MIN DAGBOK

 

Fredag, 28 maj 2004
Idag har vi haft mycket att stå i! Först åkte mamma och jag till BVC på en liten 3-årskontroll. Jag hade gått upp i vikt sen sist men inte vuxit nåt på längden. Min längdkurva dalade ordentligt. Sen fick jag titta på en massa bilder med saker på och sköterskan ställde frågor om dem. Jag klarade testet med full poäng! Min språkförståelse är det inget som helst fel på minsann!
Sen åkte vi in till stan. Jag hade önskat mig en rosa kofta och en rosa sommarhatt och som tur var fick vi tag på exakt de sakerna. Det blev en ljusblå sommarjacka och ett par knallrosa "prasselbyxor" också. Jag har fått en mycket bestämd klädsmak numera! Mamma letar reda på några olika varianter av ett plagg och så får jag själv bestämma vilket jag vill ha. Jag brukar inte tveka en sekund utan vet med en gång vad jag vill ha.
Sen hämtade vi pappa på hans jobb och åkte till biblioteket. Vi lånade en massa roliga böcker och så pusslade jag och spelade lite spel på datorn.
Efter det gick vi på restaurang! Jag fick välja vad jag ville ha att äta och det blev en barntallrik med hamburgare och pommes frites och en gul läsk med sugrör.
På hemvägen stannade vi och handlade lite och jag fick åka i en jätteskojig kundvagn som såg ut som en sportbil. Jag lyssnade på vad folk pratade om och så härmade jag en kille som jag hörde prata om att dricka öl; Djicka ööööööööööööööööööj! skrek jag och skrattade jättemycket. Sen när jag fick syn på honom igen i kassan så skrek jag "djicka ööööj! igen. Mamma och pappa hade jätteroligt.
Så här fin blev jag när jag hade ekiperat mig själv:

Måndag, 24 maj 2004
Jag är en sån stor flicka nu så jag har slutat att "igente" som jag kallar det (amma). Det blev slut på det när mamma blev opererad och fick ligga på sjukhus. Det var den 5 maj som jag slutade med igente. Jag hoppas dock fortfarande på att jag ska få börja igen när mammas sår läkt ihop. Jag har börjat sova i min egen säng också. Oftast sover jag hela natten där och går över till mamma och pappa först på morgonen. Förut behövde jag igente för att kunna somna men nu går det med saga och lite mys. Ibland ligger jag och lyssnar på en saga på CD-spelaren en stund också. Nu har jag t.o.m börjat kunna somna själv utan att nån ligger bredvid. Mamma säger godnatt och sen kan hon gå ner och jag ligger kvar och sjunger lite för mig själv.

Tisdag, 18 maj 2004
Idag fyller jag 3 år! Bilder och läsning om den stora dagen finns här!

Torsdag, 12 februari 2004
Idag fyller jag 1000 dagar! Det firade vi med att gå på MAX och äta hamburgare, pommes frites och läsk! Jag fick en MAX-box med Gnottarna på och så var det en liten överraskning i den förutom maten. Det var en liten mjukis-Gnott! Farbrorn som jobbade där tyckte nog att jag var gullig för han kom och gav mig en glassbägare efter maten. Den tryckte jag i mig! Sen fick vi med oss en liten vimpel som det står MAX på en sidan och en bild på Gnottarna på andra sidan. Det var en rolig utflykt!

Söndag, 8 februari 2004
Ikväll provade jag att sitta på pottan och mamma lyckades få mig att inte rusa upp igen direkt. Efter en liten stund skvalade det i pottan! Jag kissade på pottan för första gången! Det firade vi med chokladglass med mycket strössel!

Måndag, 1 december 2003
Jag har visst blivit riktigt slarvig med att skriva i min dagbok! Fast det är klart, jag har ju så många intressen nu. Vi är på Öppnis ibland och ibland är vi bara hemma och leker. Jag har börjat spela lite dataspel och kolla på olika hemsidor på nätet nu. Mamma och pappa får nästan aldrig ha datorn, :-)
Jag har uppdaterat fotoalbumet iallafall. Länken dit är
här.

Torsdag, 9 oktober 2003
Oh hjälp vad det var länge sen jag skrev i dagboken! Sommaren har gått i ett flygande fläng och vi har bott i vårt nya hus i 2 månader nu. Mamma har hunnit fylla 30 år (gammaj säjjing retar jag henne nu). Jag har börjat på nåt som kallas Lek och Rytmik på tisdagarna. Vi får sjunga och dansa och göra lite olika saker, balansträning bl.a. Det är jätteskoj. Det är i källaren på Öppnis så då kan vi vara där och leka resten av dagen. Jag har börjat tycka det är väldigt roligt att gå på Öppnis. Jag brukar laga låtsasmat, baka med trolldeg, måla och trä pärlor.

Torsdag, 29 maj 2003
Ikväll var vi och tittade på huset som vi har köpt. Vi ville titta lite närmare på alla detaljer och mäta hur stora rummen är. Åh vad jag längtar tills vi får flytta in!
Läs mer om huset här

Söndag, 18 maj 2003
Idag fyller jag 2 år! Jag har längtat jättemycket efter den här dagen. Läs mer om min stora dag.

Måndag, 12 maj 2003
Vi har köpt hus! Allting har gått så snabbt, det var bara en vecka sen vi var på visning av drömhuset och nu är det vårt! Vi ska flytta in i augusti. Jag ska få eget rum och lekstuga och pappa har lovat att bygga en sandlåda. Huset har en trappa inne och det tycker jag nästan är det roligaste av allt!
Så här ser vårt nya hus ut:

Söndag, 13 april 2003
Idag är vi i Lycksele och firar farmors 60-årsdag! Vi har fest i samma lokal som mina föräldrar hade sin bröllopsfest och jag mitt dopkalas. Jag leker mest med mina kusiner nere i lekhallen. Lämpligt är att jag nyligen lärt mig att uttala "F" så att jag kan säga "farmor" och "farfar". Bokstaven "V" har jag också lärt mig nu fast det låter ofta som "W" när jag säger det. Jag pratar i hela meningar och har mycket gott minne för allt som händer, nästan för bra!

Söndag, 6 april 2003
Jag måste ju uppdatera litegrann om hur mycket mer jag har lärt mig på sista tiden! Jag suger åt mig kunskap som en svamp just nu. Jag kan räkna till 14 alldeles själv och om jag sen får lite hjälp kan jag fortsätta till 20! Jag känner igen bokstäverna "A", "S", "T", "Z" och "X". Mitt ordförråd innehåller nu bra mycket över 400 ord. Det går utmärkt att göra sig förstådd numera även om mamma och pappa är lite trögfattade ibland. Jag vet att mamma heter "Maggis" och pappa "Sben-Bettil" och att jag själv heter "Cajojin" eller "Kinin" som jag oftast säger.

Måndag, 24 mars 2003
Idag fyller pappa 37 år! Jag sjöng "grattis grattis på din stumpileumsdag" för honom och så gav jag honom en magtrimmare i present! Vi åt fin middag ute på restaurang.

Söndag, 16 mars 2003
Pappa skulle ha en gudstjänst i en kyrka strax utanför Luleå så vi följde med. Det var vänner till pappa som var med och ordnade det så vi åkte till dem först. De har en pojke på 6 år, en pojke på 4 år och en flicka som är 1,5 månad yngre än mig. Jag lekte med dem och hade jätteroligt. Det fanns ett stort lekrum i kyrkan och där höll vi till under hela gudstjänsten.

Lördag, 8 mars 2003
Vi åkte till Malå och gick på ett barndop. Det var pappa som döpte bebisen. Jag knatade omkring i kyrkgången och sa "kors" och "Jesus" lite då och då för att dra till mig uppmärksamheten. Tilda och Nils och deras mamma och pappa var med, vi åkte hem till dem efter dopkaffet och stannade där hela kvällen. Nils är 5 månader äldre än mig. Vid middagen satt jag och tittade på honom och sa "Nijs söt". Jag tänker gifta mig med honom!

Måndag, 24 februari 2003
Vi gick ut och åt middag på restaurang för att fira mitt 200-ordsjubileum! Jag käkade biff med bambuskott, champinjoner och jasminris. "Mmmm, god sås!" sa jag om sojan. Det är mindre än en månad sen vi firade 100-ordsjubileum. Nu lär jag mig så fort så det går inte att fortsätta hålla räkningen. Nu ska mamma istället skriva upp alla roligheter jag kläcker ur mig i framtiden!

Fredag, 21 februari 2003
Nu börjar mamma och jag hämta oss från magsjukan men nu är pappa sjuk. Jag ville så desperat gå ut idag på förmiddagen så mamma och jag gjorde en sväng på gården. Det var svårt att gå för det är så halt och knaggligt. Lekplatsen är alldeles insnöad så det gick inte att gunga. Jag orkade inte så mycket heller utan ramlade bara på näsan hela tiden.

Onsdag, 19 februari 2003
På morgonen ringde mamma till barnmottagningen och vi fick åka dit, magsjuka och utmattade båda två. Pappa var på väg hem med bussen. Jag skulle bli inlagd på Sunderbyns sjukhus men då började jag få behålla lite vätska under förmiddagen så vi åkte aldrig. Mamma var så magsjuk så hon kanske inte hade fått stanna med mig på sjukhuset och hur skulle jag ha klarat mig då? Vi var hemma och kurerade oss med isglass istället. Jag gick ner 1 kg av den bantningskuren!

Tisdag, 18 februari 2003
Det kändes lite bättre i magen imorse så pappa åkte iväg på kurs i två dagar. På kvällen blev jag sämre igen och började ha jättemycket diarréer. Jag vägrade dricka någonting eftersom jag mådde så illa. På natten var jag helt utmattad av uttorkning och då började mamma också kräkas.

Måndag, 17 februari 2003
Idag vaknade jag med mitt livs första magsjuka, jag vaknade av att jag kräktes. Sedan kräktes jag hela dagen och fick inte behålla någon vätska alls nästan. Och mormor och morfar som var här och allting, jag orkade ju inte umgås så mycket. Jag mådde jättedåligt!

Söndag, 16 februari 2003
Idag kom mormor och morfar hit för att vara hos oss i ett par dagar. De hade presenter till mig, en Molly Mus-bok och en hink med leklera. Vi lekte med leran allihopa. Jag kallar dem för "mommo Gagga" och "moppa Pejja".

Lördag, 15 februari 2003
Vi åkte till mina kusiner i Kalix för att umgås med dem och min mormor och morfar som hade kommit dit. Jag träffade en stor hund! Jag säger mitt namn nu, fast jag klarar inte av att uttala det helt riktigt så det blir ungefär "Kinin".

Måndag, 10 februari 2003
Mamma och jag var på Öppnis igen. Vi träffade en vi kände där. Jag lekte mest nere i stora lekhallen och åkte rutschkana.

Onsdag, 6 februari 2003
När jag satt och kvällsfikade så knäppte jag plötsligt händerna och sa ungefär så här:
"bla, bla, bla, bla, AMEN"!

Måndag, 4 februari 2003
Idag gick vi till Öppna förskolan mamma, pappa och jag. Stora lekhallen var öppen idag och det var jätteroligt där! Vi var helt ensamma där sista timmen! Det fanns ett stort lekhus i plast, en stor riddarborg i plast med rutschkana, en massa jättestora bollar och kuddar och två bilar som man kunde åka i. Ribbstolarna är jag lite för liten för än. Jag hade så roligt på ÖF så jag brydde mig inte om att mamma gick iväg och handlade en stund. Jag satt och ritade en stund och lekte i rutschkanan, först åkte jag själv och sen lät jag leksaksbilarna åka. Dra dockvagn var också kul.

Torsdag, 30 januari 2003
Jag försöker lära mig räkna! Mamma kom på mig med att sitta och säga "en, tå, te, åtta, nie". "Nie, tie" kom det sen. Vi har haft lite tråkigt för det har varit så kallt ute och vi har hållit oss inne. Då passar jag på att lära mig lite nya grejer.

Söndag, 26 januari 2003
Vi åt middag på restaurang Thai Garden och firade att jag har kommit upp i ett ordförråd på 100 ord! Vi åt kyckling med shitakesvamp och ingefära. Sedan gick vi på Robin Hood och köpte glass till efterrätt. Jag sa "manga gejer" när jag såg hur mycket det fanns i affären.

Fredag, 24 januari 2003
Efter middagen åkte vi till badhuset och badade i varmvattenbassängen. Jag blev alldeles överväldigad och kunde inte få fram ett ord. Jag klamrade mig fast vid mina föräldrar allt vad jag orkade. Efter ett tag blev jag lite modigare. Det fanns flytdynor som jag kunde sitta och åka på. Till slut var vi alldeles ensamma i bassängen! Vi steg upp strax före kl. 20.00 då de stängde och så gick mamma och jag och duschade. Vi bastade i några sekunder också för att torka fortare. Sedan åkte vi hem och festade på äpple, plommom och russin. GÄSP vad trött man blev!

Torsdag, 23 januari 2003
Vi roade oss med Ljudinspelaren ikväll och här är några resultat:
Allmän munterhet
Carolines kostråd
Hälsning till mormor och morfar

Onsdag, 22 januari 2003
Idag var det säsongsstart på Sång & Lek. Det var två nya mammor och en "gammal" som hade hittat dit så nu var vi fem barn där inklusive mig. Jag var enda tjejen! Nu kanske det blir lite fart där, bara de fortsätter att komma!

Tisdag, 21 januari 2003
Mamma och jag gick till öppna förskolan nere på stan för första gången. Det var jättefina lokaler och en massa roliga leksaker. Det var babyrytmik nere i stora lekhallen idag så tyvärr kunde vi inte vara där nere men uppe fanns det tre rum att leka i. I ett av rummen kunde man rita, måla och leka med Play-Doh. Jag träffade några andra barn men de var ganska läskiga tyckte jag. Några var pyttesmå och då sa jag "bäbis" åt dem. När vi skulle gå hem var det en stor snöhög i vagnen för det har varit världens snöoväder idag.

Måndag, 13 januari 2003
Pappa var ledig idag så vi var ute och strosade på stan hela familjen. Vi tittade bl.a in på leksaksaffären och så var vi på kondis och fikade. Jag fick en päronfestis och lite smakbitar av deras kakor.

Torsdag, 9 januari 2003
Ikväll har mamma och jag haft en helkväll när pappa var borta och jobbade! Först bakade vi en blåbärspaj och sen målade vi med mina nya fingerfärger. Nåja, det var nog mest mamma som målade! Jag doppade försiktigt fingret i färgen och målade litegrann. Jag har inte varit så tyst sedan jag var sjuk senast! Sen satte mamma mig i badkaret och målade PÅ mig men då ryggade jag tillbaka och pep "mamma" med ynklig röst. Då fyllde mamma karet med vatten istället och så fick jag bada och leka med mina plastbyttor och vispar. Sedan åt vi blåbärspajen och då blev jag så blå att jag skulle ha behövt bada igen!

Onsdag, 8 januari 2003
Nu bara spottar jag ur mig nya ord varje dag! Jag härmar det mesta jag hör och sen försöker mamma och pappa förklara för mig vad det betyder så att jag ska veta vad jag säger! Att peka ut olika kroppsdelar är kul. Ögonbryn, panna, hals, haka och nacke är det senaste jag lärt mig. Jag tycker mycket om att sitta på en vuxenstol och spela Yatzy (Ness, som jag kallar det) eller att stå på en stol vid diskbänken och greja med disken.
Se här hur jag grejar!

Lördag, 4 januari 2003
Idag upptäckte mamma ännu en kindtand på mig. Nu är det alltså bara en mjölktand som fattas men den kommer nog närsomhelst den också. Jag har börjat få tillbaka aptiten. Mamma och pappa fattar nu att det säkert var tänderna som ställde till att jag inte ville äta.

Onsdag, 1 januari 2003
Idag är vi lite piggare. Det bevisade vi genom att dansa fågeldansen när vi steg upp på morgonen! Jag hoppade över min middagssömn och på kvällen efter badet var jag så trött att jag bara gallskrek. Då fick mamma syn på nåt som blänkte längst bak i gapet på mig, det var den bakre kindtanden som hade kommit upp! När hon tittade på andra sidan såg hon en där också. Nu är det bara två likadana tänder i överkäken som fattas, sen har jag alla mina mjölktänder!

Tisdag, 31 december 2002
Sista dagen på året! Vi skulle ha haft farmor och farfar här men vi fick ställa in det eftersom mamma och jag var så sjuka. Vi försökte fira ändå och äta lite gott på kvällen, lax, romsås och pressad potatis. Allt jag åt var en gurkskiva. Jag såg lite fyrverkerier som någon sköt iväg i förväg men vid tolvslaget sov jag gott trots alla bomber utanför.

Måndag, 30 december 2002
Jag har sovit hela natten från ca 24.00-09.00 utan att snutta! Det beror på att jag är sjuk som jag har sovit så djupt, det har aldrig hänt förut annars. Söndag kväll avslutade jag med att vomera en jätteladdning i pappas säng och sen la jag mig ner och somnade osnuttad och sov hela natten. Jag gnydde bara "mamma" några gånger och kastade mig oroligt omkring men sen somnade jag om. Mamma emellertid vaknade kl. 05.00 och kunde inte sova mer p.g.a heltäta luftvägar och skrällhosta, sen låg hon och oroade sig för att jag skulle vara allvarligt sjuk eftersom jag sov så hårt. Jaja, det är inte lätt!

Söndag, 29 december 2002
Jag badade ikväll och tog med mig min nya docka så nu ligger den på tork. Sen lekte jag med mitt nya pussel som föreställer djur på en bondgård. Jag lyckades lägga det flera gånger med bara en smula hjälp att vrida en av bitarna åt rätt håll.

Lördag, 28 december 2002
Nu är vi hemma igen, med en trist förkylning till råga på allt. På nätterna är det värst för då vaknar jag ideligen av att jag mår dåligt och då vill jag snutta, men jag är för tät i näsan för att kunna göra det. Jag skrek var tionde minut hela natten igenom.

Ett nytt framsteg jag gjorde var att när jag gjorde illa mig idag så frågade pappa om han skulle blåsa på det onda och då höll jag fram handen. När han frågade om det kändes bättre svarade jag "ja".
Vid middagsbordet sa pappa att vi skulle be bordsbön och då knäppte jag händerna alldeles av mig själv och sa "men" (amen) när det var klart!

Tisdag, 24 december 2002
Julafton! Jag är i Hallstavik hos min mormor och morfar. Mina kusiner Linnea och Lovisa är här också. Jag roar mig av hjärtans lust med alla nya leksaker och lekkompisar. Efter att vi ätit en massa god mat och tittat på Kalle Anka på TV så kom jultomten, "totte" som jag brukar säga. Jag blev inte rädd, bara lite avvaktande och höll mig nära mamma. Jag fick ett paket av tomten! Sen fick jag en massa andra paket också, jättemånga roliga och bra saker. Bilder från julen 2002 finns att se här

Fredag, 6 december 2002
Vi åkte till Granbergsträsk för att träffa farmor och farfar men framför allt för att fira farmoster Berrys 70-årsdag! På lördagen var det kalas hos henne och då var nästan hela släkten där. Vi och de andra i släkten hade köpt en CD-spelare till henne och spelat in en CD-skiva från ett kassettband som hennes man Göran hade sjungit in för länge sen. Han är död nu. Vi stannade i Granbergsträsk till måndagen och lekte med mina kusiner. Jag tycker det är jättekul att leka med dem, jag glömmer nästan bort mamma och pappa när jag har så roligt.

Lördag, 23 november 2002
Mamma och pappa är häpna över hur mycket jag förstår nu, som om inte jag fattade allt för länge sen! Jag kan peka ut öga, näsa, mun, öra, hand, fot, hår och mage när de frågar. En dag satt jag och bläddrade i en leksakskatalog och pekade och sa "totte". De fattar inte hur jag kan ha lärt mig vad en tomte är men numer pekar jag alltid på jultomtar och säger "totte". När mamma frågar om jag vill bada så skiner jag upp som en sol och springer till badkaret och försöker kliva i genast. Det tar så lång tid att spola upp badet så jag hinner skrika i 5 minuter innan det blir klart. När mamma frågar om vi ska gå och lägga oss så börjar jag vinka till pappa och säger "gonax", "hejdå" och kastar slängpussar. Om jag vill lägga mig tidigare än de trott så är det bara att säga "gonax" och gå mot sängen så förstår de vad jag menar. När mamma och pappa tar fram Yatzyspelet så drämmer jag näven i bordet och skriker "nejjjsch". Jag har ju lärt mig hur de brukar låta när de spelar! Ibland börjar jag skrika och vill ha alla tärningarna för mig själv så då blir det inget spelande.

Fredag, 22 november 2002
Ikväll var vi på gospelkonsert alla tre i Djupvikskyrkan. Det var en tjej som var med i vår gospelkör i Lycksele som går gospellinjen nu och det var deras kör som sjöng. Jag tillbringade mesta tiden inne i lekrummet med mamma men musiken hördes dit också. Några gånger gick jag ut och diggade och viftade med armarna i takt med musiken.

Onsdag, 20 november 2002
Idag var jag så pigg så jag kunde gå på Sång & Lek igen. Tyvärr kunde inte grannbarnen följa med den här gången för de var sjuka. Det blev bara mamma och jag som var där, och så de två sångfröknarna förstås. Vi hade kul iallafall.

Måndag, 18 november 2002
Idag fyller jag 1 ½ år! Det firade jag med att äta kompismakaroner till middag. På kvällen gjorde mamma iordning trolldeg till mig. Jag tyckte inte det var så roligt för jag blev bara kladdig om händerna men jag tyckte det var skoj när mamma tryckte min hand i degen så det blev ett avtryck. Det har vi sparat.

Tisdag, 12 november 2002
Idag var det dags för min 18-månaderskontroll på BVC. Det blev inte någon särskilt grundlig undersökning eftersom jag blev brakförkyld igår kväll och har haft krupphosta inatt. Jag var inte alls på humör och grät mig igenom hela läkarbesöket så de ville inte bråka så mycket med mig som tur var. Givetvis blev det ingen MPR-spruta idag heller. Jag väger 12 kilo nu och är ungefär 81 cm lång. Efter besöket åkte jag raka vägen hem och la mig och SNUTTADE!

Måndag, 11 november 2002
Jag har fått en pulka! Jag, mamma och pappa var ute och provade den idag. Jag fick åka nerför några små kullar och det var jätteroligt! Jag höll mig kvar i pulkan och ramlade inte av. De sprang och drog mig i pulkan också och jag viftade med armarna och ville att det skulle gå fortare! Jag tycker så mycket om min pulka så jag leker med den inne i hallen också.

Torsdag, 7 november 2002
Vid lunchen idag ville jag inte äta mer än två tuggor. Mamma vädjade och sa att snart fyller jag ju 1½ år och då är man så stor så man kan inte klara sig på enbart bröstmjölk. "Jag kan!" svarade jag. Sen slet jag åt mig mackan och tog en ilsken tugga av den, blängde på mamma och gruffade och sen började jag gapskratta. Vi är aldrig osams särskilt länge jag och mamma. Att jag kan göra så många roliga miner och spexigheter bidrar nog mycket till det. Mamma och pappa tycker att jag är en rolighetsminister!
Mitt fotoalbum skulle behöva uppdateras men tyvärr har pappa inte installerat fotoprogrammet efter att vi köpte ny dator. Det ligger dock några balla foton och väntar!

Onsdag, 6 november 2002
Vi var på Sång och Lek igen och den här gången hade vi lockat med oss en nyinflyttad granne som har två små barn, en flicka på 2 år och 2 månader och en pojke på 1 år och 3 månader. Alex och Joline heter de. Förutom oss var det en mamma till med sin 2-årige pojke Ludvig. Vi lekte först med alla leksakerna, jag fastnade särskilt för en liten docksulky med en docka i. Sedan sjöng och dansade vi litegrann och hälsade på kråkan Håkan som bodde i sångfrökens koffert. Jag drog förstås till mig allas uppmärksamhet genom att sjunga och rocka loss ordentligt till musiken! När musiken stängdes av gick jag och satte på den igen och fortsatte dansa. Sen fikade vi.

Fredag, 1 november 2002
Vi åkte till min farmor och farfar i Lycksele och var hos dem ända till tisdagen. Vi träffade också min farbror, faster och tre kusiner. Det var roligt att leka med dem. På söndagen var vi i kyrkan allihop. Jag var så snäll, förutom när jag vrålade "tysta" när prästen började predika. Jag sjöng med i alla psalmerna.

Måndag, 28 oktober 2002
Nu försöker mamma vänja av mig med bröstet igen! Hon uppskattar visst inte att jag ligger och jonglerar med hennes tuttar och sjunger "calicalicutta-cutta-cutta" konstigt nog! Inatt skrek jag som en dåre och det hjälpte inte att pappa tog upp mig och dansade slow-fox med mig till Kenny G. Det var bara bröstet som hjälpte. Jag har dragit ner på snuttandet iallafall och börjat äta mer vuxenmat så det är nog inte så långt ifrån att jag ska sluta amma.

Onsdag, 23 oktober 2002
Idag gick mamma och jag till Sång & Lek för första gången på länge. Det har flyttats till ett annat ställe eftersom det kom så lite folk men det kom tyvärr lika lite nu. Vi var ensamma där! Vi lekte iallafall med alla leksakerna, fikade och hade lite disco tillsammans med de två ledarna. Vi får se om det blir nåt mer nu, kanske vi åker till ett annat ställe på Sång & Lek istället dit det brukar komma mycket folk.

Onsdag, 16 oktober 2002
Idag snöar det! Mamma har försökt lära mig säga "mormor" och "morfar" men jag har inte gått henne tillmötes än. Jag svarade "mamma", "sope-stope" och "s.o.s" istället.

Fredag, 11 oktober 2002
Jag har lärt mig några nya ord; "pasta" och "bäst". Jag har kommit på att jag kan ta tag i mammas och pappas huvuden och slå ihop dem för att få dem att pussas, sen pekar jag finger och skrikskrattar. Det är jättekul!

Torsdag, 10 oktober 2002
Jag tycker om att pussas, åtminstone när det sker på mina villkor. Vi brukar ha stora pusskalas när andan faller på, rättvist ska det vara och mamma och pappa ska ha varsin puss i tur och ordning. Nu börjar "smacket" falla på plats också så jag smackar precis vid pussen och inte före eller efter som förut. För säkerhets skull smackar jag när mamma och pappa pussas också så det ska bli ordentligt gjort.

Måndag, 7 oktober 2002
Jag överraskade mina föräldrar idag! Jag låg och sov middag i dubbelsängen och de var i köket. Plötsligt fick de se mig komma knallandes in i köket, de hade inte hört ett knyst att jag hade vaknat och klivit ner från sängen själv! I vanliga fall brukar jag alltid gråta och ropa på mamma när jag vaknar.

Fredag, 4 oktober 2002
Idag var mamma och jag på BVC med anledning av mitt matvägrande och min dåliga mage. Sköterskan trodde att det var för att jag snuttar för mycket som jag är dålig i magen. Jag väger 11300 gram och är 80 cm lång. De senaste dagarna har jag faktiskt ätit lite bättre men jag VILL inte sluta snutta!
*ger sköterskan långfingret*

Måndag, 30 september 2002
Jag satte rekord i att sova middag länge idag. Jag sov i 2 timmar och 15 minuter och mamma trodde inte sina ögon. Jag är inte riktigt kry, har varit förkyld ganska länge och har nu dessutom antagligen fått mul-och klövsjuka. Jag har blåsor i munnen, på händerna och fötterna. Dessutom är jag yr. Jag raglar omkring och ramlar hela tiden och när jag ligger på skötbordet tror jag att jag ska ramla ner. Vi ska nog till drop-in BVC snart och kolla.

Lördag, 28 september 2002
Vi var inbjudna till 150-årsjubileum i Malå kyrka där pappa jobbade innan han gifte sig med mamma. Det var middag i 1850-talsstil (kornmjölsgröt och fisksmörgås) och sedan var det lite dans och skådespel och till slut en gudstjänst i 1850-talsanda. Vi sov över i församlingsgården den natten och nästa dag var det en vanlig gudstjänst med kyrklunch efteråt. Sedan hälsade vi på en familj med en liten flicka på 5 år innan vi åkte hem.

Tisdag, 10 september 2002
Jag har varit lite dålig på att skriva i dagboken på sistone men det är för att jag har haft så fullt upp i min nya hemstad! Nu ska jag försöka hålla den mer uppdaterad framöver.

Tisdag, 9 juli 2002
Nu har vi flyttat till Piteå! Det var ganska mycket jobb med att packa och städa och sånt där men det skötte mamma, pappa och farfar som tur var. Farmor passade mig under tiden. Vår nya lägenhet är jättefin, bara lite större än vår gamla men den känns ganska mycket större. Balkongen är super att springa ut och in på. Jag har fått en egen liten utemöbel att sitta på. Här i stan finns det mycket fler affärer än i Lycksele, det finns både Barnens Hus, Lek & Hobby och en massa annat.

Fredag, 5 juli 2002
Nu har jag genomlidit tre nätter utan att få snutta! Första natten vaknade jag så ofta att mamma inte hann somna förrän 06 på morgonen. Andra natten vaknade jag varannan timme. Tredje natten vaknade jag bara tre gånger men av dem var det bara en gång som jag hade svårt att somna om. Istället för mammas bröst får jag vatten i flaska...*fnys*...det är ju långt ifrån lika mysigt! Jag får fortfarande snutta morgon och kväll som tur är.

Tisdag, 2 juli 2002
Inatt tänker mamma börja vänja mig av med att ligga och snutta i mig mjölk på nätterna! Vad ska jag ta mig till?! Det är ju förstås för mig egen skull, mina tänder mår inte alls bra av det och jag har antagligen ett hål redan. Fortsättning följer om hur det går!

Måndag, 1 juli 2002
Vi var på BVC för att hämta min journal och ta med den till Piteå och så fick jag en vacicnationsspruta på samma gång. Oj, oj vad jag grät och skrek när hon stack mig! Efter några timmar gjorde det så ont i benet att jag haltade fram och på kvällen hade jag fått nog...jag skrek och grät allt vad jag orkade och till slut somnade jag vid mammas bröst. Stackars, stackars mig!

Söndag, 30 juni 2002
Idag fortsatte vi vår resa hemåt och kom hem till Lycksele framåt kvällen. Det var trots allt ganska skönt att komma hem till sina gamla leksaker.

Lördag, 29 juni 2002
Vi åkte ut till Gårdtjärn och tillbringade dagen med min morfarsmor, morfarsfar och morfarssyster! På kvällen åt vi middag tillsammans med min mormorsmoster och ett av hennes barnbarn som alltså är min mammas tremänning (krångligt det här med släktskap!) Flickan heter Gabriella 12 år och henne blev jag väldigt förtjust i! Jag följde henne med blicken hela tiden och när hon började leka med mig blev jag salig! Vi lekte hela kvällen och hon blev nog förtjust i mig också för hon började tjata om att hon ville ha en lillasyster!

Fredag, 28 juni 2002
Idag efter lunch sa vi hej då till mormor, morfar och morbröderna och åkte norrut igen...snyft! Vi stannade i Sundsvall och bodde hos mormorsmor igen.

Torsdag, 27 juni 2002
Idag tog vi en tripp till Uppsala och gick på Barnens Hus! Jag fick ett par skor, en mössa, en uppblåsbar badbassäng som ser ut som en hund, en Nalle Puh-video m.m. Sen träffade vi flera kompisar till mamma och pappa.

Onsdag, 26 juni 2002
Vi hälsade på mammas första barndomskamrat som heter Karoline och hennes barn Thelma 11 månader och Rasmus 4 år. De har en stor trädgård med sandlåda och gungställning och där lekte vi och hade jättekul.

Måndag, 24 juni 2002
Idag åkte vi till Stockholm och träffade kompisar. Vi tog båten ut till Fjäderholmarna och hade picknick och sen åt vi middag hemma hos ett par av kompisarna. Vi mötte två kändisar på stan! Jag fick vara uppe till jättesent och åka tunnelbana klockan 11 på kvällen men sen sov jag hela vägen i bilen hem.

Lördag, 22 juni 2002
Vi gjorde en utflykt till Väddö med mormor och morfar och gick på caféet "Tusen små grisar" och besökte badstranden Kvarnsand. Det var för kallt för att bada men det var kul att spatsera runt i sanden.

Fredag, 21 juni 2002
Idag är det midsommar! Vi käkade inlagd sill till lunch och jag fick smaka, det var gott! Sedan var vi på hembygdsgården och såg när de reste midsommarstången och hade lite dans och musik. På kvällen åt vi grillspett, chips och annat smaskens. Jag fick äta samma som de andra och gissa om jag tyckte det var roligt!

Onsdag 19 juni 2002
Idag gjorde vi en utflykt till Åkersberga och hälsade på ett par kompisar som har en liten dotter, Elin 9 månader. Vi lekte litegrann, mest kivades vi om samma leksaker. Vi tog en tur till en liten badplats men vi badade inte där utan i bassängen hemma hos dem senare.

Tisdag, 18 juni 2002
Det var jättevarmt så vi tog en promenad till en plaskdamm. Det gick inte så bra att bada där så jag fick bada i en bassäng ute på gården hos mormor och morfar istället. Jag fyller förresten 13 månader idag!

Måndag, 17 juni 2002
Mormor gick tidigare från jobbet och åkte med oss till Uddhamn, en badplats som ligger ungefär 1 mil från Hallstavik. Jag badade i havet men de andra fegade ur!

Söndag, 16 juni 2002
Vi åkte med mormor och morfar till Sanda gård utanför Hallstavik. Där tittade vi på grisar, kaniner, getter och en kalv. Sen fikade vi.

Lördag, 15 juni 2002
Idag var jag ute och lekte i lekstugan hos mormor och morfar. Det finns en leksaksspis och en massa köksredskap där som jag pysslade med. På kvällen grillade vi.

Måndag, 10 juni 2002
Idag bar det av på semesterresa! Vi körde ner till Sundsvall i vår nya fina bil och där fick vi bo hos min mormorsmor Solveig. Vi stannade där ända till fredag 14 juni och träffade en massa släktingar. Sen fortsatte vi körningen ner till Hallstavik till min mormor, morfar och två morbröder. Se semesterbilderna här!

Fredag, 7 juni 2002
Jag har skaffat ny bil! En mörkblå Volvo V70 GLT -98. Jag behövde lite mer utrymme för alla mina saker, speciellt nu när vi snart ska åka på semester.
Vi gick på stan idag och hamnade mitt i en studentkortege. Det var några stora lastbilar som tutade jättehögt hela tiden när de åkte förbi oss, jag blev så rädd att jag nästan blev från vettet. Mamma blev arg på dem.
På kvällen fick jag smaka chips för första gången! Det var jättegott, jag ville ha mer och mer.

Lördag, 1 juni 2002
Nu har mamma och pappa erkänt att jag kan gå själv eftersom jag ställer mig rakt upp i tomma luften och knatar iväg! Jag går ju inte alltid för att förflytta mig utan gåendet är ungefär som en lek fortfarande. Att ha skor på mig gillar jag inte särskilt bra så det blir mest att spatsera inomhus.

Torsdag, 30 maj 2002
Idag har jag varit på 1-årskontroll. Syster Monica på BVC frågade mamma vad hon trodde att jag väger nu och mamma svarade "strax över 10 kg". Nämen så mycket kan hon aldrig ha gått upp! sa syster Monica. Men när jag satte mig på vågen visade den på 10020 gram och syster fick lång näsa! 74 cm lång är jag. Sen fick jag träffa tant doktorn och bli undersökt. Allt var bara bra med mig. Mamma berättade att jag äter så små portioner mat att hon är lite orolig att jag inte får i mig tillräckligt med järn. Syster och doktorn tyckte att mamma borde äta mer mat själv istället för de tyckte att hon såg ut att behöva det.
Sen var vi ute och promenerade hela dagen för det var 25 grader varmt ute. Vid middagen somnade jag pladask vid matbordet!
På kvällen var vi på avslutning med gospelkören, vi spelade brännboll och fikade. De tycker att det är synd att vi ska sluta i kören och det tycker vi också.

Tisdag, 28 maj 2002
Idag var vi hos tandhygienisten och fick information om hur man sköter tänderna. Det mesta visste vi redan men jag fick iallafall en tandborste på köpet.
På eftermiddagen kom pappa på mig med att ställa mig upp mitt på golvet och gå ca 50 steg själv! Nu har de sett att jag kan ställa mig upp utan att ta tag i nåt, gå en lång sträcka, vända om och gå åt andra hållet utan att ta tag i nåt, stanna och plocka upp nåt från golvet och fortsätta. De tycker att jag är så duktig!

Lördag, 25 maj 2002
Vi har haft lite gångträning och jag lyckades gå själv ca 10 steg! Det gick lite ostadigt men ändå! Det går bättre och bättre dag för dag...

Torsdag, 23 maj 2002
Idag har jag gjort min första bekantskap med Herr Fluga. Jag försökte ta honom med fingrarna men då flög han iväg och då blev jag förtvivlad och rädd. Efter ett tag vande jag mig honom. Senare under dagen gick jag fem steg utan att nån höll i mig!
På kvällen var vi på gospelkonsert med vår gospelkör men mamma och jag satt och tittade på för det fanns ingen som kunde passa mig. Jag diggade järnet och alla tittade på mig.

Onsdag, 22 maj 2002
Kanonväder idag, vi har varit ute och gått klädda i sommarkläder. När pappa kom hem lekte vi med mina nya klossar och han byggde ett torn till mig. Jag rasade det varje gång han byggt upp det och sen applåderade jag åt mig själv.
Jag har fixat lite nya bilder på sidan 5 i mitt fotoalbum idag också.

Måndag, 20 maj 2002
Vi har tagit en tur till Piteå via Granbergsträsk för att se på två lägenheter. Vi ska ju nämligen flytta till Piteå i sommar för att pappa har fått jobb där. Det var en av lägenheterna som var jättefin. Det hade bott en som heter Caroline där tidigare och från köksfönstret såg man ICA Grahn´s! Området var också fint och lugnt, lekplats just utanför huset. Jag testade en gunga och den var OK! Där ska vi bo!
På vägen hem hälsade vi på några bekanta. De hade en jättestor hund som var högre än mig när jag står upp. Den slickade mig i ansiktet och jag blev både förtjust och förskräckt på en gång.
Vi stannade i Granbergsträsk en dag till och gonade oss i det varma sommarvädret. Jag fick vara ute och tulta med ganska lätta kläder.

Lördag, 18 maj 2002
Idag fyller jag 1 år!! Till middag fick jag en 1-årsburk med Lasagne. På kvällen hade jag kalas för alla som kunde komma. Mamma och pappa hade gjort fint hemma och hängt upp ballonger och serpentiner och dukat upp kakor, jordgubbstårta och chokladtårta. Jag fick en massa presenter: Kläder, två par skor, solglasögon, klossar, plocklåda, bultbräda, cykelhjälm, en badbok, en vanlig bok och en grej som snurrar runt runt och spelar en liten melodi när man trycker på den.

Stig in och besök mitt
födelsedagsfotogalleri!

Torsdag, 16 maj 2002
Idag har vi varit och tittat på och provkört några bilar, vi måste nämligen skaffa större. Sedan var vi och handlade grejer till mitt kalas på lördag. För ett år sedan vid den här tiden låg min mamma redan på BB och väntade på mig.

Måndag, 13 maj 2002
Nu är det nästan sommar här! Löven har slagit ut på träden och jag har sett tussilago och en fjäril! Igår var det 23 grader varmt i skuggan.
Jag har nått nya framgångar i min gångträning. Vid flera tillfällen har jag tagit några steg alldeles själv, rekordet just nu ligger på 7-8 steg utan att hålla i mig!
Annars är min största favoritsysselsättning just nu att sitta och snutta på en liten sytråd!

Lördag, 4 maj 2002
Ytterligare en kindtand håller på att göra entré, denna gång på vänster sida i nederkäken. Antagligen kommer motsvarande tand på andra sidan ganska snart.
Jag håller på att göra en liten experimentgrej i mitt fotoalbum, en sida som skiljer sig lite från de andra sidorna.
Kolla här!

Söndag, 28 april 2002
Nu är det konstaterat; jag håller på att få TVÅ kindtänder! Mina päron har misstänkt det eftersom jag varit extremt gråtmild i tre dagar. Det är de främre kindtänderna på bägge sidor i överkäken som är på väg upp.

Onsdag, 24 april 2002
Vi är lite bättre i förkylningen både mamma och jag. Har uppdaterat fotoalbumet.

Söndag, 21 april 2002
Nu har mammas dumma förkylning smittat av sig på mig. Som hämnd väckte jag henne så fort hon somnat hela natten igenom, fast det slog ju tillbaka på mig själv också! Idag tar jag det lugnt och låter mig pjoskas med och äter en massa fruktpuré med C-vitaminer i.

Fredag, 19 april 2002
Mamma är förkyld och mår jättedåligt så pappa är hemma från jobbet och tar hand om mig. Härliga tider att få vara med sin pappa litegrann! Han låter mig spatsera runt och hålla i hans händer tills jag tröttnar och sen går vi ut med vagnen i solskenet. Mamma står i fönstret och ser ledsen ut och saknar mig så fort vi kommit ut genom porten. Vi ska ut och möta farmor och promenera med henne och sen går vi nog upp dit och fikar.

Måndag, 15 april 2002
Idag tog mamma och pappa fram sittvagnen och skjutsade mig i. Det var roligt att få sitta upprätt och se vad som hände runtomkring mig. På kvällen gick vi och hälsade på farmor och farfar och på vägen dit såg vi att det var "klädbytardag" på S:t Mikaelsgården så mamma gick in och fyndade lite. Hon köpte en svart skinnjacka till mig för 50:-, en jeansjacka för 30:- och en rosa mössa i bävernylon med vit pälskant för 10:-. Skinnjackan får ligga och vänta på mig i några år för den var för stor.

Lördag, 13 april 2002
Idag har jag varit lite gladare och inte bråkat så mycket på mamma. Vi var ute och gick med vagnen en jättelång promenad. Till middag fick jag smaka äggröra för första gången. Det tyckte jag om.

Torsdag, 11 april 2002
Pappa har åkt iväg på konfaläger och blir borta ända till jättesent på söndag kväll! Det tycker inte jag är nåt roligt så jag protesterar genom att vara så arg och gnällig som jag bara kan. Jag klänger och klättrar på mamma hela tiden men när hon lyfter upp mig skriker jag nej-nej och kastar mig bakåt så hon nästan tappar mig. Jag vill inte leka med mina saker eller sitta i gåstolen, inte ens bärselen duger just nu. Pappa, kom hem!

Tisdag, 9 april 2002
Hela familjen var i Piteå idag för pappa skulle på anställningsintervju där. Om han får jobbet ska vi alltså flytta till Piteå! Vi var och tittade på en lägenhet och åkte runt i de olika bostadsområdena för att se var vi helst vill bo. Sen var vi på restaurang och café och gick runt och tittade på stan.

Måndag, 8 april 2002
Jag upptäckte idag att man kunde öppna skåpet under handfatet och riva ut alla flaskor som står där. Mamma försökte hindra mig men då blev jag vansinnig och skrek: jag beftämmer!
Jag har uppdaterat fotoalbumet med lite nya bilder på mig när jag går med lära-gå-vagnen.

Söndag, 7 april 2002
Idag reste jag mig upp mot min lära-gå-vagn och gick flera steg på eget initiativ. Jag reser mig upp med hjälp av allt jag får tag på nu och är desperat på att lära mig gå själv.

Lördag, 6 april 2002
Jag kom på att det var jätteroligt att skrämma mamma genom att ropa till högt när hon minst anade det. Jag gjorde om det gång på gång.

Fredag, 5 april 2002
Jag överföll mamma när vi skulle lägga oss och bet, sög och tuggade på hennes haka. Jag höll fast i hennes hår så att hon inte skulle komma loss. Ooopsie, det blev ett stort blåmärke! Vad har jag ställt till med?!

Söndag, 31 mars 2002
Vi var på påskdagsmässa i Norrängskyrkan. Jag hade med mig några kex och en nappflaska med vatten men jag ville mest prata. "AAAMEN....AMEEEEN" vrålade jag när prästen höll sin predikan och menade ungefär: "håll tyst nu gubbe och plocka fram kyrkfikat"!

Söndag, 24 mars 2002
Idag fyller min pappa 36 år! Stackarn måste jobba på sin födelsedag men ikväll blir det kalas! Mamma har köpt en tröja och ett svenskt ordlexikon som han önskade sig. Om jag kunde skulle jag rita en teckning åt honom. Jag har fått låna en lära-gå-vagn och ikväll gick jag några steg med den. Sen släppte jag taget och stod utan stöd i flera sekunder. Pappa filmade som tur var så jag kan bevisa att jag har gjort det!

Lördag, 23 mars 2002
Idag har våran kör en gospeldag med konfirmanderna men mamma och jag stannade hemma. Jag börjar bli lite för stor för att kunna vara med en hel dag, jag behöver mer rutiner nu. Dessutom är jag lite kinkig och varm, inte feber men något förhöjd temp har jag. Min 8:e tand håller på att växa upp, det kan vara det som gör det. Mamma och jag har en mysdag, vi gosar och leker och så har jag suttit i bärselen en stund.

Fredag, 22 mars 2002
Jag har fixat lite med hemsidan idag och gjort om lite på "Min utveckling" och tillväxtdiagrammet, bl.a har jag ritat dit mina föräldrars viktkurvor från när de var bebisar.

Onsdag, 20 mars 2002
Jag pladdrar och pladdrar med mina egna ord, alla tycker det låter så kul. Vissa jollerord låter tydligen som riktiga ord. Jag har ägnat några dagar åt att säga "hagga-hagga-hagga" lite nu och då. "Hejkon-bejkon" brukar jag också säga, och "bejkonbujja". Jag klämde fram en hel mening som mamma tyckte lät precis som "jag vill inte se på TV, dudde hagga bejkonbujja!" Igår tyckte pappa att jag sa "Haaalleluja", men det var nog lite önsketänkande med i den bilden!
På det motoriska planet går det också framåt. Allt oftare griper jag tag i saker eller människor och reser mig upp på benen. Jag vill lära mig gå snart.

Måndag, 18 mars 2002
Det är min 10-månadersdag idag! Vi är i farmor och farfars stuga på landet och har en minisemester. Vi ska vara här i fyra dagar.

Måndag, 11 mars 2002
Jag är förkyld...nu igen! Hela familjen är förkylda. Det gör ont i halsen och jag försöker skrika men då gör det ännu ondare. Jag hatar när de använder den där snorsugen på mig men det är för att jag ska kunna andas bättre och inte få ont i öronen också.

Söndag, 10 mars 2002
Idag har vi varit på två kalas! Först var det dop. Det var pappa som döpte en liten bebis och mamma och jag blev medbjudna på dopkalaset. Sen var det 6-årskalas för kusin Frida på kvällen. Jag har ätit både smörgåstårta, bullar och marängtårta idag. *burp*

Lördag, 9 mars 2002
Mamma upptäckte att jag håller på att få en hörntand i nederkäken. Det är min 7:e tand. Det är därför jag har varit gråtmild och extra mammig ett par dagar.

Torsdag, 7 mars 2002
Jag har tjatat på mamma hela dagen att hon ska "baka bejkonbullar" men mamma fattar inte vad jag menar! Vid läggdags kom hon på att det kanske var "baconburgare" jag försökte säga.

Onsdag, 6 mars 2002
Vi var på BVC och träffade en barnläkare från Umeå angående mina sömnproblem. Doktorn tyckte att jag är en fin och frisk flicka som borde lära mig somna själv i min egen säng. Mamma fick en broschyr om hur man ska göra. Doktorn tyckte att hon skulle vara bestämd och ta kommandot över mig, men jag ska få henne att äta den där broschyren!
På kvällen lärde jag mig hur man klappar i händerna. Jag blev alldeles till mig av glädje över den nya upptäckten. Jag har varit väldigt grinig och famnsugen idag och krypit efter mamma och grinat hela dagen så jag behövde en liten uppmuntran.

Fredag, 1 mars 2002
Idag kommer mormor och morfar hit och stannar hela helgen! Jag har inte träffat dem sedan jag var 5 månader så jag har jättemycket nytt att visa för dem. Mitt språk utvecklades en hel del under tiden de var här, jag började jollra med nya ljudkombinationer.

Torsdag, 28 februari 2002
Idag ställde jag mig upp i spjälsängen! Det var inte ett dugg svårt, bara att ta tag i spjälorna och ställa sig upp på benen. Sedan stod jag och höll i mig med ena handen, det vore för lätt om jag höll i mig med båda händerna! Jag gjorde om samma sak igen nästa gång jag satt i spjälsängen. På kvällen var jag, mamma och pappa och hade uppvisning med våran gospelkör. Jag satt hos mamma i bärselen. Jag sov nästan hela tiden men jag vaknade i tid för att sjunga med på sista tonen i en psalm, rätt ton var det t.o.m, men folk skrattade ändå...konstigt!

Onsdag, 20 februari 2002
Idag var vi på familjegudstjänst med middag. Det var pappa som höll i gudstjänsten. Det bjöds på köttfärstårta men jag fick bara kalopspuré ur en burk...hmm! Det var en massa andra barn där som jag blev nyfiken på.

Måndag, 18 februari 2002
Idag fyller jag 9 månader! Det är inte klokt vad stor jag håller på att bli! Jag övar mer och mer på att försöka ställa mig upp på benen genom att krypa fram till mamma och använda henne som klätterställning. Jag har lärt mig säga "titta"...oftast är det då lampan jag menar att man ska titta på.

Torsdag, 14 februari 2002
Idag har jag chockat mamma tre gånger! Imorse pekade jag på lampan och sa "dä"? Det är lampan, svarade mamma. Flera gånger upprepade vi detta och till slut frågade mamma: "var är lampan nu då"? och då pekade jag på den och flinade!
Lite senare låtsades mamma att det ringde i min leksaksmobiltelefon och då sken jag upp som en sol och sa hoppfullt: "de pappa"!
Ännu lite senare ringde farmor på den riktiga telefonen. Jag älskar att tugga på telefonsladden och jag var så ivrig att få tag på den att jag högg tag i mamma och använde henne till att resa mig och ställa mig upp på benen. När jag fick tag i sladden blev jag så lycklig att jag glömde bort att hålla fast i mamma, jag höll i mig enbart i sladden och stod kvar så i flera minuter!

Tisdag, 12 februari 2002
Idag har vi varit och hämtat fotona som togs på mig i ateljén. Här finns några smakprov på dem att se: Klicka här!

Söndag, 10 februari 2002
Jag är förkyld! *snörvel* Jag sover jättedåligt på nätterna för jag blir så täppt i däsad! Bärselen har åkt fram igen och där har jag suttit och kurat ihop mig tätt intill mamma.

Torsdag, 7 februari 2002
Jag har varit och fotograferat mig idag! Jag ska nämligen ställa upp i tävlingen Årets charmtroll. Först var jag rädd för fotografen och grät så fort han tittade på mig men sen blev det spännande. Mamma satt vid kameran och lurade mig att skratta och göra "give me five" så bilderna blev nog bra.

Söndag, 3 februari 2002
Idag kröp jag från vardagsrummet och ända in i köket till mamma! När jag stack in huvet innanför dörröppningen så höjde jag handen till en hälsning, mamma höll på att sätta i halsen av förvåning! Nu får de akta sig för nu kan jag ta mig fram nästan överallt i lägenheten.
Jag har börjat äta lite större portioner också. Det behövs nog nu så jag orkar krypa!

Torsdag, 31 januari 2002
Jag leker gladiatorerna här hemma nu och blockerar vägen för mamma och pappa med min gåstol. Så fort de visar sig åker jag fram och tränger in dem i ett hörn, nyper dem i benen och försöker köra över deras fötter. Gatloppet kallas leken och själv är jag gladiatorn Carolius!

Tisdag, 29 januari 2002
Idag var det jättesynd om mig! Jag ramlade framåt och slog näsan i golvet så jag började blöda näsblod. Jag grät jättemycket. På natten drömde jag en mardröm om det som hänt och började skrika igen och mamma fick trösta. Typiskt att det skulle hända nåt sånt nu när jag nästan lärt mig krypa. Jag lyckades ta flera krypsteg framåt tidigare på dagen när jag försökte få tag på fjärrkontrollen!

Söndag, 27 januari 2002
Jag och mamma lekte tafatt, hon kröp på alla fyra och skrek "hjälp" och jag jagade henne med min gåstol genom hela lägenheten. Jag har blivit riktigt skicklig på att styra den nu. På kvällen badade pappa mig i baljan och jag skvätte vatten precis hela tiden så det blev en stor sjö på golvet!

Lördag, 26 januari 2002
Jag har verkligen kommit på det roliga i att vinka nu! Mamma och pappa blir så glada när jag vinkar till dem. Jag har börjat göra "give me five" på eget initativ också och sätter upp handen mot mamma eller pappa. Jag härmas ibland också, jag härmade mamma när hon tuggade tuggummi. Hon försökte få mig att härma henne och säga "hej" men då sa jag "nej tack" istället. Vad häpen hon blev!

Torsdag, 24 januari 2002
Jag har kommit på att man kan spela på läppen och göra skojiga ljud genom att nynna och slå handen mot munnen samtidigt. Jag har också börjat vinka ibland, oftast till min egen spegelbild!

Måndag, 21 januari 2002
Vi var på BVC hos syster Monica och vägde och mätte mig, jag väger nu 8570 gram och är 68,5 cm lång. På kvällen var vi på restaurang. Jag fick en gurkskiva att tugga på och så fick jag smaka en liten slick bearnaisesås.

Lördag, 19 januari 2002
Idag har jag övat lite i min gåstol. Till middagen fick jag mosad potatis och lite brunsås. Jag provade att doppa handen i potatismoset och stoppa i munnen, det var roligt. Sen testade jag samma sak med efterrätten och så tog jag nappflaskan med vatten och drack ur den själv. Mamma och pappa tycker jag är duktig som äter själv även om det blir lite kladdigt.

Fredag, 18 januari 2002
Idag fyller jag 8 månader! Pappa kom hem från jobbet efter lunch och jobbade hemma resten av dagen och så fick jag festa på en lunch ur en 8-månaders barnmatsburk som har lite grövre konstistens. Det blev pasta och lax i orientalisk sås och så djungeldessert efteråt.

Onsdag, 16 januari 2002
Idag satte pappa ihop min nya gåstol och så fick jag prova den. Det var jättekul!! Jag spatserade omkring med den och övade mig att ställa mig upp, vilken frihetskänsla! Min nya mobiltelefon fick följa med också för säkerhets skull!

Tisdag, 15 januari 2002
Idag gjorde vi en utflykt till Skellefteå tillsammans med min farbror Calle och faster Eva. Vi var och uppvaktade pappas kusin Michael som fyllde 30 år och så fick vi träffa pappas faster Astrid också. Vi passade på att gå på Barnens Hus i Skellefteå och titta på lite saker till mig! Jag fick en gåstol, en bärbar matstol, en leksaksmobiltelefon som spelar olika melodier, en annan leksak med knappar och ljud, en halkmatta till badkaret, en tyghjälm, tallrik och matbestick. Vi var inte hemma igen förrän nästan 1 på natten. Jag tycker det är jättekul att komma ut och träffa folk ibland.

Lördag, 12 januari 2002
Nu är de resterande tre framtänderna på väg upp i överkäken, jag har all anledning att vara så grinig jag vill! Mamma har gett mig flytande Alvedon ett par kvällar för att jag ska kunna sova gott trots klåda i munnen.

Onsdag, 9 januari 2002
Jag fick följa med mamma till frissan och titta på när hon blev klippt. Frisörskan gav mig ett litet leksakslejon som hade suttit och klamrat sig fast runt en schampoflaska.
Mamma håller på att försöka uppfostra mig fint och lära mig säga tack. "Ta-ta-ta-tatt" kraxar jag till hennes stora belåtenhet!

Söndag, 6 januari 2002
Idag har jag ätit smörgås för första gången i mitt liv! Det var gott. Borstat tänderna har jag också gjort för första gången i mitt liv. Jag har fått en pytteliten, lila tandborste med nallar på.
Mamma fick ett energiryck idag och lagade en massa mat till mig och frös in; frikadeller, fiskbullar, köttfärsröra med tomat, nötkött-morot-potatispuré och majspuré.

Fredag, 4 januari 2002
Jag fortsätter att öva mig i att sätta mig upp och jag kan sitta kvar allt längre stunder. Jag har varit lite gnällig ett tag och sovit oroligt på nätterna. Idag tror mamma att hon har hittat orsaken: Det är på väg en liten framtand i övre käken på mig! Yippie! Det blir min tredje tand allt som allt...mamma får se upp nu!

Onsdag, 2 januari 2002
Pappa har åkt iväg på läger med Kyrkans Ungdom och då passar jag på att visa några nya färdigheter! Flera gånger samma dag överraskade jag mamma med att sätta mig upp från krypläge. Första gången trodde hon att jag bara hade tur, det var därför jag var tvungen att visa henne två gånger till. Tredje gången satte jag mig upp medan hon var i ett annat rum och hon kom precis i tid för att fånga upp mig när jag trillade baklänges! Sen under kvällen övade jag mig i att ideligen sätta mig upp tills mamma tappade räkningen. Till slut ramlade jag naturligtvis och slog pannan i golvet och grät jättemycket.

Måndag, 31 december 2001
Nyårsafton=party!! Farmor och farfar var här och firade med oss. Vi spelade spel och de vuxna stoppade i sig en förfärlig mängd olika godsaker. Jag fick aprikospuré.
Jag firade det nya året med en stor triumf: att plötsligt kunna sitta själv utan stöd! Jag har tränat hårt de senaste veckorna och nu satt jag kvar på golvet där mamma satte mig. Alla tyckte jag var jätteduktig och mamma blev så stolt över mig.

Torsdag, 27 december 2001
Ikväll lyckades jag ställa mig på alla fyra för att försöka krypa framåt. Det lyckades inte riktigt men nästa gång går det nog bättre!

Måndag, 24 december 2001
Idag firade jag min allra första jul! Vi firade tillsammans med farmor, farfar, farbror och faster samt tre av mina kusiner. Tomten kom med en massa paket som innehöll roliga och färgglada leksaker och utanpå var det prassligt papper och snören som var kul att tugga på. Jag fick kläder, leksaker, två böcker och en CD-skiva.

Fredag, 21 december 2001
Jag har kommit på en jättekul lek! Jag sitter i min höga matstol och kastar ner Frottémannen på golvet och sen skriker jag som en stucken gris tills mamma plockar upp den o.s.v...o.s.v. Det har också blivit mer intressant att sitta upp nu. Jag kan sitta utan stöd allt längre stunder och kan även sätta mig upp från halvliggande till sittande när jag sitter i min babysitter.

Torsdag, 20 december 2001
Mamma lurade mig att sitta själv i minst 15 minuter bara för att jag inte visste att jag inte hade stöd. Jag satt och lekte och var nöjd och satte t.o.m upp mig själv igen när jag råkade tippa lite bakåt.
När pappa kom hem från jobbet blev jag så glad att se honom så han behövde bara visa sig och säga "lussebulle" så lät jag så här:
skrikskratt.wav

Onsdag, 19 december 2001
Ett julkort från mig till er alla finns att se här:
julkort.html

Tisdag, 18 december 2001
Idag är det min 7-månadersdag! Vi har varit på BVC. Sköterskan gjorde BOEL-test på mig och jag fick full poäng! Det innebär att syn, hörsel och psykisk utveckling är precis som den ska. Jag borde ju få plus i kanten också eftersom jag är en månad yngre än man brukar vara när man BOEL-testas. Sen vägde och mätte de mig, jag har gått upp 600 gram sen förra månaden. Efter det var det dags för min andra vaccination. Jag grät jättehögt i ungefär 5 sekunder just när hon stack in sprutan och sen var det över. Mamma tröstade mig med bröstet och då blev det snabbt bra.

Söndag, 16 december 2001
Jag tillbringade större delen av dagen hos farmor och farfar medan mamma och pappa övade och hade julkonsert med gospelkören. När jag var där så visade jag att jag har förstått vad en spegelbild är. Farmors väninna var med oss och hon vinkade till mig i spegeln och då vände jag mig om för jag förstod att hon var bakom mig och inte inne i spegeln.

Lördag, 15 december 2001
Nu har jag sagt "mamma" så många gånger så nu börjar jag kunna det, dags att lära sig säga "pappa". När jag riktigt koncentrerar mig klarar jag av att göra det, om jag har för bråttom blir det "baba" eller "wawa". Kan vara bra att kunna ropa på pappa när den där mamma blir för jobbig med allt sitt tvättande och snytande av min näsa.

Fredag, 14 december 2001
Jag har varit på två fester på samma dag! Först var det julbord på pappas jobb och senare på kvällen var det tex-mexparty hos mammas och pappas kompisar. De vuxna var utklädda i stora sombreros och ponchos, de såg jättefåniga ut! Jag hade jeansklänning och snusnäsduk runt halsen.

Söndag, 9 december 2001
För ungefär en vecka sen upptäckte jag att man kan använda fingrarna var för sig istället för hela handen på en gång. Mest användbara är pek-och långfingret till att peta mamma i ögat med! Jag kan även hålla en leksak i varje hand.

Torsdag, 6 december 2001
Pappa har lärt mig göra "give me five". Nu när jag har fattat hur man ska göra så är det ganska kul. Vi var på gospelövning idag också. Mamma och jag var likadant klädda.

Onsdag, 5 december 2001
Idag när jag låg på skötbordet så orkade jag inte vänta på att mamma skulle dra upp min speldosa så jag gjorde det själv.

Söndag, 25 november 2001
Jag kan sitta utan stöd ett par sekunder innan jag vinglar omkull. Jag kan även kravla mig baklänges en bit när jag ligger på mage.

Fredag, 23 november 2001
Jag busade med mamma idag! Jag låg och lekte på min madrass på golvet och mamma satt i soffan i samma rum. Plötsligt upptäckte hon att jag var borta! Utan att ge ett ljud ifrån mig hade jag lyckats rulla av madrassen och in under bordet och där låg jag på mage och såg väldigt nöjd ut. Då tyckte mamma att jag var en busunge!

Måndag, 19 november 2001
Idag kom jag på allvar på hur man vänder sig tillbaka från mage till rygg. Jag rullade fram och tillbaka så häftigt så till slut rullade jag av madrassen som jag låg på på golvet och landade med ansiktet bland en massa videoband. Det var inget kul. En sak som är kul däremot är att det håller på att komma upp en andra tand i nederkäken på mig. Snart kan jag tugga kött och potatis!

Söndag, 18 november 2001
Idag fyller jag ½ år! Jag blev firad med slottspuré men den tyckte jag inte alls om. Jordgubbsdesserten däremot älskade jag.

Torsdag, 15 november 2001
Jag har börjat bli mer aktiv och vänder mig till mage så fort mamma lägger mig på rygg. Jag försöker krypa men kommer ingen vart och då blir jag arg. Vi har mest varit hemma den senaste veckan för mamma har varit sjuk. Jag börjar också bli lite sjuk tror jag, jag hostar ganska mycket.

Torsdag, 8 november 2001
Dax för mitt andra läkarbesök på BVC. De kollade att jag flyttade föremål från hand till hand, att jag drog mig upp till sittande med lite hjälp, att jag jollrar och följer leksaker med blicken. Allt funkade perfekt! Jag väger nu 7290 gram och är 65 cm lång.

Tisdag, 6 november 2001
Jag har fått äta kalopspuré! Det var gott och mättande. Till efterrätt fick jag mammamjölk. En annan skojig sak är att jag håller på att få tänder! Nu blir det ju mycket roligare att bita mamma ....livet är härligt!

Lördag, 3 november 2001
Nu har jag fått morotspuré några dagar igen och ätit upp alltsammans, krävde t.o.m en portion till! Mamma tyckte då det var dags att prova med blandgrönsakspurén och även den glufsade jag i mig. Mamma blev så stolt och glad så det var nästan rörande.

Måndag, 29 oktober 2001
Idag köpte mamma en haklapp och en "spill-ej-mugg" till mig. Jag fick dricka vatten ur den, det var spännande! Jag fick äta broccolipuré idag igen och jag smakade lite på den för att göra mamma glad.

Lördag, 20 oktober 2001
Jag gillar att ligga och titta på TV. Ikväll var det tecknat och då blev jag verkligen intresserad. Rätt som det är brukar pappa slå över till Text-TV och förstöra allting. Då blir jag irriterad och börjar hojta för att få honom att sluta.

Torsdag, 18 oktober 2001
Idag fyller jag 5 månader! Jag känner mig nästan vuxen nu. Jag har fått börja vara i hoppgungan nu, det är kul. Jag dansar omkring på tåspetsarna och gör piruetter.

Tisdag, 16 oktober 2001
Idag var det föräldraträff. Jag låg på golvet och lekte med de andra bebisarna och de vuxna pratade om mat. Sedan blev jag mätt och vägd. Nu väger jag 6900 g, är 63,5 cm lång och mitt huvudomfång är 43,5 cm.

Lördag, 13 oktober 2001
Jag har börjat bli så hungrig så mamma känner att hennes mjölk inte riktigt räcker till. Jag vill bli ammad mycket oftare nu och äter en del smakisar också. Idag fick jag banan, lite potatis när de andra åt middag och lite gröt på kvällen.

Onsdag, 10 oktober 2001
Mamma och jag tog bussen till Stockholm för att hälsa på en kompis som har en liten flicka på 18 månader. Vi stannade där till fredagen. Det var spännande att åka buss och tunnelbana. Jag blev lite blyg när jag kom i en främmande miljö och ville se mamma hela tiden så att hon inte skulle försvinna.

Tisdag, 9 oktober 2001
Jag kom på en ny rolig grej som drar uppmärksamheten till mig, nämligen att ligga och skratta hysteriskt för mig själv. Detta ägnade jag hela dagen åt och stora delar av kommande dagar också.

Fredag, 5 oktober 2001
Jag låg och lekte på golvet hos mormor och morfar och försökte få tag på en skojig leksakstelefon som bara ville rulla iväg. Jag gjorde såna akrobatkonster för att nå den att jag plötsligt hamnade på mage. Lika plötsligt rullade jag tillbaka till ryggläge och det gick så fort att jag blev lite rädd. Sedan fick jag smaka gröt för första gången, Ananas-Banan gröt var det. Det var jättegott!

Måndag, 1 oktober 2001
Idag flög jag och mamma och hälsade på min mormor och morfar i Hallstavik. Flygresan gick bra, jag sov under start och landning. När vi kom fram hade vi lite kalas för min morbror Daniel som fyllde 20 år.

Fredag, 28 september 2001
Den senaste veckan har jag kommit på att man kan jollra med flera olika ljud och påhittade ord. Nu ligger jag och pratar HÖGT på mitt eget språk. Mamma tycker sig kunna urskilja vissa ord såsom "blöja", "hjälp mig" och "mumin".
På kvällen fick jag palsternackssmakis. Jag spydde.

Lördag, 22 september 2001
Fick börja äta morotspuré idag. Jag smackade och mumsade och lyckades svälja ner litegrann. Jag börjar så smått fatta hur det går till att äta med sked.

måndag, 17 september 2001
Idag har jag börjat med SMAKISAR! Det första jag fick smaka på var potatis. Jag spottade med all kraft ut det igen och gjorde en ful grimas. Så här låter jag om mamma försöker tvinga i mig potatis:


torsdag, 6 september 2001
Jag har varit och sjungit i gospelkör med mamma och pappa idag! Jag har varit med i kören ända från start men då låg jag inuti magen, nu satt jag i bärselen hos mamma. Det var kul.

lördag, 25 augusti 2001
Vi gjorde en utflykt till en stuga vid vattnet. Den kallas Rostugan och tillhör kyrkan. Där grillade vi och hade det lugnt och skönt i solskenet.

onsdag, 22 augusti 2001
Mamma och jag hittade på en kul lek när jag satt i min babysitter. Den gick till så att jag tittade bort från mamma och så tillbaka och då sa mamma "gullunge" med en skojig röst, och då flinade jag och tittade bort igen o.s.v. Det höll vi på med en lång stund.

tisdag, 14 augusti 2001
Nu har jag fått syn på mina fötter också! De ser roliga ut och det är skojigt att sparka med dem på saker, speciellt på mamma när vi ligger och sover!

lördag, 4 augusti 2001
Hoppsan vad var det där som fladdrade förbi! Det var visst en av mina s.k händer! Nu har jag upptäckt dem med ögonen och inte bara med munnen och genom att låta dem röra vid varann.

fredag, 3 augusti 2001
J
ag hittade helt plötsligt min lilla tumme och började suga på den istället för på hela knytnäven som förut. En annan rolig sak som hände idag var att jag var på café UTAN MINA FÖRÄLDRAR! Jag var där med mormor och morfar och det var jättekul!

söndag, 29 juli 2001
Idag var en stor dag i mitt liv, det var nämligen idag som jag blev döpt! Jag skötte mig snyggt, skrek bara litegrann och ropade NÄÄÄ ibland. Sen var det fest till min ära! Jag fick massor av fina presenter *mys*

söndag, 22 juli 2001
Idag är det mammas och pappas 1-åriga bröllopsdag! Vi firade det genom att gå på restaurang. Jag skötte mig jättebra trots att jag också ville ha mat när jag såg dem tratta i sig. Jag fick äta när vi kom hem istället.

lördag, 21 juli 2001
Idag var pappa så rolig så jag skrattade högt och tydligt. Förut har jag kiknat och fnittrat lite när jag varit glad, men aldrig skrattat högt.

måndag, 16 juli 2001
Jag har sagt "mamma" tre gånger på två dagar! Visserligen var det inte meningen men mamma blev överlycklig den stollan! Sen har jag fått ett babygym! Ännu är det mest intressant att titta på det.

onsdag, 11 juli 2001
Idag träffade jag farbror doktorn och blev undersökt. Jag ville luras lite med honom och höll min högra arm böjd in mot kroppen så att han skulle tro att det var något fel på den. Jag lyckades ganska bra och snikade därmed till mig en extra koll framöver! Fast egentligen försökte jag bara skyla mig litegrann, jag var ju näck! Jösses alltså, ska man måsta strippa inför okända karlar nu också? Annars var allt bara bra med mig och jag hade gått upp 400 gram sedan förra veckan. Mitt ständiga frossande har givit resultat!

måndag, 9 juli 2001
Jag har sovit en hel natt för första gången! Mamma vaknade klockan 6.30 och var väldigt förvånad över att jag inte hade väckt henne på hela natten och strax därefter vaknade även jag och ville ha lite mat.

fredag, 6 juli 2001
Jag har börjat härma festliga ljud som mamma och pappa gör. Jag tycker mycket om musik också och dansar gärna omkring till den i mammas eller pappas famn.

måndag, 2 juli 2001
I
natt sov jag för första gången i min egen vagga! Ända till klockan sju på morgonen låg jag där och sen fick jag komma upp i mammas säng och bli ammad.

tisdag, 26 juni 2001
Kammade hem två nya leksaker, en mjukleksak som funkar som speldosa och en skallra.

måndag, 25 juni 2001
Idag var vi ute och köpte mina första leksaker! Det är två gummileksaker som är trevliga att titta och smaka på, en grön och en orange. Sen köpte vi en bok till mig också, en sån som mamma och pappa ska skriva in alla mina framsteg i.

fredag, 22 juni 2001
På självaste midsommarafton kom mitt första svarsleende! Mamma log mot mig och jag log tillbaka med hela ansiktet.

måndag, 18 juni 2001
Idag fyllde jag en månad! Mamma och pappa sjöng för mig. Vi var på BVC den dagen och vägde och mätte mig. Jag har hoppat två kurvor uppåt på längd-och viktkurvan sen jag föddes. Nu ligger jag på medelkurvan!
Tillbaka till startsidan