RESİMLER, YAZITLAR, TABLOLAR, CETVELLER

ESKİ TÜRKLER'DE İLİM


RESİMLER, YAZITLAR, TABLOLAR, CETVELLER - 2

ULU-KEM YAZILI KAYA

****

ULU-KEM YAZILI KAYA-2

ULU-KEM

ULU-KEM (TUVA-ALTAYLAR) Sülyek köyündeki yazılı kaya resmi, ALTI YARIK TİGİN'den başka bir şey olmayan TİBET ÇARKI'nın bir bölümünü, ve en eski TAMĞA şekillerini göstermektedir.

KARA SUĞ

****

AK YÜS

***

ÜÇÜNCÜ GÖZ

ULU-KEM (Tuva) steplerinde bulunan bir SINTAŞ'ta 3. Göz üstünde AN ESİDİS (akıl ile duyma) ifadesi yazılıdır.

OĞMAK: (deliverance) KİŞİ-OĞLU'na mahsus özelliklerden (beşeri zaaflardan) sıyrılarak TANRI'ya yakınlaşmak. AĞMAK, AKMAK, AKINIŞ da aynı kelimenin değişik şekilleridir.

ACUN: DÜNYA… Aslı ÖC-ON (KOZMOS ALANI) kelimesidir.

SANSAR: Sanskritçesi SAMSARA'dır. Doğum ve ölümün birbirini takip ettiği hayat Çarkı ve değişim dünyası. Farklar Alemi...

BAR-KEL : (VAR-GEL) Sanskritçesi KARMA... varıp gelişlerin, gidiş-gelişlerin sonucunda Oluşan belirli bir karakter, ve hayatı etkiliyen ilişkiler, Ne ekersen onu biçersin felsefesi... Kader

BUDA : yarıklaşan, aydınlanmış, hakikate ermiş. .. BU AD A ifadesi eski Türkçe'de ADIM, ATILIM demektir.

NİRVAN: Sanskiritçesi NİRVANA… Zaman ve mekanın, ölüm veya doğumun olmadığı, Farkın kalmadığı hal... UYU-USUK … BİR … VAHDANİYET'ten AHADİYET'e geçiş.

ES AT ERİTİZ

Yani ruhun tekamülü

AKINIŞ TAMĞALARI

***

AT-UŞ TAMĞASI

****

UÇ-UÇUYU

****

UV-ON: AT-ATA UC ETİLİS ESİS

****

TABIGAÇ MEKTEPLERİNDE OKUTULAN TÜRK ALFABESİ

****

ED-AT

****

AT İT

İT-AT = ATA, ED-AT = ANA

****

OT-OĞ UKUTULUNUZ

****

OT-OĞ TAMĞALARI

****

ÖGÜL OKUS

ÖGÜL-OKUS KİŞİ: Resimde eğer üzerinde üç defa yazılmış olan ESİS (ALLAH) ve atın kuyruğunda ÖG-ON, yani ÖGÜL-OKUS yazıları görülmekte. ÖGÜL-OKUS; bilgisi, tecrübesi, ve becerisi ile temayüz eden demektir. (Kazakistan)

****

ONUG

****

DÜŞÜNEN ADAM

****

ALTI YARIK TİGİN

ALTI YARIK TİGİN ile ilişkili olarak şekillendirilmiş ABAKAN SARAYI kapı tokmağı (Orta Asya)

***

TENOHA VE MAYA TAKVİMLERİ

TENOHA, 1168'de Meksika'ya gelerek şimdi Mesa central diye bilinen yaylaya yerleşerek TETOHTİTLAN'ı (Meksika) başkent yapan Aztekler'in kendilerine verdiği isimdir.

TEENOHA TAKVİMİ'nin orta kısmı, ALTI YARIK esaslarını yansıtır. Bu kısımda İLK TAMĞALAR'dan yararlanarak AT, İT US-ÜÇ kelimeleri okunabilmektedir.

MAYALAR isie COPAN, TİKAL, PALANQUE gibi şehirlerini bırakarak 9. Asırda Meksika'daki YUKATAN yarımadasına yerleşen bir kavimdir. MAYA TAKVİMİ güneşin açık ve koyu lekelerinin peryodik 11 yılını, hem şekil, hem de hesap yolu ile kullanır.

***

HEKSAGRAMLAR -ELİF, LAM, MİM

***

I-GİNG HEKSAGRAMLARI

***

***
  • DİĞER SAYFALAR: BAŞ TARAF , KARA GÜN VE GÜNEŞ , DOĞU ANADOLU'NUN TÜRKLÜĞÜ , KUZEY ANADOLU'NUN TÜRKLÜĞÜ , BATI ANADOLU'NUN TÜRKLÜĞÜ , DÜNYA MEDENİYETİNDE TÜRKLERİN PAYI