Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Asien, allmänt och övriga länder     

96-22 s 22-23    Aktuell artikel
"I Asien är det pojkar som gäller"
I länder som Kina, Indien, Sydkorea och Taiwan är förhållandet mellan pojkar och flickor från 106 - 114 mot 100. I västvärlden 100:100. Det saknas miljoner med flickor. Selektiv abort och sämre förhållanden efter födseln för flickor är orsaken. Men även mord och övergivande.

96-32 s 16-17
"Var finns fast mark?"
Översvämningarna blir alltmer kostsamma för varje år - men skyll inte bara på vädret. Det kan vara landets snabba utveckling som förvärrar det hela som att hugga ner skogar och att låta "vatteninfrastrukturen" förfalla. Och ännu har inte säsongen nått sin höjdpunkt vad et gäller risk för nya översvämningar.

97-34 s 16-19
"Kinas försprång framför Indien växer"
När det gäller utbildning, hälsovård och levnadsstandard.
"Kinas relativa framgångar i jämförelse med Indien är en produkt av det grundläggande arbetet före reformepoken dvs före 1979".

97-37 s 21
"Maktbalansen mellan Kina och Japan är viktig för hela Asien"
ASEAN-länderna diskuterar hur de ska kunna balanser de båda stormakterna i regionen.

98-1/2 s 31
"Asiens ekonomier tvingas till reformer"
Japans och Sydkoreas ekonomier står inför smärtsamma omvälvningar de kommande åren, men har goda chanser att gå stärkta ur krisen. Marknaderna för utländskt kapital måste öppnas, statens inflytande minskas.

98-06 s 24-26
"Vem tar ledningen i Asien?"
Asiens ekonomiska kris föranleder en del av människorna där att ompröva sina politiska ståndpunkter. Alla svaren finns dock inte i väst.
Idag är kanske Michel Camdessus, IMF:s chef den starke mannen som bl a fått Indonesiens Suharto att skriva ett förödmjukande avtal (för han och hans mycket priviligierade familj). Är detta en form av nykolonialism från industriländernas sida?
Nu visar det sig att det aldrig i verkligheten har funnits speciella "asiatiska värden", sättet att bedriva affärer har tvärtom varit helt olika från Tokyo till Hongkong. Det enda som varit samma är att ekonomierna är slutna och att personliga relationer betytt mer än att följa lagar och avtal. (det som händer i Sydostasien idag är därför något som på sikt gör dessa ekonomier starkare och till svårare konkurrenter för USA och EU).

98-10 s 17
"I Centralasien växer oron för fundamentalismens utbredning"
Efter kommunismens sammanbrott blev det åter tillåtet att utöva religion i de f d sovjetiska republikerna. Islam har gamla rötter i Centralasien och där fyller fundamentalismen nu ett andligt tomrum. Den eufori som drabbade ledarna inför religionsfriheten har nu dämpats av rädslan att fundamentalismen ska sprida sig. De betraktas i dag t ex i Uzbekistan som regimmotståndare.

98-21 s 20-21
"Talibanskräcken sprider sig i Centralasien"
Allt sedan de fundamentalistiska talibanerna erövrade den afghanska huvudstaden Kabul sprider sig rädslan för islamisterna längs den forna Sovjetunionens sydliga gräns. de auktoritära regeringarna i Uzbekistan och Tadzjikistan skyddar sina gränser med ständigt nya militära förstärkningar och med ryssarnas hjälp. Talibanerna hotar med att ta makten också där.

98-27 s 11
"Europa har svårt att leva upp till sitt ansvar"
Det finns ingen som kan fatta snabba beslut. Som t e x att stödja yenen som USA gjorde. Santer, EU-Kommissionens ordförande har inget mandat att lägga sig i sådana saker.

98-29 s 26-27
"Mongolerna söker sina efternamn"
Två miljoner människor letar efter efternamn, som gick förlorade under sovjettiden.
USSR förstörde allt som var historia i Mongoliet. Familjenamnen förbjöds för att inte stammen skulle bli starkare än "kommunen". Sen 1990 är det annorlunda. Där Stalin stod staty står nu Djingis Khan. Nu ska alla ha efternamn. Men vem kommer ihåg var farfarsfar hette?

98-32 s 9-10
"Blod och pengar"
Striderna under det långvariga inbördeskriget i Sri Lanka har kostat ca 55000 människor livet. Självmorden i landet under krigsåren är fler. Kriget är - kortsynt och kortsiktigt - fördelaktigt för landets ekonomi, både statens och den svarta marknadens. 400000 nya jobb har tillkommit. Många har fått anställning som soldater, privata vakter eller alla de som förser armén med förnödenheter.

99-14 s 24-25
"Bara fred kan sätta punkt för Sri Lankas lidande"
Två decenniers inbördeskrig har varit förödande. Ett ändlöst uppror har krävt sin tribut av landets psyke. Ingenstans har kriget inverkat mer fördärvligt på en nations dagliga liv. Antalet män har halverats flera gånger. De dör i kriget eller flyr till andra länder för att slippa delta.

99-18/19 s 19-20
"Nepal är maoisternas högborg"
I Nepal utkämpas ett blodigt "folkkrig" mot staten och de rika jordägarna.
I maj ska parlamentet väljas. Maoisterna hotar med våld mot alla som inte bojkottar valet. Till den 15 januari då parlamentet upplöstes var det marxist-leninistiska partiet i koalition med kongresspartiet. Partiledaren Bhattarai kräver att kungens privilegier avskaffas och att man fryser relationerna med det hegemonistiska Indien. Deras gerilla består av 2000 personer med hemmagjorda vapen. Våldet lamstår turismen i detta hippieparadis med sin legendariska huvudstad Katmandu.

2000-4 s 22-24
"Konflikterna i södra Asien måste tas på allvar"
Europa skulle göra klokt i att ägna mer uppmärksamhet åt de risker som hänger samman med olika konflikthärdar i den avlägsna region som omfattar inte bara Indien, Pakistan och Afghanistan utan också deras grannländer.
I alla Sydasiens konflikthärdar finns en islamisk komponent. Tyngdpunkten i den islamska kulturkretsen flyttas från arabländerna till Sydasien. Det finns krav sedan länge på en separat pashtunsk stat som ska omfatta Afghanistan och nordvästra Pakistan. I det senare landet har militären makten påverkade av radikalt religiöst tankegods. I Indien har man problem med de s k frihetskämparna i Kashmir vilka snarare är muslimer från Pakistan eller Afghanistan än militanta indier.
En avsikt med artikeln är att får "väst" att stödja Indien i Asien och inte ta avstånd bara därför att Indien varit allierad till USSR.
2000-10 s 18-21
"Krisernas Asien är farligt nära en urladdning"
Kina eftersträvar världsinflytande, kärnvapenmakterna Pakistan och Indien skapar instabilitet i världsdelen, Indonesien riskerar att implodera, Nordkorea är oberäkneligt: Asien börjar mer och mer att likna en krisregion. och inte ens USA förmår stävja konflikterna.
Kina hotar åter Taiwan inför det landets presidentval. Det antyds också ett kärnvapenhot mot USA. Det stalinistiska Nordkorea hotar också med kärnvapen. Med hänsyn till detta har Japan inlett en intensiv militär upprustning. Det instabila läget i Indonesien inger stor oro.
Asiaterna har ännu inte någon gemensam säkerhetsstruktur 55 år efter andra världskrigets slut. Det enda gemensamma i regionen är önskan om en snabb ekonomisk utveckling. När USSR upplöstes började gamla motsättningar komma upp till ytan.

2000-24 s 18-19
"Vems kupp var det?
Fijis nationella parlament är störtat av den lokale affärsmannen George Speight. Regeringen togs som gisslan. Landets militär svarade med att införa undantagstillstånd. Den har givit efter för många av rebellernas krav men är nu oeniga om vem som bör styra landet.

2000-27 s 17-18
"Stormvarning i södra Stilla Havet"
Uppblossande våld och stamrivalitet hotar de f d kolonierna i Melanesien. Det började på Fiji för två månader sedan som dittills varit ett mönster av multietnisk demokrati- I dag vill landets indiska minoritet fly därifrån. Orsaken är den maktgalne affärsmannen George Speight. Hela regionen från Östtimor till Nya Zeeland har förvandlats till ett instabilitetsfält. Melanesien söker sig tillbaka till sina rötter och de är att "härska med träpåken" som idag är ett gevär. Det är våldet som legitimerar den politiska makten. PÅ Solomonöarna har malaiternas milis, inspirerade av Speight, tagit landets premiärminister som gisslan. Nästa kris kan komma på Papua Nya Guinéa, självständigt sedan 25 år.

2000-28 s 17
"Kuppledaren undertecknade ett avtal"
Speight skrev under en uppgörelse enligt vilken han ska frige gisslan i utbyte mot att landets multietniska demokrati elimineras. Och att han och hans kumpaner får immunitet.

2000-42 s 16
"Centralasien försöker avvärja det islamistiska hotet"
De 5 f d sovjetstaterna, Kazakstan, Kirgisien, Tadzjikistan, Armenien och Vitryssland försöker nu finna former för att försvara sig det islamistiska hotet. Dessa anses dessutom vara lierade med narkotikahandlare från Afghanistan som försörjer den europeiska marknaden.

2000-50 s 22-23
"Asiens unga demokratier sätts på prov"
Tre asiatiska presidenter är just nu föremål för hårda angrepp. Krav på att de ska avgå, ställas inför riksrätt eller helt enkelt avsättas bemöts med argument för att allt måste ske enligt respektive lands författning. Nu protesterar åter Manilaborna men nu är det för att avsätta president Estrada misstänkt för att ha tagit emot stora mutor från spelsyndikaten. I Taiwan har en oppositionella partikoalition lanserat en kampanj mot president Chen p g a hans beslut att avbryta ett kärnkraftsbygge. I Indonesien hotar oppositionella parlamentariker att ställa president Wahid inför rätta p g a hans ledarskapsstil och påstådda inblandning i två politiska skandaler.
De som kräver sina ledares avgång betraktar sina ansträngningar som ett bevis på politisk mognad i Asiens demokratier.

2001-20/21 s 24-25
"Centralasien gör sig redo för den årliga våroffensiven"
Uzbekistan och Kirgisien befarar anfall från islamiska rebeller som finansieras av Afghanistan och vars mål är att bilda en islamisk stat på territorier som tillhör Centralasiens länder. Den tilltagande spänningen ger Ryssland en möjlighet att stärka sin närvaro i ett område där dess inflytande har minskat i takt med att de nu suveräna republikerna har öppnat sig mot väst.

2001-23 s 18-19
"Palatsmassaker skakar Nepal"
Efter omskakande händelser med flera dödsoffer i det kungliga palatset har Nepal på mindre än en vecka bytt kung två gånger. Kung Birendra och flera medlemmar i hans familj miste livet under mystiska omständigheter. Kungens son Dipendra uppges ha varit gärningsmannen. Han försökte sedan ta sitt eget liv och lyckades efter några dagar. Då hade han redan utropats som sin fars efterträdare på tronen. När han dog efterträddes han i sin tur av sin farbror Gyrandera. Den mycket instabila situationen kommer mycket olägligt för regeringen som misstänks för korruption och den maoistiska gerillan vinner anhängare på landsbygden.

2001-23 s 18
"Monarkin är kärnan i många av Asiens länder"
Respekten för monarkin är fortfarande mycket stor i Asien trots att många av länderna där har moderniserats ekonomiskt, socialt och politiskt. I länder som har genomlevt omvälvande händelser på senare tid har kungen

2001-26 s 18-19
"Landssorg förlamar Nepal"
Nepals ekonomi som är överdrivet beroende av turism och hjälp från utlandet och tillståndet i grannlandet Indien har blivit ännu mer sårbar efter massakern på 10 medlemmar av den kungliga familjen i början av juni. Människorna har inte börjat arbeta ännu, de sörjer som i chock. Den stora turistströmmen har tagit sina regeringars råd att undvika Nepal på allvar.

2001-38 s 9-11
"Terrorismen har bytt ansikte"
Sedan Sovjetunionens undergång har det etablerats nya former av terrorism, som inte bygger på en gemensam politisk ideologi eller har stöd hos breda massor. Den har berövats det ideologiska och materiella stöd som tidigare lämnades av Sovjet. Relativt små grupper och enskilda personer agerar självständigt men är ofta knutna till något internationellt nätverk. Deras mål är till skillnad från 1970-talets vänsterterrorism och den tredje världens befrielserörelser, mycket svåra att definiera. Dess centrum är Centralasien, en region som på grund av religiös fanatism, långvariga inbördeskrig och god tillgång på vapen och pengar tack vare narkotikahandeln är en ideal grogrund för terrorism.

2001-39 s 6-9
"Den ständiga häxdansen i Centralasien"
Talibanerna har ställt till problem överallt i grannländerna, och nu har hämndens stund kommit. Inget land i världen har så få vänner som Afghanistan. I dag är det bara Pakistan som har diplomatiska kontakter. Landet är en bas för export av terrorism på global nivå. Talibanerna har inrättat en strikt islamisk stat med sharialag. Offentliga avrättningar hör till vardagen.
Pakistan har bundit ris åt den egna ryggen genom att använda sig av talibanerna och deras träningsläger för att få soldater och terrorister till kriget mot Indien i Kashmir.
Av de fem f d sovjetrepublikerna är Uzbekistan islamisternas främsta måltavla. Den farligaste gerillaorganisationen i Centralasien är Uzbekistans islamiska rörelse (IMU). Den har hjälpt talibanerna att slåss mot den afghanska oppositionen Norra Alliansen.

2002-08 s 19
"Speight fick dödsdom"
Ledaren för kuppen i Fiji i maj, 2000, dömdes i söndag till döden sedan han erkänt sig skyldig till landsförräderi i högsta domstolen. I maj 2000 störtades Fijis nationella parlament av den lokale affärsmannen George Speight. Regeringen togs då som gisslan. Landets militär svarade med att införa undantagstillstånd.

Maldiverna
2004-36 s 23-24
"Oro i paradiset"
Kravaller i semesterparadiset Maldiverna. Den i exil fördrivna oppositionen kräver reformer, och president Gayoom svarar med att införa undantagstillstånd. Maldiverna ligger i Indiska Oceanen. 1192 öar sträcker sig från ekvatorn 76 mil norrut. Turisterna möts av ett paradis och märker inte att den islamiska republiken kokar. Den styrs av president Mamoon Abdul Gayoom som näst sultanen i Brunei är den ledare som innehaft makten i ett asiatiskt land allra längst. Diktatorn håller sig kvar vid makten med våld och egennyttiga lagar. Medborgerliga rättigheter? Politiska partier? Sådant finns inte för landets 287000 invånare.

2005-46 18-20
"De fattiga och de rika"
Asiens länder har haft en snabb ekonomisk tillväxt i 25 år. Hur kommer det sig då att hälften av världsdelens invånare måste klara sig på två dollar per dag eller mindre? I Asien finns fler undernärda människor, fler sluminvånare utan tillgång till sanitära bekvämligheter och rinnande vatten än någon annanstans på jorden. 70 % av världens fattiga - 700 miljoner bor i Asien. 1,9 miljoner asiater lever på eller under fattigdomsgränsen, betydligt fler än i Afrika. Allra flest fattiga har Indien, 300 miljoner. Här är kontrasterna mellan rika och fattiga störst. Så är det också i Kina vars krig mot fattigdomen avslöjar klyftorna. Landsbygden är fattig och invånarna i kuststäderna rika.
Ett annat asiatiskt fenomen är den snabba urbaniseringen - just därför att inkomster är större där. Men många upptäcker att stadsmiljön är öppet fientlig. Ofta hamnar de i slumområden.
Denna vecka har APEC sitt årliga toppmöte. Årets värd är Sydkoreas president Roh Moo Hyun. Han menar att frihandel och öppna marknader förvärrar fattigdomen i stället för tvärt om. Många frihandelsanhängare uppfattar hans uttalanden som hädiska. Nästa månads handelstoppmöte i Hongkong kan bli ett slag mellan rika länder som stöder WHOs nästa liberaliseringsfas som omfattar finansiella tjänster och utvecklingsländerna som kräver att USA, Japan och EU eliminerar sina generösa jordbruksstöd.

2005-49 s 16-18
"EU inspirerar Asien att bygga en union"
På det östasiatiska toppmötet i början av nästa vecka kommer man att diskutera etableringen av en gemensam marknad och, på sikt, en gemensam valuta. Är det realistiska mål eller en önskedröm? Ostasiatiska toppmötet (EAS) samlar företrädare från ASEANs 10 länder plus Kina, Japan och Sydkorea, de så kallade 10+3, samt representanter från Australien, Nya Zeeland och Indien. ASEAN plus tre omfattar en tredjedel av världens befolkning och en fjärdedel av dess BNP. Den interregionala handeln svarar för över 50 % av den totala. Skillnaderna i inkomst är 100:1. Där finns robusta demokratier, kommunistkapitalistiska hybrider och en efterbliven militärdiktatur.

2005-51 s 18
"USA fick inte vara med"
Det regionala föreningslivet blomstrar i planeringen inför "det asiatiska århundradet". I anslutning till ASEANs årliga toppmöte hölls också det första ostasiatiska toppmötet med 16 stater som planerar ett större förbund som kommer att representera halva jordens befolkning. EAS samlar företrädare från ASEANs 10 länder plus Kina, Japan och Sydkorea, de så kallade 10+3, samt representanter från Australien, Nya Zeeland och Indien. För första gången sedan andra världskriget kommer USA att lämnas helt utanför en regional samarbetsorganisation.

2006-49 s 21
Militären i Fiji tog på tisdagen kontroll över landet och tvingade parlamentet att upplösa sig. Premiärministern Qarase hade tidigare meddelat att han satt u husarrest men inte tänkte avgå frivilligt. Militärchefen Bainimarama har flera gånger hotat att störta Qarases regering som blev omvald i maj i år för ytterligare 5 år.
Fiji har haft tre kupper sedan 1987. Fiji Times.

2006-51 s 11-12
"Asiens unga demokratier har det motigt"
En kupp i Thailand, en hårt ansatt regering i Manila, misslynne i Söul - 2006 börjar likna ett annus horribilis i Asien. Varför är regeringarna där så bräckliga?
På Filippinerna har president Arroyo försökt ändra författningen så att hon kan sitta kvar vid makten (och pengarna) då hennes mandat löper ut 2010. Under 2006 har vidare militären störtat en vald regering i Bangkok. I Sydkorea och Taiwan har två ungdomliga regenter misslyckats och fått se sina popularitetssiffror dala hastigt. Det har gått 20 år sedan demokrativågen efter det kalla kriget drog fram genom Asien. Varför är regionens omvända demokratier så svaga? Den ekonomiska tillväxten är snabb men klyftorna i samhället växer. Med detta följer brottslighet, politisk oro och sämre offentlig service. De asiatiska demokratierna förblir svaga och sårbara tills ledarna i regionen förmår inta en mindre egoistisk attityd till sina roller som att berika allierade och straffa motståndare.

2007-18 s 23-24
"Bhutan lär sig rösta"
Kung Jigme Wangchuck har meddelat att han kommer att abdikera och har gett order om att parlamentsval ska äga rum nästa år. Kungen hoppas att detta ska öka den "nationella bruttolyckan" som inkluderar kriterier som jämlikhet, gott styre och harmoni med naturen. Det lilla buddistiska landet Bhutan är sedan länge ett totalt slutet kungarike i Himalaya. Landet är fattigt men har en stor naturtillgång i form av vattnet som strömmar ner för Himalaya. Nu ska vattenkraft börja exporteras till Indien.
Bhutan är ett mycket ordentligt land med ordning och reda. Landet har gjort stora framsteg i fråga om minskad barnadödlighet och utbildning åt fler barn.

2007-25 s 22
"Lade näsan i blöt"
Fijis militäre ledare har utvisat Nya Zeelands toppdiplomat Michael Green på ön därför att han "blandade sig i Fijis affärer". Nya Zeelands premiärminister, Helen Clark, kallar utvisningen "skamlig" och varnar för att hennes land kommer att skärpa de sanktioner som infördes efter det att Commodore Frank Banimiarama tog makten i december i fjol genom en militärkupp. Läs vidare.

2008-14 s 22-24
"Populismen byts ut mot pragmatismen i Ostasien"
Nya ledare prioriterar ekonomisk tillväxt framför ideologi. Asiaterna väljer ledare som utlovar en återgång till den gamla goda tiden med snabb tillväxt, trygga jobb och social rörlighet. I Sydkorea valdes i december i fjol Hyundais före detta ordförande Lee Myung-bak. 8 mars led regeringspartiet sin värsta förlust på fyra decennier mot en oppositionell kandidat som koncentrerade sig på praktiska frågor. Den 22 mars sparkade väljarna i Taiwan ut en idealistisk nationalist och valde Ma Ying-jeou som lovade att förbättra de ekonomiska banden till Kina.
De nyvalda är för det mesta förnuftiga konservativa personer som tror på en liten stat, frihandel och diversifierade utvecklingsstrategier. De vill ha hög tillväxt så att de inte blir förbisprungna av andra länder.
I Thailand har väljarna brutit en cykel av kupper som började på 1960-talet. 14 månader efter det att generalerna avsatt premiärminister Thaksin Shinawatra är hans allierade åter vid makten.

2008-28 s 15-17
"De demokratiska reglerna sätt ur spel"
Det är lite oroligt i Asiens nya demokratier vilket visar att det är svårt att bli av ned gamla ovanor. Det gemensamma för Sydkorea, Thailand och Indien är bristen på demokratisk mognad. Sydkorea och Taiwan har haft demokrati i bara 20 år, Thailand i 35 och Indien i 60. Ovanor som uppstod under tidigare perioder med auktoritärt eller militärt styre är seglivade. Korrupt, mycket personliga, ledardominerade, vinnaren-tar-allt-politik lever kvar och förvandlar varje politiska tvistefråga till en kamp för överlevnad. Asiens ledare fruktar också vedergällning i händelse av valförlust, vilket ibland inspirerar dem till desperata åtgärder. Att tvingas in i en oppositionell roll kan betyda kraftigt minskad inkomst - plus eventuella problem med rättsväsendet. Korruptionen gör makten intressantare på många sätt. Ämbeten i länder som i Indien kan vara extremt lönsamma. Den gör att ledarna har svårt att lämna ifrån sig sina ämbeten på ett värdigt sätt.

2009-34 s 16-18
"Asiens anmärkningsvärda återhämtning"
De fyra asiatiska tillväxtländer som rapporterat BNP- siffror för andra kvartalet 2009 (Kina, Indonesien, Sydkorea och Singapore) har sett en tillväxt på över 10 % på årsbasis. Även det trögare Japan verk återhämta sig snabbare än jämbördiga västländer. Sammanräknat verkar att Asien i tillväxt växa med mer än 5 % i år medan de gamla G 7-länderna riskerat att sänka sin BNP med 3,5 %. Den inhemska konsumtionen har ökat rejält igen på grund av de finanspolitiska stimulansåtgärderna i regionen blev mer omfattande och har fått verkan snabbare än i väst. Låg skuldsättning i den privata sektorn har gjort hushållen och företagen långt mer benägna att spendera de statliga bidragen. De asiatiska bankerna var också i bättre form än de västerländska. I reda pengar kommer ökningen av konsumtionen i Asien i år mer än väl att täcka konsumtionsminskningen i USA och eurozonen. Denna förflyttning av konsumtionen kommer att bidra till att världsekonomin finner en ny balans.

2010-44 s 27-28
"Mekongfloden är illa ute"
Utbyggnaden av kraftverk och dammar i Mekongfloden sår missämja och skadar miljön. Från källan på den tibetanska högplatån flyter Mekong genom Yunnanprovinsen i Kina, Burma, Thailand, Laos, Kambodja och Vietnam innan den ringer ut i Kinesiska havet. Kina vill nästan fördubbla vattenkraftens kapacitet till minst 300 gigawatt till 2020 genom att bygga fyra nya dammar i Mekong. Projekten får ödesdigra följder för Kambodja och Vietnam varnar kritiker. Längre ned längs floden planerar andra länder egna projekt. Det kommunistiska Laos har föreslagit tio kraftverksdammar i själva Mekong. Planen är att Laos ska exportera elektricitet.

2010-48 s 18-19
"Framåt marsch"
I många av Asiens länder får militären allt större inflytande. Detta underblåser kapprustningen i hela regionen. Några av regionens historiskt sett mest instabila och aggressiva stater blir allt mer militariserade och deras militärer får mer och mer inflytande. När länder som Pakistan, Kina och Nordkorea militariserar känner sig de demokratiska staterna tvingade att göra detsamma. Malaysia har nyligen lagt ut en miljard dollar på nya ubåtar, Indonesiens armé ska köpa nio skvadroner jaktflygplan, Thailand har fördubblat försvarsbudgeten från 2,4 till nästan 4,8 miljarder dollar om året. Även Indien, Sydkorea och till och med Taiwan rustar upp.

2011-32 s 8-9
"Irritation i Asien när finansoron sprider sig"
Oron på världens finansmarknader visade inga tecken på att lägga sig under tisdagen. Investerarna fortsatte sälja av sina aktier till förmån för traditionella säkra kort som guld och amerikanska statspapper, vilket ledde till fortsatt nedgång på de asiatiska börserna.
Återigen valde alltså investerarna att bortse från att de asiatiska ekonomierna - med undantag för Japan - faktiskt är vid god hälsa, med tillväxtnivåer långt över dem i väst och skuldsättningsnivåer som ligger långt under de flesta traditionella I-länders.
I förra veckan såg sig Japan tvunget att intervenera på valutamarknaderna för att försvaga yenen mot dollarn, i ett försök att understödja exporten. USA är Japans främsta exportland.
Australiens premiärminister Julia Gillard var vid en pressutfrågning mer positiv: Australiens ekonomi har blomstrat på senare tid som en följd av Kinas ekonomiska styrka, vilken lett till att landets import av australiensisk järnmalm, koppar och andra råvaror ökat kraftigt.

Maldiverna
2012-06 s 31
"Diktatorn är tillbaka"
I 30 år styrde han semesterparadiset Maldiverna tills han förlorade makten i landets första fria val. Men nu är diktatorn Maumoon Abdul Gayoom tillbaka igen. Han tros ligga bakom statskuppen för att par dagar sedan. Kuppen i Male sätter tillfälligt punkt för en månadslång maktkamp i detta lilla land, där allt är tillåtet på semesterorterna och turistmålen men där strikta islamiska seder gäller utanför lyxoaserna.

Maldiverna
2012-08 s 26-27
"Bakom lyx och glitter pågår kampen för demokrati"
Maldiverna som består av 1200 öar i Indiska oceanen är Sydasiens rikaste land och har 400 000 invånare. 2008 höll landet sina första demokratiska val och den karismatiske aktivisten Mohamed Nasheed installerades som president. Då började situationen i Maldiverna att förbättras. Men sedan Mohamed Nasheed för en dryg vecka sedan lämnade sin post i vad han själv betecknar som en kupp, har regeringen bjudit in representanter för det tidigare diktatorskapet. Många människor fruktar nu att landets utveckling till en demokrati går till spillo. Många andra länder är också oroade på grund av Maldivernas läge nära piratspäckade farleder och en fruktan för att islamister ska få fotfäste på Maldiverna. Den nye presidenten, Mohammed Waheed Hassan, svor in nya medlemmar i sin regering, däribland ledare för den forna diktatorn Maumoon Abdul Gayooms parti. Denne styrde Maldiverna i 30 år. Nu ska landets lagar hålla sig strikt till islamiska lärosatser.
Landet är ett paradis för turisterna men dåligt för alla invånare som är motståndare till islamiseringen.

Maldiverna
2013-36 s 22
"Presidentval kan bli nystart"
President Mohamed Nasheed avsattes för en tid sedan då han låtit arrestera en domare med anknytning till mäktiga politiska familjer. I februari slog rasande upploppsmakare till i protest mot avsättningen. Men nu ska det bli ett nytt presidentval i september. Nasheeds demokratiska parti (MDP) anser att hälften av de 240 000 väljarna kommer att rösta på honom. Hans väljare är unga, välutbildade och proffsiga, hans tre rivaler litar sig därmed på röster från atollerna, från de äldre och för de mindra utbildade.
Rivalernas främsta hopp är att tvinga Nasheed till en andra valomgång senare i september.
Och så blev det, Nasheed fick "bara" cirka 45 %.
Läs mer här: " Nasheed fails to win majority, forcing run-off in Maldives election
http://www.upi.com/Top_News/World-News/2013/09/07/Nasheed-fails-to-win-majority-forcing-run-off-in-Maldives-election/UPI-47291378579895/?spt=hs&or=tn

2013-36 s 23
"Höjd havsnivå hotar dränka öarna"
Ledarna för Stilla havsnationerna samlades för några dagar sedan i Majuro som är huvudstad på Marshallöarna. De samlades för det första årliga mötet med Pacific Islands Forum (PIF).
Värden, president Christopher Loeak, har samlat stöd för en "Majurodeklaration" om klimatförändringen. Han hävdar att hans land, en grupp på 29 lågt liggande atoller och korallöar med 54 000 invånare, är särskilt sårbart för en höjning av havsytan. Han säger också att månader av allvarlig torka i den norra delen av Marshallöarna och högre tidvatten än tidigare har brutit igenom havsvallar och orsakade översvämning på Majuros flygfält i juni. Han menar att det är resultatet av den globala uppvärmningen.
Alla landets öar ligger bara några få meter över havsytan och kan uppslukas av en höjning av oceanens yta.
Att identifiera orsaken till havsytans höjning är inte enkelt. Väder mönstret El Niño kan orsaka översvämningar och torka över hela regionen. Tektoniska kontinentalplattor kan också ligga bakom förändringarna.

2014-47 s 24-26
"Stillahavsregionens tid är nu"
Under amerikansk ledning har Stillahavsregionen blivit världshandelns motor. Men den fortsatta framgången är beroende av om regionens länder väljer att lösa sina konflikter med diplomati och inte med våld.
Japans ekonomiska makt må ha nått sin topp för 25 år sedan, men den bidrog med konkurrenskraft till Stillahavsområdet där nu USA och Kina tävlar med varandra om titeln som världens största ekonomi. Alla de tre Stillahavsnationerna handlar energiskt med varandra. Samtidigt har handeln också ökat i de mest avlägsna delarna av Stillahavsnationerna. Sedan 1970-talet har handeln över Stilla havet överskridit handeln över Atlanten.
De 21 ekonomierna inom APEC, Asien- Stillahavsregionens ekonomiska samarbete, står för nästan hälften av den globala handeln. Där har en häpnadsväckande välståndsökning skett.

Asien
2016-22 16-17
"Försvarsutgifter prioriteras och ökas"
Den globala försvarsindustrin har siktat in sig på Asien, där länderna från Australien till Vietnam, uppgraderar och införskaffar allt från ubåtar till stridsflygplan i och med att kina utvidgar sin militära räckvidd.
En stor del av de ökade försvarsutgifterna i Asien går till flyg och marin kapacitet, till följd av Kinas anspråk i Östkinesiska havet, där landet kräver öar som Japan kämpar om, och i Sydkinesiska sjön, där dess landåtervinningsprogram skrämt andra länder.
Kinas växande makt, som innefattar landets modernisering av militären, innebär att Kinas politik och åtgärder kommer att ha en stor inverkan på stabiliteten i Indo-Stillahavsregionen, enligt Australiens försvarsdoktrin.


sidans topp