Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

USA 1996-98  1999-2005

USA, sammanfattningar av artiklar om USA som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus 1996-98. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

96-23 s 18-19
"Barry tar Gud till hjälp i arbetet"
Borgmästaren i Washington, Marion Barry, som tidigare har dömts för drogmissbruk, uppträder allt underligare. hans vänner tycker att det är dags för honom att dra sig tillbaka.
Huvudstaden har många problem: mord, ekonomin i botten, korruption och nepotism. Men Barry hänvisar bara till sin närhet till Gud som står på hans sida.

 96-23 s 20
"Europa är ett varnande exempel"
Apropå minimilöner som kongressen i USA nu godkänt. Kohl vet att har man en gång infört sociala förmåner så är de nästan omöjliga att dra in hur goda skälen därtill ändå skulle vara.

 96-25 s 3-4
"Abort, rasfrågor och skatter splittrar republikanerna"
Det är många saker Bob Dole måste ta itu med och hitta en medelväg som kan ena alla republikaner: Abortfrågan och kvotering (kvinnor och ras). Också mellan budgetbalanserare och spenderare.

 96-25 s 4
"Striden om Vita Huset avgörs i Kalifornien"
Kaliforniens 54 elektorsröster kommer att avgöra presidentvalet.

 96-25 s 5-7
"Den amerikanska Södern brinner igen"
Många svarta kyrkor bränns ner. Men är det säker att det är vita som ligger bakom dåden? Kanske försäkringsbedrägerier? Många befarar att Ku Kux Klan är på frammarsch igen. Eller en ny undergrupp, de Kristna Riddarna.

96-25 s 7-8
"Kvinnorna på frammarsch"
Både som anställd och egen företagare i USA har kvinnan fått det bättre än tidigare och hennes ekonomiska makt har vuxit markant.
En klart större andel kvinnor yrkesarbetar och hennes inkomster ökar (1973-1993). Även det kvinnliga företagandet ökar snabbare än männens.
Männen känner sig hotade av framgångarna.

96-25 s 8
"USA har flest fattiga barn"
20 % av barnen lever i fattigdom. Australien, Kanada, Irland och Israel har siffror över 10 %. En bärande orsak är att barnen växer upp i en familj med bara en förälder.

96-26 s 9
"Början till slutet för Clinton?"
Tre skandaler i vilka både presidenten och hans hustru figurerar. Gemensamt är att regeringsmakten använts för att skydda politiska vänner för rättvisan och för att undersöka och hota politiska motståndare. Dock verkar det som om de olyckliga avslöjandena bara stärker presidentens förtroende hos väljarkåren.

96-26 s 10-11
"Clinton brukar rida ut stormarna"
Demokraterna försöker få republikanernas Whitewaterundersökning att framstå som valpartisk.

96-26 s 10
"Whitewateraffären"

96-33 s 6-7
"Washington tvår sina händer"
Fler beslut har fattats i år med konsekvenser för många.
De garanterade statliga socialbidragen upphör. Man begränsar möjligheterna för invandrare och sänker matbidragen. "Överhuvudet" i varje familj med socialbidrag måste hitta ett arbete inom 2 år annars försvinner bidraget. Ingen kan få mer socialbidrag i hela livet än vad som motsvarar 5 års bidrag. Höjning av minimilönen från 4,25 till 5,15 $ i timmen.
(en mycket intressant artikel)

96-34 s 10-11
"Dole är en man utan vänner"
Långt efter presidenten i opinionsmätningarna och sedd med misstro av sitt eget parti går Dole in i valkampanjens slutspurt.
Han var fattig men oerhört ambitiös. Blev 1968 senator i Kansas och kom 1971 i partiets styrelse, 1985 ledare för dess parlamentsgrupp.
Dole försöker närma sig den politiska mitten medan hans delegater är militant höger: förbud mot abort men full frihet för att bära vapen.

 96-34 s 12
"Varför valde Dole Kemp?"
Han är yngre, atletisk, bra talare, har det som Dole saknar.

96-35 s 12
"Al Gores tid kommer på 2000-talet"
Han är den moderna Internet-teknokraten för det nya århundradet men har behöver lära mer empati av Clinton.

 96-35 s 13-14
"Clintons vän var osynlig, men inte oskyldig"
Clintons viktige rådgivare Dick Morris har fått lämna sin post efter att länge ha informerat en prostituerad om sina samtal med presidenten.

96-38 s 11-14
"Vilken Clinton efterträder Clinton?"
Han har Presenterat sin vision om framtiden i Amerika, först i en ny bok och sedan på demokraternas partikongress. Översatt till praktisk politik förefaller hans vision ganska blygsam.
Måttligheten överskuggar allt. Han har haft tre bromsar: vald av få, republikanernas makt i Kongressen samt den federala budgetens gränser.
Under hans tid har budgetunderskottet halverats, 10 miljoner nya jobb tillkommit, arbetslösheten sjunkit från 7,1 till 5,4 %, ekonomin har vuxit och inflationen hållits i schack. Fattigdomsindex är det lägsta på nästan 30 år!!
Clinton "full av fyrtitalisternas självgodhet"?

96-38 s 14
"USA dämpar tonen mot Saddam"
Eftersom Saddam har gjort "rätt" uttalanden föredrar USA att ligga lågt för närvarande.

96-41 s 13
"Clinton och Dole på upploppet"
De har känt varandra länge, respekterar varandra men är varken vänner eller fiender. Dole har för tillfället 111 elektorsröster, Clinton har 412!

96-41 s 13
"Presidenten tog hem segern"
TV-debatt mellan de två huvudkandidaterna, 51-40 före och 54-41 efter för Clinton.

96-44 s 7-8
"USA väljer inte bara president"
Republikanerna tycks ha givit upp hoppet att få Dole till president. Nu gäller det att hindra att Clinton får en kongress med demokratisk majoritet. Det hålls nämligen också val till senaten och till representanthuset.

96-44 s 8
"Clinton bryter ny mark"
För första gången sedan 1974 utmanar en demokratisk kandidat delstaten Virginia. Går Clinton mot en jordskredsseger?

96-44 s 9
"Liddy gör vad hon kan"
Doles fru gör sin egen kampanj.

96-45 s 3-6
"Viljan att vinna gav Clinton segern"
Redan i sin regeringsdeklaration i januari besegrade Clinton republikanernas kandidat. Den linjen höll hans kampanjledare hela vägen ut utan att vika. Clinton slapp också primärvalskampanjerna med Dole hade många konkurrenter att besegra.

96-45 s 4-5
"Installationsceremonin planeras långt före valet"
När Clinton ska svära eden på nytt den 20 januari. Kommer att kosta över 25 miljoner US$ och nära en miljon människor blir inblandade.

96-45 s 6
"Var står Clinton i fråga om...?"
...abort, balanserad budget, brottslighet, droger, utbildning etc.

96-47 s 17
"Newt Gingrich blir USAs tredje mäktigaste man"
Han är kongressens talman och Clintons främsta motspelare.

96-48 s 3-6
"USA behövs vare sig vi vill det eller inte"
Världens utan tvivel ledande makt. Ses med både hopp och oro av andra länder.
Latinamerikanerna känner sig idag missförstådda och bortglömda.! Man vill ha en positiv syn på och förståelse för den kontinentens speciella problem.
Andra viktiga relationer som USA har är med Kina, de gamla trogna vännerna i Europa (här det framför allt synen på Natos utvidgning mot Ryssland som är viktig.)
USAs viktigaste bidrag till världen är att få saker och ting gjorda.

96-48 s 6-7
"USAs förhållande till Asien har stabiliserats"
APECs årliga toppmöte. Clintons besök hos Kina, Japan och Sydkorea,

96-48 s 7-8
"USAs veto kritiseras som maktmissbruk"
I Säkerhetsrådet blockerar USA omval av FNs generalsekreterare. Egypten kritiserar.

96-50 s 21-22
"Madeleine Albright, en mycket politisk diplomat"
Tidigare USAs FN-ambassadör. "En tuff och modig dam". Hon är "en flykting från det totalitära systemet" sedan hon som flicka tvingats fly från Tjeckoslovakien från både nazister och kommunister. "Om jag vore diktator någonstans i världen skulle jag bäva".

97-1/2 s 6-7
"Var finns visionerna?"
Clintons nya utrikespolitiska rådgivningsgrupp är politiskt välvald, men man får inte glömma att det ibland behövs lite fantasi också - och just nu verkar det finnas ett sådant behov. Det kalla kriget är slut. En ny kurs måste stakas ut.
T ex måste Japan och Tysklands bli permanenta medlemmar i FNs säkerhetsråd.
De nya ekonomiska stormakterna måste inlemmas. Bara Bill Clinton själv kan klara detta.

97-3 s 20-21
"Al Gore gör sig redo för huvudrollen"
Clinton och vicepresidenten Al Gore har idag tre mål gemensamma: att undvika etiketten "liberal", balansera budgeten och få Gore vald till president.

97-04 s 7-8
"Clinton ser framåt, men i vaga ordalag"
Nu är han installerade igen, som århundradets sista president. Den ekonomiska utvecklingen under hand 4 års period är strålande: 8 miljoner fler jobb, sänkning av arbetslösheten, av budgetunderskottet och av inflationen . Ökning av BNP: 10,5 % på 4 år.

97-05 s 23-26
"Amerikanerna som styr sig själva"
Alla amerikaner värnar om friheten. Somliga vill inte ens ha en regering. Deras röster har på senare tid blivit mer högljudda, och det är inte lätt att skilja de oönskade frihetsyttringarna från de mest hedervärda.
Vildmarken lockar regimkritiska rebeller. Mest hatar man begränsningar i rätten att köpa alkohol, tobak och skjutvapen. De bygger ofta upp stora vapenförråd.
De vördar den amerikanska grundlagen som de vill tolka på sitt eget sätt.

97-09 s 21
"Lake är tuffare än man tror"
Den välklädda Tony Lake är presidentens kandidat till chefsposten för CIA. Han ser ut som en försynt pappersvändare men innerst inne gillar han hårda tag.
Men först måste han korsförhöras av republikanerna. De hyser tvivel på att han är hederlig och tror att hans förmenta blyghet är skydd för en bedragare.

97-12 s 12
"Clinton och Jeltsin i närkamp"
Utrikesministrarna förbereder mötet i Helsingfors om Natos eventuella utvidgning österut ända in i Rysslands grannstater.

97-12 s 13-14
"Clinton satsar mer på utlandet"
Europa: tre resor t o m juli månad. Inför Natos toppmöte i juli. Om hur man integrerar Europa militärt utan att reta Jeltsin.
Afrika: Hillary Clinton på rundresa till många afrikanska länder.
Asien: Dit reser vicepresidenten Al Gore. Mest för att stärka relationerna med Kina.
Mexiko: Clintons första officiella besök och sedan en rundtur till latinamerikanska länder.
I juni är Clinton värd för ett G7 möte.

97-14 s 8-9
"Al Gores Kinaresa gav magert resultat"
Stora kontakt tecknades med amerikanska företag men ingen lättnad när det gäller politiska fångar eller Kinas vapenexport till Iran eller en minskning av handelshinder för amerikanska varor uppnåddes.

97-21 s 25-26
"Albright trivs som fisken i vattnet"
USAs nya kvinnliga utrikesminister.
En arbetsnarkoman med snabb och spetsfundig och ofta skarp tunga. Hon älskar att vara populär (Verkar vara en typisk motivator - Krokodil med skarp svans och stor käft). Många anser att hon reagerar för snabbt.

97-22 s 25-27
"Tredje världen breder ut sig i USA"
I indianreservaten märks inget ekonomiskt uppsving och Clintons socialhjälpsreformer skapar allt större elände för den amerikanska urbefolkningen.
Utanför reservatet går den amerikanska jobbmaskinen för högvarv. Arbetslösa hittar nya jobb och miljonärerna skaffar sig nya miljoner. I reservaten är arbetslösheten dock 88 %. Men "de passar inte för 40 timmars arbetsvecka" säger de. Då får man "betala med sin själ, sitt liv och sin familj". (Reservatindianer = Europas zigenare?)

97-23 s 23
"Clinton är inte immun mot sexåtal"

Paula Jones en f d statligt anställd i Arkansas påstår att Clinton antastade henne på ett hotellrum 1991, han ville ha sex och hon avvisade honom. Högsta Domstolen i USA har nu fastställd att Clinton inte är immun mot sådana åtal.

97-25 s 15-16
"Skandalernas USA"
Watergate och Whitewater har föga gemensamt"
En resumé av Watergateskandalen. Inbrottet i det demokratiska partiets nationella högkvarter 1972. Det första tydliga exemplet på Nixonadministrationens lögnaktighet och maktmissbruk. Allt detta bidrog till att skapa en misstänksamhet mot presidentämbetet. Idag finkammar man allt.

97-26 s 8-10
"USAs ekonomi är i god form... och det är Robert Rubin också"
Inför G8 mötet i Denver kan man slå fast att USAs ekonomi är den bästa på en hel generation, den lägsta arbetslösheten på 24 år. Mycket beroende på samarbetet mellan finansminister Rubin och riksbankschef Greenspan.
(eller är det inte helt enkelt så att USA alltid haft ett utmärkt recept för att ordna bra ekonomi och välstånd (åtminstone för de flitiga) men under många decennier starkt hämmades av kostnaderna för det kalla kriget - dvs för den enorma insats USA tog på sig för att stoppa kommunismens utbredning i världen. Århundradets insats och hjältedåd!)
Var konjunkturcyklarna en produkt av industrisamhället? Slipper vi uppleva dem i framtiden? (precis som naturligtvis socialismen var en produkt av industrisamhället)

97-30 s 13-14
"Tillbaka till sydstaterna"
Trots de smärtsamma minnena flyttar USAs svarta tillbaka till de stater där deras förfäder var slavar.
Mellan 1940 och 1970 flyttade 5 miljoner svarta från Södern. Nu flyttar de tillbaka. Livet i norr börjar bli outhärdligt. Luften är bättre i Mississippi och de svarta har börjat göra sig gällande där. Atlanta är de svartas Mecka.

97-33 s 12-14
"CIA berättar en del av sanningen"
Nu kommer allt mer av CIAs och Pentagons hemligstämplade dokument ut i dagsljuset. Men öppenheten satt långt inne. Det kalla krigets slut har minskat behovet av att hemligstämpla. 1995 sekretessklassificerades 3, 6 miljoner handlingar (10 år tidigare 15 miljoner). Clinton har beslutat att alla papper äldre än 25 år ska offentliggöras. Bara CIA har 166 miljoner sidor.

97-35 s 22
"USA misstänks bryta mot nedrustningsavtal"
En hemlig rapport som har läckt ut avslöjar att USAs vapenprogram är avsevärt större än under det kalla krigets höjdpunkt trots att det idag finns ett flertal avtal om vapenbegränsning. Man anser att USA bedriver forskning som syftar till att utöka både kapaciteten och precisionen hos nästa generation kärnvapen.

97-37 s 14-18
"Den sista supermakten(del 1)"
Amerika solar sig i glansen.
Ingen stat i modern tid har haft en så själv klar världsledande ställning som USA. USA FÖRFOGAR ÖVER DEN STÖRSTA MILITÄRA OCH EKONOMISKA MAKTEN OCH DOMINERAR inom framtidsindustrierna. USA sticker knappast under stol med sin överlägsenhet. Under Clintons ämbetsperiod har underskotten i budgeten kraftigt sänkts liksom skatterna och arbetslösheten är rekordlåg.
"Aldrig i modern tid har ett land haft ett så stort politiskt och kommersiellt inflytande på resten av världen som USA har idag. Många anser att USA visar "arroganta supermaktsfasoner".

97-35 s 18-19
"Dream Team"
President Clinton, filmregissören Spielberg och datorgeniet Gates, tre män som skapat omvärldens bild av Amerika och som arbetar nära tillsammans på hemmaplan. De är ett drömlag, en lycklig symbios mellan makt och framgång.

97-38 s 24-27
"Den sista supermakten(del 2)"
Det som är bra för USA är bra för världen... tycker amerikanerna.
Övertygelsen om att Amerika är frihetens vagga på jorden är fast förankrad hos amerikanerna. Huruvida man ska nöja sig med att säkra friheten hemma eller gå ut i världen och försöka sprida den är en tvistefråga.

97-40 s 20
"En hjärtesak"
President Clinton erinrar sig angående händelsen i Little Rock för 40 år sedan då nio skolbarn trotsade nationalgardet för att ta sig in på den rassegregerade skolan. USA är idag ett bättre land tack vare det som hände då.

97-43 s 15
"Vita huset anklagas för ändringar i videoband"
Ordföranden i den kongresskommitté som undersöker om det begåtts olagligheter vid Clintons insamlande av kampanjmedel påstår att vissa band redigerats! Vita Huset har tagit 7 månader på sig att "hitta" banden.

97-46 s 12-13
"USA beskylls för bufflighet"
Den amerikanska ångvälten kör över resten av världen. "Aldrig förr har ett land dominerat som idag". Europa ogillar framför allt två saker: de lagar som förbjuder andra länder att handla med Kuba, respektive Libyen och Iran, samt att det bara finns en reservvaluta i världen, dollarn. Men där kan redan euron spela en viktig roll.
Även Storbritannien klagar på att USA inte betalar sin FN-skuld, inte ökar sitt bistånd till fattiga länder och inte skriver under ett förbud mot landminor.

97-49 s 19
"USA ställer krav på sina bidragstagare"
Max 5 år med bidrag. Många delstater kräver dessutom att man har arbete eller aktivt söker jobb för att få bidrag. Många är ensamboende mödrar som behöver stöd och arbete.
Många har utbildats och fått jobb, t ex som gatsopare. Men hälften återstår. Har denna halva verkligen tillräcklig kompetens för att arbeta?

98-1/2 s 12-14
"Clintons sista chans"
Det finns ett slöhetstillstånd under Clintons andra presidentperiod. Washingtons inflytande minskar. Amerika har fred med världen och välståndet växer på hemmaplan. USA är fortfarande världens enda supermakt. Vägen till information, kredit och makt går mer och mer via Internet. Internet ökar samtidigt den amerikanska kulturens och ekonomins räckvidd. 90 % av trafiken är på engelska. 80 % av alla hemsidor finns i USA.

98-05 s 14-15
"Cirkusen i Washington skadar alla"
Tonen i den allmänna debatten blir allt råare. Clinton sägs ha haft en affär med Paula Jones och en annan med Gennifer Flowers. Monica Lewinsky anses han ha tubbat till mened.
Historien har börjat leva sitt eget liv. Det är de stora nyhetskanalerna ständiga behov av nyheter för att fylla sina sändningstider och konkurrera med varandra.
(Kanske är det så att det är slut på möjligheten för vissa enskilda personer att framstå som stora ledare med hög moralisk och intellektuell status - egenskaper som de naturligtvis aldrig haft, de har varit som folk är mest - framför allt Internet avslöjar alltmer detta - som vanligt är USA först! Bra eller dåligt? Dåligt på kort sikt kanske men säkert bra och demokratiskt på lång sikt En annan typ av politiskt system är säkert på väg).

98-05 s 14-15
"Vita Huset rustar för krig"
(Jag trodde det var mot Saddam) Nej mot anklagelserna mot Clinton. Hillary står i spetsen för ett antal rådgivare som hastigt kallats in. Det finns två möjliga strategier, antingen förneka anklagelserna eller bagatellisera dem och vädja till förståelse från den amerikanska allmänheten.

98-07 s 3-4
"Reagan lade grunden till den amerikansak boomen"
Balanserad budget och sjunkande arbetslöshet: är USA världens ekonomiska förebild? Framför allt för det tröga Europa. Det var Reagan som knäckte facket (det är vägen till välstånd åtminstone för medelklassen).
Färre socialbidragstagare än 1970.

98-07 s 4
"Clinton och Blair går hand i hand mot 2000-talet"
Clinton har utnämnt Blair till ledaren i arbetet med att skapa ett nytt Europa!!

98-20 9-10
"Greenspan har fingret på avtryckaren"
Den amerikanske centralbankens chef Alan Greenspan har ett problem: det finn inget bra sätt att sticka hål på USAs uppblåsta finansmarknader. Många i det som motsvarar riksbanksfullmäktige vill dra till med höjda räntor för att strama åt "bubbelekonomin".

98-20 11
"Eftertänksam optimism bör råda"
Intervju med ekonomiprofessor Alan Blinder.
Centralbanken ska kontrollera inflation och sysselsättning - inte börsen. Euron kommer inte att mota bort dollarn.

98-20 12-13
"Starr fortsätter att belägra Vita Huset"
Den oberoende utredaren Kenneth Starr är fast besluten att bevisa att president Clinton inte respekterar amerikans lag.
Clintongate:
- Webster Hubell köps skattefuskaren ut för att hålla tyst?
- Monica Lewinsky
– Whitewater
- Filegate

98-22 s 14-15
"Blackpower bleknar"
De svarta i Los Angeles har traditionellt haft stor makt i staden. Men nya invandrargrupper hotar de svartas maktställning som bli alltmer urholkad. Latinamerikanerna tar över. De utgör idag 41 % av LA, vita är 37 %, svarta 10 % och asiater resten. Men maktförändringarna beror också på den alltmer arroganta attityd som den svarta ledningen intog allt eftersom deras makt stärktes!

98-23 s 17
"Clinton försvarar planerna på Kinaresa"
Republikanerna vill att Clinton väntar med sitt besök tills man rett ut om han fått kampanjbidrag som kunnat påverka hans beslut om en kinesisk raket. Det är det första besöket av en amerikansk president i Kina sedan Bush 1988 och de flesta menar dock att besöket är så viktigt att det inte kan uppskjutas.

98-25 s 16-17
"Globaliseringen växer misstro i USA"
USA har aldrig gått bättre. De allra flesta har aldrig haft högre välstånd. Arbetslösheten är rekordlåg. Och det är frihandeln och exporten som är motorn. Men många är rädda för att ökad konkurrens ändå kan få negativa följder för USA.

98-26 s 6-7
"Kina putsar på sin image"
President Clintons besök har föranlett en gigantisk propagandaoffensiv.
Kina vill sudda ut bilden av en obeveklig kommunistisk makt symboliserad av en ensam man mot stridsvagnar på himmelska fridens torg i Peking för nästan exakt 10 år sedan. Satsningen på nytt tänkande är större än kulturrevolutionen 1966-1976. Besöket i 13 miljonersstaden Shanghaj är höjdpunkten.

98-26 s 7
"Tidigare presidentbesök och hur de kom till"
Det första efter det kommunistiska maktövertagandet 1949 var Nixon 1971. Jimmy Carter 1978.
Reagans 6 symboliska dagar 1984 och George Bush 1989, några veckor innan massakern på studenterna.

98-26 s 8
"Clintons resa har symboliskt värde"
Kina visar nu en mer konstruktiv och utåtriktad attityd. Under resan kan diskuteras anslutning till WTO och kanske t o m G7. Men liberaliseringen måste då öka och de mänskliga rättigheterna bättre respekteras. Det är viktigt för Clinton att inrikes bevisa att hans "konstruktiva engagemangspolitik" mot Kina gett resultat.

98-26 s 9
"Fyra hot mot den amerikanska boomen"
Nästan allt är bra i USA idag men det kan också försvinna snabbt.
a) Protektionismen. Flera presidentkandidater kommer att vädja till väljarnas ignorans och xenofobi.
b) Överskottet. Skatteintäkterna ökade med 44 % mellan 93 och 97 (realt 30 %). Om inte skatterna sänks blir det staten som spenderar pengarna och staten gör det alltid på ett mer improduktivt sätt än privatpersoner.
c) Deflationen. Priserna sjunker på många varor. Ännu mer nu med den asiatiska krisen. Kan leda till krav på protektionism.
d) Misstag från centralbankens sida. Centralbanken tror inte på att USA nu är i en "guldålder" och vill gärna ta till räntehöjningar.

98-26 s 10-11
"Operation medvind"
Uppgifterna om att USA använde dödlig sarangas i Vietnamkriget mot amerikanska desertörer ifrågasätts. Nya vittnen från krigets dagar förnekar den chockerande historien och hävdar att det bara var tårgas som användes. Det var en CNN-reporter April Oliver som länge undersökt giftgasanvändningen i Vietnam som efter en intervju med dåvarande plutonchefen Buskirk gjorde avslöjandet. Buskirk som varit värsting och alkoholist säger att han förtryckt minnet i 24 år men sedan han blivit frälst och Jesus uppenbarat sig för honom återkom minnet. Oliver skrev en artikel i Times.
Newsweeks undersökning av källorna däremot pekar mer i riktning att det är påhitt eller att det möjligen handlat om en starkare form av tårgas som använts för att göra det möjligt att rädda soldater med helikopter.

98-27 s 16
"Clinton möblerar om i regeringen"
För att gjuta kraft i sitt utrikespolitiska team byter Clinton ut ett gammalt proffs mot ett annat. FN gör klokt i att se upp. Richard Holbrooke blev FN-ambassadör och Bill Richardson (fd FN-ambassadör) energiminister.

98-28 s 5-6
"Blair och Clinton slår ett slag för den tredje vägen"
Den strategin innebär att samla de vänsterregeringar som övergivit statligt ägande av storindustrin samt aggressiva skatte- och utgiftsprogram (till dessa länder hör sannerligen inte Sverige som därför får anses föra en sorts DDR-vänster linje). Den förespråkar fri konkurrens och fria marknader i kombination med statliga garantier till dem som inte klarar sig utan välfärdsstatens skyddsnät. Striden mellan fri företagsamhet och statlig socialism är ju nu avgjord! "Det är mitten-vänstern som har det intellektuella övertaget".

98-28 s 20
"Clinton är hemma igen"
De flesta anser att Clintons besök var lyckat men en del tycker att han gått för långt i sin sympati för president Jiang Zemin som snarare är en Brezjnev än en Gorbatjov.

98-29 s 9
"Clinton och Jeltsin planerar toppmöte i Moskva"
Clinton har accepterat en inbjudan fån Jeltsin att komma i september trots att den ryska duman ännu inte ratificerat START-2 avtalet.

98-31 s 15-16
"Är USAs ekonomi för kall, för het eller precis lagom?"
Den amerikanska riksbankens, Federal reserve, chef Alan Greenspan menade i sitt "halvårstal" att den stora efterfrågan av anställda, som gör att andelen som arbetar ständigt ökar, innebär en risk för inflationsdrivande lönekrav. Därför måste efterfrågan minska. På naturlig väg eller genom att höja räntan. Problem är också att handelsunderskottet ökat sedan Asienexporten minskat. Det är särskilt jordbruksexporten som minskat.
Detta är ena sidan, dvs att det finns en risk för en för "het" ekonomi. Men det finns också tendenser i motsatt riktning; krisen i Asien, GM-strejken osv.

98-31 s 22-23
"USAs spanskspråkiga får sämre förutsättningar"
Efter en folkomröstning i Kalifornien där medborgarna sade nej till spanska som undervisningsspråk minskar möjligheterna för invandrare söderifrån att skapa ett tvåspråkigt USA. 61 % röstade för att avskaffa den tvåspråkiga undervisningen för invandrarbarn - efter ca 30 år. Många spansktalande föräldrar röstade för en förändring. De tyckte att barnen lärde sig för litet engelska. Många talade en "spangelska". De kan bara få arbete i "tacostånden" p g a sin dåliga engelska. De som var mot förändringen använde ord dom "fördold rasism" och främlingsfientlighet (känns det igen?). Båda de politiska partierna var emot, lärarorganisationer, invandrareföreningar etc likadant, men folket själv var för. (Man skulle kanske få samma resultat i Sverige i en folkomröstning om en liknande fråga).

98-33 s 16
"I Houdinis fotspår"
Monica Lewinsky vittnade den 6 augusti och den 17:e måste Clinton göra det. Men han fyller sitt liv under tiden med andra saker till synes helt oberörd av hela affären. Han verkar stå fast vid sitt nekande.

98-33 s 17-18
"General Motors har lång väg kvar"
Att strejken är slut löser inte de mer djupgående problemen.
54 dagar strejk, kostade företaget 2,2 miljarder dollar. Det var inte mycket företaget uppnådde - och inte de anställda heller. Strejk löser aldrig produktionsproblem. Fortfarande har GM för många anställda, för många bilmodeller och för många fabriker.

98-34 s 3-4
"Presidentskapet blir sig aldrig mer likt"
President Clinton har vittnat inför en oberoende åtalsjury och erkänt att han haft sex med "den där kvinnan, fröken Lewinsky". Därmed erkände han också att han ljugit. Clintonskandalerna kanske inte får några juridiska konsekvenser, men de har gjort att framtida amerikanska presidenter får e besvärligare arbetssituation.
Vördnaden som normalt har riktats mot presidentämbetet har urholkats. Rådgivare och medarbetare har inte längre rätt att vägra vittna.

98-34 s 4-5
"Efterlyst!"
Bombattentaten vid de amerikanska ambassaderna i Kenya och Tanzania ifrågasätter säkerheten för amerikaner utomlands. Nu pågår en intensiv undersökning för att utröna vem eller vilka som ligger bakom dåden. En som misstänks för att vara hjärnan bakom attentaten är rik och berömd och har mäktiga vänner. Osama bin Laden. Han är VIP i Afghanistan, denna sudiska rikemansson som sitter på talibanledarens högra sida. Han utvisades ur Sudan (!!) efter stora påtryckningar 1996. Nu är det bara Afghanistan som ger honom skydd.

98-35 13
"Arabförbundet fördömer missilattackerna"
Protester mot missilangreppet mot Sudan som det anser handla om en civil läkemedelsfabrik. Samtidigt betonar Sudan att landet vill ha goda relationer med USA.

98-35 12-14
"USA förklarar krig mot terrorismen"
Den amerikanska regeringen har presenterat bevis som antyder eller t o m visar att Irak hade en koppling till den sudanesiska läkemedelsfabriken som förstördes av amerikanska kryssningsmissiler förra veckan. Man har i jordprover funnit kemiska substanser som bara existerar vid tillverkning av den dödliga nervgasen VX.
Den rike bin Laden har finansiella band till Sudans militär-industriella komplex och har intresse av att köpa kemiska vapen. Dessutom har han paramilitära träningsläger i Afghanistan. Det var dessa två fenomen som USA attackerade. Bin Laden är den tydligaste representanten för den internationella fundamentaliska islam.

98-35 14
"Sudan fick inte säkerhetsrådets stöd"
För kravet att FN skulle undersöka USAs missilattack mot Sudan.

98-38 3-4
"Han har syndat"
Världens mäktigaste man sitter i politisk tvångströja. Bill Clinton har låtit en ganska sjaskig privat affär explodera i en stor fråga om omdöme och lämplighet och han har skadat det amerikanska presidentämbetet för lång tid framåt.

98-38 4
"I skandalens kölvatten"
Väldigt många amerikaner oroar sig över det moraliska sönderfallet i samhället och pekar på vikten av att man visar respekt för det traditionells familjevärderingarna.
70 % a alla amerikaner anser att otrohet inte bör tolereras (det tycks vara 40-talisterna värderingar som ställs mot mera moderna "postindustriella". 50 % anser att presidenten bör vara ett föredöme. Många menar att "moral och heder inte hör ihop med politiken".

98-39 16-19
"Clinton, Lewinsky och Världen"
Clintons affär med Monica Lewinsky har fått stor uppmärksamhet i utlandet. I takt med att Clintons politiska bekymmer förvärras växer också oron i omvärlden för vilka konsekvenser detta får för den amerikanska utrikespolitiken.
a) Ryssland:
Landet ska nästa år betala 17 miljarder dollar på sin utlandsskuld. Detta är hälften av statens inkomster. Ryssland är oroade over att Clintons makt i USA minskar. Däremot är intresset för Lewinskyaffären liten.
b) Balkan:
Planet för kongressledamöter till valet i Bosnien blev nästan tomt. De hade andra saker att bevaka hemma istället. Utan USAs uppmärksamhet riskerar konflikterna i både Bosnien och Balkan att bli värre. (Det låter konstigt, de etniska albanerna "kräver" att en amerikansk diplomat arbetar för deras sak, bosniska diplomater "kräver" en "strid ström av besökare från Washington". USA måste också ha kvar sin militära styrka under många år, Vad är detta för "europeiska" länder, som kräver åratal av utländsk militär samtidigt som de ropar på självständighet!)
c)Mellanöstern:
En fortsatt fredsprocess mellan Israel och palestinierna kräver energiskt och aktivt stöd från USAs sida. Clinton har förlorat sitt inflytande. Palestinierna anser att Lewinsky är en Mossadagent.
d) Asien:
Både Japan och Sydkorea är beroende av USA för sin säkerhet. Japans premiärminister ska dessutom besöka USA denna vecka.
e) Latinamerika:
"När USA drabbas av förkylning nyser Latinamerika". Börsen föll direkt då Starr lämnade sin rapport till kongressen. I Mexiko som fått stor hjälp av Clinton förstår man inte hur man kan lägga ner så mycket tid och pengar på en "obetydlig struntaffär".

98-42 11
"USA ställer krav för bidrag till IMF"
Kongressen kräver en större öppenhet från IMFs sida när det gäller lån till regeringar innan den godkänner ett bidrag till IMF på 18 miljarder dollar!

98-42 12
"Amnestyrapport om övergrepp"
Avslöjanden om polisbrutalitet i USA i fängelserna som till största delen är fylld av minoriteter.

98-42 12-15
"Varför minskar brottsligheten i USA?
USAs sjunkande brottssiffror har tilldragit sig uppmärksamhet över hela världen. Polis och politiker vill ta åt sig äran och pekar på nolltolerans och extra resurser. Frågan är om inte demografiska och sociala faktorer spelar en minst lika stor roll.
Siffrorna för inbrott och bilstölder är läge än i Storbritannien och de skandinaviska länderna.
Polisiärt samhällsarbete är bra. Ut med poliserna på gatorna för att verka avskräckande och för att lära känna människorna i området.
Det är också viktigt att polisen renar i de egna leden, Ut med korruption.
Andra menar att den minskade brottsligheten beror på att alltfler sitter i fängelse.

98-43 25-27
"I terrorn fotspår"
USA sätter in väldiga resurser i jakten på Osama bin Laden och hans medhjälpare.
Männnen i CTC, centrat för terroristbekämpning i Lanley i Virginia, har i fyra år koncentrerat sig på Osama bin Laden. Den förmögne (arv på 200 miljoner dollar), landsflyktige saudiern har agenter som är statslösa terrorister. Bin Ladens första "dåd" var attentatet mot World Trade Center 1993.

98-45 20-21
"Populariteten gör USA sårbart"
Den amerikanska kulturen kan stjälas, manipuleras eller t o m vändas mot USA.
Det är det engelska språket som bär kulturen. Men det tala på olika sätt i många länder och är inte lika med USAs språk. en amerikanska kulturen associeras ofta med ungdom, frihet, pengar, gör det själv, allt är möjligt och stark självkänsla.

98-46 11-12
"Gränserna mellan USAs två stora partier börjar suddas ut"
Det långsiktiga resultatet av de amerikanska mellanårsvalen är att USAs två stora politiska partier på sikt kommer att bli mer enade än vad de har varit förr.
De ideologiska motsättningarna är oviktiga och det väljarna vill ha är politiker som "förmår hålla skatterna nere, upprätthålla lag och ordning och få saker och ting gjorda". Bara 37 % röstade i valet i USA som gav demokraterna 5 mer platser i kongressen och oförändrat läge i senaten. Men republikanerna dominerar fortfarande båda ställena. Clinton är åter demokraternas ledare.

98-46 12
"Lågt valdeltagande gynnade demokraterna"

98-46 13-14
"Rivaler in spe"
Demokraten Al Gore och republikanen George W Bush har mer gemensamt än vad de kanske vill erkänna. Om de spelar sina kort väl kommer de att mötas i striden om Vita Huset 2000.
Bush motsätter sig fri abort, är för dödsstraff och vill ha obligatorisk morgonbön i skolan. Gore vurmar för teknisk utveckling och miljöfrågor.

98-46 14
"Det ljusnar för Bill Clinton"
Republikanerna är mer försiktiga med att ropa på riksrätt efter förlusten i valet.

98-48 s 10-11
"USA intar en hårdare attityd i handelsfrågor"
Frågan om import och export väntas dominera amerikansk utrikespolitik under president Clintons återstående ämbetstid. Varför?
1. Amerikanarna börjar oroa sig över att USAs handelsunderskott växer. Importkonkurrensen ger amerikanska företag problem.
2. Fortfarande är efterfrågan på inhemska varor stor men oro finns att det blir en tillbakagång nästa år med arbetslöshet som en följd.
3. Det inhemska politiska klimatet blir markant mindra frihandelsvänligt

98-48 s 11
"Republikanerna driver saken till sin spets"
Representanthusets nya talman, Bob Livingstone, vill ha omröstning om Clinton ska ställas inför riksrätt eller ej.

98-49 s 15-16
"Årets politiska överraskning: Hillary Clinton"
USAs första dam förde fram viktiga frågor för att besegra privata sorger och bekymmer. Och hon fick sin belöning. Drottningalik på omslaget till Vogue. Hon är nyckeln till demokraternas märkliga framgångar i år.

98-49 s 16-17
"Är räntan för låg nu?"
En fråga till Alan Greenspan, ordföranden för USAs centralbank. Aktiemarknaden tar fortfarande glädjeskutt.

98-50 s 17-18
"Skyldig eller ej?"
Ibland kommer sanningen fram för sent. Minoriteter och fattiga diskrimineras i det amerikanska rättssystemet. En av sju av de som avrättas är oskyldiga. Sedan 1976 har 500 personer avrättats i USA. Men 77 % av alla amerikaner är för dödsstraff.