Skyros
De Griekse eilanden Skyros HOME Skyros Hotels Bezienswaardigheden Skyros Stranden Skyros Reizen

De Chora van Skyros met zijn smalle geplaveide straatjes, zijn klooster, het standbeeld van de dichter Rupert Brooke, kerken en het kasteel. Er zijn mooie pleinen en bijzondere huizen die typerend zijn voor het eiland. Het Archeologisch Museum van Skyros heeft een collectie van vondsten die op het eiland zijn gedaan, daterend van 2.800 voor Christus tot de Romeinse tijd. Veel van de vondsten zijn afkomstig uit de oude stad Palamari in het noorden van Skyros. Het museum ligt naast de het Manos Faltaits Museum, het plaatselijke historische volks- en kunstmuseum.

De ponies van Skyros - door zijn ge´soleerde ligging leeft er op het eiland een uniek soort pony. Deze pony stamt uit de oude tijd toen dit ras vrij algemeen was. Omdat deze ponies nooit zijn gekruist met een ander soort paarden zijn ze nu uniek en leven ze alleen op het eiland Skyros, voornamelijk in het bergachtige zuiden. Ze zijn een bedreigde diersoort en hebben het vooral in de winter erg moeilijk om te overleven. Sommige boeren voeren dan deze ponies bij. De ponies zijn heel klein en ze hebben verschillende kleuren, zoals bruin, roodachtig bruin of grijs. De gebieden waarin ze kunnen grazen zijn steeds kleiner genomen door de toename van het aantal schapen op Skyros.

Het graf van Rupert Brooke ligt in een afgelegen gebied in het zuidwesten van het eiland Skyros, bij Tris Boukes Bay. Vroeger kon je er komen met een bootje vanuit bijvoorbeeld Linaria, maar de route is afgesloten door de Griekse marine en het graf is nu alleen nog maar over land te bereiken. Vanuit Chora neem je de weg richting het zuiden naar Linaria en dan de afslag aan de linkerkant waarop staat "Achili". Deze weg leidt uiteindelijk naar Kalamitsa. Na Kalamitsa wordt de weg onverhard en hier is het eiland praktisch onbewoond. Je moet doorrijden naar het zuiden. Er staan bordjes dat je een miltaire zone ingaat, maar die zone begint pas na het graf van Rupert Brooke als de weg afdaalt naar de baai. Het graf ligt aan de linkerkant op ongeveer 45 meter van de weg af in een veld met olijfbomen. Het graf is gemaakt door een Griekse beeldhouwer en op het graf staat zijn beroemdste gedicht.

De oude site van Palamari is gelegen in het noorden van Skyros op 13 kilometer afstand van de Chora. Deze oude stad dateert uit 2500 tot 1800 voor Christus en het was een grote stad die belangrijk was voor het eiland en het hele gebied. De stad had een haven en die verbonden het eiland met andere eilanden in de Cycladen, de Noord Ege´sche Zee en het vasteland van Griekenland. Er zijn resten van huizen, grote gebouwen, wegen en versterkte muren. Een groot deel van de stad is verdwenen in de zee. Artefacten die zijn gevonden op Palamari worden tentoongesteld in het Archeologisch Museum in Skyros Chora.


ę Hans Huisman, http://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional