Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Mali

 Karta
 Info  L'Essor
Info Matin
  

Dessa sidor innehåller sammanfattningar av artiklar om Mali, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

Elfenbenskusten, Mali
98-27 s 21
"Fattiga luras till slavarbete"
Fattiga personer från Mali luras till farmer i Elfenbenskusten med löften om att bli jordbruksarbetare med fritt vivre och bra årslön. Men sedan låses de in och behandlas som slavar.

99-14 s 21-22
"Afrika inför demokrati på gräsrotsnivå"
Folket på landsbygden i det torra, karga Mali i västra Afrika förbereder sig för valet av lokala representanter.
(En mycket glättat skildring av hur demokratin har gått framåt i Afrika sedan 1991. Alla andra artiklar emotsäger ju detta)

2000-21/22 s 20-21
"Afrikas bättre hälft"
En lång rad bakslag genom åren har lärt biståndsarbetare i Afrika framför allt en sak, nämligen att den problemtyngda världsdelens framtid ligger i kvinnornas händer. Hjälpverksamheten blir lätt meningslös om inte kvinnorna ges en framträdande roll. Söder om Sahara svarar kvinnan för 80 % av familjens försörjning. De är "avelsmaskiner och jordbruksredskap".
En man i 35 års åldern i Mali leker med sin son. Hans båda fruar jobbar sig svettiga på åkern. (I dessa länder i Afrika arbetar inte mannen. Han är förman eller kung. Det vill han vara också i Sverige som "flykting". )

2002-21 s 19-20
"Malis bräckliga demokrati börjar få fotfäste"
10 år av demokratisering börjar ge resultat i ett av världens fattigaste länder. Sedan 10 år regerar Oumar Konare men nu måste han avgå. Hans efterträdare blir Amadou Touré som tar över makten den 8 juni. Det har alltid rått spänning mellan tuaregerna - nomader som härstammar från berber och araber - och songhaistammen och andra svarta stammar. Vad Konare gjorde var att lyckas förena folkslagen. Däremot har han inte lyckats angripa korruptionen i landet.

2002-41 s 19-20
"Smältdegeln spricker"
Om inbördeskrig bryter ut i Elfenbenskusten blir det en katastrof för hela regionen. Elfenbenskusten är Västafrikas rikaste land och närliggande länder är beroende av pengarna som kommer från de utländska gästarbetarna i landet. Om dessa arbetare nu måste resa hem igen blir alla grannländer lidande. För Burkina Faso och Mali vore detta en katastrof. President Ghabo skyller kuppmakarnas framgångar på stöd från Elfenbenskustens grannländer och beskyller utlänningarna i landet för att samarbeta med rebellerna.

2008-42 s 18-21
"Möjligheterna knackar på Afrikas dörr"
Mitt i den stora oron på världens marknader kan det hända att en förbisedd världsdel kan dra nytta av sin isolering. Trots de många problemen i några av de 48 länderna i Afrika söder om Sahara kan övriga glädjas åt ovanligt stora ekonomiska framsteg. I många år har tillväxten legat på cirka 5 %. Allt färre kommer att leva i fattigdom. Mycket av förändringen beror på investeringar från Asien, framför allt Kina och oljeländerna i Mellanöstern. Utländska investeringar och lån till Afrika ökade från 11 miljarder dollar 2000 till 53 år 2007.
Afrikas distans till västvärldens finansiella system kan nu vara en fördel eftersom utländskt ägande av bankerna är mycket litet. Däremot drabbas Afrika av lägre råvarupriser som på olja och mineral, mindre bistånd och mindre utländska investeringar.
Men det finns andra positiva faktorer: Flera nya länder vill få tillgång till oljan och mineralerna, EU och Indien står på kö, liksom Malaysia och USA. All denna uppmärksamhet leder till rikedomar men bara för några få. Afrikas länder styrs överlag illa och respekten för mänskliga rättigheter är låg. Detta är den främsta orsaken till att Afrika inte utvecklas stadigt mot större välstånd. Etiopien växte med 6,2 % 2007 och har haft fred i sju når, ändå riskerar människorna att drabbas av svält! Frågan är om Afrika lyckas överleva en kommande period med starkt sjunkande råvarupriser. Särskilt då höga sådana har gynnat en kraftig befolkningsökning. I Kenya föds fem barn per kvinna! I Etiopien ökar befolkningen med två miljoner varje år. Många afrikanska länder är fulla av frustrerade unga i slumområden och kåkstäder som inte har arbeten. I Nigeria bildar männen upproriska grupper som stjäl olja och kidnappar i stället för att arbeta.
De länder som gör de mest lovande framstegen är länder med små naturtillgångar. Exempel är Mali, Moçambique och Ghana. I dessa länder koncentrerar man sig på att utveckla den privata sektorn reducera korruptionen och regera klokt.

Mali
2009-44
"Mera militärhjälp till Mali"
USA utökar det militära stödet till Mali, enligt rapporter från amerikanska UD. Stödet är en hjälp till Malis kamp mot militanta i landets nordliga ökenområden. USA donerar fordon och kommunikationsutrustning till ett värde av 4,5 miljoner dollar.

2010-46 s 28-29
"Ingen rättvisa alls!"
Bomullsodlare i västra Afrika går miste om stora inkomster på grund av subventionerna som betalas ut till rivaliserande odlare i EU, USA, Kina och Indien. Organisationen FairTrade Foundation menar att USA, EU, Kina och Indien under de senaste åren har subventionerat sina bomullsodlare med sammanlagt 47 miljarder dollar vilket har pressat ner det globala priset för konkurrenter från framför allt västra Afrika. Fair Trades rapport koncentrerar sig på de så kallade Cotton 4, det vill säga Benin, Burkina Faso, Tchad och Mali. Ingenstans i världen framställs bomull så billigt som i dessa länder.

Mali
2011-46 s 24
Mali har 75000 tuareger i en befolkning på 15 miljoner. 2007-2009 var det tuareguppror, eldupphör medlades av Libyens president Muammar Gaddafi.
I november dödades minst 13 tuareger i strid mot nigeriska regeringsstyrkor. Mali är stabilare men president Amadou Touré avgår nästa år och valen blir sannolikt ganska stormiga. Intresset från den nya libyska regimen att stödja fortsatta investeringar i det maliska jordbruket är svagt. 

Afrika, Mali, terrorism
2011-50 s 24
"I Al-Qaidas våld"
Terrornätverket al-Qaida meddelade nyligen stolt att man har kidnappat fem européer i Mali. Två av dem är agenter för den franska underrättelsetjänsten enligt terroristerna. Al-Qaidas filial i Nordafrika har under årens lopp tagit många gissland som mestadels kommer från Europa eller USA. Al-Qaidas filial är en av terrornätverkets mest aktiva avdelningar. Dess högkvarter ligger i Algeriet.

Afrika, Mali, Senegal
2012-14 s 25-26
"Det tar tid att bygga en demokrati"
Allt fler afrikaner upptäcker att demokratin är värd att kämpa för.
Efter 50 års självständighet är vägen mot demokrati i denna region fortfarande lång.
I Senegal har makten nyligen överlämnas fredligt efter ett rättvist val. Den sittande presidenten Abdoulaye Wade lyckades inte behålla makten trots ihärdigt manövrerande. Han försökte ändra författningen för att lura till sig en ny mandatperiod. Senegal med sina långvariga traditioner av politiska val och respekt för reglerna har ofta lyfts fram som ett undantag i Afrika.
I Mali där demokratin hade relativ framgång i två decennier har nu denna sopats bort i en militärkupp för ett par veckor sedan. Den sittande presidenten Amadou Toumani Touré störtades av kuppledaren kapten Amadou Haya Sanogo. Touré tros ha hittat ett gömställe hos lojala anhängare.
Men trots det som hände i Mali har antalet kupper minskat stadigt sedan statskuppernas glansperiod på 1960- och 1970-talet.

2012-14 s 26
"Tuaregrebeller erövrar norra Mali"
Invånarna i norra Mali befarar det värsta när separatistiska rebeller stärker sitt grepp om strategiska städer och påbjuder strikta islamiska lagar. Invånarna i regionen är förtvivlade, kvinnorna vågar inte lämna sina hem och tillgången på mat och vatten minskar snabbt.
Tuaregrebellerna har i decennier kämpat för att bygga en oberoende stat, Axawad, i det resursrika Sahara. Nu har grupper med koppling till al-Qaida i Islamiska Maghreb (AQIM) blandat sig i "frihetskampen".
I huvudstaden Bamako i södra Mali råder kaos sedan kuppledare (CNRDR) störtade Amadou Tourès valda regering.

2012-18 s 30
"Fortsatt oro i Mali"
Soldater som är lojala mot den i mars avsatta presidenten försökte iscensätta en kontrakupp mot den styrande militärjuntan i början av veckan. Juntan tog makten 22 mars och störtade den demokratiskt valde presidenten samt satte punkt för 20 års demokrati. Militären har gripit ett antal oppositionella.

2012-20 s 12-14
"Katastrof i ökensanden"
I stora delar av Sahel söder om Sahara råder anarki. I Mali kämpar kuppmakare mot den förra regimens anhängare, och i norr har tuareger och islamister utropat en stat.
Det är inte bara Mali som har förvandlats till en häxkittel. Samma kaos råder i stora delar av regionen. Tuaregrebeller har i norra Mali utropat en egen stat kallad Azawad i samarbete med den islamistiska gruppen Ansar al-Din, som samarbetar nära med al-Qaida i Islamiska Maghreb. I stora landområden härskar banditgäng, som tjänar miljoner på kidnappningar och narkotika- och vapensmuggling. Ofta är det omöjligt att veta vem som är tuareg, terrorist eller bandit.
Det var just därför som maliska soldater lojala mot kapten Amadou Sanogo gjorde en kupp 21 mars mot den mångårige presidenten, Amadou Touré. De revolterade för att förbättra sin förtvivlade situation i kampen mot tuareger och islamister. Touré hade före kuppen beskyllt militären för "oduglighet i kampen mot den islamistiska terrorismen."
Men hittills har kuppmakarna bara uppnått motsatsen till vad de eftersträvade. Bara några få dagar efter det att Touré hade störtats, invaderade tuareger och Ansar al-Din-krigare städerna Gao och Timbuktu med terrängfordon och svarta fanor. De kontrollerar fortfarande dessa städer. I och med att den maliska statsmakten retirerade blev ett område i Sahara och Sahel, en yta fyra gånger så stor som Frankrike, helt oregerligt över en natt. Islamisterna rör sig sedan dess nästan obehindrat på en yta som sträcker sig från Tindouf i västra Algeriet till gränsen mellan Libyen och Tchad och i söder till norra Nigeria.

2012-21 s 30
"Tillfällig lösning förlängs"
Två månader efter militärkuppen i Mali är det politiska läget fortsatt oklart. Övergångspresident Traoré som i mitten av april svors in som interimsstatschef, fortsätter på sin post. Ecowas hade tidigare kommit överens med kuppmakarna bakom kapten Amadou Sanogo om att Traoré inom 40 dagar skulle organisera val. Men detta har inte varit möjligt att genomföra. Det är oklart när demokratiska val kan genomföras.

2012-24 s 15-16
"Övergreppet mot Timbuktu"
Den sägenomspunna staden Timbuktu i Mali är i händerna på islamiska fundamentalister, som är minst lika strikta och oförsonliga i sin tolkning av Islam som de afghanska talibanerna på sin tid.
Rebellerna som erövrade Timbuktu i norra Mali i april har infört strikt islamiskt styre, vilket har drivit många invånare på flykt och förändrat en plats som förut var en tolerant och lättsam stad som lockade turister från hela världen.
Stadens kvinnor måste numera täcka hela ansiktet; musik får inte spelas i radion; cigaretter rycks ur munnen på fotgängare som röker. Barer har rivits och svarta flaggor hänger överallt för att hedra Ansar Dine, Trons försvarare, den radikala islamistiska rörelse som kom från öknen och vände upp och ner på livet i Timbuktu.
Situationen sägs vara speciellt besvärlig för kvinnorna i Timbuktu. "Kvinnorna lever i ständig skräck," bekräftar Baba Aicha Kalil, en välkänd aktivist som fortfarande bor kvar i staden.
"De vill beslöja allt," säger Kalil, "De finns överallt, alltid med vapen i högsta hugg."

Mali, terrorism
2012-28 s 28-29
"Tuaregerna har tagit över norra Mali"
En väldig fristad har skapats för al-Qaidas afrikanska anhängare, genom den islamiska Maghreb (AQIM) i norra Malis kala ödemark, där tuaregseparatister som allierat sig med den extrema muslimska gerillan har skakat av sig beroendet av staten och utropat en oberoende islamisk stat. De förfogar över kraftfulla vapen som de kom över från Libyen under den höst då Moammar Gaddafi föll.
Afrikanska unionen har begärt att en FN-styrka ska skapas för att intervenera i Mali där militanta islamister och tuaregrebeller har förklarat norra delen av landet självständigt.
Tuaregstammarna i norra Mali skiljer sig etniskt från svarta afrikaner. De har länge strävat efter ett oberoende av den av svarta dominerade regeringen i Bamako. Nu har de utropat den islamska staten Azawad.

Mali, Afrika, Kultur
2012-28 s 29
"Världsarv i Mali hotas av Maktövertagare"
Islamister som kontrollerar den legendariska staden Timbuktu sedan tuaregerna tagit makten i norra Mali har börjat riva stadens märkliga mausoléer som UNESCO utsett till världsarv. Det är en kulturkatastrof. Staden har sexton sådana minnesmärken, rester över muslimska helgon.
Islamisterna anser att sådana minnesmärken handlar om avgudadyrkan. Andra muslimer ser dem som en del i islamisk gudstjänst. Timbuktu var ett centrum för islamistiska studier från 1400.talet till 1800-talet.

2012-33 s 30
"Demonstration kräver samlingsregering"
Malis premiärminister har kommit under press att bilda den samlingsregering sedan cirka 50 000 människor samlats i huvudstaden och krävt att något görs snart fem månader efter det att en militärkupp slungade landet in i kaos. Premiärministern är provisoriskt tillsatt. Västafrikanska ledare har satt den 10 augusti som sista dagen för en politisk övergång, särskilt som Malis kuppledare misslyckats att helt gripa makten.

2012-48 s 24-25
"Kan jihadisterna stoppas?
Hektisk diplomati och förberedelser för ett FN-uppbackat krig mot en falang av al-Qaida i Saharaöknen fortskrider med god fart.
De norra delarna av Mali ska räddas från islamistiska rebeller med kopplingar till al-Qaida. Samtidigt görs redan förhandlingstrevare för att lösgöra en av rebellgrupperna från dess allians med al-Qaida. FN:s grundplan är att afrikanska regeringar och trupper ska kombineras med västerländska muskler och expertis för att besegra rebellerna.
Diskussionerna går ut på att en styrka sätts samman av drygt 3 000 soldater ur Malis demoraliserade armé, omkring ytterligare 3 000 soldater från de andra fjorton länderna i ECOWAS, de västafrikanska staternas ekonomiska gemenskap, samt den regionala samling som ska leda striden.
Grunderna för insatserna är två, dels den förvärrade situationen för malierna i de norra delarna som lider under en skoningslös variant av sharialagar och dels rädslan för att islamister och al-Qaida ska bita sig fast så att området blir en fristad för terrorister.

2012-49 s 31
"Utvecklingen i Mali osäker"
Den snabba upplösningen av landet tenderar att göra det till en ny fristad och bas för internationell terrorism. Den norra delen håller på att utvecklas till en samlingspunkt för utländska jihadister och al-Qaida kämpar. Europeiska jihadister, särskilt i Tyskland, är på väg till Mali för bland annat utbildning. Dess rekryter kan utgöra en fara om de återvänder till Europa som sprängämnes- och vapenkunniga aktivister.

2013-1/2 s 28-29
"Lösensummorna hjälper Malis terrorister"
Många västländer betalar enorma summor till jihadisterna. De bekostar jihad - "det heliga kriget", som har lett till att förstärka kontrollen över norra Mali. Tio européer och tre algerier är tagna som gisslan.

Mali, Frankrike, terrorism
2013-03 s 12-13
"Frankrike har snäv tidsram för sitt ingripande I Mali"
Frankrikes utrikesminister har satt en tidsram för sitt lands militära ingripande i Mali och sagt att det "kommer att handla om några veckor". Frankrikes inblandning i Malis regerings kamp tyder på att den före detta kolonialmakten bestämt sig inte bara för att hindra rebellerna - som har band till Al-Qaeda - från att vinna terräng, men även för att förstöra deras stridsduglighet.
President Hollande är fast besluten att utrota dessa terrorister som hotar Malis säkerhet.
I september kommer FN att inleda ett uppdrg I Mali.

2013-04 s 23
"Biståndsarbetare lever farligt"
Blockerade vägar hindrar biståndsarbetaer att resa genom Mali. Av rädsla för att bli förväxlade med "fienden" vågar de inte heller använda bilar. Biståndet och hjälpen kommer ofta inte fram till sårade och nödställda flyktingar. För att dela ut livsmedel till undernärda barn måste de ta sig fram på mopeder eller gå till fots. Flera humanitära organisationer har återkallat alla personal och tvingats avbryta verksanheten I de mest utsatta områdena.

2013-06 s 16-17
Timbuktu slits sönder av etniska motsättningar"
Timbuktu firar segern över islamisterna, men hat och misstro delar stadens invånare. Rapporter om tortyr, hämndaktioner och plundringar tillhör vardagen.
Efter 20 år av fred mellan landets många etniska grupper star Mali inför en period av djupa etniska spänningar. Det finns nu risk för vedergällningar m

USA, Mali, Niger
2013-09 s 27
"USA skickar drönare till Malis grannland"
USA utvidgar väsentligt sina insatser i krisområdet i Mali och placerar ut drönare i grannlandet Niger till stöd för de franska trupperna med underrättelsearbete. Islamisterna har funnit en idealisk reträttplats i de extremt svårtillgänglia trakterna i norra Mali. Drönarna är obestyckade och ska bara leta upp var de islamistiska rebellerna i Mali befinner sig.
Afrika är ett av de viktigaste områdena för USA i kampen mot terrorism.
Bland de afrikanska trupperna utgör 2000 man från Tchad den största kontingenten.

Mali, Burkina Faso
2013-13 s 21
"Boskapen är ett problem i Malikonflikten"
Spänningarna ökar längs gränsen till Burkina Faso. Boskapsägare som flyr från Mali upplevs som ett hos av lokala bönder. Inget kan hindra dem, de får som flyktingar, skydd av internationella organisationer. Det stora inflödet av boskap sätter stor press på både land- och vattenresurser.

2013-24 s 22-23
"Timbuktus slavar befriades när islamisterna flydde"
Tuaregerna brukade överfalla Bella-samhällen och ta byborna som slavar. De fick arbeta utan ersättning som herdar, tjänare, saltarbetare och även som sexslavar. Men under perioder av svält eller andra ekonomiska kriser, har Bellafolket frivilligt inrättat sig i ett slaverisystem för att överleva. Idag har många medlemmar i Bellafolket assimilerats in i tuaregkulturen. De talar deras språk, Tamashek. Många kallar sig idag för "Svarta Tamashek".
Sakernas tillstånd förändrades efter en militärkupp i mars 2012. Islamisterna och al-Qaida ingrep och efter en vecka hade de fördrivit tuaregrebellerna.

2013-35 s 28-29
"För Malis nye president är korruptionen en stötesten"
Malis största fiende nu när man valt en ny president är inte de muslimska extremisterna i norr utan korruptionen och straffrihet på alla nivåer i samhället, men särskilt i toppskiktet, som har förstört armén, underminerat regeringsinstitutioner och fortsatt okontrollerat under den forna presidenten.
Den nye presidenten, Ibrahim Boubacar Keita, valdes genom en jordskredsseger (78%) i förra veckan och utlovade före valet "nolltolerans" för korruption.

Mali
2015-13 s 26-27
"Syd är syd, nord är nord, och aldrig mötas de två"
Efter de misslyckade fredssamtalen i Alger har Mali inte kommit närmarande någon lösning på de inhemska oroligheterna, som ofta förenklat beskrivs som en klyfta mellan nord och syd. Men striden handlar mer om ekonomiska intressen än om ideologi.
Historien om det moderna Mali kan vid första ögonblicket se ut som en kamp om herraväldet mellan den Bamako-baserade regeringen i landets södra delar och rebellgruppen i norr. Gång på gång har försöken att förhandla fram ett fredssamtal misslyckats. De senaste samtalen i Alger fick ett oklart slut för tvåveckor sedan vilket har befäst mönstret Rebellgrupperna är ointresserade av regeringens erbjudande om lokalt valda ledare, större representation för de etniska grupperna från norr i det nationella institutionern och en överföring av en tredjedel statens budgetintäkter till lokala myndigheter 2018. Den uppenbara splittringen mellan nord och syd gör att man gärna klassificerar krisen som en konfliket mellan centrum och perifiri, men verkligheten är mer komplex. Mest av allt handlar emellertid om pengar. Mindre om säkerhet.

Terrorism, Mali, Brottmålsdomstolen, Kultur
2015-41 19-20
"Internationella domstolen tar sig an kulturarvsbrott i Mali"
Åklagare har för första gången dragit en radikal islamist inför rätta i den Internationella brottmålsdomstolen. Han anklagas för att ha förstört antika religiösa monument när hans extremistgrupp invaderade Timbuktu i norra Mali 2012.
Han heter Ahmad al Faqi al Mahdi, är malisk medborgare och beskrivs som en "nitisk medlem" av Ansar Dine (ungefär "Trons försvarare"), en islamistgrupp med kopplingar till Al-qaida. I Timbuktu var han chef för den självutnämnda moralpolisen som verkade tillsammans med en nyinrättad islamistisk domstol.
Han åtalas för att ha lett attacker mot 10 religösa byggnader, däribland vördade helgedomar över islamiska filosofer och en antik moské. Alsa Dine såg till att byggnaderna förstördes eftersom de var exempel på vad Ansar Dine kallade avgudadyrkan. Gruppen införde extrema sharia-lagar som stening och stympning mot lokala muslimer. 2013 jagades de iväg av franskledda styrkor.

Mali, flyktingpolitik
2016-38 26-28
"En mager pojke med Kalasjnikov"
Kriget berövade honom sitt hemland Mali och i flyktinglägret fanns ingen framtid. Det är anledningen till att Abdallah och hans vänner återvände till Mali för att som barnsoldater bekämpa den hatade regeringen. Han var elva år när Tuaregrebeller 2012 gjorde uppror mot Malis centralregering. Då flydde han till Mauretanien. Fosterlandet Mali är fortsatt mycket farligt: islamister bombar, rebeller slåss och regeringen slår tillbaka. Men i år har ändå drygt 1400 personer valt att återvända till Mali. 2012 utropade Tuaregerna och ett antal islamistiska grupperingar en oberoende stat i regionen.
Abdullah tillhör Tuaregfolket som lever som nomader och boskapsskötare. 41000 människor bor Mberalägret i Saharaöknens sydvästliga hörn. Mauretansk polis står för säkerheten.

FN, Mali
2017-07 12-15
"Dödligt uppdrag för FN"
Mali är det farligaste någonsin och bara början på liknande uppdrag för FNs fredsbevarande styrkor. Sedan andra världskriget har FNs fredsbevarande styrkor sänts till 69 konflikter - inbördeskrig, gränstvister och sönderfallande stater. Nu konfronteras de med nytt oroande hot: al-Qaida.
Under de senaste 4 åren har 118 soldater ur de fredsbevarande styrkorna i Mali dödats. Man måste fråga sig hur en institution som utvecklades på 1940-talet ska kunna tjäna en värld som hotas av IS och al-Qaida.
2012 kapade islamiska radikaler med kopplingar till al-Qaida ett uppror av etniska tuareger och fortsatte med att angripa städer över hela norra Mali. När 11000 FN soldater anlände 2013 var ders uppfrag att skyddafredsavtalet och träna den maliska armén. Snart började islamistiska extremisterna angripa de fredsbevarande styrkorna, vilka islamisterna kallade "ockupationsstyrkor på korståg".