Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

EU 1998       EU 2002-05   EU 2000 - 2001   EU 1999     EU 1996-97

Dessa sidor innehåller sammanfattningar av artiklar om Europeiska unionen, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus 1998. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

98-1/2 s 3-4
"EUs valutaunion. Nu finns det ingen återvändo"
Det var många turer om EMU under 1987 men nu är projektet stabilare än någonsin tidigare. EMUs tidtabell är intakt. Den 1.1 1999 startar den (vem kunde tro det för några år sedan?).

98-1/2 s 5
"Det finns gränser för gränsfriheten"
Få av Europas länder våga öppna sina gränser helt i praktiken trots att de skrivit på Schengenavtalet.

98-03 s 9
"Santer hyllade de motsträviga britterna"
Vid ett möte som inleder GBs ordförandeskap för EU.

98-04 s 3-7
"Äventyr utan gränser"
Del 1: Världsmakten Europa"
En fredlig revolution håller på att förändra Europa från grunden, först kommer euron, sedan EU:s utvidgning österut - Europas förenta stater kommer till världen på en ekonomisk grund. Den gamla världen står beredd att ta upp konkurrensen mot Amerika och Asien. Medborgarna är emellertid mycket tveksamma till den förestående förändringen.

98-04 s 6-7
"Oenighet hotar valutaunionen"
Nederländerna vill inte ha med Italien. Det är den stora statsskulden på 122 % av BNP som oroar. Det är ännu inte enligt Kohl klart att det blir 11 EMU-länder.

98-05 s 3-6
"Arbetslösheten har blivit en livsstil"
Staten har blivit de arbetslösas arbetsgivare på livstid och förväntas se om sina anställda. Men staten har inte råd. Miljontals människor måste ut i arbetslivet om Europa ska klara konkurrensen på världsmarknaderna.
Välfärdssamhällets fällor. Det finns ofta inget vettigt skäl att arbeta. Många arbetslösa ställer mycket höga krav.

98-05 s 7-10
"Äventyr utan gränser"
Del 2. Maktens virriga korridorer
EU är en bakvänd demokrati där besluten går från regeringen till parlamentet tillbaka till regeringen, som inte är en folkvald regering. EUs organ och institutioner föddes för flera årtionden sedan och måste anpassas till nya omständigheter och utmaningar.
Inget får hindra fri konkurrens. Kommissionären, holländaren Karel van Miert har rätt att återkalla subventioner och bestraffa kartellbildningar.
EU-domstolen står över medlemsländernas domstolar. Men står den över t ex WTO:s regler? Det förefaller ibland så!

 98-06 s 8-9
"Europa är en märklig världsdel"
Nato byggs ut till något mer än en militärallians och EU till något annat än en grupp länder med gemensamma mål. Blir i framtiden G7 G 3 dvs Europa, USA och Japan?

98-06 s 10-12
"Äventyr utan gränser"
Del 3. Den ofrivilliga världsmakten.
Oenighet mellan tidigare stora bidragstagare som Spanien och andra som vill ha en snabbare utvidgning österut. Europa kan bli den trevligaste världsmakten i historien.

 98-07 s 7-8
"EU-fortet stänger dörren mot öster"
Polen förbättrar sin gränskontroll mot Ryssland och Vitryssland, Slovenien sin mot Kroatien och Serbien. Tjeckien mot Slovakien! Allt enligt EUs krav på blivande medlemsländer.
Polen har infört en ny främlingslag! Nu är de invandrande lycksökarna på väg till Polen!!

98-07 s 8
"EUs utrikespolitik lika splittrad som alltid"
Britterna stöder helhjärtat USAs hot om militärt våld mot Irak. Tyskland erbjuder användning av flygbaser. Övriga länder har vänt Irak-krisen ryggen (det är väl lika bra det!).

98-10 s 3-5
"Snart få dollarn en rival att räkna med"
Först skrattade de åt den, men nu är de rädda: amerikanerna börjar förbereda sig för euron. Amerikanska bankirer och politiker räknar t o m med att dollars världsherravälde kommer att ta slut. 1000 miljarder dollar kommer att bytas ut mot euro.

98-10 s 4
"Inte redo för EMU"
Många offentliga förvaltningar och myndigheter är dåligt förberedda på att den nya valutan börjar gälla redan om mindre än ett år.

98-10 s 6
"Ekonomisk enhet och politisk splittring"
(Det är nästan så att man ser ett försök att peka på den politiska splittringen i USA-media nu sedan den ekonomiska enheten i EU bekräftats. För bara kort tid beskrevs i samma media den ekonomiska splittringen i Europa. Detta är inte mycket att lägga vikt vid, därför.)

98-13 s 3-4
"Dags för EU att bevisa sin trovärdighet"
Bryssel planerar reformer av jordbruksstöd och regionalstöd, EUs största budgetposter, och många hårda debatter är att vänta. Dessa måste förändras rejält innan en utvidgning kan ske. Vissa länder som kommer att drabbas hårdast av minskade bidrag får svårt att acceptera detta.
Andra halvåret 1998 är Österrike ordförandeland, sedan är det Tyskland. Det är då besluten måste fattas innan valet till EU-parlamentet i juni 1999.

 98-15 s 3-4
"Utvidgningen stärker EUs politiska sida"
Den europeiska unionen har kritiserats för sitt misslyckande att etablera en gemensam utrikespolitik men utvidgningen österut handlar om just det. Det innebär en dynamisk process det nuvarande EU.

 98-15 s 5-6
"Miljoner människor knackar på dörren till EU"
Västeuropa vill inte ta emot fler invandrare, men många smiter in bakvägen.
Tyskland är favoritdestinationen. Italien blir portvakt. Det har blivit mycket svårare att få asyl. Handeln med invandrare börjar konkurrera med den illegala narkotikahandeln när det gäller sofistikerade metoder och hänsynslöshet.

 98-16 s 3-4
"EU för en hård kamp mot internationella bedragare"
EU-kommissionens brottsbekämpningsenhet Uclaf spårar upp internationella bedragare som lurar till sig subventioner från Bryssel. "Subventionsbedragarna". Lättare att tjäna pengar på detta än på knarkhandel.

98-16 s 4-5
"Vi vill snabbt in i EU"
Intervju med Polens finansminister, arkitekten bakom "det polska ekonomiska undret"

 98-19 s10-12
"Nya pengar är på väg"
Washington börjar äntligen fatta att EMU, EUs valutaunion, är mycket mer än några nya sedlar och mynt. Eurons era har kommit.
(En lång artikel i Newsweek)
EMU och euro - den nya moderna kapitalismen? Men ännu är EU en hybrid. Kommer den ekonomiska unionen att kompletteras med en politisk?

98-19 s 13
"Kompromissen försvagar förtroendet för euron"
Chirac tog till brösttonerna. Han kunde inte acceptera holländaren Duisenberg som ordförande för den Europeiska Centralbanken. Det krävdes att denne gav ett muntligt "löfte" att frivilligt dra sig tillbaka efter halva mandattiden dvs 2002.

98-21 s 3-4
"Danmark har än en gång EUs öde i sina händer"
Vad händer om danskarna säger nej till Amsterdamfördraget?
Danmark är det rikaste EU-landet efter Luxemburg. Ekonomin växer stadigt. Låg arbetslöshet och inflation. Hemligheten ligger i Danmarks flexibla arbetsmarknadslagar. Ja-sidan leder i opinionsundersökningarna men storstrejken har stämt ner modet. Om det blir ja däremot kan det snart bli en ny folkomröstning om anslutning till EMU.

98-22 s 3-5
"Delors vill stärka EU-kommissionen"
Om ett år ska ny chef för EU-kommissionen att utses.

98-23 s 3-4
"Fattiga Italien behöver akuthjälp"
Den italienska regeringen står under hård press att ta itu med problem och missförhållanden i landets södra del.
Norra delen är rikast i EU, södra delen fattigast. Vad gör man med dem som inte vill arbeta?
Utan bara ägna sig åt organiserad brottslighet?

98-23 s 4
"Goda tider för falskmyntare?"
Är euron en säker valuta? EU-kommissionen saknar kompetens och redskap för att jaga illegala sedeltryckare.

98-25 s 3-4
"Klagolåten är outhärdlig!"
Intervju mer EU-kommissionären Monika Wulf-Mathies, ansvarig för EUs regionalstöd. Hon uttalar sig om Bryssels subventioner och kritiken mot den makt som hennes myndighet har. Hon pekar på många områden där de enskilda regeringarnas, regionernas och EUs intressen går i sär och understryker att kommissionen ofta blir orättvist beskylld för maktbegär.
En artikel i Der Spiegel och det är tydligt att tyskarna är missnöjda med att få betala för mycket och få för litet i strukturfonder. I år är EUs budget 1,27 % av medlemsländernas BNP varav 0,46 % går till de ekonomiska strukturfonderna. I framtiden ska bara 40 % (idag 51) av EUs befolkning få sådant stöd.

98-26 s 3-4
"Det tyska valet bromsar EUs reformer"
Bakom scenen på EUs toppmöte i Cardiff i mitten av juni började i all tysthet en debatt om unionens framtida utseende. Frågor om jordbruk, regionalstöd och finanser sköts på framtiden. Tyskland vill betala mindra till EU-budgeten (stöds av NL, A och S).
Nu kommer Österrike med ett specialtoppmöte i oktober.

98-27 s 11
"Europa har svårt att leva upp till sitt ansvar"
Det finns ingen som kan fatta snabba beslut. Som t e x att stödja yenen som USA gjorde. Santer, EU-kommissionens ordförande har inget mandat att lägga sig i sådana saker.

98-28 s 8-9
"Är Polen ett hinder för EUs utvidgningsplaner?"
Polen har svårt att uppfylla Bryssels villkor. Entusiasmen för utvidgningen har samtidigt svalnat markant i flera av EUs medlemsländer.
Kostnaderna för utvidgningen kommer att bli "väldigt mycket högre" än vad man hittills beräknat. Förhandlingarna med Polen har tagit mycket längre tid än väntat och Polen begär hela tiden nya undantag just för dem. De tycker att väst har "en historisk skuld att sona mot Polen" De övriga 5 "nya" länderna klarar sig på ett helt annat sätt.

98-28 s 10
"Schweiz närmar sig EU"
Schweizarna är skeptiska till EU men den schweiziska regeringen sticker inte under stol med att den vill att landet ska bli medlem i unionen. Ett första steg på vägen är ett handelsavtal som ska ge Schweiz till några av den enhetliga marknadens fördelar.

 98-29 s 3-4
"EUs fattiga länder gynnas av övergången till euro"
Bildandet av EUs valutaunion, EMU, har skapat optimism och framtidstro i EUs fattigare länder där ekonomierna växer snabbare än i de rika länderna. Spanien, Portugal och Irland har aldrig haft det så bra. De fungerar som magneter på utländska pengar. Sysselsättningen ökar. Även om, t ex Spanien fortfarande har högarbetslöshet. Aznars regering sänkte snabbt skatten på kapitalvinster, sålde ut statliga bolag och avreglerade arbetsmarknaden. 400000 nya jobb har skapats sedan 1997. I Portugal är arbetslösheten 6,3 %. I Irland är utbildningen hög och styrd efter näringslivets behov.

98-36 s 3-4
"Konturerna av en EU-fästning börjar skönjas"
EUs mekanismer för att skydda sig mot chockvågor från omvärlden fungerar dåligt i det globala tidevarvet. Skyddsmurarna tycks snarare medföra farlig isolering, som på sikt får negativa konsekvenser både ekonomiskt och politiskt.
(denna artikel i Financial Times tycks mig vara av samma slag som de tidigare i The Economist där förtal av EU snarare bottnade i avundsjuka. En artikel som andas djup pessimism för EUs framtid. Vad det handlar om är väl att dollars riskerar att få stå tillbaka mot euron, nu i ett läge då Clintons popularitet och respekt faller).

98-37 s 3-4
"Euron fungerar som en åskledare"
Farligt att sjösätta en ny valuta just när marknaderna fluktuerar och ekonomierna backar. Å andra sidan är EU länderna bättre skyddade av att under flera år ha tvingats in under kraven för att vara med i EMU!

98-37 s 3
"EU påminner om Babel"
Över 1500 personer behandlar 1,2 miljoner sidor text varje år. Engelska, franska och tyska är arbetsspråk.

98-41 8
"Vad gör man inte för ett jobb?"
30000 fick göra om provet till EU-kommissionens byråkratiska elit eftersom papper slarvats bort.

98-41 9
"EU-kandidaterna befarar att medlemskap dröjer"
Själva är de sex beredda att börja detaljerade förhandlingar den 10 november med sikte på inträde senast 2002 eller 2003. En del krav på övergångsperioder är dock inte kommissionen med på.

98-42 3-4
"En vänsterorienterad världsdel"
Partier som står till vänster om centern har kommit till makten inom snart sagt hela EU. Det är bara Irland och Spanien som är utanför. Men det betyder inte att de kan komma överens om vad de egentligen står för. Men Europeiska Socialistpartiets (PES) möten har blivit ett slags förmöten inför EUs ministerrådsmöten.

98-42 4
"Grekland vill komma med i Eurosamarbetet senast 2001"
Har en klar chans att klara 3 av de 4 Maastrichtkriterierna. Värre blir det att få ner inflationen.

98-43 3-4
"Det ska gå rätt till"
Intervju med Europakommissionens president Santer om arbetet med att reformera EUs finanser.
När det gäller att göra det något mindre för nettobetalare som D, NL och S. Men naturligtvis är "fattigare" länder motståndare till detta. Britternas rabatter kommer att försvinna då nya medlemsländer tas in. För plötsligt bli alla "gamla" medlemmar då rika.

98-44 3-6
"Euron kan bli en lyckträff om den får chansen"
De ekonomiska fördelarna med en enhetlig europeisk valuta kan bli mycket stora, men det råder fortfarande starka tvivel om eurons möjligheter att fungera optimalt i så många sinsemellan ganska olika länder.
Mer konkurrens, lägre växlingskostnader. Valutastabilitet, låg inflation, ökad handel och mer effektiva marknader.
Men hur hantera "asymmetriska chocker"? Låta kapital och arbetskraft flytta alternativt låta lönerna sjunka. Eller genom transfereringar, dvs penningbidrag till de länder som klarar sig sämst.
(Detta är en artikel i the Economist. Där kunde man läsa andra tongångar för några år sedan).

98-44 5
"Schweiz tävlar mot klockan"
För att anpassa sig till ett euroland. Schweiz ekonomi är mycket beroende av dessa 11 länder. Hur kommer euron att påverka s-francen?

98-44 6-7
EU-inträdet blir dödsstöten för många polska gårdar"
27 % av Polens arbetande befolkning eller 3,8 miljoner arbetar på två miljoner gårdar. 11 tunnland i snitt. De svarar för 6 % av landets BNP.
(om 110 tunnland krävs kommer 3,4 miljoner att bli arbetslösa!)

98-45 3
"EUs ledare skall prioritera sysselsättningen"
Nu är det Schröder och d'Alema som anger takten i ministerrådet!

98-46 3
"Ett större EU ... och hög tid att förverkliga det"
De sex nya länderna kommer att öka EUs befolkning med 63 miljoner, 17 %. Men bara tillföra 3 % till BNP. Många befarar en massinvandring till de rikare EU-länderna. Men arbetslösheten är faktiskt lägre i flera av de nya 6 länderna. EU borde sätta fart med utvidgningen menar "The Economist"

98-46 4-6
"Korruptionen frodas i Bryssel"
Det ljusskygga och svårkontrollerade EU-systemet främjar bedrägeri och fusk. Den senaste revisionsberättelsen pekar på ett omfattande slarv och svinn i EU-kommissionen när det gäller både EUs hjälpprogram för Östeuropas kärnreaktorer och t ex de humanitära biståndsprogrammen.
Den franska f d premiärministern Edith Cresson, nu kommissionär för forsknings- och utbildningsfrågor har länge stått som symbol för fusk, inkompetens och arrogans i EU-kommissionen. Hon fick stå till svars inför Europaparlamentet. Hon anser att det är en kampanj mot socialisterna.
I slutändan handlar det inte bara om förlorade pengar utan om EUs trovärdighet.

98-48 s 7
"Tveksamma svenskar vållar irritation"
En utbredd irritation i Bryssel över den svenska regeringens dröjsmål när det gäller den informationskampanj som SAP länge lovat.

98-48 s 8
"Banankriget fortsätter"
EU ger bananproducenter i Karibien större exportkvoter till EU än billigare bananer från Latinamerika. WTO ger USA rätt i att EU bryter mot internationella handelsregler.

98-49 s 3-7
"EUs jordbrukspolitik är legaliserat vansinne"
Den europeiska jordbrukspolitiken har blivit en permanent skandal. Nu ska överproduktionen och miljardslöseri stoppas. Men reformförslagen från EU-kommissionen i Bryssel är bara halvhjärtade.
5000 kr per hektar åkermark utan motprestation. Engelska kungahuset får 100 tals miljoner kr! Men även mindre "soffmjölkare" får mycket. Det har en viss mängd mjölk de kan sälja till ett givet minimumpris. Tar de inte ut kvoten kan de sälja den till andra. I år delas 432 miljoner kr ut som jordbruksbidrag. Tysklands skattebetalare betalar det mesta. Men bönder får även från nationella budgetar. 670 miljarder kronor går årligen till 7 miljoner jordbrukare som svarar för 2 % av EUs BNP! En legal, systematisk, planerad galenskap. Man anar slutet för EUs ruttna jordbrukspolitik.

98-49 s 4-5
"Kortare arbetstid lockar inte britterna"
Europakommissionens förslag att skära ner arbetstiden för miljontals anställda, bal a lastbilschaufförer och yngre läkare, framkallade omedelbart protester från arbetsgivarorganisationerna i Storbritannien.

98-49 s 7-8
"Valutaunionen är illa förberedd"
Förnuftiga förslag om hur man ska minska de problem som hänger samman med den gemensamma valutan har helt i onödan lagts på hyllan.
(låter närmast som fruktan och avundsjuka från Financial Times sida)

98-49 s 9-10
"EU kräver respekt för zigenarnas rättigheter"
Slovakien har utsett en speciell minister för "minoriteter och mänskliga rättigheter". Men tjeckerna är inte bättre det!

98-50 s 3-5
"Euron står för dörren"
EMU, EUs valutaunion, ser dagens ljus den 1 januari 1999 och då offrar 11 av EUs medlemsländer mycket av sin nationella suveränitet till ett överstatligt organ, Europeiska centralbanken. Uppenbarligen anser EUs medlemsländer att fördelarna med valutaunionen rättfärdigar detta steg och kanske är det, underligt nog, ett sätt för dem att i viss mån återta det nationella initiativet. (naturligtvis The Economist!)

98-50 s 5
"Vill eller får inte vara med"
"Sverige blir troligen det landet som ger upp motståndet först".

98-51/52 s 3
"EU-parlamentet förklarar krig mot kommissionen"
Korruption, bedrägeri, mörkläggning och svågerpolitik har slagit rot i EU-kommissionens byråkrati och nu vill EUs parlamentariker sätta stopp för slöseriet med skattebetalarnas pengar. Parlamentet är berett att underkänna budgeten. Detta skulle leda till att ingen av kommissionärerna får sitta kvar.

98-51/52 s 4
"De svåra besluten skjuts på framtiden"
EUs ledare har kommit överens om att komma överens senare. Alla viktiga beslut får vänta. Allt tycks ta gått i stå, östutvidgningen, jordbruksbudgeten och de gemensamma skattereglerna. (man kan inte låta bli att se ett samband med att det nu är olika sorts sossar som styr i EU-länderna. för dem är det alltid viktigare att bevaka sina egna maktpositioner än att gå vidare med en utveckling som gagnar alla).

98-51/52 s 4
"EU slår till reträtt i taxfreefrågan"
1991 bestämdes att taxfree skulle bort 1999. Nu får den ytterligare 4 år på sig.