Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 10

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10

Uruguay ratar inte en vän för en annan

Rivalerna George Bush och Hugo Chávez åkte samtidigt på PR-resor i Latinamerika. Detta gynnade i första hand länderna som tog emot dem.

I Montevideo är det förgångna nutid. I den uruguayanska huvudstaden förfaller Art-decóhusen och bankpalatsen, som vittnar om den tid när staden fortfarande var hjärtat i ”Sydamerikas Schweiz”.
Köttexporten under de båda världskrigen gjorde Argentinas lillasyster på andra sidan Rio de la Plata rikt, men idag drar smutsiga och trasiga barn genom gatorna och samlar på avfall.
Men bakom den designade fasaden till det statliga telekommunikationsbolaget Antel arbetar numera ambitiösa, unga människor med en rad olika framtidsprojekt: med supermodern mjukvara skall de göra Uruguay till ett högteknologiskt centrum, och i presidentpalatset, som sedan två år tillbaka är i händerna på vänstern, försöker socialisten Tabaré Vázquez hitta en plats på världsscenen för Sydamerikas näst minsta stat.

Chansen att han lyckas är för ögonblicket ganska god. Både USAs president George Bush, som väldigt gärna vill ha vänner i Latinamerika, och Bushs ihärdige motståndare, Hugo Chávez, har nämligen rest runt i regionen för att skaffa sig allierade.
Vid ett tillfälle var det nära att de båda ledarna möttes. Under det gångna veckoslutet, när Bush och Vázquez satt i möte vid Rio de la Platas strand, hälsade den oljedollarstinne Chávez på hos Argentinas president, Nestor Kirchner, på andra sidan viken. Kampen om regionens själar pågår för fullt.
Det lilla Uruguay ligger mitt emellan intressesfärerna, och president Vázquez, som är läkare, använder en listig taktik.
Till skillnad från sin företrädare, som orienterade sig mot USA, lovade Vázquez efter sitt tillträde att i första hand arbeta för bättre relationer med Uruguays partners i handelsblocket Mercosur. Han ville ha närmare samarbete med vänsterregeringarna i Argentina och Brasilien och bemödade sig om att placera flera av handelsalliansens institutioner i Montevideo, bl a det gemensamma parlamentet. I Montevideo kan man nu tala om ett latinamerikanskt Bryssel, som skall locka till sig både byråkrater och turister.

Men de båda grannländerna och allierade i Mercosur har, enligt regeringen i Montevideo, lämnat Uruguay i sticket. Argentina är upprört över Uruguays planer på stora cellulosafabriker vid den gemensamma gränsfloden och blockerar därför sedan flera månader transittrafiken till Uruguay. Brasiliens president Lula da Silva vägrar att medla mellan grannländerna.
Därför välkomnade Uruguay att Venezuela anslöt sig till Mercosur förra sommaren. Chávez har öppet försökt erövra den uruguayanska regeringens gunst genom att lova att leverera olja i 25 år på mycket förmånliga villkor. Han kommer också att investera 500 miljoner dollar i ett raffinaderi i Uruguay, och den planerade gasledningen mellan Caracas och Buenos Aires kommer att passera genom Uruguay.
USA vill inte vara sämre än Caracas och erbjuder också lockbeten. Stödet till den uruguayanska militären har återupptagits efter att ha suspenderats 2003 på grund av Uruguays vägran att ge att amerikanska medborgare immunitet inför den internationella brottmålsdomstolen.
I en arbetarstadsdel i Montevideo byggs också just nu ett sjukhus och en tandläkarklinik med amerikanska pengar.

Bushs mål är att få Uruguay att ställa sig på USAs sida och ta avstånd från de länder, som stöder Chávez ”bolivariska alternativ för Amerika”.
Med sin kampanj för ”2000-talets socialism” på USAs bakgård är den venezolanske ledaren den största utmaningen för USA sedan den sandinistiska revolutionen i Nicaragua.
Bushs regering lyckades inte vinna gehör för planerna på en frihandelszon, som sträckte sig från Alaska till Eldslandet, och nu försöker Washington i stället knyta partners till sig med bilaterala avtal. Ett sådant avtal är med Uruguay.
New Yorks restauranter kommer i fortsättningen att servera ännu mer av de uruguayanska producenternas finaste kött – samtidigt blir det svårare för Argentinas producenter att exportera sitt kött.

Det bilaterala avtalet mellan USA och Uruguay har emellertid väckt en het debatt bland Vázquez politiska partners och sympatisörer, som numera anger tonen i Montevideo. Bland dem finns nämligen också de f d Tupamarosrebellerna, som på 1960- och 1970-talen attackerade banker och stormarknader och delade ut bytet till de fattiga.
De överlevde militärdiktaturen och många av dem satt i fängelse i många år. Nu sitter de i regeringen, och de trakteras inte alls av tanken på att sluta avtal med supermakten i norr.
Vázquez socialminister, Marina Arismendi, f d generalsekretare i kommunistpartiet, har öppet kritiserat USAs president och sagt att ”han företräder allt det avskyvärda, mordiska och krigshetsande i hela världen”.
Även Uruguays grannar betraktar närmandet till USA med skepsis. För att skapa försoning mellan Vázquez och Mercosur reste Brasiliens statschef, Lula da Silva, till Montevideo bara några dagar före Bushs besök. Mercosur står inför valet att antingen förlora grundarmedlemmen Uruguay eller att luckra upp paktens grundavtal så att separata handelsavtal kan tillåtas.
När två parter bråkar gläder sig den tredje: Tabaré Vázquez är mycket skicklig på att navigera mellan Chávez antiimperialistiska massrevolution och USAs ekonomiska imperium. För den erfarne cancerläkaren Vázquez är det en dygd att pröva alla kurer, som kan ge resultat.
HELENE ZUBER
Montevideo
© 2007 TEMPUS/Der Spiegel