Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Met de wagen

Terug naar vorige pagina


Kleine uitstappen met de wagen             Dagtrips met de wagen

  Kleine uitstappen met de wagen

Argelès Gazost

Argelès Gazost is gunstig gelegen voor het maken van korte en lange uitstappen met de wagen in het centrale gedeelte van de Franse Pyreneeën. Vandaar dat we deze stad genomen hebben als uitgangspunt voor alle andere uitstappen in de streek.

Argelès Gazost is een gezellig en druk bezocht thermaal badplaatsje gelegen in het dal van de Azun tegen de beboste hellingen van Mont de Gez. Het wordt doormidden gesneden door de N21. Het winkelcentrum dat iets hoger ligt bestaat uit een kleine en een grote marktplaats waar op dinsdag de marktkramers hun goederen aan de man proberen te brengen. Vanaf het ‘Terrasse’ achter het monument van de gesneuvelde soldaat heeft men een mooi uitzicht op het dal van de Azun met de omliggende bergen, waarvan de spitse top van de Viscos direct in het oog springt. Het stadje is voorzien van alle diensten, zoals banken en geldautomaten, beenhouwerijen, bakkerijen, restaurantjes en uiteraard souvenirwinkeltjes. In het centraal gelegen park ligt het casino met theater en bioscoopzaal. Men kan er ook gaan zwemmen in het stedelijk zwembad even buiten het centrum.

Lourdes 13 km

Lourdes is gelegen op de rand van de Pyreneeën. Het is een van de bekendste bedevaartsoorden van Frankrijk en ver daar buiten, het wordt dan ook jaarlijks door miljoenen mensen bezocht. Met treft er mensen van alle continenten aan, en of men nu gelovig is of niet, Lourdes is wel eens een bezoek waard. De straten die toegang geven naar de Basiliek zijn omzoomd door souvenirwinkels en restaurants. Het loont de moeite om eens met de stroom mensen mee te wandelen langs de Basiliek tot aan de grot. Verder zijn nog het oude fort en het wassenbeeldenmuseum een bezoek waard. Buiten het drukke centrum kan men met een treintje naar Pic de Jer (Funicular de Pic de Jer) vanwaar men een prachtig uitzicht heeft op de bergen, de stad en het plat tussen Tarbes en de Pyreneeën. In de verte kan men zelfs de luchthaven van Ossun waarnemen.

Hautacam 20 km

De stompe berg gelegen ten oosten van Argelès Gazost domineert samen met de Cabaliros aan de overkant de brede vallei. De Hautacam is een belangrijk skioord in de winter, maar ook in de zomer is het een grote trekpleister. Via de smalle D 100 kan men naar een parking, gelegen net vóór Col de Tramassel. Van hieruit kan men tal van wandelingen maken, ondermeer naar het kleine Lac d’Ourrec of het wat verder gelegen mooie Lac Bleu.

Donjon des Aigles

Tegen de hellingen van de berg, wat meer in zuidelijke richting vindt men het kasteel "Donjon des Aigles" waar men life een voorstelling kan bijwonen met getrainde roofvogels zoals gieren, buizerds, valken, enz…

St. Savin 3 km

Plaatsje gelegen op 580 m tegen de westelijke helling van de vallei. Men heeft er een mooi uitzicht over het dal van de Gave de Pau. Buiten de mooie oude kerk en wat gezellige terrasjes vindt men er op zowat 1 km van het dorpsplein een oude middeleeuwse kapel op een heuvel vanwaar het uitzicht nog mooier is.

Cauterets en Pont d’Espagne 17 en 25 km

Drukke winkelstad die zowel in de zomer wordt bezocht voor het maken van bergtochten, als in de winter voor het beoefenen van de skisport. Enkele km’s over de stad treft men er een reeks van de mooiste watervallen die de streek rijk is, namelijk Les Cascades de Vall de Jéret. De hoofdweg loopt ten einde in Pont d’Espagne, een uitgangspunt voor wandelingen in Vallée du Marcadeau en Vallée de Gaube, twee mooie valleien die oplopen tegen de grens met Spanje. Een stoeltjeslift brengt je alvast naar een hoger plateau in de buurt van Lac de Gaube.

Luz-st Sauveur 19 km

Mooi zomerverblijfplaatsje gelegen langs de Gave de Pau aan de rand van het "Massif de Néouvielle". In Luz is vooral bezienswaardig de kerk die dateert uit de 13e eeuw die door de Maltezers in de 14e eeuw tot vesting werd verbouwd. Even over Luz, in de richting van Gavarnie treft men er de bekende brug "Pont Napoleon" aan.

Lac d’Estaing 15 km

Mooi meer gelegen in de gelijknamige vallei. Men kan er paardrijden, varen op een pedalo of gewoon rond het meer wandelen. Van hieruit kan men eveneens mooie dagtochten maken in het gebergte, onderandere naar Lac d’ Ilhéou. Een uitstap naar Lac d’Estaing is goed te combineren met St Savin.

Gavarnie 39 km

Gavarnie, een zeer druk bezocht stadje met tal van winkeltjes en restaurantjes, ligt net aan de ingang van het keteldal "Cirque de Gavarnie". Het is zeer gunstig gelegen voor het maken van tochten in het hooggebergte. Men kan er echter ook prachtige dagtochtjes maken o.a. naar "Hotelerie du Cirque" of "La Grande Cascade". Voor diegenen die het liever wat rustiger aandoen staan er honderden paarden en muilezels klaar die de vele bezoekers tot aan Hotelerie du Cirque brengen (ca. 4 u heen en terug).

 

  Dagtrips met de wagen

Col du Soulor – Grottes de Betharam – Lourdes 80 km

Vanaf de grote markt in Argeles volgen we in licht stijgende lijn de D 918 richting Arrens Marsous. De brede vallei waar we doorrijden is een ideale landingsplaats voor de parapente beoefenaars. Vanaf Arrens Marsous begint het bochtenwerk door een adembenemende natuurpracht naar Col du Soulor, gelegen op een hoogte van 1475 m. Daar gaan we de D 126 op die ons langs een schilderachtig decor de diepte in loodst. Deze 20 km lange weg leidt ons naar Betharam, een druk bezocht pelgrimsoord. Hier kunnen we via een zijweg van de D 937 naar de ingang van de Grotten van Betharam. Deze bestaan uit 5 etages waarvan men er slecht twee kan bezoeken nml de bovenste die bestaat uit zeer grote zalen en de onderste die via een waterrootshbaan terug toegang geeft tot de buitenlucht. Een bezoek is zeker de moeite waard! We volgen nu de weg terug naar Lourdes en Argelès Gazost over de D 937.

Col de Tourmalet - Pic du Midi de Bigorre - Col d’Aspin – Arreau 150 km

We volgen vanuit Argelès Gazost de D 921 naar Luz St Sauveur en nemen daar de D 918 richting Barèges. Al gauw slingert de weg zich door enkele haarspeldbochten naar omhoog naar het skicentrum van Super Barèges. Deze plaats, druk bezocht door de beoefenaars van de parapente sport is een goed uitgangspunt voor wandelingen in het Massief de Néouvielle. Men vindt er ook een botanische tuin. De weg gaat steeds hoger naar Col de Tourmalet. Hier kunnen we een tolweg volgen naar het astronomisch centrum van Pic du Midi. We zetten onze weg verder door het skicentrum van La Mongie naar Ste Marie-de-Campan en blijven de D 918 volgen naar Col d’Aspin. Hier worden we door een gorde koeien en paarden verwelkomt. Voor de pick-nickers is het opletten geblazen want de paarden lusten ook wel een hap, en daar zijn ze voor alles toe in staat. Nu gaan we in dalende lijn naar Arreau, een mooi stadje aan de Neste d’Aure. Om terug te keren nemen we best de weg via Bagnères de Bigorre, wat een stuk korter is en bovendien nog sneller.

Massif de Néouvielle 185 km

We volgen dezelfde route als naar Arreau en nemen daar de D 929 richting Spanje. Pas op! In Fabian blijven we de D 929 volgen, deze versmalt en draait rechts af. We rijden deze weg tot aan Lac d’Oredon. Daar nemen we de D 177 tot aan de parking van het Lac d’Aubert. We komen in een prachtige omgeving terecht, waar het uitzicht en de begroeiing duidelijk verschilt van de omringende natuurparken.

Col d’Aubisque - Artouste – Col du Pourtalet 154 km

We nemen in Argelès Gazost de D 918 naar Aucun en Arrens Marsous. Vanaf hier beginnen we aan het bochtenwerk naar Col du Soulor. We rijden verder langs de D 918 en al spoedig zien we recht voor ons de Col d’Aubisque. Voor we die bereiken moeten we ons eerst een weg banen langs een steile afgrond aan onze rechterzijde en enkele nauwe tunnels die bij slecht weer door het vee als onderdak gebruikt worden. Er heerst gewoonlijk een drukke sfeer op de Col d’Aubisque. De paarden wringen zich tussen de auto’s om zich hier of daar meester te kunnen maken van een stuk brood. Spiegels inklappen!!! Nu beginnen we aan een spectaculaire afdaling naar Gourette, een belangrijk skioord in de winter,en vervolgens naar Laruns. Hier gaan we de D 934 op richting Spanje. Deze baant zich een weg door de nauwe kloven van Vallée d’Ossau. We rijden voorbij de centrale van Artouste en de oude kabelbaan, gelegen net vóór de stuwdam. Na enkele steile bochten komen we uit aan het grote meer van Fabrège, waar we aan de overkant het nieuwe toeristisch complex zien. We kunnen hier met de kabellift naar omhoog om boven een van de treintjes te nemen naar Lac d’Artouste door een indrukwekkende natuurpracht (een toeristische topper). We zetten nu onze weg verder naar Col du Pourtalet, gelegen op de grens van Spanje en Frankrijk. Hier zijn de kleine winkeltjes in de loop der tijd uitgegroeid tot supermercados. Alhoewel deze plaats zijn charme volledig verloren heeft kan men er toch dagelijks op de koppen lopen. We nemen de zelfde weg terug.