, som är en transitpunkt för kokain på väg till USA.

Honduras
2009-27 s 21
"Kuppen är kanske Zelayas smala lycka"
Manuel Zelaya höll på att hamna i Honduras historieböcker som en före detta president med lika stora idéer som hans Stetsonhatt och lika mycket av det politiska samförstånd dom behövs för att styra det turbulenta landet. Men då blev han plötsligt avsatt från sin post förra söndagen, vilket i ett slag gav den handlingsförlamade ledaren internationell uppmärksamhet i en omfattning som han aldrig hade fått på egen hand. Nu har han blivit en symbol - helt oförtjänt - för en president som berövades sitt mandat. Många fördömde honom som en diktator för att han konspirerat för att eliminera författningens regel om att presidenten bara får sitta en mandatperiod. Han planerade en folkomröstning om förändring av grundlagen. Troligen hade han förlorat den men "räddades" nu av att hans motståndare som avsatte honom och skickade honom i landsflykt, och därmed gjorde honom till en internationell "hjälte".

Honduras
2009-28 s 22
"Ansedd medlare rycker in i Honduras"
Honduras avsatte president och den ledare som ersatte honom i landets faktiska regering enades i tisdags om att förhandla fram en lösning på den politiska kris som sedan några dagar polariserar landet. Förhandlingarna kommer att ledas av Costa Ricas president, Oscar Arias, som tidigare har fått Nobels fredspris.
USAs president Obama fördömer Zelayas avsättning och kräver att han ska återinstalleras. Zelaya som är nära allierad med Venezuelas president, Hugo Chávez, har beskyllts för att bryta mot lagen i sina försök att ändra författningen så att han kan ställa upp för omval.

Honduras
2009-32 s 19
"Att återupprätta demokratin i Honduras"
Den amerikanska utrikesministern Hillary Clintons medlingsförsök för att lösa krisen i Honduras har misslyckats. Det är nu upp till de latinamerikanska regeringarna att spela sin rätta roll menar Mark Weisbrot i en artikel i The Guardian. Brasiliens utrikesminister Celso Amorin menar att en förhandlingslösning som kunde ses som en framgång för kuppmakare skulle öka hotet för militärkupper även i andra latinamerikanska länder.

Honduras
2009-34 s 8
"Militären anklagas för övergrepp"
Amnesty International anklagar i en rapport Honduras militär och polis för att ha använt misshandel och massarresteringar för att bestraffa de demonstranter som protesterat mot avsättandet av den folkvalde presidenten Manuel Zelaya i juni.

Narkotika, Centralamerika
2009-35 s 13-14
"Narkotikakriget sprider sig till Centralamerika"
Centralamerika befinner sig i klämman mellan de colombianska kokainproducenterna och deras allt överskuggande marknad i USA. Det geografiska läget drar till sig allt mer narkotikahandel sedan Mexiko blivit helt centralt för narkotikakartellerna. De mexikanska kartellerna köper sitt kokain i Colombia för omkring 1800 dollar per kg (13000 SEK) och säljer det på den amerikanska grossistmarknaden för 30 500 dollar per kg. Det amerikanska justitiedepartementet uppskattar den årliga försäljningen till mellan 545 och 707 ton. Den amerikanska marknaden anses vara värd mellan 15 och 20 miljarder dollar per år (100 - 140 miljarder SEK). I södra Mexiko rasar ett blodigt krig om denna marknad och även de centralamerikanska staterna dras in. Brottslingarna söker alternativa rutter genom Centralamerika. Dessa länder har låg BNP och är svaga stater utan de medel som krävs för att kämpa mot den organiserade brottsligheten. En svag och korrupt statsmakt och förekomsten av ett tätt nät av kriminella och samarbetsvilliga ungdomsgäng bidrar båda till kartellernas framgång.

Honduras
2009-38 s 20
"Centralamerikas allvarligaste kris på länge"
Honduranska säkerhetsstyrkor har drabbat samman med tusentals demonstranter och i praktiken belägrat den brasilianska ambassaden där Honduras störtade president, Manuel Zelaya, söker skydd. Soldater har stängt av den brasilianska ambassadens vatten -, el - och telefonledningar. Dramat började i måndags när vänsterledaren Zelaya, som drevs i exil efter en kupp för tre månader sedan lyckades ta sig in i landet igen. Hans hemkomst inleder en ny och farlig kris i landet.

Guatemala
2009-40 s 17-18
"Laglöst land"
Att försöka att ta sig över gränsen mellan Mexiko och Guatemala illegalt är förenat med stora risker för både liv och lem. Många av problemen utmed Mexikos norra gräns mot USA har sin motsvarighet i söder vid gränsen till Guatemala. Problemen började för 10 år sedan då USA började övervaka transportrutterna av narkotika via Karibien. Då flyttade smugglingen till Centralamerika. Även migranter tog den vägen. Det största gänget som opererar i gränstrakten är Zetas, en grupp desertörer från den mexikanska arméns specialstyrkor. De har i sin tur rekryterat före detta Kaibiles, guatemalanska specialsoldater, som blev ökända under det långa inbördeskriget mot vänstergerillan. Ledare från kriminella ungdomsgäng ingår också i Zetas styrkor. Denna mobb kombinerar lokal kännedom, grymhet och våldsamhet.

Honduras
2009-40 s 18-19
"Honduranerna har ledsnat efter tre månaders kontrovers"
Honduras interimspresident har lovat att återupprätta de medborgerliga fri- och rättigheterna och att släppa in en medlargrupp från AOS - Amerikanska staternas organisation. Det betyder att interimspresidenten Robert Micheletti tar ett steg tillbaka från tidigare hårdföra metoder, som kritiserades till och med av hans allierade. Undantagstillståndet äventyrade det utlysta presidentvalet den 29 november, ett val som många anser vara Honduras bästa hopp om att återerövra internationellt erkännande. Honduras är ett djupt splittrat land efter kuppen. Konflikten har delat Honduras i två läger: De konservativa "vitskjortorna" och de liberala "rödskjortorna".

Honduras
2009-44 s 21-22
"Ställningskriget"
En journalist som lever tillsammans med Honduras avsatte president, Manuel Zelaya, inne på den brasilianska ambassaden i Tegucigalpa, berättar om det surrealistiska livet under belägring. Hans återvändo göt nytt liv i de inhemska och internationella protesterna mot den nya regimen och hämnas kuppledningen genom att göra den avsatte vänsterledarens liv till ett helvete. Stora högtalare utanför ambassaden för en dånande serenad som stör nattsömnen. Bra viss sorts mat och andra produkter tillåts. Inga produkter som på något sätt kan förbättra livskvaliteten tillåts levereras till ambassadbyggnaden. Frukt får bara levereras efter läkares order. "Det är ett nynazistiskt koncentrationsläger", säger Zelaya. OAS har fördömt "den sittande regeringens fientliga handlingar mot Brasiliens ambassad".

Honduras
2009-45 s 25
"Valet sköts upp"
Den honduranska kongressen har beslutat att skjuta upp en omröstning om ett avtal, som upprättar den avsatte presidenten Manuel Zelaya. Kongressens ledare vill att Högsta domstolen ska granska avtalet först. Utländska regeringar tänker inte erkänna presidentvalet den 29 november om inte Manuel Zelaya återinstalleras först.

Honduras
2010-04 s 8
"Zelaya går i exil"
Den störtade presidenten i Honduras, Manuel Zelaya, har samtyckt till att resa till Dominikanska Republiken. Det är resultatet av fröhandlingar mellan Zelayas efterträdare Porfirio Lobas och den dominikanske presidenten Leonel Fernández som erbjuder Zelaya, hans familj och närmaste medarbetare privilegierad ställning i Dominikanska Republiken.

Guatemala
2010-04 s 9
"Expresident greps i flykten"
Myndigheterna grep i tisdags den före detta presidenten Alfonso Portillo, som av USA begärts utlämnad. Portillo är misstänkt för att ha försnillat tiotalsmiljoner dollar under sitt presidentskap och tvättat minst 6,5 miljoner dollar i amerikanska banker.

Costa Rica
2010-06 s 13
"Kvinnorna stärker sin ställning"
För första gången valdes en kvinna, Laura Chinchilla, till president i Costa Rica. Don blev därmed den femte kvinnan som valts till president i Latinamerika. 2007 valdes Cristina Kirchner i Argentina, 2006, Michel Bachelet i Chile, Mireya Moscos 1999 i Panama och 1990 Violeta Chamorro i Nicaragua.
Laura Chinchilla har lovat att hålla fast vid Nationella Befrielsepartiets marknadsliberala politik.

Honduras
2010-18 s 11
"Sanningen ska fram"
Den honduranska regeringen tillsatte tidigare i veckan en sanningskommission som ska utreda händelserna runt förra årets statskupp i juni, då den förre presidenten, Manuel Zelaya, avsattes. Kommissionens ordförande, före detta vicepresidenten i Guatemala, Eduardo Stein, lovar att kommissionen ska förhöra både motståndare och anhängare till kuppen. Den nya regeringen leds av president Porfirio Lobo.

Honduras
2010-31 s 13-14
"Lobo lappar och lagar"
Honduras ett år efter kuppen: den nya regeringen klarar sig bättre utomlands än hemma. Det är nu drygt ett år sedan Honduras vänsterorienterade president Manuel Zelaya hämtades från sitt hem av armén i gryningen och fördes i exil till Costa Rica. Den konstitutionella ordningen återupprättades formellt när Porfirio Lobo, som vann ett någorlunda rättvist val hållet av de facto-regeringen, installerades den 27 januari i år. Men Mexiko och de flesta sydamerikanska länder erkänner fortfarande inte dennes regering.
Lobos bildade en samlingsregering med fem oppositionspartier och inrättade en sanningskommission som ska avge rapport nästa år. Utomlands har detta arbete börjat ge resultat.
Men att få lugn och ro i Honduras ser tuffare ut. Den mest oroande trenden är utbrott av våld mot journalister. Honduras har redan världens högsta årliga mordkvot, 67 per 100 000.

Honduras
2011-18 s 9
"Kanske på väg hem"
En domstol i Honduras upphävde tidigare i veckan en dom mot den störtade och landsförvisade presidenten Manuel Zelaya vilket betyder att han är fri att återvända till landet. Tidigare beskyllde hans motståndare honom för att vilja ändra författningen, han störtades och tvingades gå i exil till Nicaragua.

Jamaica
2011-39 s 35
"Golding avgår"
Jamaicas premiärminister, Bruce Golding, avgår i november. Han vill jämna vägen för en ny regeringschef ur sitt eget parti, JLP. Golding har lett regeringen i fyra år. Den stora utmaningen i Jamaica är att ställa ekonomin på fötter igen. Arbetslösheten är mycket stor och många är fattiga. Valet skulle egentligen inte ha ägt rum förrän i slutet av 2012, men oppostionspartiet, PNP, har länge krävt att valet skulle tidigareläggas.

Guatemala
2011-45 s 23
"Guatemala valde en före detta general"
I Guatemala har den före detta generalen Otto Pérez Molina valts till ny president. Han fick 55 % av rösterna vilket gav honom drygt 10 procentenheter mer än den närmaste rivalen, affärsmannen Manuel Baldizón. Detta betyder att Guatemala får en militär som president för första gången sedan militärdiktaturens slut för 25 år sedan. Människorättsaktivister anklagar Pérez Molina för att under det 36 år långa inbördeskriget ha gjort sig skyldig till många krigsförbrytelser.

2013-09 s 30
"Regeringspartiet vann i Barbados"
Det regerande Demokratiska arbetarpartiet (DLP) behöll makten på Barbados i en hård valstrid. Premiärminister Freundel Stuart vann 16 av 30 parlamentsplatser. Det är den andra raka vinsten för DLP efter 14 år i opposition då den nuvarande oppotionsledaren Owen Arthur satt vid makten. Barbados har fått sänkt kreditvärdighet och har svårt med ekonomin.
Barbados är en självständig östat i ögruppen Små Antillerna i Västindien. Det är en av världens mest tätbefolkade stater. Ön ligger 434,5 kilometer nordost om Venezuela. De närmaste grannöarna är Saint Lucia respektive Saint Vincent och Grenadinerna, som båda ligger väster om ön.

Karabien, Västindiska öarna, Centralamerika
2013-22 s 22-23
"Skattkammaröarna har problem"
Storbritanniens karibiska besittningar har drabbats av ekonomisk stagnation, kriget mot skatteparadisen och deras egen finansiella ansvarslöshet och korruption. Det handlar om länder som Caymanöarna, Jungfruöarna, Monserrat, Turka och Caiconöarna. Världens ekonomiska inbromsning har drabbat dessa små öppna ekonomier svårt.
Det verkliga problemet är inte sjunkande skatter utan slöseri inom den offentliga sektorn. Mellan 2005 och 2009 ökade statliga utgifter med 12 % om året i takt med en svällande byråkrati.
Värst går det för de självständiga öarna som Jamaica och St Kitts-Nevis som har tvingats omförhandla sina skulder.
Kina och Ryssland vars medborgare flitigt utnyttjar de karibiska skatteparadisen har inte skrivit på avtalet om informationsutbyte.

Dominikanska Republiken, Haiti
2013-46 s 28-29
"Hundratusentals dominikaner riskerar bli statslösa"
I Generationer har haitier anlänt som invandrare till grannlandet Dominikanska Republiken i jakt på arbete och trygghet. Många av dem stannar kvar och får barn som erhåller dominikanskt medborgarskap.
Men nu ingriper myndigheterna mot dessa "oäkta" medborgare. Landets författningsdomstol vägrar ge invandrarbarnen medborgarskap. Landets president försvarar domstolens beslut.
Mer än 250 000 personer är berörda. De måste nu styrka att deras föräldrar kom till Dominikanska Republiken på legal väg. Annars finns det en risk att de kommer att utvisas till föräldrarnas hemland, Haiti.

Guatemala
2014-26 s 28-29
"De många kvinnomorden utreds ej"
I Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter strider Jorge Velásques för rättvisa i mordfallet som rör hans dotter Claudina. Hon tillhör en av de många kvinnor som våldtogs och mördades under det 36-åriga inbördeskriget. Våldet mot kvinnor har fortsatt efter krigsslutet. Mycket lite - eller ingenting alls - görs för att utreda våldtäkterna och morden. I stället skuldbeläggs kvinnorna. Hans envishet har gett resultat.
Under landets 36-åriga inbördeskrig dödades eller försvann 200 000 människor. Mindre än en procent av de civila krigsförbrytelserna som dokumenterats av FN har utretts ordentligt och förövarna har inte ställts till svars.
Efter 1996 års fredsavtal blev Guatemala snabbt ett av världens mest våldsamma länder och drogkarteller, organiserade kriminella gäng och korrupta tjänstemän har frodats bland svaga offentliga institutioner och den nästan totala straffriheten.

USA, Costa Rica, Kuba
2014-35 s 23
"Amerikanska hälsoprojekt var en täckmantel för att skapa en motståndsrörelse"
Costa Rica undersöker USAs hemliga projekt på Kuba. Det har bedrivits på Costa Rica med landets medborgare så väl som unga peruaner och venezuelaner med avsikt att destabilisera regeringen på Kuba. Den nya regeringen som tillträde den 8 maj har ännu inte funnit någon dokumentation bara en artikel i Associated Press den 4 augusti.
Men insatserna i Kuba var riskfyllda och inkompetent utförda. De var dåligt utbildade och verkade inte finnas något skyddsnät för de oerfarna deltagarna om de fångades.
Totalt tjänstgjorde nästan ett dussin latinamerikaner i programmet för en lön på 5,41 dollar i timmen.

Centralamerika, Guyana
2015-24 s 25-26
"Guyana går in i en ny era..."
Många hoppas att den nye presidenten Granger ska ge dem en rikare framtid.
"Vi kommer att få mer välstånd, mer ordning, vi kommer helt enkelt att få det bättre med Granger". Idag är landet det tredje fattigaste i Latinamerika.
David Granger, en pensionerad armégeneral som är utbildad i Nigeria, har svurits in som Guyanas nye president. Han är afro-guyanan, som härstammar från afrikanska slavar, och valresultatet satte stopp för det 23-åriga styret av ett parti som dominerades av majoriteten indo- guyananer - som härstammar från kontraktanställda indiska lantarbetare. Guyana, den före detta kolonin har länge delats av etniska gränser. Guyana blev självständigt 1966.
Landet som har 750 000 invånare är starkt beroende av landets råvaror som guld, bauxit, socker och ris.
"Detta är den första artikel om Guyana i Tempus på 20 år!"

Centralamerika, Sport, Trinidad
2015-25 s 22-23
"Han är den svarta killen som får ta smällen"
Jack Warne, före detta ordförande i Trinidads styrande parti, är den mest uppmärksammade av de 18 personer som åtalats eller erkänt sig skyldiga för de korruptionsanklagelser som väckts av det amerikanska justitiedepartementet. USA har också anklagat Warner för att organiserat fördelningen av kuvert med 40 000 dollar vardera, för att säkra mer än två dussin röster från delegater i det karibiska fotbollsförbundet. Pengarna påstås komma från Mohamed bin Hammam från Qatar som under 2011 var motkandidat Sepp Blatter, som under 2011 var motkandidat till Sepp Blatter, Fifas mäktiga president som nu har tvingats avgå. Warner kämpar emot att bli utlämnad till USA och har nyss blivi frigiven mot borgen. Warner har hotat med att utlösa en "lavin" av bevis mot Fifa och Blatter.

Honduras
2015-25 s 24-26
"Skandalen i Honduras"
Torpeder, bedrägerier och lyxliv. Statliga chefet stal med regeringens goda minne.
Mordförsöket på en resebyråtjänsteman blottlägger sambandet mellan statliga chefers lyxiga livsstil och stölden av hundratals miljoner från det sociala trygghetssystemet(IHSS). Skandalen kan hota president Orlando Hernández grepp om makten. Skandalen rullas upp samtidigt som Obamaadministrationen har uppmanat kongressen att godkänna ett stödpaket på en miljard dollar till Centralamerikas norra triangel - Honduras, Guatemala och El Salvador. Med avsikt att skapa arbetstillfällen för att begränsa den papperslösa invandringen till USA. Men kongressen är tveksamma till att föra över skattepengar till utländska regeringar vars topp tjänstemän är inblandade i allvarlig korruption.
År 2014 hade listan över IHSS-tjänstemän och medarbetare som var misstänkta för penningtvätt, bedrägerier och missbruk av tjänsteställning vuxit, och Interpol utfärdade flera arresteringsorder. Ett fungerande sjukhussystem demonterades och sjuka människor dog i onödan bara för att man ville vinna ett val och rättfärdiga privatiseringen.

Haiti, Dominikanska Republiken
2015-27 27-29
"Allt som jag har finns här"
Papperslösa haitier tvingas flytta, även de som fötts i Dominikanska republiken.
Nu tar presidenten i med hårdhandskarna och genomför den lag som stiftades redan 2004; de papperslösa haitierna måste lämna landet: "Vi måste få ordning och reda i landet".
Haitierna tar de hårda och smutsiga jobben som dominikanerna inte vill ha, men de kostar också staten mycket pengar i exempelvis sjukvård.
Tidsfristen, den 17.6 då de papperslösa som är ungefär 600 000 personer, var tvungna att registrera sig för att få uppehållstillstånd om de kunde bevisa att de hade bott i Dominikanska republiken före 2011
De flesta haitierna är så rädda för repressalier att 12000 flydde frivilligt.