Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 18

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17       

Den irakiska regeringen verkar minst sagt bräcklig

Först hoppade al-Sadrs ministrar av regeringen, och nu hotar dess sunnitiska medlemmar att göra detsamma.

Det största sunnitiska blocket i det irakiska parlamentet hotade i början av veckan att dra tillbaka sina ministrar från den shiadominerade regeringen i protest mot att regeringen ignorerar frågor som berör den sunnitiska delen av befolkningen.
President George Bush ingrep för att stoppa avhoppen genom att ringa upp en av Iraks två vicepresidenter, sunniten Tariq al-Hashimi, och bjuda honom till Washington för samtal.
Det sunnitiska blocket, som kallas Iraks consensusfront och som består av tre sunnitiska partier, ”har förlorat hoppet om att situationen skall rättas till”, stod det i ett uttalande.
Om den sunnitiska gruppen realiserar hotet skulle det försvaga regeringen ytterligare efter den skada som uppstod för ett par veckor sedan, när sex ministrar med koppling till Muktada al-Sadr hoppade av.
Även USAs ansträngningar att åstadkomma en försoning mellan sunniter och shiiter skulle undergrävas.

Vita huset har i veckan uttryckt oro över en rapport i The Washington Post om att medarbetare till premiärminister Nuri Kamal al-Maliki var involverade i gripandet och avskedandet av minst 16 armé- och polisbefäl, varav nio var sunniter som hade bekämpat shiitiska miliser. ”Vi har tagit del av rapporten, som bekymrar oss mycket, och det är just sådana frågor som vi diskuterar med irakierna”, sade Vita husets talesman, Tony Snow. Han påpekade också att Malikis regering har gjort omfattande räder i shiitiska bostadskvarter för att rensa bort laglösa milisstyrkor.
Samtidigt som de sunnitiska ministrarna hotade att lämna regeringen i måndags dödades minst 22 irakier av bomber och granater. Amerikanska och irakiska soldater slog tillbaka en trefrontsattack från upproriska i Mosul som anföll en amerikansk militärbas, en polisstation och en offentlig byggnad.
Under april månade dödades minst 104 amerikanska soldater. Ytterligare 13 dödsfall bland USAs allierade i Irak har rapporterats, vilket gör förra månaden till den dödligaste på drygt två år för de allierade styrkorna. Den militära rapporteringen är vanligtvis fördröjd med ett dygn, vilket gör att antalet offer kan ha varit ännu större.

Vita huset sade i ett uttalande från Nationella säkerhetsrådet att Bush och Hashimi ”var eniga om att det behövs nya och fler åtgärder för att främja försoningsprocessen och få alla irakier att gemensamt anta utmaningarna”.
Om det sunnitiska partiblocket verkligen tar sina ministrar ur regeringen är det en slående bild av hur svårt det är för Malikis regering att vinna stöd från den breda allmänheten.
De shiamuslimska ministrar, som hoppade av för ett par veckor sedan, har ännu inte ersatts.
Ännu ett avhopp skulle också omintetgöra en del av det arbete som gjordes av Zalmay Khalilzad, USAs f d ambassadör i Irak, som ägnade mycket tid och energi åt att övertala sunniterna att delta i regeringsarbetet.
Varken Sadrs eller Hashimis block har hotat med att lämna parlamentet, vilket tekniskt sett betyder att regeringen har kvar sitt mandat, men ytterligare avhopp från regeringen skulle äventyra det lagstiftningsarbete, som garanterar att alla folkgrupper, shiiter, sunniter och kurder, känner sig delaktiga i landets styre.

Den aktuella regeringskrisen orsakades av det som sunniterna beskriver som kontinuerlig brist på samhällsservice i Bagdads sunnitiska områden, där befolkningen varken får rimliga livsmedelsransoner eller adekvat sjukvård.
Missnöjet med myndigheternas service breder ut sig och förstärker sunniternas klagomål på generell diskriminering. Sunnitiska ledare hävdar att regeringen har misslyckats i en rad frågor, inklusive införandet av nya lagar som garanterar rättvis fördelning av oljeintäkterna och sunnitisk representation på alla regeringsnivåer.
De senaste dagarna har den irakiska armén förvärrat situationen genom att ockupera ett av de få sjukhus som används av sunniter i det starkt shiadominerade östra Bagdad. Läkarna på Al Numansjukhuset berättar att deras patienter skräms av militärens närvaro och att många har lämnat sjukhuset innan de har fått den vård de behöver.
En minister, som inte tillhör det sunnitiska blocket, säger att Malikis regering inte fungerar särskilt bra. ”Maliki har sagt att han skall utse nya ministrar, men det har inte skett ännu. Jag undrar vad han väntar på egentligen?”.

Den hårdbevakade Gröna zonen, där både den amerikanska och den brittiska ambassaden ligger, attackerades i måndags kväll av granater. Attackerna satte i gång sirener, och högtalare uppmanade invånarna att bara använda mobiltelefon i nödsituationer.
I Khalis nära gränsen mot Iran dödade en självmordsbombare 16 människor och skadade 27 när han detonerade sin bomb alldeles intill ett begravningstält.
Många har också dödats av väg-, bil- och självmordsbomber de senaste dagarna.
I det shiamuslimska området Kadhimiya avbröts en fredlig demonstration av tung skottlossning mellan soldater vid en irakisk vägspärr och en väpnad man, som hade beskjutit en passerande armékonvoj. Skottväxlingen kan ha varit en vedergällning för den amerikanska militärens räd mot ett av Muktada al-Sadrs lokala kontor.
ALISSA J RUBIN
Bagdad
© 2007 TEMPUS/The New York Times