Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 12

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11

Bättre att förekomma än förekommas

Snabb hjälp och återuppbyggnad var västs löfte till afghanerna, men fem år efter Kabuls befrielse råkar oskyldiga civila illa ut i striden mellan å ena sidan NATO och dess allierade och å andra sidan talibanerna, som har rustat sig igen. Afghanerna blir allt mer irriterade och besvikna på de utländska gästerna.

Graven är 14 meter långt och bambustängerna intill, med vita flaggor och guldtecken, vajar för vinden. Tecknen är verser ur Koranen som visar de döda vägen till nästa liv. Abdullah Shah står ensam på gravplatsen Da Mirvais mini Hadira i staden Kandahars västra del. Han lyfter händerna mot himlen och ber, och efter bönen stryker han sig med handen över ansiktet och det vita skägget så som seden kräver.
20 personer ligger begravda under jordhögen framför honom: hans hustru, tre söner, 13 barnbarn, två svärdöttrar och en kusin. De dog 25 oktober 2006 klockan halv tre på morgonen i byn Lakani, som ligger i det strategiskt viktiga Panjvaidistriktet i södra Afghanistan. Deras liv slocknade i ett amerikanskt bombanfall.
I höstas cirklade helikoptrar dagligen över Lakani, och när sedan ett raketanfall kom beordrade Abdullah Shah sina släktingar att söka skydd i en lerhydda lite utanför byn. Klockan två på natten, när allt vara tyst och stilla, begav sig familjen tillbaka till byn.
Med mörkerkikare kan man inte skilja på krigare och civila, och allt som rör sig är måltavla. Ordern till de amerikanska soldaterna löd: ”Rensa marken!”; talibanerna skulle elimineras.
Abdullah Shah överlevde attacken, därför att han befann sig inne i familjens hus. Hans fyraåriga sondotter Aqida överlevde också. Hon kommer aldrig att kunna gå, eftersom hon träffades av granatsplitter i ryggraden. För närvarande är hon i Tyskland. Några dagar före årsskiftet flögs hon till Köln för behandling på ett barnsjukhus, och nu vårdas hon av ett tyskt par. I slutet av denna månad kommer hon eventuellt att skickas tillbaka till Panjvai, där kriget mellan NATO och talibanerna fortfarande pågår.

Många civila offer

I år försöker västmakterna få till ett avgörande. Med en storoffensiv, som inleddes för några veckor sedan i provinsen Helmand, försöker de västerländska styrkorna förekomma talibanernas väntade våroffensiv. I alliansen råder stor enighet om att det från talibanerna och al-Qaida befriade Afghanistan inte får överlåtas i terroristernas händer igen. Men NATOs dubbelstrategi, som omfattar både återuppbyggnad och militära insatser, kräver ett högt pris. I takt med att antalet dödade civila stiger växer också afghanernas vrede.
I provinsen Kapisa norr om Kabul dödades för ett par veckor sedan fem vuxna och fyra små barn när ett NATO-flygplan släppte en 900-kilosbomb på ett lerhus. Dessförinnan hade fienden skjutit raketer mot NATOs bas i Kapisa och därefter förskansat sig i det bombade huset, enligt NATOs talesman.
Dagen före dödade amerikanska soldater nio civila och skadade 34, varav några mycket allvarligt, som befann sig på vägen mot gränsövergången mellan Afghanistan och Pakistan i Torkham, som ligger fem mil öster om Jalalabad.
”Amerikanerna sköt på allt som rörde sig”, berättar ett ögonvittne, som själv blev sårad. ”De siktade urskillningslöst mot både bilar och fotgängare”.
En självmordsbombare hade dessförinnan styrt en minibuss lastad med sprängmedel mot en amerikansk patrull.

Mänskliga sköldar

Förra året led 4 000 människor i Hindukush en våldsam död. Tusen av dem var civila offer, något som militären kallar för ”kollaterala skador”. De flesta av offren dödades när västerländska soldater hade hamnat i ”komplicerade bakhåll”, som är en omskrivning för talibanernas dödliga metod att använda mänskliga sköldar.
De flesta självmordsattackerna iscensätts också avsiktligt bland civila. De syftar till att vända civilbefolkningen mot de främmande styrkornas närvaro.
Denna taktik verkar fungera åtminstone i Pashtunernas områden, där det hittills inte har skett någon återuppbyggnad att tala om. För ett par veckor sedan demonstrerade tusentals människor i Jalalabad och ropade: ”Död åt Amerika, död åt Karzai!”.
Abdullah Shah och hans familj hamnade i skottlinjen mellan krigets parter.
Abdullah Shah från Kandahar är 68 år gammal och kan varken läsa eller skriva, men i 40 år hade han varit familjens överhuvud under Afghanistans många krig och kriser. Hans klan överlevde sovjetstyrkornas invasion och inbördeskriget i början på 1990-talet. Han lyckades till och med göra en uppgörelse med talibanerna om att de skulle lämna honom i fred om han i gengäld skickade en son till fronten. Om han inte hade offrat sin son skulle Abdullah Shah och hela hans familj ha fördrivits från sin mark.
Idag har Abdullah Shahs gård i Lakani förfallit. Höns, får och nötboskap är försvunna, stulna eller på rymmen – den gamle mannen vet inte riktigt. Avlägsna släktingar i en grannby tar hand om honom tillfälligt.

Våroffensiv

I det trånga utrymmet mellan talibanerna och de internationella styrkorna har livet för människorna i södra Afghanistan blivit mycket besvärligt. De vet inte vart de skall vända sig. Regeringen är för svag, NATO värnar i första hand om de egna soldaternas säkerhet, och talibanerna sipprar in överallt.
”Om det skall bli en våroffensiv, då måste den vara vår”, sade USAs utrikesminister, Condoleezza Rice, i slutet av januari, när hon träffade NATOs utrikesministrar i Bryssel. För snart två veckor sedan klockan fem på morgonen lokal tid var det dags: 5 500 soldater (britter, kanadensare, holländare, amerikaner och tusen afghaner) inledde ”Operation Akilles” i den sydliga provinsen Helmand, där majoriteten av befolkningen är pashtuner.
Under ledning av den holländske generalmajoren Ton van Loon är det NATOs ambition att befria byarna från extremisternas herravälde. Regionen ligger i centrum av den afghanska opiumindustrin, och den är en av talibanernas viktigaste strategiska och ekonomiska baser.

Skrämselpropaganda

För fem månader sedan åstadkom de brittiska styrkorna där, efter hårda strider och många förluster, ett vapenstillestånd. Då åtog sig regionens byäldste att hålla talibanerna på minst fem kilometers avstånd från regionen. Därefter lämnade britterna området, avtalet om vapenvila bröts, och sedan i början av februari kontrolleras området åter av talibanerna.
Mycket självsäkert kungjorde den enbente talibanledaren mulla Dadullah för en tid sedan från sitt gömställe i gränsområdet nära Pakistan att 6 000 talibankrigare finns i beredskap för våroffensiven. Av dessa påstås upp emot 2 000 vara självmordsbombare.
Det är förmodligen skrämselpropaganda. Mulla Dadullah, som är 40 år, räknas redan till veteranerna bland det heliga krigets soldater. Han anses också vara synnerligen brutal, och han har i avskräckningssyfte låtit halshugga ”otrogna” och ”kollaboratörer” inför rullande kamera. Han försöker i första hand skrämma NATO och regeringen i Kabul, men samtidigt vill han locka pashtunska ungdomar, som tillhör de allra fattigaste, att ansluta sig till kampen.
Även talibanerna har svårt att rekrytera nya krigare varje år. De har förlorat flera hundra soldater i krig.

Legoknektar finns alltid

På 1980-talet fick talibanernas föregångare, Mujaheddin, stöd för sin kamp mot den sovjetiska invasionsmakten, men idag är det ytterst få familjer som är beredda att offra sina söner till talibanernas kamp. De flesta afghaner anar att de utländska styrkornas närvaro förmodligen är deras sista chans att bryta den onda cirkeln av förtryck och fattigdom. De allra flesta har fullt upp med att klara livhanken.
Men legosoldater går alltid att få tag i, och de som ställer upp kräver betalning. Talibanerna erbjuder för närvarande frivilliga 30 000 afghani i månaden, vilket är ungefär 500 euro, plus en lätt motorcykel. Regeringen i det avlägsna Kabul betalar sina anställda – lärare eller poliser, det spelar ingen roll – motsvarande 50 euro.

Striden om hjärtan och sinnen

Den nya offensiven i Helmand är ett test på om den västliga alliansen förmår starta och upprätthålla återuppbyggnadsprojekt också i oroliga områden. Drygt fem år efter den USA-ledda invasionen är Afghanistan fortfarande ett av världens fattigaste länder. Otaliga människor lever som slavar och är totalt beroende av krigsherrar eller feodalherrar för sin överlevnad.
Den nya NATO-offensivens huvudmål är att ta kontroll över Sangindalen och Kajakidammen i norra Helmand. Där skall ett stort kraftverk repareras. Verket har kapacitet att förse nästan två miljoner afghaner med el.
Enda sättet för den NATO-ledda Isaf-styrkan att vinna afghanernas ”hjärtan och sinnen” är med påtagliga förbättringar av befolkningens levnadsvillkor, vilket även amerikanerna har insett.
Talibanerna försöker däremot att till varje pris hindra tekniska framsteg. De vet att de kommer att förlora makten så snart människorna får det bättre och kanske till och med har jobb. Men om extremisterna lyckas locka med sig människorna i kampen och göra dem till måltavlor, då har de en chans att få dem att slåss på talibanernas sida.

Droger, vapen och kvinnor

Något heligt krig har slakten i det ständigt oregerliga södra Afghanistan aldrig varit. Talibanerna har slagit sig samman med den mäktiga smugglingsmaffian, som bedriver handel mellan Afghanistan och Pakistan. För smugglarna handlar inte kriget om att etablera ett kalifat utan bara om droger, vapen, livsmedel och kvinnor.
Befolkningen i regionen förbereder sig på ett långt utnötningskrig, och många invånare är rädda för de internationella soldaterna.
När en NATO-patrull svänger runt ett gathörn i Kandahar stannar vartenda barn upp och står blickstilla, eftersom de vet att varje hastig rörelse kan locka fram en dödlig reaktion från de utländska soldaterna.
De mestadels unga NATO-soldaterna sitter med automatgevär i sina bepansrade fordon och betraktar omvärlden på en bildskärm. Ett rött siktkors placeras på varje misstänkt person, som då bara är två klickar från döden.
Landsortsbefolkningen har svårt att se nyttan med att de främmande soldaterna åker hit och dit i det dammiga landskapet med sina månbilar och ibland hamnar i en skottväxling med fienden för att sedan dra sig tillbaka till sina befästa läger.
I det strategiskt viktiga Panjvaidistriktet i Kandahar har hela byar jämnats med marken, därför att talibanerna använde dem som reträttbaser.

Talibanerna är bättre än ingenting

Bristen på säkerhet är fortfarande afghanernas största problem. Polisen, som sällan är på plats när den behövs, är mestadels bara en måltavla för befolkningens spott och spe. Poliserna är undermåligt utbildade och underbetalda, vilket gör att de ofta missbrukar sin ställning och kräver pengar i utbyte mot skydd eller bedriver utpressning.
I de försummade landsbygdsprovinserna finns många invånare, som föredrar talibanerna som ordningsmakt. Talibanerna hjälper inte till med återuppbyggnad och utveckling, men de skapar åtminstone stabilitet, säger man. Idag är detta en mycket eftertraktad bristvara.
Sedan talibanerna drevs från makten i slutet av 2001 finns det inte längre några domare som befattar sig med de talrika tvister som gäller land, vatten och familjeheder eller mord och stöld. På många platser är det åter talibanerna som står för rättsväsendet. En hård och oförsonlig domstol är bättre än ingen alls, anser många.

Talibanerna tolererar inga ”kollaboratörer”

Talibanerna har vid det här laget återerövrat stora områden i de sydliga provinserna Kandahar, Helmand och Zabul, och även i landets östra delar dominerar de här och var, framför allt i provinserna Khost, Paktia och Paktika.
De kommer i små grupper från Pakistan eller från Hindukushbergen och tvingar bybor att gömma dem i sina hus. På så sätt förvandlas folk på landsbygden till levande sköldar.
Den som misstänks för att samarbeta med myndigheterna i Kabul eller med de utländska styrkorna lever i dödsfara. I staden Kandahar mördade extremisterna förra månaden sju statliga funktionärer på bara sju dagar, däribland två mullor och två högt uppsatta polisbefäl. De MC-burna mördarna lurade på sina offer utanför deras bostäder och sköt mot dem i farten när de kom ut ur sina hem. Inte ens vanliga trafikpoliser kan känna sig trygga. Varje kollaboratör skall straffas.
Att utveckling och återuppbyggnad är möjligt även i krigsområden bevisar i första hand privata hjälporganisationer, vars insatser kräver allt större mod. Den brittiska organisationen Senlis Council försörjer alla flyktingar i landets södra del, och tyska tekniker har just färdigställt en drygt fyra kilometer lång väg i det oroliga Panjvai. De civila organisationerna erbjuder hjälp till alla – vänner och fiender. Mestadels fungerar det bra, men inte alltid: för ett par veckor sedan sköt okända personer biståndsarbetaren Dieter Rübling, som arbetade i Sar-i-Pul med ett återuppbyggnadsprojekt.

Bakslag hotar

NATO står nu inför det svåra uppdraget att stoppa talibanernas återerövring utan att spela bort den sista gnuttan av folkets förtroende.
Amerikanerna, som i början hyllades som befriare, har emellertid på egen hand undergrävt sitt förtroende hos folket genom sitt många gånger hänsynslösa uppträdande, och européerna håller också på att förlora folkets stöd.
Detta dilemma har fått diplomater och militärer i Kabul att samlas för överläggningar: ”Varför försvinner inte amerikanerna helt enkelt och överlåter uppdraget åt oss européer?”, frågar sig högt uppsatta europeiska byråkrater. Men de vågar inte säga det högt, eftersom de då riskerar att få som de vill.
Men om inte antalet civila offer minskar rycker ett allvarligt bakslag i Afghanistan allt närmare.

En tröst i sorgen

För änklingen Abdullah Shah, som förlorade hela sin familj i ett NATO-anfall, har livet däremot fått en oväntad vändning.
När hans tragiska öde blev riksbekant fick han en inbjudan till president Hamid Karzai i Kabul. Karzai skickade Abdullah Shah på pilgrimsresa till Mecka och sörjde för att det svårt skadade, överlevande barnbarnet fick specialistvård i Tyskland.
Abdullah Shah utnyttjade audiensen hos Karzai för att fråga vem som skulle kompensera honom för förlusten av hans familj. Karzai erbjöd honom två marklotter och uppmuntrade honom att söka sig en ny hustru.
Sedan dess köpslår änklingen Shah om en ny hustru. Den utvalda är 30 år, och eftersom den tilltänkte brudgummen är så gammal och bara har några få tänder kvar, har brudens familj satt priset till omkring 800 000 afghani (ca 12 000 euro).
”Män har alltid så bråttom”, svarade Afghanistans president på frågan om staten verkligen tänker betala Abdullah Shahs brudpeng.
”Det har jag lovat, och det skall vi göra”, sade Karzai.
Uppenbart är att afghanerna kan lösa en del av problemen på traditionellt sätt utan omvärldens inblandning.
SUSANNE KOELBL
Kabul
© 2007 TEMPUS/Der Spiegel