Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 27

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26  

Lissabon tar över EU-rodret


Premiärminister José Sócrates i Portugal kommer att få en hård match mot den franske presidenten, Nicolas Sarkozy, som planerar att strunta i regelverket för att sätta fart på den franska ekonomin.

DAN BILEFSKY
Lissabon
Portugal, som nu är EUs ordförandeland i sex månader, kommer att utkämpa många duster med Frankrikes president Nicolas Sarkozy om en rad frågor, bl a EUs ekonomi och Turkiets chanser att komma med i EU.
Sarkozy och Portugals premiärminister José Sócrates tillhör båda en ny generation politiker och ledare, som är omkring 50 år gamla och som gillar att motionera, föredrar jeans framför skräddarsydd kostym och kännetecknas av ett slags nervös energi med auktoritära drag.
Både Sarkozy och Sócrates ärvde svårstyrda ekonomier och rastlösa väljarkårer. Men Sarkozy är en högerledare, som ofta hemfaller åt protektionism, medan Sócrates har sitt hjärta till vänster och har kantat sitt ledarskap med liberala, ekonomiska reformer. Sarkozy tycker inte att Turkiet hör till Europa, men Sócrates anser att Ankara bör och kan bli en EU-bro mellan väst och den muslimska världen.

Den första kollisionen mellan Lissabon och Paris när det gäller ekonomisk politik inträffar förmodligen redan nästa vecka, när Sarkozy kommer att göra ett mycket ovanligt framträdande på ett möte med eurozonens finansministrar i Bryssel. Den franska regeringens talesman uppger att han kommer att försvara sitt beslut att inte infria ett löfte från alla EU-länder om att budgetarna skall vara i balans senast 2010. Lissabon uppger att det inte kan acceptera fransmännens beslut.
Portugals finansminister, Fernando Teixeira dos Santos, varnade under veckoslutet för att Sarkozy kommer att möta hård kritik från sina EU-partners om han försöker ignorera euroländernas spelregler, inklusive kravet på att budgetunderskottet inte får vara större än tre procent av bruttonationalprodukten.
Sarkozys planer att reducera skatterna med 15 eller 20 miljarder euro per år förstärker farhågorna om att han verkligen kommer att bryta mot valutaunionens regler och därmed undergräva EUs ekonomiska disciplin. Frankrikes underskott beräknas bli 2,4 procent i år, vilket är farligt nära treprocentsgränsen.
På frågan om Portugal, som är det fattigaste landet i Västeuropa och har relativt låg tillväxt, är berett att låta Frankrike bryta mot reglerna svarade Teixeira dos Santos: "Jag tänker inte vara speciellt vänligt mot Frankrike eller Sarkozy. Jag förutsätter att ingångna överenskommelser respekteras".
Han tillade att om Sarkozy försöker få undantag från reglerna kommer han att möta hårda påtryckningar från övriga förhandlare vid bordet.
Representanter för det franska finansdepartementet har antytt att Paris överväger att tillfälligt backa från löftet om en balanserad budget för att ge den franska ekonomin en "förtroendechock", vilket enligt fransmännen skulle gynna hela Europas ekonomi. Portugisiska diplomater kontrar dock med att en sådan taktik vore ett dåligt exempel för andra EU-länder. Detta argument är lite lustigt med tanke på att Portugals underskott på 3,9 procent faktiskt är bland de högsta av de 13 länder som har infört den enhetliga valutan, euron.
Frankrike och Portugal kommer förmodligen också att kollidera i frågan om Turkiets medlemskap i EU. Sarkozy, som i kampanjen inför presidentvalet inkluderade sitt motstånd mot Turkiets inträde i unionen, vill att Turkiet i stället skall ingå i ett slags Medelhavsunionen. I förra veckan blockerade han ett av Ankaras viktigaste förhandlingskapitel.
Sócrates varnade nyligen för att en blockering av Turkiets förhandlingar med EU undergräver EUs trovärdighet på världsscenen och försämrar unionens relationer med den muslimska världen. Med hänvisning till Frankrike sade han att EUs medlemsländer har rätt att hysa egna åsikter, men han underströk att Portugal kommer att arbeta hårt för att öppna nya kapitel i förhandlingarna om Turkiets medlemskap. "Vi bör vara lojala och trogna mot vårt löfte till Turkiet", sade Sócrates.
Portugals utrikesminister, Luis Amado, säger i en intervju att förhandlingsprocessen med Turkiet är viktig, därför att den sporrar Turkiet att genomföra fler politiska och ekonomiska reformer. Amado påpekade att Portugal är speciellt medvetet om faran av att stoppa Turkiets medlemskapsprocess, eftersom Portugal själv gick igenom en svår övergång till demokrati på 1970- och 1980-talet och därefter har gynnats av den disciplin, som följer med medlemskapet i EU.
Premiärminister Sócrates är optimistisk om sina möjligheter att få alla 27 EU-länder att enas om det nya fördraget, som bäddar för genomgripande reformer av EUs institutioner. Fördragets öde ifrågasattes i förra veckan efter det att Polens premiärminister Jaroslaw Kaczynski hade meddelat att han ville omförhandla bl a röstfördelningssystemet.
Sócrates tror dock inte att Warszawa kommer att sätta käppar i hjulet för EU-fördraget, som syftar till att framför allt förenkla beslutsprocesserna.
Portugal planerar också att arrangera överläggningar mellan EU och 53 afrikanska länder i december. Samtalen syftar till att injicera ny dynamik i relationerna med Afrika efter sju år utan något toppmöte mellan de två blocken. Afrikamötet riskerar dock att överskuggas av det faktum att Zimbabwes auktoritäre ledare, Robert Mugabe, förmodligen tänker delta trots att han är svartlistad och inte får besöka Europa enligt EUs sanktioner.
Sócrates anser att det är viktigt att toppmötet blir av och att man kommer att se till att mötet inte "kapas av det bilaterala problemet Mugabe". I Bryssel befarar man dock att Mugabe kommer att försöka stjäla uppmärksamheten för att skaffa sig legitimitet.
Portugal framhåller också vikten av att förbättra relationerna mellan EU och Ryssland. EU har med oro sett Ryssland använda sina stora energitillgångar som ett politiskt vapen. Det faktum att det görs inskränkningar i de mänskliga och medborgerliga rättigheterna i Ryssland är också ett orosmoment.
Problemen mellan EU och Moskva handlar om allt från Estlands beslut för en tid sedan att flytta ett sovjetiskt krigsmonument från centrala Tallinn, vilket väckte vrede i Kreml, till Rysslands ovilja att stödja en FN-plan för Kosovos självständighet från Serbien.
Ryssland har också vägrat att häva ett embargo mot polska jordbruksprodukter, vilket har fått Polen att hämnas genom att inte häva vetot mot fortsatta förhandlingar mellan EU och Ryssland om avtal om handel, energi och mänskliga rättigheter.
Sócrates säger att han inte tänker inta en hård attityd mot Rysslands president Vladimir Putin, eftersom "det tenderar att ge motsatt effekt". "Jag tänker inte öka motsättningarna mot Ryssland. Vi behöver goda relationer med Ryssland", sade Sócrates.
Den portugisiske premiärministerns medarbetare säger att deras chef faktiskt har möjligheter att förbättra relationerna med Putin, eftersom de vid tidigare möten har etablerat ett bra förhållande.
© 2007 TEMPUS/International Herald Tribune