Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 50

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49      

Fredsprocessen har vaknat upp ur sin dvala

Konferensen i Annapolis för några veckor sedan satte i gång en process, som skulle kunna förändra hela regionen. Aldrig förr har fredsarbetet bedrivits av en så bred internationell front. Syrien spelar en nyckelroll, och i Damaskus anas en överraskande kursväxling.

RALF BESTE och BERNHARD ZAND
Jerusalem och Washington
De nationella säkerhetsstyrkornas kommandocentral i Hebron omges av betongbarrikader, och väpnade palestinier i olivgröna uniformer står redo med sina Kalasjnikov. Inne i centralen sitter generalmajor Thiab al-Ali, som för befäl över 8 000 soldater, och pratar om fienden.
Bakom honom hänger ett porträtt av den döde PLO-grundaren Yassir Arafat. Ali har deltagit i PLOs kamp mot Israel i 30 år, men efter alla dessa år har han insett att palestiniernas värsta fiende är palestinierna själva. ”Förr slogs vi mot Israel, nu måste vi kämpa mot våra egna”, säger den 63-årige generalen.
För ett par veckor sedan, när fredskonferensen i Annapolis i USA ägde rum, marscherade hundratals palestinier ut på Hebrons gator för att protestera mot konferensen. Ali skickade ut sina soldater, men demonstranterna vägrade att skingras. Skott avlossades, flera demonstranter sårades och en dog.
General Ali vet att detta bara är början på en lång process. Han vill förhindra att Hamas extremister tar över Västbanken på samma sätt som de har tagit kontroll över Gaza. ”Jag kommer att bekämpa Hamas med alla tillgängliga medel” säger han.
Han förstår inte varför Hamas motsätter sig president Mahmoud Abbas förhandlingar med israelerna: ”Abbas vet vad han gör. Han kommer att ge oss vår stat”, säger Ali, som tillägger att Annapolis var ett mycket viktigt steg, eftersom hela världen nu är enig om att palestinierna bör få en egen stat.

Patienten är svag men vid liv
Den tillförsikt som Ali ger uttryck för är ganska ovanlig. Mellanösternkonferensen i USA dömdes ut i förväg av de flesta kommentatorer runt om i världen. Skepsisen var speciellt stor i arabländerna, som tvekade länge innan de gick med på att delta i en konferens, som misstänktes komma att innehålla mera show än substans. Länder som Egypten och Saudiarabien väntade till sista stund med att anmäla sitt deltagande.
Bland de israeliska motståndarna till konferensen cirkulerade ett cyniskt skämt under veckorna före konferensen: ”Fråga: Varför har de inte skickat ut inbjudningarna till konferensen ännu? Svar: Det är bara till bröllop som man skickar inbjudningar flera veckor i förväg. När inbjudan kommer med en dags varsel gäller det en begravning”.
Skämtet kunde lika gärna ha berättats av en Hamasledare.
Men kritikernas underkännande av Annapolis var förhastat. Faktum är att fredsprocessen i Mellanöstern äntligen har vaknat ur sju års koma, som började i och med att förhandlingarna i Camp David bröt samman. Patienten är fortfarande svag, men han lever. Frågan är om han förmår hämta sig fullständigt.

Det behövs mer än god vilja
De första livstecknen väcker åtminstone en gnutta hopp. Israeler och palestinier lyckades till och med enas om en gemensam deklaration i sista minuten. Enligt denna skulle de omedelbart inleda bilaterala förhandlingar om alla frågor utan undantag. Målet för förhandlingarna är en palestinsk stat i slutet av nästa år.
Den verklighet som etablerades efter sexdagarskriget 1967 kommer ”att förändras markant”, spådde Israels premiärminister, Ehud Olmert. Palestiniernas president, Mahmoud Abbas, förutspådde ”ett epokskifte”.
Det är stora, mycket stora ord, och det räcker inte med god vilja för att nå målet.
Utan det internationella samfundets ekonomiska och politiska stöd förmår fredsprocessen inte lyfta. I mitten av december planeras en givarkonferens i Paris, där framför allt européerna förmodas bidra med pengar till den palestinska ekonomin.
På säkerhetsområdet noterar man redan en del framsteg: USA stöder säkerhetsstyrkorna knutna till Abbas Fatahparti så att de förmår bekämpa Hamas och andra extremister. Européerna hjälper till med utbildning, och Israel har godkänt införsel av vapen och pansarfordon till Västbanken.

Fördelar för araberna
Hjälpen till palestinierna har många möjliga biverkningar. Om Abbas inte mycket snart kan visa upp framsteg kommer hans folk att vända honom ryggen. Om Olmert gör nödvändiga eftergifter uppstår risk för att hans regeringskoalition spricker. Men å andra sidan har fredsprocessen i Mellanöstern aldrig haft så brett internationellt stöd som nu.
Mycket hänger på amerikanernas fortsatta engagemang i processen. Annapoliskonferensen kan få betydelse för mycket mer än konflikten mellan israeler och palestinier. Kanske var konferensen början på ett nytt kapitel realpolitik i regionen, en återgång till diplomati à la Henry Kissinger.
För de arabiska autokraterna avtecknar sig tre stora fördelar om fredsprocessen lyckas. För det första kan de försöka förmdedla intrycket att de osjälviskt stöder palestiniernas sak, för det andra får de USAs skydd mot Iran, den nya stormakten i Persiska viken, och för det tredje är det ingen som plågar dem med krav på demokratisk legitimitet i en så känslig fas som den aktuella.
Sådana beräkningar ligger bakom de tre ”moderata” arabländernas medverkan i fredsprocessen: de sunnitiska regimerna i Saudiarabien, Egypten och Jordanien. Deras intressen sammanfaller allt mer med Israels.

Tar avstånd från Hamas
Läget är lite mer bekymmersamt för Syrien, som officiellt har mycket nära förbindelser med Iran. President Bashar al-Assads regering är delad i två läger. Båda är öppna för ett närmande till väst och diplomatiska förhandlingar för att återfå Golanhöjderna. Men medan utrikesminister Walid al-Muallim är beredd att bryta med Iran för att uppnå målen förespråkar vicepresident Faruk al-Sharaa fortsatt goda förbindelser med mullorna i Teheran.
President al-Assad själv bekräftade bara ett par dagar före konferensen i Annapolis att Syrien inte tänkte delta. Till slut skickade han i alla fall, trots protester från Teheran, sin biträdande utrikesminister till USA. Ett personligt samtal per telefon med kollegan Ahmadinejad i Teheran slutade i ”personlig missämja”, sägs det i Damaskus.
Syrien står uppenbarligen inför en omvälvande utrikespolitisk kursändring, jämförbar med den abrupta manöver på 1990-talet med vilken Damaskus tog sin hand från det hårt ansatta Irak och det kurdiska arbetarpartiet, PKK, i Turkiet. Ett liknande avståndstagande avtecknar sig nu gentemot den palestinska fraktionen Hamas, vars ledare sedan flera årtionden finns i Damaskus.
Den syriska regeringen ställde med kort varsel in sin medverkan i en alternativkonferens till den i Annapolis, men när Teheran då erbjöd sig att arrangera den i stället kom det till den iranska ambassaden i Damaskus ett brev i vilket tio palestinska ledare beklagade att tidpunkten för alternativkonferensen ”tyvärr inte passade trots Teherans generösa erbjudande”.

Tysk diplomati
Syrien, som tillhör president George Bushs ”skurkstater” spelar en nyckelroll i det stora farliga spelet i Mellanöstern. I denna region handlar det inte bara om Israels konflikter med olika arabländer utan om den uppseglande konfrontationen mellan sunnitiska araber och det shiamuslimska Iran.
Syrien är Irans närmast allierade arabiska partner, och det vore en oskattbar vinst för den Iranfientliga alliansen, bestående av araber, israeler och väst, om den kunde locka över Syrien på sin sida.
Det faktum att Syrien med deltagandet i Annapolis avsade sig rollen som svuren Israelfiende, åtminstone symboliskt, ses som en viktig seger för tysk diplomati.
”Nu sitter stater som inte ens har diplomatiska förbindelser vid samma förhandlingsbord”, påpekar den tyske utrikesministern, Frank-Walter Steinmeier. Chefsdiplomaten i Berlin har sedan ett och ett halvt år försökt få igång en dialog med Damaskus, ofta under skeptiska blickar från USA, Israel och den egna förbundskanslern, Angela Merkel. När Steinmeier sommaren 2006 planerade sin första resa till Damaskus varnade hans amerikanska kollega, Condoleezza Rice, honom för att resa. Även förbundskanslern antydde att hon tyckte resan var en dålig idé.

En del av lösningen
Men Steinmeier lät sig inte stoppas. I mitten av augusti landade han i Damaskus, och innan han hade stigit av planet nåddes han av nyheten att president Assad några timmar tidigare hade hyllat Hizbollahs väpnade kamp mot Israel. Efter några telefonsamtal avbröt Steinmeier det fortsatta besöket i Damaskus.
I början av december 2006 gjorde han ett nytt försök. I två timmar satt han med den syriske presidenten och förklarade vad ett närmande till väst skulle betyda för det fattiga och isolerade landet. Efteråt lät han meddela att president Assad mycket tydligt hade sagt att Syrien inte ville vara ”ett problem i Mellanöstern utan en del av lösningen”.
Steinmeier har investerat mycket energi i Syrien. Det senaste kvartalet har han skickat sin Mellanösternrådgivare Andreas Michaelis till Damaskus tre gånger. Och för några veckor sedan kunde han konstatera att även USA hade brutit Syriens isolering. I början av november på en konferens om Irak i Istanbul träffade Steinmeier Condoleezza Rice igen, och denna gång bad hon honom försöka övertala den syriska regeringen att delta i Annapolis, vilket den till slut gjorde.

Alla skall vinna något
Syrien spelar som sagt en nyckelroll i försöken att skapa fred i regionen. Det gäller att få så många arabländer som möjligt att medverka i fredsprocessen. Varje deltagare i processen skall vara tillräckligt intresserad av framgång för att avstå från att sabotera enskilda frågor. Det betyder att syrierna måste uppleva att det finns en realistisk möjlighet att återfå de ockuperade Golanhöjderna under fredsprocessens lopp, vilket skall göra dem villiga att i gengäld avstå från att uppmuntra Hizbollahs attacker mot Israel.
Den israeliska regeringen gillar inte tanken på en ”internationalisering” av Mellanösternkonflikten. Den vill hellre föra hemliga förhandlingar, men premiärminister Olmert har vid det här laget insett att Annapolis satte igång en process, som han svårligen kan dra sig ur.
Ryssland har utlyst en uppföljningskonferens till våren, och då står den syrisk-israeliska frågan högst upp på dagordningen. President Vladimir Putin lockar Olmert med sina goda förbindelser med Damaskus. ”Jag är den ende som kan påverka Assad, och det vore slöseri att inte utnyttja denna fördel”, säger Putin.
De mycket komplicerade förhandlingarna med palestinierna gör att Olmert tacksamt tar emot tillfället att förhandla med Syrien. De senaste månaderna har han vid flera tillfällen via mellanhänder låtit Damaskus förstå att han är beredd att förhandla, men amerikanerna har stoppat fortsatta kontakter varje gång.
Även detta hinder har nu besegrats tack vare konferensen i Annapolis. I ett förtroligt samtal meddelade president Bush Olmert att Washington inte motsätter sig förhandlingar mellan Syrien och Israel. Bush vill emellertid gärna informeras efter hand om hur förhandlingarna går, och han undanbad sig uttryckligen ”obehagliga överraskningar”.
© 2007 TEMPUS/Der Spiegel