Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Brasilien

 Karta
 Info  Flera tidningar
Brasilien, sammanfattningar av artiklar om Brasilien, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-32 s 14
"Brasilien och Venezuela börjar samarbeta"
Grannar som länge försummat varandra har mycket att vinna på att utveckla ett samarbete. En gemensam marknad på 180 miljoner människor (halva EU). Energiområdet främst. Olja från V till det industrialiserade B. Elförsörjning. Vattenkraft finns i V. V vill komma med i tullunionen Marcosur (Arg, B, Par och Uru).

96-35 s 17-18
"Cardoso satsar allt på omval"
Presidenten i Brasilien försöker ändra författningen så att han kan väljas 1998 för en ny period. Cardoso blev president i Brasilien 1994. F d marxist nu socialdemokrat. Hans ekonomiska program "realplanen" har lyckats bra. Men han dröjer med att minska statens utgifter och den offentliga sektorn.

97-28 s 14-15
"Cardosos triumf är något ihålig"
Den brasilianska presidentens välfärdsplan "realplanen"
(det första om Brasilien i Tempus på nästan ett år)

97-42 s 11
"Partners eller bara grannar?"
Venezuela, Brasilien och Argentina har i veckan tagit emot USAs president Bill Clinton för allra första gången. Förväntningarna inför besöket var måttliga. Stämningen mellan Nord- och Sydamerika är emellertid goda, vilket Clintons rundresa bekräftade. Även om det råder en kraftig obalans mellan USA och dess grannar.

98-11 s 17-18
"Brasiliens reformprogram skapar oro och missnöje"
Ett bättre liv för alla brasilianare, det är vad president Cardoso lovar om han får fortsätta på den inslagna reformvägen. Det är de stora privilegierna för statligt och kommunalt anställda som nu hotas och väcker (berättigad) oro och protester. Arbetslagstiftningen förändras så att det blir lättare att anställa och säga upp, lön efter prestation etc.

98-11 s 18
"Alla är svarta"
Konst, litteratur, musik och mat - allt i Brasilien har spår av Afrika
Det enastående, årliga förvandlingsnumret Karnevalen.

98-17 s 23
"Kidnappargäng lämnas ut"
1989 kidnappade 9 utländska "marxistiska revolutionärer" en av Brasiliens rikaste affärsmän. De fick långa fängelsestraff. Brasilien har nu accepterat att lämna ut dem till sina hemländer.

98-32 s 12-13
"Brasiliens val har en klar favorit men är ändå ovisst"
Brasilianarna har en ganska god uppfattning om vem som blir deras nästa president. Det råder dock fortsatt osäkerhet om många andra frågor inför det allmänna valet i början av oktober.
Det är Fernando Cordoso som ska väljas om som president. Brasilien är världens tredje "folkrikaste demokrati". Med ett budgetunderskott på 7 % av BNP. Landet är gisslan åt den turbulenta finansmarknaden.

98-39 21
"Dit Brasilien går, dit går alla"
Valet äger rum om bara om några veckor och president Cardoso gör intensiva försök att skydda sitt land mot den globala ekonomiska epidemin.
Han höjer ränta för att skydda börskurserna. Men utländska investerare säljer sina brasilianska aktier och växlar till dollar. Valutareserven i dollar sjunker. Budgetunderskottet är på 7 % av BNP.

98-41 19
"För tidigt för samba"
Nu när valet är över står Brasiliens president Cardoso inför en del verkligt svåra val för att återställa förtroendet för ekonomin. De statligt anställdas villkor och deras pensioner är enligt författningen mycket goda och mycket dyra. Det gick under inflationens dagar men nu briserar bomben. Statens utgifter har ökat med 50 % på tre år. IMF kommer att ställa krav på ett stabilt budgetöverskott för att låna ut pengar.

98-47 17-18
"Brasilien för en hård kamp mot finanskrisen"
Det går allt sämre att sälja för Brasilien. Valutan, realen riskerar att falla. Ny tuff besparingsplan måste genomföras. Statens underskott måste minskas från 8 till 2,6 %. Arbetslösheten i storstäderna är hög. Arbetslöshetsunderstödet är litet. Ett skäl är de höga löner som kommuner och delstater betalat ut till sina anställda. De offentliganställda har också mycket höga pensionsförmåner.

99-11 s 14-15
"Brasilien kämpar hårt mot recessionen"
Med IMFs hjälp ser framtiden något ljusare ut för Brasiliens sjuka ekonomi, men medicinen är besk. Exporten ska bli motorn i tillväxten. En hård press ställs på statens utgifter. Statsskulden är 53 % av BNP. Inflationen måste hejdas med alla medel.

99-37 s 20
"Cardoso vill skapa enighet"
Oenigheten om den ekonomiska politiken förlamar regeringen i Brasilien. För detta har Cardoso utsett en ny utvecklingsminister, en framstående affärsman.

99-42 s 20-21
"Brasilien för en hård kamp mot fattigdomen"
Brasiliens allt finmaskigare sociala trygghetsnät tycks ha kapacitet att rädda många av landets fattiga undan recessionens värsta effekter. Men det finns ändå, trots de stora satsningarna i kriget mot fattigdomen, ett stort antal människor som lämnas vind för våg. De som arbetat i den informella ekonomin får dåliga eller inga pensioner. Det som verkligen krävs för en förbättring är ekonomisk tillväxt. I väntan på den växer den privata viljan att hjälpa de fattiga. Antalet filantropiska organisationer ökar.

2000-18 s 24-25
"Slaget om demokratin pågår fortfarande"
Brasilien firade nyligen 500-årsjubiléet av européernas ankomst, men majoriteten av landets svarta och färgade invandrare märker fortfarande av kolonialismens arv. För femhundra år sedan dög inte indianerna som arbetare på sockerplantagerna eller i gruvorna. 4 miljoner svart arbetskraft hämtades från Afrika. De var slavar till 1888. Rasblandning uppmuntrades och idag är de flesta "bruna". Men det är de vita som har makten. Det är de vita som mest lämnar högskolorna med bra betyg.

2000-18 s 25
"Det räcker inte med en ursäkt"
Säger företrädare för indianorganisationer i Brasilien då den romersk-katolska kyrkan utfärdade en officiell ursäkt för "de synder och misstag" som begåtts mot indianer och svarta.

2000-28 s 26-27
"Det rika Sao Paulo går under i fattigdom och korruption"
Brasiliens rikaste stad är i djup ekonomisk och social kris, och den är det kanske ohyggligaste exemplet i världen på vad som händer när ekonomisk tillväxt inte balanseras av social utveckling.

2001-15 s 20-21
"Brasiliens stolthet sjönk med oljeplattformen"
När den jättelika oljeplattformen P36 gick till botten tog den med sig ett stycke av Brasilien.
Världens största oljeplattform sjönk efter en serie explosioner. Rykten sprids om att företagets ledning inte gjort tillräckligt för säkerheten då de fruktat att det skulle skada produktiviteten.

2001-25 s 19
"Sparplanen möter motstånd"
Itamar Franco, f d president och kandidat i nästa presidentval, är guvernör i delstaten Menas Gerais. Han säger att han struntar i den federala regeringens påbud att konsumenter som inte reducerar sin elkonsumtion med minst 20 % ska bötfällas eller kopplas bort från elnätet.

2001-25 s 19-20
"Brasilien tvingas rätta munnen efter matsäcken"
En energikris lamslår landet, korruptionsskandaler besvärar regeringen - kraften går bokstavligen ur denna ekonomiska jätte i Latinamerika. Sedan flera år har förbrukningen av el stigit betydligt snabbare än produktionsmängden. Landet är helt beroende av den vattenbaserade elen. Det blev därför stora problem efter den regnfattigaste och hetaste sommaren på 70 år. I hela 6 månader var himlen molnfri och vattenståndet i de stora kraftverkens dammanläggningar sänktes kraftigt. Alla sparar nu el som besatta.

2002-32 s 12
"Brasilien söker extra nödlån"
Hur ska man hjälpa landet att hantera sin värsta ekonomiska kris sedan valutans devalvering 1999. USA stöder IMFs diskussioner med landet, vars ekonomiska framgång är viktig för alla andra sydamerikanska länder.

2002-40 s 14-16
"Tre kandidater jagar valets favorit"
Arbetaren da Silva är klar favorit i det brasilianska presidentvalet, men frågan är om han lyckas erövra segern redan i valets första omgång. Han har under hela året haft en betryggande ledning framför de andra kandidaterna som är det styrande socialdemokratiska partiets José Serra, den förre delstatsguvernören och finansministern Giro Gomes samt socialistpartiets Anthony Garotinho.

2002-40 s 15
"Valet skadar valutan"
Farhågorna om en vänsterseger i den brasilianska valet på fredag har fått valutan att sjunka. Realens värde är en viktig fråga eftersom en kursförsämring skulle sätta landet i ekonomisk tvångströja, förvärra skuldproblemet och stimulera inflationen.

2002-41 s 20-21
"Lula tar ledningen i presidentvalet"
Da Silva som representerar arbetarpartiet blev odiskutabel segrare i det brasilianska presidentvalet i söndags men fick inte tillräckligt många röster för att kunna undvika finalomgången om tre veckor. Då kanske José Serra som representerar det sittande regeringspartiet, socialdemokraterna, och som nu fick 24 %, hälften av vad Lola fick, kan komma igen. Söndagens presidentval var det fjärde sedan 21 års militärstyre upphörde 1985. Man röstade också om de 513 ledamöterna i parlamentets underhus. Där fick arbetarpartiet bara 24 % och den sittande regeringskoalitionen behåller därför troligen makten.

2002-44 s 20-21
"Vänsterns Lula tar makten i Brasilien"
Arbetarsonen Luiz Inácio da Silva har blivit rumsren och vunnit folkets förtroende. Han fick 60 % av rösterna i andra omgången och vann klart mot rivalen José Serra. Han fick därmed ett entydigt mandat att förändra Latinamerikas folkrikaste nation. Segern kan få konsekvenser utanför landets gränser och återuppliva vänstern i hela Latinamerika. Regionalt lyckades Lula sämre; de fem största delstaterna kommer att styras av andra partier. Han har lovat att skapa 10 miljoner nya jobb under sin 4-åriga mandatperiod och sänka räntorna.

2003-1/2 s 12-14
"Lula väcker hopp om bättre tider i hela Sydamerika"
Med Luiz Inácio da Silvas tillträde som president är det inte bara Brasilien som hoppas på en ny tideräkning. Hela Sydamerika söker alternativ till det gångna decenniets nyliberala politik. Sedan Lula valdes med 61 % av rösterna i presidentvalet har hans popularitet stigit till drygt 70 %. Lula har lovat 10 miljoner nya arbeten. Samtidigt har han lovat en hård budgetdisciplin. Lula behöver folkets entusiasm och samtidigt måste han dämpa dess förväntningar. Hunger, orättvisa, korruption och gängkriminalitet är problem som Lula övertagit från den avgående presidenten Cardoso.

2003-1/2 s 14-15
"Massorna sätter sin tro till en ny sorts ministrar"
Lulas regering skiljer sig radikalt från tidigare brasilianska regeringar som har dominerats av oligarker, traditionella partibossar och ibland, militärer. Flera av den nya regeringens 29 ministrar härstammar från Brasiliens väldiga underklass bestående av fattiga och understötta.

2003-12 s 23
"Lulas folklighet går hem"
Brasiliens president, Luiz Inácio Lula da Silva tog nyligen ett ovanligt initiativ när han samlade drygt tusen av landets många missnöjda borgmästare i huvudstaden Brasília där de fick tillfälle att presentera sina klagomål och krav. Lula är det första presidenten i landets historia som personligen tar emot landets borgmästare.

2003-13 s 19
"Lula sätter stopp för slaveriet"
Slaveriet förbjöds i slutet av 1800-talet, men i Amazonas urskog finns det tusentals fattiga, som arbetar utan lön i fångenskap. Den romersk-katolska kyrkan uppskattar att det finns minns 25000 brasilianare som hålls som slavar. De kommer från fattiga områden där de rekryteras med löften om höga löner och förmåner. Företag och storgods som bryter mot den nya lagen kommer att gå miste om statliga lån, kreditsubventioner och skatteförmåner.

2003-18 s 18
”Brasilien satsar hårt på reformer”
Den brasilianska regeringen ska försöka driva igen ett kontroversiellt välfärds- och skatteförslag trots motstånd från vänsterpartier i regeringskoalitionen. Bland annat ska det bli skatt på offentliganställdas pensioner. Detta är nödvändigt eftersom budgetunderskottet är 5,5 % av BNP.

2003-20 s 16
”Goda grannar”
Brasilien och Argentina, Sydamerikas två största ekonomier, håller gradvis på att resa sig efter ekonomiska kriser och nu smider de ambitiösa planer på ekonomisk integration. Néstor Kirchner som förväntas vinna slutomgången i presidentvalet i Argentina utmärks av en alltmer politisk enighet med ”Lula”, Brasiliens nye president. Utsikterna för en ekonomisk integration som skulle gynna båda länderna ser ljusare ut än på mycket länge.

2003-22 s 8
"Tvångsrekrytering i djungeln"
Brasilien hyser starka misstankar om att marxistiska rebeller från Colombia överskrider gränsen inne i djungeln där de tvångsrekryterar unga indianer. Rebellerna lurar offren genom att måla upp bilden av ett bättre liv.

2003-26 s 10
"Lula får både beröm och kritik"
Pragmatisk politik hjälper Brasilien att hitta en fungerande balans. Efter bara 6 månader har hans regering avvärjt alla hotande katastrofer genom att dra ner på utgifterna, betala räntor och amorteringar i tid, öka skatteintäkterna och skapat nedskärningar i pensionsförmånerna. Den nye presidenten Lulas största bekymmer idag är att avvärja uppror från sitt arbetarpartis mest lojala anhängare som klagar över att Lulu övergivit dem. Inflationen har stabiliserats och valutan, realen, stigit i värde.

2003-48 s 23-25
"Lulas balansakt imponerar"
Brasiliens president charmar sina sympatisörer genom att inte ge vika för västvärldens påtryckningar och näringslivet genom att iaktta hård ekonomisk disciplin. Frågan är om han klarar av att fortsätta så. Att vara allt för alla är politikens äldsta knep. Lula är karismatisk och har en predikants gudabenådade retorik som tycks gå hem i alla läger, både i marxistiska partier och på Wall Street. Men strategin är också riskfylld.

2004-22 s 23-25
"Lula pressas från alla håll"
Brasiliens president har lärt sig en politisk läxa: det går inte att göra alla nöjda.
Den 9 maj publicerade veterankorrespondenten Larry Rohter en artikel om Lula de Silvas påstådda dryckesvanor. Det ledde till att justitieministern drog in journalistens visum. De brasilianska tidningarna fördömde regeringens reaktion som godtycklig och auktoritär. Beslutet om utvisning drogs tillbaka sedan Rohter bett om ursäkt. Men det största problemet är Lulas populistiska vallöften. Han attackeras nu hårt för att han spenderar för lite på de sociala programmen i en tid när Brasiliens ekonomiska utsikter håller på att försämras. Lulas handlingsutrymme krymper. I takt med att långivarna kräver allt högre räntor för att fortsätta att finansiera den brasilianska statsskulden får regeringen allt mindre möjligheter att investera i sociala program och regeringens popularitet har därför sjunkit till en bottennivå.

2004-26 s 26-27
"En jätte vaknar till liv"
Brasilien känner sig redo att bli en stormakt. Frågan är vilket slags stormakt landet vill bli. Lula da Silva, Brasiliens vänsterinriktade president håller på att ge landet rollen som de "fattiga ländernas talesman". Han vill också ha en permanent plats i FNs säkerhetsråd. Å ena sidan är Brasiliens högsta önskan att begränsa USAs dominans på världsscenen å den andra sammanfaller ofta de båda ländernas intressen. Men även när Brasilien stöder rivaliserande krafter är landet ännu mer användbart i USAs ögon. Exempel är Venezuela där Brasilien bildat en "vängrupp" för att uppmuntra till en fredlig lösning. I Bolivia arbetar Brasilien för att underordna regimkritikerna demokratiska spelregler. Lulas regering har också börjat samarbeta med Colombias USA stödde president Uribe.

2004-42 s 23
"Brasilien intensifierar kampen mot illegal kvinnohandel"
Kvinnor i åldern 18-21, lockas med jobb i andra länder främst Spanien, Portugal och Italien. Vi framkomsten fråntas de sina pass och därefter tvingas de prostituera sig för att kunna betala tillbaka skulden för sina resekostnader. Handeln med kvinnor från fattiga länder omsätter minst 9 miljarder dollar per år och är den tredje största illegala handeln efter vapen och droger. Nu försöker brasilianska myndigheter minska detta genom en enorm informationskampanj.

2004-42 s 25-27
"Drömmen om Utopia lever i Brasilia"
Den brasilianska huvudstaden är en häxkittel av olika sekter, vars anhängare förbereder sig för en ny civilisation. Brasiliens futuristiska huvudstad liknar inte någon annan stad på jorden. Den grundades för snart 50 år sedan under president Kubitschek som trodde att Brasilia skulle bli det förlovade landet "som flödar av mjölk och honung" som prästen Dom Bosco drömde om 1883.

2005-24 s 23-24
"Bekymren hopar sig för Lula"
Lula har bekymmer som flera av hans företrädare känner igen alltför väl. När han var i opposition krävde han utredning av all korruption. Nu försöker han förgäves stoppa en utredning som handlar om att ledaren för det brasilianska arbetarpartiet (PTB) Roberto Jefferson misstänks för att vare ledaren för ett mutnätverk. PTB ingår i Lolas regeringskoalition.

2005-24 s 24-25
"Politiskt korrekt står inte i talmannens ordbok"
Vänstern ryser när kongressens talman citeras, men högern ser honom som en välbehövlig motvikt. Severino Cavalcanti har till stor överraskning valts till talman i Nationalkongressen. Han har stor makt. Han kan bestämma vilka lagförslag som blir föremål för omröstning. Regeringens planer på att reformera centralbanken och landsorganisationen är därför i farozonen. Lula utgick från att hans parti, PTs kandidat självklart skulle väljas av kongressen, kandidaten saknade goda kontakter i kongressen och en från oppositionen vann.

2005-27 s 19
"Lula är illa ute"
En mutskandal, som växer för varje dag kan tvinga ledaren för det brasilianska regeringspartiet, José Genoino, att avgå. Detta skulle göra det svårt för president Lula da Silva att bilda en samarbetskoalition. Skandalen handlar om att Genoino har avslöjats med att garantera lån till en partikassör som i sin tur ertappats med att köpa röster.

2005-29 s 18-19
"Smörjmedel för statens affärer"
Mutor och ekonomiskt bedrägeri inom partiet skakar Lulas regering och visar att Brasilien inte är så bra som de trodde på att bekämpa korruptionen. Lula blev president just på löften om att bekämpa korruptionen. Vad gjorde Lula? Han skapade 6 nya departement och anställde ytterligare 120000 personer till offentliga sektorn. Många av toppjobben gick till de som sympatiserade med Lulas arbetareparti. Brasiliens skattetryck ökade från 25 % av BNP till 37 % på 10 år. Två separata kongresspaneler undersöker om högt uppsatta medlemmar i regeringen och det styrande arbetarpartiet har mutat lagstiftare, pressat leverantörer på pengar och finansierat den egna partiverksamheten med skattepengar. Den påstådda muthärvan kan ha kostat skattebetalarna en miljard dollar.

2005-32 s 21
"Jag kommer tillbaka"
Lula svarar på anklagelserna om korruption"
Det senaste häftiga angreppet på Lula kommer från två advokater i landsorten som i kongressen hävdar att Lula är den högste ansvarige för den påstådda korruptionen. "Mensalao", den stora månatliga skandalen, har hittills tagit 13 skalper inkluderande 5 från arbetarpartiet sedan maj, och den har skakat regeringen som kom till makten på löftet att ta itu med den tilltagande korruptionen. Det handlar mycket om att personer i kongressen fått pengar för att inte störta den sittande regeringen.

2005-35 s 22-23
"Det kostar på att växa"
Brasiliens framgångar inom jordbruket bygger på en satsning på storskalighet. Många små- och medelstora jordbruksföretag köps upp eller går under när Brasilien erövrar världsmarknaderna. Under de gångna 5 åren har storjordbrukare förvandlat Brasilien till en jordbruksstormakt som är världens största exportör av produkter som apelsinjuice, sojabönor, sojamjöl, socker, kyckling, kaffe och tobak. Jordbruksöverskottet var 2004 24,4 miljarder dollar, det största i världen. Det skulle kunna vara ännu större om inte USA och EU skyddat sina marknader med tullar och subventioner. De mindre jordbruksföretagen har konkurrerats ut och jordbruksboomen bär också ansvaret för mycket av den kritiserade skogsskövlingen i Amazonasregionen.

2006-11 s 15-18
"Lula är i fin form"
Brasiliens president Lula, ligger väl till inför höstens presidentval. Under sina år vid makten har farhågorna om populistisk, röstvinnarpolitik kommit på skam. Lula har styrt med ansvar, men mycket återstår att göra. I fjol höll Brasiliens värsta skandal på 12 år att sätta punkt för hans politiska karriär, men nu förutspår opinionsmätningarna hans seger över alla hittills kända rivaler i presidentvalet i oktober. Han ser två saker som sina stora triumfer: ekonomisk stabilitet och sociala framsteg. Frågan är hur det kommer att gå i valet. Miljontals väljare röstade tidigare på Lulas parti PT därför att det sa sig stå över den normalt sjaskiga brasiliansja politiken. Denna image har nu krossats totalt. Lula är fortfarande populär bland landets fattiga men han har förlorat stöd från medelklassen och uppåt. Hans Familjefonden har ökat antalet bidragstagare så att de idag utgör 20 % av landets befolkning. Programmet har också beskyllts för att det försörjer många miljoner men inte hjälper dem att ta sig ur fattigdomen.

2006-11 s 18
"Hjälp oss att plantera "framtidens olja"!
Ett inlägg av Brasiliens president. Han vill ha hjälp med två projekt för utveckling av alternativa bränslen. Det ena handlar om att producera etanol från sockerrör och det andra att producera biodiesel från oljeväxter. Särskilt det senare gynnar landsbygden och minskar den sociala jämlikheten eftersom biodiesel med fördel kan produceras av små jordbruk.

2006-11 s 19
"Oppositionen har en kandidat för mycket"
För ett år sedan verkade Luiz Lula da Silva, vara oövervinnlig, och den brasilianska oppositionen hade svårt att hitta en kandidat, som var villig att spela offerlammets roll. Men nu, när presidenten har försvagats av landets värsta korruptionsskandal i modern tid, har oppositionen fått motsatt problem: två starka kandidater till en nominering, som bara en kan vinna. Den ene är 63-årige, José Serra, före detta planerings- och socialminister som kandiderade mot Lula da Silva redan för fyra år sedan. De 53-årige läkaren Geraldo Alckmin är den andre. Han är guvernör i delstaten São Paolo som hyser nästan en fjärdedel av Brasiliens 180 miljoner invånare.
Skandalen som slagit hårt mot Lulas administration började i maj i fjol. Det avslöjades att tiotals miljoner dollar hade betalats ut olagligt till kongressledamöter och att Lulas kampanj 2002 hade finansierats på olagligt sätt.

2006-20 s 22
"Våldsamma gängbråk"
Brasiliens president Luiz Lula da Silva har sammankallat ett krismöte för att söka en lösning på flera dagars gängvåld som krävt nästan 90 människor liv. Attackerna från en organisation kallad "Huvudstadens första kommando" (PCC) som i praktiken är ett kriminellt fackförbund startade när 765 misstänkta gängmedlemmar hade flyttats till ett högsäkerhetsfängelse långt utanför staden São Paulo. Många av PCCs ledare sitter i fängelse och sköter sina kriminella affärer via mobiltelefoner därifrån.

2006-27 s 21
"Politikerna gör också mål i VM-tider"
Vart fjärde år är det VM i fotboll och vart fjärde år väljer Brasilien president vilket politikerna utnyttjar så gott de förmår väl medvetna om att detta är riskfylld politisk teater. Alla brasilianare tror att en brasiliansk VM-seger stärker den sittande presidentens chanser. Få är så skickliga på att utnyttja fotbollen som da Silva. En seger skulle också ha en stor positiv inverkan på ekonomin.

2006-39 s 16
"Nya skandaler lagom till valet"
Det är presidentval i Brasilien på söndag och Lula da Silva vill så gärna vinna igen helst i första omgången och han leder med 53 % mot 30 % för hans starkaste motståndare Geraldo Alckmin. Men nu har en ny skandal dykt upp. Det hela kan sammanfattas som att mystiska pengar i en smutsig affär har hittats i händerna på personer som står Lula nära. Lula gör som han brukar när skandaler knackar på hans dörr. Han antyder att oppositionen konspirerar för att skada honom.

2006-40 s 21
"Skandalerna förföljer Lula"
Brasiliens president lyckades inte erövra egen majoritet i presidentvalet varför en andra omgång är nödvändig. Han fick nästan 49 % och hans starkaste utmanare Geraldo Alckmin, som företräder Brasiliens socialdemokratiska parti, fick 42 %. Lula förlorade många väljare när funktionärer i hans arbetarparti avslöjades med att försöka betala 792 000 dollar kontant för information som de uppenbarligen trodde skulle knyta Alckmins parti till en skandal i hälsovårdsministeriet.

2006-44 s 25
"Lula rodde hem segern"
Brasiliens president, Luiz Lula da Silva, vann en övertygande seger i presidentvalets avslutande omgång i söndags. Han vann med 61-39 över sin motståndare Geraldo Alckmin. Lula da Silva har ett starkt stöd bland de fattiga tack vare inkomstfördelning och andra välfärdsprogram.

2007-33 s 18-19
"Våldskarnevalen i Rio"
Under de sista veckorna förvandlade de Panamerikanska spelen Rio de Janeiro till en av de mest välbevakade platserna i världen. Rioborna gladdes över att det vanliga hektiska tempot med mord, överfall och bilstölder saktades ner. Alla guvernörer i Rio har de senaste 20 åren svurit heligt på att bekämpa våldsbrotten, samtidigt har mordfallen bara ökat år från år. Med 40 mord per 100 000 invånare är stor-Rio ett av världens farligaste område. En stor del av brottsligheten är narkotikarelaterad. Nu lovar Brasiliens president "Lula" da Silva att något ska göras åt kriminaliteten.

Brasilien
2007-46 s 18-19
"Inkomstgapet minskar i Brasilien"
De största klyftorna mellan fattiga och rika fanns förr i Latinamerika. Idag är det bara i denna region som klyftorna faktiskt minskar. Brasilien har lyckats minska klyftorna tack vare stopp för den kroniskt höga inflationen och sjunkande räntor, snabbt växande antal barn i skolan och på senare tid, välriktade, direkta kontantbidrag - utan omvägen över välfärdsbyråkratin - till de allra fattigaste hushållen. Andelen invånare som lever på två dollar om dagen har minskat från 36 % 1992 till 19 % i fjol. Brasiliens Gini-koefficient minskade med 5 % till 0,56 mellan 2001 och 2006. Sverige ligger på, efter skatter, 0,281.
Drygt 11 miljoner familjer, nästan en fjärdedel av landets 183 miljoner individer, lever på Bolsa Familia (familjestipendiet). Många kritiker menar att det är oroväckande att det göra få eller inge försök att befria människorna från bidragsberoendet.

Gini-koefficient är ett mått som bygger på Lorenzkurvan och visar hur inkomsterna är fördelade i en viss population. Ginikoefficienten har ett värde mellan noll och ett. Noll innebär att alla individer har exakt lika stora tillgångar (dvs total jämlikhet) medan ett innebär total ojämlikhet.

2008-29 s 16-18
"Lula överlistar Chávez"  hela artikeln
Venezuelas president drömmer om regionalt ledarskap, men hans brasilianske kollega nöjer sig inte med att drömma utan stakar ut en pragmatisk kurs mot målet. Da Silva har byggt en politisk koalition med dussintals grannländer och diversifierat Brasiliens ekonomi. Den stora efterfrågan på produkter som sojabönor och sockerbaserad etanol har stärkt landet liksom oljefyndigheter i havet. Brasilien står på tröskeln till oljeländernas grupp. Venezuela har i många år varit det enda latinamerikanska landet i OPEC. Brasilien börjar hävda sig som en regional stormakt. På säkerhetsområdet sattes Venezuela på plats när den colombianska militären genomförde en komplicerad aktion och räddade 15 personer som varit gisslan hos den colombianska terrororganisation FARC som Venezuela haft många kontakter med.

2008-31 s 15-16
"En skamfilad symbol ska repareras"
Rio de Janeiros guvernör försöker förnya Brasiliens mest kända stad.I slutet av 2006 valdes Sérgio Cabral till guvernör i delstaten Rio för att minska korruptionen i poliskåren och det politiska etablissemanget och dra staden Rio upp ur en 25-årig kräftgång. Han har fått ekonomin på fötter, skatteintäkterna har stigit. De utländska investeringarna har äkat och tiden för att registrera nya företag har minskat. Men när det gäller antalet begångna våldsbrott har man inte uppnått samma fina resultat. Antalet människor som dödats av polisen har stigit från 300 år 1998 till 900 i fjol. På gatorna säljer ungdomar öppet narkotika beskyddade av maskingevär.

2008-48 s 19-21
"En Gulliver i lilleputtland"
I takt med att Brasilien blir en allt mäktigare aktör på världsscenen blir dess grannländer alltmer aggressiva. Brasilien sticker ut i en region som tyngs av fattigdom och dåliga regeringar. Nu talar imperialisterna portugisiska. De senaste två åren har ledarna i Venezuela, Ecuador och Bolivia slungat invektiv mot sin dominante granne. Ecuadors president Rafael Correa har slängt ut det brasilianska elföretaget Odebrecht. President Lugo i Paraguay bråkar om oljepriset och lantarbetare hotar att beslagta marker som ägs av brasilianska farmare. Brasiliens president Lula reagerar inte utan menar att Brasilien "måste visa solidaritet med mindre, fattigare länder". Hur länge detta varar är kanske bara en tidsfråga.

2009-04 s 15-17
"Lulas sista varv"
En ruskigt populär president har bara ett år kvar vid makten innan landets lagar sätter punkt för hans mandat. Ingen syd- eller nordamerikansk president efter andra världskriget har haft så starkt väljarstöd. Han kommer förmodligen att reagera mera än att reformera under det sista året. Hans starka ställning är skenbar inte minst därför att den är kortvarig. Redan i början av 2010 kommer presidenten att överskuggas av kampanjen inför valet av hans efterträddare. Han hålls också i starka tyglar av sitt eget arbetarparti, sina politiska allierade och de ekonomiska bekymmer som sent omsider har nått Brasilien. Lula kommer att ha fullt upp med att hålla ihop sin koalitionsregering.
De allra fattigaste har fått det markant bättre under Lula. Kärnan i Lulas sociala politik, Bolsa Familia, ett bidragssystem, gynnar 11 miljoner fattiga familjer.

2009-04 s 16
"Kamraterna sticker upp"
De fattiga latinamerikanska länderna i Sydamerika med vänsterregeringar - Paraguay, Bolivia, och Ecuador - beskyller den ekonomiska giganten Brasilien för att vara en expansionistisk stormakt. I Paraguay kräver landlösa och nationalister att brasilianska bosättare ska utvisas. I Bolivia har det statliga, brasilianska oljebolaget Petrobras investeringar reducerats kraftigt sedan president Evo Morales genomfört förstatlingar. I Ecuador har president Rafael Correa annullerat byggkontrakt. Dessutom klagar de på att Brasilien gör anspråk på att vara den regionala ledande makten på den globala arenan.

2009-26 s 28-31
"Regnskogen kan räddas"
Den brasilianska regeringen hoppas att en landreform i Amazonas ska bromsa skogsskövlingen. Men miljöaktivisterna tvivlar.
I Amazonas som är en och en halv gång så stort som Indien bor 20 miljoner brasilianare, en femtedel av landets befolkning. Dessa människor var från början hjältar men nu är de miljöbovar. Regeringen har lanserat ett program för att förbättra livskvaliteten för Amazonas invånare. Programmet avskys av alla som vill bevara träden. Många människor lever på att avverka skogen.
En ny markreform som bara väntar på president Lulas godkännande underlätta jakten på de som begår miljöbrott.
Norska staten har donerat en miljard dollar till en Amazonasfond. Utbetalningen står i relation till Brasiliens förmåga att bromsa avverkningen av regnskog. Tyskland planerar att bidra till fonden.

2009-33 s 17-18
"Korruptionsskandal hotar lamslå Brasiliens regering"
Senatsledaren José Sarney är en före detta president och en viktig allierad till den nuvarande presidenten Luiz Ignacio Lula da Silva. Han anklagas för att ha missbrukat sin status som senator genom att ge jobb och andra fördelar till vänner och familjemedlemmar. Den 79-årige Sarney har vägrat att avgå och avfärdar anklagelserna som falska eller överdrivan. Da Silvas regeringemajoritet vilar på en allians med Sarneys parti och konflikten i senaten paralyserar kongressen under da Silvas sista år som president. Debaclet kan också innebära komplikationer för senatens utredning av möjliga otillbörligheter i det statliga oljebolaget.

2009-41 s 28-29
"Nu är Brasilien bäst i klassen"
Det är långt mellan svältande regioner i nordvästra Brasilien och FN i New York, men Brasiliens president, Luiz Inácio Lula da Silva, känner vägen som sin egen handflata. Denna bondeson är idag hyllad ledare i en regional stormakt och självutnämnt språkrör för världens tillväxtländer. I samband med FNs stormöte för en tid sedan intervjuades Lula om Brasiliens snabba utveckling, ren energi, den ekonomiska krisen och vad fattiga länder kan lära supermakterna.

Sport
2009-41 s 30-31
"Festivalen tjuvstartade"  hela artikeln
Brasilien dansade hela natten i glädje över att få arrangera OS 2016. Det bekräftar Brasiliens inträde på världsscenen och väcker förhoppningar om att de kommande tio åren blir fortsatt framgångsrika. För första gången kommer en olympiad att hållas i Sydamerika. IOKs beslut är också en stor framgång för president Luiz Inácio Lula da Silva personligen. Han är före detta bilfabriksarbetare som trots bara fyra års formell skola har fått Brasilien att bli Sydamerikas politiska och ekonomiska ledarnation. Brasilien har haft en fantastiska produktions- och konsumtionsökning de senaste fem åren. Världsmästerskapen i fotboll äger rum i Brasilien 2014, vilket betyder att landet på kort tid ska arrangera världens två största idrottsevenemang. Somliga påstår att Brasilien inte är redo att arrangera ett OS och att pengarna kunde användas bättre till att bekämpa fattigdom och utveckla idrotten i ett land där de flesta proffsidrottare tjänar väldigt lite pengar.

2009-43 s 28
"En folkspillra dör ut"
Akuntsustammen i Brasilien har nu krympt till bara fem medlemmar sedan gruppen äldsta medlem, Ururu, nyligen avled, meddelar organisationen Survival International, som värnar om ursprungsfolkens rättigheter. Denna folkstam i djupaste Amazonas hade sju medlemmar när den först upptäcktes av de brasilianska myndigheterna 1995. Survival International säger att stammen har fallit offer för skogsröjare och gangstrar som utrotade nästan hela stammen när de lade beslag på dess land under 1960- och 1970-talen.

Läs mer här http://www.survivalinternational.org/news/4977
Mer om akuntsustammen http://www.survivalinternational.org/tribes/akuntsu

2009-44 s 20-21
"Lula bekänner färg"
Brasiliens president svänger vänster. Med ett öga på det kommande valet öser regeringen ut pengar på höjda pensioner, höjda löner i den offentliga sektorn och höjd minimilön. Regeringen har lagt två procents skatt på alla utländska investeringar. Lula är på väg att rehabilitera den starka staten. Lulas nya kurs sänder blandade signaler till både allierade och investerare. Det är val 2010 och Lula vill att hans stabschef Dilma Rousseff ska efterträda honom.

2009-47 s 18-19
"Hybris lurar runt hörnet"
Nu sätter Brasilien full fart. Risken för fartblindhet är stor. Brasilien var ett av länderna som reste sig efter den finansiella krisen. Brasiliens ekonomi växer åter med 5 % på årlig basis. Om cirka fem år kommer Brasilien att vara världens femte största ekonomi, efter att ha passerat Storbritannien och Frankrike. Brasilien är bättre på smart socialpolitik och stimulans av den inhemska konsumtionen än till exempel Kina. Grunden lades redan på 1990-talet då Centralbanken blev oberoende av slösaktiga politiker och höll inflationen i styr. Ekonomin öppnades för utländska investerare och handel med omvärlden och många statliga företag privatiserades. Fria och energiska medier avslöjar korruptionen.
Den största faran för Brasilien är hybris. President Lula har haft mycket tur. Han har skördat frukterna av råvaruboomen och kunde starta på en solid tillväxtboom grundad av sin företrädare, Henrique Cardoso. Ett bekymmer är valutans ökade värde gentemot dollarn. Och statens utgifter växer snabbare än ekonomin i stort. I vcissa områden av landet är brottsligheten extremt hög.

2009-48 s 18
"Brevdiplomati"
Obama vill att Lula ska tala förstånd med Ahmadinejad som är på statsbesök i Brasilien. Han är den förste iranska ledaren på 45 år som besöker Brasilien. För Brasiliens president Lula är besöket ett försök att minska spänningarna mellan Israel och palestinierna. Israels president Shimon Peres och palestiniernas president, Mahmoud Abbas, gjorde nyligen separata besök i Brasilien.
Emellertid är Brasliens president och Obama inte överens om två andra aktuella saker. Brasilien ogillar förslaget om nyval i Honduras och USAs planer på att placera ännu fler soldater i Colombia.

2009-51 s 30-31
"Klyftorna krymper i Brasilien"
Brasilien har med framgång minskat den ekonomiska klyftan mellan landets få mycket rika och många, många fattiga. Landet har plötsligt och oväntat blivit en förebild i den globala kampanjen för att minska klyftan mellan rika och fattiga. Sedan 2003 har uppskattningsvis 21 miljoner brasilianare tagit klivet upp ur fattigdom och förvandlat landets traditionellt lågavlönade medelinkomsttagare till den dominerande samhällsklassen. Kina och Indien växer snabbare men där ökar ojämlikheten. 1990-talets reformer i form av privatiseringar, sänkta handelhinder och en sund ekonomisk politik lade grunden. Kontroll över inflationen och statens utgifter ledde till att räntorna sjönk och detta gjorde det möjligt att lansera hjälpprogrammet "Bolsa Familia", där staten delar ut ett litet månatligt understöd - i höjd med 10-70 dollar - till familjer som ser till att barnen går till skolan och som regelbundet uppsöker hälsovårdskliniken. En fjärdedel av brasilianarna har bidrag men bara en handfull av dessa har lyckats ta sig in på arbetsmarknaden.

2010-20 s 19
"Tre ledare och en överenskommelse"
Irans president, Mahmoud Ahmadinejad. Gav plötsligt vika i striden om det iranska atomprogrammet, och Brasiliens statschef, Luiz Inácio Lula da Silva, och Turkiets premiärminister, Tayyip Recep Erdogan, var de framgångsrika medlarna. På ett sammanträde på 17 timmar uppnådde de mer än vad FN lyckats med på många månader. Iran gick med på att lagra låganrikat uran i Turkiet. Men Lulas och Erdogans kupp var högst egennyttig. Både Brasilien och Turkiet tillgodoser geostrategiska intressen och gynnas av goda relationer med Teheran. Brasilien har ett eget atomprogram som är förbluffande likt det iranska.

2010-21 s 16-17
"Diplomati på villovägar"
Brasiliens president Lula umgås med autokrater och diktatorer i stället för att hjälpa till att lösa världens problem. Han kramar rutinmässigt Venezuelas Hugo Chávez och låter sig fotograferas med Fidel Castro. Det mest oroväckande är hans flirt med Iran och dess president Mahmoud Ahmadinejad. Men mycket handlar om ekonomi. Handeln mellan Brasilien och Iran har ökat med 40 procent. Och så närmar sig valet i oktober och kanske är hans något osammanhängande utrikespolitik mest valfläsk till Arbetarpartiets vänsterinriktade ledare och anhängare.

2010-28 s 21-25
"I Lulas fotspår"
Dilma Rouseff rider kanske mot en seger i höstens presidentval på den sittande presidentens popularitet. Hon är president Lulas före detta stabschef. Hon är ingen typisk presidentkandidat. Hon är en effektiv administratör med notoriskt dåligt humör. Hon ägnade halva förra året åt att hämta sig från cancer i lymfkörteln. Trots dessa handikapp har hennes väljarstöd ökat raskt enligt opinionsmätningarna. Hon har passerat oppositionens fanbärare, José Serra. Den tredje kandidaten är det lilla Gröna partiets Marina Silva. 75 procent av brasilianarna gillar Lulas sätt att sköta jobbet och detta har han överfört på Dilma Rouseff. De ger Lula äran av att ha infört socialprogrammet Bolsa Familia.
Men det är mer än bara presidentposten som står på spel i valet i oktober. Statistiken över de sociala framstegen i Brasilien är imponerande. 13 miljoner "vita" jobb har skapats sedan 2003. Skolgången har förlängts. Frågan som kandidaterna måste besvara de kommande tre månaderna är hur de tänker förvalta arvet från Lula och bygga vidare på det. Den största skillnaden är synen på statens roll i ekonomin. Pensionssystemet måste reformeras, investeringarna, både offentliga och privata måste öka. Räntorna måste sjunka, skatterna sänkas och slöseriet med offentliga medel stoppas.

2010-34 s 22-23
"Lulas kronprinsessa på god väg att ta över"
Dilma Rousseff ligger bäst till i opinionsundersökningarna inför det stundande presidentvalet. Hennes absolut främsta merit är att hon tillhör det styrande Arbetarpartiet PT och att hon utsetts av den nuvarande presidenten Lula som kandidat. Därför är det inte som det ser ut på papperet nämligen att det största oppositionspartiets, PSDB, kandidat, José Serra, borde vinna klart.

2010-39 s 19-20
"Ännu ett hinder på vägen till presidentposten"
Det som såg ut som en promenadseger för president Lulas skyddsling äventyras av en ny skandal i presidentens inre krets. Tills nyss verkade det som om Dilma Rouseff skulle vinna redan i första valomgången nästa månad. Men en politisk skandal i vilken Lulas stabschef Erenice Guerra som efterträdde Rouseff i april och tidigare var hennes högra hand, är inblandad. hotar nu Rouseffs ledning och fläckar regeringens mycket goda rykte. Enligt anklagelserna har Guerra medverkat i en lobbygrupp som leds av hennes son och som hjälper företag att ta hem kontrakt och få statliga krediter för offentliga projekt i utbyte mot pengar alltså en uppenbar form av korruption. Detta förmodas uppröra väljarna och ökar chansen för Rouseffs konkurrent José Serra.

2010-40 s 22-26
"Arvet efter Lula"
Arbetarledaren Lula som har styrt Brasilien i åtta år, blev landets populäraste president någonsin i stället för den populist som många av hans motståndare varnade för. Sedan 2003 har 20 miljoner brasilianare rest sig ur fattigdom, integrerats i marknadsekonomin och blivit nya köpkraftiga konsumenter. Den höjda minimilönen och höjda pensioner uppskattas mest liksom programmet Bolsa Familia.
Lulas motståndare hävdar att Lula har prioriterat att stärka partiets grepp om makten framför reformer. De gångna åtta åren har det delats ut mängder av offentliga jobb till politiska anhängare.
Enorma oljefyndigheter har upptäckts utanför kusten de senaste åren om dessa kan exploateras kommer de att förvandla Brasilien till ett mäktigt oljeland. Men olja drar gärna med sig korruption. Regeringen har med hjälp av en enorm nyemission hos Petrobas ökat sin andel i företaget från 40 till 48 procent.

2010-40 s 26
Brasilien
"Valutgången är mycket osäker"
Det brasilianska presidentvalet tog en överraskande vändning på söndagskvällen när det visade sig att Dilma Rousseff från Arbetarpartiet (PT) inte hade erövrat tillräckligt många röster för att få egen majoritet. Det betyder att det blir ännu en valomgång 31 oktober.

2010-44 s 22
"Rouseff tar över efter Lula"
Dilma Rouseff, en före detta marxistisk rebell som förvandlats till teknokrat i knutblus valdes i söndags till president i Brasilien. Väljarna valde att visa sin lojalitet med den man som handplockat sin före detta stabschef till jobbet, föregångaren Luiz Inácio Lula da Silva. Hon fick nästan 56 procent av rösterna i andra valomgången mot den före detta guvernören José Serra. Brasiliens nyvalda president är dotter till en invandrare från Bulgarien. På 1960-talet, under Brasiliens militärdiktatur var hon urban ledare för en rebellorganisation som rånade banker och mördade militärer. Hon greps av säkerhetsstyrkorna 1970 och torterades. Frigavs 1973 varefter hon fullbordade sina studier i ekonomi. 2000 gick hon med i Arbetarpartiet. Lulas parti. Blev snart energiminister och utnämndes sedan till stabschef, en mäktig post som ger innehavaren kontroll över hela byråkratin. Nu lägger hon om kursen åt vänster.

2010-48 s 13
"Dignande presentbord"
Enligt en lag från 1990-talet ska alla gåvor till statschefen bli hans privata efter ämbetstidens slut. Den nu avgående presidenten i Brasilien, Luiz Inácio Lula da Silva, har 760 440 gåvor att ta hand om. Det beräknas behövas elva lastbilar för att transportera bort gåvorna från presidentpalatset.
Bland gåvorna finns ett svärd besatt med smaragder, diamanter och rubiner som har skänkts av Saudiarabiens kung. 80 000 tavlor finns också i samlingarna. Lulas plan är att först magasinera allt och sedan överföra föremålen och äganderätten till ett planerat politiskt forskningsinstitut i São Paulo.

2010-49 s 20-21
"Från fängelse till presidentpalats"
För en månad sedan valde brasilianarna för första gången en kvinnlig president. Den valda, Dilma Rousseff, var den sittande presidenten Luiz Inacio Lula da Silvas utvalda kandidat. Rousseff deltog i den underjordiska kampen på 1960-talet mot militärregimen som styrde Brasilien och hon fängslades och torterades mellan 1970 och 1972. 2002 blev hon medlem i Lulas regering som energiminister. Senare utsågs hon hans stabschef.
Nu vill hon bygga närmare band till USA. USA och Brasilien måste spela ren roll tillsammans i världen. USAs största handelsöverskott är det gentemot Brasilien.

2010-50 s 20-22
"Brasilien städar inför VM och OS"
Rio de Janeiro förbereder sig för fotbolls-VM. Polisen befriar den ene favelan efter den andra för att skapa lugn i fattiga slumområden, där narkotikakrig har utkämpats i flera decennier.
Över 300 favelor med sammanlagt hundratusentals invånare kontrollerades förr av tre inbördes fientliga narkotikakarteller. Den 28 november, Dagen D, intog polisen med hjälp av militären den jättelika slumstaden Complexo do Alemão i norra Rio de Janeiro. På favelans kullar hade gangsterbossarna slagit sig ner. Efter 24v timmar polisen hissat den brasilianska flaggan på högsta punkten. I efterföljande razzior tog poliosen över 30 ton narkotika. 130 personer greps, bland dem kända narkotikahandlare. Idag är många av favelorna turistattraktioner.
Dilma Rousseff har just övervunnit en cancersjukdom och klarade det ganska bra.

2011-23 s 24-25
"Brasilien bygger kraftverk i Amazonas"
Ett stort vattenkraftprojekt har godkänts efter en lång och hård strid mellan regeringen och ett antal miljöorganisationer som främst månar om ursprungsbefolkningen i det berörda området. Energikonsortiet North Energy planerar att bygga en damm, som ska heta Belo Monte och som blir världens tredje största och som får kapacitet att producera 11 200 megawatt elektricitet. Dammen som kommer att kosta 17 miljarder dollar och väntas börja producera el 2015 betyder att man leder bort vatten från Xingufloden längs en sträcka på tio mil.

2011-33/34 s 28-29
"Brasiliens realpolitik stävjar hotande valutakris"
I skuldkrisernas utkant straffas även länder med sunda statsfinanser. När investerare och kapitalförvaltare överger aktier, dollar och statspapper och jagar tryggare placeringar raketstiger landets valuta, realen, och Brasilien tvingas till drastiska åtgärder för att skydda sin tillverkningsindustri. Brasiliens höga styrränta på 12,5 % som är den högsta bland de större ekonomierna i världen lockar kapital. En skattesänkning för företag är huvudattraktionen i president Dilma Rouseffs hett efterlängtade industripolitiska program som också omfattar ett löfte att agera snabbare mot sådan import som kan klassas som dumpning. Ett "Köp brasilianskt" program ska tänja på reglerna för offentlig upphandling.

2012-04 s 27-29
"Här härskar amasonerna"
President Dilma Rousseff är efter bara ett år vid makten populärare än vad till och med företrädaren Lula var. I presidentpalatset, där det vimlar av kvinnliga medarbetare, styr hon med järnhand.
Vart man än vänder sig i regeringens vita marmorpalats ser man kvinnliga ministrar, kvinnliga rådgivare, kvinnliga sekreterare och kvinnliga sakkunniga. De enda männen verkar vara antingen servitörer eller säkerhetsvakter. Brasiliens regeringssäte tycks ligga helt och hållet i kvinnliga händer. Det är Dilma Rousseffs förtjänst.
Rousseff är den första kvinnliga ledaren för det största landet i Latinamerika. Hon har satt kvinnor på nästan alla viktiga poster. Tio av dem sitter i hennes regering, och även den innersta kretsen består med ett undantag av kvinnor.
Dilma Rousseff styr landet med järnhand. Hennes bittraste motståndare finns i kongressen. Det är män från religiösa grupper som blockerar varje försök att liberalisera till exempel abortlagen.
Dilma Rouseffs närmast förtrogna är Carlos Araújo, exmake och far till hennes dotter. Ett annat känt ansikte är den tysktalande regeringschefen Gleisi Hoffman, hon övervakar bland annat satsningarna inför fotbolls-VM 2014.

2012-11 s 28-29
"Den brasilianska triumfens baksida"
Brasilien rustar för både fotbolls-VM och OS, men slummens invånare i Rio de Janeiro och andra städer sätter käppar i hjulen för organisatörernas ambitiösa planer.
För många brasilianare är värdskapet för VM i fotboll 2014 och OS 2016 den slutgiltiga bekräftelsen av Brasiliens stormaktsställning på världsscenen. Evenemangen är perfekta symboler för landets ekonomiska utveckling och internationella ställning.
Men några av de starka sidor som har förstärkt Brasiliens demokratiska utveckling till regional stormakt - medelklassens snabba tillväxt, nyhetsmediernas oberoende och befolkningens växande krav och förväntningar - lägger käppar i hjulen för båda evenemangen.
På byggplatserna där nya arenor anläggs kräver byggnadsarbetare, som är angelägna om att få del av det växande välståndet, ständigt högre löner. Facken har redan utlyst strejker i minst åtta av de städer, där arenor till fotbollsturneringen byggs eller renoveras.

2012-19 s 27
"Argentina prövar Brasiliens tålamod"
Den brasilianska regeringen är mån om goda relationer med grannlandet Argentina, men där bygger president Cristina Kirchner handelshinder och skrämmer bort potentiella investerare. Ett exempel är Argentinas nationalisering av det spanskägda oljebolaget YPF. Detta har blockerat försöken att sluta ett frihandelsavtal mellan EU och Mercosour som är en frihandelsregion sedan 1991 där Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay ingår.

2012-28 s 26-27
"Arbetande amazoner utmanar machokulturen"
E revolution på den brasilianska arbetsmarknaden möter knappt något motstånd. En ideell organisation Mão na Massa (Bli smutsig om händerna) har sedan 2007 utbildat kvinnor från slummen till yrken som rörmokare, målare, murare och dylika yrken.
I dag förvärvsarbetar två tredjedelar av kvinnorna i Brasilien. Familjerna har mycket färre barn än förut. 1,9 barn per kvinna, lägst nativitet i världen efter Kuba.
Det är inte längre ovanligt med kvinnliga chefer. Det är överraskande lätt att ignorera den brasilianska machokulturen. Detta beror kanske på att även männens ställning på arbetsmarknaden markant har förbättrats. Lönerna har ökat starkt i reella termer i många år och arbetslösheten är rekordlåg. Männen oroar sig inte för konkurrens eftersom det finns jbb för alla.

2012-42 s 23
"Väljarna bryr sig inte om arbetarpartiets problem"
I Brasilien har kommunval genomförts. 116 miljoner brasilianer skulle rösta på 5568 borgmästarkandidater. Sex olika partier vart och ett vann mer än 400 borgmästarplatser och 20 andra valde åtminstone en plats var.
Arbetarpartiet, PT, fruktade att bli bestraffade av väljarna sedan flera av partiets forna ledare anklagas för att ha utnyttjat offentliga medel för att köpa röster i kongressen. Ändå fick PT 71 nya borgmästare.

2012-45 s 18-19
"Brasilierna lever på hoppet: Kampen mot korruptionen är på allvar"
Högsta Domstolen har funnit framstående medlemmar av Brasiliens Arbetarparti, PT, skyldiga till korruption. Bland de åtalade i den så kallade Mensalâo-affären finns tidigare framstående medhjälpare till den förre presidenten Luiz Inâcio "Lula" da Silva, som till exempel förre stabschefen José Dirceu, vilka befanns skyldig till att ha utnyttjat offentliga medel till att betala hemliga månatliga arvoden till oppositionspolitiker i brasilianska kongressen i utbyte mot deras stöd. Redan fällda domar har varit hårda. "Brasilien tar det här på allvar eftersom man uppfattar det som en aspekt på sin roll som världsmakt under utveckling".

2012-46 s 28-29
"Medelklassen växer i Brasilien"
Ett årtionde med sociala framsteg har skapat en större medelklass - men ändå inte ett medelklassamhälle i Brasilien.
Enligt Världsbankens definition, som tar utgångspunkt i ekonomisk trygghet, har Latinamerikas medelklass vuxit med 50 % från 103 till 152 miljoner mellan 2003 och 2009. Det är ett uttryck för utomordentligt snabba sociala framsteg. Men det betyder ändå att bara 30 % av befolkningen i regionen tillhör medelklassen. En större grupp har nätt och jämt tagit sig ur fattigdomen. Andelen som lever i fattigdom har sjunkit från 41,4 % till 28 %. Orsaken är snabbare ekonomisk tillväxt (viktigast), låg arbetslöshet och minskande ojämlikhet i inkomsterna.
Man kan mäta med olika mått. Andra undersökningar menar att Latinamerikas medelklass är större. 2010 presenterade OECD en studie som visade att nästan halva befolkningen i Latinamerika tillhörde medelklassen, alla som hade en inkomst mellan 50 och 150 % av medianinkomsten.
Stor medelklass anses föra med sig en mer sammanhållen och stabil demokrati som är mindre fallen för populism och mer intolerant mot korruption.

2012-49 s 24-25
"Sao Paulos poliser mördas på löpande band"
Sao Paulo, Latinamerikas största stad, sjunker allt djupare ner i blodsfejder mellan polisen och ett organiserat brottssyndikat, som är känt under initialerna P.C.C. Under 2012 har hittills 94 poliser dödats i staden - två gånger så många som under hela 2011.
Mellan juli och september dödades 119 människor i hela storstadsområdet. Under de tre första dagarna i november mördades 31 personer i själva staden. Denna statistik döljer en djupare berättelse om Latinamerikas städer, deras poliskårer och kriget mot narkotikan. Nästan alla polismord i Sao Paulo 2012 ägde rum när offren var lediga från arbetet. Morden har koncentrerats till stadens fattigare delar, ofta i dörrarna till offrens hem. De dödade var i allmänhet kända i området och levde i grannskap som kontrolleras av organiserad brottslighet, långt ifrån den säkerhet som tillhandahålls i stadens förmögna delar.
Under 1990-talet börja de kriminella grupper uppstå i våldsamma fängelsemiljöer. Slapp vapenkontroll, oklara gränser och en lukrativ narkotikahandel förvärrade situationen.
Många av dagens poliser var barndomsvänner och skolkamrater med dagens medlemmar av organiserad brottslighet. Poliserna har ofta familjemedlemmar som är gifta med brottslingar. Det finns korrumperade poliser som står på lönelistan hos den organiserade brottsligheten.

2012-50 s 30
"Korrumperade poliser"
60 polismän har arresterats anklagade för att ha tagit emot pengar regelbundet av knarklangare för att blunda för seras verksamhet i flera slumområden i Rio de Janeiro i Brasilien. Polismännen har sålt vapen till ligorna. Samtidigt greps elva misstänkta langare från Rios ledande kriminella gång - Röda kommandot.
Offensiven mot den kriminella världen är ett led i de brasilianska myndigheternas strävan att minska brottsligheten inför fotbolls-VM 2014 och de olympiska spelen 2016.

2013-1/2 s 15
"Droghandelns nya hotspot"
Kokain och cracks, små kraftigt vanebildande klumpar med kokain, flygs in från Bolivia och Peru och sprids med epidemisk fart över hela Brasilien. Landets ökade välstånd har fått en oväntad avigsida. Resultatet är förstörda liv, upp- och nedvända familjeförhållanden, grannskap som blir obeboliga. Brasilien har blivit en storkonsument av kokain och dess derivat. Den nationella mordfrekvensen I landet är en av världens högsta och den drivs av knarkpengar.

2013-06 s 26-29
"Den sista biten av paradiset"
I världens största regnskog ska en av världens största dammar byggas. Med ett kraftverk som kan jämställas med 11 kärnkraftverk. Regnskogen huggs ned. Floderna förgiftas. Stamfolken förlorar sin mark. Och asgamarna färgar himlen svart. De kallas "urubus" i norra Brasilien, svarta asgamar med krökta näbbar och ödleliknande huvuden.
"Urubus", säger biskop Erwin Kräutler, "är ett omisskännligt tecken på att staden befinner sig i kaos."
Erwin Kräutler, en österrikare, är biskop för en av världens största stift. Han talar med hög röst - alldeles för hög tycker jordägarna, företagen och regeringen. Hans fiender har satt ett pris på hans huvud som nästan motsvarar 3,4 miljoner svenska kronor. Till och med den största dagstidningen i norra Brasilien har skrivit att det är dags att "eliminera" honom.
Tyskland behöver det aluminium som Brasilien producerar på ett energikrävande sätt.

2013-10 s 26-27
"Rios gatubrunnar exploderar"
Gas från ett stort antal källor samlas i underjorden. Elektriska kablar, som ofta löper genom samma rör kan avge gnistor och orsaka explosioner som trycker upp de tunga järnluckorna högt upp i luften.
Man har identifierat 314 gatubrunnar med stor explosionsrisk och dess sägs ha åtgärdats. Men de fortsätter att explodera. Stora försummelser leder till en ny typ av våld, den oavsiktliga.

Handel & Näringsliv, Brasilien
2013-14 s 15-17
"Förödmjukad tungviktare försöker resa sig"
Tillväxten har stannat upp och Brasiliens regering ser sig om efter nya idéer för att åstadkomma återväxt. Man vet att regeringschefen Dilma Rousseff är desperat och vill återuppliva landets ekonomiska mirakel. BNP växte med mindre än en procent förra året, vilket är lägst bland de så kallade BRIC-nationerna. En tvärnit jämfört med 2010 års tillväxt på 7,5 %. Investerarna föredrar nu Mexiko. Brasilien lider fortfarande av de så kallade valutakriget som inleddes 2009. De många politiska pålagorna oroar affärsvärlden som vill ha stabilitet och transparens.

Brasilien
2013-14 s 18-20
"Kan Aécio Neves medicin bota Brasilien?"
När Aécio Neves valdes till guvernör i Minas Gerais, Brasiliens andra folkrikaste delstat, stod den på konkursens rand. Aécio Neves lät ett team av experter under akademikern Antonio Anastasia ta sig an problemen. De ökade skatteintäkterna och sänkte utgifterna i vad de kallade en "förvaltningschock".
Med underskottet bortopererat vann Aécio Neves en andra period som guvernör innan han 2010 avgick för att ställa upp till Brasiliens senat.
Han kommer troligen att utses till presidentkandidat för Brasiliens socialdemokratiska parti - PSDB - som är det viktigaste oppositionspartiet vid nästa års val. Mot det regerande partiet, PT, mitten-vänster parti, Lula da Silvas parti, som nu leds av Dilma Rousseff.
Sedan arbetarnas parti, PT, tog makten 2002, har antalet ministrar vuxit från 26 till 40.

Brasilien
2013-42 s 26-27
"Polisen i Rio är värre än gängen"
Operationen var fredlig, precis som utlovats i förväg. Det tog bara 50 minuter på söndagen för polis och soldater att ockupera Lins favela-komplex i norra Rio de Janeiro. Komplexet hade tidigare styrts av tungt beväpnade gäng som bestod av knarksmugglare precis som i de flesta övriga av Rio de Janeiros 300 favelor. Gangstrarna flydde sedan polisen meddelat att dess pacificeringsstyrka UPP skulle ta över komplexet.
UPP står i centrum för Rios guvernör Sérgio Cabral Filhos strategi. Först sätter polisen upp permanenta stationer i favelorna - tidigare trängde de bara in i samband med räder och drog sig sedan tillbaka. Det finns nu 34 UPP-stationer i Rio som kontrollerar mer än 100 favelor med hundratusentals invånare.
Dessa åtgärder ska göra staden säkrare när man laddar upp inför fotbolls-VM nästa år och OS 2016. Den som är ansvarig för att strategin genomförs är säkerhetssekreteraren José Mariano Beltrame, en balanserad och respekterad före detta polismästare som kommer från södra delen av Brasilien. Han har gett order om att ockupationerna av favelorna ska utannonseras i förväg för att undvika blodbad. Det har lett till att smugglarna lämnar områdena innan UPP anländer.

Brasilien, EU
2013-51/52 s 15-16
"Strategiskt tålamod tryter"
I Brasiliens växande medelklass ser Europa nya marknader för sina producenter samtidigt som import av billigare mat lockar EUs politiker som fruktar väljarnas som när nu levnadsstandarden sänks. EUs jordbrukssubventioner har på grund av åtstramningarna blivit ännu dyrare - 50 miljarder euro per år.
Den nye brasilianske WTO-chefen, Roberto Azevêdo, har tråcklat fram ett multilateralt avtal samtidigt som EU och Mercosur - som omfattar, Brasilien, Paraguay, Uruguay och Venezuela - i januari ska ha klart ett bilateralt avtal. Om man når fram skulle det hjälpa det stagnerande Europa att exportera sig till tillväxt och öppna nya marknader för Mercosurs effektiva bönder.
Förhandlingarna har pågått sedan år 2000. Det är vänstern i Brasilien och Argentina som sätter käppar i hjulet, rädda för utländsk konkurrens som den är.

2014-1/2 s 12
"Presidentval i Brasilien"
Det skulle vara så enkelt för Dilma Rouseff: Att vinna VM titeln i fotboll på hemmaplan och sedan som en följd därav Dilma Rouseff segla på en våg av euforin till ett återval som president. Men det kan bli bara en önskedröm, tillväxten i landet har minskat, skuld till detta är korruptionen och den överdimensionerade byråkratin.

2014-1/2 s 13-14
"Brasiliens stora år: Det närmar sig avspark"
Ett oförutsägbart valår väntar Latinamerikas största ekonomi.
En mindre demonstration mot en 50-cents höjning av busspriserna förvandlades till de största gatuprotesterna som Brasilien sett på en generation.

Brasilien
2014-04 s 20
"Köpcentrum tvingas stänga"
Fattiga ungdomar intar köpcentra som politisk protest. Shoppingcentret Leblon var senaste platsen för en rolezinho, en folksamling med främst fattiga, svarta ungdomar som festar på platser som befolkas av de rika. Rolezinhos sprider sig över hela São Paolo, en protest med etniska undertoner.
Tiotals miljoner brasilianare har lämnat fattigdomen och kan nu konsumera mer, men många är fortfarande frustrerade över orättvisor och ekonomiskt utanförskap. Många vill inte heller ha något fotbolls VM.

Brasilien, Kultur
2014-07 s 29-30
"Kultur åt folket"
Staten ger kulturkuponger åt fattiga en gång i månaden. Den kallas "Vale Cultura" och är värd 20 dollar. Pengarna som laddas på ett magnetkort är endast för kulturändamål, biobiljetter, böcker men även danslektioner och cirkusbesök. Bara arbetstagare med en lön understigande 300 dollar i månaden är berättigade. I Brasilien har många av de fattigaste en "enkel smak" säger kulturministern Marta Suplicy. På frågan vad de helst av allt för på sin fritid svarade 85 % av alla Brasilianare "Tittar på TV"!

Latinamerika, Venezuela, Brasilien
2014-12 s 24-25
"Sydamerikas reaktion på krisen i Venezuela har låtit vänta på sig. Det beror inte bara på Venezuelas avvisande hållning. Även övriga regeringar har svårt att ta ställning - framför allt regionalmakten Brasilien. Sydamerikas stater har kommit så långt att de har bildat en kommission som ska medla mellan Venezuelas regering och opposition och för att avhjälpa de djupa klyftorna inom politiken och inom befolkningen. Protesterna som pågått i en månad med mer än 20 dödsoffer ses inte längre som en rent nationell angelägenhet. Detta vid ett extramöte inom de sydamerikanska staternas union (Unasur). Kommissionen kommer att inleda sitt arbete i början av april.

Brasilien
2014-18 s 24
"Ur kranarna kommer bara rännilar"
Bara ett skyfall kan lösa vattenbristen i Brasilien som upplever den värsta torkan i mannaminne. Staden São Paulo, där en femtedel av befolkningen bor och som svarar för en tredjedel av Brasiliens ekonomiska verksamhet, upplever den värsta torkan sedan mätningarna startade 1930. Volymen i vattenreservoaren i Canrareirasystemet, som förser 10 miljoner människor med vatten visar rekordlåga 12 % av kapaciteten. I fjol var siffran 64 %! Den ihållande torkan gör att man nu fruktar för en annalkande katastrof med mörkläggning till råga på allt. Först i november beräknas regn åter börja falla.
Problemet som främst orsakas av torkan, är att vattenförsörjningen inte håller jämn steg med befolkningsökningen i städerna.

Brasilien, Sport, Historia
2014-21 s 16-18
"Spel på två olika planhalvor"
Baksidan av det vackra spelet som format Brasiliens nationalidentitet"
Britterna som dominerade i 1800-talets sydamerikanska ekonomier, var inte lika snabba med att sprida fotbollen till Brasilien som till det då mer urbana Argentina och Uruguay. Först i slutet av 1920-talet började Brasilien komma i kapp. Och det gjorde de med besked. Fotbollen har format Brasiliens identitet och självkänsla; det kreativa och vackra spelet.

Men i kulisserna bakom de bländande matcherna finns en mycket ful baksida. Det förbisedda livet för Brasiliens fattiga. Nu när Brasilien är värd för VM kommer plötsligt en flod av nya böcker. Goldblatts bok visar hur fotbollen hjälpte Brasilien att acceptera sig själv som en "blandad" nation med människor av olika hudfärg. Detta hände från 1950 då landet hade "strykhundskomplex" till 1962 efter två VM-segrar. Brasiliens uppblandade arv blev en källa till stolthet. i stället för skam. Brasiliens "Mulattoism" - resultat av sex mellan vita herrar och färgade slavar - förde in dans och artisteri i fotbollen. Detta gjorde Brasilien till en potentiellt bättre och vackrare fotbollsnation än vita länder som Argentina och England. Plötsligt blev fotboll en arena där Latinamerika ledde över världen, åtminstone fram till 1994.

2014-21 s 19-20
"De hemlösa tränger sig in i VM-drömmen"
Kombinationen av VM och presidentval i oktober inspirerar varje aktivistgrupp, också organisationen bakom Copo do Pavo.
Olagliga kåkstäder växer som svampar. Regeringen pressas i utsatt läge.
Du vet att du närmar dig kåkstaden Copo do Pavo när män som släpar på långa bambustycken plötsligt dyker upp på vägen framför bilen. Bambu används som byggmaterial i kåkstaden, ett lapptäcke av svarta vindskydd av plast som över en natt vuxit upp på en ödetomt i närheten av São Paulos nya VM-stadion Itaquerão.
Copo do Povo är resultatet av en "invasion" som genomförts med nästan militär precision av vänstergruppen Movimento dos Trabalhadores Sem Teto, Hemlösa arbetares organisation, som försöker ordna bostäder till de fattiga. Man har genomfört 17 "invasioner", som de illegala markbeslagen kallas i São Paulo med omnejd. Copo do Povo ligger bara 3 km från VM-stadion.

2014-24 s 5-7
"Dilma Rousseffs försvarstal"
Brasiliens president är hårt ansatt av många som kritiserar henne för att ha slösat miljarder på halvdanna bygg projekt inför fotbolls-VM men försummat fattigdomen och de investeringar som Brasilien verkligen behöver. Kanske är det ett motdrag, ett sätt att vinna sympati, men nu pratar hon - den tidigare gerillasoldaten - offentligt om sin tid som politisk fånge.
Avspark för årets VM den 12 juni närmar sig och Rousseff brottas med en våg av strejker, en trög ekonomi och ett presidentval mot rivaler som blir allt populärare. Opinionsundersökningar visar att två tredjedelar tycker att Brasiliens ekonomi är i dåligt skick, och att 61 % menar att värdskapet för fotbolls-VM är en dålig idé. Den dystra stämningen har förvärrats av skandaler i Brasiliens nationella oljebolag Petrobras och att tillväxten i ekonomin är nästan noll.

Brasilien, Latinamerika, Sport
2014-27 s 28-29
"En bön om gudomligt ingripande"
Talang är inte alltid avgörande för resultatet i fotboll; tur är den 12e spelaren på planen. Genom bestämda ritualer, turkläder eller böner till de himmelska makterna hoppas fotbollsfans över hela världen att kunna kontrollera slutresultatet, Framför allt i det religiösa Brasilien.

2014-36 s 24-25
"Hon kan bli Brasiliens första svarta president"
Gummiarbetare vid 11 års ålder. Miljöaktivist. Djupt troende katolik, Marina Silva ger inte upp. Nu kandiderar hon till president - igen.
Eduardo Campos har efterträtts av Marina Silva som tills för ett halvår sedan då Campos omkom i en flygolycka, var socialistpartiets kandidat till vicepresident. 2009 bytte hon från Arbetarpartiet PT till Miljöpartiet PV. Sedan har hon åter bytt till det socialdemokratiska partiet PSB, lett av Eduardo Campos.

2014-36 s 26
"Marina Silva väcker investerarnas hopp"
När en opinionsundersökning visade att Marina Silva kan få fler röster än Dilma Rousseff stärktes Brasiliens valuta och landets aktiekurser steg. Men om hon kommer vara trogen näringslivet är mycket osäkert.

Brasilien, Kultur, Religion
2015-7 s 20-21
"Afro-brasilianska religioner kämpar mot protestanternas våld"
Candomblé har överlevt århundraden av slaveri, Candomblé har utvecklats ur animistiska föreställningar, men den skenbara respekt religionen har fått under de senaste decennierna är nu under attack av radikala protestantiska kristna, en växande kraft i det katolska Brasilien. De betraktar candomblé som djävulens verk och dess präster och prästinnor som häxor. Den mer populära systerreligionen Umbanda kombinerar Candomblé med katolska traditioner och helgon.
Befolkingen består av 48 % vita, 8 % svarta och resten definierar sig som "parda" eller "uppblandade".
Idag ritas stridslinjerna för Brasiliens andliga krigföring upp och inget vapenstillestånd när i sikte.

2015-10 s 21
"Thatcherisman vinner anhängare"
Ett nytt liberalt parti ska bredda den brasilianska politiken. Free Brazil Movement har bildats för att lyfta fram en fri marknad för att lösa landets problem. Partiet kallar sig "Novo" - Nya partiet - och står för fri marknad, minimal statlig inblandning, låga skatter och individuella friheter. Partiet breddar avsevärt Brasiliens idag politiska spektrum. President Rousseffs Arbetarpartiet är avgjort ett vänsterparti. Det största oppositionspartiet, socialdemokratiska PSDB är vänligare inställt till marknaden men är ingalunda thatcheristiskt.

2015-34 26-28
"Mutskandalerna gör folk rädda"
Brasilien har inte råd med ett nytt kaos.
President Dilma Roussef kämpar mot sina rivaler som vill dra henne inför rätta.
Talmannen i Brasiliens underhus brottas mot anklagelserna om att han har håvat in fem miljoner dollar i mutor. Den tidigare partikassören i det styrande arbetarpartiet PT sitter i fängelse. Även Brasiliens mest inflytelserika politiska ledare, den förre presidenten Luiz Inácio Lula da Silva, svärtas ner av en utredning som handlar om att han missbrukat sin makt,
Ett korståg mot korruptionen i Brasilien har snärjt den ena betydelsefulla politikern efter den andra, vilket orsakat kaos samtidigt som ekonomin är i gungning.
För mindre än ett år sedan valdes Rousseff till en andra mandatperiod, men hennes makt är rejält beskuren. Hennes förtroendesiffror har sjunkit till ensiffriga tal, den lägsta siffran för Brasiliens president på flera decennier. Landets BNP har sjunkit med mer än två procent i år.

Krisregioner, Brasilien
2015-50 14-15
"Stammarna tvingas ut ur djungeln"
Regnskogen krymper. Stammarna med jägare och samlare hör motorsågarna närma sig. Godstågen skrämmer bort viltet.
Wirohoa tvingades flytta med sin mor och moster till en närliggande by. De trivdes som nomader i regnskogen, men nu har den blivit en alltför farligt plats.
Stammen Awa blev första gången omnämnd av utomstående 1853. Först 1973 tog Brasiliens byrå för ursprungsbefolkningen en formell kontakt. Landet har nu cirka 80 stycken "icke-kontaktade" stammar som ska skyddas mot västvärldens sjukdomar.

Brasilien, Krisregioner, terrorism
2015-50 16-17
"Kampen mot slavhandel i Amazonas"
De arbetar utan lön och under dödshot. Vi lever som slavar här, säger Paulo Ferreira när han tänker tillbaha på hur han slitit i Amazonas utan lön det gångna året. Han sover i ett undermåligt skjul och dricker vatten från en källa som är förorenad med gödsel. Han är 67 år gammal. En stor grupp tvångsarbetare i Brasilien har röjt stora skogsområden för att ge betesmark till nötkreaturen och därmed hjälpt regionens mest skrupelfria ranchägare att bli ännu rikare.
Under de senaste 20 åren har nästan 50 000 personer som arbetat under slavliknande förhållanden i Brasilien blivit fria.
Under de första 400 åren av landets historia importerade Brasilien 4 miljoner afrikanska slavar.
Modernt slaveri i Amazonas är intimt förknippad med den olagliga skogsavverkningen, en ökänd bidragande orsak till klimatförändringarna.

Forskning, Medicin, Brasilien
2016-05 18-22
"Hur ett medicinskt mysterium och tragedier ledde läkarna fram till svaret"
Plötsligt föddes ett stort antal barn "utan pannor och med underligt formade huvuden", vilket förbryllade läkare i Brasilien. Läkarna började söka svar och sökandet ledde till den tidigare förhållandevis anonyma patogenen Zikavirus.
Nu har WHO sänt ut katastroflarm och uppmanar gravida kvinnor att undvika länder där viruset finns. Zikaviruset är nu ett hot mot ekonomierna i fattiga länder och mot sommarens olympiska spel i Rio de Janeiro. Viruset sprids nu i 33 länder med sammanlagt 600 miljoner invånare enligt WHO.

2016-09 30
"Folket jublade för ex-president Lula efter förhör med polisen"
Brasiliens president, Dilma Rousseff, slöt upp tillsammans med hundratals människor som hade samlats utanför den förre presidenten Luiz Inácio Lula da Silvas residens. Dagen innan hade polisen förhört honom med anledning av en omfattande korruptionsutredning som gäller det statliga oljsbolaget Petrobas.

2016-15 12-13
"Riksrätt för landets president"
President Dilma Rousseff förlorade en avgörande riksrättsomröstning i Brasiliens underhus. Två tredjedelar av underhusets 513 ledamöter för röstade för att godkänna riksrättsprocessen.
Därmed ökar sannolikheten för batt hon kommer att avsättas samtidigt som landets politiska kris fördjupas. Detta mindre än fyra månader innan invigningen av sommar-OS i Rio de Janeiro.
Att en stor majoritet röstade för att få bort Rousseff från makten, bara två år efter det att hon blivit omvald, är ett kraftfullt bevis på hennes politiska misslyckande och omfattningen av hennes impopularitet. Rousseff, 68 år, handplockades som efterträdare till den tongivande presidenten Luiz Inácio Lula da Silva. Deras vänsterorienterade Arbetarparti verkade då vara oangripbart. Riksrättsprocessen går nu vidare till den brasilianska senaten, där bara en emkel majoritet krävs för att Rousseff ska tvingas dra sig tillbaka.
Nu har landet hamnat i den värsta lågkonjunktur sedan 1930-talet. En otäck zikaepidemi fortsätter att sprida sig.

2016-16 16-17
"Fem skäl varför Brasilien snarast bör lösa den politiska krisen"
Den som följt den senaste utvecklingen i frågan om huruvida Dilma Rousseff ska ställas inför riksrätt har kanske noterat att brasilianarna verkar har blivit helvilda. Parlamentet har närmast liknat en romersk arena för gladiatorspel. Det har spottats och knuffats och papper kastats ut över golvet som konfetti. Landet är helt uppslukat av den politiska krisen. Något måste göras snarast:
1. Om cirka tre månader börjar sommar-OS i Rio de Janeiro. Många biljetter är ännuu osålda.
2. Zikaviruset sprids fortfarande. Många nya smittade i stora städer som Rio de Janeiro.
3. Brasiliens ekonomi är den sjunde största i världen så landets ekonomiska elände är ett hinder för den globala handeln. BNP krymte i fjol med 4 % och krymper även i år.
4. Stabilitet i Brasilien är avgörande för demokratin i Latinamerika.
5. Nära relationer med Brasilien är viktiga för USAs strategiska mål att motverka Kinas inflytande i Latinamerika. Kina har blivit Brasiliens största handelspartner.

Brasilien
2016-20 14-15
"Dilma Rousseff anser anklagelserna orättvisa"
Brasiliens en gång så hyllade modell av vänsterregering tycks få ett abrupt slut. Parlamentet har suspenderat president Dilma Rousseff i en extraordinär process mot hennes regering och arbetarparti, som har styrt landet i 13 år. 55 av Brasiliens 81 senatorer röstade för att ställa henne inför riksrätt. Det är en revolt mot Dilma Rousseffs arbetarparti som bland annat grundades av hennes mentor Lula.
Vicepresidenten Michel Temer har snabbt tagit kontroll över Latinamerikas största land och signalerat att han kommer att leda Brasilien mot en mer marknadsvänlig inriktning. Som medlem av mittenpartiet PMDB har Terner bildat en konservativ och enbart manlig regering som för Brasilien åt höger.
Dilma Rousseff, landets första kvinnliga president, anklagas för att otillbörligt ha lånat miljarder dollar i lån från statliga banker för att täcka budgetunderskottet och betala för sociala program.

Brasilien, Porträtt
2016-20 16-17
"Brasilien lägger om kursen"
Mannen som har tagit över makten i Latisnamerikas största land, vicepresident Michel Temer, är en äkta karriärpolitiker, känd som en skicklig förhandlare och fixare bakom kulisserna. Den 75-årige Temer är en utbildad jurist och amatörpoet, som är känd för sina flotta kostymer, sitt slätkammade, silverfärgade hår och en hustru som just har fyllt 22. Han är son till kristna, libanesiska invandrare och har antytt att han tänker styra Brasilien och dess trassliga ekonomi mot friare marknader. Han har redan deklarerat att han inte tänker kandidera i presidentvalet 2018.

Brasilien, Sport
2016-27 22-23
"Våldet härskar i OS-staden Rio"
Bara några veckor kvar tills Rio de Janeiro ska stå som värd för de första olympiska spelen i Sydamerika verkar det som om stadens hyllade pacifieringsprogram i de många favelorna - fattiga slumstäder som hyser nästan en fjärdedel av metropolens invånare - håller på att falla sönder och en våg av våld väcker stor oro bland stadens invånare.
Det tilltagande våldet väcker både ängslan och vrede hos landets invånare och det eskalerar i en tid när delstatsregeringen i Rio är luspank och har reducerat polisens budget med en tredjedel.

Brasilien, Sport
2016-28 28-29
"Nationalgardet hotar hoppa av under OS på grund av dåliga villkor"
Förberedelserna inför OS i Rio, som har kantats av problem, mötte nya motgångar när hundratals medlemmar av Brasiliens nationella säkerhetsstyrka, en central polisenhet som har kallats in för evenemanget, hotade att sluta på grund av bristfälliga bostäder och arbetsvillkor.

Brasilien, Sport
2016-30 12-15
"Badmintonskolan i favelan som väcker positivt hopp om OS i Rio"
Nyhetsrapporteringen från Rio inför OS är generellt negativ och illavarslande, men Miratusskolan i en av stadens många favelor målar en annan, mycker mer positiv bils av OS-staden.
Sebastiao de Oliveira, då 51 år, grundade Miratus 1998, för att lära ut badminton i favelan Chacrinha. Miratus erbjuder också studiehjälp till ungdomar som vill ta inträdesexamen till Brasilien statliga universitet och högskolor. Miratus erbjuder ett alternativ till den brottslighet som både lockar och skrämmer och skolan har också producerat Brasiliens två första OS-deltager i bdaminton, den ene är Ygor Coelho.

Sport, Brasilien, Ryssland
2016-30 29
"Mörk skugga över de olympiska spelen"
Enligt en rapport som World Anti-Doping Agency nyligen publicerat bedrev Rysslands regering en "systematisk ordning" för att tillföra det ryska laget prestationshöjande droger och dolde fusket, före, under och efter vinter-OS 2014, då Ryssland stod värd. Publiceringen följer en tidigare rapport från samma myndighet som dokumenterat omfattande dopning inom rysk friidrott.
Det etiskt skeva agerande av småpåvarna inom den internationella olympiska "rörelsen" kastar verkligen en mörk skugga över Rio-spelen. Detta på grund av att Moskvas sätt att undkomma den viktigaste redovisningsskyldigheten, det är ett hån mot de höga ideal som de olympiska spelen påstås stå för.

Brasilien
2016-36 28
"Rousseffs avsättning"
Tufft men nödvändigt utfall i Brasilien.
Spektaklet i Brasiliens senat var inte en uppvisning i ädel statskonst. Dussintals politiker som personligen anklagas för korruption röstade för att avsätta Dilma Rousseff, som under sin femåriga ämbetstid aldrig har misstänkts för något liknande. En bitter Rousseff kallade det en "historiens ironi".
Det huvudsakliga skälet till att hon avsattes var hennes katastrofala misskötsel av ekonomin, som inte bara inbegrep budgetöverskridanden utan även en dogmatisk politik som begränsade det statliga oljebolagets upphandlingar till att bara omfatta inhemska företag - vilket banade väg för massiv korruption.
Att hon avsattes var det bästa alternativet för Brasilien som under hennes ledning har skakats av politiska skandaler och den djupaste recessionen på hundra år.
Hennes avsättning var laglig, politiskt legitim, och banar väg för reformer som landet är i desperat behov av.
"A difficult, but necessary, outcome in Brazil"

Brasilien, Latinamerika
2016-41 24-25
"Håller vänsterepoken på att gå mot sitt slut i Latinamerika?"
Det var inte en jättebra dag för Latinamerikas vänster. Colombia avfärdade ett fredsavtal med marxistiska rebeller och gav segern till den konservativa före detta presidenten som hängivet kampanjat mot avtalet. Samma dag gav de brasilianska väljarna det vänsterorienterade partiet som en gång kontrollerade landet, en rungande förlust i landets kommunval.
Detta är bara ytterligare tecken på högerskiftet i Latinamerika. De konservativa är på uppgång även i Peru och Argentina. Bakom den nya trenden ligger det kraftiga råvaruprisfallet och den evangeliska kyrkans ökade inflytande.

Brasilien
2016-50 27
"Beskatta turister och ersätt dem när de blir rånade"
Rio de Janeiros tillträdande borgmästare har en idé för att stärka turismen i den brottsdrabbade staden; inför en ny skatt på turisters flygbiljetter och använd intäkterna till att ersätta besökare som blir rånade. Den negativa bilden av Rio de Janeiro måste krossas. Delar av staden påminner om en krigszon, till följd av en mordbrandsvåg och den polishelikopterkrasch som skedde i samband med en narkotikainsats.

Brasilien
2016-51 25
"Rio sviker det olympiska löftet. Nu får reningsarbetarna sparken"
Rio de Janeiro har övergett sitt löfte att rena avloppsvattnet som förorenar Guanabarabukten. Arbetar som bygger rörledningsnät och reningsverk har avskedats och staten sjunker ner i en finansiell kris.
Lånelöftet på 450 miljoner dollar från Interamerikanska utvecklingsbanken för att bygga den infrastruktur som krävs för att rena avloppsvattnet går ut i mars och det brasilianska finansdepartementet kommer inte att tillåta någon förlängning, enligt Miljösekretariat.

Brasilien
2017-01 24-25
"Brasiliens ej folkvalde president gör åtstramningarn som kommer att påverka en hel generation"
I augusti 2016 avsattes president Dilma Rousseff från Arbetarpartiet från presidentämbetet. Vicepresidenten Michel Temer tillträdde som president och kännegav en rad nyliberala åtgärder.
Tillägget innebär ett utgiftstak i 20 år på alla offentliga utgifter, inklusive utgifterna för utbildning och sjukvård. Tillägget är bara en av president Michel Temers många nyliberala åtgärder. Det gör livet svårare för Brasiliens fattigaste.
Det finns också ett förslag om att reformera landets pensionssystem. Pensionsåldern fastslås till 65 år, i ett land där genomsnittsmedborgaren slutar arbetar när de fyllt 54 år. För att få pension krävs att man har betalat inkomstskatt i minst 25 år.
Även nya arbetsmarknadslagar är på gång som innebär att interna uppgörelser mellan arbetsgivare och arbetstagare gäller framför arbetsmarknadslagarna. Den tillåtna arbetstiden ökar upp till 12 timmar per dag.
Endast 24 % av befolkningen stöder tillägget.

Brasilien
2017-03 20-21
"Clown och schimpans har fått röster i tidigare val"
Brasilien suktar desperat efter en ledare "som står utanför politiken". Brasilien går igenom en förtroendekris - väljarna känner inte längre att deras politiker företräder dem.
I kommunvalen för tre månader sedan demonstrerade väljarna sitt låga förtroende: Att rösta är obligatoriskt och ett rekordstort antal väljare lämnade blanka eller ogiltiga valsedlar.
Lula som ska ställas inför rätta för anklagelser om korruption och penningtvätt som kan sätta honom i fängelse i flera år, leder faktiskt i de senaste opinionundersökningarna. Strax efter honom: Jair Messias Bolsonaro, en för detta fallskärmshoppare som påstår sig stå utanför etablissemanget. Han vill återinföra dödsstraffet, lindra vapenkontrollerna och hålla invandrarna, "avskummet", borta.

Brasilien
2017-06 26-28
"Sao Paulos nya borgmästare känd från tv, rik och frispråkig"
Innan Jao Doria tog språnget in i den brasilianska poitiken gav han ut en tidskrift som heter Caviar Lifestyle, tjänade en förmögenhet på att organisera påkostade företagsevent och skrev självhjälpsböcker som "Hur man blir en vinnare". Han är nöjd med sitt liv: "Jag har min helikopter, min bil, mitt hem" säger Doria, 59, i en intervju.
Han har blivit en av stjärnorna i det brasilianska socialdemokratiska partiet, som har sitt ursprung i opposition till Brasiliens militärdiktatur innan det utvecklats till en mer konservativ grupp, förankrad i president Michel Temers koalition.

Brasilien
2017-11 14-15
"Korrupta politiker vill ge sig själva amnesti"
Presidenten anklagas för att ha tagit emot miljontals dollar illegalt i valkampanjen. Samma anklagelse riktas också mot en av hans närmaste allierade i senaten, och detsamma gäller några av deras bittraste fiender i kongressen. Allt detta skapar en växande känsla av panik i det politiska etablissemanget i Brasilien. Den omfattande utredningen om korruption i det nationella oljebolaget Petrobas har gått in i en ny explosive fas. Vittnesmål från cheferna hos en av oljebolagets största underleverantörer, Odebrecht, berättar om mutor värda miljoner dollar till brasilianska politiker.
Nu, när avslöjandena om olagliga kampanjdonationer fortsätter att dyka upp, har Brasiliens folkvalda från hela det politiska spektrat kommit på en lösning. De planerar nämligen att ge sig själva amnesti. Politiker som annars brukar angripa varandra samarbetar nu desperat för att så fort som möjligt driva igenom lagar som ska skydda dem från fängelsestraff.

Brasilien, Miljö
2017-14 19-21
"Nördar" patrullerar i det laglösa Amazonas."
Djupt inne i Amazonas djungel arbetar en "nördig" patrull. En av dess medlemmar har i över tio år varit aktivist på en icke-statlig miljöorganisation. En annan har studerat oceanografi i Tyskland. Deras ledare är en före detta gymnasieledare i naturvetenskap.
Men tillsammans har de bildat en av Latinamerikas mest fruktade elitstyrkor, som arbetar för att stoppa förstörelsen av Amazonas i Brasilien. Bland de olagliga aktiviteterna märks skogsskövling, guldprospektering, jakt på vilda djur, illegal trädfällning och smuggling av djur.

Brasilien
2017-20 22-23
"President Temer påstås han godkänt betalning för tystnad"
Efter rapporter om att President Michel Temer är inblandad i en påstådd mutaffär som involverar den fängslade förre talmannen i Brasiliens underhus har landet återigen hamnat i en politisk kris som påminner om förra årets riksrättsskandal.
Det finns en hemlig ljudinspelning av Temer, där han påstås godkänna en betalning till Eduardo Cunha, som sägs vara huvudrollsinnehavaren bakom förra årets avsättning av den tidigare presidenten Dilma Rousseff.
Anklagelserna är den senaste utvecklingen i den treåriga korruptionsutredningen "Operation biltvätt" som ingriper många i Brasiliens affärs- och politiska elit, även personer i regeringen och i presidentens eget parti. Temer har upprepade gånger förnekat att han begått några fel.

Brasilien
2017-23 21
"Brasiliens president frias i valdomstol"
"Brasiliens högsta valdomstol friar president Michel Temer från anklagelser om att han ska ha brutit mot landets kampanjfinansieringslagar. Detta innebär ett problem mindre för den djupt inpopulära ledaren, som kämpar för att hålla sig kvar på presidentposten. Många kräver hans avgång med anledning av en pågående korruptionsskandal.
Temers förtroendesiffror har rasat samtidigt som han kämpar med att stoppa demonstrationerna som pågår i flera brasilianska städer.
Det är inte bara presidenten som har varit indragen i korruptionsskandaler utan också medlemmar i hans regering, kongressledare och framstående medlemmar av domarkåren.

Brasilien, IT
2017-37 11
"Brasiliansk mans ID stulet"
När ryssar skapade Facebookprofiler av falska amerikaner för att påverka det amerikanska valet 2016 lyckades de hitta på namn och biografiska detaljer. Men det behövdes också foton.
En brasiliansk mans familjefotografier användes för att koka ihop profilen "Melvin Redick" som började sprida rysk propaganda på Facebook och Twitter.
En läsare såg bilderna och kände igen sin svärsom, Charles Davis Costacurta. För honom tycks hans roll i Rysslands informationskrig ha blivit en tuff lektion i hur oskyddat privatlivet är i vårtidmed sociela medier.

Brasilien, Samhälle, Handel
2017-37 26-29
"Storföretag har gjort brasilianarna beroende av skräpmat"
Godis och chokladkakori en livsmedelsbutik i Sao Paulo i maj 2017. Över hela världen är nu fler människor överviktiga än underviktiga. Samtidigt säger forskare att den växande tillgängligheten till kaloririka, näringsfattiga livsmedel genererar en ny typ av undernäring, där fler människorär både överviktiga och undernärda.

Brasilien
2017-39 20-21
"Rika brasilianska byråkrater ser åtstramningspolitiken som ett svek"
Brasilia börjar efter sextio år förlora sin charm. Lyxjakterna trafikerar naturligtvis fortfarande Lago do Paranoá, och de berömda mosernistiska byggnaderna som utsmyckar "De tre makternas torg" och departementsesplanaden är lika praktfulla som alltid. Men vad har hänt med det så kallade tåget till lyckan? Det närmar sig sitt slut.
President Temer håller på att avveckla allt detta för att försöka minska den ökänt uppsvällda byråkratin. Dussintals statliga tillgångar ska auktioneras ut i enlighet med ett nyttprivatiseringsprogram.

Brasilien
2018-05 22-23
"Copacabana - en glädjesymbol för Brasilien. Men nu även symbol för landets hemlösa"
Före sommaren ville alla tro att Rio skulle bli 2000-talets Barcelona.
Efter sommar-OS 2016 tredubblades i stället antalet registrerade hemlösa. OS blev till misär i stället för framgång. Ökningen har gjort Rios ökända klyfta mellan rika och fattiga ännu mer påtaglig, något som har skapat konflikter.
Många har tagit sig till Copacabana eftersom de fick höra att det var det bästa stället när det gäller att få pengar och mat från folket. Ett minst sagt falskt rykte. Copacabana stranden börjar nu bli ett slumområde.
sidans topp